Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Στη 14η «στροφή» της Σούπερ Λιγκ «Μάχες» σε Καραϊσκάκη, Λεωφόρο και Λιβαδειά και Νέα Σμύρνη


«Μάχες» σε Καραϊσκάκη, Λεωφόρο και Λιβαδειά και Νέα Σμύρνη
  (Φωτογραφία:  Intime )Αθήνα
Παιχνίδια «παγίδες» περιλαμβάνει για τους πρωτοπόρους το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

Το πιο εύκολο έργο θα έχει (θεωρητικά) ο πρωτοπόρος και αήττητος Ολυμπιακός, ο οποίος θα υποδεχθεί στο «Καραϊσκάκη» τον Παναιτωλικό, ο οποίος παλεύει να απομακρυνθεί από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Από εκεί και πέρα ντέρμπι αναμένεται να είναι το παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη μεταξύ του Πανιωνίου και της ΑΕΚ, ενώ στο (άδειο λόγω τιμωρίας) «Απόστολος Νικολαΐδης» ο Παναθηναϊκός θα έχει πολύ δύσκολο έργο κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης.

Δύσκολο έργο θα έχει και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα πρέπει να προσέξει πολύ στη Λιβαδειά κόντρα στο Λεβαδειακό, ενώ ο Ατρόμητος έχει τον πρώτο λόγο στο Περιστέρι κόντρα στην Καλλονή. Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:

ΣΑΒΒΑΤΟ
15:00 (Καυτανζόγλειο) Hρακλής - Πανθρακικός
17:15 (Περιβολίων) Πλατανιάς - ΠΑΣ Γιάννινα
19:30 (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος - ΑΕΚ

ΚΥΡΙΑΚΗ
15:00 (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός - Παναιτωλικός
17:15 (Ξάνθη) Ξάνθη - Βέροια
17:15 (Περιστέρι) Ατρόμητος - Καλλονή
19:30 (Α. Νικολαϊδης) Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης

ΔΕΥΤΕΡΑ

19:30 (Λιβαδειά) Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

1. Ολυμπιακός 13 13-0-0 6-0-0 7-0-0 38-8 39
2. ΑΕΚ 13 8-2-3 6-0-1 2-2-2 22-11 26
3. ΠΑΟΚ 13 6-4-3 3-3-1 3-1-2 23-18 22
. Πανιώνιος 13 7-1-5 4-1-1 3-0-4 18-13 22
. Παναθηναϊκός 13 8-1-4 4-1-1 4-0-3 18-11 22
6. Αστέρας Τρίπολης 13 6-3-4 3-2-2 3-1-2 16-15 21
7. Πλατανιάς 13 5-3-5 3-2-1 2-1-4 16-15 18
. Λεβαδειακός 13 5-3-5 2-2-2 3-1-3 12-15 18
9. Ηρακλής 13 4-5-4 2-2-2 2-3-2 13-16 17
10. Ξάνθη 13 3-6-4 2-1-3 1-5-1 11-12 15
11. ΠΑΣ Γιάννινα 13 4-2-7 4-1-2 0-1-5 16-23 14
. Βέροια 13 3-5-5 0-2-5 3-3-0 8-12 14
13. Παναιτωλικός 13 3-4-6 2-2-3 1-2-3 14-24 13
14. Ατρόμητος 13 3-1-9 1-0-5 2-1-4 9-16 10
15. Καλλονή 13 1-4-8 1-3-3 0-1-5 11-22 7
. Πανθρακικός 13 1-4-8 0-2-5 1-2-3 11-25 7

Από τον Παναθηναϊκό έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί από την πειθαρχική επιτροπή της Super League.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ανοίγει η αγορά κόκκινων δανείων Έκλεισε η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα, το Σάββατο το νομοσχέδιο


Έκλεισε η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα, το Σάββατο το νομοσχέδιο
Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών ενώ το Σάββατο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τις οποίες απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ώστε να ψηφισθεί την Τρίτη το βράδι.

«Έχουμε συμφωνία και σε αυτό τον κύκλο» δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η συμφωνία είναι και για τα 13 προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση προβλέπει:

* Τη δημιουργία αγοράς μη τραπεζικών ιδρυμάτων (funds) για τα κόκκινα δάνεια που θα μπορούν αρχικά να αγοράζουν τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και τα στεγαστικά πλην της πρώτης κατοικίας.

Ως τις 15 Φεβρουαρίου τα μη τραπεζικά ιδρύματα δεν θα αγοράζουν:

  • Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά των ευρωπαϊκό ορισμό.
  • Τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας
  • Τα καταναλωτικά
Το καθεστώς για τις παραπάνω κατηγορίες δανείων θα επανεξεταστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

* Δημιουργείται υπέρ-ταμείο που θα συμπεριλάβει και το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ.)

* Το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιελάμβανε, τέλος, τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG) όχι με θέμα την Ελλάδα, ωστόσο θα γίνει ενημέρωση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

Το EWG για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ θα γίνει μετά την Τρίτη το βράδυ που αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τελευταίος γύρος για τα κόκκινα δάνεια Πολύ κοντά σε συμφωνία, συνεδριάζει απόψε το EWG


Πολύ κοντά σε συμφωνία, συνεδριάζει απόψε το EWG
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Για το νομοσχέδιο που θα αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τα funds συζητούν Τσακαλώτος - Σταθάκης με το κουαρτέτο. Πρόκειται για τον τελευταίο σκόπελο πριν ανοίξει η πρόσβαση στην υποδόση του 1 δισ. ευρώ, καθώς το αγκάθι του ΑΔΜΗΕ λειάνθηκε, συμφωνία υπήρξε και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ έκλεισαν και τα ζητήματα για τα φορολογικά και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνάντησης σήμερα, Παρασκευή, των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία διακόπηκε προκειμένου να εργαστούν τα τεχνικά κλιμάκια και συνεχίζεται εκ νέου μετά τις 17:00 το απόγευμα.

«Κλείνουν όλα καλά με τρόπο που γίνεται δεκτός και από τις δυο πλευρές και που είναι πολιτικά διαχειρίσιμος από την κυβέρνηση», συμπλήρωναν κύκλοι με γνώση των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε μεγάλο βαθμό η συμφωνία έχει κλείσει. Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί απόψε. Αντίθετα, έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) με τηλεδιάσκεψη.

Οι δανειστές δέχονται προς το παρόν να επιτρέπεται η πώληση μόνο μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και το ζήτημα για στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επανεξεταστεί τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Αλλωστε, τα μεγάλα επιχειρηματικά είναι και το κύριο βαρίδι των τραπεζών, οπότε επείγει η διαχείρισή τους.

Όπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικων, επιβεβαιώνοντας τις παραπάνω πληφορορίες, για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υπάρξει νέα ρύθμιση, η οποία θα έρθει στην πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου.

Κόκκινη γραμμή πάντως της κυβέρνησης αποτελεί η απόλυτη προστασία δανείων που είναι συνδεδεμένα με την κύρια και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη είτε πρόκειται για στεγαστικό, είτε για επιχειρηματικό δάνειο μικρομεσαίου επιχειρηματία. Με αυτή την γραμμή φέρονται να συμφωνούν και οι τράπεζες.

Αυτό σημαίνει σχολιάζαν αναλυτές ότι στο τέλος θα υπάρξουν πωλήσεις και στεγαστικών και καταναλωτικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν ο δανειολήπτης πχ κατέχει περισσότερα τους ενός σπίτια.

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα καταστεί σαφές τους πρώτους μήνες του 2016 όταν ανοίξει και το επίσης ακανθώδες ζήτημα του Ασφαλιστικού, με τους δανειστές μεταξύ άλλων να επαναφέρουν αιφνιδιαστικά το ζήτημα των 20 ετών εργασίας για την εξασφάλιση της κατώτατης σύνταξης, και να δείχνουν με κάθε τρόπο την επιφύλαξη τους για την αύξηση των εισφορών προκειμένου να σωθούν από νέο ψαλίδι οι κύριες συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων αναγκαία διαδικασία για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, ο στόχος της κυβέρνησης είναι το σχετικό πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί την Τρίτη, ώστε η εκταμίευση να γίνει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα δικογραφία (αφορά την προμήθεια "Απάτσι") για τον Γιάννο Παπαντωνίου ...


Στη Βουλή νέα δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου Δίωξη κατά Τραυλού (γ.γ. υπουργείου Άμυνας) και Λιακουνάκου...
Το δρόμο για τη Βουλή πήρε μια ακόμη δικογραφία που αφορά υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου. Η υπόθεση αφορά τη...

Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση Προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων. Η σύμβαση υπεγράφη επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και για το λόγο αυτό ζητείται από τους αρμόδιους εισαγγελείς να διερευνηθεί ο ρόλος του στην υπόθεση.

Οι ποινικές διώξεις

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, που διενήργησε την έρευνα, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικού Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού, καθώς και ακόμη επτά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Για ηθική αυτουργία κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος διώκεται ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε ακόμη τρεις υποθέσεις εξοπλιστικών και ήδη κρατείται προσωρινά για το σκέλος που αφορά τα Αερομεταφερόμενα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου ERIEYE.

«Παράβαση της νομοθεσίας»

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας πραγματοποιήθηκε ανάλυση των προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό στο Γραφείο της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς και σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε ότι «η Σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου».

Συγκεκριμένα, στην επίμαχη σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις. Παράλληλα, τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” εκτελέσθηκαν κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια , αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου, η οποία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο ρόλος του Γιάννου Παπαντωνίου

Αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάζονται στη Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της Σύμβασης 22/2003. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι από την Εισαγγελία Διαφθοράς είχε διαβιβαστεί στη Βουλή μια ακόμη δικογραφία, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, με την παραγγελία να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του κ. Παπαντωνίου -για το διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως το Μάρτιο του 2004- σχετικά με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη, στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

newsbeast.gr

Read more...

Παράταση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας...


... λόγω...ευαισθησίας...
Παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας το 2016 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης,  εμφανίστηκε...
αρχικά κατηγορηματικός για την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2016 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο λίγο μετά παραδέχθηκε πως το κράτος εξετάζει τα συγκεκριμένα ζητήματα με ευαισθησία αφήνοντας «ανοικτό» το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας τον Ιανουάριο.

Πάντως ο κύριος Αλεξιάδης τόνισε πως από τη στιγμή που οι πολίτες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, τότε και το κράτος θα είναι συνεπές απέναντί τους.

Read more...

Όποιος απειλεί τις ρωσικές δυνάμεις, θα καταστρέφεται..


 
Nέο μήνυμα Πούτιν, προς την Τουρκία...
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία τυγχάνουν...
ιδιαίτερα υψηλής εκτίμησης. Προειδοποίησε επίσης για τυχόν προσπάθειες προβοκάτσιας εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, και παράλληλα έδωσε εντολή σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής να απαντούν άμεσα και σκληρά.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε οτι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, δεν υπαγορεύονται από αφηρημένα γεωπολιτικά συμφέροντα, ούτε γίνονται για να δοκιμασθεί νέος οπλισμός. Αυτό που είναι κυρίαρχο, είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε απειλή για την Ρωσική Ομοσπονδία μας, κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Read more...

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα...



Από το μεσημέρι της Παρασκευής άρχισε η κακοκαιρία στην περιοχή της Αττικής. Το κρύο είναι τσουχτερό ακόμα και στα...
νότια προάστια του Νομού ενώ από το μεσημέρι χιονίζει στην Πάρνηθα. 

Χιονόνερο και τσουχτερό κρύο και στην Πεντέλη. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τις επόμενες ώρες αναμένεται να πλήξει τη χώρα σφοδρή κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 800 μέτρων.

Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια και η Αττική. Στους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας θα σημειωθούν τα εντονότερα φαινόμενα ενώ στα λευκά θα ντυθούν και τα βουνά της Αττικής και της Εύβοιας. 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν και την Πελοπόννησο με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Read more...

"Κλειδώνει" η συμφωνία...


Αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα...

Ξεκίνησε το νέο ραντεβού Τσακαλώτου - Σταθάκη με το κουαρτέτο για το νομοσχέδιο που θα αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από...
μη τραπεζικές εταιρείες - funds. Πρόκειται για τον τελευταίο σκόπελο πριν ανοίξει η πρόσβαση στην υποδόση του 1 δισ. ευρώ. 

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» λένε πηγές του ΥΠΟΙΚ, με τους δανειστές να δέχονται προς το παρόν να επιτρέπεται η πώληση μόνο μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και το ζήτημα να επανεξεταστεί τον Ιανουάριο. Απόλυτη προστασία για δάνεια με ενέχυρο την κύρια και μοναδική κατοικία η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης.

Σήμερα κλείνει το κομμάτι της διαπραγμάτευσης, αύριο αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και την Τρίτη να ψηφιστεί στη Βουλή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια θα περιλαμβάνεται με τα προαπαιτούμενα αυτά ή αν θα πάει σε μεταγενέστερο χρόνο όπως άφησαν χτες να εννοηθούν αρμόδιες πηγές.

left.gr

Read more...

Παρελθόν σε λίγο το οκτάωρο για τους Σουηδούς...



Όλο και περισσότεροι γίνονται πλέον οι επαγγελματικοί κλάδοι της Σουηδίας στους οποίους περνά το εργασιακό...
εξάωρο, με εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ιδρύματα, συνεργεία αυτοκινήτων αλλά και καταστήματα λιανικής να χαιρετίζουν με τον πιο θερμό, φυσικά, τρόπο τη νέα πραγματικότητα που τους χαρίζει 40 συνολικά ώρες μηνιαίως, επιπλέον προσωπικής ζωής.
«Στόχος της σκανδιναβικής χώρας είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα και να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους», γράφει χαρακτηριστικά η Independent, αναφερόμενη στη γνωστή άμεση σύνδεση της ανάπτυξης με την ατομική και κοινωνική «ευτυχία». 

Η έδρα της Toyota στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Σουηδίας, εφαρμόζει το μέτρο της εξάωρης εργασίας εδώ και 13 χρόνια. Και τα νέα από τη θυγατρική της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού και οι εργαζόμενοι σ' αυτή δηλώνουν ευτυχέστεροι και η παραγωγικότητά τους και τα κέρδη της επιχείρησης έχουν αυξηθεί.

Η Filimundus, μια εταιρεία ανάπτυξης ηλεκτρονικών εφαρμογών που εδρεύει στην πρωτεύουσα, Στοκχόλμη, υιοθέτησε το εξάωρο πέρυσι. «Η οκτάωρη εργασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύουν πολλοί», δηλώνει στην «Independent» ο διευθύνων σύμβουλος της Filimundus Λίνους Φελντ.

«Το να μείνει κανείς προσηλωμένος επί οκτώ ώρες σε ένα συγκεκριμένο σκοπό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Για να ξεπεράσουν οι εργοδότες τον σκόπελο της κούρασης των ανθρώπων που απασχολούν, τους υποχρεώνουν να κάνουν διαλείμματα για φαγητό, για καφέ, για κουβέντα και εν γένει για ανανέωση, παρατείνοντας έτσι το ωράριο», εξηγεί ο σουηδός μάνατζερ.

Read more...

«Για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή» Αλεξιάδης: Συνεχίζουμε να μαζεύουμε αποδείξεις για το 2015


Αλεξιάδης: Συνεχίζουμε να μαζεύουμε αποδείξεις για το 2015
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
«Για το 2015 συνεχίζουμε να μαζεύουμε αποδείξεις για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης την Παρασκευή. Συμπλήρωσε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2016 το αφορολόγητο θα συνδέεται με τις δαπάνες που γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε, πάντως, ότι υπάρχει νομικό κενό για τα μηχανάκια POS, ώστε να επιβληθεί η χρήση τους από κάθε επαγγελματία.

«Θα υπάρχουν και κίνητρα στους πολίτες για τη διάδοση του πλαστικού χρήματος» τόνισε και πρόθεσε ότι τα κίνητρα θα διευκρινιστούν σε μεταγενέστερες αποφάσεις.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε για παραπληροφόρηση MME και δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «συγκεκριμένη κατηγόρια δημοσιογράφων με συγκεκριμένη πολιτική στάση».

«Έχω αδικηθεί, ποτέ δεν είπα για αναδρομικό φόρο του 2015 και δεν θα γίνει καμία αύξηση φορών για τα φετινά εισοδήματα» ανέφερε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πότε θα είναι ανοικτά τα καταστήματα Από τις 12 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων


Από τις 12 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων.
Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών έχει, ως εξής:
  • Σάββατο 12.12.2015 09:00 - 18:00
  • Κυριακή 13.12.2015 11.00 - 18.00
  • Δευτέρα 14.12.2015 09.00 - 21.00
  • Τρίτη 15.12.2015 09.00 - 21.00
  • Τετάρτη 16.12.2015 09.00 - 21.00
  • Πέμπτη 17.12.2015 09.00 - 21.00
  • Παρασκευή 18.12.2015 09.00 - 21.00
  • Σάββατο 19.12.2015 09.00 - 18.00
  • Κυριακή 20.12.2015 11.00 - 18.00
  • Δευτέρα 21.12.2015 09.00 - 21.00
  • Τρίτη 22.12.2015 09.00 - 21.00
  • Τετάρτη 23.12.2015 09.00 - 21.00
  • Πέμπτη 24.12.2015 09.00 - 18.00
  • Παρασκευή 25.12.2015 ΑΡΓΙΑ
  • Σάββατο 26.12.2015 ΑΡΓΙΑ
  • Κυριακή 27.12.2015 11.00 - 18.00
  • Δευτέρα 28.12.2015 09.00 - 21.00
  • Τρίτη 29.12.2015 09.00 - 21.00
  • Τετάρτη 30.12.2015 09.00 - 21.00
  • Πέμπτη 31.12.2015 09.00 - 18.00
  • Παρασκευή 01.01.2016 ΑΡΓΙΑ
Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στο τραπέζι η κατάργηση της 15ετιας...


Ξανά στο τραπέζι η κατάργηση της 15ετιας για την καταβολή σύνταξης
...για την καταβολή σύνταξης...

Αγεφύρωτο φαίνεται το χάσμα στο ασφαλιστικό μεταξύ των επιδιώξεων της κυβέρνησης και των απαιτήσεων των δανειστών οι οποίοι επανέφεραν χθες εκτός ατζέντας το...
θέμα της αύξησης της 15ετίας που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την καταβολή σύνταξης.

Συγκεκριμένα υπέβαλαν αλλεπάλληλες ερωτήσεις, χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους, σχολιάζοντας ότι η 15ετία είναι μικρό διάστημα και αποτελεί αντικίνητρο για την ασφάλιση.

Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του email Χαρδούβελη είχε συμφωνήσει τα απαιτούμενα χρόνια ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης να αυξηθούν από τα 15 στα 20 (αύξηση ενσήμων στα 6.000 από 4.500 που ισχύει σήμερα).

Ωστόσο η 15ετία αναφέρεται και στη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη λήψη της βασικής σύνταξης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί όποιος βγαίνει στη σύνταξη με τα κατώτατα όρια, εισπράττει μόνο το αναλογικό κομμάτι βάσει των ενσήμων του (250-300 ευρώ) και λαμβάνει το υπόλοιπο μέρος που χρηματοδοτεί το κράτος μόλις συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών. Αυτό αποτελεί έτσι κι αλλιώς αντικίνητρο για πρόωρη συνταξιοδότηση. Στην περίπτωση όμως που ο ασφαλισμένος παραμένει για καιρό άνεργος η επιλογή της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι σχεδόν αναγκαστική. Η ενδεχόμενη αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης θα οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο πολλές κατηγορίες ανέργων οι οποίοι - με δεδομένο ότι ο δείκτης ανεργίας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια - δεν μπορούν να βρουν δουλειά αλλά ούτε και να βγουν στη σύνταξη για να εισπράξουν έστω αυτό το πενιχρό επίδομα.
Το μέτρο που είχε συμφωνηθεί στο Παρίσι με την προηγούμενη κυβέρνηση θα εφαρμοζόταν για τους σημερινούς 40άρηδες που γεννήθηκαν μετά το 1975 προκειμένου να μη θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. 

Οι δανειστές εμφανίστηκαν ότι δεν πείθονται από τις αποδόσεις σε βάθος χρόνου που θα επιφέρει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που τους παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Διαπίστωσαν ελλείψεις στην «ποσοτικοποίηση» του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Έτσι συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί αναλυτικά η μεταρρύθμιση στις αρχές Ιανουαρίου.

Είναι φανερό ότι αν εγκρίνουν τη μεταρρύθμιση δεν αποκλείεται να συζητήσουν και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ως μέρος της συνολικής πρότασης, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ντέκλαν Κοστέλο.

Χθες πάντως στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Κατρούγκαλο άκουσαν τις προτάσεις του υπουργείου για αύξηση των εισφορών χωρίς να εκφέρουν άποψη.

protothema.gr

Read more...

Συμφωνία για ΑΔΜΗΕ, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων «Κλειδώνει» η συμφωνία, το κουαρτέτο αναχωρεί το Σάββατο


«Κλειδώνει» η συμφωνία, το κουαρτέτο αναχωρεί το Σάββατο
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τον ΑΔΜΗΕ επιτεύχθηκε στη διάρκεια των μαραθώνιων συσκέψεων την Πέμπτη, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει πλέον μόνο το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Το  θέμα των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθεί και σήμερα, Παρασκευή, σε νέες συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο πλευρών. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι σήμερα θα κλείσει το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων, ενώ για τον Ιανουάριο παραπέμπεται το θέμα των στεγαστικών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούσαν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, σήμερα θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου Tαμείου Iδιωτικοποιήσεων.

Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών.

Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ. To μοντέλο που προκρίνεται προβλέπει απόσχιση του 100% της θυγατρικής δικτύων από τη μητρική ΔΕΗ και τη μεταφορά των μετοχών στο Δημόσιο.

Εν συνεχεία, το Δημόσιο θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο 51%, και θα παραχωρήσει το υπόλοιπο 49% στον ιδιωτικό τομέα. Από το 49%, ένα τμήμα των μετοχών θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ενώ ένα άλλο ποσοστό θα παραχωρηθεί σε ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύου ηλεκτρισμού, μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Η συμφωνία, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, προβλέπει τη διατήρηση του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, κάτι που αποτελούσε «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αναφορικά με τη διαδικασία αποπληρωμής της ΔΕΗ, αυτή θα γίνει με τα έσοδα τόσο από την απευθείας πώληση του ΑΔΜΗΕ όσο και από τη δημόσια προσφορά των μετοχών του μέσω χρηματιστηρίου.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και σήμερα, γιαυτό και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρίσουν αύριο, Σάββατο, απο την Αθήνα αντί για σήμερα το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Οι εταιρείες που θα αναλάβουν τα δάνεια, αυτόνομα ή σε μεικτές εταιρείες με τις τράπεζες, θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη και δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι επιπλέον αυτού που κάνουν οι τράπεζες, σύμφωνα με υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δια-σταύρωση από δηλώσεις και καταθέσεις...




Επιχείρηση σαρωτικών διασταυρώσεων όλων των εισοδημάτων, καταθέσεων, ακόμη και καθημερινών δαπανών ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των...
ενεργειών που έχουν δρομολογηθεί για περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος.
Πρώτες στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών υπηρεσιών έχουν μπει όλες οι καταθέσεις, ανεξαρτήτως ονόματος δικαιούχου και ύψους ποσού, ενώ σύντομα, όπως αποκάλυψε η «Ν», στο μικροσκόπιο θα μπουν και όλες οι συναλλαγές των πωλητών που αφορούν από τις δαπάνες για κινητά, ιδιωτικά σχολεία και θεραπευτήρια, μέχρι τους λογαριασμούς που πληρώνονται σε ΔΕΗ ΔΕΗ-0,23% και ΕΥΔΑΠ.
Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι από το επόμενο έτος ο κλοιός θα σφίξει ακόμη περισσότερο για όλους τους φορολογούμενους, ενώ θα γίνει ασφυκτικός για εκείνους που επί σειρά ετών απέκρυβαν εισοδήματα ή πλούτιζαν παρανόμως.
Το σχέδιο του υπ. Οικονομικών δεν έχει ορίζοντα ελέγχου μόνο ένα ή δύο χρόνια πριν, αλλά 10ετίας με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για όσους «ξέχασαν» ή εκ του πονηρού απέφευγαν την εφορία.
Οχι μόνο θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η διασταύρωση των τραπεζικών καταθέσεων, ακόμη και λίγων χιλιάδων ευρώ, με τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά με την κατάρτιση του περιουσιολογίου θα «ξεσκονίζονται» όλα τα περιουσιακά στοιχεία και κυρίως εάν η απόκτησή τους δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των προηγούμενων ετών.
Το σχέδιο εξάλλου του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ορίζοντα ελέγχου μόνο ένα ή δύο χρόνια πριν, αλλά 10ετίας με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για όσους «ξέχασαν» ή εκ του πονηρού απέφευγαν την εφορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ, στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, προέκυψαν εντυπωσιακά αποτελέσματα ειδικά από τις διασταυρώσεις καταθέσεων και δηλωθέντων στην εφορία εισοδημάτων.

Read more...

Αργεντινή: Τέλος εποχής...



Με μια τεράστια συγκέντρωση στην φημισμένη Πλάσα ντε Μάγιο του Μπουένος Άιρες, την πλατεία από όπου ξεκίνησε το «κίνημα των μητέρων» κατά της χούντας του Βιντέλα αλλά και η...
λαϊκή εξέγερση που έδιωξε το ΔΝΤ πριν από 14 χρόνια, το 2001, αποχαιρέτησαν το βράδυ της Τετάρτης εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της την απελθούσα πλέον πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Κίρτσνερ, που λίγες ώρες αργότερα παρέδωσε στον δεξιό διάδοχό της, Μαουρίσιο Μάκρι, έπειτα από οκτώ συναπτά έτη στην εξουσία.

Συγκινημένη, η Κίρτσνερ υπερασπίστηκε στην ομιλία της τα επιτεύγματα της ιδίας και του προκατόχου συζύγου της, Νέστορ Κίρτσνερ, που κυβέρνησαν την Αργεντινή για σχεδόν 13 χρόνια, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον νικητή των πρόσφατων εκλογών, προειδοποιώντας τον πως δεν θα του επιτρέψει να αντιστρέψει την πορεία των τελευταίων ετών - μια απειλή καθόλου «κούφια», αφού το κόμμα της διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή. Κατηγόρησε μάλιστα τον Μάκρι ότι επιχειρεί να επαναφέρει νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ανήκουν σε μια «ατζέντα που έρχεται απέξω, από τους εχθρούς της Αργεντινής», υπαινισσόμενη τις στενές σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Εκτοντάδες χιλιάδες είπαν «αντίο» στην πρόεδρο η οποία, όμως, ενδέχεται να επιστρέψει... | AP Photo/Natacha Pisarenko

Παρά τη βαθύτατη πόλωση που δηλητηριάζει εδώ και χρόνια την πολιτική ζωή της Αργεντινής, η Κίρτσνερ παραμένει πολύ δημοφιλής στους... μισούς Αργεντινούς και αποχωρεί από την προεδρία με ποσοστά δημοτικότητας που ξεπερνούν το 40%. 

Θεωρείται μάλιστα σχεδόν βέβαιο από τους ειδικούς πως, αν το Σύνταγμα της επέτρεπε να διεκδικήσει τρίτη θητεία, θα είχε νικήσει τον Μάκρι στις πρόσφατες εκλογές: δεδομένου ότι είναι μόλις 62 ετών, πολλοί πιστεύουν ότι η Κριστίνα θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις επόμενες εκλογές, το 2019...

Read more...

Απαντήσεις σε ερωτήματα εργαζομένων Ποιοι δικαιούνται το δώρο Χριστουγέννων


Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το δώρο Χριστουγέννων από τη ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).
doro
Κατοχύρωση δώρου Χριστουγέννων
Το δώρο Χριστουγέννων, όπως και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.
Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων
Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.
Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαίου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας,, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Ειδικότερα για τις αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων εντάσσονται επίσης και:
- το επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666
Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
- η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά
- η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά
- η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
-η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
- η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
- τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
- το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας)
- το επίδομα κατοικίας
α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2015 μέχρι 31-12-2015.Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.
β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2015 έως 31/12/2015.
γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2015 έως 31/12/2015.
Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.
Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων
Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των Δώρων
Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.
Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση οι εργαζόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων www.kepea.gr ή μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210 8202100 & 210 8202174 ή μπορούν να επισκέπτονται το Κέντρο από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 19:30 το βράδυ στη διεύθυνση Αινιάνος 3 & Πατησίων 69, Αθήνα.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Στην κλήρωση της Δευτέρας (14/12) Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League


Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Αντιπάλους για όλα τα... γούστα του Ολυμπιακού, περιλαμβάνει η κλήρωση της φάσης των «32» του Europa League που θα γίνει τη Δευτέρα στη Νιόν. Οι «ερυθρόλευκοι» τοποθετούνται στο γκρουπ των θεωρητικά ισχυρών, μαζί με τους 12 νικητές των ομίλων και τους υπόλοιπους «καλύτερους τρίτους» από το Champions League.

Στην «απέναντι» πλευρά υπάρχουν αρκετές... ανεπιθύμητες όπως η Σεβίλη, η Βαλένθια και η Ντόρτμουντ αλλά και κάποιες... ευπρόσδεκτες όπως η Μίντιλαντ και η Σιόν.

Αναλυτικά οι «32» του Europa League:


Ανίσχυροι (Πιθανοί αντίπαλοι Ολυμπιακού)
Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
Σιόν (Ελβετία)
Ντόρτμουντ (Γερμανία)
Μίντιλαντ (Δανία)
Βιγιαρεάλ (Ισπανία)
Μαρσέιγ (Γαλλία)
Σεντ Ετιέν (Γαλλία)
Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)
Φιορεντίνα (Ιταλία)
Αντερλεχτ (Βέλγιο)
Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
Αουγκσμπουργκ (Γερμανία)
Σεβίλη (Ισπανία)
Βαλένθια (Ισπανία)
Γαλατασαράι (Τουρκία)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

Ισχυροί (Τους αποφεύγει ο Ολυμπιακός)
Μόλντε (Νορβηγία)
Λίβερπουλ (Αγγλία)
Κράσνονταρ (Ρωσία)
Νάπολι (Ιταλία)
Ραπίντ Βιένης (Αυστρία)
Μπράγκα (Πορτογαλία)
Λάτσιο (Ιταλία)
Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)
Βασιλεία (Ελβετία)
Τότεναμ (Αγγλία)
Σάλκε (Γερμανία)
Αθλετικ Μπιλμπάο (Ισπανία)
Πόρτο (Πορτογαλία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία)
Λεβερκούζεν (Γερμανία)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...