Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Στα άκρα η κόντρα Ρέππα-Μιχελάκη για την εργασιακή εφεδρεία









Στα άκρα η κόντρα Ρέππα-Μιχελάκη για την εργασιακή εφεδρεία
Συνεχίζεται η οξεία αντιπαράθεση της Νέας Δημοκρατίας-Δημήτρη Ρέππα, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη να καλεί τον υπουργό υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να «μην προστατεύει κομματικές μεθοδεύσεις». Απάντηση εξέδωσε το υπουργείο του κ. Ρέππα κάνοντας λόγο για «αντισυμπολιτευόμενη ψευδολογία της Ν.Δ. δεν έχει τέλος, αφού απέχει από τις αρχές της ευθύνης, της σοβαρότητας και της ειλικρίνειας που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους μας».

Ο κ. Μιχελάκης είπε ότι «ο κ. Ρέππας, αντί να προστατεύει κομματικές μεθοδεύσεις, οφείλει να ανακαλέσει τα αποτελέσματά τους. Αντί να συγκαλύπτει παράνομες πράξεις που προκαλούν βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, να αναλάβει άμεσα τις επιβαλλόμενες πρωτοβουλίες, για την αποκατάσταση της νομιμότητας».

Παράλληλα, τόνισε για τον υπουργό ότι «επειδή, προσποιείται άγνοια και αμνησία, του θυμίζουμε:

-Για τις παράνομες προσλήψεις: Η τελευταία έκθεση της Ε.Ε. (στη σελ. 50) αναφέρει ότι, ενώ "καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, έπρεπε να είχαν επιτραπεί 5.333 προσλήψεις, παρόλα αυτά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2011, ο αριθμός των προσλήψεων υπολογίζεται σε 10.862”. Συνιστούν – ναι ή όχι; - οι προσλήψεις αυτές παραβίαση του νόμου που ψήφισε η ίδια κυβέρνηση και προκαλούν – ναι ή όχι; -βλάβη του δημόσιου συμφέροντος; Συνέβαλαν – ναι ή όχι;- στον εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού; Είναι ή δεν είναι ανήθικες, αφού εξαιτίας τους γίνονται τώρα μαζικές απολύσεις με το φερετζέ της εφεδρείας;

-Προσλήψεις την ώρα που κατέρρεε η κυβέρνηση Παπανδρέου: Την ώρα που κατέρρεε η κυβέρνηση Παπανδρέου (από 4 έως 11 Νοεμβρίου) μόνο στο υπουργείο Οικονομικών έγιναν οχτώ πολιτικοί διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων: Τέσσερις στο γραφείο του κ. Οικονόμου, μία στο γραφείο του κ. Βενιζέλου και τρεις στο Σ.Ο.Ε. (Επισυνάπτονται οι οκτώ σχετικές αποφάσεις).

-Για την εξαίρεση αναπληρωτών διευθυντών από εφεδρεία: Ο κ. Ρέππας σε εγκύκλιό του στις 31.10.2001, αναφέρει: “Προκειμένου ο αναπληρωτής προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης να εξαιρεθεί από τις διατάξεις των υποπαραγράφων 1β και 1γ του άρθρου 33 του ν.4024/2011, περί αυτοδίκαιης απόλυσης και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, θα πρέπει ο ορισμός τους να έχει γίνει με πράξη του αρμοδίου προς τούτο οργάνου”. Η ίδια εγκύκλιος κατά παράβαση των νόμων προβλέπει την τοποθέτησή τους με απόφαση του Υπουργού ή του οικείου οργάνου διοίκησης. Παραβιάζεται – ναι ή όχι – ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας που προβλέπει μόνον κατ΄ ανάγκη αναπλήρωση; Ποιος γίνεται επικίνδυνος αγνοώντας και καταστρατηγώντας τους νόμους; Και τέλος: Ποια άλλη απόδειξη εξαίρεσης από την εφεδρεία θέλει ο κ. Ρέππας πέρα από τη δική του εγκύκλιο;

-Για το βόλεμα κομματικών φίλων και συγγενών: Μερικά μόνο από τα πολλά, αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, με το ΦΕΚ 460/7.6.2010, διορίζει την κουνιάδα του ως γραμματέα του. Με το ΦΕΚ 1303/ 31.12.2010, μετατάσσει τη σύζυγό του από το “Παρατηρητήριο Α.Ε.” που καταργείται, στον ΟΑΕΔ που δεν καταργείται. Και με το ΦΕΚ Γ297/2.5.2011 τη μετατάσσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου οι αμοιβές είναι υψηλότερες. Είναι ή δεν είναι οι αποφάσεις αυτές ρουσφετολογικές; Αφαιρούν – ναι ή όχι – βόλεμα των δικών τους και διάσωση από την εφεδρεία;» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η αντισυμπολιτευόμενη ψευδολογία της Ν.Δ. δεν έχει τέλος»

Σκληρή απάντηση επεφύλασσε το υπουργείο του κ. Ρέππα, στην ανακοίνωση του κ. Μιχελάκη:

«Η αντισυμπολιτευόμενη ψευδολογία της Ν.Δ. δεν έχει τέλος, αφού απέχει από τις αρχές της ευθύνης, της σοβαρότητας και της ειλικρίνειας που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους μας. Όσον αφορά στις δήθεν παράνομες προσλήψεις, επισυνάπτουμε τα αναλυτικά αποστομωτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011 (βλ. στο συνημμένο).

Όσον αφορά στους αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές επαναλαμβάνουμε ότι κρίθηκαν σε προγενέστερο ανύποπτο χρόνο σύμφωνα με το νόμο και για θέσεις όπου δεν υπήρχε Γενικός Διευθυντής.

Για δε τους μετακλητούς υπαλλήλους, καλείται η Ν।Δ. να πει αν προτείνει την κατάργησή τους, οπότε μπορεί εύκολα με βουλευτές της να φέρει την ανάλογη πρωτοβουλία της στη Βουλή».
newpost.gr
Read more...

Μ. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται by-pass

Δηλώσεις για τις εξελίξεις στο κόμμα


http://img.protothema.gr/96ADF13448535A6BC07DDCC91B18DE38.jpg
Υπέρ ενός «ριζικού μετασχηματισμού» του ΠΑΣΟΚ, ώστε να απαλλαγεί από τις «κακές συνήθειες βαρόνων, κηπουρών, πριγκίπων» τάχθηκε ο βουλευτής του κινήματος Μίμης Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Εννέα».

«Ο χώρος αυτός πρέπει να κάνει by-pass, να αναζητήσει ηγετική έκφραση μετά τις εκλογές σε μία πολύ νεότερη γενιά», τόνισε ερωτηθείς για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κόμμα μπορεί να παρουσιάσει προεκλογικά μία άλλη αφήγηση «με νέα πρόσωπα και με πειστικότητα», αφού όπως είπε «είμαστε εν μέσω μίας πτωχευτικής διαδικασίας και μίας κρίσης εκπροσώπησης, σε μία μεγάλη ρευστοποίηση των συσχετισμών που απαιτεί νέες εκφράσεις».

Σε ερώτηση αν αυτό θα πρέπει να γίνει με ή χωρίς τον κ. Παπανδρέου, απάντησε: «Δεν ξέρω. Ας τα βρουν αυτοί μεταξύ τους. Να βγαίνει ο Γ. Παπανδρέου με το δημοψήφισμα να κάνει προεκλογική διαδικασία; Μου φαίνεται λίγο δύσκολο αυτό».

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι ζούμε μια ιστορική περίοδο, γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει η πολιτική ζωή να έχει μια ετοιμότητα. «Μπλέκεται τώρα και με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση, μπαίνουν σε μια φάση διαδοχής και ο ένας πάει να αδειάσει τον άλλο, τα γνωστά», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να πληγεί η κυβέρνηση γιατί παρ’ ότι είναι μεταβατική, μπορεί να χρειαστεί να παίξει έναν ιστορικό ρόλο.

Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό και στις διαδικασίες για την επιλογή του, σημείωσε ότι «ο κόσμος έδειξε εμπιστοσύνη στον Λ. Παπαδήμο γιατί καταρχήν φτάσαμε στο κατώτερο σημείο με την παιδαριώδη ίντριγκα εκείνου του δεκαημέρου με το δημοψήφισμα».

«Ο κόσμος τον είδε με καλή διάθεση, τι να σου κάνει όμως μια κυβέρνηση περιορισμένης περιόδου; Αλλά δεν ξέρεις, μπορεί να υποχρεωθεί να πάρει ιστορικές αποφάσεις, θα πάει π.χ. την άλλη Παρασκευή στην Ευρώπη και μπορεί οι αποφάσεις να είναι ιστορικές που να δεσμεύουν την Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό απαιτεί σοβαρότητα από τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε επίσης ότι αυτό που ζούμε στην Ελλάδα είναι μία «συντεταγμένη ελεγχόμενη πτώχευση που βάζει ένα δείκτη ασφαλείας». «Το πρόβλημα που ζούμε είναι να μην πάρει άτακτο αποδιαρθρωτικό χαρακτήρα, να μην ξεφύγει και γίνει ανοικτή πτωχευτική διαδικασία», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η αναδιάρθρωση χρέους στην ουσία είναι «μία πτωχευτική διαδικασία σε μεγάλη κλίμακα, απλώς το λέμε πιο κομψά».

Read more...

Στα 800 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα από τα μέχρι σήμερα δηλωθέντα αυθαίρετα

Στα 7.500 ευρώ το μέσο ύψος προστίμου

(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Ο αριθμός των δηλώσεων για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων έχει ξεπεράσει τις 117.000 ενημερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος με τα συνολικά προσδοκώμενα έσοδα από τις δηλώσεις αυτές να φτάνουν τα 800 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα δε, έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο, επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, ότι ο ο αριθμός δηλώσεων και πληρωμών ανά ημέρα έχει επιταχυνθεί σημαντικά εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος εισπράξεων μέσα στο 2011.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αυθαιρέτων προκύπτουν τα εξής:

  • ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν εισαχθεί στο σύστημα έχει ξεπεράσει τις 117.000.
  • τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις αυτές φτάνουν τα 800 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 45 εκ. ευρώ.
  • το μέσο ύψος προστίμου είναι περίπου 7.500 ευρώ και το μέσο ύψος παραβόλου περίπου 800 ευρώ.
  • η μέση επιφάνεια ανά δήλωση είναι 57 τ.μ. κύριων χώρων και 27 τ.μ. βοηθητικών χώρων.
Επισημαίνεται, τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι ο αριθμός δηλώσεων και πληρωμών ανά ημέρα έχει επιταχυνθεί σημαντικά και με βάση τους ρυθμούς προόδου της συμμετοχής των πολιτών στη ρύθμιση, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος εισπράξεων μέσα στο 2011.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών, στη ρύθμιση και λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη οικονομική κατάσταση, το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας της ρύθμισης μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2011.

Ακόμη, για την εξυπηρέτηση του κοινού και των μηχανικών είναι διαθέσιμες υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων για όλες τις ειδικές περιπτώσεις που έχουν περιέλθει στην γνώση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ στη διεύθυνση: http://goo.gl/hVCit

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Τα λεφτά μας πίσω» λένε έξι Ταμεία στην Τράπεζα της Ελλάδος

Την εγκαλούν για κακοδιαχείριση των χρημάτων τους


http://img.protothema.gr/1F3A9F8C4BB061DBAB1ADE4937938B55.jpg
Συνολικά έξι ασφαλιστικά ταμεία έστειλαν επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδας, με την οποία την εγκαλούν για κακοδιαχείριση των χρημάτων τους, που κατέληξαν σε ομόλογα του Δημοσίου και ζητούν από την ΤτΕ την επιστροφή των καταθέσεών τους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ, Αθανάσιου Πλεύρη και Άδωνι Γεωργιάδη, παραδέχεται ότι επιστολές έχουν αποστείλει τα ταμεία «ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΕΑΙΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΕΑΜ, ΕΔΟΕΑΠ».

Να σημειωθεί ότι οι δύο βουλευτές ανέφεραν στην ερώτησή τους ότι «οι συγκεκριμένοι φορείς έδωσαν στην ΤτΕ να διαχειριστεί χρήματα από εισφορές εργαζομένων - εργοδοτών… από αυτούς τους κοινωνικούς πόρους μεγάλα τμήματα (γίνεται λόγος για σχεδόν δέκα δισ. ευρώ από τα συνολικά 14 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα το 2010 στην ΤτΕ) μετατράπηκε αυθαίρετα, σύμφωνα με τις επιστολές των διοικήσεών τους, σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από την ΤτΕ, χωρίς να υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των ΔΣ των ταμείων αυτών».

Από την άλλη, το υπουργείο απαντά ότι «τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα διαθέσιμα κεφάλαια των ΦΚΑ αρμοδιότητας ΓΓΚΑ ανέρχονταν την 30.9.2011 στο ποσό των 15,87 δις ευρώ» και σημειώνει ότι «η Τράπεζα τα επενδύει υποχρεωτικά σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου, όπως ομόλογα και έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου», τονίζει δε πως «σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες της διαδικασίας περιορισμού του ελληνικού χρέους και του τρόπου υλοποίησής της στα ασφαλιστικά ταμεία, αυτές θα προσδιοριστούν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος».

Read more...

Βενιζέλος : Η ΝΔ να καταλάβει ότι δεν είναι πια αντιπολίτευση!

"Ανύπαρκτο" χαρακτήρισε το φορολογικό σύστημα


http://img.protothema.gr/D266615DD74074ED4EFFA9B9DF212948.jpg
"Η κυβέρνηση που λαμβάνει και εφαρμόζει αυτές τις αποφάσεις είναι μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ", τόνισε ο υπουργός των Οικονομικών από τη Θεσσαλονίκη, μία μέρα μετά την αποστροφή του για αντιπολιτευόμενους της συμπολίτευσης και συμπολιτευόμενους της αντιπολίτευσης. "Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ζούμε
τώρα την εμπειρία μιας τρικομματικής κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας", είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι "αυτό αποτυπώνει και τη μεγάλη συναίνεση και τη μεγάλη ανοχή και ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας".

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τη ΝΔ να αντιληφθεί ότι δεν είναι πια αντιπολίτευση. "Χρειάζεται προσπάθεια και χρειάζεται και τα κόμματα που τώρα μετέχουν στην Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσουν -και ιδίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση- ότι δεν είναι πια αντιπολίτευση, αλλά είναι το δεύτερο κόμμα της συμπολίτευσης. Άρα, δεν μπορεί να έχουμε και το ένα και το άλλο" επισήμανε και συνέχισε : "Δεν μπορείς να μετέχεις μόνο στο όφελος και όχι στο κόστος από μια τέτοια κίνηση, η οποία έχει αλλάξει τα δεδομένα και έχει ανεβάσει πάρα πολύ το επίπεδο αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό".

Απευθυνόμενος όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και σε όλους τους πολίτες, ο υπουργός των Οικονομικών σημείωσε αναφερόμενος στην Ελλάδα :"Μας θεωρούν ως ένα κακό παράδειγμα, επικαλούνται πάρα πολύ συχνά το όνομά μας για να μας επιπλήξουν. Αυτό δεν το αντέχει η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού. Πρέπει να δείξουμε ξανά το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας και των Ελλήνων, μια χώρα με προσόντα, μια χώρα με ιστορία, μια χώρα η οποία έχει μοναδικά πλεονεκτήματα και κυρίως έχει πολίτες, οι οποίοι έχουν ταλέντα, έχουν χαρίσματα, έχουν ικανότητες, έχουν εργατικότητα. Ε, αυτά δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Πρέπει να προστατέψουμε
την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια και την προοπτική του Έθνους και των Ελλήνων».
Ανύπαρκτο το φορολογικό σύστημα
Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του υπουργού των Οικονομικών ότι "το φορολογικό μας σύστημα είναι ανύπαρκτο"! Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι "πρέπει να διορθώσουμε λάθη και κενά δεκαετιών, από συστάσεως ελληνικού κράτους. Πρέπει να αρθεί αυτή η μεγάλη αδικία εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων και αυτό είναι ένα από τα αντικείμενα της συζήτησης που αρχίζει σήμερα στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2012".

Οποιος μπορεί, είναι εθνική ανάγκη να πληρώσει το τέλος ακινήτων
"Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι οι Έλληνες πολίτες με υπευθυνότητα σηκώνουν το βάρος, μετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Ο ρυθμός εξόφλησης των τιμολογίων είναι ίδιος με τον συνήθη μέσο ρυθμό εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ όλα τα προηγούμενα χρόνια", επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Οπως είπε, "αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό για τη συμμετοχή και την υπευθυνότητα του λαού μας, ο οποίος κάνει αυτές τις θυσίες γιατί ξέρει πως πρέπει να βγούμε από την κρίση αλώβητοι και να ανοίξουμε ένα παράθυρο και μια ελπίδα στο μέλλον".

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι "κανείς, που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να καταβάλει το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ, δεν θα δει να του κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα, όλες τις ιδιαίτερες περιπτώσεις, με όσο γίνεται μεγαλύτερη ευαισθησία και με πρακτικό πνεύμα. Αυτό είναι το περιεχόμενο της εγκυκλίου που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα".

Κατά τον υπουργό των Οικονομικών "υπάρχει ένας μηχανισμός, εύκολος και αντιγραφειοκρατικός, ώστε να διορθωθούν όλα τα λάθη και οι παραλείψεις των αρχείων της ΔΕΗ, της ΓΓΠΣ, ώστε να έχουμε ένα αρχείο ακινήτων με το εμβαδόν, με την τιμή ζώνης, με την παλαιότητα. Όπου κάποιος πλήρωσε παραπάνω, αυτό θα συμψηφιστεί με τις επόμενες δόσεις. Και θα φροντίσουμε και οι δόσεις να είναι όσο γίνεται περισσότερες".

Διαβεβαίωσε -εκ των υστέρων όπως αποδεικνύεται- ότι "δεν θα υπάρξει άνθρωπος σε κατάσταση ανάγκης -ανάπηρος, σε μηχανική υποστήριξη, ή άνεργος χωρίς άλλα εισοδήματα- που να βρεθεί σε δυσκολία. Αλλά όποιος, παρά την πίεση που υφίσταται, έχει την δυνατότητα να πληρώσει, πρέπει να το κάνει γιατί αυτό είναι μια συλλογική, εθνική προσπάθεια να σώσουμε τη χώρα και να την παραδώσουμε ακέραιη στα παιδιά μας".

Επιχειρώντας να δώσει το μέτρο της προσπάθειάς του επισήμανε ότι "όπου υπάρχουν και άλλα προβλήματα, θα τα εντοπίσουμε και θα τα λύσουμε με αυτό το πνεύμα, το οποίο πάντα πρέπει να κινεί τις ενέργειές μας. Γιατί όταν παίρνεις ένα γενικό μέτρο πάντα κάποιους αδικείς και κάποιους άλλους, ενδεχομένως, ευνοείς και αυτό πρέπει να αποκαθίσταται μετά, μέσα από τους εφαρμοστικούς κανόνες, όπως κάνουμε και στην περίπτωση αυτή».
Read more...

Ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012

Την Τρίτη η ονομαστική ψηφοφορία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στις 6:00 το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012.

Η συζήτηση, που θα διαρκέσει πέντε ημέρες και θα ξεκινήσει με τις ομιλίες των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία.

Γενικοί εισηγητές είναι οι Μιχαήλ Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνος Μουσουρούλης (ΝΔ), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

Ειδικοί εισηγητές είναι οι Δημήτριος Τσιρώνης (ΠΑΣΟΚ), Νικόλαος Ζωΐδης (ΠΑΣΟΚ), Σπυροπάνος Μαργέλης (ΠΑΣΟΚ), Ιωάννης Αμοιρίδης (ΠΑΣΟΚ), Ιωάννης Βρούτσης (ΝΔ), Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), Ιωάννης Πρωτούλης (ΚΚΕ), Κωνσταντίνος Κιλτίδης (ΛΑΟΣ), Δημήτριος Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Ντόρα Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σίγουρη η πτώχευση της Ελλάδας, λέει η Τράπεζα της Αγγλίας ...



Η Ελλάδα έχει πιθανότητες 100% να χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως επισημαίνεται στην εξαμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Την χώρα μας ακολουθούν η... Πορτογαλία με 60% πιθανότητες, η Ιρλανδία με 50 και η Ιταλία με 40%.

Ο διοικητής τηςτράπεζας, Μέρβιν Κινγκ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για κάποια θεωρία της τράπεζας αλλά σχετίζεται με το τι δείχνουν οι τιμές στην αγορά αποτυπώνοντας τη σοβαρότητα της κρίσης.
voria.gr



Read more...

Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε η Μέρκελ

«Οχι» σε ευρωομόλογο και αλλαγή ρόλου της ΕΚΤ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τη Δευτέρα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τη Δευτέρα (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία

Την άποψη ότι δεν υπάρχουν «γρήγορες λύσεις» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή. Απορρίπτοντας για άλλη μία φορά την ιδέα του ευρωομολόγου, καθώς και το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ, τόνισε ότι ο μοναδικός δρόμος είναι η αλλαγή των συνθηκών και οι αυστηρότεροι κανονισμοί, καθώς και ότι αυτό είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε την πιθανότητα να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως η FED των ΗΠΑ ή η Τράπεζα της Αγγλίας. «Η ΕΚΤ έχει διαφορετικό ρόλο» υπενθύμισε.

Όπως μεταδίδει η Sueddeutsche Zeitung, η Μέρκελ θα ήθελε από την ΕΚΤ να αυξήσει την αγορά ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης, έως ότου τεθεί σε εφαρμογή το αυστηρότερο πλαίσιο για τον έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών.

Στην ομιλία της, η Μέρκελ επέμεινε ότι οι 17 χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να λάβουν μέτρα, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και υπογράμμισε πως οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας έχουν παραβιαστεί πολλές φορές.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν μπορεί να λυθεί μονομιάς... Πρόκειται για μια διαδικασία και αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνια» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος. Παρομοίασε, δε, την προσπάθεια αυτή με «μαραθώνιο».

Επανέλαβε την διαφωνία της για την έκδοση ευρωομολόγων, επισημαίνοντας ότι η από κοινού αντιμετώπιση των χρεών των κρατών της Ευρωζώνης δεν είναι λύση. Αυτή η συζήτηση για τα ευρωομόλογα «δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης» παρατήρησε.

Αντιθέτως, αυτό που η Ευρωζώνη χρειάζεται είναι μια νέα «Ένωση Σταθερότητας» με αυστηρότερο δημοσιονομικό έλεγχο και κανονισμούς για το χρέος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ο στόχος της, από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, είναι η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, «προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση μεταξύ μελών και μη μελών της Ευρωζώνης», μέσω της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισήμανε, κατά την ομιλία του την Πέμπτη, ότι χρειάζεται «επανίδρυση και επανεξέταση της οργάνωσης της Ευρώπης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να καταλήξουν σε κοινή γραμμή πλεύσης επί του σχεδίου, που πρόκειται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Βενιζέλος θέλει νέο ηγέτη από την Κ.Ο, ο Λοβέρδος από τη βάση και ο Γιώργος… Μολών λαβέ










Ο Βενιζέλος θέλει νέο ηγέτη από την Κ.Ο, ο Λοβέρδος από τη βάση και ο Γιώργος… Μολών λαβέ
Λίγο οι «6» που ζήτησαν αλλαγές (έστω και συντεταγμένα), λίγο ο Ευ. Βενιζέλος με τη δήλωση «κανείς δεν μπορεί να παίζει το παιχνίδι της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης ή της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης», δεν θέλει και πολύ το ΠΑΣΟΚ εδώ που βρίσκεται για να αρχίσουν οι αναταράξεις.


Μέρες τώρα, με δηλώσεις και αρθρογραφία, πέριξ της Ιπποκράτους και της Βουλής παίζεται μια ιδιόμορφη παρτίδα πόκερ. Οι μεν παρακολουθούν τους δε, σπεύδουν να απαντήσουν στις δηλώσεις τους και τούμπαλιν.

Οι μεν (για να ξέρουμε και γιατί μιλάμε) πιστεύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου απέτυχε και οφείλει να δρομολογήσει τις διαδικασίες των αλλαγών. Οι δε, αντιπαραθέτουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου στάθηκε όρθια μέσα σε μια παγκόσμια καταιγίδα και ότι ο Γιώργος έχει το δικαίωμα να ηγηθεί εκ νέου του ΠΑΣΟΚ στην μάχη των προσεχών εκλογών.

Με δυο λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι πρώτοι λένε «τώρα ήρθε η ώρα» και τους δεύτερους να απαντούν «μολών λαβέ».

Την πρώτη παρτίδα πόκερ ακολουθεί μια δεύτερη. Αυτή έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι αλλαγές. Δεν λέμε αν θα γίνουν, γιατί το συγκεκριμένο παιχνίδι αφορά μόνον όσους πιστεύουν τις αλλαγές επιβεβλημένες και μάλιστα πριν από τις εκλογές.

Εδώ η διελκυστίνδα έχει στη μια της άκρη τον Ευ. Βενιζέλο και στην άλλη τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο πρώτος προτείνει η διαδικασία που θα κρίνει ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης, θα πρέπει να γίνει στη Βουλή. Η ΚΟ να αποφασίσει ποιος θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ να εγκρίνει. Ο Βενιζέλος- βλέπετε, πιστεύει ότι σε αυτό το γήπεδο δεν χάνει.

Ο δεύτερος προτείνει τη γνωστή διαδικασία εκλογής από τη βάση, όπως ακριβώς έγινε στο ΠΑΣΟΚ το 2007 και όπως έγινε πλέον και στη ΝΔ το 2009. Ο Λοβέρδος γνωρίζει ότι στη Θεσσαλονίκη ο Βενιζέλος έχει προβάδισμα. Και μια βραχεία κεφαλή στην Αθήνα. Αλλά από εκεί και μετά, όλα αλλάζουν και όλα παίζονται.

Αυτό το όλα αλλάζουν και όλα παίζονται, εικάζουμε ότι το γνωρίζει καλά και ο Βενιζέλος. Έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε και τη χθεσινή του δήλωση «αντιλαμβάνομαι ότι έχει γίνει μία επιλογή να εστιάζεται η κριτική σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτό για παράδειγμα συμβαίνει και με εμένα ως Υπουργό Οικονομικών».

Ωραία αιχμή για τον Γιώργο με τον οποίο θα βρεθούνε να τα πούνε από κοντά εντός των επομένων 24ωρων। Σιγά μην τα βρούνε…
newpost.gr
Read more...

Φοροεπανάσταση από Παπαδήμο – Βενιζέλο!

Μετά την έκτη δόση…


http://img.protothema.gr/773D017B0E682E870658A492EC1252DE.jpg
Μπορεί οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ να απέφυγαν να δώσουν το παρών στην κυβερνητική επιτροπή, αλλά οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός έχουν κάθε λόγο να πετύχουν.

Ο Λουκάς Παπαδήμος γιατί μετά θα δικαιούται κάθε ρόλο που τυχόν θα επιθυμεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα στελέχη της Ιπποκράτους γιατί μόνο έτσι θα αποφύγουν τον εκλογικό αφανισμό.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του πρωθυπουργού με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ έχουν θιγεί τα εξής θέματα:
• Πρώτον, η ενοποίηση όλων των εισπρακτικών μηχανισμών. Φορολογικών και ασφαλιστικών.
• Η είσπραξη του ΦΠΑ μέσω ειδικής κάρτας συνδεδεμένης με το τραπεζικό σύστημα.
• Να περάσει το χαράτσι στα ακίνητα στην τακτική φορολογία.
• Όλες οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα να γίνουν μία.
• Η έκδοση ενός νέου εκκαθαριστικού, το οποίο θα αποτελεί και απόδειξη φορολογική ενημερότητας για ολόκληρο τον χρόνο.
• Η αναμόρφωση του συστήματος των τελών κυκλοφορίας και των λοιπών επιβαρύνσεων στα αυτοκίνητα.

Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα, να παταχθεί η παραοικονομία και να μπορεί η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο.

Read more...

Στις 15:00 η ορκωμοσία του Παντελή Καψή ...




Ο κ. Καψής θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και παρουσία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Καψής ανέλαβε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος με ... απόφαση του πρωθυπουργού, την Τετάρτη.

newsbomb.gr



Read more...

Πειθαρχική δίωξη για τον αρχηγό της Σχολής Ευελπίδων...



Παραπέμπεται στο Πειθαρχικό της Σχολής Ευελπίδων με το ερώτημα της αποπομπής ο αρχηγός της Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος φέρεται να ήταν ο πρωταγωνιστής στην αμαύρωση της ... επετείου του Πολυτεχνείου, χαρακτηρίζοντας «μπούρδα» την επέτειο του Πολυτεχνείου και παροτρύνοντας ομάδα πέντε πρωτοετών σπουδαστών να τραγουδήσουν τον ύμνο της 21ης Απριλίου.

Παραδίδεται επίσης ο φάκελος στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου για να εξακριβωθεί εάν ο αρχηγός της Σχολής περιέπεσε σε ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με το πόρισμα των δύο ΕΔΕ επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 20 ημερών στους ευέλπιδες που «με βήμα σημειωτόν απήγγειλαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου», ενώ δεν επιβάλλεται καμία ποινή σε πρωτοετείς σπουδαστές και σε αξιωματικούς της Σχολής Ευελπίδων.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι από τις 15 Νοεμβρίου ο αρχηγός της Σχολής ζήτησε από έναν σπουδαστή να του βρει τον ύμνο της 21ης Απριλίου και στις 16 Νοεμβρίου είχε δώσει τον ύμνο σε έξι σπουδαστές της Σχολής «για να τον μάθουν». Ο έκτος όμως σπουδαστής εξαιρέθηκε στη συνέχεια καθώς είχε κυπριακή καταγωγή.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει γενικότερος κίνδυνος, αναφέρεται: «Δεν πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα για επανάληψη τέτοιων γεγονότων διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στο καθήκον τους που είναι η προάσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των διεθνών δικαιωμάτων της χώρας μας».
protothema.gr



Read more...

Η διαπραγμάτευση για το PSI δεν έχει κλείσει, ξεκαθαρίζει ο Λ.Παπαδήμος

Απάντηση στον Αλ.Τσίπρα

Η διαπραγμάτευση είναι μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία, είπε ο πρωθυπουργός
Η διαπραγμάτευση είναι μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία, είπε ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η διαπραγμάτευση για το PSI είναι σε εξέλιξη και στην παρούσα φάση «δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο, ούτε υπεύθυνο να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν τις εθνικές μας θέσεις» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Λ.Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα «εάν επιδιώξουμε να επιτύχουμε περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναφερθεί στις «κόκκινες γραμμές» που έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το PSI, ζητώντας επίσης απάντηση στο ερώτημα εάν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση το αίτημα των πιστωτών για αλλαγή του δικαίου που διέπει τις δανειακές συμβάσεις στο αγγλοσαξονικό δίκαιο, αλλά και στο γιατί δέχεται την επιλογή να μην ενταχθούν στο PSI τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απάντηση του πρωθυπουργού

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορούσαν την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα μας και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν έχουν δεσμευτεί στην υλοποίηση των αποφάσεων αυτών, καθώς και της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από αυτές» απάντησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «έχει σημασία η επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότερο τρόπο, με μεγαλύτερη πρόοδο στη δημοσιονομική σύγκλιση και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη».

«Η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα εάν επιδιώξουμε να επιτύχουμε περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, η οποία αποτελεί πάγιο στρατηγικό ορίζοντα της χώρας μας» τόνισε.

Αναφορικά με τη διαδικασία του PSI, ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση της Ελλάδας σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους και θεσμικούς εταίρους και με τους εκπροσώπους των πιστωτών είναι σε εξέλιξη.

«Όσο αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται, σενάρια, αιτήματα, πληροφορίες, σχετικά με τις διαφόρους παραμέτρους της διαπραγμάτευσης θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τέτοιες πληροφορίες πρέπει να ερμηνεύονται στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής διαδικασίας και να μην θεωρούνται ως δεδομένα της τελικής συμφωνίας. Η διαπραγμάτευση αυτή είναι μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία. Δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο, ούτε υπεύθυνο -όσο η διαπραγμάτευση εξελίσσεται- να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν τις εθνικές μας θέσεις» επισήμανε.

Όσον αφορά στο δίκαιο που θα διέπει τις δανειακές συμβάσεις, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι είναι ένα από τα θέματα, τα οποία συζητούνται με τους πιστωτές. «Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις απ' το αγγλοσαξονικό δίκαιο. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης, το οποίο θα συνεκτιμηθεί στο σύνολο των παραμέτρων που θα διέπουν την τελική συμφωνία με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Να είστε βέβαιοι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας» υποστήριξε.

Σχετικά με το ρόλο της ΕΚΤ όσον αφορά τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «η ΕΚΤ, με τις παρεμβάσεις της στην αγορά κρατικών ομολόγων έχει συμβάλει καθοριστικά στην άμβλυνση των πιέσεων που έχουν εκδηλωθεί στις αγορές αυτές, στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν και στην αποτελεσματικότερη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

«Χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, οι συνθήκες ρευστότητας θα ήταν πραγματικά ασφυκτικές» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προφανώς δεν είναι κερδοσκοπικό ίδρυμα. Είναι η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης και είναι ένα θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Πολιτική ενοποίηση χωρίς Δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό» απάντησε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τάχθηκε κατά της αυστηροποίησης του δημοσιονομικού πλαισίου που διέπει την Ευρωζώνη.

«Τι είδους πολιτική ενοποίηση θα είναι αυτή εάν προχωρήσουμε σε μία Ευρώπη-φυλακή για τις χώρες του Νότου, με ένα διευθυντήριο γερμανικό που θα βάζει ανόητους κανόνες, σαν αυτό που θέλει να μας βάλει τώρα να κάνουμε πιο αυστηρά τα κριτήρια του Μάαστριχτ και όποιες χώρες έχουν ελλείμματα να τιμωρούνται;» διερωτήθηκε.

«Καλείστε να διαχειριστείτε μία αναδιάρθρωση χρέους με την οποία διαφωνήσατε κάθετα -και με την αρχική ιδέα και με την εξειδίκευση της εφαρμογής της» δήλωσε, καλώντας τον κ. Παπαδήμο να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης συνεργασίας, λέγοντας ότι «το 80% της κυβέρνησής σας είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το υπόλοιπο είναι ακροδεξιά και ΝΔ που το παίζει αντιπολίτευση». «Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση, διότι δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ και μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε» είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των ελλειμμάτων της διετίας 2008-2009, καταγγέλλοντας –επικαλούμενος απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή- ότι χωρίς να υπάρχει καμία υποχρέωση ή παρότρυνση από την Κομισιόν ή τη Eurostat η ελληνική κυβέρνηση «φούσκωσε» τα ελλείμματα του 2008 και του 2009 με τα χρέη των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το έλλειμμα του 2009.

Επίθεση σε Παπακωνσταντίνου-Πάγκαλο

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον τέως υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. «Ο πιο αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών που έχει περάσει από την Μεταπολίτευση και μετά βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα και κλείνει συμφωνίες με εργολάβους και καταθέτει νυχτερινές τροπολογίες» είπε, καλώντας τον πρωθυπουργό, με δεδομένη την απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου για το έλλειμμα, να αποπέμψει τον κ. Παπακωνσταντίνου εάν ο ίδιος δεν έχει –όπως είπε- το φιλότιμο να παραιτηθεί.

Ο κ. Τσίπρας στράφηκε και κατά του Θ.Πάγκαλου, λέγοντας ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση αρμοδιότητά του ήταν να συκοφαντεί την Αριστερά και τους λαϊκούς αγώνες. «Την ίδια αρμοδιότητα έχει και στην ίδια κυβέρνηση;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και ζητώντας από τον Λ.Παπαδήμο να πει εάν συμφωνεί ή όχι με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Ή θα τον εγκαλέσετε ή θα τον έχετε δίπλα σας να καμαρώνει» υποστήριξε.

Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται ούτε συμφωνεί με τους χαρακτηρισμούς του κ. Τσίπρα για μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άρση ασυλίας Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για υπόθεση απάτης...



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την άρση της βουλευτικής ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γεώργιου Τούσσα, μετά από αίτημα του Πρωτοδικείου Πειραιά για υπόθεση απάτης.
Όπως αναφέρει το ιοθετηθέν κείμενο της απόφασης του ΕΚ : "Ο δικαστής του 7ου τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά ζήτησε την... άρση της ασυλίας του Γεωργίου Τούσσα, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να μπορέσει να διεξαγάγει την ποινική διαδικασία η οποία κινήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ο κ. Τούσσας, μαζί με οκτώ άλλα άτομα, κατηγορείται ότι μείωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί άλλος, κατά ποσό μεγαλύτερο των 147.000 ευρώ την περιουσία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ΝΑΤ , νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, του οποίου η διαχείριση είχε ανατεθεί σε αυτόν. Η εικαζόμενη απάτη διεπράχθη από τον κ. Τούσσα, ο οποίος ενήργησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ και είχε, ως εκ τούτου, την ιδιότητα του υπαλλήλου κατά την έννοια του ελληνικού ποινικού δικαίου."

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι: " Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων στις 10 Οκτωβρίου 2011, ο Γεώργιος Τούσσας υποστήριξε ότι η κατ` αυτού ποινική διαδικασία συνιστά ενδεχομένως πολιτική δίωξη εναντίον του. Ωστόσο η επιτροπή δεν διαπίστωσε την ύπαρξη λόγων fumus persecutionis στην παρούσα υπόθεση"....
www.trikalanews.gr



Read more...

Δεύτερος γύρος με 19.000 νέους εφέδρους...



Αγώνα δρόμου προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες εξαιτίας της εργασιακής εφεδρείας, δίνουν οι διευθύνσεις προσωπικού στα υπουργεία. Οι εκτεταμένες μετακινήσεις υπαλλήλων είναι η πρώτη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να ... συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ ακόμη και χθες κάποιοι μόνιμοι υπάλληλοι δεν είχαν λάβει τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις, με τις οποίες λύεται και επισήμως η σχέση τους με το Δημόσιο και εντάσσονται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα. Εν τω μεταξύ, άλλοι 19.000 υπάλληλοι, αυτή τη φορά αορίστου χρόνου στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας το επόμενο διάστημα.

Καταγραφή
Μέχρι το τέλος του χρόνου σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία μπαίνουν 12.000 υπάλληλοι που βρίσκονται δύο χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση. Η καταγραφή των υποψηφίων έχει ξεκινήσει και οι υπηρεσίες έχουν στείλει τις σχετικές λίστες με το προσωπικό αυτό στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, άλλοι 7.000 εργαζόμενοι σε φορείς που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης ή εξυγίανσης θα μπουν σε καθεστώς εφεδρείας. Αν δεν εκδοθούν εγκαίρως οι αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες υπηρεσίες τότε το σύνολο του προσωπικού των υπό συγχώνευση φορέων τίθεται σε εφεδρεία από τις αρχές του 2012.

Εν τω μεταξύ, προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα έχουν οι φορείς του Δημοσίου για να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία για το μόνιμο προσωπικό που υπέβαλε αίτηση παραίτησης ή συνταξιοδοτήθηκε, καθώς και για όσους απολύθηκαν αυτοδίκαια λόγω ορίου ηλικίας και συμπλήρωσης 35ετίας - πρόκειται για εκείνους που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και παρέμεναν στις υπηρεσίες τους βάσει ευνοϊκών ρυθμίσεων ή τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία.

Στοιχεία
Τα στοιχεία για εκείνους που υπέβαλαν παραίτηση ή συνταξιοδοτήθηκαν πρέπει να αφορούν το διάστημα από 6 Οκτωβρίου του 2011 -ημερομηνία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή ο νόμος της εργασιακής εφεδρείας- μέχρι τις 27 Νοεμβρίου του 2011. Υποχρέωση αποστολής των στοιχείων έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων, των γενικών και ειδικών γραμματειών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των δήμων, των περιφερειών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των ανεξάρτητων Αρχών. Εν τω μεταξύ, μιλώντας χθες στο Βήμα FM, ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι: «Αν μου πείτε, ξέρεις κ. Βορίδη μου, πριν από ένα μήνα είχες βγει στα κεραμίδια και έλεγες ότι το χαράτσι ήταν άδικο και δεν έπρεπε να γίνει ή να συνδεθεί με τη ΔΕΗ και όλα αυτά που έλεγα, τα λες και σήμερα;

Σας λέω ότι τα λέω και σήμερα. Αλλά το έργο που έχω να εκτελέσω ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης δεν είναι να αναθεωρήσω το σύνολο της πολιτικής των δύο προηγούμενων ετών. Επειδή η εφεδρεία είναι οριζόντιο μέτρο, λέω ότι έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις στα μέσα μεταφοράς».
www.imerisia.gr



Read more...

Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος, ανακοίνωσε ο Λ.Παπαδήμος

Έτοιμη η εγκύκλιος με τις εξαιρέσεις

Ο Λουκάς Παπαδήμος απαντά σε ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα για το τέλος των ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στην Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή
Ο Λουκάς Παπαδήμος απαντά σε ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα για το τέλος των ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στην Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή


Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις εξαιρέσεις από την καταβολή του τέλους για τα ακίνητα, η οποία πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής, αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, παρείχε ο Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών γίνεται προσπάθεια εκείνοι που αδυνατούν να πληρώσουν, να εξαιρούνται του τέλους για τα ακίνητα, που έχει ενταχθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Όπως ανακοίνωσε, προβλέπεται αναστολή της διακοπής ηλεκτροδότησης για εκείνους που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν.

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι στην εγκύκλιο προβλέπονται συγκεκριμένες κατηγορίες αδύναμων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτενκοι με χαμηλό εισόδημα ή άτομα με αναπηρία που θα εξαιρούνται του τέλους.

Αναφορικά με τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί στον υπολογισμό του τέλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οφείλονται στα λανθασμένα στοιχεία που είχαν για τα ακίνητα οι δήμοι.

Όσον αφορά στην ένταξη του τέλους για τα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο κ. Παπαδήμος παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι πρόκειται για λύση ανάγκης, προκειμένου να συγκεντρωθούν έσοδα για το κράτος, δεδομένων των αδυναμιών του φορολογικού συστήματος.

Σημείωσε, πάντως, πως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει τις αδικίες, καθώς και τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υφυπουργό με αρμοδιότητα την Ελλάδα όρισε η Ανγκελα Μέρκελ

Στο επίκεντρο η απορρόφηση κονδυλίων

O Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ
O Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ


Αθήνα
Υφυπουργό για την προώθηση και παρακολούθηση προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία δεν έχει εκταμιεύσει η Ελλάδα, όρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή και συνεργάτη της, υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.

Ο τίτλος του Φούχτελ είναι «εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» και η εντολή που έχει λάβει από την Μέρκελ είναι να αναζωογονήσει την ελληνογερμανική φιλία και συνεργασία στη βάση συγκεκριμένων στόχων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το κέντρο βάρους από την ελληνική πλευρά θα είναι η Θεσσαλονίκη και συντονιστικό ρόλο θα παίζει το γερμανικό γενικό προξενείο στην πόλη. Κι αυτό διότι στη Θεσσαλονίκη συγκλήθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια η Ελληνογερμανική Συνέλευση με συμμετοχή 200 και πλέον δημάρχων και εκπροσώπων κρατικών και δημοτικών φορέων από τις δύο χώρες.

Ως όχημα θα αξιοποιηθούν και οι αδελφοποιήσεις πόλεων, όπως είπε ο γερμανός υφυπουργός στους βουλευτές της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας που συναντήθηκαν μαζί του στο πλαίσιο πενθήμερης επίσκεψής τους στο Βερολίνο, την Πέμπτη.

Ιδιαίτερο βάρος από τη γερμανική πλευρά θα δοθεί στην παροχή τεχνογνωσίας για την απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Φούχτελ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 προγράμματα στην Ελλάδα προς άμεση υλοποίηση με τα κονδύλια των 16 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να εκταμιευτούν αν υπήρχαν οι συγκεκριμένες μελέτες.

Όπως είπε στους Έλληνες βουλευτές, η Γερμανία με 80 εκατ. πληθυσμό διέθεσε σε αναπτυξιακά προγράμματα 10 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει την κρίση του 2008, ενώ η Ελλάδα με 11 εκατ. πληθυσμό έχει στη διάθεσή της 16 δισ. ευρώ, με τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται μεταξύ άλλων σε προγράμματα υποδομών, επεξεργασίας λυμάτων, τουριστικές εγκαταστάσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ποιες οι εξαιρέσεις για το τέλος στα ακίνητα, πώς θα πληρώνεται το «χαράτσι»

Όλη η διευκρινιστική εγκύκλιος

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Aθήνα
Εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Ν. 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.

Σύμφωνα με την απόφαση η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά) και όταν ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

Στην κατηγορία του χαμηλού συντελεστή τέλους, μισό ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εντάσσονται όσοι παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και πάνω. Προβλέπεται η δημιουργία τριμελών επιτροπών (κοινωνικός λειτουργός και αστυνομικός) που θα ελέγχουν αν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, εφοριακός.

Αιτήσεις για διορθώσεις σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά και την τιμή ζώνης θα μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες στους δήμους έως τις 20 Ιανουαρίου. Εφόσον προκύπτει διαφορά, το ποσό θα αφαιρείται από το τέλος του 2012. Επίσης αυξάνεται από 40 σε 80 ημέρες ο προθεσμία για την έκδοση της εντολής διακοπής του ρεύματος.

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλει και συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα με τον πιο ευαίσθητο και πρακτικό τρόπο, καθώς είναι φυσικό ένα νέο μέτρο γενικής εφαρμογής να συναντά διάφορα εμπόδια που οφείλονται στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Όπως έχω πολλές φορές τονίσει και όπως επανέλαβε σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, σε κανένα πολίτη και σε κανένα νοικοκυριό που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του τέλους δεν θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά από την άλλη μεριά, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και κανένας πολίτης που έχει τη δυνατότητα καταβολής του τέλους δεν θα αποφύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να μετάσχει σε μία συλλογική προσπάθεια για την στήριξη της εθνικής οικονομίας, κρυπτόμενος πίσω από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε:

«Με την εγκύκλιο αυτή, προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα, τα αιτήματα και τις αγωνίες ανθρώπων ανέργων, ανθρώπων με μειωμένο εισόδημα που έτυχε να έχουν ακίνητη περιουσία, αναπήρων, ατόμων που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη και οικογενειών που έχουν παιδιά με αναπηρίες.

»Οργανώνεται, επίσης, ένας όσο γίνεται πιο απλός μηχανισμός για την ταχύρρυθμη συμπλήρωση και διόρθωση των αρχείων της ΔΕΗ, της ΓΓΠΣ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου και κυρίως σε σχέση με το εμβαδόν, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης, κάτι το οποίο θα είναι πολλαπλά χρήσιμο, ως ενιαία και επικαιροποιημένη βάση δεδομένων. Όπου υπάρχουν διάφορες, θα εφαρμοστεί σύστημα αυτόματου συμψηφισμού στους επόμενους λογαριασμούς».

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρη αναφέρεται:

1. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Για τη διόρθωση λαθών που υπήρχαν κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. σχετικά με τα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011, ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία:

1) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ αποστέλλει στους δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε δήμου με τα στοιχεία βάσει των οποίων υπολογίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011.

2) Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προσέρχονται στον αρμόδιο δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες δύνανται να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο δήμο μέχρι την 20ή Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το ανωτέρω, οι δήμοι όλης της χώρας ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν. 2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

3) Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, οι δήμοι αποστέλλουν μέχρι την 27η Ιανουαρίου 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ ο οποίος, ακολούθως, τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) που τις ελέγχει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η Γ.Γ.Π.Σ. διορθώνει την κατάσταση ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο δήμο.
Στη συνέχεια μέχρι την 10η Φεβρουαρίου 2012 η Γ.Γ.Π.Σ. διαβιβάζει τις καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου.

4) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από το αρχικώς υπολογισθέν, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012.

Στις περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, για το έτος 2011 το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καταβάλλεται όπως έχει υπολογισθεί βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και τυχόν διαφορά λόγω λανθασμένης επιφάνειας, τιμής ζώνης ή παλαιότητας συμψηφίζεται στο αντίστοιχο ποσό τέλους του έτους 2012.

2. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΛΟΙΠΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Α. Στα πρόσωπα που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εντάσσονται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω, όπως ενδεικτικά πρόσωπα με εγκεφαλική παράλυση, με σοβαρή νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, κ.λπ.

Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται στην υποπερίπτωση β΄ της περίπτωσης 2 του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 με την προσκόμιση της κατά περίπτωση βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία.

Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βεβαίωση που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή (π.χ. υγειονομικές επιτροπές).

Β. Η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν:

α) συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή στο πρόσωπο ατόμου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ, και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά)

β) ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του, διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ.

Αρμόδιο όργανο για την διαπίστωση της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων αναστολής της διακοπής είναι τριμελής επιτροπή που θα συσταθεί σε κάθε Δ.Ο.Υ. Οι επιτροπές θα λειτουργήσουν άμεσα και θα επιλαμβάνονται των αιτήσεων των ενδιαφερομένων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία του εισοδήματός τους.

Κάθε επιτροπή θα αποτελείται από:

α) έναν υπάλληλο της οικείας Δ.Ο.Υ. κατηγορίας ΠΕ του κλάδου Εφοριακών ως Πρόεδρο, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.,

β) έναν κοινωνικό λειτουργό που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Δήμο στον οποίο εδρεύει η Δ.Ο.Υ., και

γ) έναν αστυνομικό υπάλληλο της ΕΛ.ΑΣ. που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος, και θα συγκροτείται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., στην οποία θα ορίζεται και υπάλληλος της Δ.Ο.Υ, ως γραμματέας της Επιτροπής.

Εάν συντρέχουν οι προαναφερόμενοι λόγοι μπορεί με την πράξη της επιτροπής να διακανονίζεται και η καταβολή του τέλους σε δόσεις, σύμφωνα με την περίπτωση 7 της παρούσας.

Με την ίδια πράξη της επιτροπής αυτής μπορεί να εντάσσονται τα πρόσωπα της περίπτωσης β’ στους υπόχρεους καταβολής 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητά του ή και να απαλλάσσονται σε ακραίες περιπτώσεις.

Για τα ανωτέρω θα κατατεθούν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ακολουθήσει η έκδοση κανονιστικής Υπουργικής Απόφασης.

3. ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Σε περίπτωση μη καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, ο χρόνος έκδοσης της εντολής διακοπής του ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προς το Διαχειριστή Δικτύου αυξάνεται, από 40 ημέρες που ορίζεται στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού.

Επίσης, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δε θα διακόπτεται από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος όταν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους αλλά θα διακόπτεται σε πρόσωπα, που παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.

4. ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Αν υπάρχει τιμολόγιο γεωργικής ή βιομηχανικής χρήσης και έχει, ωστόσο, εκδοθεί λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο δικαιούχος της απαλλαγής ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον βεβαίωση από τη Δ.Ε.Η. ή τον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ότι κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε τιμολόγιο βιομηχανικής ή γεωργικής χρήσης.

Αν έχει εκδοθεί λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. χωρίς να έχει αφαιρεθεί το 35% της επιφάνειας των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο δικαιούχος της απαλλαγής ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον βεβαίωση από το ξενοδοχειακό επιμελητήριο ότι πρόκειται για κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα.

5. ΚΑΤΑΒΟΛΗ Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ΣΤΗ Δ.Ο.Υ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΣΘΩΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Σε περίπτωση μισθωμένου ακινήτου, για το οποίο ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του μισθωτή και εφόσον ο μισθωτής δεν έχει εξοφλήσει το λογαριασμό στον οποίο είναι απαιτητό για καταβολή το συνολικό ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο κύριος του ακινήτου δύναται να καταβάλει στη Δ.Ο.Υ. εισοδήματός του το αναφερόμενο στο λογαριασμό ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. λαμβάνοντας από τη Δ.Ο.Υ. βεβαίωση καταβολής του τέλους.

Συγκεκριμένα, ο κύριος του ακινήτου υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία αναγράφει τον αριθμό παροχής και προσκομίζει τα φορολογικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο (π.χ. δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων κ.λπ.). Η Δ.Ο.Υ., αφού εντοπίσει στην κατάσταση που έχει αποσταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. τον αριθμό παροχής, εκδίδει διπλότυπο δήλωσης καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224 για τη συνολική καταβολή του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αναγράφεται στην κατάσταση. Μετά την εξόφληση του ποσού, η Δ.Ο.Υ. χορηγεί βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 και ενημερώνει την κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον αριθμό διπλοτύπου και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης.

Στη συνέχεια, η βεβαίωση προσκομίζεται στη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τις δικές τους ενέργειες.

6. ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ 17Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Α. Η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας κατάσταση σε ηλεκτρονική μορφή, στην οποία περιλαμβάνονται τα στοιχεία των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος για τις οποίες δεν έχει χρεωθεί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. μέσω αντίστοιχου λογαριασμού της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω διακοπής του συμβολαίου μεταξύ του καταναλωτή και της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών μετά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των πρώτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που περιείχαν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Η κατάσταση αυτή περιλαμβάνει τον αριθμό παροχής, τη διεύθυνση του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου και το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή.

Ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου (ή ένας εξ’ αυτών σε περίπτωση συνιδιοκτησίας) εφόσον επιθυμεί την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προσέρχεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προκειμένου να καταβάλει το σύνολο του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί σε αυτήν και να λάβει βεβαίωση καταβολής του τέλους. Προς τούτο υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα.

Για την εξόφληση του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., το αρμόδιο τμήμα εισοδήματος εντοπίζει τον αριθμό παροχής στην ανωτέρω κατάσταση, εκδίδει διπλότυπο «δήλωσης» καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224, ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον αριθμό διπλοτύπου, τον Α.Φ.Μ., το ονοματεπώνυμο του κυρίου ή επικαρπωτή και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης και χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011.

Σε περίπτωση που ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου που επιθυμεί την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί απαλλασσόμενο πρόσωπο ή πρόσωπο που δικαιούται μειωμένο τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, υποβάλλει την ανωτέρω αίτηση επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που ορίζονται, κατά περίπτωση, στην ως άνω Α.Υ.Ο. και επιπλέον, όταν πρόκειται για μειωμένο τέλος, τον τελευταίο πριν τη διακοπή λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Το τμήμα Εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση απαλλαγής από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, και ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση, αφού εντοπίσει τον αριθμό παροχής, προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον Α.Φ.Μ., το ονοματεπώνυμο του κύριου ή επικαρπωτή, την ένδειξη «απαλλαγή» (κατά ποσοστό) και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης. Στις περιπτώσεις εφαρμογής μειωμένου τέλους, το τμήμα Εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., μετά τον έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών και αφού διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, υπολογίζει το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή βάσει του εμβαδού που αναγράφεται στον προσκομιζόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, εκδίδει διπλότυπο «δήλωσης» καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224, ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής το υπολογισθέν κατά τα ανωτέρω ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., τον αριθμό διπλοτύπου, τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης και χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της ως άνω Α.Υ.Ο.

Όταν υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες ή επικαρπωτές επί ακινήτου που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη παροχή, η βεβαίωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, χορηγείται στις ανωτέρω περιπτώσεις εφόσον έχει εξοφληθεί όλο το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή.

7. ΡΥΘΜΙΣΗ – ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Στις περιπτώσεις που υπάρχει διακανονισμός μεταξύ της Δ.Ε.Η. ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και του καταναλωτή, η ρύθμιση επεκτείνεται και στο ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. σύμφωνα με την διαδικασία που εφαρμόζεται για το διακανονισμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, σε ακραίες περιπτώσεις που δεν υφίσταται εν ισχύ διακανονισμός, ωστόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του μετά την έκδοση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε ρύθμιση με τον καταναλωτή, η οποία εφαρμόζεται και στο ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

8. ΑΛΛΟΔΑΠΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν σκοπούς εθνωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς, κοινωφελείς ή εκκλησιαστικούς απαλλάσσονται από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για την εκπλήρωση των ανωτέρω σκοπών. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, τα δικαιούχα νομικά πρόσωπα ακολουθούν τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον των όσων ορίζονται στην περίπτωση 2 του άρθρου 2 της ανωτέρω Α.Υ.Ο. το συστατικό τους έγγραφο, φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση (δήλωση φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.) και βεβαίωση από το Υπουργείο Εξωτερικών περί της αμοιβαιότητας.

9. ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Α. Κατά τον έλεγχο του οικογενειακού εισοδήματος, για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. στους πολύτεκνους και τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος των ανέργων, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά που αναγράφονται στον Πίνακα 4 (φορολογούμενα πραγματικά εισοδήματα) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Β. Ως μακροχρόνια άνεργοι, για τη χορήγηση της απαλλαγής, θεωρούνται τα πρόσωπα που έχουν, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, όπως προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις του αρμόδιου φορέα.

Γ. Ειδικά για την περίπτωση των προσωρινών παραχωρητηρίων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, υπόχρεος για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ως οιονεί επικαρπωτής, είναι ο δικαιούχος του παραχωρητηρίου.

Δ. Τέλος, γίνεται δεκτό ότι, ο μειωμένος συντελεστής του τέλους για πρόσωπα που είναι τα ίδια ανάπηρα ή βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και για πολύτεκνους, εφαρμόζεται, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει (κατά 100% ή κατά ποσοστό) εκτός από τον δικαιούχο του μειωμένου τέλους και στον/στη σύζυγό του/της, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...