Απάντηση στον Αλ.Τσίπρα
- Η διαπραγμάτευση είναι μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία, είπε ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναφερθεί στις «κόκκινες γραμμές» που έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το PSI, ζητώντας επίσης απάντηση στο ερώτημα εάν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση το αίτημα των πιστωτών για αλλαγή του δικαίου που διέπει τις δανειακές συμβάσεις στο αγγλοσαξονικό δίκαιο, αλλά και στο γιατί δέχεται την επιλογή να μην ενταχθούν στο PSI τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η απάντηση του πρωθυπουργού
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορούσαν την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα μας και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν έχουν δεσμευτεί στην υλοποίηση των αποφάσεων αυτών, καθώς και της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από αυτές» απάντησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «έχει σημασία η επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότερο τρόπο, με μεγαλύτερη πρόοδο στη δημοσιονομική σύγκλιση και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη».
«Η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα εάν επιδιώξουμε να επιτύχουμε περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, η οποία αποτελεί πάγιο στρατηγικό ορίζοντα της χώρας μας» τόνισε.
Αναφορικά με τη διαδικασία του PSI, ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση της Ελλάδας σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους και θεσμικούς εταίρους και με τους εκπροσώπους των πιστωτών είναι σε εξέλιξη.
«Όσο αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται, σενάρια, αιτήματα, πληροφορίες, σχετικά με τις διαφόρους παραμέτρους της διαπραγμάτευσης θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τέτοιες πληροφορίες πρέπει να ερμηνεύονται στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής διαδικασίας και να μην θεωρούνται ως δεδομένα της τελικής συμφωνίας. Η διαπραγμάτευση αυτή είναι μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία. Δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο, ούτε υπεύθυνο -όσο η διαπραγμάτευση εξελίσσεται- να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν τις εθνικές μας θέσεις» επισήμανε.
Όσον αφορά στο δίκαιο που θα διέπει τις δανειακές συμβάσεις, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι είναι ένα από τα θέματα, τα οποία συζητούνται με τους πιστωτές. «Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις απ' το αγγλοσαξονικό δίκαιο. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης, το οποίο θα συνεκτιμηθεί στο σύνολο των παραμέτρων που θα διέπουν την τελική συμφωνία με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Να είστε βέβαιοι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας» υποστήριξε.
Σχετικά με το ρόλο της ΕΚΤ όσον αφορά τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «η ΕΚΤ, με τις παρεμβάσεις της στην αγορά κρατικών ομολόγων έχει συμβάλει καθοριστικά στην άμβλυνση των πιέσεων που έχουν εκδηλωθεί στις αγορές αυτές, στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν και στην αποτελεσματικότερη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».
«Χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, οι συνθήκες ρευστότητας θα ήταν πραγματικά ασφυκτικές» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προφανώς δεν είναι κερδοσκοπικό ίδρυμα. Είναι η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης και είναι ένα θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Πολιτική ενοποίηση χωρίς Δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό» απάντησε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τάχθηκε κατά της αυστηροποίησης του δημοσιονομικού πλαισίου που διέπει την Ευρωζώνη.
«Τι είδους πολιτική ενοποίηση θα είναι αυτή εάν προχωρήσουμε σε μία Ευρώπη-φυλακή για τις χώρες του Νότου, με ένα διευθυντήριο γερμανικό που θα βάζει ανόητους κανόνες, σαν αυτό που θέλει να μας βάλει τώρα να κάνουμε πιο αυστηρά τα κριτήρια του Μάαστριχτ και όποιες χώρες έχουν ελλείμματα να τιμωρούνται;» διερωτήθηκε.
«Καλείστε να διαχειριστείτε μία αναδιάρθρωση χρέους με την οποία διαφωνήσατε κάθετα -και με την αρχική ιδέα και με την εξειδίκευση της εφαρμογής της» δήλωσε, καλώντας τον κ. Παπαδήμο να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης συνεργασίας, λέγοντας ότι «το 80% της κυβέρνησής σας είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το υπόλοιπο είναι ακροδεξιά και ΝΔ που το παίζει αντιπολίτευση». «Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση, διότι δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ και μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε» είπε.Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των ελλειμμάτων της διετίας 2008-2009, καταγγέλλοντας –επικαλούμενος απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή- ότι χωρίς να υπάρχει καμία υποχρέωση ή παρότρυνση από την Κομισιόν ή τη Eurostat η ελληνική κυβέρνηση «φούσκωσε» τα ελλείμματα του 2008 και του 2009 με τα χρέη των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το έλλειμμα του 2009.
Επίθεση σε Παπακωνσταντίνου-Πάγκαλο
Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον τέως υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. «Ο πιο αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών που έχει περάσει από την Μεταπολίτευση και μετά βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα και κλείνει συμφωνίες με εργολάβους και καταθέτει νυχτερινές τροπολογίες» είπε, καλώντας τον πρωθυπουργό, με δεδομένη την απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου για το έλλειμμα, να αποπέμψει τον κ. Παπακωνσταντίνου εάν ο ίδιος δεν έχει –όπως είπε- το φιλότιμο να παραιτηθεί.
Ο κ. Τσίπρας στράφηκε και κατά του Θ.Πάγκαλου, λέγοντας ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση αρμοδιότητά του ήταν να συκοφαντεί την Αριστερά και τους λαϊκούς αγώνες. «Την ίδια αρμοδιότητα έχει και στην ίδια κυβέρνηση;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και ζητώντας από τον Λ.Παπαδήμο να πει εάν συμφωνεί ή όχι με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Ή θα τον εγκαλέσετε ή θα τον έχετε δίπλα σας να καμαρώνει» υποστήριξε.
Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται ούτε συμφωνεί με τους χαρακτηρισμούς του κ. Τσίπρα για μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου