Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

Άρθρο Γιώργου Α. Παπανδρέου στο ηλεκτρονικό περιοδικό «The Nation»


http://www.pasok.gr/portal/

ΑΡΘΡΟ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

«THE NATION»

Είμαι ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στην Ευρώπη, αυτή η δήλωση δεν αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη ενώ, αντίθετα, μέχρι πριν λίγο καιρό, όταν συστηνόμουν έτσι στους Αμερικανούς, τους προκαλούσα σοκ και δέος. Μολονότι η οργάνωσή μας έχει ως μέλη 170 κόμματα από τις πέντε ηπείρους, αρκετά από τα οποία τώρα κυβερνούν, προφανώς, ο σοσιαλισμός ήταν για εκείνους μια αισχρή λέξη. Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πια.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος, Barack Obama, εξελέγη, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι τον στιγμάτισαν ως σοσιαλιστή, δείχνει πόσο πολύ έχουν αποδεχτεί οι Αμερικανοί την ανάγκη μιας κοινωνικά πιο δίκαιης εναλλακτικής λύσης, αντί για τον σκληρό και αδιάλλακτο καπιταλισμό.

Όμως, πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, για να βοηθηθούν οικονομικώς οι χρεοκοπημένες τράπεζες και να υποστηριχτούν οι προβληματικές βιομηχανίες, φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να διαιωνίσουν ένα πολιτικά διεφθαρμένο και ηθικά χρεοκοπημένο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Προσηλωμένες στη διάσωση των τραπεζών, οι κυβερνήσεις δίνουν πολύ λίγη σημασία στους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι χάνουν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις οικονομίες τους και τις συντάξεις τους, λόγω οικονομικών αποφάσεων που είναι πέρα από τον έλεγχό τους.

Η αποτυχία των κυβερνήσεων να επιβάλουν ουσιαστικούς ρυθμιστικούς ελέγχους στις γιγαντιαίες εταιρείες και στην ελίτ των τραπεζών έχει υπονομεύσει την ακεραιότητα των δημοκρατιών μας. Δεν είναι παράξενο που οι φορολογούμενοι είναι εξοργισμένοι: έχουν κληρονομήσει επισφαλή χρέη τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι τραπεζίτες απομακρύνονται, έχοντας αποκομίσει ατομικά πλούτη εκατομμυρίων δολαρίων.

Η «διάσωση μέσω του σοσιαλισμού» («rescue socialism») θα αποτύχει, αν δεν λάβει σοβαρά μέτρα αντί για απλά μέτρα-ασπιρίνες. Η πρόκληση για εμάς τους προοδευτικούς πολιτικούς είναι να οδηγήσουμε τους πολίτες μας από την απόγνωση στην ελπίδα. Θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, μόνο αν δημιουργήσουμε δημοκρατικότερους θεσμούς, που θα αντικατοπτρίζουν και θα ανταποκρίνονται καλύτερα στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα.

Αυτή η οικονομική κρίση δεν θα λυθεί από τους τεχνοκράτες. Είναι ουσιαστικά ένα πολιτικό ζήτημα. Χρειαζόμαστε καλύτερη διακυβέρνηση, όχι μόνο καλύτερο οικονομικό ρυθμιστικό έλεγχο. Το θέμα δεν είναι μόνο η ανακατανομή του πλούτου -είναι η ανάληψη της ευθύνης. Ο σοσιαλισμός είναι απολύτως σε θέση να καλύψει αυτό το κενό ηγεσίας, αφού μπορούμε να προσφέρουμε ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στις υπερβολές της παγκοσμιοποίησης.

Στην ερώτηση των Ehrenreich και Fletcher, «Έχουμε σχέδιο;», η απάντηση είναι ναι, έχουμε. Στη Σοσιαλιστική Διεθνή, έχουμε αναλάβει μια διαδικασία διερεύνησης για την εφαρμογή ενός νέου πράσινου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης, που υποστηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη.

Τον Σεπτέμβριο, συστήσαμε την Επιτροπή Διεθνών Οικονομικών Ζητημάτων, υπό την προεδρία του βραβευμένου με Νόμπελ Joseph Stiglitz, η οποία απαρτίζεται από πολιτικούς ηγέτες, υπουργούς και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές θα εξυπηρετούν το λαό, όχι το αντίστροφο. Γι' αυτό το λόγο, ζητούμε μεγαλύτερη οικονομική διαφάνεια, ισχυρότερες ρυθμιστικές διατάξεις, κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και τη δημιουργία ενός Διεθνούς Οικονομικού Οργανισμού, ο οποίος θα επιβάλει παγκόσμια πρότυπα.

Έχουμε καθορίσει σαφείς πρωτοβουλίες, οι οποίες περιλαμβάνουν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα εκπροσωπούνται ικανοποιητικά και ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα στερούνται πιστώσεων και κεφαλαίων.

Αν και το πλαίσιο των G-20 είναι ένα βήμα προόδου στην αναζήτηση συντονισμένων αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν αντικατοπτρίζει την αλληλεξάρτηση όλων των εθνών.

Η πρόκληση της παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι τεράστια, αλλά ο κίνδυνος της απραξίας για την αποκατάσταση της νομιμότητας των θεσμών μας είναι μεγαλύτερος.

Αν δεν επενδύσουμε στην τεχνολογία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη βιομηχανική απορρύπανση, η οικονομική ανάκαμψη δεν θα είναι βιώσιμη, αφού οι κλιματικές αλλαγές θα ξεφύγουν τελείως από τον έλεγχό μας.

Αν δεν εκδημοκρατίσουμε την παγκοσμιοποίηση, ο φονταμενταλισμός κι ο λαϊκισμός θα διογκωθούν.

Αν δεν ασχοληθούμε με τα κοινωνικά προβλήματα και δεν αντιμετωπίσουμε το λαϊκό αίσθημα της αδυναμίας και της αδικίας, θα προκύψουν πιο βίαιες διαμαρτυρίες, σαν εκείνες που ξέσπασαν το Δεκέμβριο σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή η παρατεταμένη αστική αναταραχή είναι μια επείγουσα προειδοποίηση ότι η Δεξιά δεν μπορεί να συνεχίσει απλά να προσποιείται πως δεν συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο.

Αν και το γεγονός ότι ο σοσιαλισμός είναι πάλι στη μόδα αποτελεί για μένα μια ευχάριστη έκπληξη, έχω επίσης επίγνωση ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Δεν έχει νόημα να ανακυκλώνουμε παλιές πρακτικές και διαδικασίες ή να μεταρρυθμίζουμε θεσμούς που έχουν αποτύχει επανειλημμένα στο παρελθόν.

Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τους κανόνες. Ο κόσμος μας έχει αλλάξει και οι πρακτικές μας πρέπει να ανταποκριθούν στην πίεση που μας επιβάλλει η δύσκολη θέση μας.

  • Το άρθρο του Γιώργου Α. Παπανδρέου μπορείτε να το βρείτε και στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

Read more...

Νέα πολιτικά δεδομένα από τη δημοσκόπηση της Vprc για το Tvxs

http://www.tvxs.gr/v10274


Αποστολή με email Προσθήκη στο Facebook

Τρία είναι τα καινούργια στοιχεία που προκύπτουν από τη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου για τις ευρωεκλογές. Η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι μικρότερη από αυτή στις βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του ΚΚΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι του ΛΑΟΣ. Διαβάστε την ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, πανεπιστημιακού και επιστημονικού συνεργάτη της εταιρείας Vprc.( Δείτε εδώ τι σχεδιάζει το Tvxs για τις ευρωεκλογές).Το χαμηλό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές είναι αποτέλεσμα αφενός μεν ενός σοβαρού «ευρωσκεπτικισμού» που έχει κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική κοινωνία, αντιστρέφοντας τον παραδοσιακά ισχυρό «φιλοευρωπαϊσμό», αφετέρου δε του σοβαρού ελλείμματος πολιτικής νομιμοποίησης που παρατηρείται σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Για το λόγο αυτό περισσότερο από ποτέ η ευρωεκλογική ψήφος του Ιουνίου θα μοιάζει πολύ με τη «δημοσκοπική ψήφο» ενόψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών: θα έχει ως βασικό κριτήριο την εσωτερική πολιτική κατάσταση και κυρίως το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, αλλά θα είναι ταυτόχρονα ψήφος χωρίς ισχυρό και αδιαμφισβήτητο διακύβευμα.Με βάση τη σημερινή εικόνα των εκλογικών συσχετισμών ενόψει των ευρωεκλογών μπορεί κανείς να εντοπίσει δύο βεβαιότητες και τρεις αβεβαιότητες. Οι βεβαιότητες αφορούν στο ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα και ότι έξι κόμματα (τα πέντε κοινοβουλευτικά και οι Οικολόγοι-Πράσινοι) θα εκπροσωπηθούν στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Οι αβεβαιότητες αφορούν στο ύψος της εκλογικής διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, στο ποιό κόμμα θα καταφέρει να βρεθεί στην τρίτη θέση των εκλογικών προτιμήσεων (ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ) και στο ποιό κόμμα θα βρεθεί στην πέμπτη θέση ή με άλλα λόγια αν οι Οικολόγοι-Πράσινοι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν εκλογικά τον ΛΑΟΣ.
Τα τρία αυτά ζητήματα είναι ανοικτά και πράγματι θα κριθούν μέσα στην προεκλογική περίοδο που ανοίγει τις επόμενες ημέρες.Το ύψος της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ καταγράφεται στην έρευνα της VPRC σε 3 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για μια διαφορά σαφώς μικρότερη από την εκτιμώμενη σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, η οποία ωστόσο μπορεί να αυξηθεί ή (λιγότερο πιθανόν) να μειωθεί κατά τι, κι’αυτό γιατί ο εκλογικός χώρος της ΝΔ παρουσιάζεται σήμερα πολύ ευάλωτος και «οιονεί αναποφάσιστος». Η ΝΔ παρουσιάζει χαμηλό βαθμό εκλογικής συνοχής, ισχυρές μετακινήσεις προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, αξιοσημείωτες προς τους Οικολόγους-Πράσινους και μεγάλο ποσοστό πολιτικής αναμονής.Η μάχη για την τρίτη θέση, επίσης, είναι σήμερα ανοικτή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σημάδια δημοσκοπικής ανάκαμψης μετά την περίοδο του Ιανουαρίου-Μαρτίου. Εξακολουθεί να στηρίζεται εκλογικά στο λεγόμενο «νέο εκλογικό σώμα» (νεότερες ηλικίες και μορφωμένα στρώματα της νέας μισθωτής εργασίας των πόλεων, χωρίς ιστορικές «κομματικές ταυτίσεις»), φαίνεται να έχει σταθεροποιήσει ορισμένα αξιοσημείωτα κέρδη από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο υστερεί στα χαμηλότερα και φτωχότερα κοινωνικά στρώματα εκεί όπου το ΚΚΕ βρίσκει μεγαλύτερα και πιο δομημένα ιδεολογικά ακροατήρια. Η εκλογική ενδο-αριστερή μάχη θα κριθεί από την αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό το «νέο εκλογικό σώμα» και από την παράλληλη δυνατότητά του να διευρύνει την επιρροή του σε λαϊκότερα κοινωνικά στρώματα η ψήφος των οποίων θα μορφοποιηθεί σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής και εργασιακής κρίσης. Το ΚΚΕ δεν έχει να περιμένει ιδιαίτερα κέρδη από νέες κοινωνικές κατηγορίες, έχει όμως το πλεονέκτημα μιας συμπαγούς εκλογικής επιρροής την οποία και (απλώς θα) πρέπει να διατηρήσει.

Τέλος, μια άλλη αβεβαιότητα προκύπτει ως προς τον ανταγωνισμό για την πρωτοκαθεδρία μεταξύ Οικολόγων-Πράσινων και ΛΑΟΣ. Οσο κι’αν ακούγεται «περίεργο» εκ πρώτης όψεως, ωστόσο και η μάχη αυτή θα κριθεί από τη μορφή και την ένταση που θα λάβουν οι διαρροές της ΝΔ. Κι’αυτό γιατί ο μεν ΛΑΟΣ βρίσκει το ακροατήριό του στα περισσότερο συντηρητικά λαϊκά και αγροτικά στρώματα της ΝΔ, οι δε Οικολόγοι-Πράσινοι κατά ένα μέρος στα περισσότερο φιλελεύθερα και «κοσμοπολίτικα» μεσοαστικά στρώματα των πόλεων της ΝΔ. Ο τρόπος που θα πολιτευθεί η ΝΔ και η κυβερνητική πολιτική στο επόμενο διάστημα θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις κυοφορούμενες διαρροές της.

Στις επόμενες εβδομάδες η «ατζέντα» της ευρω-εκλογικής μάχης θα αποσαφηνιστεί περισσότερο, η τοποθέτηση των κομμάτων θα καταστήσει πιο ευδιάκριτο τον κομματικό ανταγωνισμό και προφανώς θα καθορίσει τα τελικά ποσοστά των κομμάτων, αλλά και την πορεία της ελληνικής πολιτικής σκηνής μετά τις Ευρωεκλογές.

Χριστόφορος Βερναρδάκης
Πανεπιστημιακός & Επιστημονικός Σύμβουλος VPRC

24/4/2009

ΥΓ: Θα προσπαθήσω τις επόμενες ώρες και ημέρες να απαντήσω σε όλα τα σχόλια, τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις των επισκεπτών του TVXS.

Δείτε εδώ τι σχεδιάζει το Tvxs για τις ευρωεκλογές).ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ PDF (858K)

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (252K)
Read more...

Το Press-gr αποκαλύπτει ολόκληρο το κείμενο του πορίσματος που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ...

http://press-gr.blogspot.com/
Συνένοχοι Παυλίδης και Ζαχαρίου...

PRESS-GR: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
.
"Σοβαρές ενδείξεις ότι ο υπουργός με προτροπές
και παραινέσεις προκάλεσε την εκβίαση..."

"Aρρηκτο δεσμό, αλληλεξάρτηση, αλληλοκάλυψη και από κοινού προσπάθεια συγκάλυψης των καταγγελθέντων πράξεων" μεταξύ του Αριστοτέλη Παυλίδη και του συνεργάτη του Παναγιώτη Ζαχαρίου διαπιστώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο πόρισμά τους για την υπόθεση της εκβίασης.

Το Press-gr αποκαλύπτει στη συνέχεια (πατήστε για να το διαβάσετε πλήρες, εδώ) ολόκληρο το πολυσέλιδο "δια ταύτα" του πορίσματος με το οποίο -αφού προηγείται η εξιστόρηση των πραγματικών περιστατικών- οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα προτείνουν και επίσημα στη Βουλή την παραπομπή του πρώην υπουργού Αιγαίου σε Ειδικό Δικαστήριο.
Το πόρισμα αναφέρεται στην υπόθεση του σπιτιού της κόρης του κ. Παυλίδη και των χρημάτων που δαπανήθηκαν, στις επιταγές που κόπηκαν από τον Γ. Μανούση, στα ερωτηματικά από την "παραίτηση" του κ. Ζαχαρίου από τη θέση του διευθυντή του Γραφείου του κ. Παυλίδη στο υπουργείο Αιγαίου και την ταυτόχρονη μετονομασία σε σε ειδικό σύμβουλο, στην εξαπάτηση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου και στις μεθοδεύσεις για την ανάθεση των άγονων γραμμών.
Οι βουλευτές καταλήγουν στην πρόταση τους για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο γράφοντας ότι...
"προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Αρ. Παυλίδης, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού, με προτροπές και παραινέσεις, με ταυτίσεις μαζί του στην προκαταρκτική και ανακριτική διαδικασία και ενώπιον της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προκάλεσε εν γνώσει του στον Παν. Ζαχαρίου την απόφαση να τελέσει την αξιόποινη πράξη της εκβίασης του Φωτίου Μανούση, η οποία τελέσθηκε με τον τρόπο που αναλύθηκε ανωτέρω, προκειμένου να αποκομίσει, τόσο ο ίδιος (Παν. Ζαχαρίου), όσο και ο Αρ. Παυλίδης παράνομο περιουσιακό όφελος..."

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα...

Read more...

To Press-gr (πάλι πρώτο) αποκαλύπτει...

http://press-gr.blogspot.com/

Το πλήρες κείμενο του ΠΑΣΟΚ...
για την παραπομπή Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο

Το Press-gr αποκαλύπτει ολόκληρο το "δια ταύτα" του πορίσματος που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Παυλίδη:
.
"H εμπλοκή του Αριστοτέλη Παυλίδη στην υπόθεση της εκβίασης του Φωτίου Μανούση, προκύπτει από τα ακόλουθα:

1. Ο Αρ. Παυλίδης, ήταν ιδιαίτερα συγκεντρωτικός ως Υπουργός και τελούσε εν γνώσει όλων των θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου του με πλήρη λεπτομέρεια. Γνώριζε δε και τις ενέργειες Ζαχαρίου, όπως ο ίδιος στις αρχικές του καταθέσεις στον εισαγγελέα κ. Ντογιάκο επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι είναι συνήθης πρακτική η επίσκεψη των διευθυντών του Υπουργού στα γραφεία των ναυτιλιακών εταιριών, με τις οποίες το Υπουργείο συναλλάσσεται. Χαρακτήρισε μάλιστα τις επισκέψεις αυτές «ιδιωτικές», ενώ οι επισκέψεις αυτές έχουν δημόσιο χαρακτήρα, όπως είναι γνωστό και ο κ. Ντογιάκος παραδέχθηκε. Με μεταγενέστερο, βέβαια, συμπληρωματικό του υπόμνημα στον Εισαγγελέα Εφετών που διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, ο πρώην υπουργός επιχειρεί να ανασκευάσει αυτό το γεγονός, ισχυριζόμενος πλέον ότι δεν γνώριζε τις επισκέψεις Ζαχαρίου στα γραφεία Μανούση. Όμως αυτός ο μεταγενέστερος ισχυρισμός, που έρχεται σε αντίφαση με όσα προηγούμενα ισχυρίστηκε, μάλλον ενισχύει παρά αμβλύνει τη βεβαιότητα εμπλοκής του, αφού...
αποτελεί όψιμη τακτική απόσεισης των ευθυνών.

2. Ενώ, μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος Ζαχαρίου, που του γνωστοποιήθηκαν μέσω του Ιωάννη Αγγέλου, Διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Παυλίδης κάλεσε αμέσως, όπως ισχυρίστηκε, τον Π. Ζαχαρίου που περίμενε έξω από το γραφείο του και τον επέπληξε. Ο δε τελευταίος υπέβαλε αυτόχρημα την παραίτησή του –η οποία έγινε δεκτή. Ακολούθως, αυθημερόν έσπευσε να τον διορίσει ως σύμβουλό του, χωρίς να αναμείνει τη διαλεύκανση της υποθέσεως. Ο ισχυρισμός του Α. Παυλίδη ότι, με το να μην προβεί στο διορισμό αυτό, θα ήταν σαν να αποδεχόταν ως αληθείς τις καταγγελίες Μανούση, είναι τελείως αβάσιμος, με δεδομένα ότι, αφ’ ενός δεν απέλυσε ο ίδιος τον Ζαχαρίου, αφ’ ετέρου δεν είχε κάποια νόμιμη υποχρέωση, μετά την παραίτηση του τελευταίου, να τον διορίσει σε άλλη θέση, ώστε, παραλείποντας την υποχρέωση αυτή, να καταδείξει ότι πείσθηκε στις καταγγελίες. Τέλος, και η ίδια η αναφορά στο ΦΕΚ προγενέστερης ημερομηνίας του εγγράφου της παραίτησης (αντί 27-4-07, η 2-4-07), φανερώνει τη μεθόδευση αποσύνδεσης της παραίτησης Ζαχαρίου από τις καταγγελίες Μανούση και την έναντι τρίτων προσπάθεια απεμπλοκής του ίδιου του Υπουργού από την υπόθεση. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η παραίτηση Ζαχαρίου εγένετο κατόπιν συνεννοήσεώς του με τον Αρ. Παυλίδη και προσχηματικά.

3. Ενώ ο Αρ. Παυλίδης γνωστοποίησε άμεσα στον Πρωθυπουργό την παραίτηση Ζαχαρίου και την εκ μέρους του αποδοχή της, απέκρυψε από αυτόν τον αυθημερόν διορισμό του συνεργάτη του σε θέση ειδικού συμβούλου. Τα ερωτήματα που τίθεται είναι α) γιατί ο πρώην υπουργός απέκρυψε αυτόν τον διορισμό Ζαχαρίου ως ειδικού συμβούλου αμέσως μετά την παραίτησή του, β) γιατί, σύμφωνα με πολλαπλές καταθέσεις μαρτύρων, ο Π. Ζαχαρίου συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντα του διευθυντή του Υπουργού και γ) γιατί, μετά την παραίτηση Ζαχαρίου, ο κ. Παυλίδης ουδέποτε προέβη στον διορισμό άλλου προσώπου στην θέση του διευθυντή του γραφείου του. Όλα τα ανωτέρω αποδεικνύουν τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ τους, την αλληλεξάρτηση, την αλληλοκάλυψη και την από κοινού προσπάθεια συγκάλυψης των καταγγελθέντων πράξεων.

4. Τόσο ο Αρ. Παυλίδης, όσο και ο Π. Ζαχαρίου, βρίσκονταν σε πλήρη συνεννόηση για τις κινήσεις τους, τούτο δε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Αρ. Παυλίδης ενημέρωσε άμεσα τον Ζαχαρίου ότι υπέβαλε αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η προσπάθεια, εξάλλου, του Αρ. Παυλίδη να «καλύψει» τον Ζαχαρίου, αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι, στην αναφορά αυτή προς τον κ. Σανιδά, ουδέν αναφέρει για αξιόμεμπτη, πολλώ δε μάλλον αξιόποινη, συμπεριφορά του Π. Ζαχαρίου, παρά επιρρίπτει ευθύνες μόνο στον Μανούση για εκβίαση, θεωρώντας δεδομένη εκ προοιμίου την αθωότητα Ζαχαρίου, την οποία μέχρι και σήμερα υποστηρίζει, παρά την εις βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης με συμφωνία ανακριτή και εισαγγελέα με την επιβολή μάλιστα των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και εγγυήσεως ύψους 30.000 Ευρώ.

5. Εφόσον ο Π. Ζαχαρίου προέβη σε όλες του τις ενέργειες (επισκέψεις, συνεννοήσεις κλπ) εν γνώσει του Αρ. Παυλίδη και με την ως άνω δημόσια ιδιότητά του, ο τελευταίος δε, ουδέποτε αμφέβαλε για την αθωότητα του πρώτου, δεν είχε κανένα απολύτως νόημα ή περιεχόμενο η επίπληξη Παυλίδη προς Ζαχαρίου (ποια ήταν η «επιπόλαιη και απαράδεκτη συμπεριφορά» που ανέφερε στον Εισαγγελέα Α.Π.;), πολλώ δε μάλλον, δεν είχε νόημα η υποβολή της παραίτησης του τελευταίου και, τέλος, η αποδοχή αυτής.

6. Ο Φ. Μανούσης, δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει την κτήση ακινήτου από την θυγατέρα του Α. Παυλίδη, εάν αυτό δεν του είχε γνωστοποιηθεί από κάποιον. Επομένως, είναι προφανές ότι έλαβε γνώση της αγοράς από τον Π .Ζαχαρίου, με τον οποίο οι σχέσεις τους ήταν επαγγελματικές-υπηρεσιακές. Ο μοναδικός δε λόγος που θα μπορούσε ο Ζαχαρίου να προβεί σε τέτοια αναφορά, ήταν προκειμένου να ζητήσει χρήματα από τον Μανούση, όπως ο τελευταίος κατήγγειλε.

7. Για την αγορά του ακινήτου από την θυγατέρα του Α. Παυλίδη, δαπανήθηκαν, κατά μεν τα αναφερόμενα στο συμβόλαιο, 155.426,04 ευρώ, κατά δε την κατάθεση της Αγγελικής Παυλίδη, 235.000 ευρώ, ενώ, τέλος, ο μεσολαβητής και σύμβουλος τότε του Υπουργού, μετέπειτα δε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου, Ανδρέας-Αντώνιος Βαρδουλάκης, που μεσολάβησε στην προκείμενη αγοραπωλησία, κατέθεσε ότι δαπανήθηκαν επιπλέον 50.000 ευρώ για επισκευές του διαμερίσματος. Συνεπώς, ακόμη και αν τα χρήματα του αδελφού του Αναστασίου Παυλίδη είναι δικά του και απεστάλησαν πράγματι για την αγορά του εν λόγω ακινήτου, αυτά δεν επαρκούσαν για την ολοκλήρωση αυτής και της επισκευής, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο Αρ. Παυλίδης καταθέτει ότι μέρος μόνων των χρημάτων αυτών χρησιμοποιήθηκε για την υπόθεση της αγοράς και της επισκευής. Ούτε, βεβαίως, μπορεί να γίνει πιστευτό ότι η θυγατέρα του Αρ. Παυλίδη υποβλήθηκε σε τόσες διαδικασίες και έξοδα για να λάβει στεγαστικό δάνειο προς εξόφληση του χρέους της προς τον θείο της χωρίς να του ανακοινώσει τούτο, ο οποίος, όταν του προσφέρθηκαν τα χρήματα, αρνήθηκε δύο φορές να τα παραλάβει, «αναγκάζοντας» έτσι την ανιψιά του να τα επιστρέψει στην Τράπεζα.

8. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Π. Ζαχαρίου το τελευταίο δίμηνο του 2006 βρέθηκαν κατατεθειμένα 40.000 ευρώ από το σύνολο των ποσών που εκβιαστικά έλαβε από τον Φ. Μανούση. Το υπόλοιπο του ποσού των μετρητών 125.000 ευρώ (85.000 ευρώ) που έλαβε ο Π. Ζαχαρίου από τον Μανούση ευλόγως ταυτίζεται με το ποσόν των 80.000 ευρώ της γονικής παροχής του Αρ. Παυλίδη προς την κόρη του, ιδίως εν όψει του ότι η γονική αυτή παροχή έγινε το 2007 για κάλυψη επισκευών που είχαν ολοκληρωθεί ήδη το 2005.

9. Η αντιμετώπιση του Φ. Μανούση από τον Α. Παυλίδη στην συγκεκριμένη υπόθεση, με στόχο την απόσπαση χρημάτων, καταδεινύεται και από την μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού συμπεριφορά του τελευταίου, ο οποίος συνέχισε να αναθέτει απευθείας την εκτέλεση πλόων άγονων γραμμών στο πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ», το οποίο είχε αποκλεισθεί, παρόλο που υπήρχε νόμιμος μειοδότης ανάδοχος.

10. Τόσο ο Π. Ζαχαρίου όσο και ο Α. Παυλίδης, αρνούνται τη συναλλαγή τους με τον Τσαμπίκο Τριομμάτη, κάτοικο Ρόδου και κομματικό στέλεχος και φίλο των ανωτέρω, στον οποίο απεστάλη από το γραφείο του Φ. Μανούση την 8-1-2007 το ποσό των 7.500 ευρώ για την κάλυψη διαφόρων εξόδων του πολιτικού γραφείου του Α. Παυλίδη. Τα χρήματα όμως αυτά, ουδέποτε επεστράφησαν από τον Τριομμάτη. Αντίθετα, αυτός κατέθεσε μετά από ένα και πλέον και μήνα το ποσό των 5.000 ευρώ στο λογαριασμό της συνεργάτιδας του Μανούση, όχι προς επιστροφή του ληφθέντος ποσού (στο οποίο, άλλωστε, δεν αντιστοιχούσε), αλλά προς μερική εξόφληση χρέους του Δημητρίου Χαματζόγλου, προς την εταιρεία «ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ Ν.Ε.», συμφερόντων Μανούση, από έκδοση εισιτηρίων, το οποίο άμεσα καταχωρήθηκε στην τηρούμενη από την εταιρεία αυτή καρτέλα χρεωπιστώσεων.

11. Από τις καταθέσεις των κ.κ. Μανούση, Σπανού και Αλιφέρη προκύπτει ότι για την διαχείριση υποθέσεων του Υπουργείου με τους συναλλασσόμενους με αυτό ο Αρ. Παυλίδης τους παρέπεμπε συστηματικά στον Π. Ζαχαρίου και όχι στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για την επίλυση των θεμάτων τους. Τον ισχυρισμό του Αρ. Παυλίδη ότι τον Π. Ζαχαρίου είχε επιφορτίσει αποκλειστικά με την επικοινωνία με τους ψηφοφόρους του διαψεύδει ο ίδιος ο Ζαχαρίου, τόσο στην επιστολή παραιτήσεώς του, όπου αναφέρεται στις σχέσεις του με τους συναλλασσόμενους, όσο και στα υπομνήματά του όπου αναφέρεται στις συναντήσεις του με Μανούση και άλλους, κατά τις οποίες προσπαθούσε να τους εξηγήσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυπταν από την ...γραφειοκρατία.

12. Είναι πλήρης κάλυψη του Π. Ζαχαρίου από τον Αρ. Παυλίδη, η αλληλοενημέρωση κατά την διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, οι παρεμβάσεις με ένορκες καταθέσεις και υπομνήματα ενώπιον του 20ου Ανακριτή, η πλήρης ταύτιση των θέσεών τους σε ό,τι αφορά στην αξία του ακινήτου, και συνολικά στην υπερασπιστική τους τακτική.

Από όλα τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά και στοιχεία, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Αρ. Παυλίδης, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού, με προτροπές και παραινέσεις, με ταυτίσεις μαζί του στην προκαταρκτική και ανακριτική διαδικασία και ενώπιον της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προκάλεσε εν γνώσει του στον Παν. Ζαχαρίου την απόφαση να τελέσει την αξιόποινη πράξη της εκβίασης του Φωτίου Μανούση, η οποία τελέσθηκε με τον τρόπο που αναλύθηκε ανωτέρω, προκειμένου να αποκομίσει, τόσο ο ίδιος (Παν. Ζαχαρίου), όσο και ο Αρ. Παυλίδης παράνομο περιουσιακό όφελος. Επομένως, θα πρέπει να ασκηθεί εναντίον του τελευταίου ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην πράξη της εκβίασης, τελεσθείσα από δράστη (Παναγιώτης Ζαχαρίου) που μεταχειρίστηκε απειλή, βλάβη στις επιχειρήσεις που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος Φώτιος Μανούσης, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, εφόσον και ως προς τον Αριστοτέλη Παυλίδη συντρέχουν οι ίδιες ιδιάζουσες περιστάσεις, όπως και για τον Παναγιώτη Ζαχαρίου, αφού, όπως ανωτέρω προέκυψε, και ο ίδιος, από την επανειλημμένη τέλεση της πράξεως, αλλά και από την υποδομή που είχε διαμορφώσει με πρόθεση επανειλημμένης τελέσεως της πράξεως, προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος, ενώ συγχρόνως, από την επανειλημμένη τέλεση της πράξεως προκύπτει σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του συγκεκριμένου εγκλήματος ως στοιχείου της προσωπικότητάς του."

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα...

Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ MADE IN ΜΑΞΙΜΟΥ!

http://pressmme.blogspot.com
Με μια φράση την οποία δεν λέει στην εφημερίδα, αλλά προκύπτει από πληροφορίες -για όποιον διαβάσει προσεκτικά το ρεπορτάζ στην σελίδα 4- ο Αρ. Παυλίδης, κυκλοφορεί το Παρόν της Κυριακής (πατήστε κλικ). "Φεύγω αν παραπεμφθώ", βασικός τίλος στην πρώτη σελίδα. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι παρά την περί του αντιθέτου εκτίμηση που υπάρχει έως τώρα, ο Αρ. Παυλίδης έχει αποφασίσει να παραιτηθεί στην περίπτωση κατά την οποία η Βουλή ψηφίσει τελικά την παραπομπή του. Ο τρόπος που παρουσιάζεται το ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας λύνει τα χέρια του Καραμανλή. Είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο, το οποίος ενδεχομένως να μην επεξεργάζονται ούτε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού!
Read more...

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

http://pressmme.blogspot.com/
Δυο διαφορετικά σενάρια τα οποία επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό της η Καθημερινής της Κυριακής, η οποία για μια ακόμη φορά αναδεικνύει την κριτική της προς την κυβέρνηση Καραμανλή.
1. Σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Α. Παυλίδη, ο πρωθυπουργός κινούμενος σε λογική "κάθαρσης" θα αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια όσους έχουν καταγγελθεί για σκάνδαλα και θα οδηγήσει τη χώρα σε ταυτόχρονες εκλογές και Ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.
2. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Κ. Καραμανλής αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, θα λάβει ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος Καθώς προτεραιότητα για τον ίδιο είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν ούτε τον Σεπτέμβριο, αλλά μόνον με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και μοχλό την Προεδρική εκλογή του 2010.

Read more...

Η Αννα Ψαρούδα άνοιξε το δρόμο...

http://press-gr.blogspot.com/

Να ζητήσουν κι άλλοι βουλευτές της ΝΔ
να πάει η δικογραφία στη Βουλή...

Από τον Αντώνη Λούπο

H βουλευτής Α' Αθήνας της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη δήλωσε ότι ο φάκελος για την υπόθεση του Βατοπεδίου πρέπει να πάει στην Βουλή. Η δήλωση της είναι πολύ σωστή. Το παράδειγμά της πρέπει να ακολουθήσουν τώρα και οι άλλοι βουλευτές της ΝΔ.
Έτσι θα βοηθήσουν το κόμμα και την κυβέρνηση, αφού θα ξεκαθάρισει το τοπίο, οι υπεύθυνοι θα πάνε σπίτι τους και θα υπάρξει ελπίδα ανάκαμψης για τη ΝΔ. Δεν αρκεί όμως να το δηλώνουν στα κανάλια.
Πρέπει να πάρουν τη θέση αυτή και μέσα στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα όταν...
θα συζητηθεί το θέμα και θα πρέπει η πλειοψηφία, ασχέτως κομματικής τοποθετήσης, να ζητήσει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με βάση και τα νέα στοιχεία. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ο φάκελος ΄φύγει από τομ Αρειο Πάγο και πάει στη Βουλή. Ειδάλλως, άλλο ένα κουκούλωμα θα γίνει και η ΝΔ θα κατρακυλήσει κι άλλο...

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα...

Read more...

Αλλαγή στην Ευρώπη τώρα για μια προοδευτική κατεύθυνση

http://www.pasok.gr

«Οι λαοί στις 7 Ιουνίου θα στρίψουν το τιμόνι αριστερά. Αλλαγή στην Ευρώπη τώρα για μια Ευρώπη κοινωνική, για μια δίκαιη κοινωνία» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στον χαιρετισμό του στην συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Τουλούζη, όπου έγινε η έναρξη της καμπάνιας του ΕΣΚ για τις ευρωεκλογές του 2009.

«Ο κόσμος βιώνει μια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση, που έφεραν οι πολιτικές της νεοσυντήρησης και γέννησαν τα ιδεολογήματα της Δεξιάς ότι δήθεν οι αγορές αυτορρυθμίζονται» υπογράμμισε ο Γ. Α. Παπανδρέου και επεσήμανε ότι αυτές οι πολιτικές «στέλνουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μας στην ανεργία και στο κοινωνικό περιθώριο, κλείνουν τα εργοστάσια, βυθίζουν τις κοινωνίες μας στη φτώχεια, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και μας απειλούν με έναν νέο Μεσαίωνα».

Προσδιορίζοντας το πολιτικό μήνυμα της επικείμενης εκλογικής μάχης στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «Οι λαοί της Ευρώπης, με την ψήφο τους, θα διαλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Θα διαλέξουν τους Σοσιαλιστές. Αυτό είναι το μήνυμά σήμερα».

Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του ΕΣΚ, σημειώνοντας ότι «αγωνιζόμαστε για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, την πράσινη ανάπτυξη, για μια νέα οργάνωση και λειτουργία του κράτους, και για μια νέα ρύθμιση των αγορών, ώστε να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύονται τα δημόσια αγαθά» και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν ιστορικό χρέος να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις και θα κερδίσουν την μάχη της 7ης Ιουνίου.


Read more...

Υπόθεση Siemens: «Ανοίγει» η έρευνα για τα «μαύρα ταμεία»

http://kafeneio-gr.blogspot.com/
Διευρύνεται η έρευνα για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens και στην υπόθεση της συμφωνίας εξαγοράς από τον ΟΤΕ του 35% και του μάνατζμεντ του Ρουμανικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Rom Telekom, ύψους 675.000.000 ευρώ (η σχετική σύμβαση υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 1998).
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, προκύπτουν ενδείξεις ότι η επίμαχη σύμβαση του ΟΤΕ της περιόδου 1998-2001 συνδέεται με την εισροή «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία της Siemens
Ειδικότερα, φαίνεται ότι.......
η διείσδυση του ΟΤΕ στη ρουμανική αγορά τηλεπικοινωνιών σχετίζεται με την εκροή εκατομμυρίων ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, που διοχετεύτηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών ΑΣΜΠΥ και ΧΑΡΚΟΥΡΤ στο Μονακό. Ειδικότερα, προκύπτει ότι:
-Εμβάστηκε σε αυτές από εταιρεία του πρώην μάνατζερ της γερμανικής Siemens κ. Ρ. Σίκατσεκ ποσό 600.000 δολαρίων.
-Η ΧΑΡΚΟΥΡΤ το Σεπτέμβριο του 2001 έδωσε στην εταιρεία ΟΤΕ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ 1.100.000 δολάρια.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ...
Read more...

Με δύο κυριακάτικες συνεντεύξεις...

http://press-gr.blogspot.com/

Τελεσίγραφο από τον Δούκα...
Δεν θα φορτώσουν, σε μας, άλλοι τις ευθύνες τους για το Βατοπέδιο!
Σκληρή επίθεση σε Ρουσόπουλο και Αλογοσκούφη...
.
Από τον Γιάννη Δαίδαλο
.
Αρχίζουν να ...λύσουν σιγά σιγά τη γλώσσα τους οι λεγόμενοι "βατοπεδινοί". Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Δούκας έχει δώσει συνεντεύξεις σε δύο κυριακάτικες εφημερίδες με τις οποίες επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Ταυτόχρονα όμως στέλνει σαφή μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον και στρέφοντας τα φώτα προς άλλες κατευθύνσεις και πρόσωπα. Κάτι σαν τελεσίγραφο στέλνει δηλαδή, ότι ο ίδιος δεν θα δεχτεί το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.
Επίσης φέρεται να τονίζει την ανάγκη να ξεκαθαριστεί άμεσα το θέμα των υποψηφιοτήτων όσων αποκαλούνται "βατοπεδινοί" επειδή η παράταση της εκκρεμότητας κάνει ζημιά στη ΝΔ. Εμφανίζεται πάντως βέβαιος ότι ο ίδιος θα είναι πάλι υποψήφιος βουλευτής. Ταυτοχρόνα φέρεται να κάνει επίθεση στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο για τον τρόπο που λειτουργούσε στην κυβέρνηση αλλά και στον Γιώργο Αλογοσκούφη όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών...

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα...

Read more...

Ο κ. Σανιδάς και οι βασανιστές της χούντας


http://www.tvxs.gr/


Ο κ. Σανιδάς και οι βασανιστές της χούνταςΜετά την πτώση της δικτατορίας το 1974, ξεκίνησε μια σειρά από δίκες αστυνομικών που είχαν βασανίσει άγρια πολίτες. Σε μια παρόμοια δίκη στην Πάτρα, πρωταγωνιστής ήταν ο νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδας. Ο "Ιός" της "Ελευθεροτυπίας" δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες τα αποκαλυπτικά πρακτικά της δίκης. [Αναλυτικά]

Read more...

Ολα τα Πρωτοσέλιδα Απογευματινών, Πρωινών, Οικονομικών , Αθλητικών και Θεσσαλονίκης

http://kafeneio-gr.blogspot.com/

25-4-2009
Κάντε κλικ στις εφημερίδες να ανοίξουν

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ

ΠΡΩΙΝΕΣ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣΣε λίγο και οι υπόλοιπεςΔιάβασε τη συνέχεια εδώ...
Read more...