Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Βολές για την υπουργική απόφαση Αναστάτωση στα ναυτεργατικά σωματεία για τις ατομικές συμβάσεις


Αναστάτωση στα ναυτεργατικά σωματεία για τις ατομικές συμβάσεις
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το θέμα των ατομικών συμβάσεων εργασίας στα ποντοπόρα πλοία και αν μπορούν να εφαρμοστούν, κυριάρχησε στη έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Τα ναυτεργατικά σωματεία, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, έκαναν λόγο για «τυχοδιωκτική ενέργεια» αναφορικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής των ατομικών συμβάσεων εργασίας στα ποντοπόρα πλοία και ανέφεραν ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών δεν έχουν εξουσιοδότηση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τις Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, να καταργήσουν τη Συλλογική Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας».
Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία που θα συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συγκέντρωση για το ασφαλιστικό την Πέμπτη 19 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, προειδοποίησαν, ότι «αν προχωρήσει η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα σε ένα ήδη λεηλατημένο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, ΝΑΤ».
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), είπε ότι δικαστικά, νομικά αλλά και με βάση τη διεθνή ναυτική νομοθεσία, η απόφαση για εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων εργασίας όπου δεν υπάρχουν συλλογικές δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα η βουλή, επικύρωσε τον κανονισμό για την εφαρμογή των απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Στο άρθρο 6 της απόφασης 3522.2/08/2013 για τη σύμβαση ναυτολόγησης, αναφέρεται ότι στην περίπτωση που δεν υφίσταται συλλογική σύμβασης εργασίας, οι όροι και οι συνθήκες ναυτολόγησης του ναυτικού συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη και καταχωρούνται στη γραπτή σύμβαση. Υπογραμμίζεται ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας στα ποντοπόρα πλοία έχει λήξει από 31-12-2010 και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα καθώς οι δύο πλευρές ναυτικοί και πλοιοκτήτες της ποντοπόρου, δεν έχουν καταφέρει να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας πρόσφατα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της ναυτιλιακής έκθεσης των "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ" είχε πει ότι με την επικύρωση της MLC από την ελληνική βουλή επιτρέπονται πλέον οι ατομικές συμβάσεις εργασίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει συλλογική.
Είχε τονίσει επίσης ότι οι ατομικές συμβάσεις δεν θα πρέπει να είναι καταχρηστικές αλλά να συμβαδίσουν με τις διεθνείς και ότι για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία για την εφαρμογή τους, θα πρέπει επιλυθούν ορισμένα θέματα το επόμενο διάστημα από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας.
Ο κ. Βενιάμης, είχε υπογραμμίσει επίσης ότι οι μισθοί με τις ατομικές συμβάσεις δεν είναι τόσο πολύ χαμηλοί όπως όλοι πιστεύουν, όταν ο χαμηλότερος μισθός του ναύτη, είναι περίπου στα 1500 δολάρια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνέντευξη στην ΝΕΡΙΤ Τόμσεν: Απολύστε όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν αποδίδουν


Τόμσεν: Απολύστε όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν αποδίδουν
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Π.Τόμσεν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δε αποδίδουν ζήτησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην ΝΕΡΙΤ και στη δημοσιογράφο Λένα Αργύρη.

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως η τρόικα στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση όταν λέει ότι θέλει να αποφύγει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα βελτίωσης της φορολογικής διοικήσεως, ώστε όλοι να πληρώνουν το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί.

«Μιλάμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση και την διασφάλιση ότι κάποιος μπορεί να απολύσει εργαζόμενους που δεν αποδίδουν. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών είπε πως το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό, είναι πρωτίστως η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. «Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι θα υπάρχει μια διευρυμένη φορολογική βάση, τότε μπορείς να μειώσεις τους φορολογικούς συντελεστές μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν είναι ισχυρές, παρά την βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. «Αν δεν δούμε αυτή την βελτίωση στις εξαγωγές, η ανάκαμψη θα είναι περιορισμένη», τόνισε.

Σε σχέση με το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος είπε πως ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να καλυφθεί είτε μέσω της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές , είτε μέσω της χρησιμοποίησης μέρους του αποθεματικού του ΤΧΣ, είτε με νέα στήριξη από την ΕΕ. «Το γεγονός ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους νέα χρήματα. Πιθανόν. Δεν το γνωρίζουμε, είναι πολύ νωρίς», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν το τραπεζικό σύστημα θα έρθει αντιμέτωπο με έκτακτες ανάγκες ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως το ΔΝΤ ανησυχεί για το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Θέλω να τονίσω ότι δεν βλέπω κάποιον άμεσο κίνδυνο, δεν πρέπει δηλαδή οι πολίτες να τρομοκρατηθούν για τις καταθέσεις τους. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι επ' αυτού», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως η ρυθμιστή αρχή πρέπει να αναγκάσει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εκ των προτέρων.

«Πρέπει να είναι πολύ πιεστική απέναντι στις τράπεζες να λάβουν υπόψη τους τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», επεσήμανε και προσέθεσε πως εάν η απομόχλευση συνεχιστεί οι τράπεζες δεν θα παρέχουν τα δάνεια που είναι απαραίτητα για να στηριχθεί το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας. «Αυτό είναι ένα ρίσκο», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Τέλος, ερωτηθείς για το χρέος επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την μείωση του χρέους στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος. Αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, καθώς θα ξανακάνουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι απαραίτητο ένα κούρεμα. Μπορεί να γίνει μέσω της μείωσης των επιτοκίων, ή μέσω άλλων τρόπων», ανάφερε για το ζήτημα αυτό.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δεν περιλαμβάνεται η βουλευτική αποζημίωση Αμεση αναστολή προνομίων βουλευτών που παραπέμπονται για κακούργημα


Αμεση αναστολή προνομίων βουλευτών που παραπέμπονται για κακούργημα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την άμεση αναστολή των προνομίων όσων εν ενεργεία βουλευτών παραπέμπονται αμετάκλητα σε δίκη για οποιοδήποτε κακούργημα ή για ορισμένα πλημμελήματα και την οριστική στέρησή τους σε περίπτωση που υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη προβλέπει, μεταξύ άλλων, διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι το μέτρο αυτό τίθεται σε ισχύ στις περιπτώσεις που τα πλημμελήματα αφορούν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση, απιστία δικηγόρου ή απιστία περί την υπηρεσία, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση, τη νομοθεσία περί ναρκωτικών, λαθρεμπορία ή τυχερά παιχνίδια.
Tο μέτρο θα εφαρμόζεται για τα προνόμια των βουλευτών που αφορούν αυτοκίνητα, ταχυδρομική ή τηλεφωνική ατέλεια, δωρεάν εισιτήρια, επίδομα γραφείου, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται η βουλευτική αποζημίωση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Φορτηγά με λεφτά στις τράπεζες Σκηνές θρίλερ στο «Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης 2008-2013» της ΤτΕ

Σκηνές θρίλερ στο «Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης 2008-2013» της ΤτΕ
O διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης» στο κτίριο της Τράπεζας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Έκτακτες χρηματαποστολές στις τράπεζες με φορτηγά προκειμένου το πρωί τα ATM να έχουν λεφτά και να αποφευχθεί ο πανικός των πολιτών που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία του συστήματος, υπέρογκα ποσά καταθέσεων που σε μία ημέρα κάνουν φτερά, C-130 που φέρνουν μετρητά από Ιταλία και Αυστρία, είναι μερικές από τις σκηνές θρίλερ που περιγράφονται στη σημαντική έκδοση της ΤτΕ για το Χρονικό της Μεγάλης κρίσης.

Η κρίσιμη και οριακή περίοδος 2008-2013 αποτελεί αναμφίβολα τομή στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος παρουσιάζοντας τη σημαντική έκδοση της ΤτΕ «Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης- Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013».

«Σε κρίσιμες και οριακές περιόδους όπως αυτή, οι αποφάσεις που λαμβάνονται και η πολιτική που εφαρμόζεται είναι επίσης κρίσιμες και οριακές. Στις αποφάσεις αυτές η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετείχε, άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος» πρόσθεσε.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος χρειάστηκε τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει ιστορικά πρωτόγνωρες συνθήκες, που απαιτούσαν ταχύτατες αποφάσεις, δύσκολους και λεπτούς χειρισμούς. Σ’ αυτό το βαρύ καθήκον η Τράπεζα ανταποκρίθηκε 'ξεπερνώντας και τον εαυτό της'» τόνισε ο κ. Προβόπουλος ευχαριστώντας το προσωπικό για την εργατικότητα και την αφοσίωσή του.

Παίζοντας στα όρια, καταστάσεις για γερά νεύραΤις εφιαλτικές στιγμές και νύχτες που κρύβονταν πίσω από τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμόδιων αξιωματούχων ότι οι ελληνικές τράπεζες και οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς περιγράφει σε ένα βαθμό το κεφάλαιο 8 του βιβλίου.

Από το Φεβρουάριο του 2010 και μετά η ζήτηση για μετρητά αυξήθηκεκατακόρυφα, αναφέρεται. Εάν η ΤτΕ δεν φρόντιζε να καλύψει τη ζήτηση αυτή οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές: η εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα θα κλονιζόταν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητά τους, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για την οικονομία θα χτυπούσε κόκκινο.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημερομηνία ανακοίνωσης της πρώτης δέσμης μέτρων για το δημόσιο τομέα (9 Φεβρουαρίου 2010) μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία υπερδιπλασιάστηκε και ανήλθε σε 47,7 δισ. ευρώ, έναν 20 δισ. ευρώ (+138%), ξεπερνώντας κατά πολύ το μέσο όρο αύξησης των προηγούμενων ετών (περί το 7,5% ετησίως), καθώς και τον αντίστοιχο μέσο όρο του Ευρωσυστήματος» αναφέρεται στο βιβλίο της ΤτΕ.

Επιπροσθέτως, ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης δεν ήταν ομαλός. «Αντίθετα, στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα (Φεβρουάριος 2010-Ιούνιος 2012)η ΤτΕ κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλα 'επεισόδια' αυξημένων εκροώνχρηματικού, τα οποία προκαλούσαν η αρνητική ειδησεογραφία και οι εξάρσεις ανησυχίας του κοινού».

Ανάλυση της ζήτησης σε εβδομαδιαία βάση δείχνει ότι καταγράφηκαν 11 εβδομάδες με εκροές χρηματικού αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ - με κορυφαίες την εβδομάδα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 (εκροές 3 δισ. ευρώ), την εβδομάδα 22-26 Μαρτίου 2010, οπότε υπήρξαν φήμες για την κήρυξη πτώχευσης στις 25 Μαρτίου (εκροές 2 δισ. ευρώ) και την εβδομάδα ανακοίνωσης της εισόδου της Ελλάδας στο Μνημόνιο, τον Απρίλιο του 2010 (εκροές 1,5 δισ. ευρώ).

Για την κατανόηση των μεγεθών σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη της κρίσης οι καθαρές εκροές ανά μήνα ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 112 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και τους μήνες αιχμής (πχ τον Δεκέμβριο, λόγω των Χριστουγέννων) δεν υπερέβαιναν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, πλέον η ΤτΕ έπαιρνε σε ημερήσια βάση από τις τράπεζες στοιχεία για τη ρευστότητά τους, και σε μηνιαία βάση στοιχεία για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους και της κεφαλαιακής επάρκειάς τους.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «λόγω της έντασης της διάρκειας και της πολυπλοκότητας της κρίσης, η ΤτΕ εντατικοποίησε την ασκούμενη εποπτεία, αυξάνοντας το εύρος των στοιχείων που ζητούσε από τα ιστωτικά ιδρύματα και τη συχνότητα υποβολής τους και διενεργώντας πιο στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους».

Φορτηγά με λεφτά πηγαινοέρχονται
Υπό τις συνθήκες αυτές η ΤτΕ αναγκάστηκε να αυξήσει τα χρηματοδέματα που διοχέτευσε στις τράπεζες κατά 120-158% έναντι του 2009. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Κέντρο Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού Χαλανδρίου, μόνο στις 14 και 15 Ιουνίου 2012 εξυπηρετήθηκαν αντίστοιχα, 76 και 71 οχήματα χρηματαποστολών, σχεδόν αποκλειστικά για χρηματοπαραδόσεις σε πιστωτικά ιδρύματα, έναντι μέσου όρου 20 οχημάτων για παραδόσεις και παραλαβές την ημέρα.

Όπως εξηγεί η ΤτΕ «η διόγκωση της ζήτησης για μετρητά επηρέασε τον όγκο των εργασιών της Διεύθυνσης Ταμείων της ΤτΕ. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο (Φεβρουαρίου 2010 - Ιουνίου 2012) επί δέκα μήνες οι ποσότητες των τραπεζογραμματίων ευρώ που διοχετεύθηκαν στην αγορά ήταν της τάξεως των 101.000-134.000 χρηματοδεμάτων [το χρηματόδεμα (bundle) αποτελείται από 1000 τραπεζογραμμάτια ίδιας ονομαστικής αξίας, χωρισμένα σε 10 δεσμίδες των 100 τραπεζογραμματίων εκάστη], αυξημένες σε ποσοστό 120%-158% έναντι του μέσου όρου εκροών του 2009 (84.555 χρηματοδέματα).
Ο τρόπος με τον οποίο τα χρήματα θα μεταφέρονταν είχε επίσης μεγαλη σημασία προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλότητα και να μην δημιουργηθεί κλίμα πανικού. Απαιτήθηκε, τονίζει η ΤτΕ, «ειδικός και άμεσος χερισμός και επίταση των προσπαθειών των αρμόδιων Υπηρεσιών για τη διαχείριση του χρηματικού, έτσι ώστε αφενός μεν να καλυφθεί εξ ολοκλήρου η ζήτηση, αφετέρου δε η διανομή να του χρηματικού στις τράπεζες να γίνει ομαλά, ώστε να διατηρηθεί η εικόνα της κανονικότητας».
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2011-Ιουνίου 2012 τα αποθέματα τραπεζογραμματίων ευρώ της ΤτΕ όλων των αξιών αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο στο 13,8% των καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης στην ευρωζώνη ήταν μόνο 6,8%.

C-130 έφεραν 5,26 δισ. ευρώ
Με τη συνεργασία της ΕΚΤ και προκειμένου να καλύψει την έκτακτη ζήτηση, η ΤτΕ ζήτησε και διενήργησε, έγκαιρα, τρεις έκτακτες χρηματοπαραλαβές από άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες (μία από εκείνη της Ιταλίας και δύο από εκείνη της Αυστρίας) στο υπο υπό εξέταση χρονικό διάστημα (Φεβρ. 2010- Ιούνιος 2012), συνολικής αξίας 5,26 δισ. ευρώ. 
Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών της ΤτΕ ήταν η πλήρης κάλυψη της ζήτησης τραπεζογραμματίων ευρώ σε καθεμία από τις ονομαστικές αξίες, χωρίς να προκληθεί συμφόρηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες, κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις εμπορικές τράπεζες, αναφέρεται στο βιβλίο.

«Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, ο ρυθμός ζήτησης τραπεζογραμματίων ευρώ παρουσίασε ανάσχεση και πλεόν επιστρέφονταν στην ΤτΕ περισσότερα τραπεζογραμμάτια, κυρίως μεγάλων και μεσαίων ονομαστικών αξιών. Μετά τις 17 Ιουνίου 2012 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, επιστράφηκαν συνολικά 9,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισροές συνεχίστηκαν στη διάρκεια του 2013, οταν επιστράφηκαν ακόμη 2,2 δισ. ευρώ».
«Η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί»

Προλογίζοντας την έκδοση ο κ. Προβόπουλος εξηγεί τι κατά την άποψή του προκάλεσε την κρίση, αποδίδει ευθύνες στους πολιτικούς που δεν αντέδρασαν έγκαιρα παρά τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις της ΤτΕ ήδη από το 2008, παραθέτει τα γεγονότα και τις εξελίξεις από το 2010 και μετά, και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την υπέρβαση της κρίσης.

Όπως ξεκαθαρίζει η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και τα προβλήματα που παραμένουν, κυρίως στο διαρθρωτικό πεδίο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, ώστε εξασφαλιστεί ότι οι μεγάλες θυσίες των τελευταίων ετών δεν θα πάνε χαμένες.

«Σήμερα, περίπου τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο και μετά από πέντε χρόνια μεγάλης ύφεσης, βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του κύκλου και η οικονομία δείχνει ότι μπορεί να ανακάμψει, καθώς έχει καλύψει μεγάλη απόσταση από άποψη προσαρμογής. Η προσπάθεια που προηγήθηκε απέτρεψε εξελίξεις που θα ήταν καταστροφικές και απομάκρυνε ορατούς κινδύνους. Όμως, η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και τα προβλήματα που παραμένουν, κυρίως στο διαρθρωτικό πεδίο,
θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.»

» Μπροστά μας λοιπόν βρίσκεται τώρα η μεγάλη πρόκληση: να μετατρέψουμε την υπό εξέλιξη σταθεροποίηση σε δυναμική ανάπτυξη πάνω σε στέρεες βάσεις. Αυτή είναι σήμερα η κύρια εθνική επιδίωξη, ο μόνος τρόπος που θα εξασφαλίσει ότι οι θυσίες των τελευταίων ετών δεν θα πάνε χαμένες» καταλήγει στον πρόλογό του ο κ. Προβόπουλος.

Το περιεχόμενο και ο σκοπός της έκδοσης

Μιλώντας για την έκδοση ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, είπε ότι «το βιβλίο αυτό καταγράφει λεπτομερώς τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις θεσμικές ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος στα χρόνια 2008-2013, μέσα σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο και ρευστό περιβάλλον, λόγω της διάρκειας και της έντασης της κρίσης.»

» Μ’ αυτές τις δράσεις επιδιώξαμε γενικότερα μεν την ταχύτερη δυνατή υπέρβαση της κρίσης, ειδικότερα δε την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος.»

Σε έμμεσο σχόλιο για τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με τελευταίο αυτό των FT για το δραματικό παρασκήνιο καθοριστικών για την Ελλάδα αποφάσεων ο Γ.Προβόπουλος ανέφερε  «το βιβλίο αυτό δεν φιλοδοξεί να 'ανταγωνιστεί' τις πρόσφατες εξιστορήσεις του ελληνικού και του ξένου τύπου για τα παρασκήνια κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα. Επιδίωξή του είναι να παράσχει μία συνεκτική παρουσίαση της πολυκύμαντης πρόσφατης οικονομικής πορείας, χρησιμεύοντας ως βιβλίο αναφοράς για τους ερευνητές.»

Επίσης, προσθέτοντας ότι το Χρονικό δεν φιλοδοξεί να συναγωνιστεί ούτε τα βιβλία οικονομικής ιστορίας που θα γραφτούν στο μέλλον για να εξιστορήσουν και να ερμηνεύσουν τη μεγάλη κρίση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε με έμφαση ότι άλλωστε «η απόσταση από τα γεγονότα είναι μικρή και δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή αντικειμενικής ιστορικής έρευνας».

Γι’ αυτό, εξήγησε ο ίδιος «η δική μας εξιστόρηση περιορίζεται κυρίως στις αποφάσεις, πράξεις και δημόσιες παρεμβάσεις της Τράπεζας που αποδίδουν τη δική μας, θεσμική ερμηνεία για το τι οδήγησε στην κρίση, ποιες κρίσιμες αποφάσεις χρειάστηκε να ληφθούν για την αντιμετώπισή της και ποια ήταν η συνεισφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στην έξοδο από αυτή».

»Στην έκδοση συγκεντρώσαμε, μεταξύ άλλων, λεπτομερή στατιστικά στοιχεία, π.χ. για την προσφυγή των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και στον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδος, για την πορεία των καταθέσεων, για την κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων ευρώ και τις έκτακτες χρηματαποστολές, για τις διακυμάνσεις των αγοραπωλησιών χρυσών λιρών κ.α., ενώ περιλάβαμε και χρήσιμα χρονολόγια των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και των αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για τη χώρα μας».

Α.Τ
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η έκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει το πρόγραμμα της κυβέρνησης...

...για κατεδάφιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων...

"Η έκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει το πρόγραμμα της ανασχηματισμένης κυβέρνησης για πλήρη κατεδάφιση εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων" τονίζει μεταξύ άλλων σε ...
συνέντευξή του "Στο Κόκκινο" 105,5 (Κ. Αρβανίτης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.


-          Παρά τους ισχυρισμούς της ανασχηματισμένης κυβέρνησης περί μη λήψης νέων μέτρων, η εφημερίδα «Αυγή» αποκαλύπτει ντοκουμέντο σχετικά με την επιστολή της κυβέρνησης προς την τρόικα, στην οποία γίνεται αναφορά περί του αντιθέτου. Πώς το σχολιάζετε;

Θεωρώ ότι το ένα χαρτί συμπληρώνει το άλλο. Με άλλα λόγια, η επιστολή που έστειλε η κυβέρνηση με υπογραφή του κ. Σαμαρά προς τους θεσμικούς παράγοντες της ευρωζώνης αλλά και της τρόικα, στην οποία παραδεχόταν ότι είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, εφόσον το υπαγορεύσουν οι ανάγκες, να αποδεχθεί νέα μέτρα, ήρθε και έδεσε με την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και η οποία αποτελεί στην ουσία τις προγραμματικές δηλώσεις της ανασχηματισμένης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Κατά συνέπεια, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι καταδεικνύει ότι τέσσερις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ισχυριζόταν δημόσια ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα μετά τις ευρωεκλογές και ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζητούσαν την ψήφο των πολιτών για δήθεν κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα, οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί με επιστολές τους ότι θα πάρουν μέτρα που θα διαλύσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία και την οικονομία, δηλαδή και την ίδια τη σταθερότητα. Διότι πολιτική σταθερότητα χωρίς κοινωνική σταθερότητα δεν μπορεί, ως γνωστόν, να υπάρξει. Επομένως, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων η πολιτική υποκρισία των κκ. Σαμαρά-Βενιζέλου.

Από εκεί και πέρα, το βασικότερο είναι τι ακριβώς λέει η έκθεση του ΔΝΤ. Και στο σημείο αυτό θέλω να κάνω ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν τον δικό μου τομέα ευθύνης, δηλαδή τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα.

Η πρώτη είναι ότι προτείνεται να διευρυνθεί και να γίνει ακόμη πυκνότερη η εργασιακή ζούγκλα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας τα τέσσερα χρόνια του μνημονίου. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητάει τρία πράγματα σε σχέση με τα εργασιακά. Πρώτον, την κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις, ζητώντας την πλήρη απελευθέρωση τους και θέτοντας μάλιστα και χρονοδιάγραμμα ψήφισης του εν λόγω μέτρου μέχρι και το φθινόπωρο. Ειδικότερα ως προς τις ομαδικές απολύσεις, το ΔΝΤ και η τρόικα επιμένουν σε δύο σημεία-κλειδιά και, από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αυτά. Αρχικά, θέλουν να καταργηθεί το όριο απολύσεων του 5% του προσωπικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 150 άτομα. Για αριθμό απολύσεων που υπερβαίνει το 5% του προσωπικού, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει την έγκριση κάποιου οργάνου. Εάν όμως καταργηθεί το όριο αυτό του 5%, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικα και του ΔΝΤ, οι απολύσεις θα γίνουν απεριόριστες.

Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα, την τελική απόφαση για έγκριση ομαδικών απολύσεων πέραν του θεσπισμένου ορίου του 5% την έπαιρνε ο Υπουργός Εργασίας. Η απόφαση της τελικής έγκρισης έχει μεταφερθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η τρόικα όμως και το ΔΝΤ θέλουν να καταργηθεί και η εναπομείνασα έγκριση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και να αφεθούν οι απολύσεις στην ελεύθερη βούληση του εργοδότη. Με αριθμό ανέργων όμως που φθάνουν το ενάμισυ εκατομμύριο και την Ελλάδα να σημειώνει σταθερά πρωτιά στην ανεργία σε επίπεδο ευρωζώνης και ΕΕ τους τελευταίους είκοσι τρεις μήνες, τα μέτρα αυτά συνιστούν θανατηφόρο χτύπημα στην απασχόληση και θα εκτινάξουν ακόμη περισσότερο την ανεργία.

Η δεύτερη επισήμανση είναι το ΔΝΤ ζητά μέτρα ενάντια στον συνδικαλισμό. Εάν μάλιστα εξετάσει κανείς τα παραρτήματα της έκθεσης του ΔΝΤ, θα δει ότι αυτό ζητά να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του συνδικαλιστικού δικαιώματος, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη τη δυνατότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης, περίπου όπως το περιβόητο άρθρο 4 του νόμου 1365/1983, σύμφωνα με το οποίο απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του σωματείου και όχι η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων σε μια γενική συνέλευση. Εάν όμως θεσπιστεί μια τέτοια διάταξη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν θα γίνει σχεδόν ποτέ ξανά απεργία σε αυτήν τη χώρα. Επίσης, το ΔΝΤ ζητά τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών και διάφορα άλλα πράγματα που περιορίζουν το συνδικαλιστικό δικαίωμα. Με λίγα λόγια, δεν τους αρκεί το γεγονός ότι υπήρχαν συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες –τουλάχιστον στις κορυφές του συνδικαλιστικού κινήματος– που διευκόλυναν την υιοθέτηση της πολιτικής τους. Από ό,τι φαίνεται, δεν τους εξυπηρετούν ούτε αυτές πλέον και θέλουν να «βάλουν γύψο» σε οτιδήποτε θυμίζει συλλογική και συνδικαλιστική δράση.

Η τρίτη επισήμανση είναι το ΔΝΤ ζητά να θεσμοθετηθεί η πλήρης κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, δηλαδή των χρονοεπιδομάτων, και να παραμείνει ο κατώτατος μισθός γυμνός και μειωμένος στα 586 ευρώ μικτά και για τους νέους στα 511 ευρώ μικτά, χωρίς να περιλαμβάνεται τίποτε επιπλέον. Μέχρι τώρα υπήρχε, από τον Φεβρουάριο 2012, ένας περιορισμός, ότι δηλαδή παγώνουν οι τριετίες, ωσότου πέσει η ανεργία κάτω από το 10% στη χώρα μας, δηλαδή του «Αγίου Ποτέ». Τώρα όμως θέλουν να καταργήσουν ακόμη και αυτές τις παγωμένες τριετίες. Αυτά ως προς τα εργασιακά.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το ασφαλιστικό ζήτημα. Γίνεται λόγος για νέα μέτρα, γιατί υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρκετό το γεγονός ότι μειώνονται κάποιες υψηλές συντάξεις, διότι δεν καλύπτονται έτσι οι δαπάνες. Επομένως, προοιωνίζουν και μειώσεις σε συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ. Και το ζήτημα είναι ότι δεν μένουν στα λόγια αλλά τα κάνουν και πράξη. Εκκρεμεί η εισήγηση του Διοικητή του ΕΤΕΑ, του μεγαλύτερου ταμείου επικουρικής ασφάλισης, για μείωση 5,2% στις επικουρικές συντάξεις από 1η Ιουλίου 2014. Επίσης, από 1η Ιουλίου αρχίζει στο ΕΤΕΑ η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος καθώς και της ρήτρας βιωσιμότητας, οι οποίες ρήτρες όμως από 1η Ιανουαρίου 2015 θα αφορούν όλα τα επικουρικά ταμεία. Βάσει των ρητρών αυτών, εάν τα οικονομικά κάποιου ταμείου δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, οι ασφαλισμένοι στο ταμείο αυτό δεν θα πάρουν συντάξεις.

Και βεβαίως υπάρχει και το μεγάλο θέμα, το οποίο επισημαίνεται και στην έκθεση του ΔΝΤ, ότι δηλαδή, βάσει αναλογιστικών μελετών που θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο και έχουν ανατεθεί στο ΚΕΠΕ, θα ληφθούν μέτρα εις βάρος και των κύριων συντάξεων. Όπως είναι γνωστό, βάσει του μνημονιακού νόμου 3863/2010, από 1η Ιανουαρίου 2015 το κράτος θα εγγυάται σύνταξη μόνο μέχρι το ποσό των 360 ευρώ. Η σύνταξη αυτή θα λέγεται βασική και η υπόλοιπη θα είναι ανταποδοτική και, από ό,τι φαίνεται, θα ισχύσουν και για αυτήν οι ρήτρες βιωσιμότητας και μηδενικού ελλείμματος, πράγμα που θα ισοδυναμεί με εξαέρωση των κύριων συντάξεων.

Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ επιμένει για άλλες 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο για το 2015. Επίσης, για νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, μέσω εφαρμογής νέου μισθολογίου που θα συνδέει τον μισθό με την αποδοτικότητα, δηλαδή προτείνει τη θέσπιση ατομικών μισθών.

Και εδώ θα ήθελα να κάνω μια πολιτικού χαρακτήρα επισήμανση. Διότι το ζήτημα δεν είναι τι λέει το ΔΝΤ. Το ζήτημα είναι από πού αντλεί το θράσος, και μάλιστα μετά από εθνική κάλπη, από ευρωεκλογές στις οποίες ο ελληνικός λαός ανέδειξε πρώτο και με διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, από πού αντλεί το ΔΝΤ το θράσος να ζητά νέα, κατεδαφιστικά για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους μικρομεσαίους μέτρα; Μα φυσικά, από τη στάση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία είναι πραγματικά εθελόδουλη και συμβιβαστική, δίνοντας το δικαίωμα στην τρόικα και το ΔΝΤ να απαιτούν τόσο αντεργατικά, τόσο βάρβαρα, τόσο απάνθρωπα και τόσο αντιλαϊκά μέτρα. Ως εκ τούτου, τίθεται το θέμα της ανατροπής αυτής της κυβέρνησης.

-          Μετά την τελευταία εκλογική μάχη, έχουν δημιουργηθεί δύο πολύ ισχυροί πόλοι. Από τη μια, η Δεξιά με το μνημόνιο και στον αντίποδα η Αριστερά. Με ποιον τρόπο μπορεί η Αριστερά να πείσει εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που παραμένει επιφυλακτικό και εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση;

Θεωρώ ότι Κεντροαριστερές, Κεντροδεξιές και άλλα συναφή δεν έχουν ισχύ ως πολιτικές διακρίσεις στη χώρα μας. Και μάλιστα, όσοι κάνουν λόγο για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, στην ουσία κάνουν λόγο για ανασυγκρότηση της μνημονιακής Κεντροαριστεράς. Η αντιπαράθεση –με άλλα λόγια, η διαχωριστική γραμμή– που παραμένει είναι ποιες δυνάμεις τάσσονται υπέρ της πολιτικής των καταστροφικών μνημονίων και ποιες δυνάμεις τάσσονται υπέρ της ανατροπής τους και της εφαρμογής πολιτικών ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας. Και εδώ είναι πλέον η αντιπαράθεση Δεξιάς-Αριστεράς, με ό,τι συνεργασίες και συσπειρώσεις μπορούν να γίνουν γύρω από αυτούς τους δύο πολύ μεγάλους πολιτικούς και ιδεολογικούς πόλους.

Εμείς, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή και να πείσουμε και ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, θεωρώ ότι πρέπει καταρχάς να προβάλουμε, αφού πρώτα το επικαιροποιήσουμε, το ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο θα πείθουμε ότι όχι μόνο μπορούμε αλλά και θέλουμε και ξέρουμε να το εφαρμόσουμε. Πρέπει επίσης να δίνουμε την εικόνα ότι δεν θα έχουμε πολιτικές ταλαντεύσεις επί της δέσμευσής μας να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Επίσης, πρέπει να στηρίξουμε και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να αναπτυχθούν οι κοινωνικοί αγώνες, διότι με κοινωνική ακινησία είναι δύσκολο να κερδίσει η Αριστερά και να επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ τον στόχο του να συγκροτήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάσουμε τις αδυναμίες και τα κενά που ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων, προκειμένου να προβούμε στην αναγκαία ανασυγκρότηση μέσα στο κόμμα μας. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το πολύ μεγάλο δίκτυο αυτοδιοικητικών εκλεγμένων με ψηφοδέλτια που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την καλύτερη επαφή της παράταξης με την κοινωνία.

Και βεβαίως, πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες για συνεργασία και κοινή δράση με δυνάμεις πρωτίστως της Αριστεράς, αλλά και με προοδευτικές, αντιμνημονιακές δυνάμεις που έχουν «λυμένους τους λογαριασμούς τους» με τα μνημόνια και τις βάρβαρες αντικοινωνικές πολιτικές.

Στις 21-22 Ιουνίου συνεδριάζει η Κεντρική μας Επιτροπή, οπότε και θα κάνουμε μια αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί για να τις υλοποιήσουμε, με στόχο τη μεγάλη ανατροπή και τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς που θα μπορεί να δώσει μια νέα ελπίδα στον λαό και στον τόπο...
left.gr

Read more...

Απεργία στο ΙΑΣΩ για τις περικοπές μισθών Μειώσεις της τάξης του 50%

Μειώσεις της τάξης του 50%
Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό μαιευτήριο ΙΑΣΩ, με αιχμή της κινητοποίησης τις επιχειρούμενες μειώσεις μισθών, αλλά και την πλήρη περικοπή των επιδομάτων που λαμβάνουν.
Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, υπάρχει ευρύτερο σχέδιο μειώσεων από την ένωση κλινικαρχών, με ποσοστά μείωσης ακόμα και 50%, ενώ η μείωση για τον βασικό μισθό επιχειρείται να ξεκινήσει από ένα ποσοστό 15%, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των επιδομάτων.
Στις επόμενες κινήσεις των εργαζομένων είναι η εξασφάλιση συνάντησης με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που να διασφαλίζει τον μισθό των εργαζομένων και να μην τους καταδικάζει στην απόλυτη φτώχεια.
http://mobile.enet.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Μ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΣΝΙΕ

Με επιτυχία συνεχίζεται η Πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΟΣΝΙΕ για την υπογραφή της κλαδικής μας σύμβασης.
Με ποσοστό 85% συμμετοχής το ΙΑΣΩ GENERAL έδωσε τη δική του απάντηση στην εργοδοσία. Αψηφώντας τη τρομοκρατία οι εργαζόμενοι απείχαν από τα καθήκοντα τους με μικρές «εξαιρέσεις«
Αποφασισμένοι και ενωμένοι θα συνεχίσουμε μέχρι την υπογραφή της κλαδικής μας σύμβασης. Εμφανή η έλλειψη του λιγοστού ήδη προσωπικού στο νοσοκομείο σήμερα και ο αγώνας μας τώρα ξεκίνησε. Δεν θα σταματήσουμε εδώ.
Αύριο θα ανακοινώσουμε τη θέση μας ως εργαζόμενοι για το πώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Στους περισσότερους χώρους της ιδιωτικής υγείας η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική δεδομένης της τρομοκρατίας που ασκούν μέσω των εκπροσώπων τους οι εργοδότες αλλά και οι εργοδοτικοί «συνδικαλιστές» με εξαιρέσεις εκείνους τους χώρους που «δηλώνουν ευχαριστημένοι με τους εργοδότες τους»
Μέχρι σήμερα φυσικά γιατί οι εργοδότες απέδειξαν πως είναι «αναξιόπιστοι» κι από τα έργα στις πράξεις δεν έχουν ούτε ΛΟΓΟ ούτε όσιο.
Για το λόγο αυτό η ΟΣΝΙΕ συνεχίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στον ΟΜΕΔ και αύριο 12-6-2014 θα οριστεί διαμεσολαβητής να συντονίσει τις διαδικασίες της συνέχειας.
Εμφανή κι η έλλειψη των «ταξικών δυνάμεων» απέδειξαν πως όχι μόνο δεν έχουν προτάσεις αλλα δεν έχουν και καμία διάθεση να βοηθήσουν κανέναν πέρα από τους «κομματικούς τους εκπροσώπους. Και ποιός τους χρειάζεται άλλωστε. Δεν έχουν να μας πουν και κάτι καινούργιο .Προβλέψιμοι και αδιάφοροι.
Η Διοίκηση του σωματείου χαιρετά όλους εκείνους που στήριξαν και στηρίζουν τον αγώνα μας με την υπόσχεση πως δεν θα τους απογοητεύσουμε.
Τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στους συναδέλφους του ΙΑΣΩ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ που σήμερα μας έκαναν περήφανους.
Απέδειξαν πως ξέρουν να αγωνίζονται πως είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τις ζωές και τα συμφέροντα τους .
Εμείς είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας και αποφασισμένοι για ενότητα και συσπείρωση για ένα κοινό αγώνα με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων. Γιατί κοινός είναι ο εργοδότης μας ας μη το ξεχνάμε.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Read more...

Ενοχή Παπαγεωργόπουλου πρότεινε ο εισαγγελέας...


Να κηρυχθεί ένοχος ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση δια παραλείψεως -κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από...
άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση δια παραλείψεως- πρότεινε προς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Νάιντος, με την αγόρευση του οποίου συνεχίστηκε για 44η μέρα η δίκη για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τον κεντρικό δήμο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε επίσης την ενοχή του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια για τις πράξεις της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση -μετατρέποντας την αρχική κατηγορία που ήταν αυτήν της ηθική αυτουργίας στην υπεξαίρεση- και της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (σε βαθμό πλημμελήματος).

Η υπεξαίρεση, που διώκεται σε κακουργηματικό βαθμό -κατά την εισαγγελική πρόταση- είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου. Επισύρει δε -σύμφωνα με νομικούς κύκλους- ποινές κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Για τον δε πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος -όπως και οι δύο παραπάνω συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη- ο εισαγγελέας Εφετών πρότεινε την ενοχή του για τις πράξεις που καταδικάστηκε στον πρώτο βαθμό: Δηλαδή για υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τον νόμο 1608), νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και πλαστογραφία (πλημμέλημα).

Επίσης, για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, τον Θωμά Γκόλα και τον Γιώργο Γκαϊδατζή, που καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 και 10 ετών, αντιστοίχως, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, πράξη για την οποία κηρύχθηκαν ένοχοι κατά το πρωτόδικο δικαστήριο...
newsbeast.gr

Read more...

Ο νέος υφυπουργός εμπορίου : εμένα με λένε Γιακουμάτο

Ο νέος υφυπουργός εμπορίου : εμένα με λένε Γιακουμάτο
«Δεν θα δώσω τη μάχη του τελάρου. Εγώ λέγομαι Γιακουμάτος και όχι Κουλούρης» δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο υφυπουργός ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Άλλο Λωζάνη και άλλο Κοζάνη».
Ο κ. Γιακουμάτος τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι: «Στόχος μου είναι να προστατεύσω τον καταναλωτή. Πως θα συμπιέσω τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως το ψωμί, το γάλα, το λάδι και άλλα».
Παράλληλα ανέφερε ότι: «Σε δυο μήνες θα υπάρχουν αποτελέσματα στη μείωση των τιμών», σημειώνοντας ότι δείγματα γραφής θα δώσει σε 15 ημέρες. «Το ζήτημα δεν είναι να πετύχει ο Γιακουμάτος, αλλά να μειωθούν οι τιμές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
egiakoumis.gr

Read more...

Η κλοπή στο ζύγι και τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών. Αλλαγές και στους τιμοκαταλόγους

Αλλαγές στους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών που αφορούν στο ζύγισμα από το υπουργείο Ανάπτυξης
Αλλαγές για την προστασία των καταναλωτών από κλοπές στο ζύγισμα με τη μέθοδο του βαριού χαρτιού, καθώς και από τις παραπλανητικές ενδείξεις στις πινακίδες προώθησε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή ανώτατες τιμές πώλησης σε καφέδες, τοστ και σάντουιτς μπαίνουν και στις οργανωμένες πλαζ με εισιτήριο.
Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο ενσωμάτωσε αλλαγές στους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) που αφορούν στο ζύγισμα και αυτές θα πρέπει να τις εφαρμόσουν κρεοπωλεία, μανάβικα, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, σημεία πώλησης τυροκομικών και αλλαντικών, σούπερ μάρκετ και μικρά καταστήματα τροφίμων.
Για την ακρίβεια καθορίζονται μέγιστα βάρη στο χαρτί ή το πλαστικό περιτυλίγματος και τις σακούλες που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία προϊόντων και τα οποία πωλούνται αφού ζυγιστούν.
Έτσι όταν το καθαρό βάρος του προϊόντος είναι μέχρι 350 γραμμάρια το μέγιστο βάρος του μέσου συσκευασίας πρέπει να είναι έως 8 γραμμάρια. Όταν το καθαρό βάρος είναι από 351 έως 1.000 γραμμάρια τότε η συσκευασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 γραμμάρια, ενώ για πάνω από 1.000 γραμμάρια η συσκευασία πρέπει να ζυγίζει το πολύ 30 γραμμάρια.
Ανώτατα βάρη μπαίνουν και στους πλαστικούς περιέκτες. Έτσι όταν ο όγκος είναι είναι 0,375 λίτρα τότε το μέγιστο βάρος του δεν ξεπερνά τα 12 γραμμάρια.
Στην περίπτωση που ο όγκος του είναι 0,5 λίτρα τότε το βάρος του περιέκτη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 14 γραμμάρια και για όγκο ενός λίτρου το μέγιστο βάρος πρέπει να είναι 25 γραμμάρια.
Τα μανάβικα οφείλουν να διαθέτουν τα οπωρολαχανικά σε χαρτοσακούλες βάρους το πολύ 20 γραμμαρίων.
Στα αρτοποιεία γίνεται σαφές ότι πρέπει να πωλούν το ψωμί, τα αρτοπαρασκευάσματα, τα αρτοσκευάσματα και γενικά τα προϊόντα αρτοποιίας αφού πρώτα αυτά ζυγιστούν. Επιπλέον καθορίζονται και χρηματικά πρόστιμα 1.000 ευρώ για τους παραβάτες.
Αλλαγές, όμως, έρχονται και στις σημάνσεις και συγκεκριμένα, τα καταστήματα που πωλούν προϊόντα αρτοποιίας θα πρέπει να αναγράφουν την τιμή ανά μονάδα μέτρησης. Έτσι, οφείλουν να έχουν αναρτημένες τις τιμές ανά κιλό και για όσα συνήθως πωλούνται με το τεμάχιο και η τιμή ανά τεμάχιο.
Εξαιρούνται από την αναγραφή της τιμής ανά μονάδα μέτρησης τα προϊόντα των οποίων η συσκευασία είναι κάτω από 50 γραμμάρια ή 50 χιλιοστόλιτρα ή πάνω από 10 κιλά ή 10 λίτρα. Το ίδιο ισχύει και για όσα κατά τη συνήθη πρακτική πωλούνται σε μικρές συσκευασίες ή με το τεμάχιο.
Αλλαγές και στη σήμανση προϊόντων
Στις σημάνσεις των προϊόντων, αλλαγές υπάρχουν και στα προϊόντα καθαρισμού και τα απορρυπαντικά στα οποία θα πρέπει να αναγράφονται:
Η ονομασία και η εμπορική ονομασία του προϊόντος.
Η ονομασία ή η εμπορική επωνυμία ή το εμπορικό σήμα και η πλήρης διεύθυνση και αριθμός τηλεφώνου του υπεύθυνου για τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά. Η ένδειξη αυτή μπορεί να αναγράφεται στη γλώσσα του κράτους-μέλους της Ε.Ε. όπου είναι εγκατεστημένη η έδρα της επιχείρησης και καταχωρισμένα τα εμπορικά στοιχεία αυτής και του προϊόντος.
Η διεύθυνση, η ηλεκτρονική διεύθυνση, εφόσον υπάρχει και ο αριθμός τηλεφώνου
Οδηγίες χρήσης και ειδικές προφυλάξεις, εφόσον απαιτείται.
Η διεύθυνση του ιστότοπου, όπου δημοσιεύεται ο κατάλογος των συστατικών στοιχείων
Η φράση «Μακριά από παιδιά».
Η φράση «Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων : 210 7793777
Επιπλέον η συσκευασία των απορρυπαντικών που πωλούνται στο ευρύ κοινό και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων πρέπει να αναγράφει τις πληροφορίες δοσολογίας.
Τα ιχθυοπωλεία επίσης υποχρεούνται να αναρτούν στα καταστήματά τους τον πίνακα καθορισμού της ζώνης αλιείας: π.χ. Βορειοδυτικός Ατλαντικός, Μεσόγειος Θάλασσα κ.ο.κ.
Στη σήμανση των δερμάτων και των προϊόντων τους, δίνεται η δυνατότητα χρήσης εικονογραμμάτων όπως στα υποδήματα, αντί των όρων “ΔΕΡΜΑ” και “ΠΛΑΣΤΙΚΟ”. Προϋπόθεση είναι στο κατάστημα να αναρτηθεί ταυτόχρονα πίνακας που να εξηγεί τα σύμβολα.
Οι αλλαγές στους τιμοκατάλογους
Αλλαγές έρχονται και στους τιμοκαταλόγους. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών θα αναρτούν τις τελικές τιμές πώλησης συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, ενώ υποχρεωτικά θα έχουν και τα σημεία πώλησης έτοιμου φαγητού που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα.
Στα εστιατόρια καταργείται η υποχρέωση της αναγραφής στους τιμοκαταλόγους του βάρους ή της ποσότητας στις μερίδες όπως και η τιμή προ και μετά ΦΠΑ.
Πηγή: Ημερησία
http://news247.gr/

Read more...

ΜΕΓΑΛΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΣΩ

24ωρη απεργία των εργαζομένων του ομίλου ιασω για τις άδικες περικοπές μισθών. Όχι στην αναξιοπρεπή διαβίωση 


Read more...

Πυρά κατά Βενιζέλου ...έσωθεν...


"Όποιος από το ΠΑΣΟΚ νομίζει ότι συγκυβέρνηση σημαίνει παίρνω τόσα υπουργεία, πάρε εσύ άλλα τόσα, είναι επικίνδυνος για τον τόπο και την παράταξη", γράφει μία μέρα μετά τον ανασχηματισμό το...
ιδρυτικό μέλος της "παπανδρεϊκής" συλλογικότητας «Άλφα-Βήτα» Παναγιώτης Παπαχατζής.

Σε ένα κείμενο-κόλαφο για τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στα social media σημειώνει πως "ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρέδωσε τις τύχες του τόπου σε ό,τι πιο συντηρητικό έχουμε δει σε πρόσωπα και νοοτροπία στα χρόνια της μεταπολίτευσης", ενώ τονίζει ότι "με μόνο κίνητρο την πολιτική του επιβίωση δεν προχώρησε σε καμιά προγραμματική συμφωνία, δεν έθεσε βέτο για κανένα πρόσωπο". Κλιμακώνοντας τις σκληρές εκφράσεις του για τον νυν ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για "λευκή πετσέτα" που πέταξε και για "μικροπολιτικά παιχνίδια" που έπαιξε, με μόνο στόχο την εξασφάλιση των υποτιθέμενων "δελφίνων" του κόμματος.

Ο κ.Παπαχατζής,τονίζει κατόπιν τούτου, την ανάγκη να «απολογηθεί» για αυτό στα όργανα και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας με την επίσημη κήρυξη του "πολέμου" : "Αυτό το μικρό, φοβικό, καιροσκοπικό κόμμα που έχει δημιουργήσει είναι ντροπή για τις αρχές και τις αξίες του κινήματος. Αν ο στόχος του είναι να του βάλει ταφόπλακα θα μας βρει απέναντι του"...
matrix24.gr

Read more...

Οι πρώτες προειδοποιήσεις για κατασχέσεις...


Μαζί με τις… κάλπες έκλεισαν οι φάκελοι με τα προ - ειδοποιητήρια κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων που ετοίμασε και έστειλε ο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) προς τους οφειλέτες του που δεν...
έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση των οφειλών τους.

Από τη ΓΣΕΒΕΕ περίμεναν αυτά τα προ - ειδοποιητήρια, σύμφωνα με το dead line που είχε δοθεί στους οφειλέτες, για να υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση (31η Δεκεμβρίου του 2013), γύρω στον περασμένο Απρίλιο – Μάρτιο. Ωστόσο, οι τριπλές κάλπες καθυστέρησαν κάπως την αποστολή τους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αν και οι ίδιες παραδέχονται πως δεν έχει σημειωθεί κανένα μπαράζ… τηλεφωνημάτων στα γραφεία της μεγαλύτερης οργάνωσης μικρομεσαίων επιχειρηματιών από οργισμένα μέλη της. Επειδή, όμως κάτι τέτοιο θα συμβεί, η ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιεύσει μία μελέτη, με την οποία αποδεικνύει πως η ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κλίμακας (πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ) δεν θα προξενήσει «ζημιά» στον ΟΑΕΕ, όπως διατείνονται από το υπουργείο Εργασίας.

Η ελάφρυνση των οφειλετών του ΟΑΕΕ γίνεται ολοένα πιο επιτακτική, καθώς τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να καταφθάνουν τα ειδοποιητήρια οφειλών σε «ορισμένους» μόνο, λένε από το υπουργείο Εργασίας, από τους… 390.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ (επί συνόλου 440.000 περίπου) που δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση των οφειλών τους. Τα ίδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας που βρίσκονται σε ευθεία συνεννόηση με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), επισημαίνουν με εμφανή πως πρόκειται μόνο για «ειδοποιητήρια» οφειλών και όχι για… «κατασχετήρια», λόγω αδυναμίας ικανοποίησής τους.

Στα «ειδοποιητήρια», σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ξεκαθαρίζεται ότι, σε περίπτωση μη εξόφλησης της οφειλής σε 20 μέρες, ξεκινάει η διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων του ασφαλισμένου ή στοιχείων απαιτήσεων του ασφαλισμένου προς τρίτους.

Τα «ειδοποιητήρια» δεν έρχονται σαν «κεραυνός εν αιθρία», αλλά ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της μέχρι τώρα πολιτικής των ρυθμίσεων που επιχείρησαν να εφαρμόσουν το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΕ. Εξάλλου, έχουν προηγηθεί τα «ειδοποιητήρια» του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιδρύματος, από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2014, 7642 εντάλματα κατάσχεσης έχουν εκδοθεί (προς επιχειρηματίες) και έχουν γίνει 669 κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας και 3899 κατασχέσεις κινητής περιουσίας. Ωστόσο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ εξακολουθούν να είναι …σκαρφαλωμένα στα 7,5 δισ. ευρώ…

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 440.000 «ασυνεπών» ασφαλισμένων βιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών, κλπ, στους οποίους έχει στερηθεί κάθε δικαίωμα στην ασφάλιση – περίθαλψη και στη σύνταξη ανέρχονται σήμερα περίπου σε 5,5 δισ. ευρώ.

Από τους 440.000 οφειλέτες, μόλις 50.516 (δηλ. το 11,4% συνόλου) έχουν συμφωνήσει -μέχρι και τις 23 Μαΐου του 2014 - σε κάποια ρύθμιση (“νέα αρχή”, “πάγια ρύθμιση”), ρυθμίζοντας ποσά ύψους 466 εκατ. ευρώ (δηλ. το 8,4% του συνόλου)...

Read more...

Αθωώθηκε η "Αυγή" για τη μήνυση του "επιστημονικού συνεργάτη" της Χ.Α. ...



Ομόφωνα αθωώθηκε η "Αυγή" για τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον της ο δικηγόρος Ιωάννης Ανδριόπουλος, συνεργάτης του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητου Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, γνωστός από...
την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου για τους μετανάστες.
Το δικαστήριο, μετά από απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, δέχθηκε ότι στο σύντομο σχόλιο της εφημερίδας δεν περιλαμβάνονται συκοφαντικές αναφορές για τον μηνυτή, ούτε καν εξυβριστικές. Αντιθέτως, τα διαλαμβανόμενα στο σχόλιο εξυπηρετούν τη δημόσια λειτουργία του Τύπου, καθώς υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την προσφυγή στο ΣτΕ.

Κατά τη διαδικασία, ο μηνυτής ουσιαστικά αναγνώρισε τον πολιτικό χαρακτήρα της δίωξης κατά της "Αυγής", αναφερόμενος κατ' επανάληψιν στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες, αλλά και για άλλα πολιτικά θέματα.

avgi.gr

Read more...

Στήνουν μπουντρούμια εν μέσω θέρους...





Η κυβέρνηση απέδειξε αμέσως γιατί έκλεισε άρον άρον τη Βουλή: το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφορά τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, που δημιουργεί κρατουμένους δύο ταχυτήτων και μια...
«μαύρη τρύπα» ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σωφρονιστικό σύστημα . Αρχίζουν τα… καλά των θερινών τμημάτων, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών για το «βολικό» κλείσιμο της Βουλής. Με επιλεγμένους πλέον τους κυβερνητικούς βουλευτές, η κυβέρνηση άρχισε την κατάθεση των καλοκαιρινών νομοσχεδίων. Πρώτο στη σειρά και πριν ακόμα ορκιστούν οι νέοι υπουργοί, έφτασε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» ή -όπως γράφτηκε και μεταδόθηκε από όλα τα ΜΜΕ- το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, με εξωτερική φρουρά από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσία μέσα κι έξω από τις φυλακές.

πηγη «Εφημερίδα των Συντακτών»

Read more...

Στο πόδι η Ελαφόνησος...



Όχι στο ξεπούλημα του νησιού.
Aμεση διαγραφή από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ...
Η σχετική ενημέρωση για τη διαμαρτυρία που έλαβε χώρα την Κυριακή 8 Ιουνίου από τον Σϋλλογο Επιστημόμων Ελαφονήσου.
Στιγμιότυπο της διαμαρτυρίας: Κάποια καΐκια του  Αλιευτικού Συλλόγου Ελαφονήσου -   από...
τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα – έχουν προσορμίσει στο Σίμο και προσεγγίζουν στο Δύορμο αμμογυάλι  της Διαμαρτυρίας  (φωτ. Σ. Κοντραφούρη) 

ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΤΩΝ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ
                                                   Από το Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου
                     ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΟ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ  ΠΟΥ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  ΣΤΟ  ΣΜΙΛΕΜΕΝΟ, ΓΛΑΥΚΟΘΩΡΗΤΟ, ΤΡΟΠΙΚΟ  ΚΑΙ  ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ  ΣΙΜΟ  (ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΙΜΟΥ - ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟΥ) Τον ξεπουλούν!  Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος των θαλασσόκεδρων... και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα.    ΟΧΙ στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών.  
ΞΕΚΙΝΗΣΕ  ΚΑΙ  ΕΠΙΣΗΜΑ  Ο  ΑΓΩΝΑΣ  ΤΗΣ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
   Στο τριήμερο του Αγίου πνεύματος, 8η  Ιουνίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 ξεκίνησε και επίσημα ο αγώνας της Ελαφονήσου. 
   Οι δημότες, φορείς και σύλλογοι της Ελαφονήσου, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό το ξεπούλημα της δημόσιας έκτασης του Σίμου και του Σαρακήνικου (από το Σαρακηνοί και όχι Σαρακίνικου όπως ανορθόγραφα και ανιστόρητα γράφει το ΤΑΙΠΕΔ)  κάλεσαν τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους λάτρεις της Ελαφονήσου σε παράσταση διαμαρτυρίας.
Φορείς που συμμετείχαν και στήριξαν τη Διαμαρτυρία:
-  ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
-  ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
-  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
-   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
-  Α.Π.Ο. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ»
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ»
- ΣΥΣΣΩΜΗ  Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- ΛΑΚΩΝΕΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ, ΑΘΗΝΑΙΟΙ  ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
   Τα αλιευτικά σκάφη του νησιού και τα υπόλοιπα Ελαφονησιώτικα πλοιάρια  αναχώρησαν στις 10:30 το πρωί για τον τροπικό  Σίμο και στις 11:00  ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών που τους περίμενε στο τροπικό Σίμο.
Το «Θεϊκό Νυφόστολο Πλεξούδι», στο Αισθητικό Σεργιάνισμα του Σμιγοπέλαγου Νότου .. έσμιξε και τις θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις των εραστών του Γλαυκοθώρητου Σίμου
   Το σμιλεμένο αμμογυάλι, από τις θωπείες των λευκοθώρητων όρμων του Σίμου και του Σαρακήνικου,  που εποπτεύει τα ανεμοφιλήματα του Ιονίου, του Αιγαίου και του Κρητικού πελάγους και σμίγει τους Πρωτοελλαδικούς Πολιτισμούς του Νότου (Μινωικό, Κυκλαδίτικο και Μυκηναϊκό) … ήταν το σημείο παράσταση της διαμαρτυρίας.
   Συνθήματα γραμμένα σε πανό και στα σμιλεμένα αμμογυάλια του Σίμου, αποτύπωναν ανάγλυφα τα συναισθήματα και την αγωνία των παρευρισκομένων και όλων των Ελαφονησιωτών, των Λακώνων, των Πελοποννησίων, των Ελλήνων και των εραστών του σπάνιου φυσικού κάλλους για να μη χαθεί αιφνίδια, απρόσμενα και ασύγγνωστα και ο τελευταίος επίγειος παράδεισος του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Νότου.
  Εκδήλωσαν την οργή τους και την αγανάκτηση τους, όπως θα έπραττε κάθε Έλληνας και κάθε Νησιώτης που θα μάθαινε από τις αγγελίες των Διεθνών Αγορών, ότι πωλείται το Νησί του, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση και καμιά απολύτως ενημέρωση.. ούτε στις Τοπικές Αρχές !!
Γαλλικά, Γερμανικά κ.α. κανάλια ..πλην των Ελληνικών.. κάλυψαν τη Διαμαρτυρία
Από το Σάββατο βρίσκονταν στην Ελαφόνησο ρεπόρτερ του γαλλικού καναλιού ARTE και του γερμανικού ZDF όπως και δημοσιογράφοι της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.  Κανένα όμως ελληνικό κανάλι πλην του spirospero.gr και της τηλεόρασης του αρτ.
Στο Νησί κατέγραψαν τα σύγχρονα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελαφόνησο όπως:
ΤΑΙΠΕΔ  (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_12.html)
Τα χημικά της Συρίας στη Ν. Πελοπόννησο (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_1137.html)
Προσπάθεια Υφαρπαγής του Δήμου Ελαφονήσου στη Βουλή, μεσούσης της Προεκλογικής περιόδου. Άραγε η προσπάθεια υφαρπαγής του Δήμου και του Σίμου σχετίζονται; ; (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_1137.html)
Έλλειψη δημοσίων Υπηρεσιών και Υποδομών στην Ελαφόνησο (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_12.html) και πολλά άλλα.


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΩΣ

Ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ελαφόνησο, που διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι. Η πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα αποφέρει σημαντικά δημόσια έσοδα στο κράτος (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html)

Το 1968 το πανεπιστήμιο του Cambridge τοπογράφησε και ανέδειξε τον σπάνιο προϊστορικό οικισμό, εποχής του Χαλκού, στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου.

Οι Άγγλοι, οι τελευταίοι κατακτητές της Ελαφονήσου, παρέδωσαν με υποδειγματικό τρόπο τα προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα .. που από τότε παραμένουν στα «αζήτητα». Αντ’ αυτού το Ελληνικό Κράτος, νοίκιαζε τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου, αντί πινακίου φακής, για πολλές δεκαετίες με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετοί τάφοι της εποχής του χαλκού (βλ Δρ. Μέντης Κωνσταντίνος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς, Εκδόσεις Λαφονησιώτικης Βιβλιοθήκης, Παυλοπέτρι σ. 15-29). Σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο; Και έρχεται το ίδιο το Ελληνικό κράτος να ολοκληρώσει αυτή τη βέβηλη πολιτιστική καταστροφή με μια ανήκουστη οικολογική και οικονομική καταστροφή!!

Και πρόσφατα η Ελαφόνησος με τις υποβρύχιες έρευνες (με τα πλέον σύγχρονα μέσα) από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html) απασχολεί την παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα, γίνεται η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη στον κόσμο από το ΒΒC (http://www.dailymotion.com/video/x1h5e0d_b-b-c) και προβάλλεται διεθνώς για το ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (πανευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστασίας Natura 2000, Υγροβιότοποι Διεθνούς Σημασίας - Σύμβαση Ραμσάρ, Πανεπιστήμια Cambridge, Nottingham κ.α., BBC, Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, BSA, BCH, Guardian, TripAdvisor, Geo Saison κ.α.).

Η Ελαφόνησος αποτελεί: «Σπάνιο Ευρωπαϊκό Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» και για τους Συγκυβερνώντες και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αποτελέσει και τον ορισμό του Αρθρου 24 παρ. 1. του Συντάγματος που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας..».

Περιοχή Κουρνόσπηλα, Ελαφόνησος. Στο βάθος το Σαρακήνικο και ο Σίμος
Κάλεσμα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου

Ο Σύλλογός μας καλεί τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους Υπουργούς των Οικονομικών, του Τουρισμού, του Πολιτισμού, της Ανάπτυξης να παρέμβουν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρήσουν στην κατακρεούργηση του «Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος», αλλά και στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών. Καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Έλληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας για: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ – ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΟΙ- ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

left.gr

Read more...