Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης για δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών...


Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τη στάση των κομμάτων της αριστεράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση.
Οι ηγεσίες των κομμάτων της παραδοσιακής αριστεράς, έκαναν την επιλογή τους. Κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους, στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, να επιλέξουν μεταξύ του λευκού, του άκυρου και της αποχής.
Πιστεύω και το πιστεύω βαθιά, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, δεν θα μείνει αμέτοχη. Δεν θα μείνει αμέτοχη, γιατί έχει άποψη και θέση, γιατί δεν...
έχει μάθει να παρακολουθεί αλλά να διαμορφώνει τις εξελίξεις, γιατί ξέρει ότι οι μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, δεν γίνονται από αυτούς που απέχουν, αλλά από αυτούς που δηλώνουν παρών.
Είμαι βέβαιος, ότι με τη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, θα συναντηθούμε αυτή την Κυριακή, στην κάλπη.
Στην περιφέρεια Αττικής, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, παντού, σε όλη την Ελλάδα, θα συναντηθούμε με την πλειοψηφία των πολιτών που τοποθετούν τον εαυτό τους στην μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, για να δώσουμε τη νίκη, σε συνδυασμούς και πρόσωπα, που πιστεύουν και μπορούν να αναδείξουν τις δυνατότητες και τον πλούτο των τοπικών κοινωνιών.

Read more...

...και τέσσερις δήμαρχοι που βγήκαν από την πρώτη Κυριακή στηρίζουν Σγουρό...


Από τον Νίκο Ζενέτο,
Δήμαρχο Ιλίου
Νίκο Σαράντη,
Δήμαρχο Αγ. Αναργύρων – Καματερού
Γιώργο Καπλάνη,
Δήμαρχο Αγ. Βαρβάρας
Σταύρο Κασιμάτη,
Δήμαρχο Κορυδαλλού

Μετά την απευθείας εκλογή μας, από την πρώτη Κυριακή, ως δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας, με αυτή την κοινή μας δήλωση, υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Σγουρού για τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής.
Θέλοντας να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που έδειξε σε εμάς η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, στηρίζουμε τον κ. Σγουρό γιατί πιστεύουμε ότι η συνεργασία που θα έχουμε με τον εκλεγμένο, για πρώτη φορά, περιφερειάρχη της Αττικής είναι κρίσιμης σημασίας για τη γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων, που ενέκριναν με...
την ψήφο τους οι δημότες μας.
Για αυτό το λόγο η αναμέτρηση αυτή την Κυριακή είναι εξίσου σημαντική.
Την επιλογή μας δεν την καθορίζουν προσωπικές ή πολιτικές συμπάθειες, αλλά το συμφέρον της πόλης και των δημοτών μας.
Την επιλογή μας την καθορίζει η θετική παρουσία, το έργο, αλλά και η διάθεση συνεννόησης με τους δημάρχους της Αττικής, που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα ο κ. Σγουρός.
Την επιλογή μας την καθορίζει η απάντηση στο ερώτημα, στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε πολίτης, προσερχόμενος στις κάλπες: «ποιος από τους δύο υποψήφιους είναι ικανότερος και αποτελεσματικότερος να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής;»
Την ίδια επιλογή, είμαστε βέβαιοι, ότι θα κάνει και η πλειοψηφία των πολιτών της Αττικής αυτή την Κυριακή.

Read more...

.ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ...



... ψηφοφόρους.

Φίλες και φίλοι,
είναι τιμή μου να σας παρουσιάσω και να σας συστήσω τον υποψήφιο με τις πλέον φρέσκες, ανατρεπτικές και ριζοσπαστικές ιδέες και πράξεις. Τον συμπολίτη μας που "ζει όπως μιλάει".

Τον μοναδικό δάσκαλο που διεκδικεί συνεχώς και με πείσμα την ιδιότητα του μαθητή*...

...τον ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΡΑ









* Την ιδιότητα του μαθητή δεν την διεκδικεί μόνο γιατί θέλει συνεχώς να μαθαίνει απο όλους και όλα. Την διεκδικεί κυρίως, φοβάμαι, για να μη χάσει το δικαίωμα να είναι μονίμως και αθεράπευτα άτακτος...

Read more...

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ (ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ) ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ


"ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ" ΛΕΕΙ Ο Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ
Όπως τα είχαμε γράψει. Δεν ενέδωσε τελικά στις πιέσεις ο Γιάννης Δημαράς. Διατηρώντας την αξιοπρέπειά του μέχρι την τελευταία στιγμή ζήτησε πριν από λίγο από τους πολίτες να μην επιλέξουν την αποχή στο δεύτερο...
γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και «να ψηφίσουν ελεύθερα». "Σεβόμαστε απόλυτα την ωριμότητα και την ακηδεμόνευτη συνείδηση των πολιτών της Αττικής και για την επιλογή τους στην κάλπη της προσεχούς Κυριακής και τους προτρέπουμε να πάνε να ψηφίσουν ελεύθερα. Η συμμετοχή ενισχύει τη δημοκρατία και η αποχή την αποδυναμώνει", αναφέρει ο Γιάννης Δημαράς. Ταυτόχρονα, σχετικά με το μήνυμα της κάλπης της 7ης Νοεμβρίου, σημείωσε πως η συνειδητή αποχή και η υπερψήφιση του συνδυασμού του, κατά 16%, ήταν οι τρόποι "που οι πολίτες επέλεξαν να στείλουν το αυστηρό αντισυστημικό μήνυμά τους".
Read more...

Αμοιβές 10% χαμηλότερες με “τσόντα” από ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

Συμβάσεις “ειδικών συνθηκών” φέρνει η Τρόικα


http://img.protothema.gr/
Επιχειρησιακές συμβάσεις " ειδικών συνθηκών " θα προβλέπει το σχέδιο νόμου που θα προωθήσει σε λίγες εβδομάδες το υπουργείο Εργασίας, κατ’ επιταγή της Τρόικας.

Οι αξιωματούχοι πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου να μην χρονοτριβεί, τόσο για το θέμα του ΟΜΕΔ όσο και για την υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι των κλαδικών . Η ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα της απαγόρευσης επέκτασης των συμβάσεων που επιτάσσει το Μνημόνιο, ώστε οι εργοδότες να υποχρεούνται να εφαρμόσουν τη σύμβαση που αποφάσισαν οι εταίροι σε όλο τον κλάδο, είτε παρίσταντο εκπρόσωποι των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις είτε όχι.

Μάλιστα, την προσπάθεια για απόκρουση του μέτρου ενισχύει και ο ΣΕΒ που δηλώνει με ανακοίνωσή του ότι διαφωνεί με την απαγόρευση της επέκτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει τη δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης με μειωμένες αμοιβές έως 10% σε περίπτωση που ισχύουν ειδικές δυσμενείς συνθήκες σε μια επιχείρηση. Τις απώλειες των εισοδημάτων θα καλύπτει ο ΟΑΕΔ από τον αλληλόχρεο λογαριασμό με το ΙΚΑ, το οποίο οφείλει στον Οργανισμό περί τα 6 δισ. ευρώ.

Επίσης το ελεγκτικό συμβούλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας θα ελέγχει τη σκοπιμότητα της υπογραφής σύμβασης ειδικών συνθηκών ώστε να μην αποτελεί προϊόν πίεσης των εργαζομένων από τους εργοδότες.

Την ίδια ώρα τα συνδικάτα παίρνουν θέση μάχης ενόψει της έλευσης του κλιμακίου της Τρόικας στη χώρα μας καθώς αναζωπυρώνονται τα σενάρια, για νέα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα, λόγω διεύρυνσης του ελλείμματος.

Η ΓΣΕΕ που έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη γενική απεργία για τις 15 Δεκεμβρίου τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι " οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής και δεν θα ανεχθούν την παράταση πόσο μάλλον την επαύξηση των περικοπών, της λιτότητας, της κατάργησης των ΔΕΚΟ, των απολύσεων και κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος..."

Read more...

Χρεοκοπία Ελλάδας - Ιρλανδίας «βλέπουν» οι επενδυτές...



Στην κορυφή της λίστας των χωρών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία βρίσκονται Ελλάδα και Ιρλανδία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Το 71% των 1.030 επενδυτών και αναλυτών που ρωτήθηκαν δίνει πιθανότητες 71% και 51% αντίστοιχα, με τα ποσοστά αυτά να είναι αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση.

Η ... Ελλάδα προηγείται της Ιρλανδίας, με ποσοστό 71% των επενδυτών να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της έναντι 67% τον Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα οποία παρουσιάζει σήμερα το πρακτορείο, δείχνουν ότι το 51% των επενδυτών θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της Ιρλανδίας - ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο - έναντι 42% που τη θεωρούν απίθανη.

Την Ιρλανδία ακολουθεί η Πορτογαλία με ποσοστό 38% να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία έναντι 36% τον Σεπτέμβριο.

Πιο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές για την Ισπανία, καθώς το 71% θεωρεί απίθανη τη χρεοκοπία της από 65% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει, λέγοντας ότι δεν κατανοούν πως λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν οι χώρες που χρειάζονται βοήθεια. "Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να ζητήσει βοήθεια, αν τη χρειάζεται", είπε ο κ. Σόιμπλε.

Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο Μηχανισμό Βοήθειας, με κεφάλαια ύψους 110 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, από τον περασμένο Μάιο. Η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει ακόμη βοήθεια από την ΕΕ.
enet.gr


Read more...

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ NΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πέραμα, πραγματοποίησαν το πρωί περίπου 200 εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αποκλείοντας τον κεντρικό δρόμο και διακόπτοντας τη διέλευση των ΙΧ αυτοκινήτων προς το λιμάνι, με προορισμό τη Σαλαμίνα...
Εκπρόσωποι των εργαζόμενων δήλωσαν ότι, ενώ έπειτα από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, κατόρθωσαν και "απέσπασαν" από τον ΟΑΕΔ "ρύθμιση" βάσει της οποίας κάθε άνεργος δικαιούται επίδομα 1.200 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση. Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι ήδη πολλοί συνάδελφοί τους, δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Read more...

160.402 ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ


Ρεπορτάζ: Κώστας Τσαχάκης
(απο ΕΘΝΟΣ)
«Στρατιές» ανέργων αφήνει πίσω της η κρίση. Aπό το φθινόπωρο του 2008 που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση μέχρι και τον φετινό Aύγουστο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 258.381 άτομα.Aπό αυτούς οι 160.402 πέρασαν στην ανεργία το τελευταίο 12μηνο, για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (Aύγουστος 2009 - Aύγουστος 2010). O καλπασμός της ανεργίας θα συνεχισθεί και εντός του 2011, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα...
φθάσει στο 14,5% (από 12,2%), κάτι που σημαίνει πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα χαθούν άλλες 150.000 θέσεις εργασίας. 160.402 νέοι άνεργοι σε ένα χρόνο Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Aρχής προκύπτει πως τον Aύγουστο το ποσοστό της ανεργίας ανέβηκε στο 12,2% από 9% πέρυσι. Oι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.402 άτομα σε σχέση με τον Aύγουστο του 2009 (+35,4%) και κατά 6.073 άτομα σε σχέση με τον Iούλιο του 2010 (+1,0%). Δηλαδή μειώθηκε η απασχόληση μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού που κατά παράδοση αυξάνονται οι θέσεις εποχικών υπαλλήλων στον τουριστικό κλάδο. Πλέον το ποσοστό της ανεργίας είναι το υψηλότερο από τον Iανουάριο του 2007, όταν η ανεργία άρχισε να καταγράφεται από τη στατιστική αρχή και σε μηνιαία βάση. Σημειώνεται ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ποσοστό της ανεργίας ήταν 11,8% και πλέον θεωρείται αδύνατον να επαληθευτεί η πρόβλεψη στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για ποσοστό ανεργίας 11,6% στο σύνολο του 2010. 160.402 νέοι άνεργοι σε ένα χρόνο H ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους, καθώς ανέρχεται σε 30,8% στις ηλικίες 15 - 24 ετών από (24,2% πέρυσι) και σε 16,4% στα άτομα 25 - 34 ετών (από 11,8% ). Eπίσης δείχνει σαφή... προτίμηση στις γυναίκες όπου το ποσοστό φθάνει στο 15,5% έναντι 9,9% στους άνδρες. Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Aύγουστο καταγράφηκαν σε Δυτική Mακεδονία (13,9%), Aνατολική Mακεδονία - Θράκη (13,5%), Kεντρική Mακεδονία (13,5%), Θεσσαλία (13,1%) και Aττική (12,9%). Σε τρεις περιφέρειες το ποσοστό ήταν μονοψήφιο λόγω της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για τις περιφέρειες Iονίων Nήσων (5,6% από 3,8% πέρυσι), Nοτίου Aιγαίου (5,9%) και Bορείου Aιγαίου (6,9% ). Στην Kρήτη, όπου η τουριστική κίνηση φέρεται να έχει περιορισθεί εφέτος, η ανεργία αυξήθηκε στο 11,2% από 6,3% τον Aύγουστο του 2009.
Read more...

YΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2011 ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Η ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ


Από τις 9 Ιανουαρίου του 2011 μπαίνει σε εφαρμογή η υποχρεωτική έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για όλα τα κτήρια που πωλούνται ή ενοικιάζονται, αν στο μεταξύ το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ενδώσει στα αιτήματα φορέων της αγοράς για αναβολή. Το ελάχιστο κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών διαμορφώνεται από 185 ως 369 ευρώ, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου...
(μονοκατοικία, διαμέρισμα, πολυκατοικία, επαγγελματικές χρήσεις) και κλιμακώνεται προς τα πάνω, ανάλογα με το εμβαδόν του κτιρίου. Η δε? αποφυγή της έκδοσής του είναι αδύνατη, καθώς από την ημερομηνία αυτή οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αναγράφουν στα συμβόλαια αγοραπωλησίας τον αριθμό πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και να επισυνάπτουν ένα επίσημο αντίγραφό του. Στις μισθώσεις, αντίστοιχα, ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό, ενώ η εφορία δεν θα θεωρεί τα συμβόλαια αν ο ιδιοκτήτης δεν προσκομίζει αντίγραφο του πιστοποιητικού. Ήδη, πάντως, ακούγονται αιτήματα για αναβολή: η Ομοσπονδία Κατασκευαστών-Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος αίτημα για αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για ένα χρόνο. Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι το Σώμα των Ενεργειακών Επιθεωρητών, που θα αναλάβουν την έκδοση των πιστοποιητικών, δεν έχει συσταθεί ακόμη (οι πρώτες επιθεωρήσεις θα γίνουν με προσωρινές άδειες σε μηχανικούς που εκδίδει το ΥΠΕΚΑ). «Αυτό σημαίνει ότι καλούνται 120.000 ακίνητα του κλάδου μας, που είναι προς πώληση, να λάβουν ενεργειακό πιστοποιητικό μέχρι 9 Ιανουαρίου 2011, προκειμένου να γίνει η πιστοποίηση αυτών όπως προβλέπει ο νόμος, μέσα σε ένα διάστημα 40 ημερών εντός του οποίου συμπεριλαμβάνονται και οι εορτές των Χριστουγέννων», αναφέρουν οι κατασκευαστές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των ημερών προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, με εκπροσώπους και των φορέων της αγοράς, στην οποία θα τεθούν τα αιτήματα και θα ληφθούν αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών είναι: α) Για κτίρια όλων των χρήσεων εκτός της κατοικίας: - έως 1000 τ.μ., 2,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 300 ευρώ. - άνω των 1000 τ.μ., 2,5 ευρώ ανά τ.μ., για τα πρώτα 1000 τ.μ. και για τα επόμενα 1,5 ευρώ ανά τ.μ. β) Κατοικίες: -Για πολυκατοικίες 1 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 200 ευρώ. -Για διαμερίσματα 2 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 150 ευρώ. -Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 200 ευρώ. Μαζί με το ΦΠΑ (23 %), οι ελάχιστες χρεώσεις είναι από 185 ως 369 ευρώ και ανά τετραγωνικό από 1,23 μέχρι 3,08 ευρώ. Η νομοθεσία καθορίζει ελάχιστες αμοιβές και για την επιθεώρηση λεβήτων και εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης. Το κόστος για θερμική ισχύ άνω των 20 κιλοβάτ και για εγκαταστάσεις ηλικίας άνω των 15 ετών, που είναι η πλειοψηφία των περιπτώσεων, διαμορφώνεται στα 221 ευρώ. Με το ενεργειακό πιστοποιητικό θα υπολογίζεται η κατανάλωση ενέργειας, σε κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό ανά έτος και το κτίριο θα κατατάσσεται στην αντίστοιχη ενεργειακή βαθμίδα (όπως ισχύει ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές που πωλούνται στο εμπόριο). Το πιστοποιητικό θα έχει δεκαετή ισχύ, θα αναφέρει αναλυτικά την εκτιμώμενη κατανάλωση για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, αερισμό, κ.λπ. του κτιρίου και θα περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης. Στόχος είναι να γνωρίζει ο ένοικος, ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης, το κόστος χρήσης του κτιρίου έτσι ώστε να προτιμώνται αυτά με χαμηλή κατανάλωση και αυτό να λειτουργήσει έμμεσα ως κίνητρο για τους ιδιοκτήτες να κάνουν τις απαιτούμενες επενδύσεις για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων τους.

Read more...

300.000 ΟΙ "ΑΙΩΝΙΟΙ" ΦΟΙΤΗΤΕΣ!


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Υπηρεσίας, οι 300.000 από τους 596.000 φοιτητές είναι «μη ενεργοί», δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς είναι- όπως τους ονομάζουμε- «αιώνιοι» φοιτητές, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, είτε γιατί απλά έχουν...
καθυστερήσει να τις ολοκληρώσουν. Σοκ φαίνεται πως έπαθαν στο υπουργείο Παιδείας από τα στοιχεία και ζήτησαν από όλα τα ΑΕΙ να στείλουν ηλεκτρονικά μέχρι την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου τον αριθμό των πτυχιούχων ανά τμήμα και ανά έτος από το 2000 μέχρι σήμερα και επίσης τον μέσο χρόνο απόκτησης των πτυχίων. Πρώτη στη λίστα είναι η Νομική Θεσσαλονίκης και το Οικονομικό Επιστημών Μακεδονίας, σχολές στις οποίες εισάγονται αριστούχοι και ακολουθούν τα Φυσικομαθηματικά τμήματα.Οι πιο σωστοί φοιτητές εντοπίζονται στο Πολυτεχνείο και σε σχολές υγείας.
Read more...

ΣΩΣΙΒΙΟ 25ΕΤΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σανίδα σωτηρίας αποτελεί διάταξη του νέου ασφαλιστικού νόµουγια την 25ετία µε την οποία σώζονται χιλιάδες δηµόσιοι υπάλληλοι απότη θηλιά των µεγάλων ανατροπών στο Ασφαλιστικό, από το 2011. Οριστικά – όπως διαπιστώνεται από το ΓενικόΛογιστήριοτου Κράτους, το...
υπουργείο Οικονοµικών αλλά και από το υπουργείο Εργασίας– το άρθρο 6του νέου νόµου ερµηνεύεται ως εξής:Οσοι δηµόσιοι υπάλληλοι ασφαλισµένοι από 1/1/1983 έως 31/12/1992 συµπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης µέχρι τις 31/12/2010 θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα και δεν επιβαρύνονταιµε πρόσθετα (έως 15)έτη ασφάλισης αλλά και δεν έχουν µείωση τηςσύνταξής τους µετον νέο τρόπο υπολογισµού. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι οι εργαζόµενοι αυτοί µπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε 35 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 58 ή µε 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας. Μάλιστα, στην 25ετία υπολογίζεται και η προϋπηρεσία σε άλλα εκτός ∆ηµοσίου Ταµεία. Συνδικαλιστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι το Γενικό Λογιστήριο θα πρέπει να επικυρώσει µε σχετική ερµηνευτική εγκύκλιο το θέµα της 25ετίας, δεδοµένου ότι πολλοί ενδιαφερόµενοι σπεύ δουν να ενηµερωθούν έναντι αµοιβήςδιάφορα γραφεία µε επιτήδειους. Πάντως, προς ερµηνεία είναι η διάταξη (άρθρο 6) του ίδιου νόµου, η οποία δηµιουργεί νέα δεδοµένα συνταξιοδότησης για τους γονείς ανηλίκων – εφόσον και οι δύο εργάζονται στο ∆ηµόσιο – παρέχοντας τη δυνατότητα στον πατέρα ή στη µητέρα να κάνουν χρήση του δικαιώµατος µε 25 έτη υπηρεσίας από 1/1/2011 ή µε 20ετία από 1/1/2011 αν έχουν τρία ανήλικα παιδιά. Οι πιο σηµαντικές αλλαγές Oι σηµαντικότερεςαλλαγές που επέρχονται µε τον νόµο για τη µεταρρύθµιση του συνταξιοδοτικού συστήµατος του∆ηµοσίου είναι οι παρακάτω: 1Εξισώνονται εντός τριών ετών (2011-2013) τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο ∆ηµόσιο. Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασµατικού χρόνου ασφάλισης έως 5 έτη στιςµητέρες: για τα τρία πρώτα παιδιά, ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο για καθένα από τα επόµενα. 2Eξοµοιώνονται ως προς τα έτη υπηρεσίας θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος (25 έτη) άνδρες και γυναίκεςπου έχουν προσληφθεί µέχρι 31-12-1982. H άµεσηαυτή εξίσωση δεν επιφέρει συνταξιοδοτικάαποτελέσµατα, δεδοµένου ότι οι γυναίκες της κατηγορίας αυτής έχουν ήδη θεµελιώσει δικαίωµα. 3Θεσπίζεται ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (55ο έτος) για τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν θεµελιώσει δικαίωµα µέχρι 31-12-97. 4Θεσπίζονται από 1-1-2011 τα ακόλουθα όρια ηλικίας για όσους θεµελιώνουνδικαίωµα σύνταξης από 1.1.1998 και µετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο ∆ηµόσιο από 1.1.1983 µέχρι 31.12.1992: n Για όσους έχουν ανήλικο παιδί και συµπληρώνουν την 25ετία το 2011 το 52ο έτος της ηλικίας, για όσους συµπληρώνουν την25ετία το 2012 το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ο και για όσους συµπληρώνουν την 25ετία από το 2013 και µετά το όριο αυξάνεται στο 65ο έτος. n Tο 50ό για άνδρεςκαι γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο. n Tο 61ο για όσους δεν ανήκουν στιςανωτέρω κατηγορίες και έχουν 15 χρόνια ασφάλισης θεµελιώνουν δικαίωµα σύνταξης το 2011, το οποίο αυξάνεται στο 63ο για όσους θεµελιώνουν δικαίωµα το 2012 και στο 65ο για όσους θεµελιώνουν δικαίωµα από το 2013 και µετά. 5Eξοµοιώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του ∆ηµοσίου που µπορούν να αποχωρήσουν πριν από τη συµπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν µειωµένη σύνταξη και ορίζεται στο 56ο έτος το 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό το 2013. 6Προβλέπεται ότι για άνδρεςκαι γυναίκες που έχουν προσληφθεί από 1.1.1983και µετά ο προβλεπόµενος σήµερα χρόνοςυπηρεσίας των 35 ετών που απαιτείται προκειµένου να αποχωρήσουν µε τησυµπλήρωση του 58ου, καθώς και ο προβλεπόµενος χρόνος των 37 ετών που απαιτείται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυξάνεται σταδιακά µέχρι το 2015 στα 40 έτη, το δε όριο των 58ετών παραµένει για το 2011 στο 58ο. Tο 2012 αυξάνεται στο 59ο κ.ο.κ. Tα νέα όρια ηλικίας ισχύουν και γι’ αυτούς που συµπληρώνουν τα 37 έτη από το 2011 και µετά. ΟΙ ∆ΗΜΟΣΙΟΙ υπάλληλοι που συµπληρώνουν 25 έτη µέχρι τις 31/12/2010 δεν θα έχουν µείωση της σύνταξής τους µε τον νέο τρόπο υπολογισµού Το πριµ για µητέρες ανηλίκων ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ τη σύνταξή τους έχουν τη δυνατότητα όσες γυναίκες, ασφαλισµένες στο ΙΚΑ, συνταξιοδοτήθηκαν µέσα στο 2010 µε µειωµένο ποσό ενώ είχαν από τις 15 Ιουλίου (ηµεροµηνία δηµοσίευσης του νέου ασφαλιστικού νόµου) τη δυνατότητα να λάβουν πλήρη σύνταξη µε το καθεστώς των µητέρων µε ανήλικα, δηλαδή είχαν κατά το παρελθόν τουλάχιστον 5.500 ένσηµα και ανήλικο παιδί. Τη δυνατότητα ακύρωσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων και της έκδοσης νέων, ύστερα από αίτηση των ενδιαφεροµένων, προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Επίσης στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται: ∆εδοµένου ότι το ισχύον µέχρι 31/12/2010 όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των µητέρων ανηλίκων είναι το 50ό για µειωµένη σύνταξη και το 55ο για πλήρη σύνταξη, όλες οι ασφαλισµένες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ µητέρες, οι οποίες σε κάποια χρονική στιγµή συµπλήρωσαν σωρευτικά τις 5.500 ηµέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο παιδί, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε µε τα ανωτέρω όρια ηλικίας.
Read more...

ΒΓΗΚΑΝ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Μ αλλιά κουβάρια έχουν γίνει στη ΝΔ σε πολλούς δήμους για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε αρκετούς νομούς οι «γαλάζιοι» εμφύλιοι κυριαρχούν, καθώς το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου πυροδότησε εντάσεις. Οι εσωκομματικές κατηγορίες κυριαρχούν...
και μεταξύ βουλευτών και στελεχών και ανταλλάσσονται σκληροί χαρακτηρισμοί. Τα αρνητικά μηνύματα έχουν φθάσει και στη Ρηγίλλης, αλλά επιχειρείται να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι. Ο κεντρικός κομματικός μηχανισμός θέλει να υπάρξει- όσο γίνεται - εσωκομματική ηρεμία, αφού έχει ως πρώτο στόχο την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στη μάχη των περιφερειών. Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται, το περιστέρι της «γαλάζιας» ειρήνης δεν έχει εμφανιστεί και έχουν βγει τα μαχαίρια, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον για τον δεύτερο γύρο. Ενδεικτικό της εμφυλιοπολεμικής κατάστασης που επικρατεί ήταν το κλίμα που επικρατούσε στις τάξεις των νεοδημοκρατών, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαρά στη Χίο που έγινε για να ενισχυθεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης του κόμματος κ. Π.Βογιατζής, ο οποίος ελπίζει να κερδίσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Παρά τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι, τα στελέχη της ΝΔ είναι στα... χαρακώματα και αντηλλάγησαν βαριές εκφράσεις με εκατέρωθεν κατηγορίες και χαρακτηρισμούς, όπως «προδότες» και «λαμόγια». Στον Δήμο Χίου το ΠαΣοΚ επικράτησε με τον κ. Πολ. Λαμπρινούδη από τον πρώτο γύρο με 59,43, έναντι του υποψηφίου της ΝΔ κ. Ι. Χαλλιορή (31,51%) που πολεμήθηκε από τοπικά «γαλάζια στελέχη» που στήριξαν τον εκλεκτό της Ιπποκράτους. Στη Ρηγίλλης είναι έξαλλοι, αφού στις περιφερειακές εκλογές υπήρξε η απόλυτη ισοπαλία των κκ. Βογιατζή (ΝΔ) και Αθ. Γιακαλή (ΠαΣοΚ), με 40,1% και 40,9% αντίστοιχα. Αρκετά πιο νότια, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κυριαρχεί η έκρηξη του δημάρχου Ρόδου κ. Χατζή Χατζηευθυμίου - πολιτικού φίλου του πρώην υπουργού κ. Αρ.Παυλίδη που ετέθη εκτός ΝΔ από τον κ. Σαμαρά- που ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, αλλά και την αποχώρησή του από το κόμμα. Ο κ. Χατζηευθυμίου, που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στο κόμμα της, αν και ο ίδιος το διέψευσε χθες, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκε από τη ΝΔ με αποτέλεσμα να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Την πικρία του για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου εξέφρασε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π.Ψωμιάδης που περίμενε καλύτερα ποσοστά στη μάχη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άφησε αιχμές για τη ΝΔ. Αν και απέφυγε να επιτεθεί ευθέως στο κεντρικό σύστημα της ΝΔ, παραπέμποντας σε δηλώσεις του την προσεχή Δευτέρα, τόνισε: «Περίμενα περισσότερη συμπαράσταση από τον κόσμο, η ΝΔως κόμμα με αγκάλιασε περισσότερο από κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά εντάξει, δεν ήταν στον βαθμό όπου όλοι θα θέλαμε» . Το καρφί του ήταν σαφές όταν είπε ότι χαίρεται που η ΝΔ θα καρπωθεί τη νίκη του, που όμως ανήκει στον λαό, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ως διορισμένο διοικητικό αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του, μια κίνηση που είχε προκαλέσει την οργή του κ. Σαμαρά. Στην Ικαρία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Τοπικής ΝΔ ο κ. Π.Καμμένος , «άτυπος» βουλευτής του νησιού, όπως αυτοαποκαλείται, ο οποίος τάσσεται με τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) κ. Στ. Σταμούλο . Τα «γαλάζια» στελέχη στηρίζουν τον κ. Χρ. Σταυρινάδη και έχουν απέναντί τους τον κ. Καμμένο, με τον οποίο υπάρχει ένταση τις τελευταίες ώρες στο νησί. Στην Αρκαδία το κλίμα είναι εκρηκτικό, καθώς η ΝΔ έχει ηττηθεί σε όλους τους δήμους, εκτός από την Τρίπολη όπου όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Τα πυρά δέχεται ο γραμματέας της ΝΔ και τοπικός βουλευτής κ. Ανδρ.Λυκουρέντζος για τη μεγάλη πτώση του κόμματος και στον νομό, ενώ τον επικρίνουν για τη στάση του έντονα και στελέχη που είναι πολλά χρόνια υποστηρικτές του κ. Σαμαρά. Εκρηκτικό είναι και το κλίμα στην Αχαΐα, όπου βολές δέχεται και ο τοπικός βουλευτής κ. Ν.Νικολόπουλος , για το γεγονός ότι δεν βοήθησε αρκετά τόσο τον υποψήφιο της ΝΔ για τον Δήμο Πατραίων όσο και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Γ. Παπαναστασίου. Ο κ. Νικολόπουλος αντέκρουσε την κριτική λέγοντας ότι η σύζυγός του εξελέγη ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος πρώτη σε σταυρούς, ενώ στο περιφερειακό συμβούλιο εξελέγη ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Η οργή ξεχειλίζει από τον κ. Παπαναστασίου για την πλειοψηφία των βουλευτών της περιφέρειας, κατηγορώντας τους, προχθές το βράδυ σε σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα, ότι δεν ενδιαφέρθηκαν και δεν βοήθησαν. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κυριαρχεί η σύγκρουση του υποψηφίου κ. Π.Τατούλη (υποστηριζομένου από το ΠαΣοΚ) με τον πρώην νομάρχη Αργολίδας κ. Δ. Σαραβάκο που αποχώρησε από τον συνδυασμό του. «Ανέκαθεν ο κ. Τατούλης είχε εξάρτηση από τα χρήματα» δήλωσε ο κ. Σαραβάκος, απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τατούλη περί «αργυρώνητου». Επίσης άφησε αιχμές για τον αδελφό του κ. Τατούλη, σχετικά με τις προσφορές που έδινε ως εργολάβος για έργα στη Νομαρχία Αργολίδας όταν ο κ. Σαραβάκος ήταν νομάρχης. «Είναι ανήθικο αυτό που έγινε,να εξαγοράζονται άνθρωποι» τόνισε ο κ. Τατούλης. Η Ντόρα στηρίζει Νικήτα Τη στήριξή της στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη δίνει «απλόχερα» η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα αύριο θα υπάρξει συνάντηση των δύο ώστε να δημοσιοποιηθεί για να ενισχυθεί πολιτικά και επικοινωνιακά η υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη. Εξάλλου, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται έχουν άριστες σχέσεις με την κυρία Μπακογιάννη, η οποία δεν ξεχνά και τη στάση του κ. Κακλαμάνη στην εσωκομματική αναμέτρηση για την προεδρία της ΝΔ. Δεν... το κουνάει ο Κυριάκος Αποκλείει το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τη ΝΔ ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκης , εμμένοντας ότι δεν θα ακολουθήσει την αδελφή του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στον νέο κομματικό μηχανισμό που θα ανακοινωθεί σε 10 ημέρες. Ο κ. Μητσοτάκης είπε (τηλεόραση Σκάι) ότι εξελέγη με τη ΝΔ και θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους που τον ψήφισαν. Αναψαν τα αίματα στον Πειραιά Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη στον Πειραιά, παρά το γεγονός ότι ο κ. Π. Μαντούβαλος υποστηρίζει τον κ. Β. Μιχαλολιάκο. Ο εκλεκτός της Ρηγίλλης, αν και ευχαρίστησε ιδιαίτερα θερμά τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη που τον βοηθά, χωρίς να γίνουν διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις, δεν ήταν ιδιαίτερα θετικός για τον κ. Μαντούβαλο, για τον οποίο είπε απλά ένα «ευχαριστώ», γιατί αλλιώς θα ήταν μικρόψυχος, όπως διευκρίνισε. Το κλίμα είναι παρόμοιο σε πολλούς δήμους (όπως στον ενιαίο Δήμο Χολαργού- Παπάγου, όπου συγκρούονται στον β΄ γύρο οι «γαλάζιοι» κκ. Δ. Νικολάου και Β. Ξύδης ) και ο κατάλογος συνεχίζεται... «Εχει μυστική ατζέντα ο Παπανδρέου» Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς κατηγορώντας τον ότι μετά τον «εκβιασμό και την μπλόφα» της πρώτης Κυριακής, επέλεξε την παραπλάνηση. Στόχος του Πρωθυπουργού κατά τον κ. Σαμαρά είναι να αποφύγει να πάρει το μήνυμα του ελληνικού λαού και να αλλάξει επιτέλους πορεία και, όπως λέει, κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι ψήφισαν οι πολίτες στον πρώτο γύρο. «Γι΄ αυτό και το μήνυμα της δεύτερης Κυριακής πρέπει να είναι ακόμη πιο ισχυρό. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά πως η ψήφος τουςτην επομένη Κυριακήθα είναι η πιο αποφασιστική απάντηση στα νέα μέτρα του μνημονίου, που έρχονται και σε εκείνα που κρύβει η “μυστική ατζέντα” του κ. Παπανδρέου» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Read more...

"ΠΟΛΕΜΟΣ" ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Κόκκινο συναγερμό σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού αλλά και την απάντηση που θα δώσει η κυβέρνηση στις πιέσεις της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων έχει σημάνει για αύριο ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει καλέσει σε ευρεία κυβερνητική...
σύσκεψη το μεσημέρι του Σαββάτου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους υπουργούς στους οποίους πέφτει το βάρος της περιστολής των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να συμφωνηθούν οι κυβερνητικές δράσεις με τις οποίες θα εξοικονομηθούν επιπλέον 5 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών σε περικοπές μισθών ή αύξηση της φορολογίας, μέτρα για τα οποία έχει άλλωστε δεσμευθεί δημοσίως ότι δεν θα ληφθούν. «Ξεκινάμε τον Τρ(ο)ικό πόλεμο» παρατηρούσαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που αρχίζουν τη Δευτέρα θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και με περιορισμένα περιθώρια διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος από την Εurostat που θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα. Το βασικό επιχείρημα, πίσω από το οποίο θα οχυρωθεί το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι κατόρθωσε σε λιγότερο από δώδεκα μήνες να περιορίσει το έλλειμμα κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες και γι΄ αυτό δεν θα πρέπει τώρα να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα που θα επιτείνουν την ύφεση. Από την άλλη πλευρά οι απεσταλμένοι της τρόικας έχουν ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση (και πιέζουν με δημόσιες δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου της ΕΕ κ. Ολι Ρεν και του επικεφαλής του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ) ότι εφόσον η μείωση του ελλείμματος δεν είναι στο επίπεδο που είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο, θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2011 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τέλος του επόμενου χρόνου. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» ο Πρωθυπουργός κατ΄ αρχάς θα έχει κατ΄ ιδίαν συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να ενημερωθεί για τους γρίφους και τις δυσκολίες του νέου προϋπολογισμού, ενώ στη συνέχεια θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας και ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επίσης κληθεί ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Παπαδήμος, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμοδίων υπουργείων προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τους στόχους και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο τμήμα των κρατικών δαπανών που θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν θα προκύψει από την κατάργηση θέσεων προσωπικού σε οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία προσφέρουν ελάχιστα στη δημόσια διοίκηση και μπορούν να περιέλθουν στον ιδιωτικό τομέα. Εχει ήδη αποφασιστεί, για παράδειγμα, να καταργηθεί το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ) και η Ικάριος Αθλητική Ακαδημία και πολλοί άλλοι οργανισμοί, ενώ πολλοί ακόμη θα συγχωνευθούν και θα λειτουργούν στο εξής με πολύ λιγότερο προσωπικό. Ταυτόχρονα δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις υπαλλήλων που προσλήφθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της ΑΜΕΛ και του Τραμ, οι οποίοι τριπλασιάστηκαν επί κυβέρνησης Καραμανλή, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2009. Το υπουργείο Οικονομικών επίσης εισηγείται στον Πρωθυπουργό μια σειρά δράσεις σε άλλα υπουργεία που θα μειώσουν τις κρατικές δαπάνες κατά 3,5 δισ. ευρώ εντός του 2011, όπως: * Η μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία και στον τομέα της Υγείας γενικότερα κατά 2,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011, με τη μηχανοργάνωση των μονάδων Υγείας και με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. * Η αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία, αλλά με ταυτόχρονη μείωση των φόρων υπέρ τρίτων στην ακτοπλοΐα. * Περικοπές επιδομάτων και πλασματικών υπερωριών σε δημοσίους υπαλλήλους και κατάργηση ειδικών προνομίων. * Πάγωμα όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων και περικοπές στα προγράμματα προμήθειας ανταλλακτικών και αναλωσίμων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση επανέλαβε και χθες ότι δεν μπορούν να απολυθούν μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Οθωνας κάνουν λόγο για ανάγκη εξορθολογισμού στον δημόσιο τομέα. «Οπου δεν χρειάζονται και είναι υπεράριθμοι, ή παρασιτούν ή είναι αργομισθίες, εγώ προσωπικά δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό, αλλά νομίζω ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έχει περιθώριο εξορθολογισμού του προσωπικού του, εξυγίανσης και ανακατανομής του, με τρόπο που να μην οδηγεί σε απολύσεις. Προφανώς όμως η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί πιανα έχει θέματα ταμπού» υπογράμμισε χθες ο κ. Οθωνας, μιλώντας στον Βήμα FΜ. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμεείναι να εξυγιάνουμε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ηδη, εδώ και έναν χρόνο, έχουμε ξεκινήσει ενέργειες, έτσι ώστε να υπάρχει εξορθολογισμός και στον δημόσιο ακόμη και με το σύστημα των προσλήψεων» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής. Οι ξένοι προεξοφλούν τη λήψη νέων μέτρων το 2011 Αποκάλυψη... τη Δευτέρα. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για το 2009 και το 2010, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση των ελλειμμάτων πάνω από 15% και 9% αντίστοιχα και οδηγούν σε έκρηξη του δημοσίου χρέους. Χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αναφέρει ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ, επιπλέον αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, για να υλοποιηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος το 2011. Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχου του οικονομικού επιτελείου (χωρίς να τον κατονομάζει) ο οποίος επιβεβαιώνει ότι θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα», αλλά διευκρινίζει ότι θα είναι περικοπές δαπανών και όχι νέοι φόροι ή μειώσεις μισθών. Το ίδιο πρόσωπο εκτιμά ότι το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 9,3% του ΑΕΠ. Εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, αλλά και της ανακοίνωσης των στοιχείων για το έλλειμμα από τη Εurostat την ίδια ημέρα, στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκαν χθες οι συσκέψεις για τον προϋπολογισμό. Παραλλήλως ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και οι στενοί του συνεργάτες ετοιμάζουν τη διαπραγματευτική γραμμή που θα τηρήσουν κατά το κρίσιμο τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου όταν και θα «κλειδώσουν», κατά τις διαβουλεύσεις με το ευρωατλαντικό κλιμάκιο, τα νέα μέτρα. Την ερχόμενη Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, στο οποίο θα αποτυπώνονται αναλυτικά αυτά τα μέτρα. Ο Κυριάκος προτείνει απολύσεις Νεοφιλελεύθερος άνεμος φύσηξε χθες στη ΝΔ με την παρέμβαση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη που εμφανίστηκε θετικός σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα εάν περισσεύει προσωπικό και μετά τις μετατάξεις που αναμένονται. Η παρέμβασή του ενόχλησε και τη Ρηγίλλης μιας και είναι σε τελείως διαφορετική γραμμή από αυτή που υιοθετεί ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι υποστήριξε τότι εάν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις και υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση των απολύσεων. «Ολοι θέλουμε να βγούμε από αυτό,αλλά πρέπει να βρούμε τις πολιτικές εκείνες που θα μας βγάλουν» υπογράμμισε. Ακόμα και αυτή η αναφορά του προβλημάτισε κεντρικά στελέχη της ΝΔ, καθώς η επισήμανση για την εξεύρεση των πολιτικών που θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός μνημονίου μπορεί να ερμηνευτεί και ως αποστασιοποίηση από την επίσημη θέση του κόμματος.
Read more...

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ


Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη έχει συγκαλέσει για αύριο, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ξεκινούν τη Δευτέρα και οι οποίες αναμένονται να είναι ιδιαίτερα σκληρές. Σύμφωνα με το Βήμα, στη σύσκεψη θα μετάσχουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι υπουργοί στους οποίους πέφτει το βάρος της περιστολής των κρατικών δαπανών...
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμφωνηθούν οι δράσεις με τις οποίες θα εξοικονομηθούν επιπλέον 5 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών σε νέα μέτρα. «Ξεκινάμε τον Τρ(ο)ικό πόλεμο» παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και με περιορισμένα περιθώρια διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος από την Εurostat που θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα. Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι κατόρθωσε σε λιγότερο από 12 μήνες να περιορίσει το έλλειμμα κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες και γι΄ αυτό δεν θα πρέπει τώρα να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα που θα επιτείνουν την ύφεση. Από την άλλη πλευρά οι απεσταλμένοι της τρόικας έχουν ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση ότι εφόσον η μείωση του ελλείμματος δεν είναι στο επίπεδο που είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο, θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2011 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τέλος του επόμενου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο πρωθυπουργός κατ' αρχάς θα έχει κατ' ιδίαν συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να ενημερωθεί για τους γρίφους και τις δυσκολίες του νέου προϋπολογισμού, ενώ στη συνέχεια θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επίσης κληθεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τους στόχους και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού.
Read more...