Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Απολύσεις στο Δημόσιο προαναγγέλλει και η Διαμαντοπούλου...



Ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα αφήνει και η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου.

Μιλώντας στη...



Realnews η κ. Διαμαντοπούλου τονίζει ότι, «η χώρα δεν αντέχει πλέον το διογκωμένο δημόσιο τομέα, χρειάζεται βαθύς εξορθολογισμός και χωρίς απολύσεις όπου είναι αυτό εφικτό.»

Εξάλλου υποστηρίζει, πως είναι αναγκαία μια συμφωνία για ένα δημόσιο τομέα παραγωγικό χωρίς αργομισθίες, υπεραρριθμίες και ιδιοκτησιακά σύνδρομα.

Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να καθυστερήσει, ενώ επιμένει στην αλλαγή του πλαισίου για την εκλογή των πρυτάνεων.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απαντά ότι δεν χρειάζονται ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο διαδοχής του κ. Παπανδρέου από τον κ. Βενιζέλο, σημειώνει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «πήρε στους ώμους του μια τεράστια ευθύνη».



Read more...

Στο εδώλιο για βρώμικο χρήμα- Aπαλλαγή για παθητική δωροδοκία λόγω παραγραφής

newpost.gr
Στο εδώλιο για βρώμικο χρήμα- Aπαλλαγή για παθητική δωροδοκία λόγω παραγραφής
Υπέρ της παραγραφής του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας, για το οποίο παραπέμφθηκε από τη Βουλή ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, τάσσεται με ομόφωνο βούλευμά του το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου υιοθέτησαν την εισήγηση, τόσο του αντεισαγγελέα του ΑΠ, Ν. Μαύρου, όσο και του ανακριτή αρεοπαγίτη, Β. Λαμπρόπουλου, και αποφάνθηκαν ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί, καθώς έχουν παρέλθει, από τη διάπραξή του, δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής. Κατά συνέπεια, πρέπει να παύσει οριστικά η εναντίον του ασκηθείσα ποινική δίωξη.

Αντίθετα, το Δικαστικό Συμβούλιο προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης, αφού κρίθηκε ότι τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος δεν ασκούσε υπουργικά καθήκοντα.

Read more...

Αντώναρος: «Θα έρθει η ώρα του Καραμανλή»









Αντώναρος: «Θα έρθει η ώρα του Καραμανλή»
Απάντηση για το δημόσιο χρέος και τις επικρίσεις για την οικονομική πολιτική, που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή, δίνει ο εκ των στενών συνεργατών του, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Ευάγγελος Αντώναρος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής».

«Η κυβέρνηση Καραμανλή εργάστηκε με σύστημα», υποστηρίζει και προσθέτει ότι «μέσα σε λίγους μήνες, πριν από τα μέσα της χρονιάς, είχαν καλυφθεί οι δανειακές ανάγκες της χώρας για σχεδόν ολόκληρο το 2009».

Ο κ. Αντώναρος λέει ότι όλα έγιναν «οργανωμένα και χωρίς τυμπανοκρουσίες» και σημειώνει πως «δεν χρειάζονται παχιά λόγια». Συμπληρώνει πως ο πρώην πρωθυπουργός «έχει δώσει δείγματα λιτού και μεστού πολιτικού λόγου» και αναφέρει πως «και αν αργότερα, σε κάποιο χρονικό σημείο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί τώρα, κρίνει ότι πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια, θα το κάνει».

Εκτιμά ότι οι δηλώσεις για την κυβερνητική θητεία της ΝΔ δεν δημιουργούν εσωστρέφεια, «εφόσον δεν γίνονται υπερβολές», και προσθέτει: «Στη ΝΔ, ευτυχώς, δεν υπήρξαμε ποτέ στρατιωτάκια του σήκω-σήκω, κάτσε-κάτσε». Επικρίνει την κυβέρνηση πως «οδηγεί τους μισθούς στα επίπεδα φτώχειας των 400 ευρώ» και σημειώνει πως «πάνε να μας κάνουν Βουλγαρία και Ρουμανία και αυτό δεν πρέπει και δε θα αφήσουμε να συμβεί».

Τέλος, αναφέρει πως σκέφτεται στις επόμενες εκλογές να πολιτευθεί στη Β΄Αθηνών, θέμα που όμως προηγουμένως θα συζητήσει με τον πρόεδρο του κόμματος.

Read more...

Σαμαράς στο Guardian: «Πάνω από όλα η Ελλάδα»


newpost.gr
Σαμαράς στο Guardian: «Πάνω από όλα η Ελλάδα»
Εκτενής άρθρο δημοσίευεται στη Γκάρντιαν, που μεταξύ άλλων φιλοξενεί και συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τονίζει ότι «το φάρμακο που έχει δοθεί στην Ελλάδα δεν αποδίδει», προειδοποιώντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος «να σκοτωθεί πρώτα η οικονομία πριν σκοτωθεί το έλλειμμα».

Επισημαίνει ότι η βελτίωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας πριν από τρεις μήνες θεωρήθηκε καλή είδηση τότε, αλλά τελικά δεν απέτρεψε την επιδείνωση της κρίσης. Σχολιάζει ότι «ο ελληνικός λαός δε βλέπει φως στην άκρη του τούνελ είναι σαν να του ζητούν να διασχίσει τη Σαχάρα χωρίς ελπίδα».

Στο άρθρο στο οποίο γίνεται αναφορά και στη συγκατοίκηση Σαμαρά-Παπανδρέου στις ΗΠΑ όταν ήταν φοιτητές, ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι το ακολουθούμενο μίγμα πολιτικής είναι λάθος. Μάλιστα αναφέρει και τη ρήση του Einstein ότι είναι γελοίο να ακολουθείς την ίδια λύση και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Τονίζεται ότι είναι αντίθετος σε περαιτέρω σφίξιμο της ζώνης και σε αντίθεση με τον Παπανδρέου που κατέβαζε τον κόσμο στους δρόμους όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο ίδιος έχει στηρίξει ότι ήταν σωστό για τη χώρα όπως μέτρα μείωσης του δημοσίου τομέα και τις ιδιοτικοποιήσεις.

Ο Σαμαράς λέει ότι είναι πολύ στενάχωρο να βλέπεις ότι η χώρα σου έχει πάρει την κατιούσα και ότι και η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική που ενώ προέβλεπε μείωση ελλείμματος κατά 4% οδήγησε σε αύξηση του ελλείμματος κατά 27,5%.

Εκτενής αναφορά γίνεται και στο ότι ο Σαμαράς δέχεται πιέσεις από Ευρωπαίους συντηρητικούς ηγέτες να συναινέσει στην πολιτική της Κυβέρνησης αλλά παρόλα αυτά αντιστέκεται και επιμένει στις θέσεις του καθώς όπως λέει το μόνο κριτήριό του είναι η βελτίωση της κατάστασης στη χώρα.

Read more...

Δραματική έκκληση του Λευκού Οίκου μετά την υποβάθμιση

newpost.gr
Δραματική έκκληση του Λευκού Οίκου μετά την υποβάθμιση
Ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε σήμερα τα κόμματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να συστρατευθούν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε «να αποκατασταθούν η οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Πρέπει να βελτιωθούμε, πρέπει να δείξουμε τη βούλησή μας, την ικανότητά μας, τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε, ανταποκρινόμενοι στις οικονομικές-δημοσιονομικές προκλήσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Εντονα πτωτικό το σαουδαραβικό χρηματιστήριο

Στο μεταξύ, το πρώτο ξένο χρηματιστήριο, που λειτούργησε σήμερα μετά απ την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το σαουδαραβικό, το σπουδαιότερο στον αραβικό κόσμο.

Εκεί, ο βασικός δείκτης Tadawul all shares (TASI) απώλεσε, σήμερα, το 5,46% της αξίας του και περιορίστηκε στις 6.073,44 μονάδες, με βασικό χαρακτηριστικό ότι, όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές του δείκτη ήταν πτωτικές στη λήξη της συνεδρίασης του Σαββάτου.

Τηλεφωνική διάσκεψη του G7

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, θα συσκεφθούν τηλεφωνικά αργά σήμερα το βράδυ ή αύριο Κυριακή προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αναταράξεων στα διεθνή χρηματιστήρια, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Η πηγή αυτή είπε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's προσέδωσε μια παγκόσμια διάσταση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, γεγονός που εντείνει την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συντονισμός.

«Η G7 θα συνεδριάσει τηλεφωνικά. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εάν αυτό θα γίνει σε μία ή σε δύο φάσεις, απόψε και αύριο», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος θα προήδρευε σε μια τέτοια συνεδρίαση -δεδομένου ότι η χώρα του ασκεί την προεδρία τόσο της G7 όσο και της G20- δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει αν θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 έχει οριστεί να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μασσαλία.

Read more...

Τραπεζίτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!

Διακοπές είπατε; Άντε κανένα τριήμερο


Απόστολος Ταμβακάκης,  Γιάννης Κωστόπουλος , Νίκος Νανόπουλος, Μιχάλης Σάλλας http://img.protothema.gr/E261F2898E2B14E59A9937C9FA6FA9EF.jpg

Απόστολος Ταμβακάκης, Γιάννης Κωστόπουλος , Νίκος Νανόπουλος, Μιχάλης Σάλλας

Πυρετός στην καρδιά του καλοκαιριού, επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών που επεξεργάζονται τους τρόπους εφαρμογής της συμμετοχής τους στην αναδιάταξη του χρέους.

Παρά τις παραινέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και τις ασφυκτικές πιέσεις να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν, οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, πολύπλοκη, με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που καθιστά το όλο εγχείρημα πολύ πιο δύσκολο. Επιπλέον καμία τράπεζα είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη δεν διαθέτει ανάλογη εμπειρία.

Παράλληλα, οι μέθοδοι που θα συμφωνηθούν για το rollover του ελληνικού χρέους θα πρέπει να μπορούν να εφαρμοσθούν από όλες τις τράπεζες ανεξάρτητα από τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους, την λογιστική καταγραφή τους μέχρι σήμερα –αν αποτιμώνται δηλαδή mark to market ή αν πρόκειται για τοποθετήσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια- ενώ η λύση θα πρέπει επίσης να είναι εφαρμόσιμη από όλους είτε διαθέτουν ομόλογα που λήγουν στην αρχή της περιόδου είτε στο τέλος.

«Ουσιαστικά πρέπει να δούμε ένα – ένα όλα τα ομόλογα που έχουμε και να συμφωνήσουμε όλοι για την λογιστική καταγραφή τους». Μέχρι τώρα, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με τους συμβούλους και τους εκπροσώπους του IIF και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών είναι πρακτικά αδύνατον να έχουν καταλήξει σε συμφωνία ως την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου.

Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και η μετάδοση της κρίσης χρέους στην καρδιά της Ευρώπης, θα οδηγήσει πιθανότατα τις τράπεζες στην καταγραφή των ζημιών από τα ομόλογα στα αποτελέσματα του εξαμήνου, με την υπόθεση πως θα υποστούν τη μέγιστη απομείωση της αξίας των ομολόγων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κατά ποσοστό 21%, με τις συνολικές ζημιές που θα καταγραφούν να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως οι ζημίες θα είναι πολύ μικρότερες του 21% και δεν κυμαίνονται μεταξύ 6% και 9%, περιορίζοντας τις απομειώσεις στο μισό ή και λιγότερο, γεγονός που τους κάνει να εκτιμούν πως το rollover είναι τελικά διαχειρίσιμο και τα μεγέθη της ζημιάς αντιμετωπίσιμα για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ακόμη κι αν στο α’ εξάμηνο καταγράψουν τη μέγιστη ζημία, στα αποτελέσματα έτους η εικόνα θα αποκατασταθεί.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις κεφαλαιακές ανάγκες που αναμένεται να προκαλέσει ο έλεγχος των επισφαλειών από την εταιρεία BlackRock η οποία έχει προσληφθεί για το σκοπό αυτό από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η αμερικανική πολυεθνική θα αντιμετωπίσει τις ελληνικές τράπεζες όπως ακριβώς αντιμετώπισε και τις ιρλανδικές στον αντίστοιχο έλεγχο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η κρατικοποίηση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος.
Με όποιες παραδοχές κι αν θεωρηθεί ότι θα λάβει υπόψη της η BlackRock θεωρείται βέβαιον ότι θα απαιτήσει υπέρογκες προβλέψεις και ανάγκη νέων κεφαλαίων που σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί -επιπλέον των κεφαλαίων που πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο για τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει- συνολικά νέα κεφάλαια άνω των 10 – 12 δισ. ευρώ για να αποφύγει την προσφυγή του στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή την κρατικοποίησή του.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω θα επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς οι τραπεζίτες αναζητούν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου -που όμως στις παρούσες συνθήκες είναι αμφίβολο εάν επαρκούν - έως τις συγχωνεύσεις με στόχο πλέον τη συρρίκνωση των μεγεθών, τον δραστικό περιορισμό του κόστους και την εξοικονόμηση κεφαλαίων που θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο έως την ομαλοποίηση των συνθηκών.

Read more...

Επιμήκυνση, η λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Δεν σας σώζει το μηδενικό επιτόκιο


http://img.protothema.gr/BC5A686F01E1CEF9DA506141AA3BB42B.jpg
Σοβαρό πρόβλημα με σημαντική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων τους αντιμετωπίζουν όσοι έχουν δανειστεί παλαιότερα σε ελβετικό φράγκο.

Η συνεχής ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος έχει οδηγήσει κυριολεκτικά σε αδιέξοδο τη μεγάλη πλειοψηφία δανειοληπτών - κυρίως στεγαστικών δανείων - οι οποίοι είχαν στραφεί στο ελβετικό νόμισμα προκειμένου να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια και τη …σταθερότητά του.

Όλα αυτά όμως πριν από την εμφάνιση της κρίσης που έπληξε το ευρώ και ενίσχυσε σημαντικά το ασφαλές ελβετικό. Αποτέλεσμα τώρα είναι οι κάτοχοι των δανείων να έχουν εγκλωβισθεί, ενώ βλέπουν ότι παρά την αύξηση της δόσης των δανείων τους, το κεφάλαιό τους δεν μειώνεται!

Προχθές η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρενέβη για να ανακόψει την ανοδική πορεία που εκτόξευσε το νόμισμά της σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και μείωσε του εύρος του παρεμβατικού της επιτοκίου (3μηνο Libor του ελβετικού φράγκου) στο 0% - 0,25%.

Ωστόσο ακόμη και τα μηδενικά επιτόκια, δεν προσφέρουν ουσιαστική λύση στους κατόχους δανείων σε ελβετικό φράγκο, δεδομένου ότι την περίοδο σύναψης των δανείων η ισοτιμία ευρώ – ελβετικού κυμαινόταν στο 1,60 και σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 1,09 αυξάνοντας σημαντικά τις κεφαλαιακές απώλειες.
Επιπλέον η κρίση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ταχεία επάνοδο στις συναλλαγματικές ισορροπίες που θα επέτρεπαν την μετατροπή του νομίσματος των δανείων.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την ύφεση και τις εισοδηματικές απώλειες των δανειοληπτών, έχουν φέρει σε απόγνωση μεγάλη μερίδα των πελατών των τραπεζών που αναζητούν τρόπους μετρίασης της ζημιάς.

Τι να προσέξετε

Ένα από τα πρώτα στοιχεία που πρέπει κανείς να εξετάσει είναι η υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου. Στην παρούσα φάση δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση η αποπληρωμή του δανείου διότι τότε ο κάτοχός του «παίρνει» όλη τη ζημιά. Με βάση το σκεπτικό ότι κανένα νόμισμα δεν παραμένει επ’ άπειρον σταθερό και δεδομένου ότι το πολύ ισχυρό φράγκο προκαλεί πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της ελβετικής οικονομίας και των εξαγωγών της, θεωρείται δεδομένο πως σε βάθος χρόνου η ισοτιμία θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, επιτρέποντας έτσι τη μετατροπή του και την αποπληρωμή των δανείων χωρίς πρόσθετα βάρη.

Αυτό που συμφέρει, αναφέρει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, είναι η επιμήκυνση της διάρκειας που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μηνιαίας δόσης, απελευθερώνοντας ρευστότητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου του ελβετικού διευκολύνει επίσης διότι περιορίζει το κόστος των επιπλέον τόκων που θα θα επιβαρύνουν το επιμηκυνόμενο δάνειο, αναλογικά της διάρκειας επιμήκυνσης.

Και μόλις η ισοτιμία επανέλθει ή έστω προσεγγίσει τα επίπεδα που είχε κατά τη σύναψη του δανείου, τότε συμφέρει η μετατροπή του νομίσματος σε ευρώ και η μερική ή ολική αποπληρωμή ώστε η διάρκεια του δανεισμού να επανέλθει στα αρχικά της επίπεδα ή και να μικρύνει ακόμη περισσότερο.
Μέχρι τότε, οι ειδικοί συμβουλεύουν υπομονή και ψυχραιμία…

Read more...

Bενιζέλος στη Guardian: «Θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή ανηλεώς»

newpost.gr
Bενιζέλος στη Guardian: «Θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή ανηλεώς»
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τηρήσει το λόγο της έναντι των εταίρων της παρείχε, μέσω της εφημερίδας Guardian, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπιστεί ανηλεώς».

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, που φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, έχει «φόντο» το πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο 2011-2015 για την αλλαγή της ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης, που παρουσιάσθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο την Παρασκευή.

Στόχος του σχεδίου είναι να περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, να βελτιώσει αποφασιστικά την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων, να εξαλείψει τη διαφθορά, ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των φορολογικών αρχών και την εμπιστοσύνη των φορολογούμενων, να ενισχύσει την εθελούσια φορολογική συμμόρφωση μειώνοντας το κόστος για τους φορολογουμένου.

Το δημοσίευμα του Guardian έχει τίτλο: «Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια» και ο συντάκτης του σημειώνει: «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφερε μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση χρέους - τώρα υπόσχεται καταστολή της φοροδιαφυγής».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης. Μια μάχη για την εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης... μια μάχη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μια μάχη για την επιβολή των ιδιωτικοποιήσεων».

«Έχει μεγάλη σημασία για μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και θα κρατήσουμε το λόγο μας. Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τηρήσουμε το λόγο μας» επισημαίνει.

Η εφημερίδα σημειώνει το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καταγράφει το σχόλιο του ίδιου του κ. Βενιζέλου: «Είναι καθήκον μου απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνω ό,τι μπορώ».

Ειδικότερα για το θέμα της φοροδιαφυγής, η εφημερίδα σημειώνει: «Η φοροδιαφυγή -μια πρακτική που είναι τόσο παλιά όσο και τα βουνά και η οποία θεωρείται απ' όλους ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας- θα αντιμετωπιστεί ανηλεώς, λέει ο Ευ.Βενιζέλος».

Συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών αναφέρει στην εφημερίδα: «Δεν θα κυνηγήσει τα μικρά ψάρια, θα κυνηγήσει τα μεγάλα και θα τιμωρηθούν όποιοι κι αν είναι».

Read more...

Ευρωομόλογο, γενναία “κουρέματα” χρεών ή και τα δύο;

Τα διλήμματα των Ευρωπαίων ηγετών


http://img.protothema.gr/2C766360B71AB29AAEC0F1C9D913C04A.jpg
Ο απόλυτος πανικός καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς, πρωτίστως όμως στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μαζικά τις μετοχικές αξίες, λόγω των ανησυχιών για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης χρέους σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική αδυναμία των πολιτικών ηγετών να θωρακίσουν την οικονομία απέναντι στις παντός είδους κερδοσκοπικές «επιθέσεις».

Ένας πανικός που έχει προκαλέσει πρωτόγνωρα δεδομένα με πιο ενδεικτικό το μαζικό sell off στα χρηματιστήρια, με τον δείκτη MSCI All Country Wolrd Index να καταγράφει σε απόλυτους αριθμούς εκροές κεφαλαίων –ΜΟΝΟ την τελευταία εβδομάδα – άνω των 2,5 τρισ. δολαρίων.

Ο μέσος ορος των ημερήσιων απωλειών για τις ευρωπαϊκές αγορές στις τελευταίες συνεδριάσεις υπολογίζεται περί το 3%.

Την ίδια ώρα από ρεκόρ σε ρεκόρ κινούνται τα spreads αλλά και τα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής οι πιέσεις ήταν τέτοιες ώστε κυκλοφόρησαν και φήμες που έκαναν λόγο για νέα παρέμβαση της ΕΚΤ!

Το πρόβλημα τώρα πια είναι ότι οι αγορές «τεστάρουν» τα περιθώρια αντιδράσεων των Ευρωπαίων. Με δεδομένο πως οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσαν πάνω και από το «όριο συναγερμού» του 6% - 6,50%, γίνεται εύκολα κατανοητό πως οι κερδοσκόποι δεν θα ησυχάσουν εάν δεν δουν πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί όταν το κόστος δανεισμού της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης θα έχει καταστεί και τυπικά απαγορευτικό («επισήμως» αυτό αντιστοιχεί στα επίπεδα του 6,8% - 7%).

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου και κυρίως ενισχύουν τις απόψεις κορυφαίων οικονομολόγων που κάνουν λόγο για λανθασμένη αντιμετώπιση του προβλήματος από τους πολιτικούς, αλλά και τους οικονομικούς ταγούς, ένθεν κι ένθεν του Ατλαντικού.

Οι οποίοι επιμένουν πως η παγκόσμια αυτή κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με «συμβατικά πολιτικά εργαλεία, με προσαρμογές στη δημοσιονομική πολιτική, ή με μαζικές διασώσεις κρατών».
Δεν λείπουν φυσικά και οι απόψεις γνωστών και μη εξαιρετέων, όπως ο Bill Gross, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλυτέρου παίκτη στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ο οποίος εκτιμά ότι χωρίς μια «πραγματική αντίδραση» της Ευρώπης δεν θα επιλυθεί η κρίση.

Με τον όρο αυτό εννοεί μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής». Δεν εκστόμισε τη λέξη «ευρωομόλογο», αλλά προφανώς και την εννοεί, όπως και έτεροι ισχυροί παράγοντες των αγορών που εκτιμούν πως «δεν υπάρχει γρήγορη διέξοδος από την κρίση χωρίς ένα πλαίσιο για τη μεταφορά πλούτου από τους δανειοδότες προς τους δανειολήπτες». Απλές γνώσεις οικονομικής πολιτικής επιτρέπουν την … μετάφραση αυτού του όρου είτε ως «χρεοκοπία», είτε ως «κοινή αντίληψη χρέους». Ευρωομόλογο είναι η μαγική λέξη …

Πρακτικά λοιπόν οι αγορές θέτουν την Ευρώπη ενώπιον ενός διλήμματος, αυτή τη φορά χωρίς να της αφήνουν περιθώριο ελιγμών … αποφυγής λήψης απόφασης: είτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν να προχωρήσουν τάχιστα προς την πολιτική και οικονομική ενοποίηση, εκδίδοντας ευρωομόλογο – σε βάθος κάποιων μηνών – και παράλληλα χορηγώντας στα «ταμεία διασώσεων», πρώτα στον EFSF, τα απαραίτητα κεφάλαια για να καταστεί αποτελεσματικός στην παρέμβαση στις αγορές υπέρ των «υπό επίθεση» ευρισκόμενων οικονομιών και κρατών, είτε προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και … διαλύουν το οικοδόμημα της ΕΕ που σε τελική ανάλυση ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ προσώρας να υπερασπιστούν!!!

Tρανό παράδειγμα το πώς αντέδρασαν οι αγορές ακόμα κι όταν ανακοινώθηκε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε να προβεί σε αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων … «εάν οι δύο χώρες προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Τις τελευταίες ώρες οι «κεφαλές» της Ευρωζώνης συσκέπτονται πυρετωδώς. Με τους αναλυτές να τους «υποδεικνύουν» πως ακόμα και οι τελευταίες – μετά τυμπανοκρουσιών αναγγελθείσες – αποφάσεις της Συνόδου της 21ης Ιουλίου είναι ατελέσφορες, έχουν ξεπεραστεί πριν καν υλοποιηθούν στην πράξη και σε τελική ανάλυση χρειάζεται να ανασκευαστούν.

Όπερ σημαίνει πως η μόνη βιώσιμη λύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της «προβληματικής Ευρωζώνης» είναι ένα γενναίο «κούρεμα» χρέους και κατόπιν μια ενιαία βάση δανεισμού. Το ερώτημα πλέον είναι αν θυμούνται οι ηγέτες της Ευρωζώνης πόσο αμείλικτες είναι οι αγορές και πόσο θα το «πληρώσουν» εάν και πάλι επιλέξουν να … σπρώξουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί!
Read more...

Παγκόσμια ανησυχία από την ιστορική υποβάθμιση των ΗΠΑ από Standard & Poors









Παγκόσμια ανησυχία από την ιστορική υποβάθμιση των ΗΠΑ από Standard & Poors
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν την αξιολόγηση AAA όσον αφορά το ομοσπονδιακό χρέος της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς ο οίκος Standard&Poor’s το υποβάθμισε στην βαθμίδα AA+, επικαλούμενος τα προβλήματα του χρέους και του ελλείμματος, καθώς και «πολιτικούς κινδύνους». Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τις επιπ΄τωσεις που θα έχει στην αγορά μία τέτοια ιστορική υποβάθμιση.

Ο S&P έκανε λόγο περί «αρνητικής προοπτικής» στην ανάλυσή του, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα υποβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ενώ κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο αξιολόγησης χαρακτήρισαν την ανάλυσή του εσφαλμένη.

Η- δίχως προηγούμενο- υποβάθμιση χαρακτηρίζεται ως δραματική εξέλιξη για την μεγαλύτερη οικονομία σε διεθνές επίπεδο. Είναι πιθανό να σημάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους», ανέφερε ο S&P στο σχετικό ανακοινωθέν του.

Η υποβάθμιση αυτή σημειώνεται μετά την παρατεταμένη σκληρή διένεξη των κομμάτων στο Κογκρέσο που επικεντρώθηκε στην περιστολή των δαπανών και στην αύξηση των φόρων για να μειωθεί το χρέος και να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Τα χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες αυτή την εβδομάδα- αθροιστικά, ο δείκτης S&P 500 έχασε το 10,8% της αξίας του τις τελευταίες 10 ημέρες συναλλαγών-, τόσο λόγω των ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς μια νέα ύφεση, όσο και λόγω της διάδοσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που πλήττει πλέον και την Ιταλία.

Οι ΗΠΑ παρέμεναν στη βαθμίδα αξιολόγησης AAA από το Standard&Poor’s από την δημιουργία του οίκου, το 1941. Ο αρχαιότερος οίκος αξιολόγησης, ο Moody's, αποδίδει στις ΗΠΑ την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση, AAA, από το 1917 ως σήμερα αδιαλείπτως.

Τα αμερικανικά ομόλογα, που ως σήμερα θεωρούνταν ως η αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον από τον S&P χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

ΗΠΑ: «Χονδροειδές λάθος» η υποβάθμιση

Από τη πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

«Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του», δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά την ανακοίνωση του S&P ότι υποβαθμίζει την εκτίμησή του για το αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, από το AAA στο AA+.

Οι συνέπειες που θα έχει η υποβάθμιση από τον S&P μετριάζονται από την απόφαση του Moody's Investors Service να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι εξετάζει ακόμα το θέμα και θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.

Πάντως η απόφαση της S&P είναι πιθανό να θορυβήσει τους ξένους επενδυτές, ειδικά την Κίνα, που διακρατεί πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικά χρεόγραφα. Το Πεκίνο έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να προστατεύσει τις επενδύσεις του σε δολάρια αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του προϋπολογισμού και του χρέους.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ενδέχεται να αυξηθεί 0,7%, σύμφωνα με τη SIFMA, μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των ομολόγων.

Η υποβάθμιση - εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ - σημειώνεται μόλις 15 μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αναμένεται να κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία, όπως και το ζήτημα του χρέους.


Το δολάριο χάνει έδαφος

Σύμφωνα με το Bloomberg, επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους επενδυτών και εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων και η οποία έχει ρόλο συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχει αναφέρει σε έκθεσή της -με ημερομηνία 3 Αυγούστου, δηλαδή την επομένη της συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ- ότι η ιδιότητα του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα «δείχνει να χάνει έδαφος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η μερίδα που κατέχει το δολάριο στην «πίτα» των παγκόσμιων αποθεματικών σε νομίσματα έχει πέσει στο 60,7% στα τέλη Μαρτίου, έναντι του 72,2% που βρισκόταν το 2001.

Οι οικονομικοί αναλυτές εξηγούν ότι το δολάριο παραμένει ψηλά, καθώς αποτελεί «τη λιγότερο κακή επιλογή» μεταξύ των νομισμάτων και επισημαίνουν ότι αυτό δεν προμηνύει λαμπρό μέλλον για το δολάριο.
Read more...

Σε δημόσια διαβουλευση το σχέδιο για τον φράχτη στον Έβρο

Μετά τη συγκατάθεση και της Τουρκίας

(Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Την συγκατάθεσή της για την κατασκευή του φράχτη στη βορειοανατολική πλευρά του Έβρου έδωσε και επισήμως η Τουρκία, μετά την αναλυτική ενημέρωση που έλαβε τουρκική αποστολή από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών. Το σχέδιο για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, πολυμελής τουρκική αποστολή που αποτελούνταν από ανώτερα στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών καθώς και ανώτεροι αξιωματικοί της Τουρκικής Αστυνομίας επισκέφθηκαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συναντήθηκαν με έλληνες ομολόγους τους από τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και ενημερώθηκαν για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Μεγάλο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στο θέμα της κατασκευής του φράκτη. Η τουρκική αποστολή δήλωσε πως πείστηκε ότι η κατασκευή του δεν ερμηνεύεται ως μέτρο που θίγει την Τουρκία και κατ' επέκταση τον τουρκικό λαό, αλλά θα λειτουργήσει ως μέτρο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης.

Επιπλέον, συζητήθηκε η αναβάθμιση των συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ για πρώτη φορά εξετάστηκε και η δυνατότητα διοργάνωσης διμερώς κοινών πτήσεων επιστροφής μη νόμιμων μεταναστών, που εντοπίζονται στο έδαφος των δύο χωρών, στις χώρες καταγωγής τους.
Τα μέλη της τουρκικής αποστολής ενημερώθηκαν λεπτομερώς και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράκτη, του οποίου οι προδιαγραφές βρίσκονται από χθες, Παρασκευή, σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.opengov.gr.

Έως τις 20 Αυγούστου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναρτούν τα σχόλιά τους για την κατασκευή του έργου, το συνολικό κόστος του οποίου θα φτάσει τα 5.498.000 ευρώ.
Το μήκος του θα είναι συνολικά 10,3 χλμ., από τις Καστανιές Έβρου με κατεύθυνση προς τη Νέα Βύσσα. Θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος και ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα. Η εξωτερική περίφραξη θα έχει ύψος 2,5 μ. και η εσωτερική 3 μ. Στο ενδιάμεσο θα υπάρχει διάδρομος πλάτους 1,2 μ., στον οποίο θα περιπολούν αστυνομικοί.
Ήδη, έχουν ανοιχτεί 18 τρύπες όπου θα τοποθετηθούν οι ενισχυμένες κολόνες στήριξης στις οποίες θα μπει το διπλό ατσάλινο συρματόπλεγμα και στο πάνω μέρος αυτών οι θερμικές κάμερες που θα σαρώνουν τα περάσματα του Έβρου.
Η τοποθέτηση του φράκτη θα περιλαμβάνει και τις 23 μεθοριακές πυραμίδες κατά μήκος του ποταμού, που οροθετούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι πυραμίδες αυτές είναι τοποθετημένες μέσα στο ποτάμι και καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου ο φράκτης να κατασκευαστεί με τρόπο ώστε να μην αφήνει ακάλυπτο κανένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παρθενώνας και Σαντορίνη στη λίστα με τους «43 τόπους που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις»

Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian

«Σαν να βρισκόμουν σκαρφαλωμένος στην άκρη του κόσμου» γράφει ο συντάκτης του άρθρου για την αίσθηση, που απολάμβανε στη Σαντορίνη
«Σαν να βρισκόμουν σκαρφαλωμένος στην άκρη του κόσμου» γράφει ο συντάκτης του άρθρου για την αίσθηση, που απολάμβανε στη Σαντορίνη (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Ουάσινγκτον
Σε λίστα του περιοδικού Smithsonian με τις 43 καλύτερες ταξιδιωτικές προτάσεις περιλαμβάνεται ο Παρθενώνας και η Σαντορίνη. Άλλοι προορισμοί που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι οι Πυραμίδες της Γκίζας, η Έφεσος, η Κόστα Ρίκα, τα νησιά Γκαλάπακος και το Μάτσου Πίτσου.

Για τον Παρθενώνα, το περιοδικό δημοσιεύει αρκετές πληροφορίες, τόσο ιστορικές, όσο και για την προσπάθεια αναστήλωσής του.

Δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αυτά που αφαίρεσε ο Άγγλος Λόρδος Έλγιν από το μνημείο μεταξύ 1801 και 1803, πουλώντας τα στο Βρετανικό Μουσείο, όπου παραμένουν έως σήμερα.

Αναφέρεται, μάλιστα, σε δήλωση του αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, έναν από τους σχεδιαστές του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και της αίθουσας του Παρθενώνα, σύμφωνα την οποία ελπίδα του είναι η επανένωση των Μαρμάρων σε ένα ενιαίο μέρος, ώστε ο κόσμος να μπορεί να μάθει όλη την ιστορία.

«Σαν να βρισκόμουν σκαρφαλωμένος στην άκρη του κόσμου» γράφει ο συντάκτης του άρθρου για την αίσθηση, που απολάμβανε στη Σαντορίνη, όταν επισκέφτηκε το νησί των Κυκλάδων.

Η μοναδική γεωγραφία και η άγρια ομορφιά του είναι ικανά στοιχεία για να ξεσηκώσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ενώ η θέα στον βαθύ κόλπο της, που σχηματίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου πριν από περίπου 3.600 χρόνια, «σου κόβει την ανάσα», γράφει χαρακτηριστικά.

Αναφέρει ακόμη την εντύπωση που έκανε το νησί στον Βρετανό συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ, ο οποίος πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα. «Δεν είναι καθόλου παράξενο που υπάρχουν ελάχιστες -αν υπάρχουν- καλές περιγραφές της Σαντορίνης: Η πραγματικότητα είναι τόσο εντυπωσιακή που η πεζογραφία και η ποίηση αναγκάζονται να υποχωρήσουν μπροστά της» γράφει στα «Ελληνικά Νησιά» του.

Το άρθρο κάνει λόγο και για την κουζίνα του νησιού, μνημονεύοντας τα τοματίνια, τη φάβα, τις καρυδόπιτες, το γιαούρτι με μέλι και -κυρίως- το κρασί που παράγουν τα ηφαιστειογενή εδάφη του.

Όσο για τις παρθένες παραλίες της Σαντορίνης, μόνο καλά λόγια έχει να πει. Δίνει, ωστόσο, δύο συμβουλές για τις μαύρες αμμουδιές, που απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου: χοντρές πετσέτες και, φυσικά, σανδάλια.

«Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο χαρακτηριστικό της Σαντορίνης είναι η ηρεμία που αποπνέει», καταλήγει το άρθρο.

«Ο καθαρός αέρα και τα ήσυχα δρομάκια της Οίας, ο ήχος από τις καμπάνες των εκκλησιών, οι μαυροντυμένες ηλικιωμένες γυναίκες που κάθονται στις εξώπορτες των σπιτιών και οι κότες που κακαρίζουν στους κήπους της κουζίνας, δίνουν την αίσθηση ότι η Σαντορίνη είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει, ένας σπάνιος τόπος για να επισκεφτεί κανείς» γράφει ο συντάκτης.

Το περιοδικό Smithsonian αποτελεί έκδοση του διάσημου μουσείου που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...