Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Έλεγχος πόθεν έσχες και σε γιατρούς. Απογραφή ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥΤι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για την επέκταση των ελέγχων πόθεν έσχες και στους γιατρούς, μετά τους διοικητές των νοσοκομείων
Την επέκταση του ελέγχου «πόθεν έσχες» και στους γιατρούς που συνταγογραφούν για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μετά τους διοικητές των νοσοκομείων, καθώς και την απογραφή ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ τον Σεπτέμβριο, εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός κατήγγειλε περιπτώσεις γιατρών που εκτελούν όλες τις συνταγές σε ένα φαρμακείο ή γράφουν φάρμακα μόνο μίας εταιρείας, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 75% και οι ίδιοι βρίσκονται δύο και τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο των γιατρών ίδιας ειδικότητας, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός είπε ότι οι γιατροί που εμφανίζονται να υπερσυνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις θα ελέγχονται από τις αρμόδιες οικονομικές Αρχές και επισήμανε ότι όποιος συνεχίσει να συνταγογραφεί εμπορική ονομασία, θα βγαίνει από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Όσον αφορά την απογραφή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει εικόνα για τους έμμεσα ασφαλισμένους και όσους έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη και διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, αλλά με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών αρχείων της ΗΔΙΚΑ, του Taxis και όσων Ταμείων διαθέτουν μητρώο.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης του εισιτηρίου πρόσβασης στα Δημόσια Νοσοκομεία από τα 5 στα 25 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας το Σεπτέμβριο, εκφράζοντας ωστόσο, αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να εισπραχθεί το συγκεκριμένο ποσό. «Με δεδομένο ότι η ετήσια δαπάνη για το 2013 εμφανίζεται μειωμένη κατά 80 εκατομμύρια, θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα την εφαρμογή του μέτρου ή την αναπροσαρμογή του ποσού».
Πρόκειται για εφαρμογή παλαιότερου νόμου, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει ετησίως στο σύστημα 115 εκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός έδωσε εκ νέου διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας από το ΕΣΥ και αναμένεται μέχρι 16 Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας στα οκτώ νοσοκομεία που εφαρμόζεται.
Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, είπε ότι προχωρά η εκκαθάριση των οφειλών του 2012 και ότι, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν πληρωθεί όλες οι οφειλές του Οργανισμού για το 2011.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Την Τετάρτη η πρώτη ενημερωτική εκπομπή στη Δημόσια Τηλεόραση...


Την Τετάρτη 21 Αυγούστου, ημέρα που η EBU θα κόψει το live streaming της ΕΡΤ, αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνει πρεμιέρα η πρώτη ενημερωτική εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Παρουσιαστές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι δύο πρόσωπα γνώριμα. Ο...
Γιάννης Τρουπής, που κάλυπτε το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ και η Οντίν Λιναρδάτου, υπεύθυνη του τμήματος των διεθνών, επίσης, στην ΕΡΤ.

Στην πρώτη ενημερωτική εκπομπή του μεταβατικού φορέα, που θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 10 το πρωί, αναμένεται να εμφανιστούν για πρώτη φορά και ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που θα εργάζονται για λογαριασμό της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η ημερομηνία που επελέγη για να γίνει η πρεμιέρα της ενημερωτικής εκπομπής, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού χθες, Δευτέρα, η EBU ανακοίνωσε ότι στις 21 Αυγούστου θα διακόψει τη μετάδοση μέσω live streaming του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος που εκπέμπουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ, οι οποίοι παραμένουν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αλλά και στους υπόλοιπους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΑ ανά την επικράτεια.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι αυτή την εβδομάδα δεν πρόκειται να προβληθούν δελτία ειδήσεων στη Δημόσια Τηλεόραση, αφού το μεταβατικό σχήμα δεν έχει στελεχωθεί ακόμη από ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων.

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει η πρόσληψη με δίμηνες συμβάσεις των 577 ατόμων που ανακοινώθηκε ότι αναδείχτηκαν πρώτοι στον διαγωνισμό για το μεταβατικό σχήμα, αφού προέκυψαν ενστάσεις αναφορικά με τη μοριοδότησή τους...
protothema

Read more...

Με τους βουλευτές σε θέσεις μάχης Ο Σαμαράς παίρνει πάνω του το θέμα των πλειστηριασμών


Ο Σαμαράς παίρνει πάνω του το θέμα των πλειστηριασμών
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τον χειρισμό του κρίσιμου θέματος της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών κατοικιών φέρεται να αναλαμβάνει προσωπικά ο πρωθυπουργός, λίγο πριν το ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή ανοίξει επικίνδυνα.

Με γαλάζιους και πράσινους βουλευτές να έχουν ήδη πάρει θέση μάχης προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση, την τρόικα να πιέζει και το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά τη χρυσή τομή, ο Αντ.Σαμαράς «παγώνει» τη συζήτηση, διαβεβαιώνει ότι θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για τη διευθέτησή του ζητήματος και ότι δεν θα υπάρξει εσπευσμένη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ευρεία υπουργική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό την Τρίτη στο Μαξίμου, όταν ετέθη το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να είπε ότι οι πλειστηριασμοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα το δει προσωπικά και ότι δεν μπορεί να γίνει βιαστική συζήτηση, με σαφέστατο μήνυμα, ότι η κυβέρνηση δεν θα σπεύσει για μία νομοθετική ρύθμιση, αλλά θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια (έως 31-12-2013) για τη διευθέτησή του.

Επισήμως βέβαια δεν επιβεβαιώνεται αυτό, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει εξερχόμενος του Μαξίμου ότι το θέμα των πλειστηριασμών δεν συζητήθηκε καθόλου.

«Όχι» Μίχαλου σε οριζόντια ρύθμιση

Κατά της οριζόντιας ρύθμισης για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών τάσσεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, εκτιμώντας ότι «θα μπορούσε να υπάρξει εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων».
«Τη δεδομένη περίοδο μια τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφική, τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για την κτηματαγορά γενικότερα. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία θα προστατεύει τους δανειολήπτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύει και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από κάποιους κατ' επάγγελμα μπαταχτσήδες που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, χωρίς όμως να νομοθετηθεί η άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας».
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο «θα πρέπει, δηλαδή, να προβλεφθεί μια διαδικασία ελέγχου της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και αν διαπιστώνεται πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων, ο δανειολήπτης να μην χάνει το ακίνητο του, ενώ στην αντίθετη περίπτωση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μπορούν να κινούν διαδικασίες για την αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πάντα κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις».
«Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια οριζόντια ρύθμιση που να απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, γιατί επιπροσθέτως σ' αυτή την περίπτωση θα υπάρξει και πλήρης απαξίωση των τιμών των ακινήτων, λόγω της υπερπροσφοράς, που θα οδηγήσει σε αφανισμό και την κτηματαγορά» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣMΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ROSCO...


Την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση ποσοστού 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΣΤΥ ή ROSCO) που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ανακοίνωσε...
τη Δευτέρα το Ταμείο.
Η διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ROSCO προβλέπεται να διεξαχθεί σε δύο φάσεις: Α’ Φάση: Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, Β’ Φάση: Κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τους προεπιλεγέντες υποψηφίους.
Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο είναι η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας και η Kantor Management Consultants, Νομικοί Σύμβουλοι η δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells International LLP και το Δικηγορικό Γραφείο M. & Π. Μπερνίτσα και Τεχνικός Σύμβουλος η Louis Berger S.A.

Read more...

Γεωργιάδης: Στις 31 Αυγούστου ξεκινά η διαθεσιμότηταΟ Άδωνις Γεωργιάδης εξήγγειλε ότι στις 31 Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα. Έντονες οι αντιδράσεις των υγειονομικών
Έντονες οι αντιδράσεις των υγειονομικών για την κινητικότητα, η οποία θα προχωρήσει κανονικά, σύμφωνα με τον υπουργός Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Το χρονοδιάγραμμα για την κινητικότητα των υγειονομικών υπαλλήλων θα τηρηθεί, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real.
Όπως σημείωσε, στις 23 Αυγούστου θα ξεκινήσουν να στέλνονται τα στοιχεία των υπό μετακίνηση και διαθεσιμότητα υπαλλήλων, στις 31 Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητά τους και στις 16 Σεπτεμβρίου θα είναι στη νέα τους δουλειά.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία απαντούν με κινητοποιήσεις κατά του μέτρου της κινητικότητας.
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει για αύριο 4ωρη στάση εργασίας από τις 11π.μ. έως τις 3μ.μ. για τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, επειδή «στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προστέθηκαν εκ των υστέρων τα λουκέτα και οι διαθεσιμότητες για να ικανοποιήσει ο υπουργός Υγείας τους δανειστές με περισσότερο «αίμα»».
Η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμιγκ, Σπηλιοπούλειο και Αγία Βαρβάρα, αντιδρώντας στο μέτρο της κινητικότητας και την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, αποφασίστηκε 4ωρη στάση εργασίας 11πμ - 3μμ και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Συνελήφθη ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας...


Κατηγορείται για υποκίνηση σε βία...
Τη νύχτα της Δευτέρας στο Κάιρο οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν τον Μοχάμεντ Μπαντί, καθοδηγητή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Την πληροφορία μετέδωσε στο...

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μπαντί φέρεται να έχει συλληφθεί, μαζί με ένα ακόμη ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε διαμέρισμα κοντά στην Αλ Ραμπαά Αντίγια, την περιοχή όπου την περασμένη Τετάρτη είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 280 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι (ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου).

Ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της ισλαμικής ομάδας με έτος ίδρυσης το 1929, κατηγορείται για «υποκίνηση σε βία».

Ο γιος του σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ο Μπαντί δεν παρέστη στην κηδεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Ακυρώνεται ο διορισμός του Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα...


Τα σενάρια θέλουν τον διορισμό να «παγώνει» λόγω αντιδράσεων σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ...
Πληροφορίες ότι θα ματαιωθεί τελικά ο διορισμός του Χρήστου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα λόγω αντιδράσεων στην...
κομματική βάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορούν σήμερα στον ημερήσιο Τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα Νέα ο Χρήστος Παπουτσής δεν θα προλάβει τελικά να μετακομίσει την Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση να αναστείλει τον διορισμό του πρώην υπουργού ως εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι άνθρωποι που χειρίζονται αυτό το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν μείνει έκπληκτοι από τη διαπίστωση ότι οι αντιδράσεις στην κομματική βάση της ΝΔ συνεχίζονται, ενώ από τις επαφές τους με στελέχη του ΠΑΣΟΚ παίρνουν το ίδιο μήνυμα.

Θεωρήθηκε λοιπόν λογικό να βρεθεί μια φόρμουλα ακύρωσης του διορισμού.

Ας σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του επικείμενου διορισμού του Χρήστου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και σημειώθηκαν τρομερές αντιδράσεις στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφτηκαν εκατοντάδες αρνητικά και ειρωνικά σχόλια για τον αιωνίως διορισμένο πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ...
parapolitika.gr

Read more...

Μπλόκο στα εκκαθαριστικά 500.000 μισθωτών...Του Σπύρου Δημητρέλη
Στο... συρτάρι έχει βάλει περισσότερες από μισό εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις το υπουργείο Οικονομικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία είσπραξης των φορολογικών εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Ο λόγος; Καθαρά τεχνικός. Προχωρά με ...
ρυθμούς χελώνας μια ειδική διασταύρωση για τα αποτελέσματα της οποίας οι φορολογούμενοι δεν φέρουν καμιά ευθύνη. Παρ΄ όλα αυτά δεν λαμβάνουν το εκκαθαριστικό τους στην ώρα τους αν και έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Φέτος στο πρόγραμμα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων έχει ενσωματωθεί μια αυτόματη διαδικασία μέσω της οποίας ελέγχεται κατά την υποβολή της δήλωσης αν τα ποσά για τους παρακρατούμενους φόρους είναι ακριβή. Η διασταύρωση γίνεται μεταξύ των σχετικών ποσών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, και των σχετικών δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων (π.χ. Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών) που υποβάλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην εν λόγω διασταύρωση έχουν «κολλήσει» εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις, κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Ε7) έληξε μετά από απανωτές παρατάσεις στις 19 Ιουλίου και τα σχετικά στοιχεία έγιναν διαθέσιμα για διασταύρωση μόλις πριν από δυο εβδομάδες. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει λανθασμένα στοιχεία του φόρου που παρακράτησαν ενώ άλλες είτε επειδή διέκοψαν τη λειτουργία τους είτε επειδή δεν έχουν αποδώσει το φόρο δεν τα υπέβαλαν. Επίσης έχουν εντοπισθεί και περιπτώσεις φοροτεχνικών οι οποίοι προκειμένου να γλιτώσουν φόρο για τους πελάτες τους έχουν δηλώσει υψηλότερα ποσά φόρων που παρακρατήθηκαν σε σχέση με τα πραγματικά. Το αποτέλεσμα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι η διασταύρωση να εντοπίζει πρόβλημα και να μην εκδίδεται το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Από την καθυστέρηση της έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων πολλοί φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με καθυστερήσεις στην καταβολή του ειδικού επιδόματος τέκνων παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει το σχετικό έντυπο Α21 και πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια. Από την καθυστέρηση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων έχει καθυστερήσει και η βεβαίωση ποσού περίπου 250 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εμπρόθεσμα έως τις 30 Αυγούστου.

Γλιτώνουν πρόστιμο 200.000 φορολογούμενοι

Με την παράταση που ανακοινώθηκε χθες ουσιαστικά λήγει και η περίοδος "ανασφάλειας" για τον κίνδυνο επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων σε περίπου 200.000 φορολογούμενους οι οποίοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις. Πρόκειται για φορολογούμενους που έχασαν τις ενδιάμεσες καταληκτικές ημερομηνίες και είχε μείνει από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις όπως η μη αναγνώριση των αποδείξεων και η επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης.
www.capital.gr

Read more...

Σταδιακή απελευθέρωση από το 2014 Πλειστηριασμοί για 25.000 ακίνητα με «κόκκινα» δάνεια πριν από το 2008


Πλειστηριασμοί για 25.000 ακίνητα με «κόκκινα» δάνεια πριν από το 2008
Η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης θα ληφθεί κατόπιν διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν από το τέλος του έτους   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Από 25.000 ακίνητα που προστατεύθηκαν με νομοθετική ρύθμιση το 2008, αν και τα δάνεια που είχαν πάρει οι ιδιοκτήτες τους είχαν «κοκκινίσει» δύο και τρία χρόνια νωρίτερα, θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η κυβέρνηση, από την 1η Ιανουαρίου 2014, προχωρά στη θέσπιση πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για 25.000 σπίτια, για τα οποία είχαν ξεκινήσει το 2008 οι διαδικασίες, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

Η όποια απόφαση για άρση της απαγόρευσης θα ληφθεί κατόπιν διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν από το τέλος του 2013.

Μέχρι σήμερα, το όριο για να μη βγεί ένα σπίτι σε πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία να ισούται με το αφορολόγητο για την αγορά της (200.000 ευρώ), προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή, για έναν άγαμο το όριο είναι 300.000 ευρώ, για το ζευγάρι 375.000 ευρώ και για κάθε παιδί το όριο ανεβαίνει κατά 25.000 ευρώ.

Επίσης, προστατεύονται ακίνητα για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ, δηλαδή ακόμα κι αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων ακινήτων και οφείλει το συγκεκριμένο ποσό, δεν κινδυνεύει. Και αυτή η ρύθμιση θα επανεξεταστεί.

Σύμφωνα με το Έθνος, τα βασικά κριτήρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι: 
- Μειώνεται στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.

- Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξόφλητου δανείου για την προστασία του ακινήτου. Δηλαδή, διαφορετική θα είναι η μεταχείριση για όσους έχουν αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του δανείου. 

- Άνεργοι, πολύτεκνοι και δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα, δεν θα κινδυνεύσουν να βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους.

- Όσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους κι εφόσον είναι συνεπείς σε αυτά, θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ψυχολογικό μασάζ στους διαφωνούντες Επαφές Μαξίμου με «γαλάζιους» βουλευτές εν όψει άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών


Επαφές Μαξίμου με «γαλάζιους» βουλευτές εν όψει άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών
Οι αντιδράσεις για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών α' κατοικίας εντείνονται τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Κύκλο συναντήσεων με «γαλάζιους» βουλευτές, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει εξαιτίας του κυβερνητικού σχεδιασμού για άρση της απαγόρευσης πλεστηριασμών πρώτης κατοικίας, θα έχουν τις επόμενες ημέρες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει το Έθνος, στα ραντεβού τα στελέχη του Μαξίμου θα ενημερώσουν αναλυτικά τους βουλευτές της ΝΔ για τα νομοχέδια που θα πορωθηθούν στην Βουλή το επόμενο διάστημα, αλλά και συνολικά για την κυβερνητική στρατηγική.

Στη λίστα των βουλευτών που θα κληθούν στα ραντεβού συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι  Ν.Κακλαμάνης, Μ.Ταμήλος, Σ.Βούλτεψη, Φ.Πατριανάκου και Γ.Βλάχος.

Τις επαφές από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου θα κάνει ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κ.Μπούρας, με την βοήθεια του Μ.Βορίδη και του Χρ.Λαζαρίδη. Δεν αποκλείεται συναντήσεις με τους βουλευτές να έχει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη ΔΕΘ, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εκτιμούν ότι η τελική ρύθμιση για την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών θα καλύψει και τους διαφωνούντες.

Οι φωνές κατά του νέου μέτρου δεν λείπουν και από το ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας την Τρίτη στον Βήμα 99,5 ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ , Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε: «Οι τροικανοί θα είναι υπεύθυνοι για πολιτικό ατύχημα στη χώρα, αν συνεχίζουν να πιέζουν για πράγματα που δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή, όπως είναι το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Επίσης, άφησε επίσης αιχμές κατά υπουργών, που, όπως είπε, κάνουν διαρροές για σχετικές ρυθμίσεις, χωρίς να ενημερώνουν τις αρμόδιες ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση στον κόσμο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου Στη «μάχη» των προαπαιτούμενων ρίχνεται η κυβέρνηση


Στη «μάχη» των προαπαιτούμενων ρίχνεται η κυβέρνηση
Στην σύσκεψη θα συμμετέχει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Συνεδριάζει αυτή την ώρα το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί και όσοι γενικοί γραμματείς έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες εν όψει της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.

Η νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα ξεκινά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και ήδη προβληματισμό προκαλούν οι αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών για σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Εκτός από το θέμα των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη και με τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης, μεταξύ των οποίων είναι η ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας, το σχέδιο αναδιάρθρωσης για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, η άρση των περιορισμών για το επάγγελμα των δικηγόρων.

Ήδη την Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με πολλά στελέχη της κυβέρνησης και έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς που έχουν ακόμη εκκρεμότητες, κυρίως στα θέματα των αλλαγών στο Δημόσιο, να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ειδικά στο κρίσιμο θέμα των μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει οι κατάλογοι από τα υπουργεία να βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος του μήνα.

Πέρα από τα προαπαιτούμενα, στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να μπουν και άλλα «δύσκολα» θέματα, όπως η αξιολόγηση της αποδοτικότητας του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και οι έλεγχοι στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Επίσης, το φθινόπωρο, το οικονομικό επιτελείο από κοινού με την τρόικα θα πρέπει καταρτίσουν τον προϋπολογισμό του 2014, ενώ θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015-2016, τα οποία υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ.
Στην σύσκεψη μετέχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Μανιάτης, Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πιάνουν δουλειά το 2014 Τον Σεπτέμβριο στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες


Τον Σεπτέμβριο στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες
Μέσα στο 2014 θα πιάσει δουλειά ο ανάδοχος, είπε ο κ. Μανιάτης   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Τον Σεπτέμβριο έρχονται προς κύρωση στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις του Δημοσίου με ιδιώτες για έρευνες για υδρογονάθρακες, όπως είπε την Τρίτη στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

«Μέσα στο Σεπτέμβρη θα φέρουμε στη Βουλή για κύρωση τις δυο συμβάσεις τουλάχιστον δυο, ίσως και τρεις, που θα υπογράψουμε για το οικόπεδο του Πατραϊκού και για το οικόπεδο των Ιωαννίνων», σημείωσε.

«Ουσιαστικά», προσέθεσε, «έχει και μια ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία, η Βουλή των Ελλήνων θα μάθει, θα διερευνήσει και θα επικυρώσει τις πρώτες συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με ιδιώτες αναδόχους για το πως θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός μας πλούτος. Αυτό έχει και την έννοια του ελέγχου από τον ελληνικό λαό του θέματος πως αξιοποιείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας και που θα πάνε τα χρήματα αυτά».

Ερωτηθείς για το πότε θα πιάσει δουλειά και επίσημα ο ανάδοχος, ο κ. Μανιάτης τοποθέτησε χρονικά αυτή την εξέλιξη μέσα στο 2014.

«Αμέσως μετά την υπογραφή, ο ανάδοχος παίρνει εντολή από το Δημόσιο να προχωρήσει τις έρευνες κ.ο.κ. Άρα, μέσα στο 2014 θα δούμε και οπτικά νομίζω εξελίξεις», δήλωσε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...