Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου Στη «μάχη» των προαπαιτούμενων ρίχνεται η κυβέρνηση


Στη «μάχη» των προαπαιτούμενων ρίχνεται η κυβέρνηση
Στην σύσκεψη θα συμμετέχει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Συνεδριάζει αυτή την ώρα το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί και όσοι γενικοί γραμματείς έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες εν όψει της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.

Η νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα ξεκινά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και ήδη προβληματισμό προκαλούν οι αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών για σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Εκτός από το θέμα των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη και με τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης, μεταξύ των οποίων είναι η ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας, το σχέδιο αναδιάρθρωσης για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, η άρση των περιορισμών για το επάγγελμα των δικηγόρων.

Ήδη την Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με πολλά στελέχη της κυβέρνησης και έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς που έχουν ακόμη εκκρεμότητες, κυρίως στα θέματα των αλλαγών στο Δημόσιο, να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ειδικά στο κρίσιμο θέμα των μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει οι κατάλογοι από τα υπουργεία να βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος του μήνα.

Πέρα από τα προαπαιτούμενα, στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να μπουν και άλλα «δύσκολα» θέματα, όπως η αξιολόγηση της αποδοτικότητας του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και οι έλεγχοι στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Επίσης, το φθινόπωρο, το οικονομικό επιτελείο από κοινού με την τρόικα θα πρέπει καταρτίσουν τον προϋπολογισμό του 2014, ενώ θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015-2016, τα οποία υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ.
Στην σύσκεψη μετέχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Μανιάτης, Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: