Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ : ΕΤΣΙ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΩΝ "214"


Από το : defencenet
Θέμα ακυρότητας της νέας τροποποίησης-σύμβασης προμήθειας των δύο νέων υποβρυχίων Type 214 και του νόμου 3885, που κυρώθηκε στην Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2010, αλλά και θέματα πολιτικής ηθικής τίθενται πλέον μετά την καταιγίδα αποκαλύψεων, όπως αυτά που δημοσιεύει τώρα και θα συνεχίσει να...
δημοσιεύει εντός της ημέρας το defencenet.gr, όπου αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτό που έλεγε η νυν κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου περί "μη εμπλοκής της HDW στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, αλλά μόνο του «βραχίονα» που κανόνιζε τις «χρήσιμες πληρωμές», της Ferrostaal", είναι ψευδές ή αν δεχθούμε ότι δεν γνώριζαν την έκταση του θέματος (...) τότε δεν είναι πραγματικότητα και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για διαρκές σκάνδαλο 1998-2010.

To defencenet.gr από την αρχή, με την δημοσίευση εγγράφων, όπως η καταγγελία των δύο συμβάσεων από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 2009, ότι HDW και Ferrostaal είναι «ένα και το αυτό».

Τώρα φέρνουμε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα τα δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών αρχών προς τις ομόλογες της Γερμανίας για το σκάνδαλο των Type 214, όπου παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η ελληνική Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και από τα οποοία αναδύεται πραγματικός οχετός. Δεν επιλέγουμε κάποια συγκεκριμένα σημεία, αλλά δημοσιεύουμε ολόκληρα το έγγραφο.

Κατ’αρχήν έχουμε την πρωταγωνιστική παρουσία του Friedrich Haun, ο οποίος είναι ο πρώτος που «έσπασε» και κάρφωσε τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του σκανδάλου στην Γερμανία και ο πρώτος που προφυλακίστηκε.

Μέχρι τις 1/12/200 ήταν μέλος του Δ.Σ. της Ferrostaal και από τότε μέχρι τις 30/06/2003, δηλαδή ακριβώς το διάστημα που συμφωνήθηκαν και γίνονταν οι δωροδοκίες των Ελλήνων αξιωματούχων ήταν μέλος του Δ.Σ. της HDW!

Με την HDW και τον Ισκαντάρ Σάφα που έφερε η ThyssenKrupp/HDW, η ελληνική κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο από τα τέλη του 2009, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο πλέον περί παρανόμων (σε ότι αφορά την HDW) που είχαν «λαδώσει» το σύμπαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (και όχι μόνο, όπως θα αποδειχθεί σε λίγο), διαπραγματεύθηκε και έκλεισε νέα σύμφωνία για αγορά δύο νέων υποβρυχίων Type 214 στο πλαίσιο της τροποποίησης της σύμβασης Neptune II!

Δύο υποβρύχια, τα οποία έδινε ΔΩΡΕΑΝ, όπως αποκάλυψε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ πριν επτά μήνες η Thyssen/HDW στην Ελλάδα! Κατ’αρχήν και νομικά πρόκειται για μια τροποποίηση η οποία βασίστηκε εξ ολοκλήρου επάνω σε αποδεδειγμένα εγκλήματος που ήταν ο τρόπος της προμήθειας και οι τροποποιήσεις που έχουν προηγηθεί.

Ας δούμε το σύνολο των στοιχείων που έχει στην διάθεσή της η ελληνική Δικαιοσύνη - τα οποία ανατριχιάζουν με την λεηλασία που τελέστηκε σε βάρος του δημόσιου πλούτου και του βρώμικου παιχνιδιού που παίχθηκε σε βάρος της ασφάλειας της χώρας - όπως αποτυπώνονται στα έγγραφα δικαστικής συνδρομής και θα επανέλθουμε εντός της ημέρας με περισσότερα στοιχεία।
http://fimotro.blogspot.com/2011/04/214.html
Read more...

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια το επίδομα ανεργίας, διαβεβαιώνει ο Γ.Κουτρουμάνης

«Δεν είναι προνοιακή παροχή»

Μόνο με τη διασταύρωση στοιχείων και δικαιούχων επιδομάτων θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας
Μόνο με τη διασταύρωση στοιχείων και δικαιούχων επιδομάτων θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Τη διαβεβαίωση πως δεν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα ανεργίας επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι προνοιακή, αλλά ασφαλιστική παροχή».

Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει πως προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί το σενάριο εισοδηματικών κριτηρίων για κανένα επίδομα -πλην του ΕΚΑΣ. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει, μόνο από τη διασταύρωση στοιχείων και δικαιούχων επιδομάτων θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιοσταθμό Real, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι δημιουργείται μια βάση δεδομένων «ώστε να διαπιστωθεί ποιοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και αν τα δικαιούνται».

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο έλλειμμα, σε ό,τι αφορά στη βάση δεδομένων, δηλαδή ποιος παίρνει τι και από πού» ανέφερε, λέγοντας πως πρέπει να απογραφούν όλοι οι δικαιούχοι. «Θεωρώ ότι από εκεί θα εξοικονομήσουμε σημαντικούς πόρους από τη διασταύρωση στοιχείων που θα δείξουν ότι πολλοί από αυτούς δεν θα έπρεπε να είναι δικαιούχοι», σημείωσε ο υπουργός.

Στον ΟΓΑ, αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σε σχέση με τα πολυτεκνικά επιδόματα, ισόβια σύνταξη, επιδόματα τριτέκνων και μια σειρά άλλα επιδόματα, συνέχισε ο Γ.Κουτρουμάνης.

Η διαδικασία συνέχισε, «έχει ξεκινήσει, έχει φτάσει στο 75% και κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί. Από κάποια στιγμή και μετά, οι δικαιούχοι αυτών των επιδομάτων δεν θα μπορούν να πληρωθούν, αν δεν έχουν καταγραφεί στο κεντρικό σύστημα. Βέβαια, δεν θα εφαρμόσουμε μια διαδικασία να τους ταλαιπωρήσουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι, καθώς διαπιστώνονται καταστρατηγήσεις σε παροχές, όπως το ΕΚΑΣ. Συνολικά δαπανώνται πάνω από 6 δισ. ευρώ, τόνισε, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε συζητήσει καθόλου το σενάριο για τα εισοδηματικά κριτήρια, εκτός βέβαια από κάποιες περιπτώσεις, όπως το ΕΚΑΣ, το οποίο το έχουμε ήδη δρομολογήσει και εισάγουμε νέα εισοδηματικά κριτήρια, γιατί έχουμε βρει ακραίες περιπτώσεις».

Τόνισε πως «για μένα λογικό είναι πάνω από ένα εισόδημα να υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, αλλά δεν μας έχει απασχολήσει αυτή τη στιγμή, δεν το έχουμε μελετήσει καν ως σενάριο, γιατί κατά κανόνα τα εισοδήματα αυτά τα λαμβάνουν άνθρωποι που έχουν χαμηλά εισοδήματα», λέγοντας πως «επομένως, δεν θα υπάρχει μεγάλο όφελος από το να θεσπίσουμε κάποια νέα εισοδηματικά κριτήρια».

Ειδικά για το επίδομα ανεργίας, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Στο συγκεκριμένο επίδομα υπάρχουν εισφορές οι οποίες καταβάλλονται, δεν είναι δηλαδή μια προνοιακή παροχή, είναι ασφαλιστική παροχή. Δηλαδή, ο κάθε εργαζόμενος ασφαλίζεται και για τον κίνδυνο της ανεργίας και είμαστε υποχρεωμένοι να τον καλύψουμε, ανεξάρτητα από τα εισοδηματικά κριτήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Κουτρουμάνης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΡΕΠΠΑΣ: ΕΚΑΤΟ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


Στην κατασκευή εκατό πεζογεφυρών, σε κρίσιμα για την οδική ασφάλεια και επικίνδυνα σημεία, στην Αττική προχωρά το υπουργείο Υποδομών. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας σε σύσκεψη με τους δημάρχους της Αθήνας και του Πειραιά, έχουν επιλεγεί..

τα πρώτα εκατό σημεία και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση 20 πεζογεφυρών όπου κατά προτεραιότητα επιβάλλεται να τοποθετηθούν. Ήδη, είπε ο υπουργός, βρισκόμαστε στο τέλος της μελέτης όσον αφορά στα γεωτεχνικά ή το μοντέλο της γέφυρας που προσδιορίζεται κατά περίπτωση.
Επίσης, ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με την ΕΕ υπάρχει σχεδιασμός να εξευρεθούν πόροι για μια δράση παρεμβάσεων αναβάθμισης του οδικού δικτύου της χώρας σε μήκος 12.000 χλμ., ώστε να βελτιωθεί από άποψης οδικής ασφάλειας.
Ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι το θέμα της οδικής ασφάλειας βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής της κυβέρνησης. Γι' αυτό δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε ή να εκφράσουμε ικανοποίηση, επειδή ο αριθμός των θυμάτων αυτού του εγκλήματος μπορεί να μειώνει από χρόνο σε χρόνο.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του 2010 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο δείχνουν μείωση του αριθμού των θυμάτων περίπου κατά 170, 166 συγκεκριμένα, από τα 1.456 του 2009 πήγαμε στα 1.181 του 2010.
Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τους νομικούς φορείς και στο τέλος αυτού του εξαμήνου θα παρουσιαστεί το στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια της περιόδου 2011 - 2020. Ταυτοχρόνως, βρίσκεται στα πρώτα στάδια η αναμόρφωση του συστήματος εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και χορήγησης των διπλωμάτων οδήγησης.
Read more...

ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ


Τη συμμετοχή της στα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο και την Τετάρτη αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία, όπως και τη συμμετοχή στις αγωνιστικές παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους με την ΟΛΜΕ την επόμενη εβδομάδα...


Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με απεργίες μετά το Πάσχα, προαναγγέλλει επίσης Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) αποφάσισε την Τετάρτη να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 9 Απριλίου στις 12:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος το απόγευμα της Τετάρτης 13 Απριλίου στις 18:30.

Επιπλέον, αποφάσισε και την ανάπτυξη αγωνιστικών μορφών παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ (Διοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία) στις 14 και 15 Απριλίου.

Όπως αναφέρει σχετικά ΔΟΕ, ηοι αποφάσεις πάρθηκαν «με τη συνεχιζόμενη διοχέτευση στον Τύπο, νέων σεναρίων για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με τα οποία αλληλοσυγκρούονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, αναιρώντας τόσο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι "δεν θα θιγούν άλλο μισθοί και συντάξεις" όσο και παλαιότερες δηλώσεις υπουργών, ότι "δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές"».

Η ΔΟΕ εκτιμά ότι προετοιμάζεται «νέα άγρια επιδρομή στις αποδοχές των εργαζομένων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Read more...

Σημείο αιχμής οι αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ.


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, τον Γ. Κρέγκερ από την Κομισιόν και τον Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...Όμως, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν ολοκληρώθηκαν και οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας για τον καθορισμό των μέτρων ύψους 22 – 23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 – 2015, οπότε αύριο και εάν χρειαστεί και μεθαύριο θα υπάρξουν επαφές σε τεχνικό επίπεδο για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠ) 2012 – 2015, με σκοπό να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι τις επόμενες εβδομάδες, έως ότου το ΜΔΠΣ παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο (μέχρι τις 15 Απριλίου) και κατατεθεί στην Βουλή, θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο όπως συνέβαινε και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ΜΔΠΣ. Όπως αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «δεν προέκυψε κάποιο μείζων ζήτημα» και η τρόικα έμεινε ικανοποιημένοι από όσα τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του. Πέραν του ΜΔΠΣ, που περιλαμβάνει και το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις με στόχο την είσπραξη 15 δισ. ευρώ έως το 2013 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015, δεν συζητήθηκε κάποιο άλλο ζήτημα, διευκρινίζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν συζητήθηκαν τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για να καλυφθούν οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού. newsbeast.gr



Read more...

Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές


Κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια του 24ωρου, με υψηλότερες χρεώσεις τις ώρες αιχμής και χαμηλότερες όταν η ζήτηση είναι μικρή, προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός. Προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το σχέδιο είναι η αντικατάσταση των μετρητών κατανάλωσης καθώς οι υφιστάμενοι δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν διαφοροποιημένες χρεώσεις..."Η μελέτη για την αντικατάσταση των μετρητών και την εγκατάσταση συστημάτων τηλεμέτρησης έχει ολοκληρωθεί. Το έργο συμφέρει συνολικά τη χώρα καθώς εξυπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας", είπε ο κ. Ζερβός, μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» για την καινοτομία που πραγματοποιείται στην Αθήνα. "Οι ευφυείς μετρητές θα αντικαταστήσουν τα «ρολόγια», θα σταματήσει η έκδοση έναντι λογαριασμών και ο πελάτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τι καταναλώνει. Σε συνδυασμό με χρονομεταβλητά τιμολόγια, θα γνωρίζει ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες", πρόσθεσε. Η ΔΕΗ υλοποιεί ήδη πιλοτικά προγράμματα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών και έξυπνων δικτύων στην Κύθνο, τη Λάρισα, το Λάυριο, τον οικισμό Μελτέμι Ραφήνας. Επίσης προωθείται η εγκατάσταση 60.000 έξυπνων μετρητών σε μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση. Ο κ. Ζερβός τόνισε ακόμη ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επόμενων γενεών θα στηριχθεί στις ανανεώσιμες πηγές και την ορθολογική χρήση ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΕΗ κατασκευάζει νέες θερμικές μονάδες υψηλής απόδοσης, αντικαθιστώντας τις παλιές και ρυπογόνες μονάδες, ενώ δίνει έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μεταξύ άλλων με το υβριδικό έργο στην Ικαρία (συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής), νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά ισχύος 350 μεγαβάτ, τα φωτοβολταϊκά στην Κοζάνη, κόστους 600 εκατ. Ευρώ που θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και στη Μεγαλόπολη που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. news247.gr



Read more...

Βγήκανε απο τον ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξουν το μνημόνιο και καταγγέλουν:


“Η χώρα πορεύεται χωρίς σχέδιο και πιλότο”

Την εκτίμησή του ότι «η χώρα πορεύεται χωρίς σχέδιο και πιλότο» διατύπωσε με σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι «η αγορά στέγνωσε। Τα λουκέτα απειλούν την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ανεργία καλπάζει ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί διαρκώς να δημιουργεί τεχνητή ευφορία και να διαψεύδεται από την ίδια την αδυσώπητη πραγματικότητα».

papaioannou
Read more...

Σημίτης : Η πολιτική της κυβέρνησης είναι “βλέποντας και κάνοντας”


Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προειδοποιεί ότι η ασταθής πολιτική της κυβέρνησης να επιδεινώσει την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και να προκαλέσει τριγμούς στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης.

Ο κ. Σημίτης ανέφερε τα πλεονεκτήματα της σαφούς, πειστικής και μακροπρόθεσμης οικονομικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την σημαντικότητα της σύμπραξης των πολιτικών δυνάμεων και την ανάγκη «μέσα από μια συνεννόηση να προκύψει ένας σχεδιασμός ρεαλιστικής εξόδου από την κρίση»,με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Η εκτίμηση του κ. Σημίτη είναι ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική βλέποντας και κάνοντας» και στην συνέχεια προειδοποίησε ότι «ασάφειες που παραμένουν και δεν διευκρινίζονται, μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε μεγαλύτερη ακόμη αστάθεια».

Σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, σημείωσε ότι στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, καθιερώθηκε «ως μέσο για τον περιορισμό του υπερβολικού χρέους μιας χώρας» και προσθέτει ότι «μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση της χορήγησης βοήθειας από τον νέο Μηχανισμό και έτσι να επιβληθεί σε μία χώρα».

Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός, χαρακτηρίζει ως μη ρεαλιστικό το στόχο είσπραξης 50 δισ ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και την ακίνητη περιουσία έως το 2015, ενώ σε ότι αφορά την ρευστότητα των τραπεζών υποσημειώνει πως «όσο πάσχει η αξιοπιστία της χώρας, η διεθνής αγορά θα αρνείται να τις δανείζει»।

newpost.gr/

Read more...

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή της Βουλής το πακέτο για τις τραπεζικές εγγυήσεις

Επιφυλάξεις και από το ΠΑΣΟΚ

«Ναι» επί της αρχής και επί των άρθρων στο νομοσχέδιο από την Επιτροπή Οικονομικών
«Ναι» επί της αρχής και επί των άρθρων στο νομοσχέδιο από την Επιτροπή Οικονομικών
Αθήνα
Με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και επιφυλάξεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή υπερψήφισε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), που προβλέπει μεταξύ άλλων και την ενίσχυση κατά 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν ιδίως σε ό,τι αφορά τη χρήση της κρατικής εγγυοδοσίας εκ μέρους των τραπεζών αλλά και το αναμορφωμένο πλαίσιο λειτουργίας του ΟΔΔΗΧ, για το οποίο «σοβαρότατες επιφυλάξεις» διατύπωσε και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης.

Με το νομοσχέδιο υλοποιείται και η κυβερνητική απόφαση για εγγυοδοσία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με 30 δισ ευρώ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, επαίνεσε το μέτρο, υπογραμμίζοντας πως «είναι κρίσιμο για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν την ρευστότητά τους». Άλλωστε, «αν μας δώσετε 30 δισ τώρα, δεν παίρνουμε 30 δισ ρευστότητα, καθώς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει ένα «κούρεμα» περί το 20%. (…) Τα 30 δισ, δεν αφορούν χρήματα φορολογουμένων, αλλά απλώς εγγυήσεις. Το ελληνικό Δημόσιο, δεν δίνει ούτε ένα ευρώ».

Ο κος Ράπανος, σημείωσε επίσης πως «το 2010, υπήρξε μείωση των καταθέσεων κατά 40 δισ, εκ των οποίων τα 20 δισ έφυγαν στο εξωτερικό. Η πιστωτική επέκταση ήταν σχεδόν μηδενική. Αυτό σημαίνει, πως όση ρευστότητα κατάφεραν οι τράπεζες να πάρουν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διοχετεύτηκε στην αγορά». Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι ότι οι Τράπεζες «έχουν κλείσει τις στρόφιγγες»: «Οι στρόφιγγες είναι ανοιχτές, αλλά η δεξαμενή δεν έχει ρευστό».

Ο ίδιος όμως επέκρινε το δικαίωμα βέτο που προβλέπεται για το Δημόσιο, σε αποφάσεις για συγχωνεύσεις ή εξαγορές όσων τραπεζών κάνουν χρήση του πακέτου.

«Θα μπορούσαμε να δεχθούμε», ανέφερε ο Β.Ράπανος, το βέτο «να περιοριστεί σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και σε ζητήματα γενικής συνέλευσης». Υποστήριξε επίσης πως δεν είναι καλό για τη διεθνή εικόνα των τραπεζών να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου του Δημοσίου στα διοικητικά τους συμβούλια.

Από πλευράς του, ο Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, υπολόγισε πως «από τα 52 δισ ευρώ που έχουν δοθεί έως τώρα, από πλευράς εγγυήσεων στις τράπεζες, μόνο το 14% διατέθηκε για αύξηση των χορηγήσεων. Το υπόλοιπο 86%, πήγε για να αντιμετωπίσει κεφαλαιακά ζητήματα των τραπεζών, καθώς και προβλήματα επισφαλειών».

Ο κος Κούκος, συμφώνησε με τις πρόσθετες εγγυήσεις των 30 δισ, προκαλώντας την αντίδραση του εισηγητή της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, ο οποίος υπενθύμισε τις αντιδράσεις της ΟΤΟΕ στις εγγυοδοσίες της κυβέρνησης της Ν.Δ.. Ωστόσο, ο κος Κούκος θεώρησε αντιφατικό, από την μία η Τράπεζα της Ελλάδος να προβλέπει αρνητικές εξελίξεις στην πιστωτική επέκταση και από την άλλη, η κυβέρνηση να μιλά για «στήριξη της πραγματικής οικονομίας», και η τρόικα να αξιώνει μείωση του ενεργητικού τους.

Για αυτό, ο κος Κούκος πρότεινε να υπάρξει ένα «σύμφωνο ρευστότητας, διοχέτευσης των εγγυήσεων στην πραγματική οικονομία, τουλάχιστον με συγκεκριμένο ποσοστό και να υπάρχει και ουσιαστικός έλεγχος του Επιτρόπου - όπως επίσης και να συνδεθεί η χορηγούμενη ρευστότητα, με τον αναπτυξιακό νόμο».

Για τα υπόλοιπα θέματα που θίγει το νομοσχέδιο, από πλευράς αντιπολίτευσης εκφράστηκαν αιτιάσεις περί κυβερνητικών προθέσεων «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας (με αφορμή την σύσταση σχετικής γενικής γραμματείας στο υπουργείο Οικονομικών), ποδηγέτησης της συνδικαλιστικής έκφρασης στις ΔΕΚΟ μέσω πλειοψηφικού συστήματος στις σχετικές αρχαιρεσίες, και αδιαφάνειας στις νέες επιλογές για την λειτουργία του ΟΔΔΗΧ.

Αντίστοιχα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, εξέφρασε «σοβαρότατες επιφυλάξεις» για την μεταφορά της διαχείρισης των κρατικών διαθεσίμων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

«Η διαχείριση των κρατικών διαθεσίμων φεύγει από την καλύτερη υπηρεσία του κράτους, που λειτουργούσε με απόλυτη διαφάνεια και πάει στον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, που είναι στέλεχος που προέρχεται απ’ τον τραπεζικό τομέα και θα επιστρέψει σ’ αυτόν όταν τελειώσει η θητεία του» παρατήρησε ο Γιώργος Φλωρίδης, ζητώντας επιπρόσθετες διευκρινίσεις για να υπερψηφίσει τη διάταξη.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, αντέταξε πως «η συσσωρευμένη διεθνής εμπειρία, θέλει αυτούς που διαχειρίζονται το δημόσιο χρέος να διαχειρίζονται και τα διαθέσιμα», πως «ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ δεν αποφασίζει μόνος του, αλλά κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου» και πως «έτσι κι αλλιώς, και το ΓΛΚ κατέθετε τα συγκεκριμένα χρήματα στις τράπεζες».

«Όταν το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι η διαχείριση του χρέους και χρειάζεται πείρα από την λειτουργία του τραπεζικού τομέα, από πού θέλατε να πάρουμε άνθρωπο; Από μοναστήρι;» σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Αντιδράσεις και για το Ταμείο Παρακαταθηκών

Το νομοσχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό και απόσχιση των τομέων των παρακαταθηκών και των δανείων στο συγκεκριμένο Ταμείο, με απαγόρευση της επιδότησης του δεύτερου τομέα από τον πρώτο. Αυτό στην πράξη σημαίνει, πως ο εμπορικός κλάδος, ο οποίος χορηγούσε στεγαστικά δάνεια σε δημόσιους υπαλλήλους με πανθομολογούμενα ευνοϊκούς όρους, αναγκαστικά πλέον οφείλει να εισέλθει στην τραπεζική αγορά με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού, κατόπιν και σχετικής πίεσης εκ μέρους του Επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ταμείο, Βασίλης Πέτσας, μετέφερε στην Επιτροπή την εναντίωση του συλλόγου του στην προοπτική της απόσχισης και ζήτησε τουλάχιστον να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο οργανωτικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς, υποστήριξε πως το Ταμείο μπήκε στο στόχαστρο των εμπορικών τραπεζών πριν από ενάμιση χρόνο, καθώς «εφάρμοσε μια επιθετική πολιτική όσον αφορά τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να αυξήσει την ρευστότητά του - ενώ και τα δάνειά του είχαν μηδενικές επισφάλειες, σε αντίθεση με εκείνα των εμπορικών που έφθασαν το 10%». Σημειώνεται πως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ) δήλωσε αλληλέγγυος με τον αγώνα των εργαζομένων στο Ταμείο, σημειώνοντας πως «κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τους δίνουν δουλειά για λίγες μέρες ή και ώρες…

Λάστιχο η αγορά εργασίας


http://img.protothema.gr/8C2273337F8CB3FD28C6DF4B1C51BCF7.jpg
Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και κυρίως η εκ περιτροπής εργασία έχουν κατακλύσει την αγορά και, πλέον, εκτιμάται ότι οι δύο στους πέντε νεοπροσλαμβανόμενοι προορίζονται για μερική ή για εκ περιτροπής απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2011, ήταν λιγότερες κατά 10,32% οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις.

Από αυτές, οι πλήρους απασχόλησης είναι μειωμένες κατά 45,08% σε σχέση με αυτές του πρώτου διμήνου του 2010. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν 43.900 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το 2011 έναντι 79.932 πέρσι. Συνολικά, οι προσλήψεις ήταν 76.774, εκ των οποίων οι 24.611 για μερική απασχόληση και οι 8.263 για εκ περιτροπής απασχόληση. Δηλαδή το 43% των νεοπροσλαμβανομένων δεν έχουν καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Αντίθετα, δραματική αύξηση ( 21,82%) σημείωσαν παρουσίασαν οι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης που ανήλθαν σε 8.263 από 6.783 το 2010 ενώ 10.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασία.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης 4556 αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν με τον εργοδότη για να μη χάσουν τη δουλειά τους και άρχισαν να δουλεύουν εκ περιτροπής ενώ σε 1130 περιπτώσεις ποσοστό μετέτρεψε μονομερώς ο εργοδότης της συμβάσεις σε μία αύξηση… 2.725% σε σχέση με πέρυσι .

Μειωμένες κατά 11,65% είναι και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης από 27.857 το 2010 σε 24.611 το 2011.

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της Εθνικής Τράπεζας , η ανεργία στο τέλος του 2011 θα φτάσει στο 15,5% και στον ιδιωτικό τομέα το 20% . Πολλοί εργαζόμενοι, όμως, δεν παίρνουν καν το επίδομα ανεργίας και μένουν απλήρωτοι ελπίζοντας να βρεθεί λύση για τη σωτηρία της επιχείρησης - όπως είναι και η περίπτωση της σωληνουργίας Πετζετακι .

Δεκάδες εργαζόμενοι της εταιρεία που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο εργασίας ζήτησαν την παρέμβαση της Υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη τονίζοντας ότι πάνω από 400 οικογένειες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περιμένουν από τον Αύγουστο να πληρωθούν .
Read more...

“Νέο” Μνημόνιο για τους μισθούς στο Δημόσιο

Κι άλλο μαχαίρι ζήτησαν οι σκληροί της Τρόικας


http://img.protothema.gr/03EBDAA6DEE9D08B1D163E18D35269CC.jpg
Νέα και σκληρό μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα και αυστηρό πλαφόν για τα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για τις δαπάνες που πραγματοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, ζητούν από την κυβέρνηση οι "σκληροί" της τρόικα.
Με ένα ταξίδι αστραπή στην Αθήνα, οι επικεφαλείς των δανειστών μας έφθασαν στην Αθήνα, πήγαν κατευθείαν στο γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και ζήτησαν εξηγήσεις γιατί δεν έχει εφαρμοστεί η νέα μισθολογική πολιτική στις ΔΕΚΟ, αλλά και για τα κρυφά ελλείμματα 235 δημοσίων οργανισμών που αρνούνται να στείλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικά για αυτούς, ζητούν να εφαρμοστεί ακόμα πιο σφιχτή πολιτική, ίσως και με την αυστηρότητα ενός ειδικού "μνημονίου".
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικα ζήτησαν από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου
- νέο "κούρεμα" έως 20% στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου
- μαχαίρι στα "έξτρα των υψηλόμισθων
- το μισθολογικό κόστος να πέσει στο 45-50% των συνολικών εσόδων της κάθε ΔΕΚΟ από το 78% είχε φθάσει 2009.

Στο τραπέζι έπεσε και πάλι πρόταση για κλείσιμο ορισμένων ζημιογόνων επιχειρήσεων.
Το οικονομικό επιτελείο αντέτεινε πάντως πως είναι πρόωρο να τους ανακοινώσει «εδώ και τώρα» μέτρα, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το έλλειμμα του 2010 και δεν έχει φανεί αν και πόσο απέδωσαν τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση.
Ζήτησαν και έλαβαν πίστωση χρόνου μέχρι της 15 Απριλίου, για να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο και να γίνουν νόμος έως τις 15 Μαΐου, πριν την επόμενη έλευση της Τρόικα για τον έλεγχο της 5ης δόσης του δανείου.
Μόνο περιστασιακή πάντως θα ήταν, όπως όλα δείχνουν πλέον, η αντικατάσταση του θεωρούμενου ως πιο «σκληρού» εκ των ελεγκτών, απεσταλμένου της Κομισιόν, Σερβάας Ντερόουζε, από τον κύριο Γιούνκερ Κρέγκερ.
Και σε τέτοια περίπτωση όμως, παρότι ο κ. Ντερόουζε "χρεώθηκε" την άκομψη αναγγελία των αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. κατά τον έλεγχο του Μαρτίου, η αντικατάστασή του από κ. Κρέγκερ μόνο «χαλάρωση» δε συνεπάγεται για την Ελλάδα.
Ως διευθυντής Νομισματικών Υποθέσεων μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Κρέγκερ ήταν εκείνος, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο πιο «διαβασμένος», που έδινε και τις καίριες απαντήσεις στα επιχειρήματα που προέβαλλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Read more...

Σε ευρωπαϊκή διάσωση προσφεύγει η Λισαβόνα

Τρίτη χώρα στο μηχανισμό

Ο υπηρεσιακός Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζ.Σόκρατες (αριστ.) με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του
Ο υπηρεσιακός Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζ.Σόκρατες (αριστ.) με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λισαβόνα
Η Πορτογαλία θα υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για οικονομική στήριξη, ανακοίνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες σε διάγγελμά του στον πορτογαλικό λαό, καθιστώντας έτσι τη χώρα το τρίτο μέλος της Ευρωζώνης που ζητά τη βοήθεια των εταίρων της. Σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι ήταν τα «απαγορευτικά» επιτόκια της δημοπρασίας της Τετάρτης.

Για υπεύθυνη κίνηση μιλήσε ο Όλι Ρεν ενώ ο Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει το συντομότερο δυνατόν το αίτημα. Η αντιπολίτευση έσπρωξε τη χώρα στο μηχανισμό, λέει η κυβέρνηση Σόκρατες.

Την ανάγκη να προσφύγει η Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είχε αναγνωρίσει νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Πέμπτη αλλά είδε το φως της δημοσιότητας λίγο πριν το διάγγελμα του Σόκρατες.

O υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, στο άρθρο του στην πορτογαλική Jornal de Noticias, σημείωνε πάντως πως, στην παρούσα φάση, μία απόφαση προσφυγής θα χρειαζόταν «τη συμμετοχή και τη δέσμευση συγχρόνως πολλών πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών θεσμών».

«Εκτιμώ ότι είναι αναγκαίο να καταφύγουμε στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι» γράφει ξεκάθαρα ο υπουργός, λέγοντας πως αυτό το επιβάλει το υψηλό χρέος της χώρας και η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων στις αγορές.

Η Λισαβόνα, υποστηρίζει, «σπρώχθηκε με ανεύθυνο τρόπο προς μία δύσκολη κατάσταση στις αγορές», επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας και την πολιτική κρίση.

Η πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν ήταν θετική, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να δηλώνει στους Financial Times Deutschland πως η προσφυγή «είναι ένα βήμα υπευθυνότητας για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη».

Στη Λισαβόνα ασκούνταν τους τελευταίους μήνες ασφυκτικές πιέσεις για να ζητήσει διάσωση, αλλά ο πρωθυπουργός Σόκρατες επαναλάμβανε σταθερά σε κάθε ευκαιρία πως η Πορτογαλία δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια και θα αποφύγει για όσο μπορεί την προσφυγή.

Μετά την παραίτηση του Σόκρατες, όμως, τα απανωτά πλήγματα στην Πορτογαλία -με τον έναν οίκο μετά τον άλλον να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της και τα επιτόκια δανεισμού της να αυξάνονται ραγδαία στις τελευταίες δημοπρασίες- έκαναν τον υπουργό Οικονομικών να παραδεχθεί πως η χώρα χρειάζεται βοήθεια και τη χώρα να λυγίσει.

Παραμένει ασαφές το τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει η Λισαβονά για οποιοδήποτε αίτημα, καθώς η κυβέρνηση, που μένει μόνο υπηρεσιακά στη θέση της.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναδιάρθρωση του χρέους δεν γίνεται πριν από το 2013, λέει το Βερολίνο

Σενάρια επί σεναρίων


H Ανγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη εκδήλωση του κόμματός της
H Ανγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη εκδήλωση του κόμματός της (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο
H γερμανική κυβέρνηση δεν έχει μεταβάλλει τη στάση της στο ζήτημα πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εργαλεία για να γίνει κάτι τέτοιο, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπός της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε στην καθημερινή ενημέρωση των συντακτών ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχει κανένα όργανο για μία τέτοια αναδιάρθρωση. Αυτό το όργανο θα υπάρχει από το 2013, με τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης».

Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σε νέες διαψεύσεις των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχώρησαν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και η Κομισιόν, την ίδια ώρα που στις διεθνείς οργιάζει η σχετική φημολογία, με τους Financial Times να υποστηρίζουν ότι αρκετές κυβερνήσεις από την Ευρωζώνη δεν «αποκλείουν πλέον» αυτό το ενδεχόμενο.

«Ηρεμήστε με το θέμα της αναδιάρθρωσης, δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις», είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, συζητώντας με δημοσιογράφους μετά το περας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αναδιάρθρωση, τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

debtocracy.gr ή xreokratia.gr

παρακαλούμε διαδοστε το

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση ΕΛΕ

Αθήνα 6/4/2011

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του ελληνικού δημόσιου χρέους γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ Χρεοκρατία/ Debtocracy, το οποίο μπορούν όλοι να δουν στο Ίντερνετ, στις διευθύνσεις xreokratia.gr και debtocracy.gr.

Απ’ αυτό θα πληροφορηθείτε όσα δεν λέγονται για το χρέος από τα επίσημα χείλη.

ΑΠΟΨΕ,Τετάρτη 6 Απριλίου …κλείνουμε την τηλεόραση, στα δελτία των 8 και των 9, και ανοίγουμε το Ιντερνετ. Από τη διεύθυνση xreokratia.gr και debtocracy.gr, από τις 20:00 και μετά θα είναι διαθέσιμο το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των θεατών και το οποίο θα διατίθεται χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδωσης.

Στο Debtocracy, μιλούν, μεταξύ άλλων, οι πανεπιστημιακοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, δημοσιογράφοι όπως o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η Κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία 40 χρόνια, εξηγώντας τι σημαίνει παράνομο, μη νομιμοποιημένο και απεχθές χρέος. Παρουσιάζει εναλλακτικές ερμηνείες και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της Ελλάδας, στηρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την αναγκαιότητα για τη συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, ως δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να γνωρίζει ποιες είναι οι αιτίες, οι όροι και η χρήση των δανείων και αν είναι νομιμοποιημένο το χρέος στο όνομα του οποίου η κυβέρνηση και η Ε.Ε. επιβάλλουν μακροχρόνια λιτότητα και καταστροφή κοινωνικών κατακτήσεων πολλών δεκαετιών.

Το Deptocracy είναι το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε οικονομικά στους θεατές και διατίθεται χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης. Στηρίχθηκε επίσης στην αφιλοκερδή εργασία των δημοσιογράφων Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη, που έγραψαν και το σενάριο. Η μουσική είναι του Γιάννη Αγγελάκα, το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου, η επιστημονική επιμέλεια είναι του οικονομολόγου Λεωνίδα Βατικιώτη. Την παραγωγή υπογράφει η εταιρεία BitsnBytes.

Η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ΕΛΕ καλεί τις λαϊκές επιτροπές κάθε γειτονιάς, τα συνδικάτα, τους δήμους, κάθε συλλογικότητα να προβάλουν μαζικά το ντοκιμαντέρ, να συζητήσουν σε κάθε γειτονιά και χωριό και να συμβάλουν στη συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους।
papaioannou.

Read more...

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΖΗΤΑ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ


Λόγο για «ανάγκη δημιουργίας ενός νέου καταστατικού χάρτη της χώρας που να θεσπίζει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, να προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη και να αντανακλά την βούληση της ελληνικής κοινωνίας» έκανε σήμερα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος...

«Η οικονομική κρίση είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Πριν την απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε χρεοκοπήσει συστημικά», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι το μοντέλο δομής και οργάνωσης της Πολιτείας της μεταπολίτευσης, αφού εξυπηρέτησε τους στόχους της εποχής, φάνηκε ανίκανο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Η χώρα, είπε ο κ. Σαμαράς, προσαρμόστηκε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον μόνο επιφανειακά. Αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα κρίση της Ελλάδας, λέγοντας ότι είναι σύνθετη και πολύπλευρη και δυναμικά επικίνδυνη και δεν αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα. «Η πρότασή μας δεν εξαντλείται μόνο στην οικονομία, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική κρίση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να στοχεύει στην καρδιά της παθογένειας του συστήματος και να δημιουργεί συνθήκες ανατροπών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
«Με τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΝΔ θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση του πολιτικού συστήματος σε ευκαιρία για να ξεπηδήσει μία θαρραλέα και ρηξικέλευθη πρόταση για τη νέα Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η αναθεώρηση που προτείνει η ΝΔ δεν θα πρέπει να είναι ερήμην της ελληνικής κοινωνίας. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας πρέπει να είναι απόρροια της λαϊκής σύμπραξης, να αντανακλά την βούληση της κοινωνικής πλειονότητας», συνέχισε ο κ. Σαμαράς. Όπως είπε, «η συμμετοχική διαδικασία πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης σχέσης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα και τους λειτουργούς του».
Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Επιτροπής ο κ. Σαμαράς τα προέτρεψε να «προχωρήσουν σε ρήξεις με κατεστημένες συμπεριφορές και νοοτροπίες και προσωπικά συμφέροντα που θέλουν να γίνουν μόνο τόσες αλλαγές, ώστε να μην αλλάξει τίποτε». Υποστήριξε ακόμη ότι η επαναπροσέγγιση των πολιτών στην πολιτική ζωή περνά μέσα από την ουσιαστική και όχι τυπική συμμετοχή τους και προσδιόρισε τα πρώτης προτεραιότητας θέματα της επιτροπής, που είναι:
■Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας
■Ο ουσιαστικός διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας
■Ο εκλογικός νόμος
■Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού
■Η ποινική ευθύνη υπουργών και βουλευτών
■Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης
■Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.
Εκκινώντας τη διαδικασία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι «αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα ως πλοηγό στην χάραξη αρχών και όχι ως ευκαιριακό άλλοθι για μικροκομματικούς ελιγμούς και αδιέξοδους τακτικισμούς».
Read more...

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ : ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Από το : iefimerida.gr
Habemus νέο αντιπρόεδρο. Μετά τις διαρροές κυβερνητικών κύκλων ότι ο νυν υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος θα πάρει στον επικείμενο ανασχηματισμό όποια θέση ζητήσει, εις...
ένδειξιν αναγνωρίσεως της στήριξής του στην πολιτική του πάλαι ποτέ εσωκομματικού του αντιπάλου Γιώργου Παπανδρέου, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η θέση ευρέθη και είναι αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, εκτοπίζοντας τον Θόδωρο Πάγκαλο.

Εφόσον αυτό γίνει πράξη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα διαδέχεται για δεύτερη φορά τον Θόδωρο Πάγκαλο σε κάποια κυβερνητική θέση, αυτή την φορά όμως όχι στο 'δευτεροκλασσάτο' υπουργείο Πολιτισμού όπως τον Νοέμβριο του 2000 στην 'χαμένη τετραετία' Σημίτη, κατά Πάγκαλον, αλλά στον ουσιαστικό συντονισμό της κυβέρνησης, μια και σε αυτόν θα αναφέρονται πλέον ακόμα και οι πρωτοκλασσάτοι υπουργοί, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ.Πάγκαλος πάλι, φέρεται να μένει εντελώς εκτός κυβέρνησης μια και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να περάσει στην άλλη όχθη του Ρουβίκωνα, ξεπερνώντας τη θέση που τον ήθελε "καλύτερα μέσα στην κυβέρνηση, παρά να έχεις απέναντί σου τον Πάγκαλο" και ξεμπερδεύοντας μια και καλή από τις συνεχείς 'ρουκέτες' του νυν αντιπροέδρου που δημιουργούν σε τακτά χρονικά διαστήματα πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή σύσκεψη για την Οικονομία που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή υπό την προεδρία του, παρόντες ήταν μόνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Χάρης Παμπούκης, ο τελευταίος δε μόνο για να προσφέρει -από κοινού με τον κ.Βενιζέλο- τις νομικές του γνώσεις για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, και απόντος του έτερου συνταγματολόγου της κυβέρνησης Ανδρέα Λοβέρδου που βρίσκεται στο εξωτερικό.>

Read more...

Την ημέρα βύθισης του Τιτανικού, τα νέα μέτρα για την οικονομία



Τα νέα μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο και την κάλυψη της μαύρης τρύπας που προκλήθηκε από τις αστοχίες του προϋπολογισμού και την υστέρηση των εσόδων, θα ανακοινωθούν, όπως έχει γνωστοποιηθεί, στις 15 Απριλίου και ήδη προκαλούν πονοκεφάλους στην κυβέρνηση.

Στους πονοκεφάλους αυτούς, έρχεται να προστεθεί άλλος ένας που έχει να κάνει με τη σημειολογία που προκαλεί η ημερομηνία που επελέγη για την ανακοίνωση των νέων μέτρων:

Στις 23:40 14 Απριλίου του 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του, ο Τιτανικός, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό. Ο Τιτανικός βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα στις 02:20 στις 15 Απριλίου!

Η Κυβέρνηση δηλαδή, σε μια χρονική περίοδο που οι οικονομικοί αναλυτές διατυπώνουν την άποψη ότι καθημερινά πλησιάζουμε και περισσότερο την χρεοκοπία, επέλεξε να ανακοινώσει τα οικονομικά μέτρα, την ημέρα που συμπληρώνονται 99 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού!

Είναι δεύτερη φορά που η ελληνική οικονομία συσχετίζεται με τον Τιτανικό. Ήταν 16 Φεβρουαρίου του 2010, όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώπιον 200 δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την (οικονομική) αξιοπιστία της, είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο «όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός».

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα, μόνον αβύθιστη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί...

Την ίδια ώρα, προβληματίζει την κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο θα ανακοινωθούν τα μέτρα στις 15 Απριλίου σύμφωνα με τα όσα έχει πει μέχρι τώρα ο υπουργός οικονομικών.

Σε σύσκεψη που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και των αρμοδίων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, τέθηκε το θέμα: Πώς θα ανακοινωθούν τα μέτρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο αλλά και αυτά που απαιτούνται για να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων στον προϋπολογισμό.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Χρήστος Πρωτόπαπας ήταν της άποψης τα μέτρα να ανακοινωθούν συνολικά και όχι τμηματικά ώστε να συνοδευτούν με μέτρα για την ανάπτυξη. Ο λόγος ήταν γιατί αν τα μέτρα ανακοινωθούν τμηματικά, τότε όπως ειπώθηκε θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις ενώ ο χρόνος που ενδεχομένως κερδίσει η κυβέρνηση δεν θα την ωφελήσει.

Άλλοι ωστόσο τάχθηκαν όχι υπέρ ενός συνολικού πακέτου, αλλά κατά τμήμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αποφασίσει ακόμη με ποιον τρόπο θα πρέπει να γίνει η ανακοίνωση του πακέτου. Αν είναι συνολικό ενδέχεται να ανακοινωθεί απο τον ίδιο ως ένα «εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση». Αν πάλι γίνει το αντίθετο τότε τα μέτρα θα ανακοινωθούν από το οικονομικό επιτελείο.

Όλοι αποκλείουν η ανακοίνωση των νέων μέτρων να γίνει σαν διάγγελμα από τον πρωθυπουργό γιατί θα προσδώσει δραματικούς τόνους που θέλουν να τους αποφύγουν। Μάλλον προκρίνεται η λύση, της Ολομέλειας της Βουλής, είτε της συνεδρίασης της Κ.Ο. ή του Πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ . Ίσως ακόμη και μέσα από συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου.

newpost.gr/

Read more...

Συνάντηση με την Τρόικα για τη νέα «λυπητερή»

Στον Παπακωνσταντίνου οι ελεγκτές…

http://img.protothema.gr/8BB472E79FBB13E073372EF439F924FD.jpg
Συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα θα έχει αργά το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο Πολ Τόμσεν ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και ο Γ. Κρούγκεν στη θέση του Σερβάας Ντερούζ ως απεσταλμένος της Κομισιόν βρίσκονται στην Αθήνα για να δώσουν κατευθύνσεις στο οικονομικό επιτελείο, για τη λίστα των μέτρων (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2014, ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις) αλλά και την πορεία των ελλειμμάτων που θα αποτελέσουν και τη βάση των ελέγχων το Μάιο, ενόψει της έγκρισης της 5ης δόσης του δανείου.

Οι επικεφαλής θα παραμείνουν στην Αθήνα έως αύριο ή και παραπάνω αν χρειαστεί για να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθούν πρόσθετα στοιχεία, τόσο για τα διάφορα σκέλη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, όσο και την πορεία αναδιάρθρωσης των τομέων που κάθε υπουργείο εποπτεύει.

Εκτός από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων ύψους 22 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει, οι ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να ζητήσουν στοιχεία και για την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού και τις πιθανές πρόσθετες παρεμβάσεις σε περίπτωση που το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 είναι τελικά υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων.

Οι Βρυξέλλες αποκλείουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Κατηγορηματικά διέψευσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, τη διενέργεια διαβουλεύσεων με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σωστή τροχιά και πως αυτό καταγράφεται και από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και τους ελέγχους που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

"Η Επιτροπή στηρίζει απόλυτα τις Ελληνικές Αρχές στις προσπάθειες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας και μεταρρύθμισης της οικονομίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα "να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές, με λογικούς όρους δανεισμού".
Read more...

Επιμένουν τα σενάρια Νέες διαψεύσεις από κυβέρνηση και Κομισιόν για την αναδιάρθρωση χρέους

Οργιάζει στις διεθνείς αγορές η φημολογία περί αναδιάρθρωσης παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις
Οργιάζει στις διεθνείς αγορές η φημολογία περί αναδιάρθρωσης παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις
Αθήνα
Σε νέες διαψεύσεις των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχώρησαν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και η Κομισιόν, την ίδια ώρα που στις διεθνείς οργιάζει η σχετική φημολογία, με τους Financial Times να υποστηρίζουν ότι αρκετές κυβερνήσεις από την Ευρωζώνη δεν «αποκλείουν πλέον» αυτό το ενδεχόμενο.
«Ηρεμήστε με το θέμα της αναδιάρθρωσης, δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις», είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, συζητώντας με δημοσιογράφους μετά το περας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αναδιάρθρωση, τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης τέθηκε την Τρίτη και στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Η Βάσω Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το 2013 είναι πιθανό να χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: «Έπρεπε να είχαμε πάει εδώ και καιρό σε αναδιάρθρωση. Έτσι κι αλλιώς το 2013 θα πάμε. Γιατί να μην πάμε τώρα;». Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι τα οφέλη είναι πολύ λιγότερα από τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, είπε την Τετάρτη ότι η Κομισιόν δεν έχει υπόψη της συζητήσεις που να αφορούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

O κ. Αλταφάζ έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ερώτηση αναφορικά με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο κάποιες χώρες της Eυρωζώνης δεν αποκλείουν πλέον τo ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σωστή τροχιά και πως αυτό καταγράφεται και από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και τους ελέγχους που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η Επιτροπή στηρίζει απόλυτα τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας και μεταρρύθμισης της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα «να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές, με λογικούς όρους δανεισμού».

Τέλος, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, τι σκοπεύει να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν μετά το 2012 η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές, αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση συνιστά «σπέκουλα» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, εκπληρώνει τα συμφωνηθέντα».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί οικονομικής ενίσχυσης της Πορτογαλίας, ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε ότι δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο αίτημα από την Λισαβόνα και ως εκ τούτου καμία διαβούλευση δνε διενεργείται στο πλαίσιο της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οι Λειψοί, το δεύτερο «πράσινο νησί» στην Ελλάδα

Μετά τον Αη-Στράτη

Η κ. Μπιρμπίλη και ο κ. Δήμας στο συνέδριο του Economist
Η κ. Μπιρμπίλη και ο κ. Δήμας στο συνέδριο του Economist (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Οι Λειψοί θα είναι το δεύτερο «πράσινο νησί», μετά τον Αη-Στράτη, που θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε από το συνέδριο του Economist η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Παράλληλα, θα υπάρξει και «πράσινο χωριό», που θα είναι ένα ενεργειακό αυτόνομο χωριό του νομού Άρτας, ενώ προωθούνται σειρά άλλων πιλοτικών δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την καινοτομία και την ευρυζωνικότητα, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εστία καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στους τομείς των υλικών και της εξοικονόμησης ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος υλοποιεί πιλοτικές δράσεις που περιλαμβάνουν, εκτός από το πράσινο νησί και το πράσινο χωριό, τα προγράμματα για:

  • 100 πράσινες οροφές
  • πράσινα στρατόπεδα
  • πράσινες γειτονιές, αρχής γενομένης από την Αγία Βαρβάρα, όπου ανακατασκευάζονται τέσσερις εργατικές πολυκατοικίες, ώστε να μηδενιστεί η ενεργειακή τους κατανάλωση
  • πράσινα μουσεία
  • πράσινα κτίρια (πέντε κτίρια του Δημοσίου, 40 σχολεία, εμπορικά και βιοτεχνικά κτίρια σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος)
Η υπουργός Περιβάλλοντος ανήγγειλε, επίσης, σύντομα πρωτοβουλία για χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ενώ παρουσίασε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, περισσότεροι καύσωνες, μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση / ψύξη κλπ.) στο περιβάλλον.

«Δεν μπορώ να διαφωνήσω με την κα Μπιρμπίλη, στο θέμα αυτό υπάρχει συναίνεση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος, Στ. Δήμας.

Ο κ. Δήμας ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές ενέργειας, περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ανταγωνισμό για την εξασφάλιση ενεργειακών πηγών.

«Χρειάζεται στροφή στην πράσινη οικονομία» είπε ο πρώην επίτροπος, η οποία θα οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση του κόστους, μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, ανάπτυξη της καινοτομίας. Για να επιτευχθούν οι στόχοι, τόνισε, χρειάζεται άρση των εμποδίων, μεταξύ άλλων, με αύξηση του κόστους ρύπανσης (δηλαδή της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου) και αναθεώρηση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών από 20 σε 30 % ως το 2020.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σε προανακριτική για την υπόθεση των υποβρυχίων προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ

Στη Βουλή ο φάκελος

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Στη Βουλή βρίσκεται από την Τρίτη ο φάκελος της δικογραφίας της προμήθειας των υποβρυχίων, η οποία καλείται τώρα να εξετάσει αν υπάρχουν ευθύνες πρώην υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στο παραπεμπτικό έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή αναφέρεται ότι πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των πρώην υπουργών το επίμαχο διάστημα 1998-2009.

Οι πολιτικοί, που διετέλεσαν υπουργοί Άμυνας είναι οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Ευ. Μεϊμαράκης.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής χωρίς τη μεσολάβηση Εξεταστικής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το ΙΚΑ πουλάει οικόπεδα και κτίρια – Έτοιμη η λίστα με τα 14 ακίνητα ...



Η αξιοποίηση της περιουσίας όπως όλα δείχνουν ξεκινάει από το ΙΚΑ...
που βάζει πωλητήριο σε 14 ακίνητα αξίας σε κεντρικές και “ακριβές” περιοχές της Αττικής
Ποια είναι τα ... ακίνητα:


-Οικόπεδα Ερυθραίας, οδός: Αγίων Σαράντα
-Οικόπεδο ΚΑΤ Κηφισιάς, λεωφόρος Αθηνών
-Οικόπεδα περιοχή Παλήγιαννη στην Κηφισιά στις οδούς Χ. Τρικούπη, Π. Μπακογιάννη και Θήρας
-Οικόπεδο Αγίας Παρασκευής, οδός Μεσογείων 453
-Κεντρικό Οικόπεδο Πειραιά στην οδό Ε. Αντιστάσεως
-Ακίνητο Σταθμός Λαρίσης στην οδό Φιλαδέλφειας
-Κτίριο Κέντρο Αθήνας στην οδό Πανεπιστημίου 46
-Κτίριο Κέντρο Αθήνας στην οδό Βουλής 6
-Κτίριο Κέντρο Αθήνας στην οδό Αξαρλιάν 7
-Κτίριο Κέντρο Αθήνας στην οδό Πειραιώς 64
-Αποθήκες Ρέντη στην οδό Πειραιώς 167
-Οικόπεδα Κέντρο Αθήνας στις οδούς Σουλίου και Μπενάκη
-Διατηρητέα.
-Ακίνητο Πειραιάς στις οδούς Παπαστράτου, Δαφνίου, Γραβιάς

Σύμφωνα με “Το Έθνος” το ΙΚΑ προχωρεί σε ανοικτό διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης με σύμβουλο - ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων που θα τρέξει το πρόγραμμα αξιοποίησης
newssalonika.blogspot


Read more...

Λάδι στη φωτιά της αναδιάρθρωσης βάζουν οι Financial Times...



Χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της η γερμανική έκδοση των Financial Times, ισχυρίζεται ότι ορισμένες κυβερνήσεις κρατών της Ευρωζώνης, βλέπουν ως πιθανή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα επικαλείται ... ανώτατους αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης πάντως τάχθηκε χθες από το Βερολίνο ο πρόεδρος του γερμανικού του Συνδέσμου Βιομηχανιών Χανς - Πέτερ Κάιτελ, ο οποίος έκανε λόγο για αναδιάρθρωση των χρεών στις χώρες με προβλήματα που "δεν θα χρειαστεί εβδομάδες ή μήνες για να γίνει αλλά μόνο 24 ώρες με τη συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών".
enet


Read more...

Τέλος τα "φθηνά" δάνεια για τους δημοσίους υπαλλήλους


Τέλος στα φθηνά δάνεια προς τους δημοσίους υπαλλήλους από το Παρακαταθηκών και Δανείων βάζει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο βάζει τέλος στους ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης που προσφέρει σήμερα το Ταμείο, από το οποίο θα αποσχισθεί ο τραπεζικός τομέας και η νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί πιθανότατα θα ιδιωτικοποιηθεί...Το Ταμείο χορηγεί σήμερα δάνεια προς τους δημοσίους υπαλλήλους με επιτόκιο χαμηλότερο κατά τουλάχιστον μισή μονάδα σε σχέση με τις εμπορικές τράπεζες και συγκεκριμένα 5,2 με 5,4% σταθερό για 35 χρόνια, ενώ για ειδικές ομάδες είναι ακόμη χαμηλότερο, μεταξύ 3,5% και 4%. Ξεκαθαρίστηκε πάντως ότι από τις αλλαγές δεν πρόκειται να θιγούν όσοι έχουν ήδη πάρει δάνειο, αλλά και όσοι υποβάλλουν αίτηση για δανειοδότηση μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, ενδεχομένως εντός του Απριλίου. Είναι οι τελευταίες αιτήσεις που θα εγκριθούν με βάση τις παλιές διατάξεις. nooz.gr


Read more...

Συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος για Siemens...



Τρεις μήνες μετά την έκδοση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, κατατέθηκε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πρόταση με υπογραφές 84 βουλευτών για να διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το πόρισμα.

Την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Βουλής για να ... συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής για τη Siemens ζήτησε με επιστολή του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κάνει λόγο για "παρατηρημένη προκλητική καθυστέρηση στην σύσταση προκαταρτικής επιτροπής", που, όπως υποστηρίζει, "αυξάνει τους κινδύνους ολοκληρωτικής παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα".


Read more...

Πιέζει η Τρόικα για λουκέτα και περικοπές...



Πιέσεις στη κυβέρνηση, να προχωρήσει άμεσα σε ξεκαθάρισμα των ΔΕΚΟ, σε λουκέτα δημοσίων φορέων που προκαλούν ελλείμματα, αλλά και σε νέες μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα, φέρεται να άσκησε, χθες, το χαμηλόβαθμο κλιμάκιο της Τρόικας.

Οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ζήτησαν να ... ενημερωθούν για το πρόγραμμα των μετατάξεων, ζητώντας πιο γρήγορους ρυθμούς ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν νέες μειώσεις μισθών, κάτι που δεν αποκλείεται να ισχύσει για τα αποκαλούμενα «ρετιρέ».

Μάλιστα στο «τραπέζι» έπεσε χθες και η πρόταση για κλείσιμο ζημιογόνων φορέων του δημοσίου, κάτι που προβλέπεται και στο μνημόνιο.

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, η θέση του τεχνικού κλιμακίου ήταν ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα ώστε να αποκλιμακωθεί το χρέος.

Η 11µελής αντιπροσωπεία συναντήθηκε µε σειρά στελεχών του υπουργείου Οικονοµικών. Ξεκίνησαν νωρίς το πρωί µε τον πρόεδρο του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων Γιώργο Ζαννιά και συζήτησαν τα σχέδια της κυβέρνησης για το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα 2012-15, ποσού 22-24 δισ. ευρώ, αλλά και τα πρόσθετα µέτρα του 2011.

Σήµερα ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του υπουργείου, αναμένεται να συναντηθούν µε τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας, τον Πολ Τόµσεν του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, τον Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Γιούργκεν Κρούγκερ, εκ µέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος αντικαθιστά τον κ. Ντε Ρόουζε.
Αναρτήθηκε από Nonews


Read more...

Συναγερμός για ταμεία-εφάπαξ ...



Βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, η εισφοροδιαφυγή, αλλά και η μαζική έξοδος στη σύνταξη. Στο υπουργείο Εργασίας έχει σημάνει συναγερμός και ήδη είναι σε ...εξέλιξη πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και τον περιορισμό της σπατάλης.
Το μεγαλύτερο τίμημα καλείται να σηκώσει το ΙΚΑ, που βλέπει τα έσοδα από τις εισφορές να περιορίζονται λόγω της μείωσης των μισθών και της αύξησης της ανεργίας. Ωστόσο, στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που αναζητά επειγόντως ρευστό για το εφάπαξ βοήθημα.
Συναγερμός για ταμεία-εφάπαξ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας την ειδική επιτροπή της Βουλής για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του Γ. Κουτρουμάνη προκύπτει πως οι κυριότερες πληγές των ασφαλιστικών ταμείων είναι τέσσερις:

1. Η αύξηση της ανεργίας λόγω της οικονομικής κρίσης. Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας κοστίζει 300 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και μαζί με τα επιδόματα το τίμημα φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

2. Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, που κατ' επέκταση περιορίζει και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι χαρακτηριστικό πως η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 6% φέτος οδηγεί σε απώλειες 700 εκατομμυρίων ευρώ για το ΙΚΑ. Κάθε μία μονάδα μείωσης των αποδοχών σημαίνει 115 εκατομμύρια λιγότερες εισφορές ετησίως.

3. Η αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τα ταμεία να χρειαστούν επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

4. Η ανασφάλιστη εργασία, αλλά και η άρνηση μερίδας εργοδοτών να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές. Η «μαύρη εργασία» φτάνει σήμερα το 25% και στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί στο 12% την επόμενη τριετία.

Σημειώνεται πως ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων δεν πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές. Με βάση τα στοιχεία, το ποσοστό αυτό είναι 36% στον ΟΑΕΕ, 33% στον ΟΓΑ και 26% με 27% στο ΙΚΑ. Τα οφειλόμενα στο ΙΚΑ έχουν φτάσει τα 5,9 δισεκατομμύρια, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών τα 3,9 δισεκατομμύρια και στα υπόλοιπα ταμεία φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο. Δηλαδή συνολικά ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

* Δεν τίθεται θέμα περικοπής δεύτερων ή τρίτων παράλληλων συντάξεων, εφόσον ο δικαιούχος έχει καταβάλει εισφορές και τις δηλώνει στην εφορία, διαβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μέτρα στήριξης με αξιοποίηση ακινήτων, «εργόσημο» και ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών

Η καθιέρωση του «εργόσημου» για όσους απασχολούνται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες, η ρύθμιση των χρεών με ευνοϊκούς όρους και η αξιοποίηση των ακινήτων είναι μερικά μόνο από τα μέτρα στήριξης των Ταμείων. Στις προτεραιότητες του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη είναι:

* Η καθιέρωση του «εργόσημου» μετά από ένα δίμηνο. Το «εργόσημο» θα αφορά πάνω από 250.000 άτομα που παρέχουν κατ΄οίκον υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα οικιακοί βοηθοί) αλλά και τους αγρεργάτες (που ασχολούνται με τη συγκομιδή διαφόρων αγροτικών προϊόντων).
* Η εφαρμογή μίας νέας ρύθμισης χρεών προς τα Ταμεία, που απευθύνεται σε 300.000 οφειλέτες. Για όσους εργοδότες υπαχθούν στη ρύθμιση αναστέλλονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (πλειστηριασμοί).
* Η καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Η αρχή γίνεται από το ΙΚΑ που θα προσλάβει σύμβουλο, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως σήμερα για να αξιοποιηθεί ένα ακίνητο χρειάζονται δύο χρόνια. Στόχος του υπουργείου είναι να δώσει λύση στο πρόβλημα και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις.

Η πάταξη της σπατάλης στους κλάδους υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν φέτος 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο σύνολο των Ταμείων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Επέκταση της ρύθμισης για προστασία των νέων μητέρων

Την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για τη 18μηνη προστασία (μη απόλυση) των νέων μητέρων για το σύνολο των γυναικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα ζητεί η ΓΣΕΕ. Γι' αυτό το θέμα η Συνομοσπονδία έστειλε χθες επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που έχει συμπεριλάβει τη σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ.

Σημειώνεται πως με το ισχύον καθεστώς μία μητέρα δεν μπορεί να απολυθεί έως και 12 μήνες μετά τον τοκετό. Μετά, όμως, την πρόβλεψη για χορήγηση 6μηνης άδειας (άνευ αποδοχών) για την ανατροφή του παιδιού (ενεργοποιείται μετά την περίοδο της λοχείας), προέκυψε η ανάγκη επέκτασης του χρόνου προστασίας της νέας μητέρας στους 18 μήνες.

Τώρα η ΓΣΕΕ ζητεί την επέκταση αυτής της ευνοϊκής διάταξης, η οποία καλύπτει μόνο όσες γυναίκες αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση. Στην επιστολή ζητεί χαρακτηριστικά «τη μη εξαίρεση σημαντικών κατηγοριών εργαζομένων, που χρήζουν ίσης προστασίας».

Ενδεικτικά γίνεται αναφορά στις νέες μητέρες που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε ατομικές επιχειρήσεις και είναι σύζυγοι ή συγγενείς (πρώτου ή δεύτερου βαθμού συγγένειας), δεν έχουν λάβει επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ λόγω της μη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης (200) κ.ά.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

38.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν στην ουρά για να πάρουν το εφάπαξ

Σε οικονομικό «αδιέξοδο» βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου έφτασαν τις 38.000 οι αιτήσεις για το εφάπαξ. Αυτήν τη στιγμή ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια, ενώ η «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού φορέα έχει φτάσει τα 1,7 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, λόγω της μαζικής φυγής των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τον Μάρτιο καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 25% των αιτήσεων για εφάπαξ (έφτασαν τις 1.300) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν τώρα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια. Αρκεί να αναφερθεί πως κάθε μήνα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση μόνο 600 με 650 βοηθημάτων.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο τριών σημείων για το Ταμείο Πρόνοιας, με στόχο να ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση το 2009. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

* Η ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας των 60.000 εργαζομένων με συμβάσεις στο Δημόσιο. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τώρα θα μπορούν να καταβάλλουν τις απαιτούμενες εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας και όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης θα πάρουν και το εφάπαξ που τους αναλογεί.

* Ο εσωτερικός δανεισμός του Ταμείου Πρόνοιας από το επικουρικό του Δημοσίου (δηλαδή το ΤΕΑΔΥ). Το δάνειο αυτό θα είναι περίπου 350 με 400 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καταβληθούν περίπου 8.000 εφάπαξ στους δικαιούχους.
* Η έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που τα προβλήματα του Ταμείου δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, θα εξεταστεί σε επόμενη φάση το ενδεχόμενο επιβολής ειδικής εισφοράς από 2% έως 3% σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και οι όποιες αποφάσεις θα συνδεθούν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ «ΑΔΙΕΞΟΔΟ»

* Τις 38.000 έφτασαν οι αιτήσεις για εφάπαξ, που στοιβάζονται στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
* Ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια.
* Τον Μάρτιο καταγράφεται αύξηση των αιτήσεων κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.
* Κάθε μήνα τα έσοδα από εισφορές αρκούν για την έκδοση μόνο 600 με 650 βοηθημάτων.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
ΕΘΝΟΣ



Read more...

Αγριο κυνηγητό σε όσους αγνόησαν την περαίωση...



Έτοιμη είναι η υπουργική απόφαση που θα δίνει εντολή σε όλες τις εφορίες της χώρας να στείλουν σημειώματα σε περίπου 500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στην περαίωση προκειμένου να... διενεργηθεί έλεγχος «φαστ τρακ». Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία θα επιβαρυνθούν με πρόσθετες επιβαρύνσεις καθώς το κόστος του ελέγχου είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί πολύ υψηλότερο από την ελάχιστη επιβάρυνση ανά χρήση που όριζε ο νόμος της περαίωσης. Τη σχετική απόφαση αναμένεται να υπογράψει άμεσα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς με στόχο την είσπραξη των πολυπόθητων εσόδων. Μάλιστα όπως επισημαίνουν αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ σημαντικό οι εφορίες να διενεργήσουν τους ελέγχους με διαδικασίες εξπρές για να γνωρίζουν με ακρίβεια πόσα έσοδα θα εισπράξει το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς, θα συναντηθεί σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι, με τους Προϊσταμένους των ΔΟΥ, των Τελωνείων και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι ο προγραμματισμός και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Λίγο νωρίτερα, στις 10 π.μ. ο κ. Κουσελάς θα επισκεφτεί το συνοριακό Τελωνείο των Κήπων, που αποτελεί την κύρια πηγή εισόδου και εξόδου με τη γείτονα Τουρκία, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει την αναβάθμιση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου – εξόδου της χώρας μας.
ΒΗΜΑ



Read more...

Σταμάτησε η διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό...




Μια θετική εξέλιξη ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του σχεδόν κατεστραμμένου από το φονικό σεισμό και το τσουνάμι των κυμάτων του Ειρηνικού ωκεανού που ακολούθησε, πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε, ότι ... η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενέργεια νερού, στη θάλασσα, έχει πλέον σταματήσει.

Οι μηχανικοί της Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο, αγωνίζονταν σκληρά εδώ και ημέρες, στη σημαντικότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσέρνομπιλ, μέχρι να πετύχουν να σταματήσουν τη διαρροή του ραδιενεργού ύδατος, που διέφευγε από ρήγμα εύρους 20 εκατοστών σε τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2.

Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες με τη χρήση αρχικά τσιμέντου και στη συνέχεια χημικού υδρόφιλου πολυμερούς, τελικά το ρήγμα σφραγίστηκε, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, με τη χρήση υαλινομερούς υλικού.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να εκταμιεύσει έκτακτο κονδύλι ύψους 3 τρισεκατομμυρίων γιεν, δηλαδή περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων, ως πρώτη δόση πρόσθετης δαπάνης στον προϋπολογισμό για την ανακούφιση των θυμάτων από την καταστροφή. Η πληροφορία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ασάχι.

Βασισμένη σε προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για έκτακτο κονδύλι στον προϋπολογισμό, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε δάνειο προκειμένου να χρηματοδοτήσει την έκτακτη δαπάνη στον προϋπολογισμό.

Χθες προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία η νέα ανακοίνωση της εταιρείας TEPCO, σύμφωνα με την οποία στο θαλασσινό νερό κοντά στην τσιμεντένια τάφρο που έχει υποστεί ρωγμή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανιχνεύτηκαν επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο.

Στην Ιαπωνία, το νόμιμο όριο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό είναι 0,04 μπεκερέλ ιωδίου-131 ανά κυβικό εκατοστό.

Το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό που μετρήθηκε το Σάββατο ήταν 480.000 φορές υψηλότερο από το νόμιμο όριο στο νερό κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 1, ενώ ήταν 380.000 φορές υψηλότερο κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 3 και 350.000 φορές κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 4, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji Press.
ΑΠΕ-ΜΠΕ



Read more...