Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για την δεύτερη αξιολόγηση Εργασιακά: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με... στήριξη Γιούνκερ


Το σχέδιο των κινήσεών του ενόψει του επόμενου δύσκολου κάβου για την κυβέρνηση καταρτίζει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί κυρίαρχη εκτίμηση ότι αν η κυβέρνηση ξεπεράσει και τις δυσκολίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τότε η σταθερότητά της και η προοπτική εξάντλησης της τετραετίας θα καταστεί αδιαμφισβήτητη.
tsiprasyounker
του Γιώργου Μελιγγώνη
Ενόσω στη Συγγρού κάνουν σχέδια για φθινοπωρινές πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή τις δυσκολίες της δεύτερης αξιολόγησης –και δη τις αξιώσεις των δανειστών για τα εργασιακά- στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για άλλη μία δύσκολη μάχη. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θέλει να είναι το καλοκαίρι μία «ουδέτερη» πολιτική περίοδος –ώστε να καλλιεργηθεί και το κλίμα των απαραίτητων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο και για την εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος- ο Αλέξης Τσίπρας οργανώνει ήδη τις «γραμμές άμυνας» της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των απαιτήσεων των δανειστών.
Στήριξη Γιούνκερ
Τα εργασιακά, εξάλλου, αποτελούν πραγματικό «εφιάλτη» για την κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων είναι θέματα που αφορούν στον πυρήνα της ιδεολογίας και της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ομαδικές απολύσεις και διάφορες τέτοιες εμμονές του ΔΝΤ δεν είναι ένας φόρος, που μπορούμε για ένα ή δύο χρόνια να τον αυξήσουμε. Είναι δικαιώματα κατακτημένα με αίμα, που δεν μπορεί να καταργήσει η Αριστερά»,
υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας την δυσκολία της σχετικής συζήτησης για την κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν κλίμα αισιοδοξίας και ικανοποίησης μετά τα όσα είπε χθες, στις κοινές του δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει ότι «ανάπτυξη δε θα έρθει με την συντριβή της εργασίας» και εξέφρασε τη συμφωνία του. Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων», προανήγγειλε ότι «θα συμφωνήσει» με την πρόταση που θα καταρτίσει η Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε «να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα» στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Σημειωτέον
πως ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανέμεναν τόσο ισχυρή και απερίφραστη στήριξη των θέσεων της κυβέρνησης, γι’ αυτό και κυβερνητικοί επιτελείς δεν εκφράζουν μόνο την ικανοποίησή τους, αλλά και την… θετική έκπληξή τους για το πόσο «εκδηλωτικός» εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν επί των εργασιακών.
«Αρραγές εθνικό μέτωπο»
Τούτων δοθέντων, αλλά και με την Ευρώπη να παραμένει «εύθραυστη» λόγω των συσχετισμών που θα διαμορφώσει το δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και οι ισπανικές εκλογές της Κυριακής, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η «πολιτική βούληση» που επεδείχθη εκ μέρους της Ευρώπης για να κλείσει –έστω και με… βάσανα- η πρώτη αξιολόγηση, θα ισχύσει και για την δεύτερη αξιολόγηση. «Το ΔΝΤ εκ των πραγμάτων παίζει δεύτερο ρόλο πια. Και αυτό θα φανεί και στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου για τα εργασιακά», εκτιμά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, ορμώμενος από τη στήριξη που παρέσχε στις ελληνικές θέσεις ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έριξε ήδη από χθες το βράδυ στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την πρότασή του για διεξαγωγή εθνικού διαλόγου για τα εργασιακά με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ενόψει του φθινοπώρου και της έναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκφράσουν τις θέσεις τους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. «Τώρα θα μετρηθούμε όλοι. Ποιοι θέλουν απολύσεις, ποιοι θέλουν περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων, ποιοι είναι με ποιους», λένε στο Μαξίμου, αναμένοντας, κυρίως, την απάντηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τα εργασιακά. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη δηλώσει ότι είναι «επιβεβλημένη» η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει… «απαλά» για τις ομαδικές απολύσεις, περιοριζόμενος να πει απλώς ότι «δε θα λύσουν το πρόβλημα». Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πάντες να εκφράσουν «ξεκάθαρες απόψεις», ώστε να διαμορφωθεί ένα εθνικό μέτωπο που θα επικαλεστεί στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Η Κομισιόν διαψεύδει δημοσιεύματα για το «πάγωμα» κονδυλίων ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα...


Η Κομισιόν διαψεύδει δημοσιεύματα για το «πάγωμα» κονδυλίων ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα
Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν αρνήθηκε σήμερα την εγκυρότητα δημοσιευμάτων που ήθελαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «παγώνει» κονδύλια προς την Ελλάδα για την...
προγραμματική περίοδο 2014-2020 (ΕΣΠΑ) λόγω έρευνας της επιτροπής ανταγωνισμού. 

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές εγγράφων» ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Την ίδια ώρα τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά τα κοινοτικά κονδύλια είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση όταν τα δεδομένα έχουν πιστοποιηθεί. Δεν είμαστε σήμερα εκεί».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «προφανώς και γνωρίζουμε για την υπόθεση», αλλά δεν αποτελεί είδηση καθώς αυτό «είναι πρωτίστως ζήτημα για τις ελληνικές αρχές όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σε δελτίο τύπου της ελληνικής επιτροπής ανταγωνισμού στις 17 Μαΐου».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο «η Κομισιόν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές λεπτομέρειες και θα εξετάσει το ζήτημα ενδελεχώς όταν τις λάβει. Δεν είμαστε σήμερα εκεί»...

Read more...

Ανακοίνωσε υποψηφιότητα και ο Θεοχαρόπουλος...


Αισίως στους τρεις έφτασαν οι...
υποψήφιοι αρχηγοί στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ήταν η σειρά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, να ανακοινώσει χθες και δημοσίως την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κυοφορούμενου νέου φορέα.

Μπορεί οι διεργασίες να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και να παραμένει αβέβαιο αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία για τη συγκρότηση του σχήματος, ωστόσο οι πρόεδροι των βασικών κομμάτων που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις, τρέχουν παράλληλα και μια προσωπική κούρσα, επισημοποιώντας τις υποψηφιότητές τους.

Η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού από τη βάση των μελών και των φίλων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί το προσεχές φθινόπωρο, με πιθανότερο μήνα τον Οκτώβριο. Θα είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει, με επιδίωξη τη μέγιστη δυνατή προσέλευση ψηφοφόρων (ενδεικτικά έχει αναφερθεί ο αριθμός των 200.000 ατόμων για να αποκτήσει το εγχείρημα δυναμική).

Από τη δική του πλευρά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έθεσε ως πρόταγμα της απόφασής του να εκτεθεί στην κρίση των πολιτών την ενότητα και την ανανέωση, δηλώνοντας ότι ο στόχος είναι ο ενιαίος προοδευτικός σοσιαλδημοκρατικός φορέας «που θα ενώσει τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της ανανεωτικής Αριστεράς, με ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ερωτηθείς για τον Γ. Παπανδρέου, σημείωσε ότι «δεν περισσεύει κανείς για να μείνει εκτός του σχήματος», ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον πρωθυπουργό, προαναγγέλλοντας μια πολιτική αντιπαράθεση μαζί του.

efsyn.gr

Read more...

Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης...


Αλέξης Τσίπρας
Στο Στρασβούργο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, όπου στις 15.30 το απόγευμα θα μιλήσει στην Ολομέλεια Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Νωρίτερα, όπως έχει προγραμματιστεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σειρά συναντήσεων, αρχικά με τον...
γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, αλλά και με Έλληνες βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το μεσημέρι θα παρατεθεί επίσημο γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού και του πρωθυπουργού της Εσθονίας από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενώ αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γκίντο Ραϊμόντι και με τον Έλληνα δικαστή στο ΕΔΔΑ, Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει ως εξής:

10.30 Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θιορμπορν Τζάκλαντ

11.00 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Αγραμούντ

11.30 Συνάντηση με τους Έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

13.00 Γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού και του πρωθυπουργού της Εσθονίας (προεδρεύουσα χώρα στο ΣτΕ), Ταάβι Ρόιβας, από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

14.30 Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γκίντο Ραϊμόντι, και τον Έλληνα Δικαστή στο ΕΔΔA, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

15.30 Ομιλία στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Read more...