Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Μετά το σκάνδαλο με τον ξενώνα Έρευνα της Κομισιόν για το σαλέ Λιάπη στο Καρπενήσι


Έρευνα της Κομισιόν για το σαλέ Λιάπη στο Καρπενήσι


- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει το θέμα των κοινοτικών επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος Leader II - 10 εκατομμύρια δραχμές είχε λάβει ο πρώην υπουργός Μεταφορών, τα οποία και πιθανόν να ζητήσει πίσω η Κομισιόν

Τον πρώην υπουργό Μεταφορών έχει βάλει στο στόχαστρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και εν συνεχεία των αποκαλύψεων με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Λιάπη και τη βίλα της οικογένειάς του στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιηθεί, όπως ήταν αναμενόμενο εξαιτίας της μεγάλης δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα, και ελέγχει διεξοδικά το θέμα των κοινοτικών επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος Leader II, το οποίο στόχευε στην ανάπτυξη της αγροτικής υπαίθρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Βρυξέλες αναμένεται να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους για το πώς αξιοποιήθηκαν οι κοινοτικές επιδοτήσεις και αν όντως τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό που δόθηκαν. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι δεν διατέθηκαν για το σκοπό που αυτά εγκρίθηκαν, ενδεχομένως να ζητήσουν να επιστραφούν τα λεφτά.

Συγκεκριμένα, τα χρήματα της επιδότησης, 10 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία έλαβε στις αρχές της δεκαετίας του '90 η θεία του Μιχάλη Λιάπη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει η Κομισιόν από τον πρώην υπουργό Μεταφορών, σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι το πατρικό του ανακαινίστηκε με κοινοτικά χρήματα και δεν λειτούργησε ως ξενώνας.

Σε επικοινωνία με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Πάνος Καρβούνης, ανέφερε ότι τα «κεντρικά» έχουν ενημερωθεί και κινούνται οι διαδικασίες για έλεγχο, εν αναμονή και όσων προκύψουν από την έρευνα από τις ελληνικές αρχές.

Στην περίπτωση που τελικά η Κομισιόν ζητήσει από το Μιχάλη Λιάπη να επιστρέψει τα χρήματα, ένα μεγάλο θέμα γεννάται για όλους όσοι διεκδίκησαν κοινοτικά κονδύλια, έλαβαν τα χρήματα αλλά τα χρησιμοποίησαν με λάθος τρόπο.

Όπως είναι αναμενόμενο, ευθύνες αποδίδονται όχι μόνο στους παρανομούντες αλλά και στις επιτροπές παρακολούθησης, όπως και στις διαχειριστικές αρχές που έλεγχαν πού πήγαιναν τα χρήματα των κοινοτικών κονδυλίων.
.protothema.gr

Read more...

Με απόφαση Σαμαρά - Βενιζέλου Καταργείται το 25ευρο στα νοσοκομεία, έρχεται αύξηση στα τσιγάρα


Καταργείται το 25ευρο στα νοσοκομεία, έρχεται αύξηση στα τσιγάρα
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τροπολογία με την οποία θα καταργηθεί το μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία κατατίθεται το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή. Ως ισοδύναμο μέτρο ορίστηκε η αύξηση στην τιμή των τσιγάρων και του καπνού κατά 5 λεπτά.

Η απόσυρση του μέτρου του 25ευρου αποφασίστηκε στη συνάντηση που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «πολύ σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο της αρχικής μας απόφασης και της μάχης που δώσαμε».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτό δείχνει πως το 2014 μπορεί να είναι πραγματικά έτος κοινωνικής ευαισθησίας και αποκατάστασης αδικιών.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σφοδρή σύγκρουση ΚΤΕΛ με φορτηγό στα διόδια Μαλγάρων- Δύο νεκροί



Τροχαίο με δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες κοντά στα διόδια Νέων Μαλγάρων. ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με φορτηγό (Pics+Vid)
Δύο γυναίκες νεκρές και εικοσιδύο τραυματίες, επιβάτες λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, είναι ο τραγικός απολογισμός από το τροχαίο που σημειώθηκε στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα διόδια Νέων Μαλγάρων, με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την Τροχαία, το λεωφορείο έπεσε στο πίσω μέρος φορτηγού, με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, που ήταν σταθμευμένο στο δεξί μέρος του δρόμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους 22 τραυματίες σοβαρότερα είναι ο οδηγός του λεωφορείου.
Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσαν οχτώ ασθενοφόρα, που μετέφεραν τους τραυματίες σε εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα εισόδου προς την πόλη.
Μάλιστα, συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού.
Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: seleo.gr

Read more...

Φυλακή υψίστης ασφαλείας σε 100 μέρες, μετά το φιάσκο με τον Χριστόδουλο Ξηρό



Αποφασίστηκε η ίδρυση και λειτουργία, εντός 100 ημερών, φυλακή υψίστης ασφαλείας στην οποία θα μετάγονται και θα εκτίουν τις ποινές τους οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες. Αυστηρή νομοθετική ρύθμιση για τις άδειες των τρομοκρατών από τον υπ. Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου
Φυλακή υψίστης ασφαλείας για επικίνδυνους εγκληματίες θα λειτουργήσει εντός εκατό ημερών, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χ. Αθανασίου, μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση δεν θα λαμβάνουν άδειες εξόδου από τις φυλακές.
Υπενθυμίζεται, ότι μετά την μη παρουσίαση του Χριστόδουλου Ξηρού στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Καλλικράτιας Χαλκιδικής, όπως είχε την υποχρέωση, κάτι δηλαδή που σήμανε την διαφυγή του, σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι επανεξετάζεται το όλο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους και ειδικά σε αυτούς που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Κατόπιν αυτών ο υπουργός Δικαιοσύνης θα φέρει στην Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ή τρομοκρατικές ενέργειες γενικότερα, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες εξόδου από τις φυλακές που κρατούνται.
Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη χορηγούνται άδειες και σε όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα.
Να σημειωθεί ότι από τα 18 μέλη της 17Ν που έχουν καταδικαστεί βρίσκονται ακόμα στις φυλακές Κορυδαλλού μόνο πέντε, που είναι οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Ηρακλής Κωστάρης, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος και μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014 ήταν στις φυλακές Κορυδαλλού και ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Read more...

Για απάτη και ξέπλυμα κατηγορείται η πριγκίπισσα Kριστίνα...




Ο Ισπανός δικαστής Χοσέ Κάστρο απήγγειλε κατηγορίες για φορολογική απάτη και ξέπλυμα κεφαλαίων εναντίον της πριγκίπισσας Κριστίνα, κόρης του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και την κάλεσε να...
παρουσιασθεί στις 8 Μαρτίου, ανακοίνωσε το δικαστήριο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Είναι η πρώτη φορά που άμεσο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας εμπλέκεται στην έρευνα για διαφθορά εναντίον του Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, συζύγου της ινφάντα Κριστίνα. Το σκάνδαλο έχει πλήξει σοβαρά την εικόνα της μοναρχίας στην Ισπανία.

Η απαγγελία κατηγορίας έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον βασιλιά Χουάν Kάρλος, ο οποίος γιόρτασε την Κυριακή τα 76α του γενέθλια και εμφανίσθηκε τη Δευτέρα σε στρατιωτική τελετή εξαντλημένος και στηριζόμενος σε πατερίτσες, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στις 21 Νοεμβρίου στο ισχίο.

Ο δικαστής Χοσέ Κάστρο, ο οποίος ερευνά την υπόθεση από το 2010, αποφάσισε να πραγματοποιήσει έρευνα κατά της ινφάντα Κριστίνα για πρώτη φορά την άνοιξη του 2012, αλλά η απόφασή του ακυρώθηκε έπειτα από απόφαση της Εισαγγελίας.

Ο δικαστής ερευνά εάν η κόρη του Χουάν Κάρλος ενέχεται στις παράνομες δραστηριότητες του συζύγου της, πρώην ολυμπιονίκη του χάντμπολ, 45 ετών, που θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση 6,1 εκατομμυρίων δολαρίων από δημόσιους πόρους μαζί με τον συνεταίρο του Ντιέγο Τόρες, όταν ήταν πρόεδρος της εταιρείας μη κερδοsκοπικού χαρακτήρα , του ινστιτούτου Noos.

Πάντως, ο ισπανικός βασιλικός οίκος εξέφρασε «σεβασμό απέναντι στις αποφάσεις της δικαιοσύνης», έπειτα από την απαγγελία κατηγοριών κατά της κόρης του πριγκίπισσας Κριστίνα για φορολογική απάτη και ξέπλυμα κεφαλαίων, που ανοίγει μία μαύρη χρονιά για την ήδη αποδυναμωμένη ισπανική μοναρχία.

Read more...

Συνέλαβαν τον Σακκά...


...για παραβίαση των περιοριστικών όρων...

Συνελήφθη εκ νέου το μεσημέρι της Τρίτης ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» Κωνσταντίνος Σακκάς. Σύμφωνα με ...
ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ο 30χρονος παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί αφότου αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Ιούλιο και ενώ ήταν προφυλακισμένος επί 31 μήνες, πέρα από κάθε νόμιμο όριο.

Οι αρχές του επέβαλαν προκειμένου να αποφυλακιστεί τους περιοριστικούς όρους της της απαγόρευσης εξόδου από την Αττική και τον Πειραιά, του περιορισμού κατ’ οίκον και καταβολή 30.000 ευρώ ως εγγύηση. Επίσης υποχρεώθηκε σε συστηματική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο νεαρός, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2010, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται ενώ είχε προχωρήσει σε μακρά απεργία πείνας με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του.

Την ίδια ώρα εξακολουθεί να αναζητείται ο καταδικασθείς για την υπόθεση της “17 Νοέμβρη” Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος είχε πάρει ολιγοήμερη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού και ήταν υποχρεωμένος να παρουσιάζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική...
enet.gr

Read more...

Η έκπτωση στο ρεύμα αφορά πάνω από το 85% των νοικοκυριών της χώρας...


Οι ωφελημένοι μπορούν να μειώσουν το κόστος τις μέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα μέτρα έκπτωσης στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θεσπίστηκαν με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και ...
ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, αναμένεται να ωφελήσουν πάνω από το 85% των νοικοκυριών της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν σήμερα κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από 2000 κιλοβατώρες, που είναι το όριο που έχει θεσπιστεί προκειμένου να ισχύει η έκπτωση. Στην πράξη εκτιμάται ότι, αν εξαιρεθούν οι περιοχές (πχ νησιά) όπου δεν αντιμετωπίζεται πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι δικαιούχοι κυμαίνονται σε 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων από εστίες καύσης, παρέχεται έκπτωση στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας ίση με το 70% του οικιακού τιμολογίου για την αντίστοιχη περιοχή, σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων.

Το κόστος που προκύπτει από την έκπτωση αυτή θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η έκπτωση του 70% εφαρμόζεται στο ανταγωνιστικό μέρος του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο σύνολο των χρεώσεων για το ρεύμα (που περιλαμβάνει και τις χρεώσεις για τα δίκτυα κλπ) η έκπτωση διαμορφώνεται κοντά στο 50%.

Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με δωρεάν λειτουργία ενός κλιματιστικού επί 7 ώρες και η λογική με την οποία θεσπίστηκε το μέτρο είναι η στροφή των νοικοκυριών από τα τζάκια στα ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήδη ισχύει, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), που κατοικούν στην περιοχή εφαρμογής των μέτρων και για διπλάσιο αριθμό ημερών, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του ΚΟΤ είναι μηδενική.

Εξάλλου, ήδη παρέχεται αντίστοιχη έκπτωση 70% στις προνοιακές δομές των δήμων, των περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εξάλλου η διαδικασία επανασύνδεσης φτωχών νοικοκυριών που για διάφορους λόγους δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ. Συνολικά έχουν επανασυνδεθεί 5.124 νοικοκυριά, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές επιτροπές σε 173 δήμους στις οποίες εξακολουθούν να υποβάλλονται αιτήματα επανασύνδεσης με ρυθμό 100-120 την ημέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ, οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στον τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με συγκράτηση του ενεργειακού κόστους αλλά και η συνέχιση της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Στις 22 Ιανουαρίου η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την πολιτική ενέργειας και περιβάλλοντος ως το 2030.

Σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο θα τεθούν επίσης οι δυνατότητες ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ από εναλλακτικές πηγές και οδεύσεις (Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου, αγωγός ΤΑΡ κλπ), η προοπτική τροφοδοσίας της ΕΕ από τα κοιτάσματα της νοτιανατολικής Μεσογείου καθώς και οι εξελίξεις αναφορικά με τη διερεύνηση του ελληνικού υπεδάφους...
newsbeast.gr

Read more...

Και 500 νέες προσλήψεις Αποχωρούν 1.827 από τον ΟΤΕ με το πρόγραμμα εθελούσιας


Αποχωρούν 1.827 από τον ΟΤΕ με το πρόγραμμα εθελούσιας
  (Φωτογραφία:  Τα Νέα )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τον ΟΤΕ, με την αποχώρηση 1827 εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ υπολογίζεται, ότι η καθαρή ετήσια εξοικονόμηση από τη μείωση του προσωπικού ανέρχεται περίπου σε 94 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται δε, πως τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο ΟΤΕ καλύπτει το σύνολο του κόστους, περίπου 73,5 εκατ. ευρώ, των ασφαλιστικών εισφορών για την αυτασφάλιση των εργαζομένων που αποχώρησαν μέσω των προγραμμάτων.

«Με τα προγράμματα αυτά» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «δίνεται η δυνατότητα στον ΟΤΕ να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά του έξοδα, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του και να προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες απασχόλησης στον Όμιλο για νέους ανθρώπους που έχει ανάγκη η χώρα».

Ο ΟΤΕ προχωρεί σε 500 προσλήψεις νέων τεχνικών πεδίου, μηχανικών, πωλητών καταστημάτων και εταιρικών πωλητών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνάντηση με τον Άδωνι Κατάργηση του 25ευρου θα ζητήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Κατάργηση του 25ευρου θα ζητήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Να ζητήσουν από τον υπουργό Υγείας την απόσυρση της διάταξης των νοσηλείων των 25 ευρώ αποφάσισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συναντώνται με τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, τέθηκε το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας της κυβέρνησης, με ενημέρωση των βουλευτών για όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, χωρίς αιφνιδιασμούς και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.
Η συνάντηση αντιπροσωπείας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Γεωργιάδη γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να βρουν κοινό τόπο για το δημοσιονομικά ισοδύναμο μέτρο που θα μπορούσε να επιβληθεί αντί του τσουχτερού νοσηλείου.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε πει επανειλημμένως ότι η επίμαχη ρύθμιση θα μπορούσε να καταργηθεί, εφόσον βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
Ένα από τα ισοδύναμα μέτρα που εξετάζεται είναι η επιβολή τέλους στα παραπεμπτικά για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.
Επίσης, έχει τονίζει ότι η τρόικα συμφωνεί να καταργηθεί το νοσήλειο των 25 ευρώ, αρκεί να υπάρξει αύξηση της συμμετοχής σε όλα τα παραπεμπτικά.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την Πέμπτη και την Παρασκευή Κλείνει για 48 ώρες το ταμείο του «Γ. Γεννηματάς» για να μην εισπραχθεί το 25ευρω


Κλείνει για 48 ώρες το ταμείο του «Γ. Γεννηματάς» για να μην εισπραχθεί το 25ευρω
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Διήμερο κλείσιμο του ταμείου του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην επιβολή του μέτρου είσπραξης 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου.
Έτσι, την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, από τις 8 το πρωί έως τις 14:00 το ταμείο του νοσοκομείου θα παραμείνει κλειστό.
Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους ζητούν να υπάρξει «πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό χωρίς προϋποθέσεις», σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουμε τριπλοπληρώσει για την υγειονομική μας περίθαλψη, την ώρα της δουλειάς μας με τη φορολογία μας και με τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Δεν θα πληρώσουμε ξανά την ώρα της ανάγκης».
Να καταργηθεί το 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο και το 1 ευρώ για εκτέλεση συνταγής και να σταματήσει «η μετάθεση των πληρωμών Υγείας στις τσέπες κάθε ασφαλισμένου πολίτη», ζητά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι οι νέες επιβαρύνσεις «δημιουργούν όχι μόνο συνθήκες αδυναμίας πληρωμών, αλλά και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, οι οποίοι θα προκύψουν από την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για την αντιμετώπιση της υγείας των πολιτών».
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας ότι «τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δυνατότητα σύστασης εταιρειών Αποσύρθηκε η τροπολογία που μετατρέπει τους δεσπότες σε επιχειρηματίες


Αποσύρθηκε η τροπολογία που μετατρέπει τους δεσπότες σε επιχειρηματίες
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αποσύρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ.Μητσοτάκη και Δημοσίων Έργων Μ.Χρυσοχοΐδη, η οποία προέβλεπε ότι όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα ρυθμίζονται με Κανονισμούς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία επρόκειτο να αντικατασταθεί διάταξη του Ν. 590/1977 (άρθρο 46 παράγραφος 2) που προέβλεπε ότι «ο τρόπος διοικήσεως, διαχειρίσεως και της εν γένει αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας, ήτοι της μοναστηριακής, διατηρητέας τε και μη, της Μητροπολιτικής, ενοριακής και της ανηκούσης εις τα λοιπά εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθορίζεται δι' αποφάσεων της Δ.Ι.Σ., εγκρινομένων υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (ΙΣΙ) και βάσει των ιερών κανόνων και των νόμων της Πολιτείας, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως».

Η τροπολογία έδινε επίσης τη δυνατότητα σε φορείς της Εκκλησίας να συνιστούν κάθε είδους εταιρείες, ακόμα και μονοπρόσωπες, για την εξυπηρέτηση μόνο των θρησκευτικών, φιλανθρωπικών, πολιτιστικών σκοπών τους. Εισάγεται, ωστόσο, σαφής απαγόρευση να συμμετέχουν στις εταιρείες αυτές φυσικά ή νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πιο αναλυτικά, η τροπολογία προέβλεπε ότι:

  • Διορισμοί κληρικών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν έως το 2010 και δεν δημοσιεύθηκαν εκ παραδρομής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται να δημοσιευθούν αναδρομικά από την ημερομηνία ανάληψης της υπηρεσίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι μηνών.
  • Η κάθε Μουφτεία (Κομοτηνής, Ξάνθης, Διδυμοτείχου), η οποία εκ του νόμου 1920/1991 είναι δημόσια υπηρεσία και ο προϊστάμενος της Μουφτής κατέχει θέση γενικού διευθυντή, βρίσκεται σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης.
  • Εισάγεται γενική ρύθμιση για εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα (Εκκλησία της Κρήτης, Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου και Εξαρχίας Πάτμου, Ισραηλιτικές Κοινότητες, Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως Ισραηλιτών Ελλάδος), προκειμένου να διευκρινιστεί ότι αυτά δεν ταυτίζονται με τα κρατικά ΝΠΔΔ και δεν υπάγονται στις διατάξεις δημοσίου δικαίου, που αφορούν τη Γενική Κυβέρνηση και τον δημόσιο τομέα -στενό ή ευρύτερο- εκτός αν το ορίζει ρητά κάποια συγκεκριμένη διάταξη.
Ωστόσο, συνεχίζουν να ισχύουν οι τυχόν μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες σ' αυτά διατάξεις, που αφορούν στην εποπτεία τους και τον δημοσιονομικό έλεγχό τους, καθώς και την πρόσληψη και την κατάσταση του προσωπικού τους.

Διευκρινίζεται επίσης ότι σε όσες περιπτώσεις τα παραπάνω θρησκευτικά νομικά πρόσωπα λαμβάνουν επιχορηγήσεις και κάθε είδους χρηματοδοτήσεις από το Κράτος ή ευρωπαϊκούς πόρους, υποχρεούνται να ακολουθούν την κείμενη νομοθεσία δημοσίου δικαίου κατά τη διαχείριση αυτών των χρηματικών ποσών (πχ ανάθεση συμβάσεων έργων) και ότι υπάγονται στον ίδιο δημοσιονομικό έλεγχο που υπάγονται και τα επιχορηγούμενα κρατικά ΝΠΔΔ.

Για τη διάταξη αυτή, γίνεται επίκληση στην αιτιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο «έχει αποσαφηνίσει και σε ελληνική υπόθεση και σε υποθέσεις μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κρατών και εκκλησιών με τη μορφή ΝΠΔΔ ότι, παρ' ότι στα κράτη αυτά οι Εκκλησίες είναι ΝΠΔΔ, είναι μη κυβερνητικοί οργανισμοί και έχουν πλήρως δικαίωμα αυτοδιοίκησης των υποθέσεων τους έναντι του κράτους, με αποφάσεις των διοικητικών οργάνων τους».
 
  • Δίνεται η δυνατότητα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να συνιστά ως ΝΠΙΔ, εκκλησιαστικά ιδρύματα, προς διευκόλυνση της καθημερινής πρακτικής και της φιλανθρωπικής δράσης τους, καθ' όσον πρόκειται για μη κερδοσκοπικούς φορείς της Εκκλησίας, που έχουν επιφορτισθεί με το κύριο βάρος του μορφωτικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας και ήδη στην πράξη έχουν αναπτύξει έννομες σχέσεις δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, με πλήθος νομικών συνεπειών.
Επίσης, προβλέπεται μεταβατική διάταξη για όσα εκκλησιαστικά ιδρύματα έχουν ήδη λειτουργήσει με δημοσιευμένους κανονισμούς, ώστε να εναρμονιστούν με τις νέες προβλέψεις εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ενός έτους, άλλως να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όχι ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, αλλά ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ για την επικουρία των οποίων αναπτύχθηκαν.

  • Όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ρυθμίζονται με Κανονισμούς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κανονισμοί που αφορούν τη διοίκηση, διαχείριση, έλεγχο, διαφύλαξη, καταγραφή και αξιοποίηση του συνόλου της εκκλησιαστικής περιουσίας ψηφίζονται από τη ΔΙΣ και, κατόπιν εγκρίσεως τους από την ΙΣΙ, δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η διάταξη ορίζει ότι η παράγραφος 2 του άρθρου 46 του Ν. 590/1977 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο τρόπος διοικήσεως, ελέγχου, διαφυλάξεως και καταγραφής, λογιστικής διαχειρίσεως, αναθέσεως, εκπονήσεως και διενέργειας έργων, μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών, εκποιήσεως και εκμισθώσεως και γενικά κάθε ζήτημα της διαχειρίσεως και αξιοποιήσεως της περιουσίας κάθε νομικού προσώπου του άρθρου 1 παρ.4 του παρόντος καθορίζεται, κατόπιν εισηγήσεως του επιχωρίου Μητροπολίτου ή του αρμοδίου οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος (προκειμένου για την περιουσία που διοικεί και διαχειρίζεται), με Κανονισμούς της ΔΙΣ και βάσει των Ιερών Κανόνων, δημοσιευόμενων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κανονισμοί, οι οποίοι αφορούν τη διοίκηση, διαχείριση, έλεγχο διαφύλαξη, καταγραφή, και αξιοποίηση του συνόλου της εκκλησιαστικής περιουσίας ψηφίζονται από τη ΔΙΣ και, κατόπιν εγκρίσεως τους από την ΙΣΙ, δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως».
  • Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας, αντικαθίστανται διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και επιβεβαιώνεται η δυνατότητα των φορέων της Εκκλησίας να συνιστούν κάθε είδους εταιρίες, ακόμα και μονοπρόσωπες, για την εξυπηρέτηση μόνο των θρησκευτικών, φιλανθρωπικών, πολιτιστικών σκοπών τους, με σαφή απαγόρευση να συμμετέχουν σ΄αυτές φυσικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
  • Απαλλάσσονται των τελών μεταγραφής η δωρεάν παραχώρηση εμπράγματων δικαιωμάτων ή κατοχής επί εκκλησιαστικών δημοσίων ακινήτων ή ακινήτων ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, καθώς και η άνευ ανταλλάγματος μεταβίβαση προς το οικείο εκκλησιαστικό πρόσωπο, ακινήτων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή ιδιωτών, επί των οποίων λειτουργεί ή πρόκειται να ανεγερθεί Ιερός Ναός ή Επισκοπείο ή Ιερά Μονή.

  • Σε περίπτωση σύστασης νέων Ιερών Ναών, Μητροπόλεων ή Ενοριών, τα εκκλησιαστικά ακίνητα περιέρχονται κατά κυριότητα στα νέα νομικά πρόσωπα, ως οιονεί καθολικοί διάδοχοι. Οι σχετικές εκθέσεις απογραφής δεν αποτελούν μεταβιβαστικές εμπραγμάτων πράξεις και συντάσσονται και καταχωρίζονται χωρίς φόρους, εισφορές, αμοιβές, δικαιώματα και τέλη. Τα προαναφερόμενα ισχύουν και στην περίπτωση συγχώνευσης ή ανασύστασης Ιερών Μονών ή σύστασης Μετοχίων και λοιπών οριζόμενων εκκλησιαστικών νομικών προσώπων. Για την εφαρμογή των ανωτέρω, δεν θίγονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και κερδών από Λαχεία και του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύουν.

  • Οι διατάξεις των άρθρων 18- 26 του Ν. 3986/2011, περί σύστασης δικαιώματος επιφανείας, εφαρμόζονται αναλογικά και για τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έπεσε πάνω σε σταθμευμένο φορτηγό Δύο νεκροί σε τροχαίο με ΚΤΕΛ στα Νέα Μάλγαρα


Δύο νεκροί σε τροχαίο με ΚΤΕΛ στα Νέα Μάλγαρα
Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσαν 12 ασθενοφόρα και δύο κινητές μονάδες του ΕΚΑB (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Δύο επιβάτιδες του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας έχασαν τη ζωή τους, τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 15 ελαφρά σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα διόδια Νέων Μαλγάρων, με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Από τους σοβαρά τραυματισμένους ο ένας μεταφέρεται ήδη στο νοσοκομείου Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους σοβαρά τραυματισμένους είναι και ο οδηγός του λεωφορείου.

Σύμφωνα με την Τροχαία, το λεωφορείο έπεσε στο πίσω μέρος φορτηγού, με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, που ήταν σταθμευμένο στο δεξί μέρος του δρόμου.

Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.

Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσαν 12 ασθενοφόρα και δύο κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, που μεταφέρουν τραυματίες σε εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα εισόδου προς την πόλη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στο 2,76% η διαφορά του επιτοκίου Στο 8,76% ο τόκος όταν ιδιώτες χρωστάνε στο Δημόσιο - Στο 6% ο τόκος όταν χρωστάει το Δημόσιο


Τα επιτόκια καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών
Τα επιτόκια καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα - Οι ιδιώτες επιβαρύνονται και με πρόστιμα επί της αρχικής οφειλής

Σχεδόν 3% είναι, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, η διαφορά του επιτοκίου που καλούνται να πληρώσουν ιδιώτες και Δημόσιο όταν οφείλουν.

Συγκεκριμένα, το ετήσιο επιτόκιο που θα επιβάλλεται σε φορολογούμενους που καθυστερούν να πληρώσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις καθορίστηκε στο 8,76%, ποσοστό που προκύπτει από την προσαύξηση κατά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (σήμερα 0,25%) των 8,51 εκατοστιαίων μονάδων που ορίζει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

Αντίθετα όταν το Δημόσιο καθυστερεί να επιστρέψει φόρους για περισσότερες από 90 ημέρες καλείται να καταβάλει τόκο 6% καθώς το ετήσιο επιτόκιο, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ορίστηκε σε 5,75% προσαυξανόμενο κατά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Δεν θα πρέπει, τέλος, να λησμονείτει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, εκτός από το επιτόκιο επιβαρύνονται και με πρόστιμα 10% επί της αρχικής οφειλής μετά την πάροδο διμήνου, 20% με την πάροδο έτους και 30% με την πάροδο διετίας.
 .protothema.gr

Read more...

Θα εισπράτττεται από τους φαρμακοποιούς Από Τετάρτη το ένα ευρώ ανά συνταγή για τους ασφαλισμένους


Από Τετάρτη το ένα ευρώ ανά συνταγή για τους ασφαλισμένους
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ένα ευρώ ανά συνταγή θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν από αύριο, Τετάρτη, οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, από το μέτρο εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η εφαρμογή του μέτρου προκαλεί την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, καθώς είναι αυτοί που θα εισπράττουν για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ το ένα ευρώ.

«Ο φαρμακοποιός δεν έχει καμία συμμετοχή, ούτε και εισπράττει για λογαριασμό του το ένα ευρώ» διευκρινίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σημειώνοντας ότι η επιβάρυνση με ένα ευρώ ανά συνταγή αυξάνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία, ενώ μειώνεται αντίστοιχα η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακά τους.

«Η συνεχιζόμενη επιβάρυνση των πολιτών για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ και των υπολοίπων κρατικών φορέων, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση της περίθαλψης του κόσμου, με ολέθρια αποτελέσματα» καταλήγει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...