Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Για απάτη και ξέπλυμα κατηγορείται η πριγκίπισσα Kριστίνα...




Ο Ισπανός δικαστής Χοσέ Κάστρο απήγγειλε κατηγορίες για φορολογική απάτη και ξέπλυμα κεφαλαίων εναντίον της πριγκίπισσας Κριστίνα, κόρης του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και την κάλεσε να...
παρουσιασθεί στις 8 Μαρτίου, ανακοίνωσε το δικαστήριο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Είναι η πρώτη φορά που άμεσο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας εμπλέκεται στην έρευνα για διαφθορά εναντίον του Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, συζύγου της ινφάντα Κριστίνα. Το σκάνδαλο έχει πλήξει σοβαρά την εικόνα της μοναρχίας στην Ισπανία.

Η απαγγελία κατηγορίας έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον βασιλιά Χουάν Kάρλος, ο οποίος γιόρτασε την Κυριακή τα 76α του γενέθλια και εμφανίσθηκε τη Δευτέρα σε στρατιωτική τελετή εξαντλημένος και στηριζόμενος σε πατερίτσες, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στις 21 Νοεμβρίου στο ισχίο.

Ο δικαστής Χοσέ Κάστρο, ο οποίος ερευνά την υπόθεση από το 2010, αποφάσισε να πραγματοποιήσει έρευνα κατά της ινφάντα Κριστίνα για πρώτη φορά την άνοιξη του 2012, αλλά η απόφασή του ακυρώθηκε έπειτα από απόφαση της Εισαγγελίας.

Ο δικαστής ερευνά εάν η κόρη του Χουάν Κάρλος ενέχεται στις παράνομες δραστηριότητες του συζύγου της, πρώην ολυμπιονίκη του χάντμπολ, 45 ετών, που θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση 6,1 εκατομμυρίων δολαρίων από δημόσιους πόρους μαζί με τον συνεταίρο του Ντιέγο Τόρες, όταν ήταν πρόεδρος της εταιρείας μη κερδοsκοπικού χαρακτήρα , του ινστιτούτου Noos.

Πάντως, ο ισπανικός βασιλικός οίκος εξέφρασε «σεβασμό απέναντι στις αποφάσεις της δικαιοσύνης», έπειτα από την απαγγελία κατηγοριών κατά της κόρης του πριγκίπισσας Κριστίνα για φορολογική απάτη και ξέπλυμα κεφαλαίων, που ανοίγει μία μαύρη χρονιά για την ήδη αποδυναμωμένη ισπανική μοναρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: