Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Toυρκία: Απολύθηκαν 350 αστυνομικοί λόγω σκανδάλου...




Η κυβέρνηση Ερντογάν απέλυσε 350 αστυνομικούς, με διάταγμα που εξέδωσε τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο της έρευνας για πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς που θέτει στο στόχαστρο άτομα που βρίσκονται κοντά στην...
τουρκική κυβέρνηση.
Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν απολυθεί ή μεταταγεί στην Τουρκία από τις 17 Δεκεμβρίου. Τρεις υπουργοί έχουν παραιτηθεί, καθώς συνελήφθησαν οι γιοι τους σε αστυνομικές επιχειρήσεις. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και επιχειρηματίες. 
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει την αστυνομία και τους δικαστές για «βρώμικη συνωμοσία». Η υπόθεση αφορά δωροδοκία σχετικά με διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις. 
Όσον αφορά στους απολυμένους αστυνομικούς, οι ογδόντα ήσαν επικεφαλής των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Περίπου 250 αστυνομικοί από την τουρκική επαρχία διορίσθηκαν στις θέσεις αστυνομικών που απομακρύνθηκαν και επανατοποθετήθηκαν στην υπηρεσία της τουρκικής τροχαίας ή σε περιφερειακά αστυνομικά τμήματα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Πολλοί εκτιμούν ότι οι συλλήψεις και οι απολύσεις αντανακλούν την έριδα εντός του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν και σε εκείνους που υποστηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ισλαμιστή διανοούμενο και πρώην ιμάμη, ο οποίος υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής του Ταγίπ Ερντογάν και ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.
Μέλη του κινήματος Χιζμέτ του Γκιουλέν φέρονται να έχουν ισχυρές θέσεις στην αστυνομία, στο δικαστικό κλάδο και στο κυβερνών κόμμα.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει «πολιτική συνωμοσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: