Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Την Τρίτη ξεκινά η πανελλαδική απογραφή των δικαιούχων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού...



Ξεκινά την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, πανελλαδικά -πλην Αττικής- η κατ' αλφαβητική σειρά απογραφή των δικαιούχων παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για το 2011.

Για τη γνωστοποίηση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στις περιφερειακές-τοπικές Υπηρεσίες του Οργανισμού.

Μπορούν επίσης να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Το πρόγραμμα πανελλαδικά απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με πέρυσι. Θα καλύψει 570.000 άτομα και η δαπάνη προϋπολογίζεται σε 62,7 εκατ. ευρώ.

Με νεότερη ανακοίνωσή του ο Οργανισμός θα γνωστοποιήσει την ημερομηνία έναρξης απογραφής των δικαιούχων στην Αττική.


Read more...

Πράσινοι προπαγανδιστές της εξαθλίωσης στην χώρα των λωτοφάγων...



Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, φαίνεται ότι βάλθηκε να επιβεβαιώσει τη ρήση "Drei Professoren, Vaterland verloren" που αποδίδεται στον Bismarck. Σε χθεσινή του ομιλία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, άρχισε τις "παραινέσεις" λέγοντας ότι...
"χρειάζεται σκληρή και μακροχρόνια προσπάθεια", κινδυνολόγησε ότι "η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση" και προσπάθησε να απαξιώσει κάθε άποψη περί αναπτυξιακού δρόμου για έξοδο από το μνημόνιο, λέγοντας ότι "όσοι ισχυρίζονται ότι το 2013 με τη λήξη του μνημονίου λήγουν και τα προβλήματα, απατώνται" και ότι "δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για να βγούμε από το πρόβλημα".

Τελικά, ο δοκησίσοφος κ. Ρουμελιώτης έχει εγκαίρως καταλάβει ότι...ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή του να κάνει τέτοιου είδους παραινέσεις, όταν "ξεχνάει" παράλληλα να αναφερθεί πρωτίστως στις δικές του ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Λες και δεν ήταν ο ίδιος που, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας την περίοδο 1987-1989, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς εκτελεστικούς βραχίονες της πολιτικής που σηματοδότησε το τέλος του προγράμματος σταθεροποίησης (επί υπουργίας Σημίτη) και την έναρξη μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που έμεινε στην ιστορία με τη μνημειώδη Παπανδρεϊκή ρήση "Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα".

Είναι αναμενόμενο να βλέπουμε τελευταία, τους προπαγανδιστές της εξαθλίωσης των Ελλήνων να αρχίζουν ένας-ένας την κινδυνολογία -ίσως προλειαίνοντας το έδαφος για πρόωρες εκλογές με το εκβιαστικό δίλημμα "ή μας δίνετε λευκή επιταγή για νέο μνημόνιο, ή χρεωκοπούμε". Αλλά ότι θα φτάναμε και στο σημείο να βλέπουμε τους υπαίτιους να μετατρέπονται σε κήνσορες, ομολογώ ότι δεν το περίμενα να το δω τόσο απροκάλυπτα. Είναι σα να βλέπαμε, μελλοντικά, να διορίζει ο Σαμαράς τον… Αλογοσκούφη στη θέση του εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ και εκείνος να έκανε παραινέσεις παρόμοιες με τις σημερινές του κ. Ρουμελιώτη…
Αυριανιστής
από το antinews



Read more...

Αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ ζητά η τρόικα - «Ναι» στην 4η δόση του δανείου

Αυστηρές συστάσεις μαζί με το «ναι»


Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Το «πράσινο φως» για την τέταρτη δόση των 15 δισ ευρώ προς την Ελλάδα έδωσαν οι επιθεωρητές ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ την Παρασκευή, συνοδεύοντάς το όμως με αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες η Αθήνα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

Ακόμη ζήτησαν περισσότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις: «H Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015» είπε ο Σ.Ντερούζ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει δραστικές περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, τόνισαν ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια.

«Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Π.Τόμσεν, όπως αναφέρει το Reuters.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΕ Σερβάζ Ντερούζ, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015.

«Η κυβέρνηση είναι πολύ αισιόδοξη ότι αυτό το πόσο των 15 δισ ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και τα 35 δισ μετά είναι εφικτό» είπε ο κ. Ντερούζ και πρόσθεσε:

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα […]

» Για να βοηθήσουμε στην μείωση του δημοσίου χρέους και να στηρίξουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ενισχύσει τις ιδιωτικοποιήσεις.»

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί για να διαπιστώσει αν η χώρα τηρεί τους όρους του μνημονίου. Η τελευταία επιθεώρηση αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Στελέχη της ΕΕ-ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά συμφωνούν στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, που αναμένεται να εκτοξευθούν την περίοδο 2014-15.

Οι δύο πλευρές εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές, όπως η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και η παροχή δανείων προς την Ελλάδα για την εξαγορά μέρους του χρέους της.

Η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η χώρα έχει ήδη λάβει 38 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.

Το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ

Στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ αναμένεται στο -3% για το σύνολο του έτους με τον πληθωρισμό να περιορίζεται σε 2,5% σε ετήσια βάση.

Για το έλλειμμα τονίζεται ότι στόχος παραμένει η μείωσή του κάτω από 3% έως το 2014 με στόχο το 7,4% για το 2011.

Για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις σημειώνεται ότι η επόμενη φάση περιλαμβάνει το Ασφαλιστικό με τις αναλογιστικές μελέτες, αλλά και το θέμα των επικουρικών ταμείων.

Για την Υγεία επισημαίνεται ότι υλοποιούνται οι περισσότερες δράσεις, προχωρά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται ο διαγωνισμός για το ενιαίο σύστημα.

Για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις τονίζεται ιδιαίτερα η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέρεται ότι παραμένει σταθερό με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της ρευστότητας.

Τέλος, στις διαρθρωτικές αλλαγές τονίζεται η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, η παρακολούθηση εφαρμογής του νέου νόμου, αλλά και η θέσπιση αλλαγών, όπου κριθεί απαραίτητο.

Επίσης, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Προμηθειών, η επιτάχυνση της υλοποίησης δημόσιων έργων και επενδύσεων και απορρόφηση ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για τα one-stop shops και τη λειτουργία του ΓΕΜΗ και οι ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των εξαγωγών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ ελ Σείχ έφτασε ήδη ο Μουμπάρακ Παραιτήθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ

Παραιτήθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου ,όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλειμάν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όρισε στρατιωτικό συμβούλιο για να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Στο Σαρμ ελ Σείχ

«Εφυγε από το Κάιρο ο πρόεδρος Μουμπάρακ και η οικογένειά του», μετέδωσε νωρίτερα το δίκτυο Al Arabiya σήμερα, προσθέτοντας ότι έφτασε ήδη στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ Σείχ. Η ίδια πληροφορία επιβεβαιώνεται και από πηγές των υπηρεσιών ασφάλειας που δήλωναν πως πράγματι έφυγε ο Χόσνι Μουμπάρακ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν από το προεδρικό μέγαρο.

Ο Μουμπάρακ επισκέπτεται τακτικά το Σαρμ ελ Σείχ, όπου και δέχεται καλεσμένους.

Ο στρατός

Απαντώντας σε ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι μόλις αρθούν οι παρούσες συνθήκες «θα ανακαλέσουμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Τόνισε ακόμη την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς η ζωή στη χώρα.

Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων κάνει έκκληση για να εξομαλυνθεί η καθημερινή ζωή στην Αίγυπτο.

Ο στρατός τόνισε την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες και να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς η ζωή στη χώρα, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και οι περιουσίες τους λαού।
.tanea.gr
Read more...

ΔΝΤ: «Πουλήστε κρατική περιουσία για να επαναγοράσετε το χρέος» Ιδωτικοποιήσεις-μαμούθ για την τέταρτη δόση

Την έγκρισή του για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, έδωσε το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στη χώρα μας ζητώντας παράλληλα την εφαρμογή προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015



Ωστόσο οι επιθεωρητές της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χτυπούν το καμπανάκι, τονίζοντας ότι η πρόοδος που επιτυγχάνεται στις μεταρρυθμίσεις έχει καθυστερήσεις και ζήτησε από την Αθήνα να τις επιταχύνει, ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους της συμφωνίας διάσωσης.
«Το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά αλλά δεν θα συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο αν δεν επιτευχθεί σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.

«Less φακελάκι...»

Την ίδια ώρα, ο σύνδεσμος της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα πρότεινε την αγορά των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε χαμηλές τιμές με τη χρήση πόρων που μπορούν να αντληθούν από την πώληση κρατικής περιουσίας.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τις προοπτικές των οικονομιών της ΝΑ Ευρώπης, επισήμανε την ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, μέσω της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, της αύξησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και της μείωσης της σπατάλης.

Το Δημόσιο μπορεί να ιδιωτικοποιήσει εταιρείες που έχει στην κατοχή του και να πουλήσει ακίνητη περιουσία, διοχετεύοντας τα κεφάλαια που θα αντλήσει στην επαναγορά μέρους του δημόσιου χρέους, ώστε να ξεκινήσει πιο γρήγορα η αποκλιμάκωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, είπε.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη αξιόπιστης στατιστικής απεικόνισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τους αριθμούς, γεγονός που υπονομεύει την εμπιστοσύνη.

Ο κ. Τράα τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών εργασίας και υπηρεσιών, της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας ώστε να γίνει πιο δίκαιη και του αποτελεσματικότερου ελέγχου των δαπανών.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο πελατειακό κράτος, συνιστώντας «less φακελάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, υποστήριξε πως ο κανόνας των 5 αποχωρήσεων προς 1 πρόσληψη στο Δημόσιο και το «πάγωμα» των μισθών δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες λύσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς δημιουργούν «στρεβλώσεις».

Ο κ. Τράα τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και το Ασφαλιστικό, ενώ τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας πως «το κράτος δεν πρέπει να διοικεί επιχειρήσεις, πόσω μάλλον τράπεζες».

Συκρατημένα αισιόδοξος

Παρ' όλα αυτά, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Η οικονομία της Ελλάδας είναι σαν μια μεγάλη Mercedes με μια μεγάλη μηχανή, που όμως πηγαίνει μόνο με 20 μίλια την ώρα επειδή η μηχανή της είναι μπλοκαρισμένη। Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε αυτή τη μηχανή για να μπορέσει να επιταχύνει στα 100 μίλια την ώρα», σημείωσε.
tanea.gr
Read more...

Αναστολή της απεργίας αποφάσισαν νοσοκομειακοί και γιατροί του ΙΚΑ

Νέα μορφή κινητοποιήσεων

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των γιατρών στο Σύνταγμα
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των γιατρών στο Σύνταγμα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την αναστολή της απεργίας αποφάσισαν το μεσημέρι της Παρασκευής όλοι οι γιατροί (νοσοκομειακοί, γιατροί του ΙΚΑ και Ιατρικοί Σύλλογοι), δηλώνοντας ότι θα στραφούν σε νέα μορφή κινητοποιήσεων, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΣΥΠ ΙΚΑ ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος. Παράλληλα, αποφασίστηκε να λήξει η κατάληψη του Αμφιθεάτρου του υπουργείου Υγείας.

Στόχος των γιατρών του ΙΚΑ σε συνεργασία και με άλλους ιατρικούς φορείς είναι να ακυρωθεί στην πράξη το νομοσχέδιο με προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά και άλλες μορφές κινητοποιήσεων οι οποίες θα αποφασιστούν τις προσεχείς ημέρες.

Ωστόσο οι γιατροί του ΙΚΑ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις 23 Φεβρουαρίου στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Στην ίδια απεργιακή κινητοποίηση θα λάβουν μέρος και οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως αποφάσισε η ομοσπονδία τους (ΟΕΝΥΓΕ), εν όψει των συνελεύσεων που θα γίνουν σε όλα τα νοσοκομεία,
προκειμένου να αντιδράσουν με άλλους τρόπους στο νομοσχέδιο, όπως η κατάληψη σε ταμεία νοσοκομείων κατά την διάρκεια των εφημεριών.

Στόχος, οι πολίτες να μην πληρώνουν χρήματα για την εξέταση.

Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΙΚΑ αναφέρουν ότι θα διεκδικήσουν δικαστικά την κατοχύρωση του 20λεπτου χρόνου εξέτασης του ασθενή, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασφαλισμένων και να μην υποβαθμίζεται ο ρόλος του γιατρού του ΙΚΑ, ο οποίος -όπως τονίζουν- συκοφαντείται ως απλός συνταγογράφος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραιτήθηκε ο Χόσνι Μπουμπάρακ

Ανακοίνωση από τoν αντιπρόεδρο


(Φωτογραφία: Reuters )
Κάιρο, Αίγυπτος
Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε.

Όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος, ο Μουμπάρακ παρέδωσε την εξουσία στο στρατό.

Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο είχε μεταδώσει ότι ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του είναι στην εξοχική του κατοικία στο Σαρμ-ελ-Σέιχ

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πλασµατικά χρόνια

Πλασµατικό χρόνο (έως 7 έτη) – µε ή χωρίς εξαγορά – καθιερώνει το νέο ασφαλιστικό τοπίο για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1-1-2011.Τα πλασµατικά έτη θεωρούνται «αντίδοτο» στις µεγάλες ανατροπές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό (σύνταξη στα 65, 40 έτη εργασίας, µείωση συντάξεων κ.ά.). ∆ιευκρινίζεται ότι προωθείται νοµοθετική ρύθµιση σύµφωνα µε την οποία για τις µητέρεςα σφαλισµένες θα παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου απουσίας από την εργασίαλόγω κύησης και λοχείας. ∆ηλαδή θα δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς, ώστε νασυνυπολογίζεται και στα συντάξιµα έτη και στο ύψος της σύνταξης. Με τον Νόµο 3863/2010 ο χρόνος αυτός υπολογίζεται µόνο για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος λόγω γήρατος και δεν χρειάζεται εξαγορά

Το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος είναι διαθέσιμο μόνο για τους συνδρομητές της ηλεκτρονικής έκδοσης των ΝΕΩΝ στο http://digital.tanea.gr
Read more...

Απόσυρση: Ελπίδες και προσδοκίες...



Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η διαδικασία της απόσυρσης. Το μέτρο αναμένεται να επιφέρει μείωση των τελών ταξινόμησης από 50% έως 100% στα καινούργια ΙΧ, υπό τη προϋπόθεση της απόσυρσης αυτοκινήτου παλαιάς τεχνολογίας, έως 31 Δεκεμβρίου 2011, ενώ η αγορά αυτοκινήτου προσδοκά άνοδο των πωλήσεων κατά 20% - 30%.

Για... πολύ σημαντικό κίνητρο, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 2.800 ευρώ για την αγορά νέου ΙΧ, έκανε λόγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων αυτοκινήτων, Γιώργος Βασιλάκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλάκης, πέρα από το σημαντικό όφελος για την αγορά νέου ΙΧ, εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι όσοι δεν επιθυμούν να αποσύρουν το αυτοκίνητό τους, έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το δικαίωμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, τα μισά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι άνω των 12 ετών, με αποτέλεσμα όπως είπε, «να έχουμε το γηραιότερο στόλο».

Ακόμα, ο κ. Βασιλάκης επεσήμανε ότι το 2010 ήταν μία τραγική χρονιά για τον κλάδο του αυτοκινήτου, αφού οι πωλήσεις έπεσαν σχεδόν κατά 50%, με αποτέλεσμα το 20% των εργαζόμενων στον κλάδο να χάσει τη δουλειά του.

Να σημειωθεί ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναμένεται να υπογραφεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, και το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή 10 ημέρες μετά την υπογραφή της ΚΥΑ.
skai.gr



Read more...

«Απελευθερώνουν» επαγγέλματα χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι!...



Των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Πάνω από 500 επαγγέλματα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των υπουργείων προς «απελευθέρωση». Περιλαμβάνουν από κομμωτές, τεχνικούς, εμπόρους, ξενοδόχους, μηχανικούς, έως τους ιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Περίπου 350 από αυτά τα επαγγέλματα είναι βέβαιο ότι θα δεχτούν τον Ιούνιο δραστική αλλαγή των όρων που διέπουν την άσκησή τους. Τα υπόλοιπα είναι είτε «υπό επεξεργασία» είτε θεωρούνται «ελεύθερα».

Κόμμωση α λα ελληνικά στα επαγγέλματα (και της κομμωτικής) από την κυβέρνηση Κόμμωση α λα ελληνικά στα επαγγέλματα (και της κομμωτικής) από την κυβέρνηση Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από τα υπουργεία και έχουν φτάσει στη ΓΣΕΒΕΕ, η οποία εκλήθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ως ο βασικός εκπρόσωπος των «θιγόμενων» επαγγελματιών που «φωτογραφίζει» αλλά δεν αναφέρει ονομαστικά (όπως συμβαίνει με δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και ορκωτούς λογιστές) το σχετικό νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Συζητείται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μία εβδομάδα πριν, κατά την πρώτη ανάγνωση η Ν.Δ. είχε ζητήσει από τη ΓΣΕΒΕΕ λίστα των πιθανών «θιγόμενων» την οποία δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει. Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει «λίστα», επικαλούμενο την πιθανότητα να «ξεχάσει» κάποιους επαγγελματίες.

Γι' αυτό και «πέταξε» το.. μπαλάκι στους ενδιαφερόμενους. Κάλεσε όποιον από τους εκατοντάδες κλάδους που εκτιμούν ότι θίγονται να δηλώσουν εντός 4 μηνών τής «αντιρρήσεις» τους ζητώντας εξαίρεση. Αν αυτή δεν γίνει δεκτή (με προεδρικό διάταγμα), τότε από το τέλος Ιουνίου θα αρθούν μία σειρά από περιορισμοί, αρκετοί από τους οποίους σχετίζονται με την πολυνομία, και εμποδίζουν την εύκολη άσκηση των δραστηριοτήτων.

Το ζήτημα είναι σύνθετο, καθώς δεν «ακουμπά» μόνο στο νομοσχέδιο που τώρα συζητά η Βουλή κατ' εντολή της τρόικας αλλά σε τουλάχιστον 2 ακόμη νόμους:

1 Με το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα προβλέπεται γενική κατάργηση της διοικητικής αδειοδότησης, δηλαδή της έκδοσης άδειας από την αρμόδια αρχή πριν κάποιος ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Προβλέπεται μόνο η εκδήλωση πρόθεσης 3 μήνες πριν από την έναρξη ώστε να γίνει προληπτικός έλεγχος. Για παράδειγμα, δεν θα απαιτείται άδεια για τη δημιουργία μεγάλων εμπορικών καταστημάτων (τώρα υποχρεώνονται σε άδεια νομαρχίας για μεγάλου μεγέθους εταιρείες εντός των αστικών κέντρων) .

Επίσης προβλέπει την κατάργηση ακόμη 9 περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση όλων των επαγγελμάτων. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η απαγόρευση διάθεσης προϊόντων από κάποια καταστήματα (π.χ. ψωμιού από σουπερμάρκετ), οι υποχρεωτικές τιμές (π.χ. στη διαμονή), οι εδαφικοί περιορισμοί (σε σχολές οδήγησης, κομμωτήρια ή σινεμά).

2 Ο νόμος δεν καλύπτει άλλες «απελευθερώσεις» σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα, το χρόνο μαθητείας ή το ωράριο. Ωστόσο οι παραπάνω αλλαγές προβλέπονται ήδη νομικά από την οδηγία Μπολγκεστάιν, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη αν και ψηφίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι. Προωθεί την εύκολη και ίση πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους της Ε.Ε.

3 Το τρίτο πεδίο έρχεται από τον υπό ψήφιση νόμο για τα 16 τεχνικά επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, τεχνικοί καυστήρων κ.λπ.), για τα οποία μειώνεται δραστικά ο αριθμός των αδειών και της προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, το σχέδιο νόμου «πρώτα προχωρά σε μια συνολική απορρύθμιση στην άσκηση επαγγελμάτων και επιφυλάσσεται για την εξαίρεση ορισμένων ρυθμίσεων με Προεδρικό Διάταγμα σε επόμενο χρόνο» . Ετσι, «αντί για οφέλη η γενική κατάργηση της διοικητικής αδειοδότησης μάλλον περισσότερα προβλήματα θα προκαλέσει». Το ζήτημα είναι ο εντοπισμός αυτών των περιττών διατάξεων, που πράγματι στρεβλώνουν την αγορά, και ακολούθως η τροποποίηση ή η απαλοιφή τους, προσθέτει. *

Βοηθός Εικονολήπτη (Χειριστής Τηλεοπτικής Μηχανής)

Βοηθός Ηχολήπτη (Μπούμαν)

Βοηθός Μακιγιέρ/Μακιγιέζ

Βοηθός Μοντέρ

Βοηθός Σκηνογράφου

Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου

Βοηθός Σκηνοθέτη

Βοηθός Σκηνοθέτη Τηλεοπτικού Πλατό (Floor Manager)

Βοηθός Τεχνικού αερίων καυσίμων

Βοηθός Τεχνουργού Ειδικών Εφέ

Εργοδηγός Κλωστοϋφαντουργός

Ηλεκτρονικός Ραδιοσυζεύξεων - LINK

Ηχολήπτης

Μηχανοτεχνίτης

Σκηνογράφος

Τεχνικός Εμφανιστής Εκτυπωτής

Τεχνικός Χρωματικού Ελέγχου Ταινίας (Εταλονέρ)

Τεχνίτης αμαξωμάτων (φανοποιός)

Τεχνίτης αντλιών πετρελαιοκινητήρων

Τεχνίτης οργάνων

Τεχνίτης ψυκτικών Εγκαταστάσεων

Φροντιστής

Χειριστής Γεννήτριας

Χειριστής εναέριων γραμμών ελικοπτέρων

Χειριστής Κινηματογραφικής Μηχανής Λήψης (Cameraman)

Chef Ηλεκτρολόγος

Α' Ηλεκτρολόγος (Χειριστής Φωτιστικών Σωμάτων)

Αμπιγιέρ/Αμπιγιέζ

Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός

Αδεια «Λάντζας»

Βοηθός Λεμβούχος

Δύτης

Αδεια Εκμίσθωσης Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Αδεια Εκμίσθωσης Μηχανοκίνητων Λέμβων

Εκπαιδευτής Χειριστών Ταχυπλόων

Αδεια Θαλάσσιου Ταξί

Αδεια Ιδρυσης και Λειτουργίας Σχολών Ναυαγοσωστικής

Αδεια Καταδυτικού συνεργείου

Μαθητευόμενος Δύτης

Ναυαγοσώστης

Ναυτικός Πράκτορας

Παροχέας Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής

Τροφοδότης

Αδεια Υποκαταστήματος Ναυτικού Πράκτορα

Φύλακας Κατασχεμένου Πλοίου

Φύλακας Παροπλισμένους Πλοίου

Χειριστής Πηδαλιούχου

Ιπτάμενος εκτός χειριστών

Αεροναυπηγός Μηχανικός

Αισθητικής Τέχνης

Αισθητικός

Αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών

Αρχιθερμαστής, λιπαντής, θερμαστής, χειριστής μηχανής

Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Ασφάλειας (GMDSS)

Ατμομηχανικός Α', Β', Γ' τάξης Εμπορικού Ναυτικού

Ατομική Επαγγελματική Αδεια Αλιείας

Β' Ραδιοτεχνίτης

Β' Ηλεκτρολόγος (Βοηθός Χειριστή Φωτιστικών Σωμάτων)

Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων

Βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων

Βοηθός Κουρέα - Κομμωτή

Βοηθός Νοσηλευτών

Βοηθός Οδοντιατρείου

Βοηθός Τεχνίτης Υδραυλικός

Βοηθός Φαρμακείου

Βοηθός Φροντιστής

Βοηθός Χειριστής μηχανημάτων προβολής κινηματογραφικών ταινιών

Βοηθός Αναισθησιολογίας

Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής

Βοηθός Ενδυματολόγου

Βοηθός Επεξεργασίας Κρέατος & Πουλερικών (Μεταγυμνασιακό)

Βοηθός Μακινίστα

Βοηθός Οδοντιάτρου

Βοηθός Τεχνικού Εργαστηρίου

Βοηθός Φυσικοθεραπευτή σε Ιαματικές πηγές και λουτρά

Βοηθός Χειριστή Κινηματογραφικής Μηχανής Λήψης

Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων

Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων - Παιδοκόμων

Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων

Βοηθός Οδοντοτεχνιτών

Βοηθός Φυσικοθεραπευτών

Γεωλόγος

Γεωπόνος

Γομωτής - Πυροδότης

Γραμματέας Λήψεων (Σκριπτ)

Γραμματέας Παραγωγής

Δασολόγος

Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Διατροφής - Διαιτολογίας

Διευθυντής Παραγωγής

Διευθυντής Φωτογραφίας

Δικηγόροι

Διοικητικό Στέλεχος Αθλητισμού

Δόκιμος ραδιοηλεκτρολόγος Α'

Εγκαταστάσεων κτιρίων και βιομηχανικών χώρων

Εγκαταστάτης Υδραυλικός 1ης ειδικότητας (θερμοϋδραυλικές)

Εγκαταστάτης αερίων καυσίμων

Ειδικό Πτυχίο Κυβερνήτη

Ειδικό Πτυχίο Μηχανοδηγού

Ειδικός δασικής προστασίας

Ειδικός Ενδυματολογίας και Σχεδίασης Μόδας

Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής

Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

Ειδικός θαλασσοθεραπείας - SPA

Ειδικός Κινησιοθεραπείας

Ειδικός Κοστολόγησης στη Βιομηχανία-Βιοτεχνία

Ειδικός λουτροθεραπείας - SPA

Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου

Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης

Ειδικός Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος

Ειδικός τουριστικού πρακτορείου

Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου

Ειδικός χρηματιστηριακών εργασιών

Εικονολήπτης

Εικονολήπτης (Χειριστής Τηλεοπτικής Μηχανής Λήψης)

Εκκλησιαστική και Πολιτιστική Κατάρτιση (μεταλυκειακό, 2 εξάμηνα)

Εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Ενδυματολόγος

Επαγγελματίας χειριστής αεροπλάνων (πιλότος)

Επαγγελματίας χειριστής ελικοπτέρων

Επαγγελματικό Μακιγιάζ

Επιμελητής πτήσεων

Επιμελητής - Ξεναγός εθνικών δρυμών και χώρων αναψυχής

Επισκέπτης Υγείας

Επόπτης Δημόσιας Υγείας

Εργαλειομηχανών CNC

Εργοδηγός (εγγραφή στα Μητρώα)

Εργοδηγός Μηχανολόγος απλών μηχανικών εγκαταστάσεων

Εργοδηγός Αεροσκαφών

Εργοδηγός Μηχανολόγος

Εργοθεραπευτής

Ηλεκτροδηγός σιδηροδρόμου

Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων Κτιρίων

Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου

Ηλεκτρολόγος (γενική άδεια)

Ηλεκτρολόγος Εγκαταστάτης και Συντηρητής Α', Γ' & ΣΤ

Ηλεκτρολόγος Εγκαταστάτης και Συντηρητής Δ' Ειδικότητας

Ηλεκτρολόγος Θεάτρου

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Ηλεκτρομηχανικών συστημάτων & Αυτοματισμού αυτοκινήτου

Ηλεκτρονικός Μηχανικός

Ηλεκτρονικός οπτικοακουστικών συστημάτων

Ηλεκτρονικός συσκευών και εγκαταστάσεων

Ηλεκτρονικός υπολογιστικών μονάδων

Ηλεκτρονικός υπολογιστικών συστημάτων και δικτύου

Ηλεκτρονικών Ραδιοτηλεοπτικών Συσκευών και Εγκαταστάσεων

Ηλεκτροσυγκολλητής - Οξυγονοκολλητής Β' & Α' Τάξης

Ηλεκτροτεχνίτης

Θαλαμηπόλος Α' τάξης Εμπορικού Ναυτικού

Θερμαστής - Αρχιθερμαστής

Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

Ιατρικός Επισκέπτης

Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων - Αιματολογικού Εργαστηρίου

Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων - Βιοχημικού και Μικροβιολογικού Εργαστηρίου

Ιατρικών Συσκευών Ακτινοθεραπείας

Ιατρικών Συσκευών Απεικονίσεων

Ιατρός

Ιπτάμενος συνοδός - Φροντιστής

Ιπτάμενος μηχανικός

Ιχθυολόγος

Κλάδος Διοικητικός - Παραγωγής

Κλάδος Ειδικών Εφφέ (Special Effects)

Κλάδος Ηλεκτρολόγων

Κλάδος Ηχου

Κλάδος Μακιγιάζ - Κομμώσεις

Κλάδος Μοντάζ

Κλάδος Σκηνογραφίας - Ενδυματολογίας

Κλάδος Σκηνοθεσίας

Κλάδος Τεχνικών Εργαστηρίων

Κλάδος Τηλεόρασης

Κομμωτής/Κομμώτρια

Κομμωτής/Κομμώτρια Α'

Κοινωνικός λειτουργός

Κοινωνικών Φροντιστών

Κομμωτής - Τεχνικός περιποίησης κόμης

Κομμωτικής Τέχνης

Κουρέας

Κτηνίατρος

Κυβερνήτης Α', Β', Γ' τάξης Εμπορικού Ναυτικού ρυμουλκών, τουριστικών θαλαμηγών

Λοιποί Μηχανικοί

Μαία-Μαιευτής

Μακιγιέρ/Μακιγιέζ

Μακινίστας

Μεταλλικών Κατασκευών

Μηχανικός Α', Β', Γ' τάξης Εμπορικού Ναυτικού

Μηχανικοί Μεταλλείων - Μεταλλουργοί Μηχανικοί

Μηχανικός Ηχου

Μηχανικός Τηλεόρασης - Master control

Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

Μηχανοδηγός Α', Β', Γ' τάξης Εμπορικού Ναυτικού

Μηχανοδηγός Κινητηρίων Μηχανών (ΜΕΚ)

Μηχανολόγοι (εγγραφή στα μητρώα)

Μηχανολόγοι Μηχανικοί

Μηχανοσυνθετών αεροσκαφών

Μηχανών και συστημάτων

Μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου

Μοντέρ

Μοντέρ αρνητικού

Μουσική με Τεχνολογία

Ναύκληρος

Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός

Ναύτης

Δόκιμος Οικονομικός ναυτικού

Νοσηλευτής

Νοσηλευτικής Ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις

Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Νοσηλευτικής Ογκολογικών Παθήσεων

Νοσηλευτικής Τραυματολογίας

Νοσηλευτικής Χειρουργείου

Ξεναγός

Ξυλουργός (Μεταγυμνασιακό)

Οδηγός Ανελκυστήρων

Οδηγός μοτοσικλετών

Οδηγός αυτοκινήτων (κατηγοριών Α, Β, Γ, Δ και Ε)

Οδηγός οχημάτων Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών Επικίνδυνων

Οδικός Μεταφορέας Εμπορευμάτων

Οδικός Μεταφορέας Επιβατών (εθνικών ή εθνικών και διεθνών μεταφ.)

Οδοντίατρος

Οδοντοτεχνικής Πορσελάνης

Οδοντοτεχνικής - Ορθοδοντικής

Οδοντοτεχνίτης

Οπτικός

Οργανωτικός Συντονιστής Παραγωγής (Παραγωγός)

Πλοίαρχος Α', Β', Γ' τάξης Εμπορικού Ναυτικού

Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού

Πολιτικός Μηχανικός

Πρακτικός ηλεκτρολόγος

Πρακτικός Μηχανικός Κινητηρίων Μηχανών (ΜΕΚ) Γ', Β και Α' τάξης

Πρακτικός Μηχανικός Συντηρητής Γ', Β' και Α' Τάξης

Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος Ε.Ν., Αρχιθαλαμηπόλος Ε.Ν.

Προϊστάμενος Οικονομικός και Οικονομικοί Α', Β' τάξης Εμπορικού

Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Εκφρασης

Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές ανάγκες

Προσωπικό Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συστήματος Κινδύνου

Πτυχία προσωπικού εδάφους:

Πτυχία προσωπικού συντήρησης αεροσκαφών

Πτυχία χειριστών αεροσκαφών Πολιτικής Αεροπορίας

Πτυχίο Αρχιμαγείρου, Μάγειροι Α', Β', Γ' τάξης Εμπορικού Ναυτικού

Ραδιοηλεκτρολόγος Α'

Ραδιοηλεκτρολόγος Β'

Ραδιοτεχνίτης

Ραδιοτηλεγραφητές Α', Β' τάξης Εμπορικού Ναυτικού

Ραδιοτηλεγραφητής (Γενικό πτυχίο ραδιοτηλεγραφίας)

Ραδιοτηλεφωνητής (Γενικό πτυχίο ραδιοτηλεφωνίας)

Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος

Σκηνοθέτης

Στέλεχος Κοστολόγησης στη Βιομηχανία - Βιοτεχνία

Στέλεχος οργάνωσης και διοίκησης παιδικών κατασκηνώσεων

Στέλεχος Χρηματιστηριακών Εργασιών

Συντήρησης Εργων Τέχνης - Αποκατάστασης

Συντηρητής καυστήρων και συσκευών αερίων καυσίμων

Συντηρητής καυστήρων υγρών καυσίμων

Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης

Συντηρητών κεντρικής θέρμανσης

Σχεδιαστής Ηχου

Σχεδιαστής μέσω Συστημάτων Η/Υ

Σχεδιαστών Τεχνικών Εργων με χρήση Η/Υ

Τεχνικός προσθετικών - ορθωτικών και λοιπών μέσων αποκατάστασης

Τεχνικός της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης

Τεχνικός Ειδικών Οπτικών Εφφέ με χρήση Η/Υ

Τεχνικός αερίων καυσίμων

Τεχνικός ανελκυστήρων

Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής

Τεχνικός αυτοκινήτων - οχημάτων

Τεχνικός αυτοματισμών

Τεχνικός Δικτύου Εκπομπής (RF)

Τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού

Τεχνικός Ειδικών Ηχητικών Εφφέ με χρήση Η/Υ

Τεχνικός εργαλειομηχανών αριθμητικού ελέγχου C.Ν.C.

Τεχνικός Εργαστηρίου Φωτογραφίας

Τεχνικός εφαρμογών οπτικής

Τεχνικός ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων οχημάτων

Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας και Τηλεπικοινωνιών

Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας

Τεχνικός Μεταγραφών

Τεχνικός μηχανημάτων έργων

Τεχνικός Μηχανοτρονικής

Τεχνικός Μίξης Ηχου

Τεχνικός Μοτοποδηλάτων και Μοτοσικλετών

Τεχνικός οργάνων μετρήσεων

Τεχνικός περιελίξεων ηλεκτρικών μηχανών

Τεχνικός Προϊστάμενος Εργαστηρίου

Τεχνικός ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτροακουστικών διατάξεων

Τεχνικός Ροής Προγράμματος

Τεχνικός Ρύθμισης Εικόνας

Τεχνικός συναρμολόγησης ηλεκτρονικών μικροσυσκευών

Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων

Τεχνικός Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού

Τεχνικός Συντήρησης Εργων Ζωγραφικής

Τεχνικός συστημάτων τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφορίας

Τεχνικός Τοπογραφικών Εφαρμογών

Τεχνικός φανοποιίας και βαφής αυτοκινήτων οχημάτων

Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων

Τεχνικός ψυκτικών Εγκαταστάσεων 1ης Ειδικότητας

Τεχνικός ψυκτικών Εγκαταστάσεων Γενικών Εφαρμογών

Τεχνίτες περιποίησης χεριών και ποδιών

Τεχνίτες Υδραυλικοί Β' & Α' Τάξης

Τεχνίτης μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων

Τεχνίτης αερίων καυσίμων

Τεχνίτης αναρτήσεων

Τεχνίτης βαφής

Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης

Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης

Τεχνίτης εξαερωτήρων-αναμικτήρων (καρμπυρατέρ)

Τεχνίτης Ξυλουργός

Τεχνίτης Σκηνικών (Ζωγράφος)

Τεχνίτης Σκηνικών (Πλαστικός)

Τεχνίτης Συντήρησης Εργων Τέχνης-Αποκατάστασης

Τεχνίτης συσκευών υγραερίου

Τεχνίτης συστήματος πέδησης

Τεχνίτης συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων (σιγαστήρων)

Τεχνίτης τροχών

Τεχνίτης ψηφιακών ταχογράφων

Τεχνίτης ψυγείων

Τεχνουργός Ειδικών Εφφέ

Υπαλλήλων διοίκησης

Υπαλλήλων Οικονομικών Υπηρεσιών

Υπομηχανικοί Ηλεκτρολόγοι Β' & Α' Τάξης

Υπομηχανικοί Μηχανολόγοι (εγγραφή στα μητρώα)

Φαρμακοποιός

Φυσικοθεραπευτής

Φυσικός Νοσοκομείου-Ακτινοφυσικοί Ιατρικής

Φυσικός Νοσοκομείου εκτός της περιοχής των ιοντιζουσών

Φωτογράφος Σκηνής

Χειριστής μηχανημάτων έργων Δ', Γ', Β' & Α' Τάξης

Χειριστής μηχανημάτων προβολής κινηματογραφικών ταινιών

Χειριστής AUTO CUE

Χειριστής ελευθέρων αερόστατων

Χειριστής εναέριων γραμμών αεροπλάνων

Χειριστής Ηλεκτρονικής Συνάρμοσης Εικόνας (Μοντέρ)

Χειριστής Κονσόλας Μίξης Εικόνας

Χημικός

Χημικός Μηχανικός

Χημικοί Μηχανικοί (εγγραφή στα Μητρώα)

Χημικών βιομηχανιών και μεταλλείων

Χημικών εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχου υλικών

Ψυκτικών εγκαταστάσεων και κλιματισμού

Ψυχολόγος

Πηγή: στοιχεία που έχει αντλήσει η ΓΣΕΒΕΕ από το υπουργείο Εσωτερικών και συναρμόδια υπουργεία και τελούν υπό επεξεργασία.

Σημείωση: η λίστα των επαγγελμάτων φτάνει στα περίπου 500 αν συνυπολιστούν επιμέρους ειδικότητες αλλά και κλάδοι υπό «εξέταση» από τις αρμόδιες υπηρεσίες


Read more...

Μεγάλο φαγοπότι με προμήθειες αποκαλύπτει πόρισμα στη ΔΕΗ

Δεκαπέντε άτομα στον εισαγγελέα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Μεγάλο φαγοπότι είχε στηθεί την περίοδο 2003 - 2009 στη ∆ΕΗ, που πλήρωσε σε εργολάβους ποσά 4,2 εκατ. ευρώ για υλικά που σε τιµές αγοράς δεν κοστίζουν παρά 900.000 ευρώ. ∆ηλαδή τα 3,3 εκατ. ευρώ ήταν υπερτιµολογήσεις.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Παρασκευή, την περίοδο εκείνη η επιχείρηση κατέβαλλε για αγορές συστηµάτων ασφαλείας, όπως συναγερµοί, κλειστά κυκλώµατα παρακολούθησης, ασυρµάτους και µπαταρίες ποσά τουλάχιστον πέντε φορές πάνω από την πραγµατική τους αξία.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει πόρισµα εσωτερικής έρευνας που διεξήγαγε η ∆ΕΗ σχετικά µε 224 µικρές και µεγάλες εργολαβίες που έγιναν την εν λόγω περίοδο σε 21 κτήριά της στην Αττική.

Το πόρισµα παρουσιάστηκε στο διοικητικό συµβούλιο της επιχείρησης της Τρίτης και βάσει αυτού η διοίκηση στέλνει στον εισαγγελέα έξι στελέχη της και συνολικά εννέα εργολάβους, στους οποίους οι πρώτοι «µοίραζαν» έργα. Τα εν λόγω έργα πραγµατοποιήθηκαν κατά το διάστηµα 18/7/2003 - 29/5/2009.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εγκατάστασης το 2006 κλειστού συστήµατος τηλεόρασης σε κτήριο της ∆ΕΗ, έναντι ποσού 93.048 ευρώ, το οποίο ο πραγµατογνώµονας εκτιµά στο πόρισµα πως δεν κοστίζει παρά 17.175 ευρώ. Πληρώθηκε δηλαδή 5,4 φορές παραπάνω.

Σε άλλη περίπτωση, για υλικά αξίας 12.290 ευρώ η ∆ΕΗ κατέβαλλε 90.460 ευρώ, δηλαδή -όπως αναφέρει το πόρισµα- 7,36 φορές περισσότερα.

Η πραγµατική εικόνα είναι µάλιστα χειρότερη. Σύµφωνα µε το πόρισµα, «όπως αναφέρει στις εκθέσεις του ο πραγµατογνώµονας, κατά τον υπολογισµό του κόστους των έργων έχει λάβει υπόψη για τα χρησιµοποιηθέντα υλικά στα έργα τιµές τιµοκαταλόγου λιανικής (ενώ είναι γνωστό ότι οι εργολάβοι αγοράζουνσε τιµές χονδρικής). Εποµένως, η συνολική πραγµατική διαφορά είναι ακόµη µεγαλύτερη».

Η έρευνα έδειξε ότι το «µοίρασµα» των έργων γινόταν µέσω της κατάτµησήςτους, σε πολλά µικρότερα αξίας µερικών χιλιάδων ευρώ κάθε ένα, ώστε έτσι να ανατίθενται απευθείας σε συγκεκριµένους εργολάβους, χωρίς διαγωνισµούς. Μάλιστα, από το σύνολο των έργων τα 72 αξίας 3,3 εκατ. ευρώ λόγω του ύψους τους (άνω των 15.000 ευρώ έκαστο) είχαν θεωρηθεί από επτά διαφορετικούς ελεγκτές, αλλά µόνο σε µια περίπτωση έγινε παρατήρηση για κατάτµηση και µη επαρκή τεκµηρίωση!

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κάθε μέρα θα σας δείχνουμε τους κλέφτες

newsbomb.gr

Ρήμαξαν αυτή τη χώρα, μας φτώχυναν όλους, και τώρα αυτοί που τα φάγανε κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για τον… φόνο.
Αλλά επειδή εμείς εδώ στο newsbomb.gr, όπως όλη η Ελλάδα, ζητάμε κάποιος να μπει φυλακή από σήμερα και κάθε μέρα θα σας αποκαλύπτουμε ένα σκάνδαλο γι' αυτούς που πραγματικά τα φάγανε…

Και ξεκινάμε από το μεγάλο φαγοπότι στον ΕΟΤ. Σε έκθεση από επιθεώρηση που έγινε στη Διεύθυνση Διαφήμισης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με τον αρ. 571/Α/2010, η οποία παραδόθηκε στον εισαγγελέα τον Ιούλιο του 2010, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής εξωφρενικά!
Για τα περίπτερα του ΕΟΤ σε διεθνείς εκθέσεις την τριετία 2007-8-9 ξοδεύτηκαν 19.860.548 ευρώ!

Και εδώ αρχίζει η μεγάλη «κομπίνα» όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα των ελεγκτών από τον έλεγχο στον ΕΟΤ.

«Για την αξιολόγηση των προσφορών για την κατασκευή των περιπτέρων του ΕΟΤ στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, συγκροτήθηκε Έκτακτη Ειδική Επιτροπή, αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από εξωυπηρεσιακούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής.

Επίσης κατά πάγια πρακτική του φορέα, πρόσωπα που ορίζονταν ως μέλη ως μέλη των επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών, πρόχειρων ή ανοικτών, ορίζονταν ως μέλη και των επιτροπών παραλαβής, ενώ παράλληλα προϊσταντο και των οργανικών μονάδων που αφορούσαν οι διαγωνισμοί και επομένως ήταν αυτοί που εισηγούνταν τη διεξαγωγή τους, καθόριζαν τους όρους και προδιαγραφές τους και εισηγούνταν για την κατακύρωση ή μη των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών, κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας, αφού στα ίδια πρόσωπα συνέπτιταν πλέον της μιας ιδιότητας».

Δηλαδή έστηναν επιτροπές με ανθρώπους που δεν δούλευαν στον ΕΟΤ, οι οποίοι έδιναν τις δουλειές όπου ήθελαν, τις εγκρίνανε, οι ίδιοι και τα προωθούσαν για πληρωμή, δηλαδή «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» και τα λεφτά τα πληρώναμε εμείς.


Read more...

ΧΡΥΣΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ-ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Καραγιώργος
(από το Έθνος)
Σκευάσματα που δεν έχουν κόστος έρευνας διατίθενται στην αγορά της χώρας μας σε τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με τα πρωτότυπα! Πρόκειται για 50 φάρμακα που παράγονται (κυρίως στην Ελλάδα) με αντιγραφή της δραστικής ουσίας των πρωτοτύπων...
έπειτα από τη λήξη της πατέντας τους. Η οικονομική «αιμορραγία» που προκαλούν στα Ταμεία και στους καταναλωτές αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμάκου για τη χοληστερίνη: η τιμή του πρωτοτύπου στη χώρα μας είναι 5,53 ευρώ και του αντιγράφου 18,64! Αντίγραφο σκεύασμα για το πεπτικό διατίθεται στην ελληνική αγορά με 15,18 ευρώ, όταν το πρωτότυπό του έχει τιμή 8,9 ευρώ.

Την υπόθεση αποκάλυψαν χθες, με ερώτησή τους στη Βουλή, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Ηλίας Θεοδωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Παύλος Στασινός και Φραγκίσκος Παρασύρης). Παραθέτοντας στοιχεία πωλήσεων των εν λόγω φαρμάκων, οι βουλευτές τονίζουν ότι η υπερκοστολόγηση των αντιγράφων επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η λίστα που κατέθεσαν οι βουλευτές προέρχεται από συνεταιρισμό φαρμακαποθηκών και περιλαμβάνει 50 δραστικές ουσίες.
Για κάθε μία από τις ουσίες αυτές παρατίθεται η τιμή του αντιγράφου και του πρωτοτύπου του, καθώς και η οικονομική διαφορά (κόστος) που προκύπτει.
Μόνο για το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος 2010 και επί του συνόλου των 50 βασικών δραστικών ουσιών, η διαφορά που κατεγράφη από τον συνεταιρισμό φαρμακαποθηκών και η οποία προκλήθηκε από τις κατά πολύ υψηλότερες τιμές των γενόσημων φαρμάκων έναντι αυτών των πρωτότυπων ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βουλευτών, αν το ποσό αυτό υπολογιστεί σε ετήσια βάση, τότε το κόστος που προκύπτει για τα δημόσια ταμεία και το κράτος ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς η απώλεια να σταματά εδώ, καθώς -όπως αναφέρεται στην ερώτηση- θα πρέπει να προστεθούν σε αυτά περίπου 70 εκατ. ευρώ επιπλέον, που υπολογίζεται ότι προέρχονται από τις αντίστοιχες πωλήσεις των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.
Μέτρα
Τα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι: Πρώτον, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερκοστολόγησης των γενόσημων φαρμάκων.
Δεύτερον, αν διαθέτει το υπουργείο επίσημα στοιχεία σχετικά με τη δημόσια δαπάνη των γενόσημων φαρμάκων. Τρίτον, με βάση ποιον τρόπο υπολογισμού προκύπτουν οι σημερινές υπερκοστολογημένες τιμές των γενόσημων φαρμάκων κατά παράβαση μάλιστα του άρθρου 14 του πρόσφατου Νόμου 3840/2010 σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων.
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Τι είναι τα αντίγραφα φάρμακα
Τα αντίγραφα φάρμακα (generics ή γενόσημα) είναι σκευάσματα τα οποία παράγονται με μόνο χαρακτηριστικό την ενεργό ουσία τους, χωρίς αναφορά σε ιδιοκτησιακά δικαιώματα της πατέντας του φαρμάκου.
Ενα γενόσημο έχει μόνο τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να είναι δραστικό (η δραστική ουσία). Για παράδειγμα, η ασπιρίνη (εμπορικό όνομα) έχει ως δραστική ουσία το ακετυλοσαλυκιλικό οξύ. Με σκοπό να καλυφθεί το κόστος έρευνας και ανάπτυξης του συγκεκριμένου φαρμάκου, η διεθνής νομοθεσία επιβάλλει να μην κυκλοφορεί στην αγορά αντίγραφό του 20 χρόνια έπειτα από την κατάθεση του φακέλου (πρακτικά 6-10 χρόνια από την κυκλοφορία του).
Με τη λήξη της πατέντας μπορούν κι άλλες εταιρείες να διαθέσουν στην αγορά σκεύασμα με δραστική ουσία ακετυλοσαλυκιλικό οξύ, χωρίς όμως την ίδια εμπορική ονομασία (αντίγραφο φάρμακο). Η τιμή του αντιγράφου στην Ελλάδα είναι στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου (στο εξωτερικό είναι 60% και λιγότερο).
Με σκοπό τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΕΣΥ, ο κ. Λοβέρδος έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία το 50% της συνταγογράφησης να αφορά αντίγραφα.Στην Ελλάδα, το 87% των συνταγών αφορά πρωτότυπα φάρμακα και μόλις το 13% αντίγραφα. Παράγονται με μόνο χαρακτηριστικό την ενεργό ουσία τους.
Read more...

ΦΟΡΟΜΠΛΟΚΟ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μπλόκο σε χιλιάδες Ελληνες µε καταθέσεις στο εξωτερικό στήνει η Εφορία και βάζει στο στόχαστρο τα εµβάσµατα που έχουν σταλεί από ελληνικές προς ξένες τράπεζες, όπως αυτές της Ελβετίας, τηςΚύπρου και της Βρετανίας. Στόχος της είναι να...
εντοπίσει µέσω των εµβασµάτων αυτών ταποσά που έχουν «φύγει» στο εξωτερικό και εν συνεχεία να τα διασταυρώσει µε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος των κατόχων τους,ώστε να διαπιστωθεί αν µπορούν ναδικαιολογ ήσουν την προέλευση των χρηµάτων τους.

Πρόκειται για ελέγχους πόθεν έσχες, κατά τους οποίους οι φορολογούµενοι θα καλούνται στηνΕφορία για εξηγήσεις, που αν δεν είναι ικανοποιητικές, θα τους επιβάλλονται τα πρόστιµα και οι φόροι που προβλέπει η νοµοθεσία.

Το σχέδιο αποσκοπεί αφενός στο να µπει ένα «ανάχωµα» στη διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό και αφετέρου στο να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα από τη φορολόγηση εισοδήµατος που έχει αποκρυφτεί από την Εφορία. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, µόνο πέρυσι «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες γύρω στα 29 δισ. ευρώ, µεγάλο µέρος των οποίων έχειµεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο γ. γραµµατέας Πληροφοριακών Συστηµάτων του υπ. Οικονοµικών ∆ιοµήδης Σπινέλλης, υπάρχει συνεργασία του οικονοµικού επιτελείου της κυβέρνησης µε την ΕνωσηΕλληνικών Τραπεζών για να δοθούν στοιχεία πολιτών, οι οποίοιµε εµβάσµατα µετέφεραν χρήµατα από τις τράπεζες που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας σε τράπεζες του εξωτερικού.

«Στόχος µας», είπε, «δεν είναι εκείνοι οι οποίοιµετέφεραν χρήµατα στο εξωτερικό ταοποία τα έχουν δηλώσει στην Εφορία αλλά όσοι δηλώνουν, για παράδειγµα, ετήσια εισοδήµατα 10.000

ευρώ και βάσει των εµβασµάτων, εµφανίζονται να έχουν καταθέσεις που αντιστοιχούν σε 100.000 ευρώ».

ΟΙ ∆ΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ. Τα στοιχεία που αναγράφονταιστο έµβασµα, όπως το ονοµατεπώνυµο, τοΑΦΜ του φορολογουµένου καιτο ποσό της κατάθεσης, θα διασταυρώνονται µε τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων ετών. Αν ο φορολογούµενος δεν καταφέρει να αποδείξει ότι τα κεφάλαια αυτά προήλθαν από νοµίµως αποκτηθέντα εισοδήµατα, τότε θα καλείται να καταβάλλει φόρο. Επίσης θα καλείταινα πληρώσει σηµαντικά ποσά προσαυξήσεων για υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

ΛΙΣΤΑ ΜΕ 70 CD. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες το υπουργείο έχει στα χέρια του τουλάχιστον 70 CD, τα οποία εµπεριέχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και τους τόκους που πήραν τα προηγούµενα χρόνια χιλιάδες Ελληνες µε τραπεζικούς λογαριασµούς στο εξωτερικό. Τα στοιχεία περιήλθαν στην κατοχή του υπ. Οικονοµικών, έπειτα από αίτηµα που απέστειλε σε όλα τα κράτη - µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και σε άλλες χώρες, προκειµένου να αντλήσει στοιχεία για φορολογουµένους που δεν δηλώνουν τους τόκους που εισπράττουν.

Εντοπίστηκαν 30.000... Μάλιστα πριν από έναν µήνα, µέσα από διασταυρώσεις που έγιναν από το σύστηµα Taxis, εντοπίστηκαν 30.000 φορολογούµενοι που είχαν αποκρύψει εισοδήµατα από καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού για να αποφύγουν τη φορολογία των τόκων. Τους φορολογούµενους αυτούς τώρα η Εφορία τούς καλεί για έλεγχο. Τα συγκεκριµένα κεφάλαια θα συγκριθούν µε τα ποσά τωνεισοδηµάτων που έχουν δηλώσει οι καταθέτες του εξωτερικού, προκειµένου να εντοπισθούν περιπτώσεις µε µεγάλη αναντιστοιχία. Τα στοιχεία των καταθέσεων που δεν θα ταυτίζονται µε τις δηλώσεις αποστέλλονται γιαπεραιτέρω έρευνα στο Σώµα ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος και στα ελεγκτικά κέντρα.

Ο έλεγχος µάλιστα θα προχωρήσει σε βάθος, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τα κεφάλαια αυτά καλύπτονται από τα εισοδήµατα που είχανδηλώσει οι φορολογούµενοι τα τελευταία χρόνια. Με βάση τα στοιχεία για τα ποσά των τόκων που θα εµφανισθούν να έχουν πιστωθεί στους λογαριασµούς του εξωτερικού, θα δηµιουργηθεί µια νέα βάση δεδοµένων. Σε αυτήν θα συµπεριληφθούν τα στοιχεία για τα κεφάλαια που οι φορολογούµενοι αυτοί τοποθέτησαν στους συγκεκριµένους λογαριασµούς.

Μέχρι σήµερα πάντως, το µόνο µέτρο που είχε δροµολογηθεί ήταν η συλλογή στοιχείων από ξένες τράπεζες, ιδιαίτερα της Ελβετίας। Τώρα, το υπουργείο επιχειρεί µε τη διαδικασία αυτή να βάλει ένα φοροµπλόκο στηµετακίνηση του χρήµατος από τηνπηγή, δηλαδή το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, στο εξωτερικό.
Read more...

Σκληρό παζάρι με την Κυβέρνηση Στις 15.00 η συνέντευξη Τύπου της τρόικας


Στις 3.00 μ.μ. θα δοθεί τελικά η συνέντευξη Τύπου της τρόικας, μετά από τις ολοήμερες χθεσινές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης θα ανακοινωθούν τα πρώτα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας για την έγκρισης της 4ης δόσης του δανείου.

Η τρόικα αναμένεται να θέσει στην κυβέρνηση προθεσµία ώς τον Ιούνιο προκειµένου να υπάρξει πρακτική εφαρµογή του νέου νόµου για τις επιχειρησιακές συµβάσεις, διαφορετικά θα ζητήσει αναθεώρηση της ρύθµισης.

Η προθεσµία θα περιλαµβάνεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, προκειµένου να εκταµιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου, ύψους15 δισ. ευρώ. Το θέµα των εργασιακών συµβάσεων ήταν ένα από τα σηµεία τριβής στις διαπραγµατεύσεις µεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικ ας, καθώς η τελευταία κατέστησε σαφέςότι δεν θα δεχθεί να µείνει ο νόµος γράµµα κενό περιεχοµένου. Η τρόικα θέλει, µε άλλα λόγια, να δει να υπογράφονται επιχειρησιακές συµβάσεις χωρίς προβλήµατα, ώστε να υπάρξουν και τα προσδοκώµενα αποτελέσµατα στην οικονοµία.

Οι διαπραγματεύσεις χθες της τρόικας µε το επιτελείο του υπουργείου Οικονοµικών υπό τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήταν µαραθώνιες, προκειµένου να συµφωνηθεί το Μνηµόνιο νούµερο 4. Πάντως, αρµόδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι παρά τις δυσκολίες και τις µακρές διαπραγµατεύσεις που απαιτήθηκαν σε κάποια σηµεία, µε κυριότερο αυτό των εργασιακών συµβάσεων, δεν υπάρχει κίνδυνος να µην εγκριθεί η δόση.


Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου θεωρείται δεδομένη, ενώ το ζητούμενο είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη νομοθετηθεί ή αρχίσει να υλοποιούνται। Οι ίδιοι επισημαίνουν, ταυτόχρονα, ότι «δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ».

.tanea.gr

Read more...

Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ζητά ψήφισμα της Ευρωβουλής

Ικανοποιημένοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές

Ικανοποιημένη η Λευκωσία από το ψήφισμα
Ικανοποιημένη η Λευκωσία από το ψήφισμα (Φωτογραφία: Associated Press )
Στρασβούργο, Γαλλία
Το ψήφισμα ζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημιουργία κατάλληλου κλίματος στις διαπραγματεύσεις, και κάνει αναφορά στην επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Εγκρίθηκε ακόμη ειδική τροποποίηση για τον εποικισμό στα κατεχόμενα.

Η Επιτροπή απέρριψε επίσης με συντριπτική πλειοψηφία τροπολογία, που στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων για επαναφορά του ζητήματος του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

Το ψήφισμα θα παραπεμφθεί για τελική έγκριση τον Μάρτιο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι πρόκειται για «ισοζυγισμένο ψήφισμα, θετικό προς την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Υπάρχουν, εξήγησε, θετικά στοιχεία, όπως η καταψήφιση του απευθείας εμπορίου και η αναφορά για τη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, είπε, υπερψηφίστηκαν τροπολογίες με τις οποίες ζητείται το άνοιγμα αρχείων για τους αγνοούμενους και ο τερματισμός του εποικισμού από την Τουρκία, γιατί αλλάζει ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι «για άλλη μια φορά απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια των Τούρκων να περάσει άμεσα ή έμμεσα το θέμα του απευθείας εμπορίου και εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο σκηνικό να επαναληφθεί και στην Ολομέλεια ώστε να τελειώσει μια και καλή το ζήτημα».

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου εξέφρασε ικανοποίηση, « γιατί δεν πέρασαν αρνητικές αναφορές για το απευθείας εμπόριο, τις τουρκικές αντιρρήσεις για τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας».

Πολύ ικανοποιητικό χαρακτήρισε το ψήφισμα και ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Κυριάκος Μαυρονικόλας, αφού, όπως είπε, εμπεριέχει όλες τις βασικές θέσεις που ζητούσε και υποστήριζε η ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια προσπάθεια να πετύχει ορθές θέσεις σε ότι αφορά το κυπριακό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δεν παραιτείται ο Χόσνι Μουμπάρακ, μεταφέρει εξουσίες στον αντιπρόεδρο

Οργή και απογοήτευση στους διαδηλωτές


http://assets.tanea.gr/files/2011-02-10/thumbs/egggy_232x.jpgΟ Χόσνι Μουμπάρακ επιχείρησε να εμφανιστεί ως «αφοσιωμένος πατέρας της Αιγύπτου» (Φωτογραφία: Reuters )
Κάιρο, Αίγυπτος
Την παράδοση μερικών εξουσιών στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την άρση του στρατιωτικού νόμου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης.

Διαψεύστηκαν όμως οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών που μιλούσαν για πλήρη και άμεση παράδοση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο.

Εμφανή απογοήτευση στους εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους στην πλατεία προκάλεσε το διάγγελμα του προέδρου. Οι διαδηλωτές κουνούσαν τα παπούτσια τους στον αέρα σε ένδειξη οργής και περιφρόνησης και φώναζαν «Κάτω ο Μουμπάρακ!» και «Φύγε!».

Μέσα στο εκρηκτικό αυτό κλίμα αυξάνονται οι φόβοι για αναζωπύρωση των συγκρούσεων.
Read more...