Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

"Συντροφικά" βέλη κατά Λοβέρδου

nooz.gr
Τα άκουσε για άλλη μια φορά από τους "συντρόφους" του ο Ανδρέας Λοβέρδος, αυτή τη φορά για το ασφαλιστικό, κατά την ενημέρωση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε να πάρει πίσω ο υπουργός τη διάταξη για τη 13η και 14η σύνταξη, καθώς όπως είπε αυτή δεν έχει καμία σχέση με το μνημόνιο και αλλοιώνει το χαρακτήρα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Παναγιώτης Κουρουπλής τόνισε χαρακτηριστικά ότι η σπατάλη μεγαλώνει και εμείς καλούμαστε να κατεδαφίσουμε το κοινωνικό κράτος. Πρόσθεσε ότι στα ταμεία παραμένουν οι ίδιες διοικήσεις που μας έφεραν στη χρεοκοπία.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος ήταν αιχμηρός για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου λέγοντας: "δεν είδα κανέναν υπουργό να στηρίζει το ασφαλιστικο". Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η κυβερνηση δε θα περάσει καλά αν μείνει μόνο στην περικοπή μισθών και συντάξεων.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας ζήτησε να διασφαλιστεί η εγγύηση του κράτους για τις επικουρικές συντάξεις και να υπάρξει καλύτερη μεταβατική περίοδος για τις μητέρες ανήλικων και τα βαρέα - ανθυγιεινά.

Ο νέος βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι Τάσος Γιαννίτσης είναι αριστερός σε σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο ίδιο τραπέζι θα λέγαμε ότι ο Γιαννίτσης είναι ο αριστερός."


Την Τρίτη το μεσημέρι, ο Γ. Παπανδρέου συγκαλεί το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ όπου οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας θα ενημερώσουν το ανώτατο όργανο του κόμματος για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς.


Χωρίς κομματική πειθαρχία, αλλά...

«Δεν μας φοβίζει τίποτα. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία διάσταση με τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ», είπε ο Γιωργος Πεταλωτής και σημείωσε ότι «οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία, που έχουμε όλοι μας, και εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά γνωρίζουμε όλοι και την αναγκαιότητα αυτών των ρυθμίσεων, και το δυνατό και δικαιότερο, που αυτές προωθούν».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «δεν έχουμε μιλήσει για κομματική πειθαρχία» και παρέπεμψε στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας, «για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» και «για να μη μιλάμε με εικασίες».

Δεν τίθεται θέμα εκλογών

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, ώστε μετά να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε», τόνισε- ερωτηθείς σχετικά- ο Γ. Πεταλωτής.

Read more...

'ΠΑΓΩΝΟΥΝ΄ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


Το «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.Ερωτηθείς σήμερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει το «πάγωμα» των μισθών, αν δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Πεταλωτής απάντησε: «Αυτό είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό»...


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά. «Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ότι υπάρχει ένα περιθώριο έτσι ώστε να υπάρξει, εντέλει, σύγκλιση με τους κοινωνικούς εταίρους», είπε ο κ. Πεταλωτής.

«Είμαστε διατεθειμένοι ως κυβέρνηση να συζητήσουμε, έστω και αυτή τη στιγμή, με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να ενσωματώσουμε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις και αλλαγές είναι προς το καλύτερο, προς όφελος του απλού Έλληνα πολίτη», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, διευκρινίζοντας όμως ότι αλλαγές θα γίνουν «εφόσον φυσικά είναι συμβατές με το γενικότερο πνεύμα του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοθετήματος».

«Από κει και πέρα, μπαίνει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου και εκεί γίνεται συζήτηση. Και, φυσικά, εάν οι βουλευτές σε αυτή την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προτείνουν αλλαγές που είναι βελτιωτικές και συμβατές, θα γίνουν δεκτές και, φυσικά, υπάρχει και η Ολομέλεια, η οποία εντέλει και θα αποφασίσει», είπε ο Γιώργος Πεταλωτής.

«Δεν υπάρχει θέμα εκλογών»
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στο Εργασιακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών».

Απαντώντας αν η κυβέρνηση θα μείνει «όμηρος» τυχόν διαρροών από βουλευτές της συμπολίτευσης, ο Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τραβήξει μέχρι τέλους αυτές τις μεγάλες αλλαγές που οφείλουμε στον ελληνικό λαό για τη σωτηρία της χώρας. Ξεκινήσαμε με δύσκολες συνθήκες και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανέναν και για τίποτε».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετέθεσε την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ για μετά την έξοδο από την κρίση. «Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, πρώτα απ` όλα, έτσι ώστε μετά από την έξοδο από την κρίση να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε προς τον ελληνικό λαό».

Read more...

MΟΝΟ ΣΤΟ i-R: Με εντολή Γιώργου η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους "μη έχοντες"

»«ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
Σε αναζήτηση μέτρων τα οποία θα ανακουφίσουν τα κοινωνικά στρώματα που απειλούνται να οδηγηθούν στη φτώχια και την εξαθλίωση, λόγω της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν αντέχει το βάρος της οικονομικής εξαθλίωσης, μεγάλου αριθμού πολιτών, που αποτελούν και τον βασικό κορμό των υποστηρικτών του και αγωνιωδώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προστατευτικό δίχτυ, για να μη δημιουργηθούν στρατιές εξαθλιωμένων.

Δεν είναι κακή η σκέψη. Γίνεται, όμως, κακή, όταν η λύση αναζητείται στην περαιτέρω συρρίκνωση των μεσαίων εισοδημάτων, που θα αναλάβουν όλο το βάρος της οικονομικής κρίσης, είτε αφορά στη μείωση του ελλείμματος, είτε στη μείωση του χρέους, είτε στη διάσωση από τη φτώχια μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Εκείνοι που επωφελήθηκαν από το φαγοπότι των προηγούμενων ετών εξακολουθούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Στο πλαίσιο, πάντως, της εφαρμογής μέτρων που θα δώσουν μια ανάσα σε ευαίσθητα στρώματα της κοινωνίας, το i-R πληροφορείται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε εντολή να καθιερωθεί νομοθετικά η «προσυνταξιακή προνοιακή πολιτική», η οποία θα καλύπτει στοχευμένες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως ανάπηροι, πολύτεκνοι, μητέρες, άνεργοι κλπ. Για το θέμα αυτό έγινε χθες (Κυριακή) ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

Οι κοινωνικές, αυτές, κατηγορίες θα τύχουν κοινωνικών παροχών, αλλά και ενός μικρού επιδόματος. Τα χρήματα, που θα απαιτηθούν θα προέλθουν από την εξοικονόμηση πόρων από το ασφαλιστικό σύστημα, με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού.

.i-reportergr
Read more...

Παγκόσμιο ρεκόρ στις ρίψεις αντιπάλων ανα λεπτό κατάφερε ο Κ. Καρυπίδης στην Αλεξανδρούπολη







thrakinet.tv

Karypidis_guinness_record Τα κατάφερε τελικά ο Κωστναντίνος Καρυπίδης και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ γκίνες των περισσοτέρων εναέριων ολοκληρωμένων ρίψεων και ανατροπών ανα λεπτό στις πολεμικές τέχνες και με 51 ρίψεις στο χρόνο των 60 δευτερολέπτων το όνομα του γράφτηκε στο βιβλίο των ρεκόρ. Η εκδήλωση η οποία καταγράφηκε και από την ομάδα του Γκίνες και την κριτή Τακίρα Βάρα, πραγματοποίθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης και ήταν άκρως εντυπωσιακή.




Read more...

Βγαίνουμε στις αγορές για 4 δισ. ευρώ

Κρίσιμο τεστ για την Ελλαδα

protothema.gr
Κρίσιμο τεστ της Ελλάδος στις επόμενες εβδομάδες καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να βγει στις αγορές προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 4,5 δισ ευρω. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών Φίλιππου Σαχινιδη η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης, 6μηνης και 12μηνης διάρκειας περί τα μέσα Ιουλίου όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η Ελλάδα θα πάει στις αγορές στα μέσα Ιουλίου, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια τρίμηνης, εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας», δήλωσε.

Τονίζεται ότι έντοκα γραμμάτια συνολικά 4,56 δισ. ευρώ λήγουν τον Ιούλιο και συγκεκριμένα έντοκα δωδεκάμηνης διάρκειας και εξάμηνης διάρκειας ύψους 2,16 δισ. ευρώ λήγουν στις 16 Ιουλίου και έντοκα 13 εβδομάδων ύψους 2,4 δισ. ευρώ λήγουν στις 23 Ιουλίου.

Τονίζεται ότι πάντως ότι τα έντοκα γραμμάτια απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική αγορά γεγονός που καθιστά το εγχείρημα σύμφωνα με τους αναλυτές ιδιαίτερα δύσκολο.

Read more...

ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ KATA TOY ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ...


Την πρώτη αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσε σήμερα η Ομάδα Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που συστάθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η αγωγή αφορά στην...
ανταλλαγή εποικιστικού αγροκτήματος 180 στρεμμάτων στο Δήμο Βεγορίτιδος Ν. Πέλλας, με 7,682/1000 της λίμνης Βιστωνίδας (υπ. αριθμ. 2814/9-5-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη). Με την αγωγή το Ελληνικό Δημόσιο ζητά την αναγνώριση της κυριότητάς του, τόσο στο εποικιστικό αγρόκτημα όσο και στη λίμνη Βιστωνίδα και την επιδίκαση 10 εκ. ευρώ για ηθική βλάβη. Η αγωγή ύστερα από αίτηση προτίμησης του Δημοσίου, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011. Θα ακολουθήσει έγερση και για τα υπόλοιπα ανταλλαγέντα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Read more...

ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΙ 3 ΣΤΟΥΣ 4...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας
(από την Ελευθεροτυπία)
Μπορεί στο Εθνικό λαχείο οι 3 στους 4 να κερδίζουν, αλλά με το Ασφαλιστικό οι 3 στους 4 την κάνουν... λαχείο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού, από τα 5 εκατ. των ασφαλισμένων (εξαιρούνται οι περίπου 600.000 αγρότες που υπάγονται στον ΟΓΑ και των οποίων δεν αλλάζουν ουσιαστικά οι όροι και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης) μόλις οι...
1,25 εκατ. μοιάζει να γλιτώνουν τη μέγκενη των νέων δρακόντειων ρυθμίσεων. Δηλαδή, δεν επιβαρύνονται ιδιαίτερα οι ασφαλισμένοι προ του 1983. Σχεδόν καθόλου οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτής της περιόδου, οι ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες καθώς και στα ειδικά Ταμεία. Αντιθέτως, από τη μεταβατική αυτή διάταξη δεν καλύπτονται οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, τα όρια των οποίων αυξάνονται από το 58ο στο 65ο έτος για πλήρη σύνταξη με 35ετία (μειωμένη στο 60ό), ενώ χρειάζεται 40ετία για έξοδο στο 60ό έτος εκεί που κάποιος ασφαλισμένος υπολόγιζε να βγει με 37ετία (χωρίς όριο ηλικίας). Επίσης δεν επιβαρύνονται ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ορισμένοι επιστήμονες που έτσι κι αλλιώς αποχωρούσαν από την εργασία μετά το 65ο έτος (γιατροί, δικηγόροι κ.ά.). Επίσης, με ορισμένες «αμυχές» τη βγάζουν οι ένστολοι (150.000) οι οποίοι θα έχουν ειδικό καθεστώς ασφάλισης (θα κατατεθεί αργότερα μέσα στο καλοκαίρι στη Βουλή) και οι μητέρες με ανήλικο που συμπληρώνουν τη διετία 2011-12 τα έτη ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση, όσες έχουν κατά την προσεχή διετία 18,3 έτη στο ΙΚΑ ή 20 και 25 στα ειδικά ταμεία και το Δημόσιο, αντίστοιχα, συν την ανηλικότητα του παιδιού, θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη οποτεδήποτε στο μέλλον με τα μεταβατικά όρια που θα ισχύουν αυτό το μεσοδιάστημα (2011-12). Εστω και αν συνταξιοδοτηθούν ακόμη και 10 χρόνια αργότερα. Επίσης με τα σημερινά όρια ηλικίας αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον όσες γυναίκες έχουν φέτος θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ετσι, από τα 5 εκατ. των ασφαλισμένων, οι νέες διατάξεις επιβαρύνουν τους όρους συνταξιοδότησης (αυξάνουν δραστικά τα όρια ηλικίας έως και 15 έτη και μειώνονται οι συντάξεις μέχρι και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις) σε περίπου 3,75 εκατ. ασφαλισμένους. Με μεγαλύτερα θύματα: - Τις μητέρες με ανήλικο, οι οποίες θα συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη στο 65ο έτος από το 50ο (μειωμένη) και 55ο σήμερα. - Τους εργαζόμενους στα Βαρέα οι οποίοι θα παραμείνουν στην εργασία επιπλέον 5 έτη (πλήρεις αποδοχές στο 60ό και μειωμένες στο 58ο από το 55ό και 53ο αντιστοίχως). Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση ορισμένοι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ θα δουν να καταστρέφονται οι εισφορές τους στην περίπτωση που το επάγγελμά τους αποχαρακτηριστεί εντός του 2011 -ο νέος πίνακας με τα ΒΑΕ θα ισχύσει από 1/7/2011- και δεν έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο των 3.600 ενσήμων στα τέλη του 2015. - Οι αποδοχές συνωθούνται στην περιοχή κάτω των 1.400 ευρώ, καθώς για τις συντάξιμες αποδοχές πάνω από αυτό το επίπεδο οι συντελεστές αναπλήρωσης (σύνταξης) μειώνονται και κάτω του 60% από 70% σήμερα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μικρή βασική σύνταξη (360 ευρώ) δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του 48% της ανταποδοτικής-αναλογικής σύνταξης για την 40ετή ασφάλιση (μέσα επίπεδα 1,2% για κάθε έτος στην ασφάλιση). Επιπρόσθετα, πάνω από αυτό το επίπεδο έρχεται ο νέος ΛΑΦΚΑ από 3% (για κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ) και έως 10% (για αποδοχές άνω των 3.501 ευρώ) για να περικόψει ακόμη περισσότερο τις αποδοχές. Μάλιστα, ο συντελεστής 7% στην περιοχή των 2.800 ευρώ της ανώτατης σύνταξης οδηγεί σε νέο χαμηλότερο πλαφόν στις συντάξεις, περίπου στα 2.600 ευρώ. - Ο υπολογισμός της σύνταξης στη βάση του συνόλου των εισφορών (35ετία ή 40ετία) οδηγεί σε νέα κρυφή μείωση των συντάξεων. Και αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν περιγράφεται ο συντελεστής ωρίμανσης για τις αρχικές-παλαιές εισφορές. Παραπέμπεται στο μέλλον με υπουργικές αποφάσεις (σ.σ. έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί σε όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά). Αλλά, από την άλλη, θεσμοθετούνται τώρα οι συντελεστές ωρίμανσης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. - Το κράτος εγκαταλείπει την επικουρική σύνταξη (δεν την εγγυάται) και εάν ένα Ταμείο δεν έχει να πληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, οι εν λόγω αποδοχές δύναται να πέσουν και κάτω του 20%. Αν και με το νέο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση συνδέει τις συντάξεις με το σύνολο του εργασιακού βίου, δηλαδή εισάγει περισσότερα κίνητρα ανταπόδοσης στο σύστημα ενώ προσπαθεί να καταστήσει και ατομικά υπεύθυνους τους εργαζόμενους για τις αποδοχές στα γηρατειά, όμως και πάλι η ανταπόδοση είναι μικρή και η χρονική διάρκεια της ασφάλισης μεγάλη. Κάτι που δεν επιτρέπει να μειωθεί η «μαύρη»-ανασφάλιστη εργασία και να αυξηθούν τα έσοδα του συστήματος. Ουσιαστικά, ο υπολογισμός με το σύνολο του χρόνου ασφάλισης γίνεται για να μειωθούν οι τελικές αποδοχές και όχι για να γίνει περισσότερο δίκαιο το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.* *Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές της ΟΤΟΕ, Συλλόγων και Σωματείων Αλληλοβοηθητικών Ταμείων, αλλά και μεμονωμένων τραπεζοϋπαλλήλων, που ζητούσαν την ακύρωση του Π.Δ. 209/2006 για την υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), που θεσμοθετήθηκε το 2006. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με μια σειρά αποφάσεων (2197 έως 2203/2010), απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων κρίνοντας ότι σε κανένα σημείο δεν συγκρούεται το επίμαχο προεδρικό διάταγμα με τις συνταγματικές επιταγές και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, όπως υποστήριζαν οι τραπεζοϋπάλληλοι.
Read more...

Γ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ είναι ΕΔΩ! Δεν το χαρίζουμε σε κανέναν!Η πολιτική εισήγηση στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της “Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ”

1ο Μέρος

2ο Μέρος

Read more...

Κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ

Κινητοποιήσεις από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ επί της Χαλκοκονδύλη προχώρησαν το βράδυ της Κυριακής μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι έχουν αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτιρίου με κεντρικό σύνθημα «Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε».
Παράλληλα, στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας η ΓΕΝΟΠ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται πως η ΓΕΝΟΠ θα συμμετάσχει και στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό την Τρίτη.

Read more...

10 εκ.ευρώ για "σεφτέ" απο "μίζες" της Siemens σε εξοπλιστικά προγράμματα


Δύο υπεράκτιες εταιρείες με έδρα τη Λιβερία (Οnyx και Ρlexus) με δικαιούχους δύο πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται ως αποδέκτες και καταθέτες «μαύρου» χρήματος από τα ταμεία της Siemens ( Ηλίας Γεωργίου, Λ.Σνάιντερ ) συνδέουν το μεγάλο σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας με την υπόθεση εξοπλιστικών προμηθειών. Προμήθειες οι οποίες έχουν αποφέρει το αστρονομικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ σε πρόσωπα που είτε εμφανίζονται με την ιδιότητα του συμβούλου ή κρύβονται πίσω από την ανωνυμία «ορφανών» εμβασμάτων. Η υπόθεση απασχολεί ήδη την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, αφού ένα πρόσφατο έμβασμα από μια ελβετική εταιρεία έφθασε στη χώρα μας πριν από 15 ημέρες σε κεντρική τράπεζα της Κηφισιάς. Η υπάλληλος της τράπεζας σήμανε, ευτυχώς, συναγερμό όταν διαπίστωσε ότι οι παραλήπτες τού ύψους 800.000 ευρώ εμβάσματος ήταν πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο της Siemens. Και όμως! Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι μέρος των εμβασμάτων, που εμπλέκουν την εταιρεία των εξοπλιστικών (πρόκειται για την ελβετική Οerlikon), έγιναν αντικείμενο ανακριτικής διαδικασίας την οποία ξεκίνησαν οι ελβετικές Αρχές εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι τα ίδια πρόσωπα διακίνησαν τα τελευταία 15 χρόνια υπέρογκα ποσά, με τελικούς αποδέκτες και ανθρώπους στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας!

Πριν από δύο εβδομάδες έφθασε στην τράπεζα Citi Βank της Κηφισιάς έμβασμα 800.000 ευρώ με δικαιούχο κάποιον Λ. Σνάιντερ. Το έμβασμα προερχόταν από τη γερμανική εξοπλιστική εταιρεία Reihnmetall Αir Defence, η οποία έχει εξαγοράσει την ελβετική Οerlikon.

Το μοιραίο λάθος
Παρ΄ ότι η εταιρεία είναι παγκοσμίως γνωστή, όταν εμφανίστηκε ο Λ. Σνάιντερ να εισπράξει το ποσό, του ζητήθηκε αιτιολογία. Εκείνος έκανε το μοιραίο λάθος. Εμφάνισε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της εταιρείας όπου ήταν δικαιούχος (Οnyx) και της γερμανικής εταιρείας που έστελνε το έμβασμα.

Οι δύο εταιρείες, Οnyx Ιnvestment Corporation με έδρα την Αθήνα και Reheinmetall Αir Defence, φαίνεται να διακανονίζουν οριστικά τη μεταξύ τους οφειλή (3 Μαΐου 2010) με την υποχρέωση να δοθεί στην Οnyx το ποσό του 1 εκατ. ελβετικών φράγκων, με βάση τη σύμβαση παροχής συμβουλών από την υπεράκτια στην εξοπλιστική εταιρεία. Αποδεικνύεται ότι η αρχική σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών υπεγράφη στις 20 Δεκεμβρίου του 1996 και η συμφωνία διατηρήθηκε όλα τα προηγούμενα 14 χρόνια. Τότε υπεγράφη και η σύμβαση για τα εξοπλιστικά μεταξύ της Ελβετικής Οerlikon και του ελληνικού υπουργείου Αμυνας.

Το μοιραίο λάθος του εγγράφου που εμφάνισε ο γερμανός δικαιούχος της Οnyx ήταν ότι από το συμφωνητικό εμφανίζεται ο προηγούμενος δικαιούχος της υπεράκτιας εταιρείας κ. Ηλίας Γεωργίου, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens, κατηγορούμενος ότι έδινε «μαύρα» σε στελέχη του ΟΤΕ και σε άλλους και προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για την υπόθεση ως πριν από μερικούς μήνες (Σεπτέμβριος 2009). Στο έγγραφο του συμφωνητικού η υπεράκτια λιβεριανή εταιρεία και η ελληνική Οnyx εμφανίζονται ως δύο διαφορετικές και ο κ. Γεωργίου δηλώνει, για λογαριασμό της υπεράκτιας εταιρείας, ότι αναλαμβάνει προσωπικά να απαλλάξει τη γερμανική εταιρεία από «οποιαδήποτε υποχρέωση...». «Πρόκειται για τον κ. Siemens», είπαν με έκπληξη οι υπάλληλοι της τράπεζας και διαβίβασαν αμέσως την υπόθεση στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το όλο θέμα θα διαβιβαστεί στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής και στους ανακριτές κκ. Μ.Νικολακέα και Ι. Φιοράκη οι οποίοι διερευνούν παράλληλα την υπόθεση. Επιπλέον όσοι άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση, διαπίστωσαν ότι και ο ίδιος ο κ. Σνάιντερ εμφανίζεται ως δικαιούχος ιδρύματος στο Γιβραλτάρ να στέλνει το 2005 εμβάσματα στο πρώην στέλεχος του ΟΤΕ κ. Γ. Σκαρπέλη (επίσης κατηγορούμενος και προφυλακισμένος το φθινόπωρο), μέσω της τράπεζας ΗSΒC (αρ. λογ. 040-100091-130) στην Αθήνα.

Στην όλη υπόθεση όμως η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη. Η δημοσιογραφική έρευνα στα αρχεία της δικογραφίας αποδεικνύει ότι υπάρχουν εμβάσματα από τα «μαύρα» ταμεία και τους λογαριασμούς της Ελβετίας με αποστολέα τη γερμανική εξοπλιστική εταιρεία, τόσο προς την εταιρεία Ρlexus- επίσης με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας - όσο και προς τον ίδιο τον Λ. Σνάιντερ αλλά και τη σύζυγό του! Οι λογαριασμοί αυτοί ανήκουν στην υπεράκτια Ρlexus με έδρα τη Λιβερία και είναι, σύμφωνα και με δική του ομολογία, συμφερόντων, επίσης, του Ηλία Γεωργίου.

Παρόν και το παραδικαστικό
Και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι υπάρχει ελληνική εταιρεία, αλλά και άλλη υπεράκτια με έδρα τη Λιβερία, με την ίδια επωνυμία. Η εταιρεία είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο του παραδικαστικού, αφού εμφανιζόταν να καταθέτει χρήματα σε λογαριασμούς της πρώην ανακρίτριας του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου κυρίας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια.

Η σύμβαση της εταιρείας Οerlikon για παροχή συμβουλών το 1996 περιείχε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και την εταιρεία Ρlexus. Οι λογαριασμοί της ανοίχτηκαν με εντολή των ελληνικών ανακριτικών αρχών το 2009, όταν η εταιρεία εμφανίστηκε να δέχεται από τα «μαύρα» εμβάσματα της γερμανικής εταιρείας και τους λογαριασμούς της κυρίας Αντωνίας Μάρκου στην ελβετική τράπεζα UΒS. Μετά την κατάθεση της κυρίας Μάρκου στη Δικαιοσύνη, αποδείχτηκε ότι ο λογαριασμός της ανήκε επίσης στον Ηλία Γεωργίου.

Τι δεν έχει δει η ελληνική Δικαιοσύνη
Η έκπληξη έρχεται από τα μεταφρασμένα κείμενα των λογαριασμών: Αποδεικνύεται ότι στις 28.1.2003 φαίνεται να εντοπίζεται από τις ελβετικές Αρχές ότι είναι «ασυνήθιστη» η κατάθεση των 951.600 ελβετικών φράγκων από την εταιρεία Οerlikon στην υπεράκτια Ρlexus και σε λογαριασμό της (023000222275) στην ελβετική τράπεζα. Παρ΄ όλα αυτά κανένας έλληνας δικαστής δεν έχει ερευνήσει, ως σήμερα, ποια είναι η εταιρεία που πραγματοποιεί την ασυνήθιστη συναλλαγή!

* Στις 25.2.2004 κατατίθεται ένα ακόμη ποσό, ύψους 1.161.547 ελβετικών φράγκων, στον λογαριασμό της Ρlexus στη UΒS από την Οerlikon.

* Στις 16.3.2004 στέλνεται ποσό 192.000 ευρώ στον ίδιο τον Σνάιντερ στη γνωστή τράπεζα της Κηφισιάς. * Την 1η Ιουλίου 2004 ποσό 116.500 ευρώ στέλνεται στην κυρία Ιρένε Σνάιντερ (σύζυγο του Λ. Σνάιντερ) στην Τράπεζα ΗSΒC του Κολωνακίου. Οι ελληνικές ανακριτικές αρχές αλλά και η Εξεταστική Επιτροπή καλούνται τώρα να ξηλώσουν το πουλόβερ των «μαύρων» εταιρειών, των άνομων διαδρομών, των προμηθειών σε ελληνικά υπουργεία, αλλά και των τελικών αποδεκτών του «μαύρου» χρήματος ύψους εκατομμυρίων ευρώ, όπως φαίνεται. Για να εντοπίσουν όσα ίχνη έχουν - ακόμη- μείνει στα τραπεζικά αρχεία!

Γιάννα Παπαδάκου / ΒΗΜΑ


Read more...

Αγορές οπλικών συστημάτων με...ντομάτες, πατάτες και ελιές


Με πόσα κιλά ντομάτες και πατάτες αγοράζουμε ενα...άρμα μάχης; Οι Τούρκοι (η εφημερίδα "Ζαμαν" που έχει το σχετικό ρεπορτάζ) δεν κάνει...πλάκα. Απο εδω και πέρα τέρμα τα...δίφραγκα στα εξοπλιστικά προγράμματα και οι...προμήθειες. Οποιος θέλει ανταλλαγή σε...είδος με αγροτικά προϊόντα έχει καλώς (να τονωθεί και η αγροτική μας οικονομία που μαραζώνει).
Σε δημοσίευμά της λοιπόν με τίτλο «η Ρωσία θα δώσει στην Αθήνα άρματα και θα πάρει ντομάτες», η Zaman γράφει ότι η Ρωσία έχει προτείνει στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης να μην καταβάλει τα χρήματα για την αγορά αρμάτων και οπλικών συστημάτων αλλά να πληρώσει με...αντιπραγματισμό, εν προκειμένω με αγροτικά προϊόντα. Στο ίδιο δημοσίευμα μπορεί κανείς να διαβάσει ότι ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν με επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρεται στο συνολικό αντίτιμο των οπλικών συστημάτων που θα αγοράσει η Ελλάδα, βάσει συμφωνιών και το οποίο φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ και προτείνει η Ρωσία να το εισπράξει με ανταλλαγή προϊόντων.
i-reportergr


Read more...

Η ΚΡΙΣΗ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ραγδαία πτώση σημειώνουν οι πωλήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ τους πρώτους μήνες του 2010 που στο πρώτο τρίμηνο αγγίζει το 10%. Oπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η τάση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, όταν οι...
καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν εντονότερα τη μείωση του εισοδήματός τους. Οπως λένε, τα χειρότερα είναι μπροστά και επισημαίνουνότι από το τρίτο τρίμηνο και μετά θα αποτυπωθεί σε όλη της την έκταση η πτώση στην κατανάλωση, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο. Τα ίδια στελέχη του λιανεμπορίου συμπληρώνουν επίσης ότι αναμένεται στην αγορά ακόμα μεγαλύτερη στροφή των καταναλωτών στα είδη ιδιωτικής ετικέτας. Την κατάσταση αυτή μάλιστα αποτυπώνει και διαδικτυακή έρευνα της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή» με θέμα την επίδραση των οικονομικών μέτρων και συνθηκών στις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομική κρίση φαίνεται πως απειλεί το επίπεδο διατροφής των Ελλήνων, καθώς σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) δηλώνει ότι είναι έτοιμος να υποβαθμίσει την ποιότητα των προϊόντων που προμηθεύεται, ακόμα και αν αυτά αφορούν τη διατροφή των παιδιών του. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι, αν και η πλειονότητα των Ελλήνων (68%) προμηθεύεται τρόφιμα με κριτήριο την ποιότητα, ένα σημαντικό ποσοστό (29%) αποφασίζει για την αγορά ενός προϊόντος με βάση την τιμή. Κάνουν περικοπές Ηδη έχουν καταγραφεί αρκετά μεγάλες περικοπές σε καθημερινά είδη αλλά και σε προϊόντα ειδικών κατηγοριών, ενώ ένα ποσοστό 31% των ελλήνων καταναλωτών εκφράζει αδυναμία περαιτέρω περικοπών στην αγορά τροφίμων. Η έρευνα άρχισε στις 24 Μαΐου 2010 και τα πρώτα αποτελέσματα προέρχονται από δείγμα 687 απαντήσεων, στο οποίο περιλαμβάνονται 76% γυναίκες και 24% άντρες. Το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα ήταν για το 5% μικρότερο των 700 ευρώ, για το 30% μεταξύ 700-1.400 ευρώ, για το 40% μεταξύ 1.400-2.800 ευρώ και για το 25% πάνω από 2.800 ευρώ. Τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο διασκέδασης έδειξαν ότι πριν από την οικονομική κρίση το 48% υπολόγιζε τα χρήματα που ξόδευε για διασκέδαση- φαγητό, ενώ μετά την κρίση το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 78%. Λιγότερες έξοδοι Εξάλλου, ένα σημαντικό ποσοστό (62%) περικόπτει τις εξόδους για φαγητό, ενώ το 67% μειώνει σημαντικά την παραγγελία του φαγητού από έξω (delivery). Αντίστοιχα έχουν μειωθεί και οι έξοδοι για ποτό (53%) και για καφέ (33%). Εντυπωσιακή είναι επίσης η μεταβολή του τρόπου συμπεριφοράς των Ελλήνων σε σχέση με την αγορά τροφίμων. Ενώ η χρήση λίστας για την αγορά τροφίμων από καταστήματα τροφίμων ήταν δεδομένη για το 71% πριν από την κρίση, μετά την κρίση είναι δεδομένη η χρήση της για το 87%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 71% του δείγματος δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί το εισόδημά του και προβλέπει ότι μελλοντικά η επίπτωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, το 17% υποστηρίζει πως μπορεί τώρα να μην έχει επηρεαστεί αλλά στο μέλλον θα επηρεαστεί, και μόνο το 12% δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί το εισόδημά του.

Read more...

Ασφαλιστικό τεστ στην κυβέρνηση...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Κρίσιμο δεκαήμερο καθώς η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι «μια κορυφαία κυβερνητική επιλογή»...
Δεκαήμερος Γολγοθάς αρχίζει από αύριο για την κυβέρνηση, για την ψήφιση του ασφαλιστικού (και του εργασιακού) νομοσχεδίου και το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί θα μπορούσε να προοιωνίζεται ακόμη και επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.

Ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες είναι καθησυχαστικοί και διαβεβαιώνουν με ασυνήθιστη κατηγορηματικότητα ότι «τίποτε δεν θα...

γίνει» και πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συμπαγής στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πάντως, για να συμβεί αυτό, θα υπάρξει εντατική προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων που υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, η οποία μάλιστα ενδέχεται να συγκληθεί αυτή την εβδομάδα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις των βουλευτών και να εκτονωθεί κάπως η κατάσταση. Παράλληλα αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος για να υπάρξει μια ανάλογη συζήτηση, η οποία θα στοχεύει στο να αμβλύνει τις επίσης έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα επιχειρήσει να ανασυστήσει τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να καλυφθεί το κενό που επισημαίνεται από παντού, δηλαδή ότι για τις βαθιές αλλαγές που επιχειρούνται στις εργασιακές σχέσεις δεν υπήρξε κανενός είδους διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων. Τίποτε όμως δεν δείχνει ότι η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί. Από το Τορόντο όπου βρισκόταν χθες για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σύνοδο της G-20, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος διεμήνυσε μέσω των «ΝΕΩΝ» ότι δεν προτίθεται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις του υπουργού μέσω διαρροών στις εφημερίδες. Δεν έχουμε να πούμε τίποτε με την κυβέρνηση. Οι θέσεις της είναι συγκεκριμένες και έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Τι διάλογο να κάνουμε όταν οι αποφάσεις έχουν ληφθεί;».

«Περιθώρια για βελτιώσεις»
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «υπάρχουν περιθώρια σημαντικών βελτιώσεων» ειδικά στο λεγόμενο εργασιακό, όπως συγκεκριμένα δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Οπως φαίνεται όμως δύσκολα θα καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι αύριο κατεβαίνουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατά των κυβερνητικών μέτρων.

Η πρεμιέρα της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και το ενδιαφέρον, όπως αναφέρεται, εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας στο γραφείο του υπουργού Εργασίας προκειμένου να ενημερωθούν βουλευτές που έχουν αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Λοβέρδος (παρουσία και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή) δέχθηκε σκληρή κριτική από τους βουλευτές Π. Κουρουμπλή (Αιτωλοακαρνανίας), Π. Κουκουλόπουλο (Κοζάνης), Μ. Τζελέπη (Σερρών), Μ. Τιμοσίδη (Καβάλας), Σ. Γιαννακά (Αιτωλοακαρνανίας) κ.ά., αλλά τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να προστατευθούν οι ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις.

Οι βουλευτές, από την πλευρά τους, τόνισαν σε γενικές γραμμές ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και άλλα πολλά, όπως ότι υπάρχει προφανής διάσταση ανάμεσα στις αρχές του Κινήματος και στην πολιτική που εφαρμόζεται.

«Θα περάσει»
Τι λέει για όλα αυτά η κυβέρνηση; Οτι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι κατ΄ εφαρμογήν του περιεχομένου του μνημονίου και πως κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτά τα μέτρα. Θεωρεί ότι «έχουν και οι βουλευτές το δίκιο τους να ανησυχούν για τα σκληρά μέτρα και τον αντίκτυπό τους. Αλλωστε τα βρίσκουν μπροστά τους καθημερινά στην επαφή τους με τους πολίτες». Πάντως, όσον αφορά το θέμα του τι θα γίνει κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες της επόμενης εβδομάδας- το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα και όπως υπολογίζεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προκαλούν συνεχώς ονομαστικές ψηφοφορίες προκειμένου να δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή- κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν την εκτίμηση ότι «το νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς απώλειες». Αλλες πηγές ωστόσο υπενθύμιζαν ότι η ίδια εκτίμηση είχε εκφραστεί και για την ψήφιση του μνημονίου, αλλά το ΠΑΣΟΚ είχε τρεις διαφοροποιήσεις βουλευτών που οδήγησαν τον Γ. Παπανδρέου στη διαγραφή τους. Ανεξαρτήτως του τι λέγεται δημοσίως, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για το τι θα συμβεί το επόμενο δεκαήμερο, αλλά δεν τίθεται- προς το παρόν τουλάχιστον- θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εμμέσως πάντως, θα τονιστεί στους βουλευτές ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μια κορυφαία κυβερνητική επιλογή» και η μη ψήφισή της προφανώς συνεπάγεται εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι προβλέψιμες σε αυτή τη φάση. Το έργο αυτό, δηλαδή της «ενημέρωσης» των βουλευτών για την καθοριστικής σημασίας επιλογή τους κατά τις ψηφοφορίες της επόμενης εβδομάδας, θα αναλάβουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής και η διευθύντρια της Κ.Ο. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Μέχρι στιγμής πάντως μόνο ένας βουλευτής, ο Π. Κουρουμπλής (όπως επανέλαβε και χθες στο Μega), έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της μη ψήφισης του νομοσχεδίου.

«Να συγκληθεί συνέδριο»
Να γίνει νέο συνέδριο προκειμένου το ΠΑΣΟΚ «να ματώσει, αλλά να δώσει ξανά όραμα και προοπτική σε εκείνους που το εμπιστεύτηκαν και το ακολούθησαν» ζήτησε χθες ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Το στέλεχος του Κινήματος μιλώντας σε εκδήλωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας σχολίασε πως «πρώτη φορά ακούγονται παράσιτα στην επικοινωνία της βάσης και της ηγεσίας του Κινήματος», καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και σχολίασε πως από δηλώσεις του τύπου «η οικονομία της χώρας μοιάζει με Τιτανικό» και «δεν υπάρχει σάλιο» καταλήξαμε στην πολιτική πεινάστε, φτωχύνετε γιατί χανόμαστε...

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» οι βουλευτές Απόστολος Κακλαμάνης και Βασίλης Οικονόμου (ανεξάρτητος), πρώην βουλευτές και περί τα 60 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
ΝΕΑ


Read more...

Οι χαμένοι των ανατροπών...



Μεγάλοι χαμένοι των ανατροπών στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις είναι οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας το κρίσιμο διάστημα από το 1983 έως και το 1992.Οι πλέον επώδυνες αλλαγές αφορούν τις μητέρες ανηλίκων, οι οποίες τόσο στον δημόσιο όσο και στον...
ιδιωτικό τομέα βρίσκονται αντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 15 χρόνια.

Το παράδοξο είναι πως από τις σαρωτικές αλλαγές στα όρια ηλικίας επηρεάζονται κατά κύριο λόγο οι συνεπείς ασφαλισμένοι, που έχουν συμπληρώσει πολλά έτη υπηρεσίας.


Ετσι, η «έξοδος» με 35ετία στα 58 αλλά και η συνταξιοδότηση με 37 έτη ανεξαρτήτως ηλικίας σύντομα θα αποτελούν παρελθόν, ενώ σαρωτικές αλλαγές έρχονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Μάλιστα για την αύξηση των ορίων ηλικίας προβλέπονται διαδικασίες-εξπρές, με τις αλλαγές να «τρέχουν» στο Δημόσιο και στο σύνολο των Ταμείων από το 2011. Στόχος είναι να χορηγείται πλήρης σύνταξη μόνο στο 65ο έτος ή εναλλακτικά στο 60ό έτος με 40 έτη ασφάλισης.

«Μαχαίρι» μπαίνει και στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (καθώς επιβάλλεται ειδική εισφορά), ενώ κυριολεκτικά στον αέρα είναι τα επικουρικά ταμεία.

Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως δεν διασώζονται ούτε οι νυν συνταξιούχοι, οι οποίοι θα πρέπει να... αποχαιρετήσουν μόνιμα τη 13η και τη 14η σύνταξη, η οποία θα αντικατασταθεί με επιδόματα.

Αναλυτικά, οι χαμένοι των αλλαγών στο Ασφαλιστικό είναι οι εξής κατηγορίες:

1. Μητέρες ανηλίκων. Με συνοπτικές διαδικασίες -και συγκεκριμένα από το 2011 έως και το 2013- κλείνουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων η αύξηση των ορίων ηλικίας φτάνει τα 15 έτη.

2. Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα: Το όριο για συνταξιοδότηση με 10.500 ένσημα, πάει σταδιακά στο 60ό έτος της ηλικίας. Για τη συγκεκριμένα ομάδα προβλέπεται μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος, καθώς οι αλλαγές ολοκληρώνονται το 2017. Επιπλέον έρχεται και δεύτερο «χτύπημα» το 2011, καθώς θα περικοπεί η λίστα με τα επαγγέλματα που υπάγονται στο ειδικό αυτό καθεστώς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα διασωθούν μόνο όσοι προλάβουν να πάρουν σύνταξη μέχρι και το 2015.

3. Γυναίκες με τρία παιδιά, που απασχολούνται στο Δημόσιο. Το 2013 θα απαιτούνται 25 έτη υπηρεσίας (από 20) και το 65ο έτος της ηλικίας (σήμερα αποχωρούν ανεξαρτήτως ηλικίας).

4. Οσοι παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ σύνταξη. Από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται έκτακτη εισφορά, που ανάλογα με το ύψος της σύνταξης θα κυμαίνεται από 3% έως 10%.

5. Ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με 35ετία στα 58. Προβλέπεται παράλληλη αύξηση των ετών ασφάλισης για να φτάσουν τα 40 και της ηλικίας για να συμπληρωθεί το 60ό έτος.

6. Ασφαλισμένοι που σήμερα αποχωρούν με 37 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας. Θα απαιτούνται σταδιακά 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος.

7. Γυναίκες που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ με 4.500 ένσημα. Το όριο ηλικίας πάει στο 65ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 60ό για μειωμένη.

8. Οσοι καλύπτονται από ελλειμματικά επικουρικά ταμεία. Από το 2011 τα επικουρικά ταμεία εγκαταλείπονται από το κράτος στην... τύχη τους και θα χορηγούν συντάξεις ανάλογα με τα οικονομικά τους. Με δεδομένο πως οι περισσότεροι φορείς είναι ελλειμματικοί, έρχεται ραγδαία μείωση των συντάξεων για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων.

9. Οσοι βγουν στη σύνταξη μετά το 2015 και έχουν μισθούς πάνω από 1.500 ευρώ. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα υπάρξει μείωση των συντάξεων κυρίως για όσους εργαζόμενους έχουν υψηλούς μισθούς και συμπληρώνουν 25 μέχρι και 35 έτη ασφάλισης.

10. Αγαμες θυγατέρες. Μπαίνουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της σύνταξης.

11. Συνταξιούχοι του Δημοσίου που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η σύνταξη αναστέλλεται αν είναι κάτω των 55 ετών ή μειώνεται αν έχουν υπερβεί το συγκεκριμένο όριο.

12. Δημόσιοι υπάλληλοι και ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), που έχουν δύο δουλειές. Καθιερώνεται παράλληλη ασφάλιση για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993.

Οι «τυχεροί» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Ποιοι εργαζόμενοι διασώζονται από τις σαρωτικές αλλαγές

Οι «τυχεροί» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι διασώζονται από τις σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που ξεκινούν από το 2011 στο Δημόσιο αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον εκτός κινδύνου είναι και η πλειονότητα όσων ασφαλίστηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982. Για τη συγκεκριμένη ομάδα δεν προβλέπονται αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για μητέρες ανηλίκων στο Δημόσιο). Παράλληλα από τις δραματικές ανατροπές στην ηλικία συνταξιοδότησης διασώζονται και όσοι καταφέρουν να συμπληρώσουν έως και επτά πλασματικά έτη. Για τη συμπλήρωση της... πολυπόθητης 40ετίας μεταξύ άλλων υπολογίζονται ο στρατός, οι σπουδές και ο χρόνος λοχείας.

Ανεπηρέαστοι από την αύξηση των ορίων ηλικίας μένουν και οι ασφαλισμένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, που έτσι και αλλιώς θα έπαιρναν σύνταξη στα 65. Ωστόσο, όσοι έχουν υψηλούς μισθούς θα επηρεαστούν από τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας, από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ευνοούνται όσοι έχουν χαμηλούς μισθούς. Το μέτρο θα «τρέξει» το 2015, οπότε και θα εφαρμοστεί η «βασική» και η «αναλογική» σύνταξη τόσο στο Δημόσιο όσο και στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

Ετσι ασφαλισμένος με 800 ευρώ μισθό θα δει τη σύνταξή του να βελτιώνεται με το νέο σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως αν συνταξιοδοτηθεί με το παλαιό καθεστώς θα πάρει 562 ευρώ για 35ετή ασφάλιση, ενώ με τον νέο τρόπο υπολογισμού το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί στα 732 ευρώ.

Σημειώνεται πως προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ρύθμιση για τους ένστολους, θέμα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΕΘΝΟΣ.


Read more...