Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Διαβούλευση για τα μηχανογραφικά


Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο του υπουργού Παιδείας, με την επιχειρηματολογία υπέρ της κατάθεσης του μηχανογραφικού για την συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μετά τη συγκέντρωση των απόψεων, το υπουργείο θα λάβει την απόφαση του και συγκεκριμένα θα αποφασίσει, αν θα παραμείνει στην κατάθεση του μηχανογραφικού όπως σήμερα, δηλαδή μετά τη διεξαγωγή των πανελλαδικών, ή θα κατατίθεται τον Μάρτιο όπως γινόταν παλαιότερα και όπως γίνεται και σήμερα για ορισμένες κατηγορίες μαθητών, χωρίς να παρατηρηθούν, όπως τονίζει ο Γ. Πανάρετος.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση, θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), έτσι ώστε οι υποψήφιοι να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή.

Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης με τους υπευθύνους. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.”

Ο υφυπουργός, μπαίνοντας στην ουσία του ζητήματος, τονίζει χαρακτηριστικά : “Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές.

Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων.” Όμως, δεν παραλείπει να καυτηριάσει και πρακτικές που ακολουθούν από ορισμένους για το μηχανογραφικό, λέγοντας : “ Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.”





Read more...

«Μεγάλος ασθενής το κράτος»

Προαναγγελία ριζικών αλλαγών


http://img.protothema.gr
Ριζικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και το κράτος προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε διημερίδα για τον «Καλλικράτη».

Μεταξύ, άλλων, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2011 χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ στάθηκε στην ανάγκη μείωσης της σπατάλης και βελτίωσης του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, έστειλε άλλο ένα «μήνυμα» συναίνεσης, λέγοντας: «Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν μόνο από την κυβέρνηση. Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων, ώστε να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα ισχυρή, που θα στηρίζεται στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις».

Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη», ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης που παρέχει η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στον πολίτη».

Όπως υπογράμμισε, η σωστή λειτουργία της Αυτοδιοίκησης αποτελεί «προϋπόθεση για να εξέλθουμε από την κρίση, να χτίσουμε την Ελλάδα της κοινωνικής βιωσιμότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ενός κράτους, που θα είναι κοντά στον πολίτη».

«Εθνική υπόθεση η συνολική αλλαγή της αυτοδιοίκησης και του κράτους»

Ως εθνική υπόθεση χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συνολική αλλαγή της αυτοδιοίκησης και του κράτους, καθώς σε αυτή την αλλαγή ενσωματώνονται αρχές και αξίες.

Μιλώντας, λίγο πριν ο πρωθυπουργός απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο που αποτελούσαν νεοεκλεγέντες δήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημοτικοί σύμβουλοι, στο πλαίσιο της διημερίδας επιμόρφωσης των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, ο υπουργός Εσωτερικών ανέλυσε εκτενώς τη λειτουργία των νέων «καλλικράτειων» δήμων.

Read more...

Σχέδιο αποσταθεροποίησης της ΝΔ βλέπει η Ρηγίλλης

Μετά και την αποχώρηση Κοντογιάννη


http://img.protothema.gr/
Σχέδιο αποσταθεροποίησης της ΝΔ βλέπει η Ρηγίλλης, με τις σταδιακές αποχωρήσεις βουλευτών από το κόμμα. Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, στην ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη αλλά και στη χθεσινή διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.

«Ο Γ.Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους, πολύ λίγους αλλά πολύ πρόθυμους. Αυτό από προχθές γίνεται ανοιχτά. Σήμερα έγινε και χωρίς το παραμικρό πρόσχημα. Και όλα αυτά πότε; Μόλις ο λαός μας με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές έβαλε και πάλι τη ΝΔ σε ανοδική τροχιά. Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει και τιμωρεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες που κατέβηκαν με τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντέξει στα δύσκολα, έπρεπε να βασίζεται στην οικονομική πολιτική. Ομως, η οικονομική της πολιτική, είναι αδιέξοδη και μάλιστα με απίστευτες εσωτερικές διαιρέσεις που την αποδυναμώνουν ακόμα παραπάνω», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κύκλοι της Ρηγίλλης ανέφεραν πως η απόφαση του κ. Κοντογιάννη δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη, καθώς την ανέμεναν. «Βέβαια ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του», τόνισαν χαρακτηριστικά. Η Ρηγίλλης, σαφέστατα πλέον, ζητά τόσο από τον κ. Αυγενάκη όσο και από τον κ. Κοντογιάννη να παραιτηθούν και από το βουλευτικό τους αξίωμα, καθώς, όπως υποστηρίζει, εξελέγησαν με τη σημαία της ΝΔ. Σε ερώτηση για το αν η πράξη των δύο βουλευτών συνιστά «αποστασία», κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν πως «από τη στιγμή που στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο τον Γιώργο Παπανδρέου, ναι είναι δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός «νέα αποστασία». Στη Νέα Δημοκρατία εκφράζουν τη βεβαιότητα πως οι τελευταίες κινήσεις των βουλευτών έχουν ως στόχο να πλήξουν την ανοδική πορεία του κόμματος και να στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου.

Επισημαίνουν μάλιστα πως, «από τα όσα είπε ο κ. Κοντογιάννης προκύπτει ότι στόχος όλων των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που εκδηλώνονται από την περασμένη Κυριακή, είναι να πληγεί η ΝΔ και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν μάλιστα τη βεβαιότητα πως τόσο ο κ. Αυγενάκης όσο και ο κ. Κοντογιάννης θα ενταχθούν σύντομα στη Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη.

Αποχώρησε ο Γ. Κοντογιάννης
Με μια λιτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ο βουλευτής Ηλείας κ. Γιώργος Κοντογιάννης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα της ΝΔ και την ανεξαρτητοποίησή του.

Της επιστολής είχε προηγηθεί η ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα όπου ο κ. Κοντογιάννης εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην πολιτική του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής είπε: «Η αντίληψη Εμείς και οι Άλλοι έχει διαπεράσει την ηγεσία της ΝΔ. Είναι ενδεικτική η στάση της ηγεσίας της ΝΔ που αντί να επιχειρεί να ενώσει τις δυνάμεις δίνει δεκανίκι στην κυβέρνηση οδηγώντας την παράταξη στον διχασμό και στην κρίση. Δεν είναι δυνατόν εκείνοι που πολεμούσαν την παράταξη να μιλούν για φραξιονισμό». Επιπλέον, ο κ. Κοντογιάννης τόνισε πως προέχει το συμφέρον της πατρίδας και όχι των στενών κομματικών συμφερόντων γι’ αυτό και απαιτείται συναίνεση με την κυβέρνηση.

«Καλώ την ηγεσία της ΝΔ» είπε ο κ. Κοντογιάννης «να ζητήσει από τον Γιώργο Παπανδρέου εθνική συνεννόηση και να σταματήσουμε τους λαϊκισμούς και τους άσκοπους λεονταρισμούς που οδηγούν στην συρρίκνωση της παράταξης, η ΝΔ έθετε πάντα την πατρίδα πάνω από τα συμφέροντά της, σε διαφορετική περίπτωση τα πιστεύω μου και η πορεία μου δεν μου επιτρέπουν να ταυτιστώ με πρακτικές της αυτοαποκαλούμενης νέας Νέας Δημοκρατίας. Από δω και πέρα η σιωπή για όσα διαδραματίζονται θα σημαίνει συνενοχή και εγω δεν θα γίνω συνένοχος. Από το να είμαι πιστός στην κομματική γραμμή προτιμώ να μείνω πιστός στο δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης και ψήφου».

Read more...

Σε προανακριτική οδεύει το σκάνδαλο των ομολόγων

Δούκας και Τσιτουρίδης, παραπέμπονται


http://img.protothema.gr
Σε προανακριτική επιτροπή οδηγείται το σκάνδαλο των ομολόγων σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης των μελών της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα παραπέμψει τον κ. Πέτρο Δούκα για τον οποίο έχει στοιχεία που αποδεικνύουν παρεμβάσεις και προσυνεννόηση για την αγορά του δομημένου ομολόγου αξίας 280 εκατ. ευρώ και τον κ. Σάββα Τσιτουρίδη με την κατηγορία της πλήρους παράληψης εποπτείας και ελέγχου νομιμότητας της αγοράς ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ορισμένοι βουλευτές πρότειναν και τον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, συμφώνησαν όμως για την ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Το ΛΑΟΣ σκέφτεται να παραπέμψει μόνο τον κ. Δούκα ενώ η Δημοκρατική Αριστερά τους κ.κ. Δούκα και Τσιτουρίδη. Να σημειωθεί πως το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

Read more...

Οι μειώσεις των μισθών



Σαρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα φέρνει το «Μνημόνιο Νο3» και η επέλαση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Στην...
πρώτη γραμμή του πυρός αναμένεται να βρεθούν αρκετοί κλάδοι όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι... εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις κλωστοϋφαντουργίες, στον κλάδο της ένδυσης - υπόδησης κ.ά., που δεν αποκλείεται να δουν άγριο ψαλίδι στις αποδοχές τους, μέχρι και 26%.Το σκηνικό της απορύθμισης επιτείνεται από το «παράθυρο» που αφήνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων -και την καταβολή ακόμη χαμηλότερων μισθών- στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων και δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.
Οι μειώσεις των μισθών

Στους άμεσα απειλούμενους από την κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων συγκαταλέγονται οι 63.000 τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ. «Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων είναι μόνιμη επιδίωξη των τραπεζιτών», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος.

Στην περίπτωση που κληθούν να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις με το κατώτατο όριο της Εθνικής Σύμβασης της ΓΣΕΕ (740 ευρώ), η μείωση για τους τραπεζοϋπαλλήλους θα είναι της τάξης του 26%. Σημειώνεται πως η τελευταία κλαδική σύμβαση στον χώρο των τραπεζών έληξε το περασμένο καλοκαίρι και έκτοτε οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελεσφορήσει.

Σε καλύτερη μοίρα δεν είναι οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού και στα ζαχαρώδη. «Τα κρούσματα παραβίασης της κλαδικής σύμβασης είναι ήδη συχνά. Φαντάζεται, λοιπόν, κανείς τι θα γίνει αν μπορούν οι εργοδότες να αγνοούν την κλαδική σύμβαση νομίμως», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού Επισιτισμού, Λεωνίδας Καραθανάσης.

Σύμφωνα με τα μισθολογικά κλιμάκια που ορίζει η κλαδική σύμβαση στον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ένας σερβιτόρος έχει κατώτατο μισθό 927 ευρώ, ένας ρεσεψιονίστ 947 ευρώ και μια καμαριέρα 909 ευρώ. Μια ενδεχόμενη μείωση των μισθών τους στα 740 ευρώ της Εθνικής Σύμβασης της ΓΣΕΕ θα σήμαινε μείωση από 18,5%-21,8%. Αμεσα απειλούνται και οι 500.000 εμποροϋπάλληλοι που λαμβάνουν κατώτατο μισθό από την κλαδική τους σύμβαση 903 ευρώ. Μια ενδεχόμενη μείωση στα επίπεδα της ΓΣΕΕ θα σήμαινε μείωση 18%.

Εκβιαστικά διλήμματα
«Οι επιχειρήσεις με εκβιαστικά διλήμματα προχωρούν σε γενικευμένη μείωση μισθών, σε εκτεταμένη επιβολή της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας», αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Στην... ουρά των επιχειρησιακών συμβάσεων συνωστίζονται κι άλλοι κλάδοι, που υπογράφουν σήμερα κλαδικές κι ενδεχομένως απειληθούν με μειώσεις μισθών στο μέλλον, όπως οι εργαζόμενοι στις κλωστοϋφαντουργίες και σε επιχειρήσεις ένδυσης - υπόδησης, εκδόσεων κ.α.

Στον μισθολογικό «προκρούστη» δεν αποκλείεται να μπουν ακόμη και κλάδοι όπως οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα κατώτατο μισθό 1.270 ευρώ (ενδεχόμενη μείωση στα επίπεδα της ΓΣΕΕ θα σήμαινε ψαλίδι 40%). Κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο φαρμάκου και καλλυντικού (πάνω από 25.000 άτομα) με κατώτατο μισθό 867 ευρώ. «Η παραμικρή μείωση της κερδοφορίας των φαρμακευτικών εταιρειών μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων», δηλώνει ο Στάθης Τραχανατζής, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων χημικών, φαρμακευτικών, καλλυντικών και συναφών επιχειρήσεων.

Παρ’ όλα αυτά η κ. Κατσέλη εμφανιζόταν χθες αισιόδοξη ότι στις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους θα βρεθεί λύση κοινής αποδοχής, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης απορύθμιση της αγοράς εργασίας. «Η απόκλιση των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές θα γίνει όχι ανέλεγκτα, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά κάτω από όρους και διαδικασίες», τόνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου, επισημαίνοντας πως στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου αναφέρεται ότι «η επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα γίνεται υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αντιδράσεις για το «μαχαίρι» στους μισθούς

Τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων συναντά η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου για την κατάργηση του δικαιώματος επέκτασης των συμβάσεων και σε μη συνδικαλισμένους εργαζομένους και εργοδότες, που ανοίγει «παράθυρο» για ατομικές συμβάσεις. Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «θρυαλλίδα που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων» και προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις.

Οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ζήτησαν χθες από τη Λ. Κατσέλη να πιέσει ώστε να μην καταργηθεί η επέκταση. Με αυτήν τη ρύθμιση, όσοι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς, ενώ όσοι εργοδότες αποχωρούν από τις οργανώσεις τους δεν θα δεσμεύονται να καταβάλλουν τις αποδοχές που συμφωνούνται σε κλαδικό επίπεδο ούτε στους συνδικαλισμένους εργαζομένους τους.

Γιάννης Φώσκολος



Πρόεδροι ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ
«Αναγκαίες οι επιχειρησιακές συμβάσεις»

Αναγκαίος είναι για τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κ. Μίχαλο ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ οι πρόεδροι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών Δ. Ασημακόπουλος και των εμπόρων Β. Κορκίδης μιλούν για επιτυχία του καθορισμού κατώτατου «πλαφόν» στους μισθούς, που είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο κ. Μίχαλος με δηλώσεις του στο «Εθνος» θεωρεί ότι «επιχειρήσεις των κλάδων που είναι στο κατώφλι των επιχειρησιακών συμβάσεων λόγω των άσχημων οικονομικών μεγεθών τους είναι η κλωστοϋφαντουργία, οι τουριστικές επιχειρήσεις και η ακτοπλοΐα».

Εμπόριο - εστίαση
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος εκτιμά ότι στη διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται το εμπόριο και η εστίαση.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Σκορίνης εξειδικεύοντάς τους υποστηρίζει ότι είναι επιχειρήσεις των εκδόσεων, της εστίασης, των ζαχαροπλαστείων και των ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης αποφεύγει να πει, αλλά θεωρεί ότι «οι τράπεζες είναι οι πρώτες επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση των νέου τύπου συμβάσεων».

Πάντως, ο κ. Ασημακόπουλος σημειώνει ότι «ο πρώτος... σκόπελος, που ήταν να μην υπάρχει κατώτατο όριο στις μειώσεις των μισθών, ξεπεράστηκε». Αλλά και ο κ. Κορκίδης τονίζει: «Η μάχη για τον περιορισμό των επιχειρησιακών συμβάσεων κερδήθηκε στον βαθμό που αυτές παρέμειναν ως ειδικό καθεστώς υπό προϋποθέσεις και για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα».

Ως προς το θέμα των επεκτάσεων των συμβάσεων, οι δύο πρόεδροι διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σιγή ιχθύος τηρείται για την ώρα από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανιών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ ΕΘΝΟΣ


Read more...

Και επισήμως παράταση για την μεταβίβαση ακινήτων offshore...



Mέχρι 29 Δεκεμβρίου παρατείνει και επισήμως το υπουργείο Οικονομικών την προθεσμία μεταβίβασης ακινήτων offshore εταιρειών με τις ευεργετικές διατάξεις του καινούριου φορολογικού νόμου.

Η είδηση είχε κυκλοφορήσει από χθες το βράδυ.

Με την ίδια ΠΟΛ παρατείνεται μέχρι 30 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής της δήλωσης του ... ειδικού φόρου επί των ακινήτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο η δήλωση του φόρου πρέπει να περιέχει:

α. τα φύλλα υπολογισμού της αξίας ακινήτων και τις βεβαιώσεις που προβλέπονται για την συμπλήρωσή τους.

β) τα δικαιολογητικά απαλλαγής από το φόρο στις περιπτώσεις που προβλέπεται

Επίσης τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται σε άλλη γλώσσα κράτους μέλους της Ε.Ε.να έχουν επίσημη μετάφραση...


Read more...

ΓΙΑ "ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ" ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΝΔ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΥΓΕΝΑΚΗ


Επίθεση κατά των βουλευτών που διαχωρίζουν τη θέση τους από το κόμμα της ΝΔ εξαπέλυσε την Τετάρτη ο προέδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μετά την ανεξαρτητοτποίηση του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη και η διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη. Πάράλληλα, κύκλοι της Ρηγίλλης κάνει λόγο για «νέα αποστασία» και ζητεί από τους δύο βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους...
Σε δηλώσεις του ενώπιον περιφερειαρχών που κατέβηκαν με τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε: «Ο Γ.Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους, πολύ λίγους, αλλά πολύ πρόθυμους. Αυτό από προχθές γίνεται ανοιχτά. Σήμερα έγινε και χωρίς το παραμικρό πρόσχημα. Και όλα αυτά πότε; Μόλις ο λαός μας με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές έβαλε και πάλι τη ΝΔ σε ανοδική τροχιά. Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει και τιμωρεί».Και κατέληξε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντέξει στα δύσκολα έπρεπε να βασίζεται στην οικονομική πολιτική. Ομως, η οικονομική της πολιτική είναι αδιέξοδη και μάλιστα με απίστευτες εσωτερικές διαιρέσεις που την αποδυναμώνουν ακόμα παραπάνω».Κύκλοι της Ρηγίλλης ανέφεραν πως η απόφαση του κ. Κοντογιάννη δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη, καθώς την ανέμεναν, ενώ τόνιζαν πως ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του.Η Ρηγίλλης, σαφέστατα πλέον, ζητά τόσο από τον κ. Αυγενάκη όσο και από τον κ. Κοντογιάννη να παραιτηθούν και από το βουλευτικό τους αξίωμα, καθώς, όπως υποστηρίζει, εξελέγησαν με τη σημαία της ΝΔ. Σε ερώτηση αν η πράξη των δύο βουλευτών συνιστά «αποστασία», κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν πως «από τη στιγμή που στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο τον Γιώργο Παπανδρέου, ναι είναι δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός 'νέα αποστασία'».Στη Νέα Δημοκρατία εκφράζουν τη βεβαιότητα πως οι τελευταίες κινήσεις των βουλευτών έχουν στόχο να πλήξουν την ανοδική πορεία του κόμματος και να στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου.Επισημαίνουν, μάλιστα, πως «από τα όσα είπε ο κ. Κοντογιάννης προκύπτει ότι στόχος όλων των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που εκδηλώνονται από την περασμένη Κυριακή είναι να πληγεί η ΝΔ και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου».Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν μάλιστα τη βεβαιότητα πως τόσο ο κ. Αυγενάκης όσο και ο κ. Κοντογιάννης θα ενταχθούν σύντομα στη Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη.
Κόντρα στη Βουλή
Στη συζήτηση στη Βουλή που ακολούθησε μετά τις δηλώσεις Κοντογιάννη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε ότι τέτοιες κινήσεις ευνοούν την κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου.Πρόσθεσε ότι παρόμοιες κινήσεις παρατηρήθηκαν και στο δικότου κόμμα, αλλά κατάφερε να τις αποκρούσει λόγω εμπειρίας, κάτι που δεν διαθέτει η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.
Read more...

ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ


Από το newpost.gr
Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Μετά τη Ντόρα Μπακογιάννη που ίδρυσε το δικό της κόμμα "Δημοκρατική Συμμαχία", σειρά παίρνει ο Γιάννης Δημαράς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, ο ανεξάρτητος βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης αττικής κόντρα στο Σγουρό και Κικίλια, μαζί με τον επίσης ανεξάρτητο βουλευτή Βασίλη Οικονόμου προχωρούν απο κοινού στην ίδρυση πολιτικής κίνησης. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το αργότερο μέχρι την Κυριακή. όπως λέει ο κ. Οικονόμου, μαζί τους θα έχουν καταξιωμένα στελέχη απο τον κοινωνικό χώρο αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης
Read more...

ΤΡΙΩΡΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΑΥΡΙΟ


Ραντεβού δίνουν αύριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων. Πέραν της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει για τις 15 Δεκεμβρίου,...
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν μεταξύ άλλων σε τρίωρη παναττική στάση εργασίας για αύριο 12:00-15:00, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσουν το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Συγκεκριµένα, την Πέμπτη η Αττική θα µείνει χωρίς αστικά λεωφορεία συνολικά για τέσσερις ώρες, καθώς οι οδηγοί θα ακινητοποιήσουν τα οχήµατά τους από τις 5:00 έως τις 7:00 το πρωί και από τις 22:00 το βράδυ µέχρι τη λήξη της βάρδιας. Οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ θα κάνουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 το µεσηµέρι µέχρι τις 16:00 το απόγευµα, ενώ όλοι οι εργαζόµενοι στα λεωφορεία θα πάρουν µέρος σε συλλαλητήριο που οργανώνουν για τις 15:00 το µεσηµέρι στην Πλατεία Κλαυθµώνος.

Στάση εργασίας και σε Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ αύριο, 12:00-16:00
Ακινητοποιηµένοι θα µείνουν από τις 12:00 το µεσηµέρι έως τις 15:00 το απόγευµα και οι συρµοί του προαστιακού σιδηροδρόµου, του τραμ και του ΟΣΕ, ενώ στο ίδιο διάστηµα δεν θα κινηθούν ούτε τα τρόλεϊ. Οι συρμοί του ΗΣΑΠ δεν θα λειτουργούν από τις 12:00 έως τις 16:00. Οι εργαζόµενοι στο Μετρό συνεδριάζουν σήµερα, Τετάρτη στις 2.30, προκειµένου να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για τις αστικές συγκοινωνίες.

Την Πέμπτη το ΠΑΜΕ καλεί στις 13:30 στην Ομόνοια τους εργαζόμενους του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ με στόχο την πραγματοποίηση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας για τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικας.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, διαφύλαξη του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και ενίσχυση του εισοδήματος ιδιαίτερα χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, με προτεραιότητα την επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και προστασία των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.

Στις παράλληλες δράσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ περιλαμβάνονται περιφερειακές συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, σύσκεψη ομοσπονδιών με εργατικά κέντρα του λεκανοπεδίου, καθώς και γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ στις 4 Δεκεμβρίου.

Read more...

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ 1.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Με εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος ξεκινούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις περίπου 1.000 εργαζομένων που υπηρετούν στις κρατικές περιφέρειες στις υπό σύσταση 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες του «Καλλικράτη». Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι υπάλληλοι που κατέχουν πάγιες ή προσωποπαγείς θέσεις στην κρατική περιφέρεια μετατάσσονται, αυτοδικαίως, στην αντίστοιχη αιρετή περιφέρεια στην οποία περνούν και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών όπου εργάζονται...
Οι μετατάξεις αφορούν κυρίως το προσωπικό που εργάζεται στις υπηρεσίες οι οποίες έχουν σχέση με τα δημόσια έργα και την ανάπτυξη. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στους αυτοδικαίως μετατασσόμενους υπαλλήλους περιλαμβάνεται το σύνολο του προσωπικού των προαναφερθέντων οργανικών μονάδων, δηλαδή και οι οδηγοί, οι φύλακες, το προσωπικό καθαριότητας κ.ά. Επίσης, στους αυτοδικαίως μετατασσόμενους υπαλλήλους δεν περιλαμβάνονται οι αποσπασμένοι από άλλους φορείς στην κρατική περιφέρεια υπάλληλοι.Με την εγκύκλιο καλούνται οι γενικοί γραμματείς των κρατικών περιφερειών να προχωρήσουν στην έκδοση των προβλεπόμενων διαπιστωτικών πράξεων για τη μετάταξη των υπαλλήλων το αργότερο ως την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010.
Read more...

"ΤΣΟΥΝΑΜΙ" ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ...


Από ΤΟ ΒΗΜΑ
Τρεις μήνες-«φωτιά» περιμένουν την κυβέρνηση, καθώς μέσα στο διάστημα αυτό θα πρέπει να περάσει τον προϋπολογισμό του 2011 από τη Βουλή και να υλοποιήσει 10 μεγάλες αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και της οικονομίας. Η...
πολιτική αυτή συμπυκνώνεται στο μνημόνιο Νο 3, δηλαδή στο κείμενο που συμφωνήθηκε με την τρόικα και από την επιτυχή υλοποίησή του εξαρτάται η καταβολή της τέταρτης δόσης (15 δισ. ευρώ) της βοήθειας τον Φεβρουάριο.

Οπως ξεκαθάρισαν χθες οι εκπρόσωποι της τρόικας, η κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει στη μείωση του υπεράριθμου προσωπικού του Δημοσίου το 2011 και στη θέση 40.000 ατόμων που προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν να προσλάβει μόνο 8.000 (χωρίς να γίνει καμία εξαίρεση στους κλάδους της Υγείας, της Παιδείας ή της Αστυνομίας) και στην αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ φθάνοντας ακόμη και στο κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν έχουν αντικείμενο.

Το ακριβές στίγμα της οικονομικής πολιτικής και των μέτρων που έρχονται έδωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν ζήτησε απολύσεις, δεν προβλέπονται αυξήσεις φόρων, δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις μισθών (στο Δημόσιο) ή συντάξεων αλλά, όπως είπε, φθάσαμε σε σταυροδρόμι: πρέπει να κατανεμηθεί το βάρος, να φορολογηθούν οι πλούσιοι, πρέπει να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές για να ξαναβρεί η οικονομία τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα.

Μετά τις θυελλώδεις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν με την υπουργό Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη με τους άλλους υπουργούς επήλθε συμφωνία και για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Με νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ακόμη και μειώσεις μισθών σε όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κρίση, αλλά σε καμία περίπτωση οι συμβάσεις δεν θα ακυρώνουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η κυβέρνηση, επίσης, ανέλαβε δέσμευση να εντείνει την προσπάθεια για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου ώστε να αντλήσει 7 δισ. ευρώ ως και το 2013.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η τρόικα στην επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές συναντούν την αντίδραση «οργανωμένων συμφερόντων», δείχνοντας έτσι ότι η αλλαγή της ελληνικής πραγματικότητας με τις αντιδράσεις συντεχνιών ή κυκλωμάτων, όπως αυτών που κερδοσκοπούν επί σειρά ετών στον χώρο της Υγείας, είναι δύσκολη.
Read more...

ΔΑΝΕΙΟ... ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΠ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Βραχυκύκλωµα προκαλεί δάνειο 500.000 ευρώ που έδωσε η διοίκηση της ∆ΕΗ στη ΓΕΝΟΠ για να... καλύψει λειτουργικές της δαπάνες και η υπουργός Περιβάλλοντος εγκαλεί τον πρόεδρο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό ζητώντας του...
γραπτές εξηγήσεις. «Περιµένω να ενηµερωθώ, δεν είναι δυνατόν – εφόσον πραγµατικά έχει συµβεί – να κόβεται ρεύµα από µικροκαταναλωτές και να δίνεται δάνειο στον οποιονδήποτε», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ»η κ. Μπιρµπίλη, η οποία, σύµφωναµε πληροφορίες, είναι πολύ ενοχληµένη.

Το δάνειο, που εγκρίθηκε από τααρµόδια όργανα της ∆ΕΗ τον Σεπτέµβριο, αποτελεί στην ουσία µια έκτακτηπαροχή της διοίκησηςστο συνδικάτο για να καλύψει το «άνοιγµα» που θα έχει το 2011 από τη µείωση της θεσµοθετηµένης επιχορήγησης που εισπράττει για λειτουργικά του έξοδα.

Συγκεκριµένα, στο συµφωνητικόπου υπέγραψαν τα δύο µέρη για το δάνειο φαίνεται ότι από το 1999 διοίκηση και συνδικάτο συµφωνούσαν, στο πλαίσιο της τότε συλλογικής σύµβασης εργασίας, να καλύπτει η ∆ΕΗ ετήσιεςδαπάνες για τον προϋπολογισµότης ΓΕΝΟΠ. Το ποσό τότε ήταν της τάξης των 70 εκατ. δρχ. (205.429 ευρώ), αναπροσαρµοζόµενο – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά – µε το ποσοστό αυξήσεων της εκάστοτε συλλογικής σύµβασης (µε βάση δηλαδή το ύψος της µισθοδοσίας).

Γιατί ζήτησε δάνειο
Ετσι, στη συλλογική σύµβαση εργασίας του 2001 η ∆ΕΗ κάλυψε αιτιολογηµένεςδαπάνες της ΓΕΝΟΠ που αφορούσαν θέµατά της µέχρι 95 εκατ. δρχ. (278.797 ευρώ), µε τον όρο πάντα ότι θα αναπροσαρµόζονται µε το ποσοστό αυξήσεων της εκάστοτε συλλογικής σύµβασης.

Το ίδιο συνέβη το 2005, όταν το ∆.Σ. της ∆ΕΗ αποφάσισε ότι η επιχείρηση θα καλύπτει ετησίως δαπάνες για την πραγµατοποίηση µετακινήσεων µελών της ΓΕΝΟΠ στο εξωτερικό, µε ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 0,2% της ετήσιας τακτικής µισθοδοσίας του προσωπικού. Επειδή όµως φέτος δεν υπεγράφη νέα συλλογική σύµβαση, η ΓΕΝΟΠ δεν έχει εισπράξει την εν λόγω επιχορήγηση. Επιπλέον, το «µαχαίρι» στους µισθούς του ευρύτερου δηµοσίου τοµέαπου έβαλε φέτος η κυβέρνηση µείωσε σηµαντικά το ύψος της µισθοδοσίας – βάσει του οποίου υπολογίζεται η επιχορήγηση –, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν κι οι πολλές φετινές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Πενταετούς διάρκειας
Εν ολίγοις, επειδή το ποσό που θα πάρει του χρόνου η ΓΕΝΟΠ θα είναι σηµαντικά µειωµένο, ζήτησε από τη διοίκηση δάνειο 500.000 ευρώ, το οποίο εκείνη του έδωσε. Το δάνειοείναι έντοκο, 5ετούς διάρκειας, µε αποπληρωµήτο 2015 και το επιτόκιο βασίζεται στο µεσοσταθµικό κόστος εξυπηρέτησης χρέους της∆ΕΗ. Οπως, δε, αναφέρει η σύµβαση, για να εξασφαλιστεί η επιστροφή του δανείου, εφόσονη ΓΕΝΟΠ δεν προχωρήσει στην αποπληρωµή του, το ποσό θα αντληθεί από τις ετήσιες επιχορηγήσεις που της καταβάλλονται µέσω των συλλογικών συµβάσεων του 1999 και του 2001, όπως αυτές αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και τηςαπόφασης του ∆.Σ. της ∆ΕΗ του 2005.

Σηµειωτέον ότι η απόφαση του Σεπτεµβρίου του Συµβουλίου ∆ιεύθυνσης Ανταγωνιστικών και Επιτελικών ∆ραστηριοτήτων της ∆ΕΗ, που ενέκρινε το δάνειο, δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ∆ΕΗ, ούτε σε εκείνη της ΓΕΝΟΠ.

«Ναι, πήραµε έντοκο δάνειο από τη ∆ΕΗ γιατί “χορηγίες” δεν δεχόµαστε», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος. «Εµείς από τους ιδιώτες δεν τα παίρνουµε», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος βλέπει πίσω από το θέµα προσπάθεια κάποιων να σπιλώσουν το συνδικάτο. «Οσο καιαν προσπαθούν κάποιοι να σπιλώσουν τη ΓΕΝΟΠ για να κλείσουν το στόµα µας, τους πληροφορούµε ότι αυτό δεν θα το καταφέρουν, ό,τικαι να κάνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει ότι, επειδή έχει να υπογραφεί µε τη ∆ΕΗ συλλογική σύµβαση από το 2008, το δάνειο κρίθηκε απαραίτητο για να καλυφθούνοι δράσεις που αναλαµβάνει το συνδικάτο.
40.000 οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιµολόγιο


ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΝΑΙ το ενδιαφέρον για το Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο της ∆ΕΗ, αν κρίνει κανείς από τον αριθµό των αιτήσεων που έχουν δεχτεί οι υπηρεσίες της.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και άρχισε η υποβολή τους, µέχρι σήµερα έχουν κατατεθεί µόνο 40.000

αιτήσεις, όταν η προθεσµία λήγει στις 15 ∆εκεµβρίου και οι εν δυνάµει να ενταχθούν σε αυτό υπολογίζονται σε 1,2 εκατοµµύρια.

Το µικρό ενδιαφέρον αποδίδεται στον λανθασµένο τρόπο µε τον οποίο προβλήθηκε το µέτρο. ∆ιότι υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι, για να ενταχθεί κανείς σε αυτό, θα πρέπει να επιβαρυνθεί µε κόστος µεγαλύτερο από το όφελος που θα έχει.

Στο πλαίσιο αυτό, η ∆ΕΗ εξέδωσε χθες ανακοίνωση ότι, αν η παροχή ρεύµατος δεν είναι στο όνοµα του πελάτη, δεν θα απαιτείται, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, ούτε καταβολή προκαταβολής ούτε υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη.
Read more...

ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ 400.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη 400.000 ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων για το 2011, για παροχή ιατροφαρµακευτικής και νοσοκοµειακής περίθαλψης, αποφάσισε η κυβέρνηση. Σε χτεσινή σύσκεψη υπό...
τον Πρωθυπουργό,στηνοποία συµµετείχανηυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Λ.Κατσέλη,ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουµάνης και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Τιµοσίδης, αποφασίστηκε η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων αλλά και άλλων ευπαθών οµάδων για το 2011 για παροχή ιατροφαρµακευτικής και νοσοκοµειακής περίθαλψης.

Η κάλυψη αυτή αφορά:

Ανέργους ηλικίας µέχρι 30 ετών µε µόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆. Ανέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον δύο έτηασφάλισηςστο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ. Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος µετά το 30ό προσαυξάνεται κατά 100 ηµέρες ασφάλισης και µέχρι συµπλήρωσης 3.000

ηµερών ασφάλισης.

Εργαζοµένους που συµπλήρωσαν το 2010 πενήντα ηµέρες ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα (αντί των 70 ηµερών που ισχύει σήµερα). Το έκτακτο επίδοµα
Σηµειώνεταιότιαπότις22 ∆εκεµβρίου(ΙΚΑ)καιέωςτις 31/12/2010 (ανάλογα µε το πότε καταβάλλονται οι συντάξεις) θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονοµική ενίσχυση (από 100 έως 300 ευρώ) στους χαµηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω, όλων των ασφαλιστικών ταµείωνπλην του ΟΓΑ. Ειδικότερα:

Το επίδοµατων 300 ευρώδικαιούνται συνταξιούχοι µε ατοµικό ετήσιο εισόδηµα µέχρι 7.000

ευρώ και οικογενειακό εισόδηµα µέχρι 12.000 ευρώ.

Το επίδοµα των 200 ευρώ συνταξιούχοι µεατοµικό ετήσιο εισόδηµα από 7.000 µέχρι 8.500 ευρώκαι οικογενειακό µέχρι 14.500 ευρώ.

Το επίδοµα των 100 ευρώ συνταξιούχοι µε ατοµικόεισόδηµα από 8.500 µέχρι10.500 ευρώκαι οικογενειακό µέχρι 16.

500 ευρώ.

Από τοόριο ηλικίας των60 ετών εξαιρούνταιόσοι εξ ιδίου δικαιώµατος λαµβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίαςκαθώς και οι δικαιούχοι εκ µεταβιβάσεως, εφόσον οι τελευταίοι:

Είναι δικαιούχοι λόγωθανάτου συζύγου.

∆εν έχουν υπερβείτο 18ο έτος ή αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους.

Είναιανίκανοιγιαάσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλµατος σε ποσοστό µεγαλύτερο του 67%.

Αφορολόγητη η ενίσχυση
Η έκτακτη οικονοµική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε καµία κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συµψηφίζεται µε ήδη βεβαιωµένα χρέη προς το ∆ηµόσιο ή πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηµατικά κριτήρια του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

∆ιευκρινίζεται ότι κάθε δικαιούχος λαµβάνει µια έκτακτη οικονοµική ενίσχυση από µόνο µία πηγή. Για την καταβολή της έκτακτης οικονοµικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αρµόδιοι είναι οι ασφαλιστικοί φορείς, συµπεριλαµβανοµένου και του ∆ηµοσίου, που καταβάλλουν την κύρια σύνταξη. Το επίδοµα δικαιούνται και κατηγορίες κάτω των 60 ετών, όπως χήρες που συνταξιοδοτούνται λόγω του θανάτου του συζύγου, τέκνα έως 18 και έως 24 ετών που σπουδάζουν και λαµβάνουν τη σύνταξη του θανόντος πατέρα και συνταξιούχοι µε αναπηρία 67% και άνω. Το επίδοµα αυτό δεν µπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το ∆ηµόσιο ή πιστωτικά ιδρύµατα.
Read more...

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΣΟΚ


Με ζοφερά χρώματα περιέγραψε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος τόσο την πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται η χώρα μας, όσο και τις προοπτικές εξόδου από αυτήν σε ομιλία του στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις-σοκ για την επιβίωση της χώρας -μεταξύ άλλων με μείωση κατά 30% του σημερινού κράτους- και ότι οι ιθύνουσες δυνάμεις του τόπου έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους να διαχειριστούν την κρίση. Ο ίδιος προτείνει μία ανεξάρτητη επιτροπή να επεξεργαστεί ένα πενταετές «σχέδιο αναγέννησης» που θα κριθεί από το λαό με εκλογές.

Στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι «το 2011 θα διαφανεί η αδυναμία του πολιτικού συστήματος -εκ κατασκευής λαϊκιστικού, φοβικού και εξουσιαστικού- να χαράξει γραμμές στρατηγικού βάθους για την ανόρθωση της οικονομίας», ενώ θα ενεργοποιηθεί «το φοβικό σύνδρομο της απώλειας επιρροής και δύναμης στο εκλογικό σώμα». Ήδη, προσθέτει, «έχουμε τα πρώτα σημάδια, όπως η συζήτηση για αναθεώρηση του μνημονίου, η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής κ.λπ.»


«Φαίνεται ότι εξαντλούνται τα ψυχικά αποθέματα της πολιτικής ελίτ της χώρας και των πέριξ αυτής δυνάμεων επιρροής. Σε λίγο θα αδυνατούν πλήρως να υποστηρίξουν σταθερά και με συνέπεια το επιβληθέν από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να συγκροτήσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης. Φοβάμαι δηλαδή ότι εκπνέουν οι ψυχικές αντοχές και ότι το ψυχολογικό φορτίο υποστήριξης ρεαλιστικών πολιτικών από τις ιθύνουσες δυνάμεις της χώρας έχει φτάσει στα όριά του» προσθέτει.

Στο κοινωνικό πεδίο, ο Αλέκος Παπαδόπουλος κατηγορεί τις ιθύνουσες δυνάμεις της χώρας ότι δεν έχουν καλλιεργήσει στο λαό «εθνική αυτογνωσία». Έτσι, αποκρύφτηκε από το λαό η «φοβερή αλήθεια ότι τελούμε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Αντίθετα, του μιλάνε και διαπληκτίζονται για ένα κάποιο 'χαρτί', το 'μνημόνιο'». «Ένα ψεύδος που επίσης καλλιεργείται στο λαό είναι αν η χώρα μας θα χρεοκοπήσει ή όχι. Αρνείται ο παραπλανητικός λαϊκισμός να αποδεχθεί ότι τέτοιο δίλημμα ουσιαστικά δεν υπάρχει, γιατί η χώρα ήδη τελεί 'υπό χρεοστάσιο' από τον περασμένο Μάιο».

Το δίλημμα, κατά τον πρώην υπουργό, είναι «αν θα καταρρεύσουμε πλήρως ή όχι, και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις εθνικών διαστάσεων αποφάσεις που θα λάβουμε». Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, το 2011 θα φανεί «με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο ότι η χώρα βιώνει, πέρα απ' όλα τ' άλλα, τον θανατηφόρο συνδυασμό υψηλού κόστους δανεισμού και ύφεσης». Γι΄αυτό, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.

Προτάσεις

Η αποκλιμάκωση του ελλείμματος της χώρας τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο Αλέκος Παπαδόπουλος, κάτω από τις σημερινές συνθήκες διαχείρισης της οικονομίας είναι ανέφικτη. «Για να το πετύχουμε πρέπει να καλυφθούν μεγάλα κομμάτια πληρωμής τόκων. Και για να γίνει αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή πολύ περισσότερα έσοδα από τις δαπάνες. Επειδή όμως, λόγω ύφεσης, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε έσοδα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ν’ απαλλαγεί η ελληνική οικονομία από μεγάλα τμήματα του δημόσιου τομέα και κρατικές δραστηριότητες που την επιβαρύνουν.

«Σύμφωνα με μελέτες, το 30% περίπου του σημερινού κράτους είναι περιττό. Γι’ αυτό πέρα από τις καθολικές αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων προτείνω όλως ενδεικτικά την άμεση κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, ατροφικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, άεργων διπλωματικών αντιπροσωπειών, στρατοπέδων, συγχώνευση μητροπόλεων, κατάργηση απολιθωμένων κρατικών υπηρεσιών, αποκεντρωμένων υπηρεσιών και γενικών γραμματειών διαφόρων υπουργείων. Περιορισμό του μεγάλου αριθμού στρατηγών, ναυάρχων, πτεράρχων και ταξιάρχων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, περιορισμό του πολυάριθμου διδακτικού προσωπικού με αύξηση των ωρών διδασκαλίας, δραστική περικοπή κατά 70% τουλάχιστον των πολυάριθμων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών υπουργείων και οργανισμών, δραστική μείωση του μεγάλου αριθμού των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και τέλος εξορθολογισμό ή κατάργηση και άλλων πολυάριθμων αφανών δημοσίων καταλυμάτων, τα οποία περιθάλπουν χρόνια τώρα τον κρατικό ανορθολογισμό».

Εθνική συναίνεση

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «επειδή στόχος είναι η διάσωση της χώρας, δεν ισχύουν τα διάφορα 'δεν', τα όρια, οι 'κόκκινες γραμμές' και κάθε είδους αυτοδεσμεύσεις» και τονίζει την ανάγκη για ένα μεγάλο εθνικό consensus, μία μεγάλη εθνική συναίνεση. «Η συναίνεση όμως μεταξύ των σημερινών κομμάτων της χώρας είναι ανέφικτη και άνευ αξίας. Ο λαϊκισμός δεν παράγει consensus, παρά μόνο εξουσιασμό και υποκρισίες. Απαιτείται μια 'νέα συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας', κυρίως με τον εαυτό της, για το που θέλει να πάει η χώρα. Θα ζήσουμε για πολλά χρόνια υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Δεν πρέπει η χώρα ν’ αφεθεί να σέρνεται και ο λαός να βαυκαλίζεται με αυταπάτες και ψεύδη που του καλλιεργούν καθημερινά οι κατεστημένοι της χώρας».

Τέλος, προτείνει μέσα στο 2011 η Βουλή να εγκρίνει τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής κύρους, η οποία θα συντάξει ένα θαρραλέο και ριζοσπαστικό «πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», στην ουσία δηλαδή ένα σχέδιο αναγέννησης, που θα οδηγήσει τη χώρα συντεταγμένα, πειθαρχημένα και χρονοστοχευμένα στην έξοδο από την κρίση. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να κριθεί από το λαό με εκλογές «για ν’ αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους για το μέλλον της χώρας, και πολύ περισσότερο ο λαός».
Read more...

ΔΕΚΤΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Δεκτό επί της αρχής έγινε, με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο για την «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα» που προβλέπει την κατάργηση ή τη συγχώνευση 79 συνολικά υπηρεσιών. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, ενώ σημειώθηκε έντονη διαμάχη για τις απολύσεις στην ΑΓΡΟΓΗ...


«Εμείς τραβάμε μία κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, προκρίνουμε το ξεθεμελίωμα του πελατειακού κράτους αδιαφάνειας και το πράττουμε χωρίς κομματικό πρόσημο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει λόγος απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Και το λέω γιατί πρέπει να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία και η παραποίηση. Δεν κινδυνεύει με απόλυση καμία νόμιμη πρόσληψη» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Στο κέντρο όμως της αντιπαράθεσης είναι η διάταξη με την οποία καταργείται η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και απολύονται περί τους 266 υπαλλήλους που προσελήφθησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2009 με ταχύτατες διαδικασίες, επιλήψιμες, αδιαφανείς και με κομματικά κριτήρια, κατά την πλειοψηφία.

«Δεν απολύονται στο πλαίσιο δήθεν μία πολιτικής δίωξης, αλλά στο πλαίσιο αποκατάστασης αρχών και δικαίου», είπε ο υπουργός, απαντώντας στην άρνηση συνολικά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λόγω της οποίας η ΝΔ θα ζητήσει την Τετάρτη ονομαστική ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου άρθρου.

Για αντισυνταγματικότητα της σχετικής διάταξης κάνει λόγο και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, που ομιλεί για παραβίαση της αρχής της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος και άνιση μεταχείριση μεταξύ υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με τον ίδιο τρόπο και στην ίδια υπηρεσία, αλλά διαφωνεί και με την κατάργηση των αρμοδιοτήτων της ΑΓΡΟΓΗΣ, κρίνοντας ότι δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Read more...