Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΔΑΝΕΙΟ... ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΠ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Βραχυκύκλωµα προκαλεί δάνειο 500.000 ευρώ που έδωσε η διοίκηση της ∆ΕΗ στη ΓΕΝΟΠ για να... καλύψει λειτουργικές της δαπάνες και η υπουργός Περιβάλλοντος εγκαλεί τον πρόεδρο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό ζητώντας του...
γραπτές εξηγήσεις. «Περιµένω να ενηµερωθώ, δεν είναι δυνατόν – εφόσον πραγµατικά έχει συµβεί – να κόβεται ρεύµα από µικροκαταναλωτές και να δίνεται δάνειο στον οποιονδήποτε», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ»η κ. Μπιρµπίλη, η οποία, σύµφωναµε πληροφορίες, είναι πολύ ενοχληµένη.

Το δάνειο, που εγκρίθηκε από τααρµόδια όργανα της ∆ΕΗ τον Σεπτέµβριο, αποτελεί στην ουσία µια έκτακτηπαροχή της διοίκησηςστο συνδικάτο για να καλύψει το «άνοιγµα» που θα έχει το 2011 από τη µείωση της θεσµοθετηµένης επιχορήγησης που εισπράττει για λειτουργικά του έξοδα.

Συγκεκριµένα, στο συµφωνητικόπου υπέγραψαν τα δύο µέρη για το δάνειο φαίνεται ότι από το 1999 διοίκηση και συνδικάτο συµφωνούσαν, στο πλαίσιο της τότε συλλογικής σύµβασης εργασίας, να καλύπτει η ∆ΕΗ ετήσιεςδαπάνες για τον προϋπολογισµότης ΓΕΝΟΠ. Το ποσό τότε ήταν της τάξης των 70 εκατ. δρχ. (205.429 ευρώ), αναπροσαρµοζόµενο – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά – µε το ποσοστό αυξήσεων της εκάστοτε συλλογικής σύµβασης (µε βάση δηλαδή το ύψος της µισθοδοσίας).

Γιατί ζήτησε δάνειο
Ετσι, στη συλλογική σύµβαση εργασίας του 2001 η ∆ΕΗ κάλυψε αιτιολογηµένεςδαπάνες της ΓΕΝΟΠ που αφορούσαν θέµατά της µέχρι 95 εκατ. δρχ. (278.797 ευρώ), µε τον όρο πάντα ότι θα αναπροσαρµόζονται µε το ποσοστό αυξήσεων της εκάστοτε συλλογικής σύµβασης.

Το ίδιο συνέβη το 2005, όταν το ∆.Σ. της ∆ΕΗ αποφάσισε ότι η επιχείρηση θα καλύπτει ετησίως δαπάνες για την πραγµατοποίηση µετακινήσεων µελών της ΓΕΝΟΠ στο εξωτερικό, µε ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 0,2% της ετήσιας τακτικής µισθοδοσίας του προσωπικού. Επειδή όµως φέτος δεν υπεγράφη νέα συλλογική σύµβαση, η ΓΕΝΟΠ δεν έχει εισπράξει την εν λόγω επιχορήγηση. Επιπλέον, το «µαχαίρι» στους µισθούς του ευρύτερου δηµοσίου τοµέαπου έβαλε φέτος η κυβέρνηση µείωσε σηµαντικά το ύψος της µισθοδοσίας – βάσει του οποίου υπολογίζεται η επιχορήγηση –, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν κι οι πολλές φετινές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Πενταετούς διάρκειας
Εν ολίγοις, επειδή το ποσό που θα πάρει του χρόνου η ΓΕΝΟΠ θα είναι σηµαντικά µειωµένο, ζήτησε από τη διοίκηση δάνειο 500.000 ευρώ, το οποίο εκείνη του έδωσε. Το δάνειοείναι έντοκο, 5ετούς διάρκειας, µε αποπληρωµήτο 2015 και το επιτόκιο βασίζεται στο µεσοσταθµικό κόστος εξυπηρέτησης χρέους της∆ΕΗ. Οπως, δε, αναφέρει η σύµβαση, για να εξασφαλιστεί η επιστροφή του δανείου, εφόσονη ΓΕΝΟΠ δεν προχωρήσει στην αποπληρωµή του, το ποσό θα αντληθεί από τις ετήσιες επιχορηγήσεις που της καταβάλλονται µέσω των συλλογικών συµβάσεων του 1999 και του 2001, όπως αυτές αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και τηςαπόφασης του ∆.Σ. της ∆ΕΗ του 2005.

Σηµειωτέον ότι η απόφαση του Σεπτεµβρίου του Συµβουλίου ∆ιεύθυνσης Ανταγωνιστικών και Επιτελικών ∆ραστηριοτήτων της ∆ΕΗ, που ενέκρινε το δάνειο, δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ∆ΕΗ, ούτε σε εκείνη της ΓΕΝΟΠ.

«Ναι, πήραµε έντοκο δάνειο από τη ∆ΕΗ γιατί “χορηγίες” δεν δεχόµαστε», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος. «Εµείς από τους ιδιώτες δεν τα παίρνουµε», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος βλέπει πίσω από το θέµα προσπάθεια κάποιων να σπιλώσουν το συνδικάτο. «Οσο καιαν προσπαθούν κάποιοι να σπιλώσουν τη ΓΕΝΟΠ για να κλείσουν το στόµα µας, τους πληροφορούµε ότι αυτό δεν θα το καταφέρουν, ό,τικαι να κάνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει ότι, επειδή έχει να υπογραφεί µε τη ∆ΕΗ συλλογική σύµβαση από το 2008, το δάνειο κρίθηκε απαραίτητο για να καλυφθούνοι δράσεις που αναλαµβάνει το συνδικάτο.
40.000 οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιµολόγιο


ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΝΑΙ το ενδιαφέρον για το Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο της ∆ΕΗ, αν κρίνει κανείς από τον αριθµό των αιτήσεων που έχουν δεχτεί οι υπηρεσίες της.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και άρχισε η υποβολή τους, µέχρι σήµερα έχουν κατατεθεί µόνο 40.000

αιτήσεις, όταν η προθεσµία λήγει στις 15 ∆εκεµβρίου και οι εν δυνάµει να ενταχθούν σε αυτό υπολογίζονται σε 1,2 εκατοµµύρια.

Το µικρό ενδιαφέρον αποδίδεται στον λανθασµένο τρόπο µε τον οποίο προβλήθηκε το µέτρο. ∆ιότι υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι, για να ενταχθεί κανείς σε αυτό, θα πρέπει να επιβαρυνθεί µε κόστος µεγαλύτερο από το όφελος που θα έχει.

Στο πλαίσιο αυτό, η ∆ΕΗ εξέδωσε χθες ανακοίνωση ότι, αν η παροχή ρεύµατος δεν είναι στο όνοµα του πελάτη, δεν θα απαιτείται, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, ούτε καταβολή προκαταβολής ούτε υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: