Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Έρχεται στην Αθήνα το ΔΝΤ για το νέο δάνειο

Θυελλώδης συνεδρίαση στην Ουάσινγκτον για να εγκριθεί το ελληνικό αίτημα

Στην Αθήνα αναμένεται να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κύριος Πολ Τόμσεν, προκειμένου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης, στα πλαίσια της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σε μια άτυπη πλην όμως θυελλώδη συνεδρίαση, το βράδυ της Τετάρτης, τα 20 από τα 24 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ έδωσαν το ‘πράσινο φως’ στο αίτημα της Ελλάδας για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με τη διαφορά πως εξουσιοδότησαν τον κύριο Τόμσεν να επιστρέψει στην Αθήνα και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, όχι όμως και να τις ολοκληρώσει προτού επιτευχθεί μια τελική, οριστική και αμετάκλητη συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, η συνεδρίαση διεξήχθη σε έντονο κλίμα, καθώς υπήρξαν ενστάσεις ως προς την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, με πιο σημαντικές αυτές της Ρωσίας (!). Τελικώς το ελληνικό αίτημα ενεκρίθη χάρη στη θετική στάση που τήρησαν Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία!

Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Τόμσεν ουσιαστικά εξουσιοδοτήθηκε να έρθει στην Αθήνα, να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και εφόσον στο ενδιάμεσο «λήξει» αισίως το θέμα του PSI, να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και επί αυτής της βάσης να αποφασίσει εκ νέου το ΔΝΤ τη σύναψη ή μη μιας νέας δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα.

Πάντως πηγές από την Ουάσινγκτον αιτιολογούν τις αντιδράσεις μελών του Ταμείου ως προς τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι μια ημέρα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ, την Τρίτη, συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των πόρων του Ταμείου κατά περισσότερο από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια! Με δυο λόγια την Τρίτη η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ουσιαστικά ζήτησε από τα ισχυρότερα μέλη του Ταμείου να αυξήσουν στο πολλαπλάσιο τις εισφορές τους ώστε να εξασφαλιστεί «δύναμη πυρός» για να είναι σε θέση το ΔΝΤ «να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παγκόσμιες προκλήσεις». Να δανείζει δηλαδή χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα!

Επί του πρακτέου ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά το θέμα της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ θα συζητηθεί στη συνάντηση των αξιωματούχων των χωρών της «Ομάδας των 20» (G-20) στο Μεξικό, εκεί όπου η κυρία Λαγκάρντ θα αυξήσει τις πιέσεις προς την Κίνα, την Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Ιαπωνία, αλλά και τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις χώρες – μέλη του που ανήκουν στις λεγόμενες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, να συμβάλλουν με περισσότερα κεφάλαια.

Read more...

Επιβεβαιώνει ο Ρέππας την μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015...

Επιβεβαιώνει ο Ρέππας την μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015...
«Aκολουθείται μία πολιτική μείωσης των προσλήψεων με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των απασχολούμενων στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το τέλος του 2015, ενώ σημείωσε ότι «αναλαμβάνονται δράσεις, για την άρση των εμποδίων στην κινητικότητα των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και για τη δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης της ατομικής απόδοσης, αλλά και της απόδοσης σε επίπεδο δομών»

Αυτό τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, κατά την εισήγησή του, στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφερόμενος στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει μία δημόσια διοίκηση, που να ανταποκρίνεται στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Ο κ. Ρέππας είπε ότι «αναμφίβολα έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές», αλλά παραδέχθηκε ότι «το κράτος απέχει πολύ από το να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς το πολίτη και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και προόδου της χώρας. Απαιτείται μια μεταρρυθμιστική έκρηξη. Η αδύναμη κεντρική κυβέρνηση, η νομική τυπολατρία, η απουσία βασικών δεδομένων, η έλλειψη διαδικασίας χάραξης πολιτικής με βάση τα στοιχεία και μια αδύναμη στρατηγική για τους ανθρώπινους πόρους, δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον που επιτρέπει προσωπικές εύνοιες και παράκαμψη των κανόνων λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Για το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού της κεντρικής διοίκησης, ο κ. Ρέππας είπε ότι η διαχείρισή του χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από την έλλειψη στρατηγικού οράματος και από την σχεδόν πλήρη έλλειψη προγραμματισμού για το ανθρώπινο δυναμικό, απ' τη βραχυπρόθεσμη στόχευση σε μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις και από την απουσία διασύνδεσης με άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανέφερε ως παραδείγματα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης, την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία και με στοιχεία του 2009, η χώρα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις και η επίδοσή της αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται, ενώ συμπλήρωσε ότι η επίδοση της Ελλάδας βρίσκεται συνολικώς κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, όσον αφορά τα διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία για το μέγεθος της διοικητικής επιβάρυνσης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Για το νομοσχέδιο που αφορά το επιτελικό κράτος και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Ρέππας είπε ότι περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

- Σύσταση Συντονιστικού Κέντρου Διακυβέρνησης (ΣΚΔ) για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου και της δημόσιας διοίκησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, επικουρούμενο από τον υπουργό Επικρατείας.

- Σύσταση διυπουργικών οργάνων σε επίπεδο υπουργών, γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών.

- Εξειδίκευση των δημόσιων πολιτικών των υπουργείων σε τετραετή προγράμματα δράσης με αντίστοιχες ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις, που θα υποβάλλονται στο κοινοβούλιο για την πρόοδο εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών σε όλους τους κυβερνητικούς τομείς.

- Αναμόρφωση των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων, με αναδιάρθρωση των οργανωσιακών τους δομών, διάκριση των λειτουργιών τους σε επιτελικές, υποστηρικτικές και εκτελεστικές, προκειμένου οι τελευταίες να μεταφερθούν σε άλλο επίπεδο διοίκησης, καθώς και αξιολόγηση του προσωπικού τους.

- Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης με εισαγωγή διυπουργικών κλάδων και του θεσμού του περιγράμματος θέσης, με επιλογή υπαλλήλων αυξημένων ουσιαστικών και τυπικών προσόντων για τη στελέχωση των θέσεων των Γενικών Διευθύνσεων Επιτελικών Λειτουργιών, καθώς και με την εισαγωγή ευέλικτων συστημάτων ανακατανομής προσωπικού (κινητικότητα).

- Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τη διοίκηση, με τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.

Τέλος, ο κ. Ρέππας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει το «να οικοδομούμε σταδιακά με συγκλίσεις ένα κείμενο συμφωνίας για τις προτεραιότητες, τις ενέργειες και τους χρόνους που αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση». «Αυτή η πρωτοβουλία δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα μόνον τελετουργικό και εθιμοτυπικό. Οφείλουμε να την καταστήσουμε μία διαδικασία ουσιαστική, παραγωγική», προσέθεσε.
http://newpost.gr
Read more...

Στο Κρεμλίνο με τον Πούτιν ο Σαμαράς- Ακολουθούν Κίνα και Αμερική

Στο Κρεμλίνο με τον Πούτιν ο Σαμαράς- Ακολουθούν Κίνα και Αμερική
Επαναφέρει στην ατζέντα του τις επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό ο Αντώνης Σαμαράς, επιδιώκοντας να οικοδομήσει διακρατικές συνεργασίες για την επόμενη ημέρα και επιχειρώντας παράλληλα να διαμορφώσει μια νέα τάξη πραγμάτων για την Ελλάδα εν όψει της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται παγκοσμίως, σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Από τις 25 ως τις 27 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί την Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι προετοιμασίες για τη συνάντηση έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους, αλλά οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό πεδίο καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή τους.

Τα τελευταία 24ωρα εντάθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και τελικά η επίσκεψη «έκλεισε». Η συνάντηση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από ρωσικά επενδυτικά σχήματα για εκμετάλλευση ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και πολυεπίπεδες συνέργιες μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι, όπως από τα μέσα Δεκεμβρίου είχε γράψει το Newpost.gr, εν μέσω κατακλυσμιαίων εξελίξεων στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας στο άκρο της ευρωπαϊκής χερσονήσου αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ένας «άσσος στο μανίκι» τον οποίο ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ώστε να επανακαθοριστεί η θέση της Ελλάδας στη μεσογειακή λεκάνη.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η προ μηνός επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ, ενώ επιδιώκεται προγραμματισμός για μία σειρά επισκέψεων του Α. Σαμαρά στο εξωτερικό και σε στοχευμένου προορισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr, στα τέλη Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ ενώ δεν αποκλείεται ενδιαμέσως να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη σε χώρα ...αυξημένου εθνικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Στην Συγγρού πάντως έχου ήδη διερευνήσει το ενδεχόμενο επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της ΝΔ στις ΗΠΑ και την Κίνα. Έχουν ωστόσο μεταθέσει τον προγραμματισμό τους για μετά τι εκλογές, προσβλέποντας ο κ. Σαμαρά να μεταβεί κυρίως στον Λευκό Οίκο ως Πρωθυπουργός. Κάτι άλλωστε που προβλέπεται και από το σχετικό πρωτόκολλο καθώς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, εθιμοτυπικά, συναντάται μόνον με αρχηγούς κρατών.


Πάνος Ρασσιάς

Read more...

Τι αναφέρει η δικογραφία για τους τοκογλύφους της Θεσσαλονίκης...Τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις σε μία, με περισσότερα από 300 μέλη...
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Εκείνες τις ημέρες κατέφυγε στην Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης επιχειρηματίας της πόλης για να καταγγείλλει με τα ονόματά τους ευηπόλυπτους συμπολίτες του, που τον εκβίαζαν «κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση» αφότου...
είχε πέσει στα τοκογλυφικά τους νύχια.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσιμης, για το ξήλωμα του κυκλώματος που δρούσε επί 15ετία στη συμπρωτεύουσα, κατάθεσης έπεσαν στο τραπέζι τα ονόματα των βασικών κατηγορουμένων, που φαίνεται σήμερα ότι κινούσαν τα νήματα ενός μαφιόζικου δικτύου που «απασχολούσε», σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας το οποίο περιέχεται στη δικογραφία, περισσότερα από 300 άτομα!

Ο μάρτυρας κατήγγειλε για τη διάπραξη των αδικημάτων της τοκογλυφίας και της εκβίασης, τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Αλέξανδρο Ε. Μελέτη, τον Γεώργιο Α. Πολυμέρη, τον Δημήτριο Η. Λαμπάκη και τον Μάρκο Θ. Καραμπέρη.

Ακολούθησε η έκδοση από τον εισαγγελέα διάταξης για την άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής ανταπόκρισης για τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν τα εμπλεκόμενα άτομα. Αντίστοιχα διατάχθηκε δια βουλεύματος και η άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων.

Από την επεξεργασία του υλικού των ακροάσεων, από τη συνδυαστική ανάλυση και επεξεργασία των χορηγηθέντων στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και τα τραπεζικά υποκαταστήματα και από τη διενεργηθείσα αστυνομική έρευνα - όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο - διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση τεσσάρων ξεχωριστών εγκληματικών οργανώσεων που διαπράττουν τα αδικήματα της εκβίασης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα καθώς επίσης και σειράς άλλων κακουργημάτων που προβλέπονται στη Νομοθεσία περί Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και λοιπά αδικήματα.


Τα μεγάλα αφεντικά

Οι πέντε που κατονόμασε ο επιχειρηματίας είχε καθένας τη δική του, ξεχωριστή εγκληματική οργάνωση και συγκεκριμένα: από μία οι Καραμπέρης, Λαμπάκης, Πολυμερής και μια από κοινού οι αδελφοί Μελέτη μαζί με τον άλλο τους αδελφό Νικόλαο.

Ετσι, σχηματίστηκε δικογραφία και για τις τέσσερις διασυνδεόμενες εγκληματικές οργανώσεις, καθώς «όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική προανάκριση, αφενός ορισμένοι παθόντες υπέστησαν βλάβη από πλέον της μιας οργάνωσης και αφετέρου, οι διευθύνοντες και τα μέλη των έτερων οργανώσεων σε μερικές περιπτώσεις επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, λόγω του κοινού πεδίου εγκληματικής δράσης».

Η ΔικογραφίαΕγκληματική Οργάνωση Νο1

Η αστυνομία έχει εντοπίσει 12 από τους τουλάχιστον 13 φερόμενους ως μέλη της, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στα πλαίσια του αυτόφωρου. Πρόκειται, σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, για τους:

1. Μάρκο Καραμπέρη του Θωμά και της Σμαρώς, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης ε) Παράνομη κατοχή όπλου, οπλοφορία, οπλοχρησία.

2. Δημήτριο Λογοθέτη του Ιωάννη και της Ελένης, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

3. Ελένη Μπουρδά του Γεωργίου και της Καλλιρόης, ιδιωτική υπάλληλο, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

4. Ιωάννη Χατζηιγνατιάδη του Βασιλείου και της Έλλης, ιδιωτικό υπάλληλο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης

5. Ευστράτιο Κωνσταντινίδη του Κων/νου και της Παναγιώτας, απότακτο αστυνομικό, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης ε) παράβαση νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και στ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.
6. Μαρία Γκαλιάνη του Πέτρου και της Χρυσάνθης, ιδιωτική υπάλληλο, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, δ) παράβαση Κώδικα νόμου για τα ναρκωτικά.
7. Θωμά Καραμπέρη του Μάρκου και της Ελένης, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.
8. Γεώργιο Φερέτη του Αντωνίου και της Μαρίας, δημοσιογράφο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) τοκογλυφία κατ’ εξακολούθηση.

9. Χρήστο Παπαχατζή του Νικολάου και της Ολυμπίας, υπάλληλο Σ.Δ.Ο.Ε., κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης

10. Νικόλαο Ζήνδρο του Σπυρίδωνα και της Κυριακής, δικηγόρο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης.
11. Αθανάσιο Καβρακύρη του Χρήστου και της Σοφίας, τραπεζικό υπάλληλο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης

12. Γεώργιο θεοδώρου του Ιωάννη και της Ειρήνης Σταυρούλας, τραπεζικό υπάλληλο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Μέλος της οργάνωσης φέρεται να είναι και ο Γεώργιος Κυριακίδης του Δημητρίου και της Μαρίας, ο οποίος δεν εντοπίστηκε ώστε να συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτόφωρου. Κατηγορείται κι αυτός για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας.

Οι ρόλοι των μελών της συμμορίας

Η οργάνωση, που φέρεται να διοικούσε ο Μάρκος Καραμπέρης, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας, συγκροτήθηκε και δραστηριοποιείται τουλάχιστον από τα τέλη του 2003, όπως καταθέτει ένας από τους μάρτυρες, ο οποίος «δανείστηκε χρήματα με τοκογλυφικούς όρους και αδυνατώντας να ανταπεξέλθει σ’ αυτούς, εκβιάστηκε κατ’ επανάληψη από συνολικά τέσσερα άγνωστα άτομα, που ενεργούσαν κατ’ εντολή του Καραμπέρη προκειμένου να αποπληρώσει το ποσό».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία ο κύριος σκοπός της εν λόγω οργάνωσης, η οποία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται έως και σήμερα, είναι η τέλεση περισσοτέρων κακουργηματικών τοκογλυφιών.

Η ανωτέρω εγκληματική οργάνωση έχει συγκεκριμένη ιεραρχία και δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό και ειδικότερα:

- Αρχηγός και διευθύνων είναι ο Μάρκος Καραμπέρης. Είναι αυτός που επιλέγει τα θύματα τα οποία η οργάνωση δανείζει με τοκογλυφικά ωφελήματα και είτε ο ίδιος, είτε δίνοντας εντολή σε άλλο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης φροντίζει να γίνει η επικοινωνία του υποψηφίου θύματος με την εγκληματική οργάνωση με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση της ανάγκης του και τη συνομολόγηση σχετικών δανείων με τοκογλυφικά ωφελήματα.

- Μέλη της οργάνωσης είναι οι υπόλοιποι δώδεκα κατηγορούμενοι, οι οποίοι εντάχθηκαν σε αυτήν σε χρόνο που δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί επακριβώς από την έρευνα. Το κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είχε ξεχωριστό ρόλο, που του είχε ανατεθεί από τον διευθύνοντα, αναλόγως των δυνατοτήτων του και της ιδιότητάς του. Πιο συγκεκριμένα, άλλα μέλη κατόπιν εντολών του Καραμπέρη επικοινωνούσαν με τα θύματα για την υπενθύμιση των συμφωνηθέντων, άλλα είχαν αναλάβει την εκτέλεση της διαδικασίας της είσπραξης των ποσών και άλλα λόγω της ιδιότητας τους συνέδραμαν με την παροχή ουσιωδών πληροφοριών σ’ αυτόν προς εκπλήρωση των σκοπών της οργάνωσης, δηλωτικό στοιχείο της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης από αυτόν.

Ειδικότερα για καθένα από αυτούς αναφέρεται στη δικογραφία:

Ο Δ. Λογοθέτης, ο οποίος σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ» ή «Δημήτρης» είναι άμεσος συνεργάτης του Καραμπέρη, ο ρόλος του οποίου είναι να του παρέχει συμβουλές ώστε να είναι νομιμοφανείς οι παράνομες δραστηριότητές του, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι άριστος γνώστης του τραπεζικού συστήματος και να επιβλέπει την τήρηση των συμφωνηθέντων του θύματος με τον διευθύνοντα την οργάνωση

Η Ελένη Μπουρδά προέκυψε ότι είναι άμεση συνεργάτης του Καραμπέρη και ο ρόλο της ήταν να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τα θύματα, υπενθυμίζοντάς τους τα χρέη τους προς τον Καραμπέρη, να τον ενημερώνει για τις ημερομηνίες που οφείλουν τα θύματα να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, να του υπενθυμίζει τα ραντεβού που έχει με τα θύματα και να διαθέτει τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες. Η εμπλοκή της προκύπτει και από το γεγονός ότι με την εκμετάλλευση χρηματικών ποσών της εταιρίας «ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» της οποίας από το έτος 2004 τυγχάνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάρκο Καραμπέρη και αντιπρόεδρο την ίδια, χρηματοδοτείται η παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Ι. Χατζηιγνατιάδης διαπιστώθηκε ότι είναι μέλος της ομάδας με αποστολή να εισπράττει χρήματα ή επιταγές από θύματα της εγκληματικής οργάνωσης μεταβαίνοντας στους επαγγελματικούς τους χώρους και εκφοβίζοντας τους με την φυσική του παρουσία. Σε αρκετές δε περιπτώσεις διαθέτει τον προσωπικό του λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες, είτε τα προσωπικά του στοιχεία προκειμένου να προσημειώνονται ακίνητα ή οικόπεδα των θυμάτων. Η εμπλοκή του προκύπτει και από το γεγονός ότι με την εκμετάλλευση χρηματικών ποσών της εταιρίας «ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» χρηματοδοτείται η παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας (εταιρίας) από το έτος 2004 τυγχάνει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου!
Ο Ευστ. Κωνσταντινίδης προέκυψε ότι - όντας απότακτος αστυνομικός - συνοδεύει πάντοτε τον Καραμπέρη ως προσωπικός του φρουρός στις μετακινήσεις και στα ραντεβού του και ενίοτε επιδίδεται σε εκφοβισμούς των θυμάτων προκειμένου να τηρούνται οι επιβαλλόμενοι από τον αρχηγό τοκογλυφικοί όροι, ενώ παραχωρεί και προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να κατατίθενται από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης οφειλόμενα χρηματικά ποσά και παραλαμβάνει αυτοπροσώπως χρήματα για λογαριασμό αυτής.

Η Μαρία Γκαλιάνη αναφέρεται ως μέλος που σε πολλές περιπτώσεις εισπράττει προσυμφωνηθέντα χρηματικά ποσά για λογαριασμό του Καραμπέρη και καλεί τηλεφωνικά τα θύματα υπενθυμίζοντας τα χρέη τους

Ο Θωμάς Καραμπέρης, ο οποίος είναι γιος του Μάρκου, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι σε μια περίπτωση ενήργησε από κοινού με τον Λογοθέτη κατ’ εντολή του διευθύνοντος, προκειμένου να αποσπάσουν από θύμα εκβιαστικά 30.000 ευρώ, ενώ επιπροσθέτως από την άρση του τραπεζικού απορρήτου προέκυψε ότι είναι συνδικαιούχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με τον διευθύνοντα.

Ο Γ. Κυριακίδης, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χρησιμοποιείται από τον αρχηγό της οργάνωσης για τον εκφοβισμό των θυμάτων.

Ο Γ. Φερέτης, ο δημοσιογράφος της ΕΤ3, αναφέρεται επίσης ως μέλος της οργάνωσης, που εισπράττει χρήματα κατ’ επανάληψη από θύμα, είτε αυτοπροσώπως είτε διαθέτοντας προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό, προς όφελος πάντα του Καραμπέρη. Επίσης λόγω της ιδιότητάς του τού ζητήθηκε από τον Καραμπέρη και παρείχε πληροφορίες σχετικά με την αυτοκτονία επιχειρηματία θύματος του κυκλώματος.

Ο Χρ. Παπαχατζής, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ως επικεφαλής της Επιχειρησιακής Δ/νσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσ/νικης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κάλεσε τηλεφωνικά τον Καραμπέρη και αφενός παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με ανώνυμη καταγγελία που περιήλθε εις γνώση του λόγω της ιδιότητάς του, αναφορικά με τελεσθέντα αδικήματα τοκογλυφίας και εκβίασης που διέπραξε ο Καραμπέρης, τέσσερις κουμπάροι του και δυο δικηγόροι, που είχαν ως αποτέλεσμα την απόκτηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αφετέρου με πράξη του, ανέστειλε τη διενέργεια έρευνας, κρατώντας, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της συνομιλίας, την αχρέωτη καταγγελία, γεγονός που καταδεικνύει την γνώση του υπαλλήλου του Σ.Δ.Ο.Ε. για την ύπαρξη κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβίασης που ήδη έχει αποκτήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία και τη βούλησή του να διευκολύνει τη συνέχιση της δράσης τους, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.

Ο Ν. Ζήνδρος προέκυψε ότι ως δικηγόρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης παρείχε στον Καραμπέρη πληροφορίες που έλαβε μέσω τρίτου ατόμου, σχετικά με την αυτοκτονία του επιχειρηματία για τον οποίο είχε ενημερώσει και ο Φερέτης. Ειδικότερα, άγνωστο άτομο για λογαριασμό τους, έλαβε γνώση και μετέφερε αυτολεξεί το περιεχόμενο του σημειώματος που άφησε ο αυτόχειρας, έγγραφο που ήδη είχε περιέλθει στην κατοχή της αστυνομικής αρχής, που διενεργούσε την αυτεπάγγελτη προανάκριση για τις συνθήκες της αυτοκτονίας και για την διακρίβωση τυχόν αδικημάτων.

Ο Αθ. Καβρακύρης, ως διευθυντής του τραπεζικού υποκαταστήματος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ τράπεζας, σε συνεννόηση με τον Λογοθέτη άνοιξε λογαριασμό που εμφάνιζε νομιμοφανή τη συναλλαγή θύματος με τον Καραμπέρη. Επιπλέον, ενημερώνει άμεσα τον αρχηγό, ευθύς μόλις λαμβάνει γνώση, για την δέσμευση των χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και μελών της οικογενείας του από την επιτροπή του άρθρου 7 του Ν.3691/2008 για το ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματος. Μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα του, κατόπιν της πίεσης που άσκησε ο ίδιος, η δέσμευση των χρημάτων ήρθη. Στη συνέχεια κατόπιν προφορικής εντολής του Καραμπέρη, εκταμίευσε το σύνολο των χρημάτων από τους λογαριασμούς του, υπό το φόβο νέας δέσμευσης.

Ο Γ. Θεοδώρου, βοηθός Γενικός Διευθυντής του επιχειρηματικού κέντρου Βορείου Ελλάδος της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, κατηγορείται ότι ως εκ της θέσεως του παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες στον Λογοθέτη χρησιμοποιώντας το σύστημα της Τράπεζας, ενημερώνοντάς τον λεπτομερώς, για τραπεζικές ενέργειες πελάτη της ανωτέρω τράπεζας και ταυτόχρονα θύματος της συμμορίας. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των βασικών κατηγορουμένων προκύπτει ότι ο Θεοδώρου, έλαβε χρηματική αμοιβή ύψους 10.000€ και θα λάμβανε επιπλέον 5.000€, για την έγκριση δανείου από την τράπεζα Πειραιώς.

----------------------------------------------

Εγκληματική Οργάνωση Νο2

Η αστυνομία έχει εντοπίσει 10 από τους τουλάχιστον 14 φερόμενους ως μέλη της, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στα πλαίσια του αυτόφωρου.

Πρόκειται, σύμφωνα με την σχηματιθείσα δικογραφία, για τους:

1. Δημήτριο Λαμπάκη του Ηλία και της Ιωάννας, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση ΚΑΤ’ επάγγελμα και ΚΑΤ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

2. Σήμα Τζωάννου του Νικολάου και της Βιργινίας, ιδιωτική υπάλληλο, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

3. Θεοδώρα Λακόρτε του Δημητρίου και της Δομινίκης, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, δ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.

4. Άννα Λαμπάκη του Δημητρίου και της Φραγκίσκης Σπυριδούλας, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

5. Ηλία Λαμπάκη του Δημητρίου και της Φραγκίσκης Σπυριδούλας, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

6. Μίλαν Ντούρντεβιτς του Μίλομιρ και της Ραντμίλα, πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση ΚΑΤ’ επάγγελμα και ΚΑΤ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, δ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.

7. Πολύδωρο Χριστοφυλλίδη του Χριστόφορου κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα.

8. Συμεών Βιλανάκη του Νικολάου και της Μαρίας, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση ΚΑΤ’ επάγγελμα και ΚΑΤ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα

9. Αλέξανδρο Σταμπούλη του Μιχαήλ και της Σοφίας, δικηγόρο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης.

10. Ιωάννη Παπαγεωργίου του Κωνσταντίνου και της Αθηνάς, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα.

Μέλη της οργάνωσης φέρονται να είναι και οι:

1. Φίλιππος Σαραφιανός του Δημητρίου και της Μαρίας
2. Σοσό Πουτρικασβίλι του Τεμούρ και της Νάζια από την Γεωργία
3. Σοφοκλής Καραφώλας του Κωνσταντίνου και της Δέσποινας

οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτόφωρου και αναζητούνται.

Ρόλο στην οργάνωση κατά το κατηγορητήριο είχε και ο Δ. Λογοθέτης του Ιωάννη και της Ελένης ο οποίος εμπλέκεται και στην οργάνωση Καραμπέρη.

Οι ρόλοι των μελών της συμμορίας

Σύμφωνα με την κατάθεση μάρτυρα η οργάνωση που ανήκει στην «αρμοδιότητα» του Δ. Λαμπάκη συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2008 περίοδο όπου της δάνεισε έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους 200.000 ευρώ με τόκο 10% μηνιαίως.

Όπως ανέφερε η καταγγέλλουσα, για το ανωτέρω ποσό επέστρεψε 50.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, χωρίς να καταφέρει να αποπληρώσει τους τόκους και το κεφάλαιο με αποτέλεσμα αρχές του έτους 2009 το εργοστάσιο σφολιατοειδών προϊόντων ιδιοκτησίας της ίδιας και του συζύγου της να περιέλθει στην κατοχή του Λαμπάκη.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας η ιεραρχεία της οργάνωσης είχε ως εξής:

Αρχηγός ήταν ο Δημήτριος Λαμπάκης ο οποίος σε πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες αποκαλείται ως «Λαμπάκης» ή «Δημήτρης» ή «Τάκης». Ο Λαμπάκης επιλέγει τα θύματα τα οποία η οργάνωση θα δανείζει με τοκογλυφικά ωφελήματα και είτε ο ίδιος, είτε δίνοντας εντολή σε άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φροντίζει να τηρηθεί η συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ θύματος και εγκληματικής οργάνωσης με απώτερο σκοπό να περιέλθουν τα τοκογλυφικά ωφελήματα στην οργάνωση.

Μέλη της οργάνωσης είναι οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση σε χρόνο που δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί επακριβώς από την έρευνα.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με την δικογραφία, είναι τα άτομα που είτε κατόπιν εντολών του Λαμπάκη, επικοινωνούσαν με τα θύματα και φρόντιζαν για τις λεπτομέρειες της εξέλιξης της δανειοδότησης με τοκογλυφικά ωφελήματα, δηλαδή εργάζονταν προς υλοποίηση των συμφωνηθέντων του θύματος με την οργάνωση, όπως οι όροι της συμφωνίας είχαν επιβληθεί στο θύμα από τον Λαμπάκη, είτε είχαν αναλάβει την εκτέλεση της διαδικασίας της είσπραξης των ποσών από τα θύματα και την παράδοση τους στο Λαμπάκη, είτε λόγω της ιδιότητας τους συνέδραμαν με την παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων σε αυτόν προς εκπλήρωση των σκοπών της οργάνωσης, δηλωτικό στοιχείο της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης από τον ανωτέρω.

Ειδικότερα για τον κάθε ένα από αυτούς αναφέρεται:

- Η Σήμα Τζωάννου, που αποκαλείται από τον Λαμπάκη ως «Σιμώνα»
είναι υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου «ΑΓΑΠΗΤΟΣ» στην Καλαμαριά, ιδιοκτησίας του Λαμπάκη και άμεση συνεργάτης του. Ο ρόλος της στην εγκληματική οργάνωση είναι να εισπράττει αυτοπροσώπως τα χρηματικά ποσά από τα θύματα μεταβαίνοντας σε προκαθορισμένα ραντεβού ή δέχοντάς τα στο χώρο εργασίας της, ενώ επίσης υπενθυμίζει τηλεφωνικά την οφειλή τους προς το αφεντικό της.

- Ο Φίλιππος Σαραφιανός αποκαλείται στις τηλεφωνικές συνομιλίες ως «Φίλιππος» ή «Φιλιππάκος». Ο ρόλος του είναι να εισπράττει χρήματα για λογαριασμό του Λαμπάκη και να βρίσκει υποψήφια θύματα που θα δανειστούν με τοκογλυφικούς όρους

- Ο Δημήτριος Λογοθέτης σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «Λογοθέτης» ή «Δημήτρης». Είναι άμεσος συνεργάτης του Λαμπάκη και ο ρόλος του είναι να εισπράττει χρηματικά ποσά προς όφελος του τελευταίου

- Η Θεοδώρα Λακόρτε σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «Λακόρτε» ή «Δώρα» ή «Θεοδώρα». Είναι η σύντροφος του Λαμπάκη και σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την άρση του τραπεζικού απορρήτου διαθέτει τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα τα θύματα της οργάνωσης. Επίσης, από το συνδυασμό των στοιχείων που προέκυψαν από τις συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι γνωρίζει τις συναλλαγές του Λαμπάκη και παρέχει τα προσωπικά της στοιχεία ώστε αυτά να αναγράφονται σε γραμμάτια που εισπράττει ο Λαμπάκης

- Η Άννα Λαμπάκη σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «Άννα» ή «Αννούλα». Πρόκειται για την κόρη του Λαμπάκη και το μέλος που σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από ένορκες καταθέσεις μαρτύρων και την άρση του τραπεζικού απορρήτου διαθέτει είτε τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες, είτε τα προσωπικά της στοιχεία προκειμένου να προσημειώνονται ακίνητα ή οικόπεδα των θυμάτων

- Ο Ηλίας Λαμπάκης είναι γιος του Δημήτριου Λαμπάκη και το μέλος που σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από ένορκες καταθέσεις μαρτύρων και από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, διαθέτει τον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες, είτε τα προσωπικά του στοιχεία προκειμένου να προσημειώνονται ακίνητα ή οικόπεδα των θυμάτων

- Ο Μίλαν Ντούρντεβιτς αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Μίλαν» ή «Ζούκα», που όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είναι το ψευδώνυμό του. Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι ο εκφοβισμός παθόντων και η είσπραξη χρηματικών ποσών. Σε κάποιες περιπτώσεις καλεί τηλεφωνικά τους παθόντες, κατόπιν εντολής του Λαμπάκη και τους υπενθυμίζει τα χρέη τους και σε άλλες περιπτώσεις μεταβαίνει αυτοπροσώπως στους επαγγελματικούς τους χώρους

- Ο Συμεών Βιλανάκης σε πολλές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αποκαλείται από το συνομιλητή του ως «Σίμος» ή «Βιλανάκης». Πρόκειται για μέλος ο ρόλος του οποίου είναι η εκβίαση των θυμάτων που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα με τον Λαμπάκη

- Ο Πολύδωρος Χριστοφυλλίδης σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Πόλυς». Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι η είσπραξη χρηματικών ποσών προς όφελος της εγκληματικής οργάνωσης [ - Ο Σοφοκλής Καραφώλας στις συνομιλίες αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Σοφοκλής» ή «Σόφο». Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι να εισπράττει χρήματα για λογαριασμό του Λαμπάκη και να βρίσκει υποψήφια θύματα που θα δανειστούν με τοκογλυφικούς όρους

- Ο Σοσό Πουτρικασβίλι στις συνομιλίες αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Σωτήρης». Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι η εκβίαση των θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης

- Ο Αλέξανδρος Σταμπούλης σε συνομιλίες με τον Λαμπάκη αποκαλείται ως «Αλέκος» ή «Κουμπάρος». Πρόκειται για δικηγόρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο ρόλος του οποίου είναι η παροχή συμβουλών και υλικού μέσου στον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, προκειμένου αυτός να αποκρύπτει έγγραφα που αποδεικνύουν τις τοκογλυφικές του δραστηριότητες. Επίσης, παρείχε πληροφορίες σχετικά με απόρρητο βούλευμα για την άρση του τραπεζικού απορρήτου που αφορά την υπό έρευνα υπόθεση

- Ο Ιωάννης Παπαγεωργίου σε συνομιλίες αποκαλείται από το συνομιλητή του ως «Γιάννης». Πρόκειται για μέλος ο ρόλος του οποίου είναι η είσπραξη χρηματικών ποσών από παθόντες της εγκληματικής οργάνωσης που οφείλουν χρήματα στον Λαμπάκη...

BHMA.Read more...

Αυτοκτόνησαν θύματα του κυκλώματος

Γέμισαν αμφιθέατρο (!) οι συλληφθέντες


Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για τη δράση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 53 συλλήψεις.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο επικεφαλής Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαχατζής, ο δημοσιογράφος και στέλεχος της ΕΤ3 Γιώργος Φερέτης και ο γνωστός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης κέντρων της πόλης Μάρκος Καραμπέρης, γεγονός που προσδίδει εξαιρετικό ενδιαφέρον στην υπόθεση καθώς πρόκειται για πολύ γνωστά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έγινε σήμερα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η δράση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων συνδέεται με συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτοκτονίας επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα τοκογλυφίας.

Μάλιστα, πρόκειται για τέσσερις χωριστές εγκληματικές οργανώσεις που είχαν, όμως, διασυνδέσεις μεταξύ τους λόγω κοινού αντικειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ενώ είχαν και κοινά θύματα.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανοίξουν λογαριασμοί καταθέσεων στην Ελβετία ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναλύονται εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ. Η Αστυνομία εκτιμά ότι μεγάλο κεφάλι στην υπόθεση ήταν ο Καραμπέρης. Ο επιχειρηματίας ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του Νομού Ημαθίας με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου του ΛΑΟΣ, ο οποίος είναι κουμπάρος με άτομο που είχε εμπλακεί στην υπόθεση Βατοπεδίου, και συγκεκριμένα είχε βγει στη δημοσιότητα συνομιλία του με τον δικηγόρο κ. Κουκοβίνο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης κ. Αθηναγόρα Παζαρλή, ο κύκλος των συλλήψεων έχει ολοκληρωθεί και πλέον η προανάκριση ίσως οδηγήσει και σε άλλες κατευθύνσεις. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων αφορά στις κατά περίπτωση κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης προχώρησε στην εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων ύστερα από πολύμηνες έρευνες για να διαπιστωθεί ποιοι μετείχαν στις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις, ποιο ρόλο είχε ο καθένας και με ποιον τρόπο δρούσαν.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι τέσσερις σπείρες πουλούσαν προστασία σε καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική αποσπώντας τους εκβιαστικά τεράστια χρηματικά ποσά, επίσης δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, αλλά και σε απάτες. Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες τα νομιμοποιούσαν παράνομα μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν το απόγευμα στο δικαστικό μέγαρο, ενώ από χθες, Τετάρτη, «φιλοξενήθηκαν» στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, το οποίο αποδείχτηκε μικρό για τον τεράστιο αριθμό των συλληφθέντων, και γι’ αυτό κάποιοι από αυτούς μεταφέρθηκαν στο αμφιθέατρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Δήλωση Τρεμόπουλου για την εξάρθρωση του κυκλώματος τοκογλυφίας

Ευκαιρία να αποκαλυφθούν στο σύνολό τους όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης της διαφθοράς στην Κεντρική Μακεδονία χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, την εξάρθρωση των κυκλωμάτων τοκογλυφίας και εγκληματικής οργάνωσης εκβιασμών.

Ο κ. Τρεμόπουλος επισημαίνει ότι ο ίδιος είχε αποκαλύψει στοιχεία για το ρόλο του συγκεκριμένου συστήματος πριν από πολλά χρόνια, ωστόσο δέχτηκε «λάσπη» και κατηγορίες. «Σήμερα καλείται η Δικαιοσύνη (εκ νέου) να ερευνήσει όλες τις σκοτεινές πτυχές αυτής της ΅φαμίλιας'Α και να ξαναδεί την εμπλοκή και τις ευθύνες παραγόντων της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης» επισημαίνει.

Read more...

Βενιζέλος και Νταλάρα στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου - αρχηγώνΟλοκληρώθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έφτασαν την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα.

Η σύσκεψη είχε ξεκινήσει νωρίτερα το απόγευμα, λίγο μετά τις 6, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των κρίσιμων διαβουλεύσεων που είχε τις τελευταίες ώρες με τον εκπρόσωπο των δανειστών της χώρας. Και μόνο το γεγονός πως μετά από κάποια ώρα εκλήθησαν στο Μαξίμου ο κύριος Νταλάρα και ο υπουργός Οικονομικών καταδεικνύει πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να έχουν μια πλήρη εικόνα των τεκταινόμενων από … πρώτο χέρι.

Ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) τον οποίο και ενημέρωσε – όπως και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη – για την μέχρι εκείνη την ώρα πορεία των διαπραγματεύσεων που έχει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των ξένων τραπεζών για το κούρεμα του χρέους.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ που θέλει προ των πυλών τη σχετική συμφωνία.

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το protothema.gr, ο κ. Παπαδήμος είχε ενημερωθεί για τα αιτήματα των δανειστών στη διάρκεια επαφών που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Πρόεοδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Η Τρόικα δεν θέλει απλά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, θέλει τη δέσμευση όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Και για τώρα και για μετά.

Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η ιδέα που έχει πέσει στο Μέγαρο Μαξίμου να πάνε όλοι οι αρχηγοί στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Για να δείξουν την ενότητα του πολιτικού κόσμου και τη δέσμευσή του στις αποφάσεις που απαιτούνται. Μια προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει η ΕΕ στη νέα δανειακή σύμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Λουκάς Παπαδήμος είδε χθες το Γιώργο Παπανδρέου και το Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πρωθυπουργός άκουσε τα «παράπονα» του Γιώργου Παπανδρέου για τη στάση της ΝΔ. «Συμπεριφέρεται ως αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, δεν πάει άλλο» του είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έμεινε στις πάγιες θέσεις του για παράταση του βίου της κυβέρνησης.

Το κρίσιμο ραντεβού είναι λοιπόν αυτό που πραγματοποιείται τώρα καθώς δεδομένου ότι η ΝΔ προηγείται και στις δημοσκοπήσεις, για τους ευρωπαίους η στάση της είναι κρίσιμη. «Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, που τόνιζαν πως στη σύσκεψη και των τριών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμου «θα ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους».

Θυμίζουμε εδώ ότι από χτες το protothema.gr είχε μεταδώσει ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική συμμετοχή των ομολογιούχων στη διαδικασία του "κουρέματος" του χρέους, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εθελοντικά μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI).

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Διαβάστε επίσης εδώ για την θετική πορεία των συνομιλιών για το "κούρεμα" που προεξοφλεί το ελληνικό χρηματιστήριο.

Read more...

100.000 βιογραφικά για έξω από τα Ελληνόπουλα!

Τραγικές οι συνέπειες της κρίσης


Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία των νέων και η τάση φυγής τους στο εξωτερικό, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και της Ευρωπαϊκής Πύλης Europass, αναφορικά με τον αριθμό συμπλήρωσης ευρωπαϊκών βιογραφικών από Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Europass, το 2011 συμπληρώθηκαν διαδικτυακά 95.732 ευρωπαϊκά βιογραφικά από Έλληνες πολίτες, καθιστώντας τη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, από τις πρώτες στην ΕΕ στη συμπλήρωση των εν λόγω εντύπων (πίσω από την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία). Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010 ανήλθε στα 53.043 και για το 2009 στα 36.269 βιογραφικά.

Σημειώνεται, ότι το 67% όσων συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό αφορά νέους χωρίς εργασία έως 35 ετών, ενώ, την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται καταρτισμένοι, καθώς μιλούν από μία έως τρεις ξένες γλώσσες (30.676 μία, 32.348 δύο και 12.939 τρεις ξένες γλώσσες). Τέλος, περίπου το 40% διαθέτει μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία (17,1% έως 2 έτη και 21,3% καθόλου).

Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Παπανικολάου, υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία των νέων έως 25 ετών στην Ελλάδα έσπασε και νέο ιστορικό ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας το φθινόπωρο του 2011 στο 46,6%, από 45,1% που βρισκόταν το καλοκαίρι. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία (49,6%) αποτελούν τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το επόμενο κράτος μέλος (Σλοβακία 35,1%).

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι περίπου το 21% των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 24 ετών, δεν βρίσκονται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην αγορά εργασίας. «Ένας στους τέσσερις νέους μας, δηλαδή, βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο» σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Read more...

Για την Τρίτη αναβλήθηκε η ψήφιση 11 άρθρων του πολυνομοσχεδίου -σκούπα

Για την αποφυγή νέων συγκρούσεων


Έκκληση στον πατριωτισμό των βουλευτών για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Έκκληση στον πατριωτισμό των βουλευτών για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Έντονη δυσφορία και αντιδράσεις προκάλεσε η προσθήκη μέχρι και την τελευταία στιγμή σειράς τροπολογιών στο πολυνομοσχέδιο -σκούπα για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αποτέλεσμα -και προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση μιας νέας κυβερνητικής κρίσης- ήταν η ψήφιση 11 άρθρων του να αναβληθεί για την Τρίτη, εκ των οποίων τα 10 θα ψηφισθούν με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ.

Κατόπιν τούτων, η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση 23 άρθρων του νομοσχεδίου και τριών τροπολογιών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε έκκληση στον πατριωτισμό των βουλευτών ζητώντας, τουλάχιστον από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, να υπερψηφίσουν τα άρθρα, σε μια προσπάθεια προβολής εικόνας εθνικής συνεννόησης και αποφασιστικότητας να απαλειφθούν νομοθετικά υπολείμματα, που δίνουν στους δανειστές της χώρας την αίσθηση στασιμότητας και αβουλίας.

Ως τέτοια νοούνταν τα εμπόδια στην άμεση πρόσβαση στην αγορά οδικών μεταφορών και στην συγκρότηση παραρτημάτων δικηγορικών εταιρειών ανά την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς -με προχθεσινή ωστόσο ρύθμιση ήρθησαν και οι «στενώς ερμηνευτέες» διατάξεις του ν. 3919/2011, που αναγνώριζαν την δυνατότητα θέσπισης κωλυμάτων στην απρόσκοπτη πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων.

Σήμερα, Πέμπτη, με προσθήκη στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου, θεσπίστηκε με μορφή νομοτεχνικής προσθήκης, η απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία, χωρίς άλλη υποχρέωση εκ μέρους των ενδιαφερομένων, πλην της ενημέρωσης των οικείων φαρμακευτικών συλλόγων του αρμοδίου περιφερειάρχη.

Με την ίδια προσθήκη δίνεται η δυνατότητα στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αφαιρεί το βιβλιάριο συνταγογράφησης και από γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον προβαίνουν σε υπερσυνταγογραφήσεις ή τεχνητή ζήτηση φαρμάκων.

Ωστόσο, η εισαγωγή της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων προκάλεσε εντονότατες διαμαρτυρίες από τα κόμματα της Αριστεράς, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η υπερψήφιση του εδαφίου την Τρίτη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Δεν αντέχουν άλλες θυσίες και βάρη οι Έλληνες»

Αποκαλυπτικός ο Χ. Ράιχενμπαχ από το βήμα του ΕΒΕΑ :


«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με την πολιτική των συνεχών θυσιών. Οι θυσίες είναι βαθιές και οδήγησαν στην καταβαράθρωση της εσωτερικής ζήτησης και σε ισχυρές περικοπές της οικονομικής δραστηριότητας. Σήμερα το βάρος που αναλογεί στον μέσο Έλληνα και η μείωση εισοδήματός του είναι διπλάσια σε σχέση με τις θυσίες του μέσου Πορτογάλου και τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο Ισπανό».

Εξόχως αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ από το βήμα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Μίλησε για όλα, δεν δίστασε να διερωτηθεί δημοσίως ποιός θα μπορούσε να προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα σήμερα, υπό το καθεστώς αβεβαιότητας αναφορικά με τον εάν η χώρα θα συνεχίσει να είναι μέλος του ευρώ στο προσεχές διάστημα, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του πως τελικώς το θέμα του PSI «θα επιλυθεί, αν όχι τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες»...

Ο κύριος Ράιχενμπαχ δήλωσε πως το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα αλλά και ο κομβικός παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι η επίλυση του προβλήματος ρευστότητας, κάτι όμως που μπορεί να αλλάξει «μόλις ολοκληρωθεί το PSI και το νέο Μνημόνιο, και μόλις προχωρήσει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Ο ίδιος τόνισε ότι έργο της Task Force είναι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και οι αλλαγές στη φορολογία, για τις οποίες η Ομάδα Δράσης προχωρά σε συνεργασία τόσο με τις ελληνικές αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και με το ΔΝΤ.

Read more...

Προβόπουλος: Είχα προειδοποιήσει πολλές φορές τον Παπανδρέου, αλλά δεν έπαιρνε μέτρα

Προβόπουλος: Είχα προειδοποιήσει πολλές φορές τον Παπανδρέου, αλλά δεν έπαιρνε μέτρα
Η πορεία προς την κρίση θα μπορούσε να είχε ανακοπεί αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, «πριν αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις», τόνισε, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης μια οικονομικής πολιτικής που, «στηριζόμενη σε ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις», θα σχεδιάσει, όπως είπε, τις αλλαγές που συνεπάγεται η απόφαση της παραμονής της χώρας στο ευρώ, αλλά και θα «αποβάλει τη μυωπική προσέγγιση που, προσηλωμένη στο σήμερα, παραβλέπει το αύριο και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του τόπου».

Παράλληλα, στηλίτευσε τις απόψεις εκείνες «που αρνούνται πεισματικά κάθε αλλαγή» και βαυκαλίζονται, όπως είπε, ότι η επιστροφή στο παρελθόν είναι όντως εφικτή.

«Όπως παλαιότερα έτσι και τώρα η στάση αυτή συγκρούεται μετωπικά με την πραγματικότητα και αγνοεί προκλητικά τις αντικειμενικές συνθήκες που - ανεξάρτητα από τη βούλησή μας καθορίζουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο πορευόμαστε. Αν όμως αυτή τη φορά αγνοήσουμε και πάλι τις επιταγές της πραγματικότητας, η κατάληξη είναι δεδομένη: οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας, αρχή μιας καταστροφικής πορείας που θα εξανεμίσει ότι έχουμε πετύχει στη μεταπολεμική ιστορία μας και θα μας πάει δεκαετίες πίσω», προειδοποίησε ο διοικητής της ΤτΕ.

Πηγή: naftemporiki।gr
http://newpost.gr

Read more...

Σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ο πρωθυπουργός

Κύκλος επαφών


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος ζήτησε απόλυτη συνοχή και στήριξη στο έργο της κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση αυτή, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει δήλωση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα, στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια σαφή θέση, εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ενώ υπήρξε και εκτενής ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες από τη ΝΔ θέλουν να έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο νέων μέτρων, χωρίς όμως να υπάρξει κάτι το συγκεκριμένο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, επανέλαβε τη θέση του πως η χώρα και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχουν άλλη ύφεση.

Η συνάντηση με τον κ. Σαμαρά ακολούθησε τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη την Τετάρτη.

Κατά τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Λουκάς Παπαδήμος ενημερώνει για όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης του PSI, καθώς μπαίνουν στην τελική φάση και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, και είπε ότι ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι «οι κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις βλάπτουν γιατί μας παραπέμπουν στο διαίρει και βασίλευε».

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε επίσης ότι οι εκλογές «επιβάλλεται να πάνε πίσω», ενώ είπε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε τον βρόχο των εκλογών και να καλέσουμε τους βουλευτές να πάρουμε δυσάρεστα, απαραίτητα όμως, για τους χρηματοδότες μας, μέτρα».

Ο πρωθυπουργός θα έχει νέα συνάντηση -μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς- με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, περίπου στις 8:00 μ.μ., για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σχετικά με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μείωση έως και 30% στις αμοιβές των συμβολαιογράφωνΜειωμένες έως και 30% θα είναι το 2012 οι αμοιβές των συμβολαιογράφων, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, έπειτα από την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης για τα «δικαιώματα των συμβολαιογράφων».

Για την κατάρτιση πράξεων, το αντικείμενο των...

οποίων αποτιμάται σε χρήμα, ο συμβολαιογράφος θα εισπράττει:

α) πάγια αμοιβή 20 ευρώ και αναλογική αμοιβή, η οποία υπολογίζεται με βάση την συνολική αξία που δηλώνεται στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή, προσωρινά ή οριστικά. Το ποσοστό της αμοιβής αυτής, ανάλογα με το ύψος της αξίας του αντικειμένου της συναλλαγής, καθορίζεται ως εξής:

- Για ποσό έως 120.000, 00 ευρώ σε ποσοστό 1%.

- Για ποσό από 120.000,01 έως 380.000,00 σε ποσοστό 0,70%

- Για ποσό από 380.000,01 έως 2.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,65%

- Για ποσό από 2.000.000,01 έως 5.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,55%

- Για ποσό από 5.000.000,01 έως 8.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,50%

- Για ποσό από 8.000.000,01 έως 10.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,40%

- Για ποσό από 10.000.000,01 έως 12.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,30%

- Για ποσό από 12.000.000,01 έως 20.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,25%

- Για ποσό από 20.000.000,01 και άνω σε ποσοστό 0,10%

- Για το ποσό των συμβάσεων που υπερβαίνει την αξία των 20.000.000,01 ευρώ επιτρέπεται, με έγγραφη συμφωνία μεταξύ του συμβολαιογράφου και του παρέχοντος την εντολή προς σύνταξη συμβολαίου, να συμφωνηθεί αμοιβή μικρότερη του ποσοστού του 0,10%.

β) Για κάθε πρόσθετο φύλλο των συμβολαιογραφικών πράξεων, για τις οποίες η αναλογική αμοιβή προσδιορίζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω κλιμάκια, ευρώ πέντε (5,00).

γ) Για κάθε φύλλο των αντιγράφων των ίδιων ως άνω συμβολαιογραφικών πράξεων, εφόσον τα αντίγραφα αυτά εκδίδονται αμέσως με την κατάρτιση της πράξεως, ευρώ τέσσερα (4,00). Τα τέλη και δικαιώματα για την έκδοση των αντιγράφων αυτών πρέπει να αναγράφονται επί του πρωτοτύπου συμβολαίου, μαζί με τα λοιπά δικαιώματα, όπως ανωτέρω καθορίζονται.

Κατ' εξαίρεση των όσων ορίζονται παραπάνω η αναλογική αμοιβή του συμβολαιογράφου για τις κατωτέρω αναφερόμενες πράξεις καθορίζεται ως εξής:

α) Για κάθε ενέργεια πλειστηριασμού η αναλογική αμοιβή, που καταβάλλεται από τον τελευταίο υπερθεματιστή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δώδεκα (12,00) ευρώ, ούτε μεγαλύτερη των εκατόν είκοσι (120,00) ευρώ. Σε περίπτωση κατακυρώσεως με την ίδια έκθεση πλειστηριασμού διαφόρων ακινήτων σε περισσότερους από έναν υπερθεματιστές καταβάλλεται από τον καθένα χωριστή αμοιβή, που υπολογίζεται με βάση το οικείο πλειστηρίασμα.

β) Για κάθε πράξη κατάρτισης καταστατικού Ανώνυμης Εταιρείας η αναλογική αμοιβή δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τετρακόσια ογδόντα (480,00) ευρώ, ήμισυ της οποίας αποδίδεται ως εισφορά στο Ε.Τ.Α.Α. (κλάδος ΤΑ.Ν).

γ) Για τα προσύμφωνα με αρραβώνα ή με καταβολή τιμήματος μέχρι την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου η αναλογική αμοιβή υπολογίζεται με βάση το ποσό που καταβλήθηκε κατά την υπογραφή του προσυμφώνου και το ποσό που θα καταβληθεί μέχρι την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου. Η αναλογική αυτή αμοιβή συμψηφίζεται κατά τη κατάρτιση του οριστικού συμβολαίου, εφόσον αυτό συντάσσεται εμπρόθεσμα σε εκτέλεση του προσυμφώνου.

δ) Για τη σύνταξη πράξεων, που αφορούν εξόφληση απαίτησης ή διόρθωση, τροποποίηση ή επανάληψη συμβολαίου, οφείλεται αναλογική αμοιβή, αν για την απαίτηση που εξοφλείται ή για το συμβόλαιο που διορθώνεται, τροποποιείται ή επαναλαμβάνεται, δεν έχουν εισπραχθεί αναλογικά δικαιώματα συμβολαιογράφου, άλλως οφείλονται πάγια δικαιώματα.Read more...

Ο Βορίδης διορίζει ανθρώπους του κόμματος...Όπως την εποχή του Μαυρογιαλούρου...
Ο κύριος Μανούσος Ντουκάκης - άλλοτε πανελίστας του Αυτιά και υποψήφιος του ΛΑΟΣ στις τελευταίες εκλογές - διορίστηκε από τον Μάκη Βορίδη ως επικεφαλής των "Υποδομών Κρήτης Α.Ε.".
Δεν λέμε πως ο άνθρωπος είναι ο "Γκρούεζας" της... εποχής Μαυρογιαλούρου. Αλλά του κόμματος είναι...Read more...

Ο Γιώργος δεν... θα κάνει παρέλαση ως πρόεδρος αν πάει καλά η δανειακή σύμβαση

Ο Γιώργος δεν... θα κάνει παρέλαση ως πρόεδρος αν πάει καλά η δανειακή σύμβαση
Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σε μια συνεδρίαση χωρίς αντιπαραθέσεις, επαναβεβαίωσε χθες ότι η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει τον Μάρτιο- πιθανότερη ημερομηνία η 18η και αν χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία η 25η, ημέρα της εθνικής επετείου.

Ωστόσο, έβαλε και ένα… αστερίσκο: Την προϋπόθεση ότι θα έχουν καλυφθεί οι βασικές υποχρεώσεις για το PSI και τη δανειακή σύμβαση.

Με δεδομένο ότι η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ θα γίνει 2- 4 Μαρτίου και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο, όπως είπε ο Μ. Καρχιμάκης, «αξιολογεί όλα τα δεδομένα, οριστικοποιεί τις ημερομηνίες και κατατίθενται οι υποψηφιότητες», οδηγούμαστε σε επίσημο προεκλογικό αγώνα μιας εβδομάδας!

Διαδικασία fast truck, για να χρησιμοποιήσουμε το λεξιλόγιο της εποχής. Η εκλογή του νέου προέδρου, θα γίνει από τη βάση του κόμματος, ενώ το Συνέδριο θα συγκληθεί αργότερα, τον Ιούνιο. Χαρακτηριστική για όλα- όσα προαναφέραμε, ήταν η εισήγηση του Μιχάλη Καρχιμάκη, Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ: «Αν υποθέσουμε, την 29η Απριλίου ως ημερομηνία των εθνικών εκλογών και το γεγονός ότι απαιτούνται 25 ημέρες πριν για να προκηρυχθούν αυτές, δηλαδή αρχές Απριλίου, τότε θα μπορούσαμε να ορίσουμε την εκλογή ηγεσίας μέσα στον Μάρτιο.

Αμέσως μετά την λήξη της Εθνικής Συνδιάσκεψης, συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο αξιολογεί όλα τα δεδομένα, οριστικοποιεί τις ημερομηνίες και κατατίθενται οι υποψηφιότητες. Πρέπει λοιπόν, να ληφθούν υπόψη οι μεταβλητές παράμετροι σύμφωνα με την απόφασή μας στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς πρέπει να γνωρίζουμε περίπου τους χρόνους, πότε τελειώνει το PSI και πότε τελειώνει η δανειακή σύμβαση με την ψήφισή της από την Βουλή. Αφού λοιπόν έχουμε μια προσέγγιση ημερομηνιών, τότε μπορούμε άμεσα να βγάλουμε τα πιθανά χρονικά σενάρια.»

Δεν το συνηθίζουμε, αλλά αυτή τη φορά θα… ευλογήσουμε τα γένια μας. Προχθές Τρίτη, στο θέμα υπό τον τίτλο «Πότε θα πει «αντίο» ο Γιώργος Παπανδρέου», υπογραμμίζαμε: «Με δεδομένη και την εκτίμηση του Ευ. Βενιζέλου ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 29 Απριλίου, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν σαν πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών την 18η Μαρτίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, την 25η του μηνός, ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου.

 Στην ποδοσφαιρική διάλεκτο, θα λέγαμε ότι… ο Γιώργος δεν θα κάνει παρέλαση»…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Εμμένει η ΝΔ στη θέση για διεξαγωγή εκλογών πριν το Πάσχα

Διαφορετικά χρονοδιαγράμματα


Ο Γιάννης Μιχελάκης
Ο Γιάννης Μιχελάκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Τη θέση της ΝΔ ότι δεν υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί τη διεξαγωγή εκλογών μετά το Πάσχα, επανέλαβε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης. Το χρονοδιάγραμμα που θέτει η Νέα Δημοκρατία έρχεται σε αντίθεση με το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα της Ιπποκράτους, καθώς το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται για εκλογή προέδρου στα τέλη Μαρτίου.

Το ζήτημα των εκλογών ενδέχεται, πάντως, να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να πάει πέραν των ημερομηνιών και προθεσμιών που έχουμε συζητήσει και έχουμε πει» δήλωσε στο Mega ο κ. Μιχελάκης, σημειώνοντας ότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών δεν μπορεί να τοποθετηθεί για μετά το Πάσχα.

Επέμεινε μάλιστα ότι το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση παραμένουν οι στόχοι τους οποίους καλείται να υλοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση.

Σε περίπτωση, ωστόσο, παράτασης των διαδικασιών για την διεξαγωγή των εκλογών, η ΝΔ θα τοποθετηθεί όταν αυτό συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη.

Την Τετάρτη, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι διαδικασίες θα αρχίσουν από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν, το αργότερο, μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Ειδικότερα, το διήμερο 3-4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η προγραμματική Εθνική Συνδιάσκεψη, το διήμερο 10-11 θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του Κινήματος και το διήμερο 17-18 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου.

Είναι πιθανό, όμως, η εκλογή προέδρου να μετακινηθεί για μία ή δύο εβδομάδες, στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει εγκριθεί το PSI και δεν έχει ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σύσκεψη Παπαδήμου με πολιτικούς αρχηγούς για PSI και δανειακή σύμβαση

Συντονισμός για τα επόμενα βήματα


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πραγματοποιεί σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πραγματοποιεί σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το PSI βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Την Πέμπτη στις 13:00 ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά -σε συνέχεια των κατ' ιδίαν συναντήσεων που είχε χθες, Τετάρτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη- και το απόγευμα θα έχει νέα σύσκεψη με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει νέα συνάντηση το απόγευμα (19:00) της Πέμπτης -μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς- με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σχετικά με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Η συνάντησή τους αργά το απόγευμα της Τετάρτης, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, διήρκησε δύο και πλέον ώρες και αφού ολοκληρώθηκε δεν έγιναν δηλώσεις ούτε υπήρξαν σχόλια από καμία πλευρά. Μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σήμερα, Πέμπτη, αφού εκτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία τους.

Εν τω μεταξύ, κατά τις πληροφορίες, η σύσκεψη με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κρίθηκε αναγκαία από τον πρωθυπουργό μετά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Γ.Παπανδρέου και τον Γ.Καρατζαφέρη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον πρωθυπουργό έθεσε το θέμα της στάσης που τηρούν τα δύο άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα η ΝΔ, καθώς ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι δεν είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ οι υπουργοί της ΝΔ στις συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου συμφωνούν σε όλα, στη συνέχεια οι βουλευτές της καταψηφίζουν άρθρα νομοσχεδίων, με τα οποία έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί, για μικροκομματικούς σκοπούς.

Κατά τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Λουκάς Παπαδήμος ενημερώνει για όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης του PSI, καθώς μπαίνουν στην τελική φάση και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού στην εφημερίδα New York Times εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για τη «ρήτρα συλλογικής δράσης», που θα καθιστά δεσμευτική την συμμετοχή όλων των ιδιωτών ομολογιούχων στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι εκτιμήσεις για τη ρήτρα συλλογικής δράσης είναι πως η εισαγωγή τηςδεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, ωστόσο η ενεργοποίησή της ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τα CDS, προκαλώντας πιστωτικό γεγονός.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα βρίσκονται τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, ενώ αναμένονται και οι επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα, για να ξεκινήσουν οι επαφές με την κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, υπό τον όρο ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν επιτυχή
κατάληξη.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να έχει την πλήρη στήριξη των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και για τα νέα μέτρα που θα κληθεί να λάβει, προκειμένου να υλοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του κ. Παπαδήμου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times, καθώς κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να υιοθετήσουν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, ενώ ανέφερε ότι τα συμφέροντα του κατεστημένου ευθύνονται για την μη προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ψηφίζεται την Πέμπτη το «πολυνομοσχέδιο - σκούπα»

Κατ' άρθρον ψηφοφορία


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με την κατ' άρθρον ψηφοφορία ολοκληρώνεται την Πέμπτη η συζήτηση του «πολυνομοσχεδίου - σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής. Χθες, Τετάρτη, το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για συγκεκριμένες διατάξεις. Τα κόμματα της αριστεράς καταψήφισαν, χαρακτηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο «πρόχειρο και εκβιαστικό».

Την Τετάρτη, βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αντέδρασαν σε ρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αναμόρφωση ποινών σε διατάξεις για την Δικαιοσύνη, αν και αυτές αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ των Ευ.Βενιζέλου και Χρ.Πρωτόπαπα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και των Κ.Χατζηδάκη και Μ.Κεφαλογιάννη από την πλευρά της ΝΔ.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της ενημέρωσης που έκανε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στη Βουλή για την πορεία του PSI και ο κ. Βενιζέλος μίλησε για παραλογισμό αφού ο κ. Αντ. Σαμαράς ενημερώνεται διαρκώς για όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων.

«Η ΝΔ είναι ένα κυβερνητικό κόμμα. Κυβερνά τον τόπο αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Και πρόσθεσε: «Μετέχει με τους δύο αντιπροέδρους της και άλλα επίλεκτα στελέχη της στην κυβέρνηση, έχει παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και διεκδικεί να έχει μια καλή επίδοση στις βουλευτικές εκλογές για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει προσυπογράψει ο κ. Σαμαράς και η προσυπογραφή του αυτή θα επεκταθεί τώρα και στο προϊόν της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται στο όνομα της χώρας, προκειμένου να καταλήξουμε στο νέο πρόγραμμα και στη νέα δανειακή σύμβαση. Θα παρακαλούσα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ που αναπληρώνει και εκπροσωπεί τον πρόεδρο της ΝΔ να τον ρωτήσει. Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει λεπτομέρειες, είναι πλήρως και σε βάθος ενημερωμένος από τον πρωθυπουργός, από εμένα και από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους».


Επιπλέον ο κ. Πρωτόπαπας διερωτήθηκε: «Πόσα πρόσωπα έχει η ΝΔ, όταν στο Υπουργικό Συμβούλιο οι κ.κ. Δήμας και Αβραμόπουλος εγκρίνουν τα νομοσχέδια, και στη συνέχεια οι εισηγητές και οι βουλευτές του κόμματος δεν τα αποδέχονται; Δεν υπάρχει ευθύνη σε αυτή την αίθουσα;»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΣΧΕΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/375466_2622403371435_1595756754_32500245_1207661837_n.jpg
Δεν έχω ακούσει κάποιον τους τελευταίους μήνες (και χρόνια ίσως) που να μην μέμφεται, να μην θέλει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Αλλά η διέξοδος/απάντηση φαίνεται να μοιάζει με την απαίτηση από έναν εθισμένο, εξαρτημένο να σταματήσει να παίρνει ουσίες, επειδή αυτό του κάνει κακό. Σαν να θέλει, ξαφνικά και από το πουθενά, να μπει αυτόματα στην θεραπευτική κοινότητα της πολιτικής.
Η αλήθεια είναι πως στους διαχειριστές της πολιτικής, στους πολιτικούς, μπορείς να καταλογίσεις διάφορα: Αναξιοπιστία, ρεμούλα, υποκρισία, βόλεμα, καιροσκοπισμό, ψέματα, πολλά… και έτσι να κάνουμε ένα βήμα απογαλακτισμού από την τεχνητή εμπιστοσύνη που δημιουργούσαν τόσα χρόνια οι πολιτικές πελατειακές σχέσεις. Να τα βάζουμε ακόμη και με τους πολιτικούς στο ίδιο μας το κόμμα, χωρίς ίχνος ανοχής, συνενοχής, ή ακόμη περισσότερο. Ο «κουμπάρος» του βουλευτή, ο ευδαιμονισμένος μικροαστός, ο κολαούζος της ιδιωτικής πολιτικής, είναι βέβαιο πως θα πλειοδοτήσουν σε καταγγελίες, το κάνουν ήδη, για αυτούς που προσκυνούσαν με αντάλλαγμα ένα ρουσφέτι.
Ανοίγει ο δρόμος, ή τουλάχιστον είναι αρκετό, για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος; Δεν νομίζω πως αρκεί.
Είναι κυρίως η επανένταξη της αξιοπρέπειας στην πολιτική και το χτύπημα των φαινομένων διαφθοράς που αγκαλιάζουν ολόκληρη την κοινωνία δίνοντας την εντύπωση πως είναι μια αγκαλιά στην οποία πρέπει να αναπτυσσόμαστε. Το αίσθημα δικαιοσύνης που εκλείπει, η εντύπωση, αν όχι βεβαιότητα, ατιμωρησίας. H διάχυτη αίσθηση για τις πολλαπλές και επαναλαμβανόμενες ανισότητες. Οι συντεχνίες που κοιτάζουν αποκλειστικά το ίδιον όφελος.... Ο πολίτης όμως έχει ανάγκη να αποφασίσει πως του ανήκει, και η πολιτική αναζήτηση και το δικαίωμα. Και πως η μπόχα από τις «κατουρημένες ποδιές» που έχει φιλήσει σωρηδόν, δεν είναι το άρωμα της Δημοκρατίας.
Δεν θα αλλάξει το «πεπαλαιωμένο» πολιτικό σύστημα, αν δεν αλλάξει ο βαθμός υπευθυνότητας απέναντι στην κοινωνία και το μέλλον των παιδιών μας. Από όλους μας. Η κοινωνία, οι υπηρεσίες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οικογένειές μας, διαβρώθηκαν για πολλά χρόνια, δεκαετίες. Κατανοούσαν την πολιτική ως μηχανισμούς στους οποίους πρέπει να ενταχθούν για να έχουν το μέγιστο συμφέρον. Και τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, σώθηκε το λάδι στο καντήλι, τώρα που οι μηχανισμοί, τα κόμματα τα ίδια, δεν μπορούν όπως παλιά, η απογοήτευση, η καταγγελιολογία, η ισοπέδωση, η οργή (πολλές φορές) ξεχειλίζουν...
Αυτό ακριβώς είναι (ήταν) το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Η αλλοτρίωση συμπεριφορών σε κάθε μορφής εξουσία, η αυταπάτη του νομαρχιακού/δημοτικού συμβούλου (που νομίζει ότι ξαφνικά έγινε κάποιος), η υποκρισία του βουλευτή που δεν λέει την αλήθεια, η ανάγκη, αυθυποβολή, πολλές φορές, του πολίτη να ταυτίσει την πολιτική με αυτά τα ψέματα. Η εξέταση του κόσμου κάτω από την λογική του άμεσου συμφέροντος, το αλισβερίσι με τα κέντρα εξουσίας και ο παραγοντισμός.
Σίγουρα υπάρχουν υγιείς πολιτικές δυνάμεις, πολιτικοί και πολίτες που ανησυχούν αλλά χάνονται σε αυτή την τεράστια δίνη, νοιώθουν ανίσχυροι। Και άλλοι, ίσως πιο ιδεαλιστές, που προσπαθούν και αντιστέκονται σ’αυτή την λογική. Και ο λόγος δεν είναι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι πολύ εύκολο να τα βάλουμε σήμερα με τους πολιτικούς, να τους βρίσουμε κιόλας, αυτούς για τους οποίους κρατήσαμε σημαίες και υποστηρίξαμε πως είναι οι καλύτεροι. Θα είναι ακόμη μια εύκολη, παρορμητική, ανέξοδη αντίδραση, μια λύση αυταπάτης, αν δεν δούμε στον καθρέφτη λίγο και τον εαυτό μας σ’αυτή την εξίσωση, σ'αυτή την σχέση…
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Read more...