Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Σύσκεψη Παπαδήμου με πολιτικούς αρχηγούς για PSI και δανειακή σύμβαση

Συντονισμός για τα επόμενα βήματα


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πραγματοποιεί σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πραγματοποιεί σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το PSI βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Την Πέμπτη στις 13:00 ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά -σε συνέχεια των κατ' ιδίαν συναντήσεων που είχε χθες, Τετάρτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη- και το απόγευμα θα έχει νέα σύσκεψη με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει νέα συνάντηση το απόγευμα (19:00) της Πέμπτης -μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς- με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σχετικά με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Η συνάντησή τους αργά το απόγευμα της Τετάρτης, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, διήρκησε δύο και πλέον ώρες και αφού ολοκληρώθηκε δεν έγιναν δηλώσεις ούτε υπήρξαν σχόλια από καμία πλευρά. Μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σήμερα, Πέμπτη, αφού εκτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία τους.

Εν τω μεταξύ, κατά τις πληροφορίες, η σύσκεψη με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κρίθηκε αναγκαία από τον πρωθυπουργό μετά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Γ.Παπανδρέου και τον Γ.Καρατζαφέρη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον πρωθυπουργό έθεσε το θέμα της στάσης που τηρούν τα δύο άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα η ΝΔ, καθώς ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι δεν είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ οι υπουργοί της ΝΔ στις συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου συμφωνούν σε όλα, στη συνέχεια οι βουλευτές της καταψηφίζουν άρθρα νομοσχεδίων, με τα οποία έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί, για μικροκομματικούς σκοπούς.

Κατά τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Λουκάς Παπαδήμος ενημερώνει για όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης του PSI, καθώς μπαίνουν στην τελική φάση και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού στην εφημερίδα New York Times εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για τη «ρήτρα συλλογικής δράσης», που θα καθιστά δεσμευτική την συμμετοχή όλων των ιδιωτών ομολογιούχων στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι εκτιμήσεις για τη ρήτρα συλλογικής δράσης είναι πως η εισαγωγή τηςδεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, ωστόσο η ενεργοποίησή της ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τα CDS, προκαλώντας πιστωτικό γεγονός.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα βρίσκονται τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, ενώ αναμένονται και οι επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα, για να ξεκινήσουν οι επαφές με την κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, υπό τον όρο ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν επιτυχή
κατάληξη.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να έχει την πλήρη στήριξη των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και για τα νέα μέτρα που θα κληθεί να λάβει, προκειμένου να υλοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του κ. Παπαδήμου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times, καθώς κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να υιοθετήσουν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, ενώ ανέφερε ότι τα συμφέροντα του κατεστημένου ευθύνονται για την μη προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: