Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Διαψεύδει ο Σόιμπλε τα περί υπαγωγής της Ισπανίας στο μηχανισμό διάσωσης

«Οι ανάγκες για χρηματοδότηση της Ισπανίας βραχυπρόθεσμα δεν είναι τόσο μεγάλες»



 




Τις εικασίες περί υπαγωγής της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και διευκρινίζει ότι δε σχεδιάζεται πρόγραμμα για τη Μαδρίτη, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», η οποία θα κυκλοφορήσει αύριο, Κυριακή.

«Οι ανάγκες για χρηματοδότηση της Ισπανίας βραχυπρόθεσμα δεν είναι τόσο μεγάλες. Τα υψηλά επιτόκια είναι μεν οδυνηρά και δημιουργούν αναστάτωση, αλλά δεν χάθηκε ο κόσμος εάν πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις δανεισμού να πληρώσει κανείς λίγο περισσότερο» τονίζει ο κ. Σόιμπλε και δηλώνει πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Μαδρίτης σύντομα θα ανταμειφθούν, καθώς, όπως εκτιμά, «το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα έχει καλή επίδραση - και στις χρηματοπιστωτικές αγορές», ενώ, η κυβέρνηση έλαβε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και τις υλοποιεί. «Γι αυτό της οφείλουμε σεβασμό, διότι τα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων είναι αντιδημοφιλή. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν τιμούν ακόμη αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό θα έρθει. Την αξιοπιστία την ανακτάς μόνο σιγά σιγά» καταλήγει.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει σε αγορά ισπανικών ομολόγων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους επενδυτές προκειμένου να αυξήσει τη ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα της χώρας και να μειώσει το επιτόκιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.
 
Όπως μεταδίδει το Reuters, στο δημοσίευμά της η εφημερίδα αναφέρει ότι έμαθε από πηγές των Βρυξελλών ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε τώρα να δράσει μέσω του EFSF για λογαριασμό των χωρών της ευρωζώνης.
 
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ενεργήσει αμέσως μόλις υπάρξει αίτημα από την Ισπανία. «Είναι προφανώς έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα», σημειώνει η εφημερίδα.

Read more...

Πύρινα μέτωπα σε Ρέθυμνο, Κόρινθο και Αρκαδία

Μάχη με τις φλόγες


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Εντολή να εκκενωθούν, για προληπτικούς λόγους, σπίτια στο χωριό Αγαλιανοί στο Ρέθυμνο έδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Κεραμές. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από χορτολιβαδική έκταση και πλησίασε πολύ κοντά στον οικισμό.

Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες, 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Στην περιοχή Σολωμός Κορινθίας η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση. Επί τόπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Καλύβια Ηραίας Αρκαδίας. Μάχη με τις φλόγες δίνουν 24 πυροσβέστες, 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πολιτικές αντιδράσεις για τη δήλωση του Ζακ Ρογκ στην τελετή έναρξης

«Οι Αγώνες γύρισαν σπίτι τους»


Από την ομιλία του Ζακ Ρογκ στην τελετή έναρξης των Αγώνων του Λονδίνου
Από την ομιλία του Ζακ Ρογκ στην τελετή έναρξης των Αγώνων του Λονδίνου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Την αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΛΑΟΣ προκάλεσε η δήλωση του πρόεδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζαγκ Ρογκ κατά τη χθεσινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ότι «υπό μία έννοια, οι Αγώνες γύρισαν σπίτι τους».

Σε δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, επιτίθεται στον κ. Ρογκ, χαρακτηρίζοντάς τον «απαράδεκτο, ανιστόρητο και προκλητικό», σημειώνει ότι δεν υπήρξε αντίδραση «σε αυτή την άθλια δήλωση» και ζητά από τον κ. Ρογκ «να ανακαλέσει άμεσα τη δήλωσή του και να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους Έλληνες και την Ελλάδα».

«Υπενθυμίζω,επίσης, τη πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ολυμπία, την Ελλάδα, η οποία πρέπει επιτέλους να μας απασχολήσει» καταλήγει ο κ. Τέρενς Κουίκ.

Η Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για «ανιστόρητους και αλαζόνες Ευρωπαίους παράγοντες» που «κάνουν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο να γελά με τις άθλιες δηλώσεις τους».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, δήλωσε: «Οι σνομπ λιγούρηδες του διεθνούς τζετ σετ, όταν διευθύνουν οργανισμούς, τουλάχιστον πρέπει να ξέρουν την ιστορία του θέματος που καλούνται να καλύψουν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στην Ελλάδα τον 8ο αιώνα π.Χ., όταν στη χώρα του Ρογκ έτρωγαν βελανίδια, όταν δεν έτρωγαν ο ένας τον άλλο».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τους κρυφούς λογαριασμούς του Άκη ετοιμάζεται να αποκαλύψει ο Ζήγρας!


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ- ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΕΞΑΔΕΛΦΟΥ



Τους κρυφούς λογαριασμούς του Άκη ετοιμάζεται να αποκαλύψει ο Ζήγρας!
Στοιχεία για άγνωστους μέχρι τώρα λογαριασμούς του Άκη Τσοχατζόπουλου στο εξωτερικό αναμένεται να καταθέσει σε συμπληρωματική απολογία του ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, Νίκος Ζήγρας, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.



Με ενδιαφέρον αναμένεται και η απολογία του διευθύνοντος σύμβουλου της Arcon Constructions, Αστέριου Οικονομίδη, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Κλήσεις από τον ανακριτή αναμένεται να λάβουν ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Γιάννης Σμπώκος, και ο πρώην υπουργός της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, καθώς και ο γιος του.

Read more...

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα πρόσθετα μέτρα

Νέα συνάντηση των αρχηγών τη Δευτέρα – Νέα σύσκεψη επιτελών με Στουρνάρα



 
 



Κρίσιμες «εξετάσεις» συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση συνεργασίας, με τους πολιτικούς αρχηγούς να συναντώνται εκ νέου τη Δευτέρα, αλλά πλέον τα σενάρια για την τελική εξειδίκευση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 αφήνουν ανοικτό το παράθυρο της μη ανακοίνωσής του άμεσα, αφήνουν ένα χρονικό περιθώριο ίσως και μέχρι το Σεπτέμβρη, για να οριστικοποιηθούν οι νέες παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι εταίροι μας κατέστησαν σαφές, τις προηγούμενες ημέρες, είτε δια στόματος του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, είτε με τα «μηνύματα» των μελών της Τρόικας όλες τις προηγούμενες ημέρες προς πάσα κατεύθυνση, ότι η συνέχιση της στήριξης της χώρας μας προϋποθέτει την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος λιτότητας, αλλά ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πιθανόν δεν θα «κλειδώσουν» τα μέτρα της Δευτέρα και πάντως δεν θα τα παρουσιάσουν την ίδια ημέρα στην τρόικα.
Τα μέλη της οποίας θα παρατείνουν κατά ένα δεκαήμερο την παραμονή τους κατά τουλάχιστον ένα δεκαήμερο πέραν του αρχικού προγραμματισμού, προκειμένου να εξειδικευθούν τα μέτρα που θα συναποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής ο κύριος Τόμσεν του ΔΝΤ είχε ένα τετ-α- τετ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς οι δύο άνδρες συνέφαγαν στο εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου. Στο δείπνο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Τόμσεν έδειξε να κατανοεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, εξέφρασε ικανοποίηση για αρκετές από τις δράσεις και σε γενικές γραμμές προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα που έχει καταγραφεί στις σχέσεις του ιδίου και των υπολοίπων μελών της Τρόικας με την ελληνική πλευρά τους τελευταίους μήνες.
Την ίδια ώρα πάντως είναι τέτοια η κινητικότητα στους συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών τα τελευταία 24ωρα, ώστε ανακοινώθηκε πως η συνάντηση των τριών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:00 προκειμένου να δοθεί στα επιτελεία των τριών κομμάτων ο περισσότερος δυνατός χρόνος για την επεξεργασία των μέτρων. Mάλιστα οι συναντήσεις του κ. Στουρνάρα με τα κομματικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ θα συνεχιστούν και το πρωί της Δευτέρας.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση των τριών  αρχηγών την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο μέτρων.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό συνεχείς είναι οι συσκέψεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αλλά και στα επιτελεία των τριών κομμάτων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μέτρων, που θα τεθούν προς έγκριση από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων. Όποτε πάντως κι αν ανακοινωθεί η τελική λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ, υγεία και παιδεία.
Στην τελευταία συνάντηση των αρχηγών, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Κουβέλη να εξέφρασε τις μεγαλύτερες ενστάσεις, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Βενιζέλος μάλιστα, το μεσημέρι του Σαββάτου, συγκάλεσε σύσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα και τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη, εν όψει της συνάντησης των τριών αρχηγών.
Στο μικροσκόπιο των στελεχών της Ιπποκράτους έχει μπει ο προγραμματισμός για τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν και επεξεργάζονται από τους τομείς Εργασίας και Οικονομίας.  Από την πλευρά της Ιπποκράτους επισημαίνουν πως δεν θα δεχτούν «πρόσθετα οριζόντια μέτρα, άδικα, τα οποία θα υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό».
Μάλιστα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ. Πρωτόππαπας και Σαχινίδης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στην χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Συγκεκριμένα διαφώνησαν στις προτεινόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και σε αλλαγή του ορίου συνταξιοδότησης.
Επειδή πεποίθηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει σε μια διετία και χρειάζεται να μετατραπεί σε τετραετές, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε στην χθεσινή συνάντηση με την Τρόικα η απόφαση των μέτρων να μην είναι αποκομμένη από την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.
Δεδομένου ότι η Τρόικα θα έχει έτοιμη την έκθεσή της στα τέλη Σεπτεμβρίου, συζητείται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μην ανακοινωθεί πλήρες πρόγραμμα μέτρων ύψους 11,5 δις, πριν την απόφαση της επιμήκυνσης
Παράλληλα, «πυρετός» συσκέψεων έχει προγραμματιστεί για όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα το πρωί στο Οικονομικό Επιτελείο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης επισκέφθηκε την Παρασκευή τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η Τρόικα πάντως επισήμως επιμένει στην υλοποίηση των μέτρων μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν 11,5 δισ ευρώ.
Και μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε καταφέρει να συλλέξει προτάσεις για μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ. Οι εισηγήσεις που έχουν ανάψει φωτιές προβλέπουν:
- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο,

- Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300-2.500 ευρώ,

- Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και άνω.

- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013.

- Επιβολή εισοδηματικών – περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και στα πολυτεκνικά επιδόματα,

- Στοχευμένες περικοπές έως 20% στα προνοιακά επιδόματα

- Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%.

- Περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.

- Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.

- Πλαφόν 2.000 - 2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές)

- Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (5% για ποσά από 1.000- 1.400 ευρώ μικτά 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%)

- Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέραν της οποίας ασφαλισμένος θα πληρώνει επιπλέον συμμετοχή ή εξολοκλήρου τα έξοδα.
Αναφορικά πάντως με την επιμήκυνση οι δανειστές της χώρας δείχνουν να τη συζητούν, ωστόσο αναμένουν την πρωτοβουλία των κινήσεων να την έχει η ελληνική πλευρά με μέτρα που θα δείχνουν την αποφασιστικότητά της στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως μια τέτοια πολιτική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από μια Σύνοδο Κορυφής, η οποία πρόκειται να προετοιμαστεί με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με ηγέτες χωρών της ΕΕ στο τέλος του Αυγούστου.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως τα κόμματα της συγκυβέρνησης ετοιμάζουν ένα νέο, βάρβαρο πακέτο μνημονιακών μέτρων.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ τονίζει:
«Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει ένα τρίτο μνημόνιο κοινωνικής καταστροφής. Οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ο ακρωτηριασμός του ασφαλιστικού συστήματος, η διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και η κατάργηση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους, αντιπροσωπεύουν τη συνέχιση της ίδιας ακριβώς μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική εξόντωση της χώρας.
Τα τρία κόμματα είναι υπόλογα απέναντι στον ελληνικό λαό τόσο για τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις περί «επαναδιαπραγμάτευσης» που μετατράπηκαν σε κουρελόχαρτα, όσο και για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής που θα οδηγήσει σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας και νέες φαιδρές δικαιολογίες των μνημονιακών κομμάτων για την ανάγκη λήψης και άλλων μέτρων.
Η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, η ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, με διαγραφή μέρους του και αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, η στήριξη της ανάπτυξης και της εργασίας, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η προστασία των δημοσίων αγαθών, αποτελούν βασικούς άξονες για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».

Read more...

Αναστέλλουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία

Επιστρέφουν στο εργοστάσιο


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Αναστολή της απεργίας αποφάσισαν, με μεγάλη πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο κατά τη γενική συνέλευση του Σαββάτου.

Σε σύνολο 150 εργαζομένων που παρευρέθηκαν στη συνέλευση, 107 ψήφισαν υπέρ της αναστολής, 14 κατά και 29 δεν ψήφισαν.

Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να γυρίσουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα, υπό την προϋπόθεση να έχουν αποχωρήσει οι αστυνομικές δυνάμεις.

«Πρέπει να ανοίξει το εργοστάσιο και να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα, αλλά το υπουργείο είναι εδώ για να συμβάλει στην επίλυσή τους μέσα στη χειρότερη μορφή οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα, με θύμα εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Η εργασιακή ειρήνη αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για να διασφαλιστούν περισσότερες θέσεις εργασίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Την Παρασκευή, στη συνάντηση με τον κ.Βρούτση, οι χαλυβουργοί ζήτησαν την άμεση επαναπρόσληψη κάποιων από τους απολυμένους συναδέλφους τους και την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο του εργοστασίου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στον αέρα τα μέτρα των 11,5 δισ. - Ποια απορρίπτονται, ποια εγκρίνονται



Στον αέρα τα μέτρα των 11,5 δισ. - Ποια απορρίπτονται, ποια εγκρίνονται
Δύο μόλις ημέρες έμειναν προτού η κυβέρνηση λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και στην κυβέρνηση δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους.


Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύθηκε στην τρόικα ότι θα υλοποιηθούν όσα προβλέπονται στο μνημόνιο για να μπει το ελληνικό σχέδιο σε τροχιά, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, κ.κ . Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Βρούτσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με τουλάχιστον ψυχρή υποδοχή των προτεινόμενων μέτρων από τους κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Προτού όμως δούμε αναλυτικά που διαφωνούν οι υπόλοιποι αρχηγοί της κυβερνητικής τρόικας, να υπεθνυμίσουμε επιγραμματικά ποιες είναι οι προτάσεις:

•  Ημείωση μισθών στο στενό δημόσιο τομέα. ( Είναι κάτι που λέγεται αλλά δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμη)

•    Ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ κατά τα πρότυπα του στενού δημόσιου τομέα.
\
•    Μείωση 10% στις συντάξεις  άνω των 1400 ευρώ  και μέχρι το πλαφόν που κυμαίνεται από 2400 -2000 ευρώ.
Εξοικονόμηση περίπου 2 δις ευρώ.

•    Εισοδηματικά κριτήρια για τα προνοιακά και αγροτικά επιδόματα.
Εξοικονόμηση 1 δις ευρώ.

•    Μείωση προνοιακών και αγροτικών συντάξεων.
Εξοικονόμηση 800 εκατ. Ευρώ.

•    Μείωση κατά 35% των διπλών συντάξεων

•    Κόψιμο ειδικών μισθολογίων

•    Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης απο τα 65 στα 67


Σε ποια μέτρα έχουν αντιρρήσεις οι υπόλοιποι αρχηγοί


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι εξαρχής αντίθετος με τις οριζόντιες περικοπές φροντίζοντας να το επισημείνει συνεχώς, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για το 2012, πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες «το μήλον της έριδος» αποτελεί η επιβολή ανώτατου ορίου στις κύριες συντάξεις. Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ανέφεραν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να τεθεί στα 2.300 ευρώ.

Κυρίως όμως, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις κάτω των 1400 ευρώ και γι' αυτό καταβάλλονται προσπάθειες να εξευρεθούν εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα παράξουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επαναφορά στις συζητήσεις του μέτρου της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα των ειδικών μισθολογίων.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου ομολογούν ότι το πρόγραμμα είναι στον αέρα και σε κάποιους τομείς πρέπει να αναζητηθούν νέες λύσεις ακόμη και από μηδενική βάση. Το ζήτημα όμως είναι να βρεθούν άμεσα λύσεις καθώς μέχρι την Δευτέρα το απόγευμα θα πρέπει να κατατεθεί στην τρόικα το συνολικό πρόγραμμα για την περικοπή δαπανών, προκειμένου - εάν τελικά αυτό εγκριθεί - να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Read more...

Νέες προκλητικές δηλώσεις από Ρέσλερ και Γερμανούς πολιτικούς

"Να μας πείσει ο κύριος Σαμαράς για τα αποτελέσματα της δουλειάς του..."



 
 


Κλιμακώνουν τις «επιθέσεις» τους κατά της Ελλάδας κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.
Με πρώτον τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη «Neue Osnabrücker Zeitung», δηλώνει ότι «η μοίρα των Ελλήνων βρίσκεται στα χέρια τους» και επαναλαμβάνει, απαντώντας έτσι και στις κατηγορίες που του απηύθυνε στα μέσα της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πως η Γερμανία δεν μπορεί να βοηθά, όταν δεν υπάρχουν αντιπαροχές.
Διαψεύδει δε ότι η καγκελάριος Μέρκελ τον έψεξε για τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «μια έξοδος της Ελλάδας έχει πάψει προ πολλού να τρομάζει».
«Όχι άλλες δικαιολογίες, παρακαλώ!» απάντησε ο κ. Ρέσλερ σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις δηλώσεις του. «Ευχαρίστως, μπορεί να μας πείσει όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς του, εφαρμόζοντας με συνέπεια τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στη Διοίκηση και στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής Υπηρεσίας για τους φόρους. Τίποτε δε θα με ευχαριστούσε περισσότερο από αυτό. Στο υπουργείο μου, ωστόσο, είχαμε την εμπειρία του ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε λίγα πράγματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι μου με τους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας. Η μοίρα των Ελλήνων βρίσκεται τώρα στα χέρια τους» σημειώνει.
Ο κ. Ρέσλερ, απορρίπτει παράλληλα τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ελλάδα να δοκιμάζει την αντοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία και παραπέμπει στην έκθεση που θα συντάξει η τρόικα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. «Περιμένουμε όλοι την έκθεση της τρόικας και ουδείς δέχεται πιέσεις. Εκείνο που μετράει τώρα είναι μόνον ο απολογισμός των προσπαθειών της Ελλάδας. Και όσον αφορά τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, έχουμε όλοι συνείδηση της ευθύνης μας για τη νομισματική σταθερότητα, τη συνοχή της Ευρώπης και τη διασφάλιση της ευημερίας και ενεργούμε με συνέπεια προς όλα αυτά».
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Μίχαελ Φουκς, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche», το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Ο ίδιος «δίνει» και τον τίτλο της συνέντευξης: «Η Ελλάδα δεν σώζεται, είναι απλά Μαθηματικά» …
Προσθέτει δε ότι η ελληνική διοίκηση «ούτε έχει τη βούληση ούτε είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις - ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε το οτιδήποτε», καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει «φρέσκο χρήμα» για την κυβέρνηση στην Αθήνα.
Παρατήρησε μάλιστα ότι η αντίσταση προς περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο αυξήθηκε από ψηφοφορία σε ψηφοφορία.
Στο ίδιο περιοδικό μίλησε και οικονομικός εμπειρογνώμονας των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Χέρμαν Ότο Σολμς, ο οποίος δεν θεωρεί πιθανή μια «πλειοψηφία» στη γερμανική Βουλή για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «εάν η εκτίμηση της τρόικας δεν είναι απολύτως θετική και η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες η ίδια ανέλαβε, δεν μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω πληρωμές».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Σολμς δεν βλέπει άλλη πιθανότητα από το «να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη και να εισαγάγει ένα δικό της νόμισμα, ώστε να ανακτήσει, μέσω μιας γρήγορης υποτίμησης, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Την ίδια ώρα και κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι τάσσονται κατά των περαιτέρω πληρωμών προς τη χώρα, με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo να προτείνει τη χορήγηση εγγυήσεων προς το Βερολίνο.
Συγκεκριμένα ο κύριος Χανς-Βέρνερ Ζιν, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να χορηγεί περαιτέρω βοήθεια σε χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση, μόνο έναντι εγγυήσεων.
«Η Moody's επιβεβαίωσε το ΑΑΑ της Φινλανδίας, διότι η Φινλανδία ζήτησε να της δοθούν εγγυήσεις για τα δικά της δάνεια διάσωσης. Αυτή είναι η λύση και για τη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιν .

Read more...

Επί ξυρού ακμής ίσταται η κυβέρνηση των τριών

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



Επί ξυρού ακμής ίσταται η κυβέρνηση των τριών
Ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς προκαλεί το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. διαμορφώνοντας συνθήκες αστάθειας στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πλέον να λειτουργεί με τη μέθοδο για την οποία κατηγορούσε την ΝΔ επί κυβέρνηση Παπαδήμου, επιλέγοντας την οδό της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης.




Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται δυσφορία για τη διπλή γλώσσα που φαίνεται να χρησιμοποιείται από το ΠΑΣΟΚ, με τον Πρόεδρο του κ. Ευ. Βενιζέλο να εμφανίζεται συναινετικό στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που έχει με τον Πρωθυπουργό, ενώ την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη του κόμματος προχωρούν σε διαροποιούμενες διαρροές.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, τόσο μετά τη σύσκεψη των πολιτκιών αρχηγών την Πέμπτη, όσο κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ στελεχών χθες. Στην πρώτη περίπτωση –και μετά το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε μεταξύ των πολιτκών αρχηγών- έγινε λόγος για «αίμα» και «σφαγείο».

Η δεύτερη περίπτωση αφορά χθεσινές συσκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον κ. Στουρνάρα και τους κ.κ. Βρούτση και Σταϊκούρα και με τη συμμετοχή, αρχικώς, στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς και εν συνεχεία του ΠΑΣΟΚ –κ.κ. Σαχινίδης, Κουτρουμάνης, Πρωτόππας και Κουκουλόπουλος. Σε «πράσινο» στέλεχος αποδίδεται η εν συνεχεία διαρροή «εμείς δίνουμε μάχη και δεν αφηνουμε να περάσουν αυτά».

Παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων προκειμένου οι κοινωνικές καταπονήσεις να περιοριστούν στο ελάχιστο, διαπιστώνεται η πρόθεση από πλευράς του ΠΑΑΣΟΚ, να αποκομίσουν το όποιο κοινωνικό όφελος επιχειρώντας να καταγραφεί η διαφοροποίηση της Ιπποκράτους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

«Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Για όλους» υπογραμμίζει εμφατικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής στάσης Σαμαρά εν όψει, τόσο της επικείμενης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Δευτέρα, όσο και της επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονιακών όρων και του ζητήματος της επιμήκυνσης που εκτιμάται ότι θα τεθεί και επισήμως κατά τις επίσημες επαφές του Πρωθυπουργού με τους ομολόγους του περί τα τέλη Αυγούστου.

Πάνος Ρασσιάς
 http://newpost.gr/

Read more...

Αποχωρησεις...



Την αποχώρησή της από κάθε θεσμικό ή μη ρόλο μέσα στον ΛΑ.Ο.Σ, ανακοίνωσε σύσσωμη η ηγεσία της νεολαίας του κόμματος στον Πειραιά, επικαλούμενη απογοήτευση για... τη συνεχιζόμενη εμμονή της ηγεσίας του ΛΑ.Ο.Σ να επαναλαμβάνει τις ίδιες λάθος πρακτικές που οδήγησαν σε συνεχιζόμενες συντριπτικές ήττες..

Read more...

Επιμένει στη σκληρή γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙ ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Επιμένει στη σκληρή γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ
eurokinissi
Στο φουλ είναι οι αντιπολιτευτικές μηχανές του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω θέρους, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέγει υψηλούς τόνους κατά των κυβερνητικών επιλογών, παραμένοντας στην σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή, όπως είχε γράψει το newpost.gr.

Είναι ενδεικτική η υπόθεση της πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας με το κόμμα και τα στελέχη του να προχωρούν σε επιθετικές δηλώσεις και ανακοινώσεις. Ήδη σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεΐμαράκη ζητά να πάει το θέμα στη Βουλή, με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, πριν το κλείσιμο του κοινοβουλίου.

Βασικοί άξονες της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της Κουμουνδούρου είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να τονίζει το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης στις περισσότερες ανακοινώσεις του, ενώ στοχοποιεί και τα πρόσωπα των κυβερνητικών εταίρων χαρακτηρίζοντάς τα ως «υπόλογα» ενώπιον των πολιτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σημερινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, η οποία «προβλέπει» και τρίτο μημόνιο.

Απ' ότι φαίνεται δημοσκοπικά, τουλάχιστον, η σκληρή γραμμή φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, όπως φαίνεται στην πρόσφατη δημοσκόπηση της VPRC, σύμφωνα με την οποία πήρε «κεφάλι».http://newpost.gr

Read more...