Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Νέες προκλητικές δηλώσεις από Ρέσλερ και Γερμανούς πολιτικούς

"Να μας πείσει ο κύριος Σαμαράς για τα αποτελέσματα της δουλειάς του..."



 
 


Κλιμακώνουν τις «επιθέσεις» τους κατά της Ελλάδας κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.
Με πρώτον τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη «Neue Osnabrücker Zeitung», δηλώνει ότι «η μοίρα των Ελλήνων βρίσκεται στα χέρια τους» και επαναλαμβάνει, απαντώντας έτσι και στις κατηγορίες που του απηύθυνε στα μέσα της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πως η Γερμανία δεν μπορεί να βοηθά, όταν δεν υπάρχουν αντιπαροχές.
Διαψεύδει δε ότι η καγκελάριος Μέρκελ τον έψεξε για τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «μια έξοδος της Ελλάδας έχει πάψει προ πολλού να τρομάζει».
«Όχι άλλες δικαιολογίες, παρακαλώ!» απάντησε ο κ. Ρέσλερ σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις δηλώσεις του. «Ευχαρίστως, μπορεί να μας πείσει όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς του, εφαρμόζοντας με συνέπεια τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στη Διοίκηση και στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής Υπηρεσίας για τους φόρους. Τίποτε δε θα με ευχαριστούσε περισσότερο από αυτό. Στο υπουργείο μου, ωστόσο, είχαμε την εμπειρία του ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε λίγα πράγματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι μου με τους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας. Η μοίρα των Ελλήνων βρίσκεται τώρα στα χέρια τους» σημειώνει.
Ο κ. Ρέσλερ, απορρίπτει παράλληλα τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ελλάδα να δοκιμάζει την αντοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία και παραπέμπει στην έκθεση που θα συντάξει η τρόικα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. «Περιμένουμε όλοι την έκθεση της τρόικας και ουδείς δέχεται πιέσεις. Εκείνο που μετράει τώρα είναι μόνον ο απολογισμός των προσπαθειών της Ελλάδας. Και όσον αφορά τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, έχουμε όλοι συνείδηση της ευθύνης μας για τη νομισματική σταθερότητα, τη συνοχή της Ευρώπης και τη διασφάλιση της ευημερίας και ενεργούμε με συνέπεια προς όλα αυτά».
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Μίχαελ Φουκς, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche», το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Ο ίδιος «δίνει» και τον τίτλο της συνέντευξης: «Η Ελλάδα δεν σώζεται, είναι απλά Μαθηματικά» …
Προσθέτει δε ότι η ελληνική διοίκηση «ούτε έχει τη βούληση ούτε είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις - ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε το οτιδήποτε», καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει «φρέσκο χρήμα» για την κυβέρνηση στην Αθήνα.
Παρατήρησε μάλιστα ότι η αντίσταση προς περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο αυξήθηκε από ψηφοφορία σε ψηφοφορία.
Στο ίδιο περιοδικό μίλησε και οικονομικός εμπειρογνώμονας των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Χέρμαν Ότο Σολμς, ο οποίος δεν θεωρεί πιθανή μια «πλειοψηφία» στη γερμανική Βουλή για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «εάν η εκτίμηση της τρόικας δεν είναι απολύτως θετική και η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες η ίδια ανέλαβε, δεν μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω πληρωμές».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Σολμς δεν βλέπει άλλη πιθανότητα από το «να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη και να εισαγάγει ένα δικό της νόμισμα, ώστε να ανακτήσει, μέσω μιας γρήγορης υποτίμησης, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Την ίδια ώρα και κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι τάσσονται κατά των περαιτέρω πληρωμών προς τη χώρα, με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo να προτείνει τη χορήγηση εγγυήσεων προς το Βερολίνο.
Συγκεκριμένα ο κύριος Χανς-Βέρνερ Ζιν, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να χορηγεί περαιτέρω βοήθεια σε χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση, μόνο έναντι εγγυήσεων.
«Η Moody's επιβεβαίωσε το ΑΑΑ της Φινλανδίας, διότι η Φινλανδία ζήτησε να της δοθούν εγγυήσεις για τα δικά της δάνεια διάσωσης. Αυτή είναι η λύση και για τη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιν .

Δεν υπάρχουν σχόλια: