Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ξεκινά τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων η Επιτροπή Εξοπλισμών...



Από την περίοδο υπουργίας του νυν υπουργού Αμυνας και τους χειρισμούς που ο ίδιος έκανε τα τελευταία δύο χρόνια θα ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή αμυντικών εξοπλισμών και συμβάσεων, η οποία θα... προχωρήσει την έρευνα προς τα πίσω για να «συναντηθεί» με την έρευνα που θα διενεργεί η προκαταρκτική επιτροπή.

Την πρόταση κατέθεσε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, για την οποία θα πρέπει να προηγηθεί αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να αποκτήσει τις οιονεί ανακριτικές αρμοδιότητες που έχει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δηλαδή τη μετατροπή σε άτυπη εξεταστική επιτροπή.

Όπως γνωστοποίησε ακόμη ο κ.Βενιζέλος, με δεδομένο ότι η γερμανική εταιρεία Ferrostaal που συμπράττει στην κατασκευή των υποβρυχίων από το 2000 (και έχει καταδικαστεί ήδη στη Γερμανία) ανήκει σε μεγάλο βαθμό σε ένα fund του Αμπου Ντάμπι, θα ζητηθεί από τον εκεί Ελληνα πρέσβη να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, ώστε να γερμανική εταιρεία να καταθέσει στις ελληνικές αρχές και επιτροπές όσα περισσότερα γνωρίζει για την εξεταζόμενη υπόθεση.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα, με την πτέρυγα της ΝΔ και ειδικά τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ζητεί μετ΄ επιτάσεως να προσλάβει η επιτροπή χαρακτήρα εξεταστικής και να εκδώσει και πόρισμα.



Read more...

ΜΑΝ to man...



Κακουργηματική δίωξη για τα 142 τρόλεϊ ΜΑΝ. Εμπλέκονται δυο επιχειρηματίες που έχουν σχέση και με ΠΑΕ ...
Τα αγοράσαμε το 2002 επί Βερελή. Τα στοιχεία για τις προμήθειες και τις αμαρτωλές συναλλαγές μας ήρθαν από την Γερμανία. Οι ύποπτοι 9 . Ανάμεσα τους οι... δυο επιχειρηματίες που έχουν σχέση με ΠΑΕ.
Ο εισαγγελέας πρωτοδικών, Γ. Βούλγαρης, που διερεύνησε την υπόθεση, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για ενεργητική και παθητική δωροδοκία από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος, άμεση συνέργεια και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στοιχεία στον εισαγγελέα απεστάλησαν και από την εισαγγελία του Μονάχου. Αφορούν, μεταξύ άλλων, σε πληρωμές σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα για τις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί εταιρείες -"γραμματοκιβώτια", στην Κύπρο και αλλού.

Ο κύκλος των υπόπτων περιλάμβανε εννέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες με οφ-σορ εταιρείες με έδρα την Κύπρο, αλλά και υψηλόβαθμους επιχειρησιακούς παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη σύμβαση είχε υπογραφεί επί θητείας Χρ. Βερελή στο υπουργείο Μεταφορών. Όταν η υπόθεση της ΜΑΝ ήλθε στο φως από τη γερμανική δικαιοσύνη, παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα για λόγους ευθιξίας.



Read more...

Βρέθηκε η διαθήκη του Μπιν Λάντεν;...



Τις τελευταίες του επιθυμίες περιγράφει στις τέσσερις σελίδες της διαθήκης του ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Anbaa του Κουβέιτ.

Η εφημερίδα παρουσιάζει τη διαθήκη με υπογραφή «ο αδερφός σας Αμπου Αμπντουλάχ Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν» και σημείωση ότι ... πρόκειται για «ιδιωτικό και απόρρητο». Η ημερομηνία των εγγράφων είναι η 14η Δεκεμβρίου 2001, δηλαδή σχεδόν τρεις μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν οι Αμερικανοί ξεκίνησαν το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του.

Ως τελευταία επιθυμία στις σελίδες που έχουν γραφτεί στον υπολογιστή ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζητάει από τις γυναίκες του να μην παντρευτούν ξανά και από τους γιους του να μην στρατολογηθούν στην Αλ Κάιντα ούτε να πάρουν μέρος «στην πρώτη γραμμή», ενώ τους ζητάει συγνώμη που δεν πέρασε αρκετό χρόνο μαζί τους εξαιτίας της αφοσίωσης του στην τζιχάντ.

Στο κείμενο της διαθήκης προβλέπει ότι θα σκοτωθεί από «προδοσία» των ανθρώπων που τον περιβάλλουν. Η εφημερίδα δεν έδωσε στοιχεία για τον τρόπο που απέκτησε τη διαθήκη ούτε για την αυθεντικότητα της.

«Φουντώνουν» τα σενάρια συνωμοσίας-Πιέσεις για τις φωτογραφίες

Η αμερικανική επιχείρηση στο Πακιστάν και η δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα φαίνεται ότι έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Αρκετά διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στις ανακρίβειες που διαπίστωσαν ότι υπέπεσαν οι ΗΠΑ. Αρχικά Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ανώνυμα ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν πυροβόλησε εναντίον των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ενώ το Reuters επιμένει σήμερα ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Έτσι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς πόση αντίσταση προέβαλε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο αρμόδιος σύμβουλος για θέματα τρομοκρατίας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπρέναν είπε χθες ότι ανάμεσα στους νεκρούς της επιχείρησης ήταν και μία από τις γυναίκες του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Νεότερες αναφορές σημειώνουν ότι δέχθηκε πυρά αλλά τελικά επέζησε, ενώ μία άλλη γυναίκα που χρησιμοποιήθηκε ως ανθρώπινη ασπίδα σκοτώθηκε στην επιχείρηση.

Σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, Μαρκ Γκρόζμαν σε υψηλούς τόνους απέρριψε τις φήμες ότι ο Μπιν Λάντεν δεν είναι νεκρός. «Δεν μπορώ να απαντάω σε κάθε θεωρία συνωμοσίας που φτάσει σε κάθε μέρος. Μπορώ να σας πω ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός. Σκοτώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις εδώ. Αυτό είπε ο πρόεδρος Ομπάμα» υπογράμμισε σε έντονο ύφος ο Μαρκ Γκρόζμαν.

Την ίδια στιγμή που φουντώνουν οι φήμες ότι μπορεί ο ηγέτης της Αλ Κάιντα να μην έχει τελικά σκοτωθεί το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες της σορού του ηγέτη της Αλ Κάίντα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο οι φωτογραφίες φέρονται να είναι ιδιαίτερα σκληρές και δείχνουν το τραύμα από σφαίρα πάνω από το αριστερό μάτι του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ωστόσο υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός στην Ουάσινγκτον και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Υπάρχουν αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών μπορεί να λειτουργήσει εμπρηστικά με τους μουσουλμάνους και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει μια και καλή ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα και να μην υπάρχουν σκιές.

Αμφισβήτηση από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν έχουν δει επαρκή στοιχεία για να πειστούν ότι πράγματι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είναι νεκρός.

«Καθώς οι Αμερικανοί δεν παρείχαν αποδεκτά στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους, και καθώς άλλοι βοηθοί κοντά στον Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τον θάνατο του...συνεπώς το Ισλαμικό Εμιράτο θεωρεί πρόωρο κάθε ισχυρισμό» ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Reuters.
real.gr


Read more...

Ζημιές και οφέλη της ΝΔ από τον (πιθανό) ανασχηματισμό

newpost.gr
Ζημιές και οφέλη της ΝΔ από τον (πιθανό) ανασχηματισμό
Σενάρια επί σεναρίων εξετάζουν στη Συγγρού αναζητώντας το μέγιστο δυνατό όφελος που θα αποκομίσουν από το ενδεχόμενο ανασχηματισμού που δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι φημολογίες περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα έχουν πυροδοτήσει έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο αρχηγείο της ΝΔ, με τους επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά να προετοιμάζονται για οποιαδήποτε εξέλιξη.


Στην κατεύθυνση αυτή και υπό την προϋπόθεση ότι ο ανασχηματισμός θα συμπεριλάβει διαφοροποιήσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης –διαφορετικά, δεν έχει και λόγο ύπαρξης- η στενή ομάδα των συνεργατών του Προέδρου της ΝΔ εξετάζει τα εξής:

Σενάριο 1ο: Ο ανασχηματισμός συμπίπτει με τις ανακοινώσεις για το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ («Ζάππειο ΙΙ»).

ΥΠΕΡ: Διευκολύνεται η προώθηση του «Ζαππείου ΙΙ» με τους νέους υπουργούς να χρειάζεται να τοποθετούνται και επί των «γαλάζιων» προτάσεων, προωθώντας ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα της ΝΔ.

ΚΑΤΑ:
Αποδυναμώνει επικοινωνιακά την παρουσίαση της ΝΔ ισομοιράζοντας το ενδιαφέρον στα τηλεοπτικά παράθυρα, τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μεταξύ του «Ζαππείου ΙΙ» και των αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Σενάριο 2ο: Ο ανασχηματισμός επισπεύδεται με αφορμή τις διαπιστώσεις του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας και προηγείται του «Ζαππείου ΙΙ».

ΥΠΕΡ:
Στην πάγια στρατηγική της κατά μέτωπον επίθεσης της ΝΔ στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, θα προστεθεί επιπλέον ένα όπλο. Αυτό της ομολογίας αποτυχίας της πολιτικής, με τις γαλάζιες προτάσεις να έρχονται ως επιστέγασμα του «τι πρέπει να γίνει».

ΚΑΤΑ: Απομειώνεται, συγκριτικά με το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να ακολουθήσει του «Ζαππείου ΙΙ», το πολιτικό επιχείρημα του «εμείς τον φάγαμε» της ΝΔ για τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σενάριο 3ο: Ο ανασχηματισμός έπεται του «Ζαππείου ΙΙ».

ΥΠΕΡ: Η ΝΔ, όχι μόνο βλέπει το πρόγραμμα της να προωθείται εντατικά, αλλά πιστώνεται και το πολιτικό όφελος των κυβερνητικών αλλαγών, εκμεταλλευόμενη την προφανή πρωθυπουργική απόφαση για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, που ισοδυναμεί με δικαίωση της θέσης της με αποτυχία της πολιτικής Παπακωνσταντίνου.

ΚΑΤΑ: Επικοινωνιακά, η κυβέρνηση θα ωφεληθεί κάποιους πόντους, τους οποίους προφανώς θα αφαιρέσει από την ΝΔ, που θα δει το χρονικό ορίζοντα της συζήτησης των προτάσεών της για την οικονομία, να περιορίζεται δραστικά.

Read more...

Εταιρεία με ιατρικά είδη προμήθευε υλικά σε... νεκρούς!

Σκάνδαλο στη δυτική Ελλάδα


http://img.protothema.gr/F13A2E3E2E4089F42A0F3594A4BF2A51.jpg
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο η διοίκηση του ΟΓΑ αναφέρεται σε σκάνδαλο με εταιρεία παροχής ιατρικών ειδών που υπέβαλε στον Οργανισμό καταστάσεις και παραποιημένα παραπεμπτικά εξετάσεων για ασφαλισμένους που έχουν πεθάνει.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΟΓΑ - χωρίς να κατονομάζεται ακριβώς η περιοχή- έχει ως εξής:

"Στα πλαίσια των συνεχιζόμενων πανελλαδικών ελέγχων που πραγματοποιεί η Επιθεώρηση του ΟΓΑ, διαπίστωσε μεταξύ των άλλων, τα ακόλουθα:

1. Σε εταιρεία παροχής ιατρικών ειδών, υγρό οξυγόνο, συσκευές οξυγόνου, κλπ που λειτουργεί σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, να προβαίνει σε συστηματική παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, υποβάλλοντας ψευδείς καταστάσεις και παραποιημένα παραπεμπτικά εξετάσεων, εισπράττοντας χρήματα μεταξύ άλλων και για ασφαλισμένους οι οποίοι είχαν αποβιώσει . Στο κύκλωμα αυτό εμπλέκονταν διοικητικοί υπάλληλοι Κέντρου Υγείας καθώς και γιατροί που εξέδωσαν γνωματεύσεις για τη χορήγηση συσκευών οξυγόνου σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ που ουδέποτε είχαν εξετάσει ή που πολλοί από αυτούς είχαν αποβιώσει, καθώς και αστυνομικός που βεβαίωνε το γνήσιο υπογραφής των δικαιούχων. Η ζημία που προκλήθηκε για τον Οργανισμό είναι μεγάλης αξίας.

Διαβάστε περισσότερα από το www.thebest.gr εδώ

Read more...

«Φούντωσε» και πάλι η κόντρα Μεϊμαράκη-Καρατζαφέρη μετά το επεισόδιο στη Βουλή

Ακήρυχτος πόλεμος

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε νέο «επεισόδιο» μεταξύ Γ.Καρατζαφέρη-Ευ.Μεϊμαράκη εξελίχθηκε τελικά η κόντρα που είχε στη Βουλή ο πρώην υπουργός της ΝΔ με τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Ι.Κοραντή.

Τη λύπη του για το πρωτοφανές επεισόδιο που έλαβε χώρα στη Βουλή εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Με τον εν λόγω κύριο, εγώ δεν θα ασχοληθώ. Είναι θέμα αν θα ασχοληθεί ο αρχηγός του. Εγώ ασχολούμαι με τους δικούς μου βουλευτές.» Ο κ. Καρατζαφέρης.

Παράλληλα, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο με την οποία τον ενημερώνει ότι ο ΛΑΟΣ δεν θα συμμετάσχει στην προανακριτική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων, στην οποία έχει παραπεμφθεί ο τέως υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από στενούς συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, ο λόγος που επικαλείται για την μη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην προανακριτική επιτροπή, είναι πως θα έπρεπε να ελεγχθούν και άλλα πολιτικά πρόσωπα εκτός του Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με τα όσα ζητούσε η εισαγγελική παραγγελία, όπως είπαν τα ίδια στελέχη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, εκτιμώντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει πλέον διανύσει τον βίο της.

Από την πλευρά του ο Ευ.Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «ηθικά αδιανόητο για τη Δημοκρατία, αρχηγός κόμματος να διορίζει στη Βουλή ως βουλευτή Επικρατείας τον διοικητή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και μάλιστα αμέσως μετά τη θητεία του».

Συνέχισε λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η εντύπωση ότι επιχειρεί ο αρχηγός του ΛΑΟΣ «να εκμεταλλευθεί, με τις γνωστές μεθόδους του, τη θητεία του διοικητή, αφήνοντας υπονοούμενα που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Καρατζαφέρη με τη φράση ότι «κάτι γνωρίζει από γαλλικά», καταλήγει ότι ο ίδιος πορεύτηκε με πλήρη διαφάνεια και για αυτό «ποτέ δεν φοβήθηκε ούτε πράκτορες, ούτε εισπράκτορες».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Δεν φοβάμαι ούτε πράκτορες, ούτε εισπράκτορες»

/newpost.gr
«Δεν φοβάμαι ούτε πράκτορες, ούτε εισπράκτορες»
Συνέχεια έδωσε ο Βαγγέλης Μειμαράκης στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Ιωάννης Κοραντής εναντίον του στέλνοντας ακόμα και επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για να διαμαρτυρηθεί για τη φραστική επίθεση που δέχθηκε από τον πρώην υπουργού Άμυνας το πρωί στη Βουλή με εκφράσεις του τύπου «Άντε μπιπ ρε παλιο...»

Ο κ. Μεϊμαράκης με γραπτή δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι ηθικά αδιανόητο για τη Δημοκρατία αρχηγός κόμματος να διορίζει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικράτειας τον Διοικητή των μυστικών υπηρεσιών αμέσως μετά τη θητεία του. Και αυτό γιατί δίνεται η εντύπωση ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί με τις γνωστές μεθόδους του τη θητεία του Διοικητή»

Ο κ. Μειμαράκης απαντώντας και στη δήλωση Κοραντή ότι άρχισε να τον στολίζει με "γαλλικά" μέσα στη Βουλή επισημαίνει: «Ο κ. Καρατζαφέρης κάτι γνωρίζει από γαλλικά! Μήπως πρέπει να τον ρωτήσει ο εν λόγω Βουλευτής;
Σε όλη μου τη ζωή πορεύτηκα με πλήρη διαφάνεια και γι' αυτό ποτέ δεν φοβήθηκα ούτε πράκτορες ούτε εισπράκτορες».
Read more...

Στις 12 Μαΐου ο Σαμαράς στο Ζάππειο, Παρασκευή και 13 με την τρόικα

newpost.gr
Στις 12 Μαΐου ο Σαμαράς στο Ζάππειο, Παρασκευή και 13 με την τρόικα
eurokinissi
Στις 12 Μαΐου παρουσιάζει τελικά το «Ζάππειο 2» η ΝΔ, την επικαιροποιημένη πρότασή της για την Οικονομία. Η παρουσίαση θα αφορά ένα ουσιώδες και εφαρμόσιμο πλαίσιο οικονομικών προτάσεων.


Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, την επόμενη μέρα, στις 13 του μηνός, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την τρόικα μετά από σχετικό αίτημά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς στο Ζάππειο, θα προτάξει τη μείωση του χρέους, θα τονίσει την ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και θα μιλήσει για την αποφασιστική μείωση του ελλείμματος. Ο αρχηγός της Ν. Δ. θα εκφράσει τη διαφωνία του με τις οριζόντιες περικοπές και θα ζητήσει στοχευμένη μείωση της δημόσιας σπατάλης, ενώ αναμένεται μεταξύ άλλων να παρουσιάσει:

- Αναπτυξιακά μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους.

- Προτάσεις για την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

- Συγκεκριμένα ακίνητα που αποτελούν δημόσια περιουσία και μπορεί να αξιοποιηθούν άμεσα, με διαδικασίες αντίστοιχες εκείνων που ακολουθήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

- Προτάσεις για την εκχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων και μαρινών σε ιδιώτες.

- Αποκρατικοποίηση μιας σειράς δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

- Ολοκληρωτική κατάργηση του καμποτάζ.

- Πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

- Πρόταση για αναστολή του «πόθεν έσχες» για όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες - κίνηση που θεωρεί αναγκαίο να γίνει άμεσα.

- Συμψηφισμό των οφειλών επιχειρήσεων και ιδιωτών από και προς το Δημόσιο με τη θεσμοθέτηση της κάρτας οφειλέτη.

- Πάγωμα όλων των συντελεστών του ΦΠΑ και των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών.

- Προώθηση έργων του ΕΣΠΑ, με αναβολή της εθνικής συμμετοχής για το 2013.

Τέλος, ιδιαίτερο βάρος θα δώσει στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας - πρόταση η οποία θα εντάσσεται σε μία ευρύτερη ενότητα για τη φορολογική πολιτική.

Εν τω μεταξύ, με τη στερεότυπη φράση "κανένα σχόλιο", απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης και τις πρόωρες εκλογές, αλλά και για τα όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης για τη στήριξη της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση όμως, για το αν οι εκλογές θα μπορέσουν να αποτελέσουν λύση απέναντι στον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Μιχελάκης μίλησε για "σενάρια καταστροφολογίας που ξεκινούν μέσα από την κυβέρνηση" και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου για την αναδιάρθρωση.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι σε κείμενο του κυβερνώντος κόμματος, που αφορά το χθεσινό βασικό σχολιασμό, γινόταν λόγος για "χώρα στην εντατική", τονίζοντας ότι με τέτοιες δηλώσεις "η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τη σπίλωση της χώρας στο εξωτερικό".

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ο κ. Μιχελάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως "τα αρραβωνιάσματα πότε με τον ένα και πότε με τον άλλο πηγάζουν από όσους φοβούνται αυτοδύναμη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά".





Πηγή: ΑΠΕ.Καθημερινή/Νewpost.gr
Read more...

«Πόλεμος» Βενιζέλου - Τζίμα για τα «Apache»

«Το ελικόπτερο αυτό το παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ»

http://img.protothema.gr/B39481D076D003F48FFA398BF795DA3E.jpg

Σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπεύθυνο Άμυνας της ΝΔ κ. Μαργαρίτη Τζίμα ξέσπασε μετά την ανάφλεξη στον αέρα ενός καινούριου επιθετικού ελικοπτέρου Απάτσι AH-64D.

Με δήλωση που έκανε στις 7 το πρωί της Τρίτης, ο κ. Τζίμας επισημαίνει πως «είναι το δεύτερο ατύχημα μέσα σε ένα χρόνο, οπότε και έχουν παραληφθεί επίσημα τα ελικόπτερα αυτά» και θέτει μια σειρά από ερωτήματα προς τον κ. Βενιζέλο.

«Αληθεύει ότι τα ελικόπτερα αυτά ήταν καθηλωμένα στο έδαφος επί μήνες χωρίς συντήρηση;»... «Αληθεύει ότι οι πιλότοι μας δεν εκπαιδεύονται πλέον στο εξωτερικό;»... «Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν παρελάμβανε αυτά τα ελικόπτερα; Μήπως γιατί είχαν εντοπιστεί τεχνικές ατέλειες;»... «Πώς και με ποιες εγγυήσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τα ελικόπτερα αυτά και μέσα σε ένα χρόνο κατέπεσαν εν καιρώ ειρήνης δύο από αυτά;», είναι μερικά μόνο από τα θέματα, για τα οποία ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας εγκαλεί τον κ. Βενιζέλο.

Η τοποθέτηση του κ. Τζίμα προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος χαρακτήρισε επιπόλαιη και μικροκομματική την ανακοίνωση της ΝΔ.

Ομολογώντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο από το γεγονός ότι συνέβησαν δύο μείζονα ατυχήματα με ελικόπτερα αυτού του τύπου», ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «το ελικόπτερο αυτό το παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2009, με εγγυήσεις οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τον Αύγουστο του 2011».

Το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων για το χθεσινό συμβάν με το ελικόπτερο Απάτσι, που κατεστράφη λόγω πυρκαγιάς και προσγειώθηκε αναγκαστικά χάρη στην ψυχραιμία και τους επιτυχημένους χειρισμούς του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, οι οποίοι εξήλθαν σώοι και αβλαβείς από το ελικόπτερο.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Βενιζέλος στους βουλευτές: «Το συγκεκριμένο ελικόπτερο ήρθε στην Ελλάδα το 2007 και παραλήφθηκε επισήμως από τον ελληνικό στρατό την 18η Αυγούστου 2009 και άρα τελεί ακόμη υπό την εγγύηση καλής λειτουργίας δύο ετών ή 480 ωρών πτήσης από την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου οριστικής και ποιοτικής παραλαβής (18 Αυγούστου 2011 για το συγκεκριμένο ελικόπτερο).

Μέχρι χθες, το ελικόπτερο αυτό είχε συμπληρώσει 241 ώρες πτήσης, πριν το ατύχημα είχε συμπληρώσει 1 ώρα και 35΄ πτήσης από την ώρα της απογείωσής του, ενώ στο συγκεκριμένο ελικόπτερο είχε εκτελεστεί 14ημερη-25ωρη περιοδική επιθεώρηση την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011. Ο κυβερνήτης, Αντισυνταγματάρχης της Αεροπορίας Στρατού και Διοικητής της μονάδας, διαθέτει πτητική εμπειρία με 1.476 συνολικά ώρες πτήσεις, εκ των οποίων οι 840 σε ελικόπτερα ίδιου τύπου».

Κι ενώ ο κ. Τζίμας υποστηρίζει ότι με την ανάφλεξη του Απάτσι στον αέρα «για μια ακόμη φορά γίναμε περίγελως διεθνώς ως χώρα», έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσημη παραδοχή της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από το γεγονός ότι συνέβησαν δύο μείζονα ατυχήματα με ελικόπτερα τύπου Απάτσι AH-64D.

Read more...

Συμφωνούν καταρχήν ακτοπλόοι και υπουργείο για μειώσεις τιμών στα εισιτήρια

Δεσμεύσεις εκατέρωθεν


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε καταρχήν συμφωνία για το θέμα των μειώσεων ή καταργήσεων των κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατέληξαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, σε συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΕΝ επί θεμάτων ακτοπλοΐας, Μιχάλης Σακέλης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η ακτοπλοΐα αντιμετωπίζει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να λάβουμε μέτρα, προκειμένου να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίας μας προς τα νησιά».

Υποστήριξε ότι από τις συνομιλίες που έγιναν ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε μείωση κάποιων κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια, τα οποία αυτή τη στιγμή επιβαρύνονται έως 40%.

Με δεδομένες τις σημερινές τιμές του πετρελαίου, ο κ. Σακέλης δήλωσε ότι ο ΣΕΕΝ είναι διατεθειμένος να μειώσει την ονομαστική τιμή των εισιτηρίων ισόποσα με την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων.

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της κρίσης στον αραβικό κόσμο.

Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα ρήτρας καυσίμων, ο κ. Σακέλης τόνισε ότι αν γίνει αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί.

Εμείς ουσιαστικά ζητάμε κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων γιατί τις θεωρούμε μη ανταποδοτικές, είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΝ, «αλλά περιμένουμε τον υπουργό να πάρει τις τελικές του αποφάσεις».

Ο κ. Σακέλης ανέφερε, επίσης, ότι τα λιμενικά τέλη είναι μη ανταποδοτικά, καθώς δεν επενδύονται στα περισσότερα λιμάνια, ενώ για το ΦΠΑ ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση στα επίπεδα των τουριστικών υπηρεσιών στα νησιά.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας είχε σύσκεψη με τα μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το μέλλον της Ελλάδας...

Του Νίκου Κοτζιά

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcxkj-L-PbYiWmVGDGKDGwkq9pAMG4BdSgLKhIAtKzWDIAUrFG0iOPF3ZXCHFhs5Z5W7ZIowVIFIu2-fmhPoKP8qNA9p05HIzKA2KwiJQzEt2ka81Jbsd17vP1JBqvhaSyKXDQaOeKxjQ/s1600/kotzias.jpgΑ. Οφείλουμε να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε
Μέσα στην κρίση πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε πώς θα θέλαμε να είναι η Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Για το πώς θα γίνει δυνατό να μετατραπεί αυτό το «θέλουμε» σε πρακτική πολιτική.Λέγοντας «το τι θέλουμε» δεν αναφέρομαι σε «οράματα και μεγάλες κομματικές στρατηγικές», αλλά σε μια θεμελιακή στρατηγική επιλογή της Ελληνικής κοινωνίας ως προς το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μια τέτοια επιλογή σημαίνει άρνηση όλων εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν να ακολουθήσει η Ελλάδα πολιτικές στρατηγικές χωρίς να ληφθούν υπόψη οι παγκόσμιες αλλαγές. Αρνηση του περιορισμού της σκέψης μας σε έναν κακώς εννοούμενο εθνοκεντρισμό. Από την άλλη, μια τέτοια επιλογή αφορά την επιλογή στρατηγικής για την Ελλάδα. Για τη χώρα στην οποία ζούμε και...
δρούμε. Για την οποία έχουμε την πρώτιστη ευθύνη έναντι της κοινωνίας της. Από αυτή τη σκοπιά δεν παριστάνουμε ως να ζούμε στην πόλη του Λουξεμβούργου ή της Χάγης. Δεν αγνοούμε τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπων της. Διεκδικούμε και αναπτύσσουμε τα δικαιώματα τους, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα παγκοσμιοποιημένα πλαίσια και τις εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτά τα πλαίσιά για τη λύση εθνικών, περιφερειακών και παγκοσμίων προβλημάτων.
Β. Ζούμε σε μια Πατρίδα σε έναν παγκοσμιοποιούμενο κόσμο
Σκεφτόμαστε τα δικαιώματα αυτής της Πατρίδας στην διεθνή πολιτική σκηνή και των πολιτών της, καθώς και κάθε καταπιεσμένου τόπου και συνανθρώπων μας πάνω σε όλο τον πλανήτη. Δεν είμαστε, όμως, μαζοχιστές να παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας προκειμένου να ικανοποιήσουμε έναν χωριάτικο τάχα κοσμοπολιτισμό. Εννοώ εκείνους που θεωρούν, επί παραδείγματι, λογικό να διεκδικεί η Τουρκία την ελληνική ΑΟΖ, αλλά όχι να υπερασπίζεται η Ελλάδα τα δικαιώματα που της δίνει ο ίδιος ο διεθνής νόμος ως προς την ΑΟΖ. Που αρνούνται να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του ελληνισμού στην Κύπρο, καθώς και των τουρκοκύπριων που υπόκεινται της κατοχής του αυταρχικού τουρκικού στρατού, αλλά θεωρούν άμεση ανάγκη να μην αμφισβητηθεί η παρουσία στην Κύπρο ούτε ενός Τούρκου έποικου. Που θεωρούν ότι το Τουρκικό Προξενείο δικαιούται να πράττει και την πιο ακραία πολιτική σε βάρος των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, αλλά αρνούνται τα δικαιώματα των Πομάκων συμπατριωτών μας. Που θεωρούν λογικό να μας υβρίζουν οι ξένοι, ενώ ντρέπονται που υπάρχουν πολίτες σε αυτό τον τόπο που δεν αποδέχονται ως φυσικό φαινόμενο την τοκογλυφία των διεθνών αγορών σε βάρος της Ελλάδας.
Ο κόσμος σήμερα παγκοσμιοποιείται και με αυτή την έννοια δεν μπορούμε να κλειστούμε και πάλι πίσω στην εθνική απομόνωση. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι είμαστε γεννημένοι σε έναν συγκεκριμένο τόπο και έχουμε πρώτιστη ευθύνη για αυτόν και τους πολίτες του. Όπως και αν το κάνουμε δεν φταίει μια τέτοια αντίληψη όπως αυτή που προβάλλω για το γεγονός ότι ορισμένοι που παριστάνουν τους αντεθνικιστές, γεννήθηκαν σε ελληνικά χωριά ενώ θα επιθυμούσαν να είχαν γεννηθεί σε μια μεγαλούπολη του μητροπολιτικού καπιταλισμού και σε πρωτεύουσες των παλιών αποικιοκρατικών αυτοκρατοριών.
Η κοινή μας πραγματικότητα είναι ότι γεννηθήκαμε σε αυτό τον τόπο που είναι η πατρίδα μας σε μια εποχή που ο κόσμος παγκοσμιοποιείται. Είμαστε, λοιπόν, αναγκασμένοι να σκεφτούμε ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτόν τον κόσμο. Δεν αρκεί να μιλάμε για την Ελλάδα και μόνο, λες και δεν υπάρχει ένα ευρύτερο περιβάλλον που την επηρεάζει άμεσα και στο οποίο οφείλουμε να έχουμε λόγο, ούτε, όμως, αρκεί μόνο να μιλάμε για τις διεθνείς αλλαγές και πόσο θα μας άρεσε να ζούμε εδώ ή σε κάποια φαντασιακή χώρα. Εδώ ζούμε, εδώ είναι η πρώτη μας ευθύνη, μέσω εδώ εκφράζουμε και προωθούμε την υπερεθνική μας ευθύνη.
Ο παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας
Η Ελλάδα πρέπει να αναλογιστεί που μπορεί να ειδικευτεί και να γίνει απαραίτητη στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Το μνημόνιο και ο τρόπος που προωθείται από το κόμμα του Μνημονίου και της Πλεονεξίας σπρώχνει την Ελλάδα να ειδικευτεί σε τομείς φτηνής εργασίας, χαμηλού κοινωνικού κόστους και περιορισμένης τεχνολογικής ειδίκευσης. Κάτι τέτοιο σημαίνει επένδυση στην αναπαραγωγή με μεγαλύτερη ένταση και ποιοτικά σε χαμηλότερη στάθμη των σημερινών προβλημάτων. Διότι όπως υποστηρίζω το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι κύρια ούτε το έλλειμμα, ούτε το χρέος. Αυτά είναι αποτελέσματα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής και, πριν από όλα, της έλλειψης μιας ευρείας παραγωγικής βάσης. Το πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια σε εξειδικευμένη παραγωγική τόσο στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, όσο και στην αγροτική οικονομία καθώς και στην κάθετη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Οφείλεται, επίσης, το ελληνικό πρόβλημα στην αποσύνδεση της διαδικασίας της εκπαίδευσης από την ίδια την παραγωγική ειδίκευση της χώρας. Χρειάζεται να υπάρξει ένα σχέδιο ειδίκευσης της χώρας. Κατόπιν να προσανατολιστεί η οικονομική και εκπαιδευτική πολιτική στην επιτυχία αυτού του σχεδίου, όπως και στην «παραγωγή» ποιοτικά ειδικευμένων πολιτών με δημοκρατική προσωπικότητα.
Η χώρα πρέπει και μπορεί να ειδικευτεί σε τομείς υψηλής ειδίκευσης, δηλαδή, υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι η πληροφορική, η νανοτεχνολογία, η βιογενετική, η παραγωγή νέων μορφών ενέργειας καθώς και τομείς σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι υψηλή ιατρική και μόρφωση. Δεν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά με μιας. Μπορεί, όμως, να συγκροτήσει τις υποδομές, την παιδεία, τις επενδύσεις, τους νόμους της έχοντας ως κριτήριο ένα τέτοιο σχέδιο. Σε αυτή την περίπτωση οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και δημοκρατικοί εκσυγχρονισμοί έχουν πολύ περισσότερα περιθώρια και προοπτικές επιτυχίας παρά σήμερα που γίνονται κάτω από την πίεση της Λογιστικής και χωρίς ουσιαστικά κριτήρια ως προς το μέλλον της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Ανάλογα, μέσα από αυτή την ειδίκευση, η χώρα θα μπορεί να εξασφαλίζει υψηλούς μισθούς και πιο δίκαιη κατανομή εισοδημάτων και πλούτου.
Πολλαπλές ειδικεύσεις στο νέο διεθνές περιβάλλον
Ότι ισχύει για την οικονομία, ισχύει κατά αναλογία, και όχι ταυτόσημα, και με άλλες περιοχές δράσης. Ιδιαίτερα στην διεθνή πολιτική σκηνή, και ειδικότερα στην διπλωματική, η Ελλάδα πρέπει να ειδικευτεί. Μια ειδίκευση συμβολής στην επίλυση υπερεθνικών προβλημάτων, όσο και ενδυνάμωσης της θέσης της χώρας χάρη σε αυτή την συμβολή. Ουδείς στον σημερινό κόσμο χαρίζει το οτιδήποτε στον οποιονδήποτε. Κάθε θετικός πόντος στη παγκόσμια μάχη θέσεων κατακτιέται με κόπο. Όμως, επειδή η πολιτική είναι ένα πιο πολύπλοκο παιχνίδι που δεν οδηγείται στην επιτυχία μόνο με απευθείας χτυπήματα, αλλά κατά κανόνα με έμμεσα, η Ελλάδα θα πρέπει να δει με σαφήνεια ποια μπορεί να είναι η φωλιά ειδίκευσής της στην παγκόσμια πολιτική κονίστρα.
Ορισμένοι νομίζουν ότι μια χώρα μπορεί να κερδίσει θέσεις με κραυγές για τα δικαιώματά της. Όμως, συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, όσο πιο πολύ κραυγάζει κανείς για τα δίκαιά του, τόσο λιγότερο εισακούγεται, ιδιαίτερα αν έχει το μέγεθος χωρών όπως είναι η Ελλάδα ή η Κύπρος. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι θα μας λάβουν οι τρίτοι υπόψη αρκεί να προσαρμοζόμαστε στις δικές τους ανάγκες και λογικές. Μια τέτοια στάση οδηγεί στην «αξιοποίησή μας» από τρίτους, όχι στην αξιοποίηση των σχέσεών μας με τους τρίτους υπέρ των αναγκών μας. Εκτός αν κανείς πιστεύει ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκες, διότι κάτι τέτοιο είναι εθνοκεντρικό, ενώ οι τρίτοι έχουν ανάγκες, που κατά περίεργο τρόπο παρόλο που εξυπηρετούν τα δικά τους στενά συμφέροντα, αυτά δεν θεωρούνται ως εθνοκεντρικά. Πρόκειται, βέβαια, για λογική χωριάτη που θέλει να γίνει δούλος σε κοσμοπολίτες και όχι συμπεριφορά κοσμοπολίτη πατριώτη.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι με αφετηρία την ΕΕ, όπου ανήκει, να ειδικευτεί στη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην Δύση και την Ανατολή, ανάμεσα στις περισσότερες από τις BRIC και την Δυτική Ευρώπη. Να συμβάλλει, επίσης, στην επίλυση διεθνών προβλημάτων, στην διεθνή διαιτησία και διαπραγμάτευση. Με αυτό τον τρόπο θα συμμετέχει θετικά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις θέσεις και το κύρος της σε αυτό το γίγνεσθαι.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το μέλλον της χώρας και τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι πρέπει να ανοίξει και να γίνει έγκαιρα πριν βρεθεί η Ελλάδα για άλλη μια φορά απροετοίμαστη στις επερχόμενες αλλαγές. Η συζήτηση για το χρέος και τα ελλείμματα είναι απαραίτητη, αλλά όχι επαρκής. Αν μάλιστα περιοριστούμε μόνο στα πρώτα, τότε θα αποτύχουμε και σε αυτά.

Αναρτήθηκε από το Pres

Read more...

Αμοκ Μεϊμαράκη στη Βουλή...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7aawAnyTcFm-NJSJfjojx_0tH7qIuHrKN_pHaGeCTysBB1YYjyNR1-BiXjz2GacFFnaZhNbogObcw7ISX01BsdMU16IXwTx-zwD7A7ICxsfXbo13zhSoOId6mrFQjYr15453vnOB4eZ8/s400/meiama.bmpΜε εκφράσεις πεζοδρομίου, άρχισε να βρίζει τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Γ. Κοραντή μόλις είπε "καλημέρα". Τι ακριβώς του φώναζε ωρυόμενος...

Από τον Κοινοβουλευτικό
ΣΥΝΕΒΗ ΤΩΡΑ

Απίστευτες σκηνές σημειώθηκαν πριν από λίγα λεπτά στη Βουλή κατά την έναρξη της "κλειστής" συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων που θα ασχοληθεί (και) με το θέμα των υποβρυχίων.
Μπαίνοντας στην αίθουσα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιάννης Κοραντής χαιρέτισε ευγενικά όλους τους συναδέλφους τους λέγοντας "Καλημέρα σας...".
Ακούγοντας τον όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που βρισκόταν ήδη στην αίθουσα, εξεμάνη. Και με λεξιλόγιο πεζοδρομίου, άρχισε να φωνάζει και να χρησιμοποιεί χυδαίες εκφράσεις: "Πώς τολμάς και...
μου λες καλημέρα ρε α......, που θέλετε να με στείλετε σε προανακριτική; Θα σας γ.... όλους, ρε!".
Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε χαμός στην αίθουσα. Και το θέμα συζητείται ήδη σε όλόκληρη τη Βουλή!

Read more...

«Μας αγνόησε ο Ραγκούσης» λένε οι περιφερειάρχες

newpost.gr
«Μας αγνόησε ο Ραγκούσης» λένε οι περιφερειάρχες
Την αντίθεση τους στο γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε, όπως υποστηρίζουν, καμία από τις προτάσεις που υπέβαλλαν σε προηγούμενη επιστολή τους στο «Πρόγραμμα Ε.ΛΛ.Α.Δ.Α», εκφράζουν με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ράγκουση, οι περιφερειάρχες της χώρας.




Παράλληλα κάνουν λόγο για περιορισμένη δυνατότητα συμμετοχής των Κ.Α.Π. των περιφερειών στο εν λόγω πρόγραμμα και ως εκ τούτου ζητούν να προγραμματιστεί άμεσα συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς θα πραγματοποιηθεί με την ΚΥΑ καθορισμού του ποσοστού συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Read more...

Πλαφόν στα καύσιμα σε 13 νομούς της χώρας

Διαβάστε σε ποιους νομούς θα επιβληθεί


http://img.protothema.gr/1F244DF78585FD3CD584E2363E14BAF3.jpg

Πλαφον τιμών στο πετρέλαιο κίνησης με στόχο τη συγκράτηση των τιμών το καλοκαίρι υπέβαλε η ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας πριν από λίγη ώρα επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα του Protothema.gr που παρουσίαζε την εισήγηση της ΡΑΕ για το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επιβολή ανώτατων τιμών πώλησης πετρελαιοειδών στους νομούς Δωδεκανήσου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Γρεβενών, Έβρου, Ευρυτανίας, Κερκύρας, Καφαλλονιάς, Κυκλάδων, Λέσβου, Φωκίδος, Σάμου και Χίου. Πρόκειται για τις περιοχές εκείνες της χώρας, όπου η τιμή της αμόλυβδης έχει κυμανθεί σε πάνω από 1,7 ευρώ/ λίτρο και όπου παρουσιάστηκαν φαινόμενα τιμών ακόμα και κοντά στο 1,9 ευρώ/ λίτρο.

Όπως τόνισαν ο υπουργός και υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Ντίνος Ρόβλιας το μέτρο πάρθηκε με στόχο την τιθάσευση ανατιμητικών φαινομένων στη βενζίνη σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας κυρίως κατά τους θερινούς επόμενους μήνες.

Ειδικότερα ο κύριος Χρυσοχοίδης υπογράμμισε πως η παρέμβαση αυτή είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όσους επί σειρά ετών κερδοσκοπούν, ενώ ο κύριος Ρόβλιας υποστήριξε πως σε περίπτωση μη νέας συμμόρφωσης από τη μεριά των πρατηριούχων το μέτρο ενδέχεται να παραταθεί επ αόριστον.

Τέλος, υπουργός και υφυπουργός υπογράμμισαν πως πολύ σύντομα θα υπάρξει σχετική απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού η οποία ασχολείται με τη σύσταση καρτελ που οδηγεί σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας σε συνεννοήσεις ως προς τη διακύμανση των τιμών.

Read more...

Η φημολογία για ενδεχόμενη ελληνική αναδιάρθρωση άρχισε να... τρομάζει τις αγορές

Φόβοι για τις επιπτώσεις

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους, αλλά θα επιλέξει πιο ήπιες μεθόδους δανειακής ελάφρυνσης, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, εκτιμούν οι αναλυτές
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους, αλλά θα επιλέξει πιο ήπιες μεθόδους δανειακής ελάφρυνσης, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, εκτιμούν οι αναλυτές (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως κάνουν οι ειδικοί περί των αναδιαρθρώσεων αναλυτές του αγγλοσαξωνικού τύπου και των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, οι οποίοι σταθμίζοντας τα κόστη και τα οφέλη ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αποφαίνονται ότι επί του παρόντος κάθε απόπειρα αναδιάρθρωσης ισοδυναμεί με άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας.

Είναι χαρακτηριστικό το συμπέρασμα εκτενούς ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg: «Οι επενδυτές που προεξοφλούν χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως πρέπει να περιμένουν έως το 2012».

Για την ακρίβεια, οι ειδικοί εξακολουθούν να θεωρούν αναπόφευκτη την ελληνική χρεοκοπία. Ωστόσο, θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει τους προσεχείς έξι έως 12 μήνες από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να ξεχάσουν μέρος των απαιτήσεών τους, για δύο λόγους, όπως εξηγεί ο Παβάν Βαντβά, επικεφαλής αναλυτής της JPMorgan Chase στο Λονδίνο:

Πρώτον, για να μην προκληθεί ανήκεστος βλάβη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα -είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ελληνικού χρέους των 330 δισ. ευρώ, πάνω από το 60% όπως εκτιμούν πολλοί, κατέχουν οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες.

Δεύτερον, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης.

Σύμφωνα άλλωστε με αναλυτές της Deutsche Bank και της Rabobank International, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους, αλλά θα επιλέξει πιο ήπιες μεθόδους δανειακής ελάφρυνσης, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μια στρατηγική με την οποία ο υπόχρεος μειώνει τις οφειλόμενες δόσεις και κερδίζει χρόνο.

Ωστόσο, «ουδεμία επιλογή, συμπεριλαμβανομένης της επιμήκυνσης, στερείται κόστους», όπως σημειώνει ο Βαντβά της JPMorgan. «Το κόστος της αναδιάρθρωσης ουδείς μπορεί να το αποτιμήσει και μπορεί να είναι τεράστιο συγκρινόμενο με το κόστος της χορήγησης περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα», τονίζει στο Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκτιμά ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες κατείχαν στα τέλη του 2010 ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 91 δισ. δολαρίων και υπενθυμίζει ότι τα πενταετή ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης διαπραγματεύονται κοντά στο 55% της ονομαστικής αξίας τους.

Το Bloomberg αναφέρει επίσης ότι η Standard & Poor's έχει εκτιμήσει ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ίσως αναγκαστούν να διαγράψουν έως και το 70% του ελληνικού χρέους που κατέχουν.

Πρόκειται για αναφορές που προκαλούν αίσθηση, δεδομένου ότι είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι η έκθεση των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών στην ελληνική αγορά ομολόγων έχει μειωθεί περίπου στο ένα δέκατο του ποσού που, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ήταν στα τέλη του 2010.

Εναλλακτικός δανεισμός

«Η αναδιάρθρωση θα ξεκινήσει σαν ελληνική κωμωδία και να καταλήξει σαν ελληνική τραγωδία», εκτιμά ο Στιούαρτ Τόμσον της Ignis Asset Management. Και ο Γενς Μπάστιαν, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πιστεύει ότι οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν μια ελληνικού τύπου ευρωπαϊκή τραγωδία.

«Είναι πρόωρο και επικίνδυνο να προκρίνεται η αναδιάρθρωση ως η μοναδική βιώσιμη και εφικτή επιλογή για την Ελλάδα. Προτού ανοίξει κανείς το κουτί της Πανδώρας και προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες και για την πιθανή μετάδοση της κρίσης εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς και σε άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάστιαν.

Ο καθηγητής της Οξφόρδης υπενθύμισε ανάλυση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία ένα τραπεζικό σοκ θα εκτίνασσε το ελληνικό χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Υπενθύμισε επίσης ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν παραδεχθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγώσει τις πιστώσεις, ότι βρίσκονται ήδη έξω από τις αγορές και ότι απειλούν με εμβάθυνση την ελληνική κρίση.

Για να αποφύγουν το χειρότερο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν άλλους τρόπους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους προτού καταφύγουν στην αναδιάρθρωσή του, εκτιμά ο Γενς Μπάστιαν.

Στους εναλλακτικούς τρόπους περιλαμβάνεται «ο δανεισμός από το EFSF ή η αγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σαχινίδης ο αντι-σοσιαλιστής!

papaioannou

«Δεν είμαι θεωρητικός του σοσιαλισμού αλλά το τελευταίο διάστημα ανέτρεξα σε πολλά θεωρητικά κείμενα του σοσιαλισμού, σύγχρονα και παλαιότερα. Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κάποια αναφορά ότι είναι σοσιαλιστικό να παραλαμβάνεις ένα χρέος 320 δισ. και να παραδίδεις στην επόμενη γενιά χρέος 400 δισ. και βάλε. Δεν συμβαδίζει αυτή η αντίληψη με μια βασική προοδευτική αρχή, την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών», δηλώνει ο Φίλλιπος Σαχινίδης σε συνέντευξή του στην Κυριακάτική Ελευθεροτυπία.

Σωστό, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, αλλά η μια όψη του νομίσματος.

Περιμένουμε από τον Λαρισαίο να μας υποδείξει κάποια εκ των θεωρητικών σοσιαλιστικών κειμένων που διάβασε, τα οποία να υποστηρίζουν πως η ύφεση, η υψηλή ανεργία των νέων, τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι περικοπές των συντάξεων, η ασφυξία της αγοράς, η νεανική μετανάστευση και η δημιουργία μιας χαμένης γενιάς, αποτελούν σοσιαλιστικά πρότυπα.

Λ.Π.

Σχόλιο: Υπονόμευση η λέξη κλειδί. Υπονομεύει τον Σοσιαλισμό με λόγια και πράξεις


Read more...

Μίμης Ανδρουλάκης: κυβέρνηση "για τα πανηγύρια"...

Από το "ΔιαΔίχτυ"
Μίμης και πάλι
Tην διαφωνία του για μία ακόμα φορά με την πολιτική του φίλου του Γιώργου Παπανδρέου μας είπε (Βήμα FM 99.5) ο Μίμης Ανδρουλάκης, γτάνοντας μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση "για τα πανηγύρια". Η επίθεση Μίμη πάντως στρέφεται κατα των παιδιών του Γιώργου που "απέτυχαν". «Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η κυβέρνηση. Ο ανασχηματισμός απέτυχε, ήταν για τα πανηγύρια. Τα προβλήματα τα δημιουργούν οι άνθρωποι του Παπανδρέου στην...
κυβέρνηση, που αναδείχθηκαν σε ένα βράδυ».
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκτίμησε: «Να κάνεις εκλογές για να κάνεις ξανά τα ίδια, δεν έχει νόημα. Πρέπει να προσθέσεις κάτι στην πολιτική ζωή και να έχει αποτελέσματα».Σχετικά με το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Το ΠαΣοΚ έχει φτάσει σε οριακό σημείο και χρειάζεται αναμόρφωση. Αλλά είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να κάνει τη δουλειά που χρειάζεται η χώρα στην κρίση».«Πρέπει να παίξουμε μέχρι τέλους το παιχνίδι της αναμονής» απάντησε στο πότε η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, ενώ για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους είπε: «Κάτι πρέπει να κάνουμε. Αλλά... τάιμ άουτ στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση. Δεν λύνει το πρόβλημα». Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε και στις σχέσεις Παπανδρέου - Σημίτη: «Στενοχωριέμαι να μην μπορούν σ’ αυτήν την κρίση να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι και να ανταλλάξουν απόψεις».Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μίμη Ανδρουλάκη στον Βήμα FM 99.5 έχει ως εξής:
Για την πρόσφατη ανάρτηση στο blog του αναφορικά με το σχέδιο εξόδου από την κρίση, τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των υπουργών και τις λύσεις που προτείνει για το συντονισμό της:Είχα βάλει ένα κείμενο που έλεγε «μπορούμε να σωθούμε με λάθος χάρτη;». Καμιά φορά και με λάθος ανθρώπους, μπορεί. Λάθος χάρτης είναι, κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος που έχει συλλάβει η Ευρωζώνη το όλο ζήτημα και το ζήτημα των περιφερειακών χωρών. Η σύλληψη είναι λανθασμένη. Μπορείς να σωθείς, λέω εγώ; Υπό προϋποθέσεις ναι. Μπορείς.
Για την κυβέρνηση
Πού ξέρεις ότι ο Παπανδρέου στενοχωριέται γι’ αυτό που γίνεται. Δεν ξέρω. Μα την Παναγία, τα έχω χαμένα. Δεν ξέρω τι γίνεται, δεν κάνω ψυχανάλυση στον Παπανδρέου. Τον αγαπάω, τον στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις, αλλά σου λέει «εδώ κάνουμε brainstorming». Δεν είχαν καταλάβει από την πρώτη στιγμή πού πάμε να κυβερνήσουμε. Λέτε εσείς, που είστε ποδοσφαιρικοί, ότι οι μάχες χάνονται από τα αποδυτήρια. Ότι οι μάχες κερδίζονται ή χάνονται πριν οι στρατοί βγουν στο πεδίο της μάχης. Ενός αρχικού λάθους, δηλαδή, μια αρχική προσέγγιση της διακυβέρνησης αμέριμνη με φρου-φρου κι αρώματα, πράσινα ποδήλατα και πράσινες κυριακάτικες εκδρομές, αυτό έχει αφήσει ίχνη. Μπορεί να έχει αφήσει ένα σοκ αυτή η ιστορία και θυμάστε ότι η κυβέρνηση στην κρίση είχε ένα καλό τρίμηνο, αλλά ανακυκλώνεται αυτό. Και η σύνθεση της κυβέρνησης και τα άτομα, δηλαδή, δεν της επιτρέπει να φτάσει στο ύψος των περιστάσεων. Αν διαβάσετε το «Ε! Πρόεδρε!», θα διαβάσετε ότι με λεπτομέρειες περιγράφω πώς αυτά θα συντελεστούν.Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η κυβέρνηση. Κάτι πρέπει να κάνει. Έχει κάνει ανασχηματισμό, απέτυχε. Ήταν για τα πανηγύρια. Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να πάρει ένα από τα οργανωτικά σχήματα και να το λειτουργήσει. Παλιά, ας πούμε, είχε ο Σημίτης κυβερνητική επιτροπή. Μαζεύεις τρεις δυνατούς υπουργούς που όταν πάρουν τηλέφωνο, θα κάτσει προσοχή ο άλλος. Όχι όπως τώρα. Δεν έβαλε τον Ραγκούση, το παιδί, και τι να κάνει; Την πρώτη μέρα τον άδειασαν πέντε-έξι, τι να κάνει; Ατυχές σχήμα.Δεν μπορώ να πω και δεν είναι σωστό ποιος θα ήταν καλός συντονιστής. Ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι. Και ο Βενιζέλος. Αλλά τον Βενιζέλο, αν τον βάλεις και μετά τρέχει ο καθένας να προλάβει να κερδίζει το αυτί και την καρδιά του Παπανδρέου, τα προβλήματα τα δημιουργούν οι άνθρωποι του Παπανδρέου στην κυβέρνηση. Δεν είδα εγώ να τα δημιουργούν ούτε ο Βενιζέλος ούτε ο Λοβέρδος ούτε άλλος κανείς. Τα δημιουργούν αυτοί που είναι γενικά του περιβάλλοντος και μέσα σε ένα βράδυ αναδείχθηκαν από τον Παπανδρέου από του μηδενός. Ποιος τα δημιουργεί, λοιπόν; Δεν ξέρω αν είναι το Μαξίμου, είναι μια νοοτροπία του περιβάλλοντος, όπως τη λέμε, ο διαγκωνισμός του περιβάλλοντος. Αυτοί οι διαγκωνισμοί πρέπει να τελειώσουν με το μαχαίρι. Αλλά κι αυτό είναι ένα οργανωτικό σχήμα. Μπορεί να λένε ότι έτσι έχουμε πολλά πρόσωπα που τσακώνονται, που ο καθένας κάνει τις δημόσιες σχέσεις του.Πρέπει όμως η κυβέρνηση να αποκτήσει μια συνοχή, διότι έχει έναν κάβο να περάσει και δεν υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις. Και να κάνεις εκλογές, ποιος θα βγει; Είναι έτοιμα τα κόμματα να στηρίξουν μια κυβέρνηση; Δεν είναι έτοιμα, το βλέπεις. Ή αυτά που διαβάζω ότι θα φτιάξουμε την «κυβέρνηση των αρίστων»; Παναγία μου, αυτά μακριά από εμάς! Τον έρμο τον Παναθηναϊκό σκέφτομαι, ο οποίος έκανε «κυβέρνηση των αρίστων». Άριστοι είναι οι άνθρωποι, δε λέω, αλλά δεν μπορεί να διοικηθεί η Ελλάδα όπως ο Παναθηναϊκός.Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αν θυμάστε το «Ε! Πρόεδρε!» προεκλογικά, προειδοποίησα τον Παπανδρέου προεκλογικά ότι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Να βάλει δυο-τρία πρόσωπα ευρύτερης συναίνεσης. Δηλαδή, να εξασφαλίζουν τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης και άλλων δυνάμεων. Προεκλογικά όμως. Αυτά έχουν πια καεί τώρα. Είμαστε σε μια άλλη φάση. Πρέπει να πάμε μ’ αυτήν την κυβέρνηση, να συμμαζευτεί και να κάνει δουλειά. Είναι μαραθώνιος αυτός, δεν είναι 100άρι. Θέλει τέμπο όλο αυτό. Μακρά είναι η πορεία. Έκανε η κυβέρνηση, όμως, αυτό που ήταν εύκολο. Το να κόψεις οριζόντια, αυτό ήταν κάπως εύκολο. Τώρα όμως μπαίνεις σε ένα δύσκολο πεδίο που απαιτεί υψηλότερες ικανότητες. Και εδώ πρέπει να δώσει μάχη η κυβέρνηση.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:
Πρέπει να φέρεις μια ατζέντα καινούργια, να τη φέρεις στο λαό και να ζητήσεις νομιμοποίηση καινούργια για ένα αποτέλεσμα. Είχε διάφορες ευκαιρίες ο Παπανδρέου, αλλά θα δούμε. Όταν θα έχεις εναλλακτική λύση, γιατί σε ενδιαφέρει η χώρα. Να κάνεις εκλογές για να κάνεις ξανά τα ίδια, τι νόημα έχει; Πρέπει κάτι να προσθέσεις στην πολιτική ζωή, να έχει αποτελέσματα.
Εδώ πια πρέπει να τα ξεχάσουμε αυτά. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο κίνδυνο. Ποια ύφεση; Γιατί υπάρχει ύφεση που έχει στοιχεία δημιουργικής καταστροφής – που χτυπάω πάτο, σηκώνομαι και εμφανίζω στοιχεία δημιουργικής αντιστροφής – και ύφεση που πεθαίνεις. Πέφτεις, πέφτεις, πέφτεις από τα 30.000 πόδια. Άρα, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Το να είμαστε αυτοδύναμοι, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Είμαστε σε ένα σενάριο τώρα και πρέπει να σκεφθούμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να μην έχουμε μυωπία, αλλά να μπορούμε να δούμε και κοντά, τους επόμενους δυο-τρεις μήνες. Να πάρεις τη δόση. Το επίσημο σενάριο, που είναι σήμερα και η «επέτειος» του Μνημονίου, έχει πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίας και το λέγαμε εξαρχής όλοι.
Για την κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα γενικότερα και τις απόψεις των εκπροσώπων του:
Είναι μια πραγματικότητα που έτσι κουτσοπορευόμαστε. Νομίζουμε ότι υπάρχει κίνημα, αλλά έτσι αυτά δεν συγκροτούν κάτι που δίνει διέξοδο. Ο ένας δείχνει τον άλλον, αλληλοκαταγγελλόμαστε, βγαίνουν στο προσκήνιο δυνάμεις απολίτικες αυτή τη στιγμή, όπως το «Δεν πληρώνω»...Ένας λόγος υπάρχει αυτή τη στιγμή να ξαναψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ: αυτή τη δουλειά. Δεν υπάρχει άλλος. Χρειαζόμαστε νέες φωνές στις παλιές «φωλιές», αλλά και νέες φωνές και σε καινούργιες «φωλιές». Να υπάρχουν κινήματα πολιτών κτλ., αλλά να μας πουν τι να κάνουμε. Το να κάνει καθένας κριτική, δεν ωφελεί. Πρέπει να απαντήσουμε τι να κάνουμε. Εκεί φτάνει το ζήτημα. Χρειαζόμαστε, άρα, συμβουλές από πολλές πλευρές. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που λέγεται ΠΑΣΟΚ, που είναι ο μεγάλος χώρος που αρχίζει από τις παρυφές της Δεξιάς και φθάνει ως τις παρυφές της κομμουνιστικής Αριστεράς, ένας ευρύτερος χώρος σοσιαλιστικός, της Κεντροαριστεράς, έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο που χρειάζεται μια ριζική αναμόρφωση. Όπως η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία το 1958 έκανε το «μπαμ» και μια τομή, έτσι χρειαζόμαστε και εμείς μια τομή. Αλλά στην κρίση, να το ξέρουμε ότι δεν υπάρχει άλλος από το ΠΑΣΟΚ για να κάνει αυτή τη δουλειά.Μακάρι να μπορέσει και ο Σαμαράς να κάνει κάτι, αλλά ακόμη δεν μπορεί να διανοηθεί ούτε ο ίδιος ότι, αν αύριο το πρωί του έλεγαν να πάρει την εξουσία, θα έλεγε με αυτό το καλαματιανό ύφος: «Δεν την πατάμε». Όπως θα έκανε το ΚΚΕ και η Αλέκα. Θα πει να τα αφήσουν αυτά και τις μαγκιές...Ο Καραμανλής ήταν σοφός άνθρωπος. Δεν κυβερνούσε καθόλου! Αλλά δεν είπα ότι ο Σαμαράς δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Μακάρι να δημιουργήσει κάποια στιγμή την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να κάνει κάτι. Μπορεί να παίξει ρόλο, διότι η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που μπορεί να παίξει ρόλο, δεν είναι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.Στο Μνημόνιο, όμως, βλέπεις ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση από αυτή που φαίνεται. Πιστεύει κανείς ότι η Ν.Δ. αντιπροσωπεύει κάποια εναλλακτική λύση; Όχι, βέβαια. Προσπαθεί να δει ο ένας ή ο άλλος αυτά που λέω εγώ και άλλοι βουλευτές που ασκούμε εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση, μαζεύει τα στοιχεία και μεταβάλλει ανάλογα την πολιτική της. Είναι σαν μια φράξια του ΠΑΣΟΚ και αυτή. ΠΑΣΟΚ είναι, δηλαδή, η Ελλάδα. Έτσι είναι, αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει αυτή η πραγματικότητα να μεταβληθεί ριζικά στην πορεία. Όχι σπασμωδικά στην κρίση. Και ο Παπανδρέου δεν έλυσε, κατά τη γνώμη μου, αυτό το αίτημα που υπάρχει καιρό. Ενός ανασχηματισμού βαθέος αυτού του χώρου. Δεν το κατάλαβε, δεν το έλυσε. Σιγά-σιγά ευρύτερες δυνάμεις αυτού του χώρου θα το καταλάβουν και θα προχωρήσουμε. Αυτό που προέχει, όμως, είναι να σωθούμε και να κρατήσουμε το κεφάλι έξω από το νερό. Μην ξεχνάτε ότι έκανα προεκλογική εκστρατεία κόντρα σε όλο αυτό το κλίμα. Ο Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος. Ποιοι εισηγούνταν στον Παπανδρέου αυτήν την αμεριμνησία, το «τα λεφτά υπάρχουν»; Είναι οι ίδιοι άνθρωποι σήμερα. Οι ίδιοι. Υπουργοί. Άντε και ο Στίνγκλιτς, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, παραπλάνησε άθελά του τον Παπανδρέου, διότι είναι ένας παλιού τύπου κεϋνσιανός. Σου λέει ότι «τα λεφτά υπάρχουν», διότι στην Αμερική υπάρχει η μηχανή που τα κόβει. Δεν την έχω, όμως, εγώ εδώ αυτή τη μηχανή. Ο Στίνγκλιτς είναι ο καλύτερος ζων οικονομολόγος, αλλά από την αρχή στο μυαλό του είχε ένα πείραμα. Θέλει το ΔΝΤ να μετεξελιχθεί σε εκδότη παγκοσμίου χρήματος και μεγάλο διαχειριστή του παγκοσμίου χρέους. Είναι ένας μεγάλος στόχος, αλλά μακροπρόθεσμα θα είμαστε νεκροί όλοι. Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να ήταν στο μυαλό του η αρχή γι’ αυτό το πείραμα. Αλλά σ’ αυτό το ζήτημα χρειάζεται ένας άλλος θεσμός, όπως το είχε βάλει στο μυαλό του ο Κέυνς το 1947 με το παγκόσμιο νόμισμα και ένα άλλο ΔΝΤ. Αυτό θα έρθει κάποια άλλη στιγμή, με τα τραβηκτικά δικαιώματα που ήδη υπάρχουν, σε μια μορφή τους, στο ΔΝΤ. Αλλά είναι πολύ μακροπρόθεσμος.Δεν είναι λοιπόν ο Παπανδρέου. Προεκλογικά χάθηκε το παιχνίδι και εκεί ήμουν αντίθετος εγώ, υποχρεωμένος λόγω της ιστορίας μου από την Αριστερά να βγω από το κάδρο της εξουσίας. Γιατί ήξερα τι πρόκειται να έρθει.
Για τις τράπεζες και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη:
Ορισμένοι φαντάζονται την ευκαιρία να ξαναγυρίσουμε στην εποχή που κανόνιζε ο υπουργός ποιος θα πάρει δάνειο. Αν δεν είχε κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτήν την αλλαγή στον τραπεζικό τομέα, όλες οι τράπεζες θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση, όπως είναι η Αγροτική που την έφαγε το πολιτικο-συνδικαλιστικό σύστημα. Να ξέρουμε και τι έχουμε κατακτήσει. Εάν η Ελλάδα είχε το ¼ της τραπεζικής κρίσης της Ιρλανδίας ή το 1/3 της κρίσης της Ισπανίας στις κρατικές τοπικές αποταμιευτικές τράπεζες, αυτή τη στιγμή θα ζούσαμε μια καταστροφή μεγαλύτερη από τη Μικρασιατική. Αν υπήρχε συγχρονισμός, δηλαδή, της κρίσης του δημοσίου χρέους με την τραπεζική κρίση. Αυτά να τα ξέρουμε, γιατί βγαίνουν τα στυλάκια και λένε διάφορα.Άρα, λοιπόν, το θέμα της ανάπτυξης εξαρτάται από το ότι οι τράπεζες δεν δίνουν λεφτά. Το πρόβλημα που διαμόρφωσαν μια κοινωνία όχι αγωνιστών στη ζωή, ανθρώπων με δημιουργικότητα, καινοτομία, ρίσκα, αλλά ανθρώπων του εύκολου χρήματος. Είναι ένα ανθρωπολογικό εμπόδιο στην ανάπτυξη. Χρειάζεσαι μια γενιά-Αργοναύτης, που θα μπει μπροστά στην καινοτομία και τη δημιουργία, την περιπέτεια. Να κάνει κάτι, όχι εύκολα λεφτά από το κράτος.Στο θέμα της ανάπτυξης, στο υφεσιακό Μνημόνιο, μπορείς να κάνεις κάτι και το έλεγα από την αρχή χωρίς δραματοποιήσεις όπως ο Σαμαράς, που λέει «ανατροπή του Μνημονίου» - τώρα το άλλαξε, το πήρε από εμάς. Λες, δηλαδή: εάν σώνει και καλά πρέπει να πιάσεις τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής του Μνημονίου, θα τους πλησιάσεις. Ένα 20% δεν θα το πιάσεις, γιατί είναι εξωπραγματικοί οι στόχοι. Λες, λοιπόν, να σου αναγνωρίσουν ένα χρέος παραγωγικό. Δεν μπορείς να κόβεις συνέχεια, όπως κάνει αυτή η κυβέρνηση, το πλάνο των δημοσίων επενδύσεων. Πρέπει υποδομές και τομείς να δώσουν ανάσα. Επίσης, ιδιωτικές επενδύσεις. Τώρα, ο Χρυσοχοΐδης κάνει κάτι. Μην ξεχνάτε ότι φτάσαμε ένα χρόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης και δεν έγινε τίποτα. Αλλά και πού είναι τα λεφτά, βέβαια, για να κάνεις κάτι. Χρειάζεσαι τη δυνατότητα για δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή να βγουν από την προσαρμογή ή αυτό που έλεγα εγώ και άλλοι βουλευτές από την πρώτη στιγμή που βγήκε αυτή η κυβέρνηση: να δεις την ύφεση. Διότι όταν έχεις μια τόσο μεγάλη φούσκα, είναι όταν δανείζεσαι και δεν μπορείς να ξεπληρώσεις τα δάνειά σου και συνεχώς δανείζεσαι. Φούσκα, φούσκα, φούσκα όλο αυτό και αναγκαστικά έχεις ύφεση. Αλλά η ύφεση να έχει τα στοιχεία μιας δημιουργικής καταστροφής. Να πιάσεις, δηλαδή, πάτο και να ξανανέβεις. Εδώ πρέπει να συγκεντρωθεί η κυβέρνηση: σε λίγα και καλά. Από την αρχή το φώναζα, αλλά ο Παπανδρέου νομίζει ότι το να ανοίγεις διαρκώς τα θέματα και να ψηφίζεις διαρκώς νομοσχέδια... Το τελικό αποτέλεσμα είναι λίγα και καλά. Υπάρχουν ορισμένοι κρίκοι που πρέπει να τους πιάσεις δυνατά. Τους ξέρεις και επτά μήνες τους έχεις αφήσει. Ακούς υπουργούς να ταξιδεύουν στο Πεκίνο, Αστακοί... Παναγία μου! Τι πράγματα είναι αυτά! Τι είναι αυτά; Θα κάνει απεργία, λέει, η ΔΕΗ την επόμενη εβδομάδα για την ιδιωτικοποίηση. Ποια ιδιωτικοποίηση; Αυτά είναι “Astakos line”. Αέρα-πατέρα. Δεν υπάρχουν σχέδια! Όλα στον αέρα!
Για το πώς η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές και τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους:
Οι αγορές προτιμούν το υπολογισμένο ρίσκο από την ασάφεια στις προοπτικές και τη μακροπρόθεσμη αναμονή. Δεν περιμένουν μέχρι το 2013. Μέχρι τότε, βυθίζεται στην ύφεση και στην παγίδα του χρέους και φθάνεις στο σημείο να περιμένεις να βγεις στις αγορές του χρόνου τέτοιες μέρες – δεν νομίζω να υπάρχει σοβαρός άνθρωπος να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει, εκτός και αν συμβεί ένα θαύμα, δίνουμε μια πιθανότητα 5% ότι μπορεί. Άρα, θα χρειαστούμε του χρόνου και άλλα λεφτά. Θα μας τα δώσουν; Μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι της αναμονής – που εγώ δεν συμφωνώ – αλλά να το τραβήξουμε μέχρι τέλους. Μέχρι τα άκρα. Άντε να μας δώσουν του χρόνου λεφτά, να πάρουμε μια ανάσα, να πάμε στο 2013. Αφού φάγαμε το γάιδαρο, η ουρά θα μας πειράξει; Να μας ξαναδώσουν, λοιπόν, λεφτά το 2013 και μετά ας κάτσουν αυτοί να δουν τι θα κάνουν. Αυτό είναι το μυστικό που αλλάζουν στάση οι Γερμανοί: αν φτάσουμε έτσι στο 2014, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα είναι επίσημο. Θα είναι στην ΕΚΤ και στα κράτη της Ευρωζώνης, οπότε εμείς δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε. Είναι σχήμα πυραμιδικό, δεν είναι βιώσιμο το χρέος με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τους όρους αποπληρωμής. Οπότε; Ή θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών, κάτι που πολιτικά είναι δύσκολο έως αντίθετο ή για να κάνουν διακανονισμό του ελληνικού χρέους να βγάλουν ένα ευρωομόλογο. Αυτό που ήθελα εγώ να γίνει στην αρχή. Στο «ταμείο διάσωσης 1» να υπάρχει ένα μέγεθος και αρμοδιότητα να κάνει διακανονισμό του ελληνικού χρέους ακόμη και όταν ήταν 130-140%. Ένα συντεταγμένο αναπρογραμματισμό του, που μπορείς να κάνεις ακόμη και τώρα. Διότι αν σου φύγει παραπάνω, τι να κάνεις;
Ο Μ.Ανδρουλάκης μιλά για την οικονομία
Θυμήθηκαν τώρα ορισμένοι τη φιλική αναδιάρθρωση. Μα αν το χρέος πάει στο 150-160%, δεν σου λύνει το πρόβλημα. Εκτός αν κερδίσεις τώρα λίγο χρόνο, κάνεις μια φιλική αναδιάρθρωση – δεν τη συστήνω, σενάρια κάνω – να πάρουν ακόμη ένα τράτο οι τράπεζές σου, ώστε να προσπαθήσουν το 2014 να έχουν αποπληρωθεί στη λήξη τους τα ομόλογα και να είναι ασφαλείς. Να κερδίσεις λίγο χρόνο, λοιπόν. Παίζουμε ένα παιχνίδι με το χρόνο. Τον κερδίζουμε ή τον χαραμίζουμε; Αυτό είναι το στοίχημα. Διότι η στρατηγική της Ευρώπης είναι διαφορετική. Εγώ που εκπροσωπώ την άλλη στρατηγική, που και ο Παπανδρέου μέσα του δεν ξέρω τι σκέφτεται, αφού τους όρους του Μνημονίου τους επέβαλε η Γερμανία, δεν θυμήθηκα την αναδιάρθρωση αφού ψήφισε η Ευρωζώνη στις 25 του Μάρτη και έληξε το ζήτημα. Έδωσα από την πρώτη στιγμή το πώς μπορεί η Ελλάδα να επανατοποθετήσει το ζήτημα στην Ευρωζώνη. Και δεν είναι μόνον η Ελλάδα. Είναι και η Πορτογαλία και η Ισπανία και είναι ευρωπαϊκό το ζήτημα. Μη νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο. Έχει πάρει άλλες διαστάσεις πια το ζήτημα και είναι άλλοι οι συντελεστές.Μέσα σ’ αυτήν την ιστορία, λοιπόν, έγινε ό,τι έγινε. Αλλά μέσα σ’ αυτήν την ιστορία δεν μπορούμε να χαθούμε. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Το πρώτο είναι – και γι’ αυτό είπα τάιμ-άουτ στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση εγώ, που 40-50 μέρες δεν έχω πει λέξη γι’ αυτό το ζήτημα – να μην κάνουμε θεωρίες. Δεν λύνει όμως η αναδιάρθρωση το θέμα. Και θα κόψεις κράτος 20% - και όταν λέω κράτος εννοώ να κόψεις κράτος, όχι αυτά τα καραγκιοζιλίκια που κάνει η κυβέρνηση. Και να κόψεις και να πουλήσεις. Θα κόψεις 20% κράτος, θα βάλεις σε ενέργεια τα υβρίδια της ανάπτυξης που δεν έχει κάνει τίποτα σε ένα χρόνο. Η ανάπτυξη θριαμβεύει μόνο στα φόρουμ και τις συνεντεύξεις ορισμένων υπουργών και την έκαναν και «πράσινη», θεός και ψυχή μας!
Για τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής:
Μέτρα για τη φοροδιαφυγή; Καλό είναι αυτό, αλλά δεν παύει να είναι το έκτο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται και αυτό φέρνει μια διαρκή αναστάτωση στην αγορά και την οικονομία. Όλα αυτά δημιουργούν έναν πανικό, αλλά πρέπει να το στηρίξουμε και αυτό το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα ο Παπακωνσταντίνου με όλες μας τις δυνάμεις. Καινοτομία, όμως, στην Ελλάδα θα ήταν να τα καταργήσεις όλα αυτά και να φέρεις ένα μόνο νομοσχέδιο με 10-15 σελίδες και να αποτρέψεις την επαφή του φορολογούμενου με τις υπηρεσίες. Δυο-τρία πράγματα, ένα δημοκρατικό πραξικόπημα.
Για τις σχέσεις Παπανδρέου - Σημίτη:
Στενοχωριέμαι πάρα πολύ μέσα σ’ αυτήν την τρομακτική κρίση που κρίνεται το μέλλον της πατρίδας ένας πρωθυπουργός και ένας πρώην πρωθυπουργός να μην μπορούν να καθίσουν και να ανταλλάξουν σκέψεις. Εγώ μάλιστα είχα πεί ότι ο Σημίτης, επειδή είχε ένα κύρος στην Ευρώπη, θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στη διεθνή διαχείριση του χρέους. Όταν έλεγα και ζητούσα από τον Παπανδρέου να φτιάξει ένα στρατηγικό κέντρο για το χρέος, τι εννοούσα, τι φανταζόσασταν; Ο Παπανδρέου δεν έχει ούτε οικονομικό σύμβουλο. Ο ταλαίπωρος ο Παπακωνσταντίνου σκοτώνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, από εδώ και από εκεί, μέσα στο χάος, τι να προλάβει; Να υπάρξει, λοιπόν, ένα στρατηγικό κέντρο για το χρέος και να καταθέτουμε τις απόψεις μας. Έχω δουλέψει πολύ για το χρέος.
Ο Μ.Ανδρουλάκης για Παπανδρέου-Σημίτη
Ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει κάτι, όπως ένας σύζυγος δεν λέει στη γυναίκα του ότι έχει αποφασίσει να κάνει μοιχεία. Άλλο τι λέει ένας πρωθυπουργός και άλλο τι λέει ένας πρώην πρωθυπουργός. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση. Η παρέμβαση του Σημίτη θα ήταν έγκαιρη αν γινόταν κατ’ ιδίαν ή δημόσια, αλλά έγκαιρα. Διότι είναι θέμα απόφασης της Ε.Ε. – γιατί αφορά την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα η αναδιάρθρωση.Έγινε εκπρόθεσμη η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Όταν, δηλαδή, οι Γερμανοί άρχισαν να μην σκέφτονται να μας δώσουν και τα άλλα που έλεγαν. Αλλά δεν έχει σημασία. Μπορεί ο Σημίτης να εκτίμησε με την πείρα που έχει ότι έπρεπε να σπάσει το ταμπού της αναδιάρθρωσης. Όμως, δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Έπρεπε να υπάρξει μια συνεννόηση. Λυπάμαι που δεν υπάρχει αυτή. Δηλαδή, συμπάθειες και αντιπάθειες ξεπερασμένες παίζουν ακόμη ένα ρόλο. Διαγκωνισμοί ξεπερασμένοι.Νομίζω ότι στην περίπτωση αυτή, αυτός που είναι πρωθυπουργός πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να μιλήσει με τον άλλον. Να λήξουν αυτές οι καταστάσεις. Δεν μπορεί, δηλαδή, να υπάρχουν τέτοιες μνησικακίες.
Για τη σχέση του με τον Χαρίλαο Φλωράκη:
Μέχρι τέλους! Με τον Χαρίλαο, ο οποίος έπρεπε να με διαγράψει για λόγους στρατηγικής τότε, έγραψα ένα κείμενο σε τέσσερις συνέχειες στα «ΝΕΑ» για την ανασύνθεση της Αριστεράς που ήταν και η αιτία ουσιαστικά (της διαγραφής), αλλά το προηγούμενο βράδυ έφαγα μαζί του και με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Φάγαμε μαζί, κλάψαμε μαζί, αλλά έμεινα μέχρι το τέλος πιστός στην ιδεολογία του Χαρίλαου, παρ' ότι ήμουν αντίθετος. Δεν έχει σημασία, όμως, τον έβλεπα σαν μια μορφή της ελληνικής ιστορίας και κράτησα τη φιλία μέχρι τέλους, ό,τι και να έλεγε το ΚΚΕ. Μ’ ακούσατε ποτέ να λέω κάτι κατά του ΚΚΕ, αυτήν την αρρώστια των πρώην να τσακώνονται; Εγώ ποτέ. Ο Πάγκαλος τσακώνεται. Ο Πάγκαλος, που έφτασε μέχρι την 12η Ολομέλεια, τσακώνεται με το ΚΚΕ. Έμμονη ιδέα. Ενώ το πρόβλημα της Ελλάδας είναι διαφορετικό, δεν είναι τώρα αυτό.
Για το «τέλος» του Οσάμα Μπιν Λάντεν:
Πριν μια εβδομάδα, κάτι έγινε. Το έχω κόψει και το έχω σημειώσει, οι Financial Times είχαν ένα άρθρο ότι οι Αμερικανοί πρέπει να τα μαζεύουν σιγά-σιγά. Αλλά μίλαγε ότι υπάρχουν υψηλού επιπέδου επαφές μεταξύ Ταλιμπάν και μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ζητούν να ανοίξουν γραφείο πολιτικό είτε στην Άγκυρα είτε στο Λίβανο είτε στο Πακιστάν και το ζητάνε από τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν τους έχουν δώσει την έγκριση μέχρι στιγμής. Το τι θα κάνουν οι Ταλιμπάν, είναι γνωστό. Και μου πέρασε αστραπιαία από το μυαλό: «λες να καρφώσουν και τον Μπιν Λάντεν;». Να που βγήκε, διότι καρφί είναι αυτό. Τον έδωσαν καθαρά. Διότι ήθελαν οι Ταλιμπάν να ξεφορτωθούν αυτήν την υπόθεση, την Αλ Κάιντα και να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν.Το πρόβλημα είναι ότι – ανάθεμά το – εμείς, ο Παπανδρέου δεν έχει Μπιν Λάντεν για να πιάσει και κανένα. Αυτό είναι το πρόβλημα...!

Αναρτήθηκε από sibilla

Read more...

Ο "ΦΙΛΟΣ" ΑΘΕΜΠΙΓΙΟ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ!


Ρεπορτάζ : Θανάσης Τσίτσας
(από την Ελευθεροτυπία)
Το Κατάρ απέσυρε οριστικά το ενδιαφέρον του για την τουριστική και εμπορική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της «Ε», το νέο φιάσκο οφείλεται σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία μπλόκαρε την...
απευθείας ανάθεση στο Κατάρ, προκαλώντας την οργή των αξιωματούχων του, που κατηγορούν την κυβέρνηση Παπανδρέου για ερασιτεχνική διαχείριση.

Παμπούκης και Αχμάντ αλ Σαγέντ.
Το «όραμα» του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, για το «Σέντραλ Παρκ της Αθήνας»... ξέμεινε από χρηματοδότες αφού τα πετροδολάρια του Κατάρ δεν θα ρεύσουν τελικά στο «φιλέτο» του Ελληνικού. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Invenstment Authority (QIA), Αχμάντ αλ Σαγέντ, ειδοποίησε πριν από δέκα ημέρες τον υπουργό Επικρατείας ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για την επένδυση στο Ελληνικό. Το νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης Παπανδρέου έρχεται επτά μήνες μετά το πρώτο φιάσκο της ματαίωσης της επένδυσης στον Αστακό -και πάλι από το Κατάρ- για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τα πρώτα «μαύρα» σύννεφα για την υλοποίηση της επένδυσης είχαν εμφανιστεί από τα τέλη του 2010. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ε», το Κατάρ κάνει τελικά πίσω κυρίως για τρεις λόγους:

**Πρώτον, η Γερμανία πίεσε παρασκηνιακά την Ε.Ε. για να «εμποδίσει» την Αθήνα να προχωρήσει η συμφωνία με την QIA. Τα επιχειρήματα, που τέθηκαν μέσω Βερολίνου από πολύ νωρίς, ήταν ότι μια απευθείας ανάθεση της επένδυσης στην QIA, έτσι όπως τη σχεδίαζε η κυβέρνηση, αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και ότι θα έπρεπε να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός γιατί υπήρχαν και «ευρωπαϊκές εταιρείες» που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν.

**Δεύτερον, τα μηνύματα των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν στόχο τον «αδιαφανή» ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα, Χοσέ Αθεμπίγιο, ο οποίος είχε αναλάβει χωρίς διαγωνισμό το σχέδιο μελέτης. Η ελληνική κυβέρνηση για να παρακάμψει τον σκόπελο δικαιολόγησε στην Ε.Ε. ότι «ο Αθεμπίγιο είναι προσωπικός φίλος του Ελληνα πρωθυπουργού και θα κάνει τη μελέτη αμισθί». Οταν όμως δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ από τη διυπουργική επιτροπή, οι «ενδιαφερόμενοι ανταγωνιστές» στην Ε.Ε., μια ισπανική και μια ολλανδικών συμφερόντων εταιρείες, «τσεκάρισαν» ότι ως σύμβουλος εμφανίζεται η εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS).

Ενας εκ των ιδιοκτητών της συγκεκριμένης εταιρείας είναι και ο Ισπανός αρχιτέκτονας. Οι «Ευρωπαίοι ανταγωνιστές» άφησαν υπονοούμενα ότι ο πλασαριζόμενος ως «φίλος του πρωθυπουργού» δεν εργάζεται «αμισθί» και φρόντισαν να το διοχετεύσουν μέσω συγκεκριμένων καναλιών στις Βρυξέλλες.

**Τρίτον, οι διαφορές των δύο πλευρών, που υπήρχαν σε σχέση με τους «όρους συνεκμετάλλευσης», ήταν αγεφύρωτες. Εμπλοκή δημιουργήθηκε όταν η Ντόχα πληροφορήθηκε ότι από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού, τίτλους καθαρής ιδιοκτησίας έχουν μόνο τα μισά, κάτι που έθετε σε κίνδυνο την επένδυση λόγω πιθανών δικαστικών προσφυγών. Επίσης, οι απαιτήσεις της QIA κρίθηκαν «υπερβολικές» για να ικανοποιηθούν, αφού η κυβέρνηση θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τους τοπικούς φορείς και το μοντέλο πράσινης ανάπτυξης που διαφημίζει στις επενδύσεις. Το Κατάρ φέρεται επίσης ότι αξίωνε την αξιοποίηση μέχρι και 70% της συνολικής έκτασης του Ελληνικού, πράγμα που στην πράξη θα ακύρωνε την «οραματική διακήρυξη» της κυβέρνησης ότι πρόκειται να παραδώσει ένα «Σέντραλ Παρκ» στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Οι προαναφερθέντες λόγοι προκάλεσαν τελικά τη ρήξη μεταξύ Αθηνών-Ντόχα, η οποία και επιχειρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα να αποσιωπηθεί. Οι αξιωματούχοι του Κατάρ εμφανίζονταν «εξαγριωμένοι» με την ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο για έλλειψη επαγγελματισμού και ενός συγκεκριμένου business plan. «Οι Καταριανοί έφυγαν βρίζοντας» αναφέρθηκε επί λέξει στην «Ε». Ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, έχει αρχίσει να ενημερώνει συγκεκριμένους τραπεζικούς παράγοντες και ήδη αναζητεί εναλλακτικά επενδυτικά σχήματα από την ευρωπαϊκή ήπειρο και την Ασία.

«Οικονομική Γιάλτα»

Οι πηγές της «Ε» εντάσσουν την παρέμβαση της Ε.Ε. -και κατ' επέκταση της κυβέρνησης Μέρκελ- στο πλαίσιο μιας «νέας οικονομικής Γιάλτας» που έχει επιβληθεί στη χώρα και κατά την οποία οι Γερμανοί επιθυμούν να έχουν τον πρώτο λόγο αναφορικά με την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας της.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 στη Νέα Υόρκη, μπροστά σε επενδυτικό ακροατήριο στη Γουόλ Στριτ, είχε «δώσει» το σχετικό σήμα προς τους διεθνείς επενδυτές κοστολογώντας τη δημόσια περιουσία στα 270 δισ. ευρώ, ένα ποσόν που καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό το δημόσιο χρέος της χώρας. Οι τότε δηλώσεις του πρωθυπουργού συνοδεύτηκαν δύο ημέρες αργότερα (23/09) με την υπογραφή στη Νέα Υόρκη του Μνημονίου συνεργασίας με το Κατάρ, το οποίο προέβλεπε ότι η QIA θα διέθετε 5 δισ. δολάρια για την επένδυση στο Ελληνικό.

Η πολιτική διάσταση του θέματος και το μήνυμα του Βερολίνου είναι σαφή για το τι μέλλει γενέσθαι στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων: «Οι Γερμανοί αξιώνουν ότι εκείνοι θα είναι που θα ορίσουν το τι πρόκειται να παραχωρήσει η Ελλάδα και σε ποιο τίμημα», ανέφερε σχετικά η πηγή της «Ε», σημειώνοντας ότι η χώρα έχει χωριστεί σε τρεις επενδυτικές ζώνες «υψηλού ενδιαφέροντος»: ενέργεια, real estate, παραλιακές εκτάσεις και νησιά. «Το Ελληνικό», τονίζει ο συνομιλητής της «Ε», «δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από ευρωπαϊκές εταιρείες».

* Στην έρευνα συμμετείχε και ο δημοσιογράφος της «Κ.Ε.», Μιχαήλ Γελαντάλις. *
Read more...

ΑΠ. ΓΚΛΕΤΣΟΣ : "ΟΠΟΙΟΙ ΕΦΑΓΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ"


Από το : lamiafm1.gr
Αποφασισμένος να δράσει δυναμικά αν προχωρήσει το θέμα της κατάργησης του δρομολογίου του ΟΣΕ που συνδέει την Στυλίδα με την Αθήνα εμφανίστηκε στον LAMIA FΜ -1 ο δήμαρχος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος. Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που δίνει η...
συγκεκριμένη γραμμή στην περιοχή τόνισε χαρακτηριστικά πως όλοι αντιλαμβανόμαστε πως περνάμε ως χώρα μια δύσκολη οικονομική περίοδο όμως ο λαός δεν μπορέι να δεχτεί άλλες θυσίες και περικοπές όσο δεν υπάρχει κάποια κίνηση καταλογισμού ευθύνης προς τους υπεύθυνους αυτής της κρίσης.

Ας δούμε να δημεύεται μια περιουσία παρανόμως αποκτηθείσα, ας βγουν κάποιοι στην σέντρα για τις πράξεις τους που καταδίκασαν τον Ελληνικό λαό και τότε θα δεχτούμε και εμείς να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι σχολίασε ο κος Γκλέτσος επαναλαμβάνοντας πως αν δεν φέρουν αποτέλεσμα οι συζητήσεις και στην υπόθεση του σιδηρόδρομου θα χρειαστεί να βάλει μπροστά άλλους τρόπους για να παραμείνει η γραμμή για την οποία πολύ πρόσφατα ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για να ανακαινιστεί.
Read more...

ΤΡΩΚΤΙΚΟ...


ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΙΩΡΓΟ, ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ... ΦΛΩΡΙΔΗ!
Ξαναχτύπησε ο Μητσοτάκης. Όπως συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις ο "Ψηλός" χτυπάει για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να πάει τη μπάλα εκεί που θέλει αυτός. Στηρίζει τον Παπανδρέου, το Μνημόνιο και κάνει ότι μπορεί για να διασώσει την κυβέρνηση από την... αντιπολίτευση! Το Fimotro αποκωδικοποιεί...
τις θέσεις του Μητσοτάκη, όπως αυτές προκύπτουν από την σημερινή δήλωσή του στο Έθνος.
1. Δεν θέλει πρόωρες εκλογές, γιατί βλέπει ότι το κόμμα της Ντόρας δεν μπαίνει στη Βουλή.
2. Ζητά την στήριξη της κυβέρνησης από όλα τα κόμματα γιατί όσο η κυβέρνηση φθείρεται, τόσο ανεβαίνουν οι πιθανότητες ο Σαμαράς να γίνει πρωθυπουργός.
3. Προτείνει την σύσταση υπουργείου Οικονομικών για να διασώσει τον φίλο του Παπακωνσταντίνου από την αποτυχία των εσόδων.
4. Βλέπει ότι "δεν υπάρχει περιθώριο αντιπολίτευσης" για να μην καταρρεύσει άμεσα η κυβέρνηση υπό την πίεση των κομμάτων που ζητούν επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Άβυσσος η ψυχή του "Ψηλού"...
http://fimotro.blogspot.com/2011/05/blog-post_9686.html
Read more...

Υπουργοί σε απόγνωση, καρφιά βουλευτών για Μαξίμου...



Ενώπιον δύσκολων αποφάσεων βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς καλείται να ολοκληρώσει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και να καταλήξει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Οι υπουργοί δυσφορούν όχι μόνο για τις περικοπές στους προϋπολογισμούς τους αλλά και για τα διορθωτικά μέτρα που καλούνται να λάβουν εξαιτίας της αναθεώρησης του ελλείμματος.

Επιπλέον οι... βουλευτές στις περιοχές των οποίων θα υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις αποφάσεις της κυβέρνησης εκφράζουν ήδη τις αντιρρήσεις τους. Όσο προχωρούν οι ημέρες τόσο αυξάνεται η πίεση από διάφορες πλευρές προς το Μέγαρο Μαξίμου για να ξεκαθαρίσει ο κ. Γ. Παπανδρέου την κατάσταση στην κυβέρνηση και να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αλλαγές.

Χθες, ο κ. Μ. Ανδρουλάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα FM» τάραξε τα νερά λέγοντας πράγματα που άλλοι δεν τολμούσαν και ασκώντας κριτική στο στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού.

«Τα προβλήματα τα δημιουργούν οι άνθρωποι του Παπανδρέου στην κυβέρνηση. Δεν είδα εγώ να τα δημιουργούν ούτε ο Βενιζέλος ούτε ο Λοβέρδος ούτε άλλος κανείς. Τα δημιουργούν αυτοί που είναι γενικώς του περιβάλλοντος και μέσα σε ένα βράδυ αναδείχτηκαν από τον Παπανδρέου από του μηδενός.

Δεν ξέρω αν είναι το Μαξίμου, είναι μια νοοτροπία περιβάλλοντος, όπως τη λέμε, ο διαγκωνισμός του περιβάλλοντος. Αυτοί οι διαγκωνισμοί πρέπει να τελειώσουν με το μαχαίρι. Πρέπει όμως η κυβέρνηση να αποκτήσεις συνοχή, διότι έχει έναν κάβο να περάσει και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», είπε.

Ο βουλευτής της Β' Αθήνας εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η μάχη χάθηκε από την αρχή, «η λανθασμένη αρχική προσέγγιση της κυβέρνησης με φρου φρου και αρώματα, πράσινα ποδήλατα και πράσινες κυριακάτικες εκδρομές έχει αφήσει ίχνη», πρόσθεσε.

«Ο Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος. Ποιοί του εισηγούνταν αυτή την αμεριμνησία, ότι "τα λεφτά υπάρχουν;" Είναι οι ίδιοι άνθρωποι σήμερα. Οι ίδιοι υπουργοί. Άντε και ο Στίγκλιτς, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, παραπλάνησε άθελα του τον Παπανδρέου, διότι είναι ένας παλαιού τύπου κεϋνσιανός».

Επίσης είπε ότι για να γίνουν πρόωρες εκλογές θα πρέπει να υπάρξει μια καινούργια ατζέντα «να τη φέρεις στο λαό και να ζητήσεις καινούργια νομιμοποίηση για ένα αποτέλεσμα, όταν θα έχεις εναλλακτική λύση. Να κάνεις εκλογές για να κάνεις ξανά τα ίδια τι νόημα έχει;».

Ο κ. Ανδρουλάκης κράτησε αποστάσεις από το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων. «Τα κόμματα δεν είναι έτοιμα να στηρίξουν μια κυβέρνηση. Ή αυτά που διαβάζω ότι θα φτιάξουμε την "κυβέρνηση των αρίστων"; Παναγία μου, αυτά μακριά από μας! Τον έρμο τον Παναθηναϊκό σκέφτομαι, ο οποίος έκανε κυβέρνηση των αρίστων". Άριστοι είναι οι άνθρωποι δεν λέω αλλά δεν μπορεί να διοικηθεί η Ελλάδα όπως ο Παναθηναϊκός».

Πολλοί βουλευτές αλλά και κάποιοι υπουργοί σχολίαζαν ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε δίκιο στις επισημάνσεις που έκανε ιδίως στην κριτική που άσκησε στους «ανθρώπους του Παπανδρέου». Περισσότερα ερωτήματα έχει προκαλέσει η στάση που τηρεί η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία παραμένει αφοσιωμένη στις απόψεις της ακόμα και αν αυτές έρχονται σε σύγκρουση με συμφωνημένες κυβερνητικές αποφάσεις καθώς η αμέριστη στήριξη που λαμβάνει από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ορισμένοι συνάδελφοί της μάλιστα την επικαλούνται ως άλλοθι όταν δεν επιθυμούν να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά και να επωμιστούν πολιτικό κόστος.

«Ο κόσμος κουράζεται από τις αντιφατικές πολλές φορές προσεγγίσεις που έχουν στελέχη μας και αυτό πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να το πούμε», επισήμανε ο κ. Π. Μπεγλίτης (Flash). «Πρέπει να εξαλειφθούν αυτές οι αντιφατικές προσεγγίσεις σε ορισμένα επιμέρους θέματα, πλην όμως είναι αυτά τα θέματα που δημιουργούν αυτό το κλίμα και στα Μέσα Ενημέρωσης», είπε και πρόσθεσε ότι η εικόνα αυτή αδικεί την προσπάθεια της κυβέρνησης γιατί παρά τα επικοινωνιακά λάθη «ο στρατηγικός στόχος είναι κοινός και αυτόν υπερασπιζόμαστε».

Την Τετάρτη η υπουργός Περιβάλλοντος θα έχει νέα συνάντηση με τους φορείς της Κερατέας, φαίνεται όμως ότι μάλλον θα υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις καθώς αυτά που ζητούν οι κάτοικοι προσκρούουν ακόμα και σε νομικά θέματα, οπότε αναμένονται και οι απόψεις νομικών και άλλων ειδικών επιστημόνων.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση διαμορφώνεται μια νέα γραμμή, ότι μπορεί να γίνει δεκτή η νέα χωροθέτηση του ΧΥΤΥ εφόσον παραμείνει στην Κερατέα και δεν χαθούν κοινοτικά χρήματα. Αυτό το σκεπτικό εξέφρασε η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι δεν γίνεται ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ με συγκεκριμένες προδιαγραφές, δίνει στην περιοχή τη δυνατότητα να ωφεληθεί πολλαπλά. Αυτό έπρεπε να το επικοινωνήσουμε καλύτερα. Θα πρέπει να υπάρχει πολύ σαφής ένδειξη από την Κυβέρνηση, ότι δεν ανεχόμαστε καθεστώτα ανομίας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζει επιφυλάξεις αν το έργο έτσι όπως το ζητούν οι κάτοικοι μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την χρηματοδότηση του.
Την παραμονή της έναρξης του νέου ελέγχου από την τρόικα, ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου μια σύσκεψη για την οικονομία αλλά και για την διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ραγκούσης, Δ. Δρούτσας, Δ. Ρέππας, και Π. Γερουλάνος.

Προς το τέλος της σύσκεψης εκλήθη προστέθηκε και ο κ. Β. Ράπανος. Σήμερα, έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη με τους υπόλοιπους υπουργούς που εμπλέκονται στην προετοιμασία του κειμένου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου που θα τεθεί υπόψιν της τρόικας, το οποίο θα εγκριθεί και από το υπουργικό συμβούλιο.
BHMA



Read more...

Συντριβή φλεγόμενου Απάτσι στα Μέγαρα...



Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή οι δύο πιλότοι ενός ολοκαίνουριου επιθετικού ελικοπτέρου κατάφεραν να προσγειώσουν το Απάτσι και να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το φλεγόμενο AH-64D.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά περίπου τα... μεσάνυχτα της Δευτέρας, κατά την διάρκεια προγραμματισμένης νυκτερινής πτήσης ένα από τα Απάτσι που εντάχθηκαν στην αεροπορία στρατού μόλις προσφάτως, υπέστη μηχανική βλάβη ανατολικά της περιοχής των Μεγάρων.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού «κατά την εκτίμηση του πιλότου, στο ελικόπτερο προκλήθηκε πυρκαγιά». Πέραν της ενημέρωσης περί μηχανικής βλάβης και πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία για τις συνθήκες του ατυχήματος.

Οι χειριστές του ελικοπτέρου προσγείωσαν το Απάτσι και το εγκατέλειψαν με ασφάλεια. Το ελικόπτερο καταστράφηκε ολοσχερώς. Αξιωματικοί του ΓΕΣ διεξάγουν όλες τις προβλεπόμενες - ενδεδειγμένες από την νομοθεσία έρευνες.

Το ατύχημα που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στα Μέγαρα είναι το δεύτερο στον στόλο των δώδεκα Απάτσι που είχαν παραληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2009 και εντάχθηκαν επιχειρησιακά στην αεροπορία στρατού το Φεβρουάριο του 2010. Κι έτσι μέσα σε δεκατέσσερις μήνες ο στρατός έχει απομείνει με δέκα επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64D.

Επισημαίνεται ότι στο δυστύχημα που είχε σημειωθεί στις 30 Ιουλίου του 2010 και πάλι στα Μέγαρα είχαν χάσει την ζωή τους οι δύο χειριστές.

Κι ενώ η στρατιωτική ηγεσία καλείται να απαντήσει στο ερώτημα γιατί πέφτουν τα Απάτσι, αξίζει να επισημανθεί ότι η παράδοση των δώδεκα Απάτσι είχε καθυστερήσει για διάφορους λόγους, ωστόσο συνέπεια της μακράς αποθήκευσής τους είχαν προκληθεί προβλήματα, όπως το γεγονός ότι τρωκτικά είχαν αλλοιώσει τις καλωδιώσεις ορισμένων ελικοπτέρων.

Την Δευτέρα σημειώθηκε και δεύτερο ατύχημα σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια κατάπλου, η πυραυλάκατος ΜΠΛΕΣΣΑΣ προσέκρουσε στον προβλήτα της ναυτικής βάσης Σύρου. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού «από την πρόσκρουση προκλήθηκε στρέβλωση της λαμαρίνας μήκους ενός μέτρου εβδομήντα εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας» ενώ επισήμως βεβαιώνεται ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για το προσωπικό του πολεμικού πλοίου.



Read more...

Πρεμιέρα τρόικας με σήματα... Μορς...



Υπό την...«μπαγκέτα» του νέου προσώπου της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), του γερμανού κ. Ματίας Μορς, άρχισε το πρωί της Τρίτης ο έλεγχος του τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα. Τα στελέχη των τριών αποστολών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) θα... συναντηθούν με ανώτερους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών (για ζητήματα Προϋπολογισμού και ΔΕΚΟ) ενώ έτερο κλιμάκιο θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ίδιος ο κ. Μορς, ο οποίος είναι ειδικός σε φορολογικά θέματα, αντικατέστησε ήδη ως επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Σερβάς Ντερούζ και θα έλθει στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα μαζί με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Αθήνα για την κατάρτιση της έκθεσης του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία. Τα στελέχη του ΟΟΣΑ θα εξετάσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2010, την πρόοδο του Προϋπολογισμού του 2011 αλλά και θέματα σχετικά με την υλοποίηση του Μνημονίου.

Σημεία-«κλειδιά»

Οσον αφορά την κρίσιμη αξιολόγηση της τρόικας, ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία - «κλειδιά» :

1. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής

2. Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

3. Στην χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Πρόθεση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι να «περάσει» από το υπουργικό Συμβούλιο η εξειδίκευση όλων των μέτρων ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της τρόικας, πριν δηλαδή την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Πρόκειται άλλωστε για ένα άνευ προηγουμένου «τριπλό πακέτο» μέτρων:

- Καταρχάς θα συζητηθούν τα μέτρα άνω των 4,5 δισ. ευρώ που κρίνονται πλέον απαραίτητα για να μην πέσει έξω ο Προϋπολογισμός του 2011. Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και τις εκτιμήσεις για νέες απώλειες λόγω ύφεσης και ανεργίας, αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος του αναγκαίου πακέτου πρόσθετων μέτρων για εφέτος τουλάχιστον στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν το Πάσχα.

- Δεύτερον, η κυβέρνηση θα μπει σε λεπτομερείς για τα μέτρα 23 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

- Τρίτον, θα εξειδικευτούν οι προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

Τα αγκάθια

Τα «αγκάθια» στο δρόμο προς την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ αφορούν υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ελλάδα και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί:

- Η τρόικα θα συζητήσει με το υπουργείο Εργασίας για το θέμα των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, και από τις οποίες εξαρτάται η μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και δεν αντέχουν τη συνέχιση των υφιστάμενων παροχών. Εντός του Μάιου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες σε τρία μεγάλα ταμεία μεταξύ των οποίων είναι και το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), ενώ η τελική προθεσμία που έχει τεθεί εκπνέει στο τέλος του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα ότι τα μέτρα για τα επικουρικά ταμεία θα οριστικοποιηθούν εντός του φθινοπώρου και θα ισχύσουν από την 1-1-2012

- Δεύτερο σημείο τριβής είναι η καθυστέρηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η μηχανογράφηση των νοσοκομείων.

- Πηγές της τρόικας εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες και για την πορεία υλοποίησης του νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και επισημαίνουν ότι στην πράξη δεν ανοίγουν όλα τα επαγγέλματα.

- Τέλος η τρόικα σημειώνει ότι δεν έχει προχωρήσει το σχέδιο για το άνοιγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
BHMA



Read more...