Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Ποια είναι τα νέα μέτρα των 3 δισ. ευρώ

Άμεσες αποφάσεις μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες 
 
Νέα μέτρα ύψους 3 δισ ευρώ θα πρέπει να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες δηλαδή έως ότου έλθει εκ νέου στην Ελλάδα το κλιμάκιο της τρόικας από την οριστική έκθεση της οποίας θα κριθεί η επόμενη σούπερ δόση του Σεπτεμβρίου ύψους 32 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό των Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας , οι υπουργοί της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ότι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα, το 2012. Στο ποσό των 3 δις ευρώ μπορεί να συνυπολογισθούν και έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο έως τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες μέρος των μέτρων αυτών είναι : · Ειδικά μισθολόγια Δικαστικών ,Πανεπιστημιακών ,Γιατρών του ΕΣΥ : Μείωση 12%. Το κονδύλι που μπορεί να εξοικονομηθεί μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 1 δισ ευρώ εάν ενταχθούν και οι στρατιωτικοί. Στην κυβέρνηση ψάχνουν εναλλακτικό ισοδύναμο μέτρο το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί. · Συντάξεις: Επιπλέον περικοπές ύψους 300 εκατ ευρώ · Ασφαλιστικά Ταμεία. Περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη ύψους 500 εκατ ευρώ · Αποκρατικοποιήσεις: Ώριμες ιδιωτικοποιήσεις είναι η Λαϊκά Λαχεία ΑΕ , το IBC και η ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ. Από την πώληση τους μπορούν να εισπραχθούν έως το τέλος του έτους πάνω από 1 δισ ευρώ. Εάν μάλιστα πουληθεί και το Ελληνικό τότε το ποσό μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο.

 Ο Υπουργός των Οικονομικών χθες επεσήμανε ότι : «Μας επιτρέπουν να πάρουμε ισοδύναμα μέτρα, αλλά δεν είναι όλα εύκολα, ούτε αποδεκτά. Η έμφαση που έδωσα ήταν στην ύφεση. Δημιουργεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα (ανεργία) και έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Θα μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους σε απόλυτους αριθμούς, αλλά όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η συζήτηση τίθεται σε πολύ δύσκολη φάση. Δεν έθεσα επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης, αλλά τους προϊδέασα, όταν θα έχουμε θετική αξιολόγηση από την Τρόικα, ότι θα το θέσουμε. Το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση. Μας καταλαβαίνουν, αλλά δεν δεσμεύτηκε κανένας ότι θα το δεχτούν. Εμείς θα το θέσουμε πάντως. Δύο χρόνια θα ζητήσουμε. Έγινε μεγάλη συζήτηση για το πως θα καλυφθεί η ικανοποίηση των αναγκών μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπήρξε δέσμευση ότι θα καλυφθούν. Η πρώτη μέριμνά μου είναι να εξασφαλίσουμε ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι να πάρουμε την επόμενη δόση των 31 δισεκατομμυρίων. Το θέμα είναι και οι επιπτώσεις της επιμήκυνσης. Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014. «Θα δώσουμε μάχη για να λάβουμε τα μέτρα αυτά με δόσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012. Όσα μέτρα προβλέπονται για το 2012, είναι προγενέστερες δράσεις. Όσα προβλέπονται για το δεύτερο εξάμηνο, ή ισοδύναμα. Χρειαζόμαστε 3,5 δισ. τώρα. Οριακά κάτω από το 7% η ύφεση το 2012. Για το 2012 είναι απόλυτοι. Να πιάσουμε τον απόλυτο αριθμό του ελλείμματος, όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανότητα να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, όσον αφορά την επίπτωση στο έλλειμμα. Χαρακτηριστικά, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο μέτρο της μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δε θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα.protothema.gr

Read more...

Επίθεση Τσίπρα στον Αντώνη Σαμαρά με αναφορές στην επιστολή Νικολόπουλου

«Επιβεβαιωθήκαμε συντομότερα απ' ό,τι νομίζαμε»


Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι
Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Σύντομη αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «βλέπει» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το προεκλογικό δίλημμα 'Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ' επιβεβαιώθηκε μετεκλογικά, συντομότερα και απ' όσο εμείς οι ίδιοι φανταζόμασταν».

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Κουμουνδούρου από το απόγευμα της Δευτέρας, οι κύριες αιχμές της επίθεσης του κ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης, βασίστηκαν στην υιοθέτηση της λογικής που κυριάρχησε στην επιστολή παραίτησης του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Νικολόπουλου.

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα αποκαλύφθηκαν. Τα ψέματα τελείωσαν. Αυτήν την φορά σας αντιληφθήκαμε πριν προλάβετε, καλά-καλά, να στρογγυλοκαθίσετε στις καρέκλες της εξουσίας. Δεν σας το λέμε μόνο εμείς, κύριε Σαμαρά, ότι είπατε ψέματα. Σας το γράφει ακόμα και ο μέχρι προχθές δικός σας άνθρωπος. Ο κ. Νικολόπουλος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ «ξεμπρόστιασε την τρικομματική συγκυβέρνηση Σαμαρά» και τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, που «προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τον κ. Σαμαρά», όπως είπε.

Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων λέγοντας ότι έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην οργανώσει πλιάτσικο σε βάρος της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

Κατηγόρησε δε τον κ. Σαμαρά ότι «είπε ψέματα» για την επαναδιαπραγμάτευση, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, των χαμηλών συντάξεων και του κατώτατου μισθού, την προστασία των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την αποφυγή μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια και, εν γένει, τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να πάρουν μέρος στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην «πολιτική δύναμη της μίας και μοναδικής συνιστώσας: του κυρίαρχου λαού», να γίνουν «συμμέτοχοι στην παράταξη που θα πάρει αύριο το μέλλον της χώρας στα χέρια της».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, όχι ίδιος όπως χτες, μέσα από αυτή τη διαδικασία της χειραφέτησης του λαού που απαγκιστρώθηκε από τα δύο κόμματα εξουσίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ενηλικιώθηκε και ωριμάζει περισσότερο και προετοιμάζεται και μετεξελίσσεται σε μια μεγάλη παράταξη, στην πλατιά δημοκρατική παράταξη της αριστεράς», τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε 9 δόσεις η πληρωμή φόρου για όσους καταθέσουν εμπρόθεσμα δήλωση

ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣΣε 9 δόσεις η πληρωμή φόρου για όσους καταθέσουν εμπρόθεσμα δήλωση
Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, και στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός από τα στοιχεία υποβολής.
Στην Καραγιώργη Σερβίας οι επιτελείς του υπουργείου ψάχνουν τρόπους για να δώσουν κίνητρα σε όσο περισσότερους φορολογούμενους γίνεται ώστε να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις μέσα στην προθεσμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους καταθέσουν τη δήλωση μέσα στην προθεσμία, να μπορούν να αποπληρώνουν τους φόρους τους σε 9 δόσεις.

Read more...

Ο γραμματέας του Συνασπισμού εκθέτει Τσίπρα για αποκρατικοποιήσεις...Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να απαλύνει τις εντυπώσεις από την απειλή που εκτόξευσε ότι θα μπουν φυλακή όσοι υλοποιήσουν τις αποκρατικοποιήσεις, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του στον Συνασπισμό, ο ... γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας έστειλε το ίδιο απειλητικό μήνυμα του τι πρέπει να περιμένουν οι επίδοξοι επενδυτές από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Θα πρέπει και οι δήθεν περισπούδαστοι επενδυτές, που όλο έρχονται και ποτέ δεν έρχονται και αγοράζουν όταν έρχονται μπιρ-παρά τη δημόσια περιουσία και τις δημόσιες επιχειρήσεις, να κατανοήσουν και το κόστος που θα έχουν της αντίστροφης πορείας. Και γνωρίζουμε και ξέρουμε τον τρόπο ώστε να πάρουμε πίσω αυτά που ανήκουν στον ελληνικό λαό» είπε.

Και για να γίνει πιο κατηγορηματική η τοποθέτησή του επανέλαβε: «Το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτές, αλλά όλο τον ελληνικό λαό. Ακριβώς γι'αυτό προειδοποιήσαμε. Ακριβώς γι' αυτό λέμε ότι θα χρειαστούν μεγάλοι αγώνες που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει μπροστά. Το λέμε, δεν θα στηρίξουμε απλά, αλλά θα μπούμε μπροστά».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως υπάρχουν και ψύχραιμες φωνές όπως αυτές που εξέφρασαν χθες οι βουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιώργος Σταθάκης. Και οι δύο έκαναν λόγο για την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προσθέτοντας ότι θα ήταν λάθος να πουληθούν δημόσια ακίνητα όταν οι τιμές είναι χαμηλές. «Εμείς προτείνουμε την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας με κοινοπραξίες, είτε με άλλα κράτη είτε με άλλες εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο ή ελέγχονται από ιδιώτες, με στόχο να μην πουλήσεις αυτό που έχεις αλλά να τη χρησιμοποιήσεις μαζί με άλλα κεφάλαια που μπορείς να βρεις, με μορφή κοινοπρακτική, για να έχεις μακροχρόνια έσοδα» είπε ο κ. Παπαδημούλης.
iefimerida


Read more...

Ανοικτή η Βουλή όλο το καλοκαίρι

Κοινοβουλευτικά "θερμός" προβλέπεται ο Αύγουστος 
Ανοικτή όλο το καλοκαίρι επιθυμεί να κρατήσει την Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση προκειμένου να «τρέξει» το κρίσιμο νομοθετικό έργο δίχως να κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για «fast truck» διαδικασίες.

Όπως ανέφερε συνεργάτης του πρωθυπουργού, το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτεται να μην προχωρήσει σε συγκρότηση θερινών κοινοβουλευτικών τμημάτων και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει σχεδόν έτοιμο νομοσχέδιο για επενδύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη εκπρόσωποι ορισμένων κομμάτων του ζήτησαν συγκρότηση θερινών κοινοβουλευτικών τμημάτων, ο ίδιος όμως τους εξήγησε ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης.

Περαν όμως των «εκπροσώπων ορισμένων κομμάτων», σκέψεις για συγκρότηση θερινών τμημάτων εκφράστηκαν και από την ΝΔ προκειμένου να αποφευχθούν εκδηλώσεις ανταρτών στα κρίσιμα νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι στα θερινά τμήματα συμμετέχουν 100 βουλευτές και την σύνθεση τους την επιλέγουν τα κόμματα. 

Read more...

ΚΚΕ: “Απάτη η διαπραγμάτευση”...«Η λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ η οποία θα έφερνε ανακούφιση στο λαό από τα μνημόνια και τις συνέπειες της κρίσης, αποκαλύπτεται ότι από την αρχή ήταν μια απάτη» αναφέρει σε... ανακοίνωση το ΚΚΕ και τονίζει ότι:

«Για να μη χάνει άλλο χρόνο και μετρά συνεχώς οδυνηρές απώλειες ο λαός πρέπει επειγόντως να ξεμπερδέψει με το παραμύθι του καλού ή του κακού διαπραγματευτή και να διεκδικήσει αποφασιστικά τα σύγχρονα δικαιώματά του, να βάλει φρένο στην φορολογική του εξόντωση, στη σφαγή των μισθών, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του, στις ιδιωτικοποιήσεις, κόντρα στην ΕΕ και στην κυβέρνηση».


Read more...

Συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Την επομένη του Eurogroup


Ο Ευ.Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη
Ο Ευ.Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης, έπειτα και από τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εμφανίζεται να κρατά αποστάσεις από την τακτική και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.

Βασικό στοιχείο της διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, είναι η αποφυγή αναφοράς στα ζητήματα, το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της επαναδιαπραγμάτευσης.

Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία επί του θέματος με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Η ενόχληση του κ. Βενιζέλου εκφράστηκε με δήλωση που έκανε  η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, αλλά και στην ανάγκη επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο τουλάχιστον έτη.

Η Φώφη Γεννηματά υπενθύμισε τις προτάσεις του κ. Βενιζέλου για τη διαπραγμάτευση και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης «που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία, ει δυνατόν και, πάντως, για όχι λιγότερα από δύο, έτη».

«Ένα τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο είναι απολύτως αναγκαίο, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη» είπε κ κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε:

«Αυτά που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, είχε την ευκαιρία να τα πει και στη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας και είμαστε βέβαιοι πως θα αποτελέσουν τελικά και την επίσημη στρατηγική της χώρας, που πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αμέσως μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διαψεύδουν τα σενάρια για σύμπραξη Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς

«Δεν απηχούν την πραγματικότητα»


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Απαντώντας σήμερα Τρίτη σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στη διάψευση δημοσιεύματος του κυριακάτικου Τύπου που ομιλούσε για παρασκηνιακές επαφές με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Σχολιάζοντας συγκεκριμένο σκέλος τους δημοσιεύματος όπου χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι «… Παράλληλα, διεξάγονταν στην Αθήνα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον κ. Τουρκολιά και στον κ. Σάλλα, οι οποίες έχουν καταλήξει και στο διοικητικό σχήμα της νέας τράπεζας. Όπως όλα δείχνουν, πρόεδρος του ομίλου θα αναλάβει ο Μιχάλης Σάλλας και διευθύνων σύμβουλος ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς…» η Τράπεζα Πειραιώς αποσαφήνισε ότι τα «αναφερόμενα στο παραπάνω δημοσίευμα δεν απηχούν την πραγματικότητα σε ότι έχει να κάνει με την Τράπεζα Πειραιώς».
Αλλά και η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη διάψευση του δημοσιεύματος. Σε απάντηση της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο άρθρο με τίτλο «Τράπεζα-Μαμούθ από Εθνική, Πειραιώς και Εμπορική».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Άγριο ξύλο μεταξύ αντιεξουσιαστών και μελών της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο

ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣΆγριο ξύλο μεταξύ αντιεξουσιαστών και μελών της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Αγρίνιο στην περιοχή των δικαστηρίων.

Σύμφωνα τις πληροφορίες του aerasnews.gr τα επεισόδια ήταν μεταξύ νεαρών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και μελών της Χρυσής Αυγής. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας για την καταστολή των επεισοδίων και την αποφυγή επέκτασής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε από πέτρα στο μάτι ένας άνθρωπος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στην οδό Εθνικής Ενότητας σε καφενείο όπου ήταν συγκεντρωμένα τα μέλη της Χρυσής Αυγής με παρόντα το βουλευτή Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Εκεί τους επιτέθηκαν μέλη που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τζαμαρίες. Δεν έλειψε επίσης και η χρήση χημικών από την αστυνομία για την αντιμετώπιση των επεισοδίων ενώ ο κόσμος είναι αναστατωμένος.
 http://newpost.gr

Read more...

Σε πέντε δόσεις και ξεχωριστό λογαριασμό το χαράτσι της ΔΕΗ

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝΣε πέντε δόσεις και ξεχωριστό λογαριασμό το χαράτσι της ΔΕΗ
Με διαφορετικό τρόπο θα εισπράξει φέτος η ΔΕΗ το χαράτσι στα ακίνητα σε σύγκριση με το 2011.

Όπως διαπίστωσε πέρσι η ΔΕΗ χιλιάδες πολίτες λόγω του ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) αρνούνταν να πληρώσουν και τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το «Βημα», για το 2012 η ΔΕΗ θα στείλει στους πολίτες ένα ειδικό εκκαθαριστικό με το ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο ακινήτων ξεχωριστά από τον υπόλοιπο λογαριασμό ρεύματος.

Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές ακινήτων που θα παραλάβουν το συγκεκριμένο εκκαθαριστικό θα έχουν τη δυνατότητα να το εξοφλήσουν σε δόσεις είτε στα γραφεία της ΔΕΗ είτε στις τράπεζες είτε στα ταχυδρομεία.

Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ξεχωρίζει το χαράτσι των ακινήτων από τα υπόλοιπα τιμολόγια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές ρεύματος.

Από το 2013 που πρόκειται να αλλάξει και η φορολογία των ακινήτων τη διαδικασία αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα αναλάβουν απευθείας οι εφορίες και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Από το ΕΕΤΗΔΕ η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περίπου 3 δισ. ευρώ. Όμως λόγω του γεγονότος ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε δόσεις- σήμερα προβλέπεται εξόφληση σε 5 δόσεις, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο αριθμός των δόσεων ως και εννέα είναι πιθανόν το 2012 να εισρεύσουν στα Δημόσια έσοδα λιγότερα χρήματα.

Την Δευτέρα, ο αρμόδιος υφυπουργός για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης κ. Γ. Μαυραγάνης συναντήθηκε με τους επικεφαλής των 36 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας που φέρνουν στο κράτος το 80% των εσόδων και τους δήλωσε χαρακτηριστικά «ξεχάστε τις άδειες για μη βγούμε όλοι μαζί σε άδεια διαρκείας από το τέλος του έτους» επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Read more...

Ο Αλέξης Τσίπρας «ξορκίζει» την κεντροαριστερά γιατί την... φοβάται

NEA ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ AΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑΟ Αλέξης Τσίπρας «ξορκίζει» την κεντροαριστερά γιατί την... φοβάται
Ηταν η πιο σκληρή επίθεση που έκανε ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας στο Φώτη Κουβέλη και τους συντρόφους του που αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2010 για να ιδρύσουν τη Δημοκρατική Αριστερά.

Την ενέταξε σε ένα «καθαρό, σκληρό μνημονιακό μπλοκ, με καθαρό ιδεολογικό φορτίο τον νεοφιλελευθερισμό». Μίλησε για πρώην συντρόφους που «σαν έτοιμοι από καιρό έκαναν αυτό το βήμα το οποίο απ ότι φαίνεται είναι ένα βήμα χωρίς γυρισμό. Ενταχθήκαν ψυχή τε και σώματι στο κοινό μνημονιακο μπλοκ και πλέον αναλαμβάνουν εξ αδιαιρέτου την ευθύνη της ιδιοκτησίας του προγράμματος».

Πρόσθεσε ότι συνεχίζει μια «τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση όπου αντί του για το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη έχουμε δυστυχώς την ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη και λέω δυστυχώς γιατί αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο αν θέλετε συνολικά για την πορεία της Αριστεράς».

Και εν τέλει αμφισβήτησε ευθέως το ότι η ΔΗΜΑΡ είναι δύναμη της Αριστεράς: «Οι χαρακτηρισμοί και οι προσδιορισμοί έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο της πολιτικής. Κανείς δεν μπορεί εσαεί να σηκώνει τα λάβαρα και τις κομματικές ταμπέλες και να κρύβεται πίσω από αυτές. Όλοι μας θα δώσουμε λόγο για τις επιλογές μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποκορύφωμα ίσως της προσπάθειας για απαξίωση της ΔΗΜΑΡ ήταν η πρόβλεψη, την οποία θεώρησε αναγκαίο να επαναλάβει περισσότερες φορές στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ότι η ΔΗΜΑΡ θα συγχωνευθεί με το ΠΑΣΟΚ: «προσχωρούνε σε ένα νέο κόμμα από ότι φαίνεται με το κ. Βενιζέλο γιατί βλέπουν ότι δεν μπορούν για πολύ να κρατούν το όνομα αριστερά που έχει ισχυρό ιστορικό στίγμα, δεν μπορεί η αριστερά να συμμετέχει στην κοινωνική καταστροφή».

Η απόδειξη για τη διάθεση της ΔΗΜΑΡ να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ ήταν για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα στο «Τιτάνια» ήταν η παρουσία του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδη στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή.

Για τους επαϊόντες βέβαια, αυτό ήταν απλά μια αβρότητα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να καθησυχάσει την ανησυχία του κ. Τσίπρα, που μπορεί να βλέπει το μέλλον μπροστά του να προδιαγράφεται λαμπρό, δεν ξέρει όμως πως θα είναι αυτό μετά από 6 μήνες.

Στην πραγματικότητα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να απαξιώσει την συγχώνευση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επειδή τη φοβάται… Με τα σημερινά δεδομένα, τα δύο κόμματα έχουν μια υπολογίσιμη δύναμη του 19% που είναι στα όρια του μεγάλου κόμματος, διασφαλίζει συμμετοχή στην εξουσία και άρα μπορεί να προσελκύσει κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, αν λίγο μόνο σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Υπό προϋποθέσεις, ένα τέτοιο νέο κεντροαριστερό μόρφωμα μπορεί όχι μόνο να ανακόψει το σημερινό ρεύμα προς το ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται ακατανίκητο αλλά ακόμα και να το αναστρέψει, καταστρέφοντας την προοπτική ανάδειξης του στην εξουσία. Όλα αυτά είναι ικασίες, βασίζονται όμως σε φοβίες που πραγματικά υπάρχουν στην Αριστερά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να απαξιώσει με κάθε τρόπο τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά, χαρακτηρίζοντας την παρωχημένη και αβάσιμη στις νέες συνθήκες και επιχειρώντας να κατοχυρώσει όλον αυτόν τον κόσμο, που στις τελευταίες εκλογές ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στο λογαριασμό της Αριστεράς: «Η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα, η αριστερά στον τόπο μας να έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Δεν θεωρούμε έκπληξη το 27%. Ξανάρχεται η Αριστερά στα ποσοστά που της αντιστοιχούν στην ελληνική κοινωνία», είπε ο κ. Τσίπρας.


Θέμης Δαγκλής 
 http://newpost.gr

Read more...

Σεξ, πάρτι και μεθύσια στο Ολυμπιακό Χωριό...Βιβλίο αποκαθηλώνει εκ των έσω τους Ολυμπιακούς Αγώνες...
Ένα βιβλίο που αποκαθηλώνει… εκ των έσω τους Ολυμπιακούς Αγώνες έρχεται να ταράξει τα νερά του Ολυμπιακού κινήματος, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη της Ολυμπιάδας στο Λονδίνο.

Το...
βιβλίο, που ονομάζεται «The Secret Olympian» (Ο Μυστικός Ολυμπιονίκης), υπογράφεται από έναν αθλητή που φέρει, για ευνόητους λόγους, το ψευδώνυμο «Anon». Ο «Έινον», που ήταν μέλος της Βρετανικής εθνικής ομάδας κωπηλασίας που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και του Σίδνεϊ το 2000, περιγράφει με λεπτομέρεια τι είδαν τα μάτια του και τι άκουσαν τα αυτιά του καθ' όλη τη διάρκεια των Αγώνων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αυστραλία.

Ο πρώτος μύθος που καταρρίπτεται, μέσα από τις αφηγήσεις του συγγραφέα, είναι πως οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες προετοιμάζονταν εξ' απαλών ονύχων για τη συμμετοχή τους εκεί. «Οι περισσότεροι εξ' αυτών βρέθηκαν στο άθλημά τους καθαρά από σπόντα, επειδή δεν ήταν καλοί σε κάποιο άλλο αγώνισμα που είχαν ξεκινήσει όταν ήταν μικροί», τονίζει ο Έινον, που σπεύδει να υπογραμμίσει πως πολλοί από τους συναθλητές του ήθελαν να πάρουν μέρος στους αγώνες μόνο για την εμπειρία και προκειμένου να ζήσουν από κοντά τη μεγάλη αυτή αθλητική γιορτή, δίχως να έχουν κάποιες ιδιαίτερες προσωπικές φιλοδοξίες διάκρισης σε αυτούς.

Και μετά είναι κι ό,τι συνέβαινε μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό: «ο τόπος διαμονής των αθλητών ήταν ένα τεράστιο πάρτι όπου, όταν ερχόταν το απόγευμα, όλοι έπιναν, μεθούσαν και έκαναν σεξ μέχρι τα ξημερώματα, ειδικά αν δεν είχαν κάτι να κάνουν την επόμενη ημέρα. Το Χωριό είχε παντού μηχανήματα όπου μοίραζαν δωρεάν προφυλακτικά διά πάσα χρήση», τονίζει ο ανώνυμος κωπηλάτης, που ωστόσο επισημαίνει πως παρά το γεγονός πως στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αντιστοιχούσαν… 13 προφυλακτικά ανά αθλητή, δεν ήταν το… Ρωμαϊκό όργιο που ισχυρίζονται πολλοί, αφού «αρκετοί εκ των συναθλητών μου απλώς δεν άντεχαν όλο αυτό το συνεχές πάρτι μέχρι πρωίας κι έφευγαν από το Χωριό, προτιμώντας να πληρώσουν από τη τσέπη τους και να μείνουν σε ένα ξενοδοχείο εκτός του χώρου, όπου θα είχαν την ησυχία τους».

«Ακόμη κι αυτά τα τόσα προφυλακτικά που μοιράζονταν παντού, μη νομίζετε πως χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για σεξουαλικές επαφές μεταξύ (συν)αθλητών. Πολλά από αυτά κατέληξαν ως σουβενίρ στις τσάντες μας, και τα γυρίσαμε πίσω στη χώρα μας, χωρίς να τα χρησιμοποιήσουμε τελικά», καταλήγει ο Έινον...
BHMA


Read more...

Το πρόγραμμα θα επανέλθει σε τροχιά διαβεβαίωσε ο Γ. Στουρνάρας...Διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά...

τη λήξη της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.


Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%.

«Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο Ζ. Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνγκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ετσι, οι κοινοτικοί εταίροι κρατούν την Ελλάδα στην πρίζα για την εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου, καθώς η έκθεση των επικεφαλής της τρόικας ήταν γεμάτη «κόκκινες κάρτες» για καθυστερήσεις και αποκλίσεις στη υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος.

Στο χθεσινό Eurogroup o Γιάννης Στουρνάρας, διαβεβαίωσε τους ομολόγους του για την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να θέσει εντός τροχιάς το πρόγραμμα και να «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις, παρουσιάζοντας παράλληλα αναλυτικά στοιχεία για τη βαθιά ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία.

Η άποψη που κυριάρχησε στο συμβούλιο είναι πως η Ελλάδα οφείλει να δείξει με πράξεις ότι εφαρμόζει όσα είχαν συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα κοινοτικές πηγές σημείωναν πως οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου ίσως καθυστερήσουν, αν δεν καταστεί δυνατόν να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης μέχρι το τέλος Αυγούστου και μοιραία μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

Το ζήτημα της έγκαιρης εκταμίευσης της δόσης του επόμενου μήνα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα εξαιτίας των περιορισμένων διαθεσίμων της κρατικής μηχανής.

Για να βγει ο Ιούλιος, το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς έχει εξασφαλίσει το «ΟΚ» από την τρόικα.

Στη συνέχεια, και αν δεν υπάρξει θεαματική βελτίωση στις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και συνακόλουθη αύξηση των εσόδων, είναι πιθανόν το Δημόσιο να μη διαθέτει επαρκή ρευστότητα ακόμη και για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τελευταίο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά τη ρευστότητα του Δημοσίου», υποστήριξε χθες το βράδυ στέλεχος του υπ. Οικονομικών.

Σχεδιασμός
Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο, γνωρίζοντας τις... προθέσεις μερίδας των κοινοτικών εταίρων μας, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων μέσα στον Αύγουστο για να αντληθεί πρόσθετη ρευστότητα.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ξεκαθάρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει εκ νέου εντός τροχιάς το οικονομικό πρόγραμμα. Εστίασε, δε, την προσοχή του στη βαθιά ύφεση που πλησιάζει το 7% και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα σε αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Στη συνέχεια τόνισε πως ένα πρώτο δείγμα αποφασιστικότητας στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων είναι το ξεμπλοκάρισμα της πώλησης των τεσσάρων αεροπλάνων τύπου Airbus, την οποία και υπέγραψε το απόγευμα της Κυριακής.

Πάντως στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του επέμειναν ότι έχουν καταγραφεί τεράστιες καθυστερήσεις και γι' αυτό η νέα κυβέρνηση πρέπει να δείξει με πράξεις ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Οπως έλεγε χθες το βράδυ κοινοτικός αξιωματούχος, «δεν μπορούμε να κρίνουμε βάσει των προθέσεων και των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, αλλά πρέπει να πράξουμε στηριζόμενοι στην ενημέρωση που μας παρέχει η τρόικα, περιμένοντας παράλληλα τις πρώτες χειροπιαστές κινήσεις της Αθήνας».
ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Αξιωματικοί με 400 ευρώ "καθαρά" το μήνα! ...Εν αναμονή της απόφασης της κυβέρνησης για το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων ή καλύτερα των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα για το αν θα καταφέρει να τηρηθεί η υπόσχεση Σαμαρά για ακύρωση της μείωσης των μισθών τους μεσοσταθμικά κατά 12%, εκατοντάδες στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ήδη... καλούνται να ζήσουν με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα, ενώ χιλιάδες είναι οι συνάδελφοί τους των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί μισθοδοσίας πιστώνονται με 500-600 ευρώ, μηνιαίως!

Τα ποσά αυτά προκύπτουν μετά την παρακράτηση δόσεων στεγαστικών δανείων μόνο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με τα χρήματα τα οποία τους μένουν οι ένστολοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν την εφορία και τα πάσης φύσεως χαράτσια. Α, επίσης να ζήσουν οι ίδιοι και - αν έχουν - και οι οικογένειές τους!

Σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, περί τα 500 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων λαμβάνουν μετά την παρακράτηση δανείων ως 400 ευρώ μηνιαίως.

Περίπου 1000 στρατιωτικοί βάζουν στην τσέπη τους 500 ευρώ, 2500 λαμβάνουν εκκαθάριση της τάξεως των 600 ευρώ το μήνα, ενώ στις 10 χιλιάδες ανέρχονται οι ένστολοι που μετά βίας φτάνουν τα 800 ευρώ. Όσοι δε λαμβάνουν μισθό έως 1200 ευρώ το μήνα αποτελούν το 1/3 του συνόλου των στελεχών.

Οι απολαβές αυτές είναι χαμηλότερες από τις απολαβές στελεχών ΕΔ σε πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες, όσο για την Ρωσία που κάποτε έδινε μισθούς 600 ευρώ στους αξιωματικούς, ο χαμηλότερος μισθός αξιωματικού σήμερα είναι καθαρά 1500 ευρώ και του στρατηγού 5.000 ευρώ!
defencenet.gr


Read more...

Η πρώτη μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από τη ΔΕΗ...Μετά την δραματική αποστροφή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Αλέξη Τσίπρα «βάλτε εμένα φυλακή», με αφορμή την απειλή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις ήταν χθες η σειρά του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να τοποθετηθεί με τον ίδιο τρόπο.

«Εγώ θα πολιτευτώ σαν...
να είναι η τελευταία μου θητεία. Επομένως όλα αυτά με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Θα κάνω αυτό που νομίζω σωστό, με βάση τη συνείδησή μου και με βάση το συμφέρον της πατρίδας μου, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει με κάθε τρόπο τις αποκρατικοποιήσεις.

Απαντούσε έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Ανεξάρτητους Ελληνες που προειδοποιούν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους αλλά και εκείνους στην κυβέρνηση που θα υλοποιήσουν τις αποκρατικοποιήσεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξεταστικές επιτροπές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε όλους να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και τόνισε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για έξι αποκρατικοποιήσεις, όπως τα Κρατικά Λαχεία, το Ολυμπιακό Κέντρο στο Μαρούσι που στεγάζεται το Golden Hall, η ΔΕΠΑ, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, η Αφάντου στη Ρόδο ενώ θα ακολουθήσουν ως το τέλος του χρόνου άλλες δέκα.

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης τμημάτων της ΔΕΗ βρίσκεται πάντως στην αιχμή του δόρατος στις σχέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απείλησε χθες ότι θα φθάσει ως το μπλακ άουτ στο ρεύμα αν η κυβέρνηση προχωρήσει στα σχέδιά της. Ο Νίκος Φωτόπουλος απείλησε με απεργειακές κινητοποιήσεις και είπε ότι ξεκινάει αγώνας για να ενημερωθεί η κοινωνία για το τι πρόκειται να συμβεί αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ.

«Σε έναν αγώνα χρησιμοποιούνται όλα τα νόμιμα όπλα και η απεργία είναι ένα νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο όπλο. Δεν είναι στόχος μας να ταλαιπωρήσουμε το λαό, για ό,τι συμβεί δεν θα φταίμε εμείς που είμαστε αμυνόμενοι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και πρόσθεσε ότι «εάν ο κ. Σαμαράς μας αποδείξει ότι οι καταναλωτές μετά την πώληση θα έχουν φθηνό ρεύμα ας γίνει η αποκρατικοποίηση σήμερα, αλλά δεν μπορούν και ούτε θα μπορέσουν να μας το αποδείξουν ποτέ».

Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η ανακοίνωση του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Σπάρτακος που αναφέρει ότι τα όσα δρομολογούνται στη ΔΕΗ θα έχουν ως συνέπεια αυξήσεις στα τιμολόγια. Αλλά και η ΠΑΣΚΕ-ΓΕΝΟΠ έκανε λόγο για στοχοποίηση των συνδικαλιστών και επετέθη στον πρωθυπουργό:

«Με τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση προσπάθησε με λόγια κενά περιεχομένου να εντυπωσιάσει, καλύπτοντας την αδυναμία της να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ενεργειακή αγορά. Αντί για υπεύθυνες πολιτικές προτάσεις παρακολουθήσαμε να στοχοποιείται και να συκοφαντείται η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τις εργασιακές κατακτήσεις που βαπτίστηκαν πάρτι ανεύθυνων συντεχνιών και αποφεύγονται αναφορές για τα πραγματικά πάρτι πολιτικών για τις επιδοτήσεις επιχειρηματιών. Το «αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια» σε άλλα πρόσωπα και σε άλλη διεύθυνση να σταλεί ως μήνυμα και όχι στη ΓΕΝΟΠ και τους εργαζομένους».

Η κυβέρνηση με παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου έριξε την ευθύνη για τη στάση του κ. Φωτόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να αποδοκιμάσει τον κ. Φωτόπουλο, άλλωστε αυτός τον υποκινεί» και πρόσθεσε ότι «βάζει το alter ego του, τον κ. Φωτόπουλο, να απειλήσει εν μέσω καύσωνα τον ελληνικό λαό με απεργίες και μπλακάουτ» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απαντήσει μέσω του εκπροσώπου τύπου Πάνου Σκουρλέτη στις δηλώσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις : «Η θατσερικού τύπου επίθεση του κ. Σαμαρά και του κυβερνητικού εκπροσώπου στους εργαζομένους και στα συνδικάτα έχει ως μόνο στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού λαού». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «η κοινωνία δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς».
iefimerida.gr


Read more...

Την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης μέσω της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση

Με κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Το ενδεχόμενο να καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το επίδομα θέρμανσης, που έχει προαναγγείλει, μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την προγραμματισμένη εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει την πρόβλεψη του μνημονίου για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο 80% του αντίστοιχου φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης με στόχο να περιορίσει το «κίνητρο» λαθρεμπορίας καυσίμων.

Αυτό σημαίνει ότι στις 15 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κάνει άλμα 40% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο και με τα σημερινά δεδομένα τιμών θα διαμορφωθεί σε 1,40 ευρώ το λίτρο. Το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο θα γίνει αυτόματα απαγορευτικό για εκατομμύρια νοικοκυριά.

Για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο να πιστωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τον Οκτώβριο επίδομα θέρμανσης το ύψος του οποίου θα προκύπτει με βάση έναν συνδυασμό κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων σε συνάρτηση με τις θερμοκρασίες που επικρατούν ανά τη χώρα.

Η πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία τριών γεωγραφικών ζωνών με κριτήριο τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί τους χειμερινούς μήνες την τελευταία δεκαετία. Η επόμενη διάκριση θα είναι υψομετρική, ενώ θα υπολογίζονται και ειδικά κριτήρια για ανέργους, πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Με βάση αυτούς τους παράγοντες θα προκύπτει το ύψος του επιδόματος, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και τα τετραγωνικά της πρώτης κατοικίας που απαιτούνται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών.

Η παράμετρος των τετραγωνικών θα τεθεί προκειμένου να μην προκύψουν μεγάλα επιδόματα για φορολογουμένους οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλα σπίτια. Προκρίνεται συγκεκριμένα ο υπολογισμός 35 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, ενώ δεδομένο είναι ότι το επίδομα θα αφορά μόνο την πρώτη κατοικία.

Το επίδομα στη συνέχεια θα πιστώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κάθε Οκτώβριο ώστε τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη να το έχουν ήδη προεισπράξει όταν έρθει η ώρα να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το υπουργείο Εργασίας καλεί τους κοινωνικούς εταίρους για διάλογο

Προσπάθεια να «διορθωθούν οι στρεβλώσεις»

Ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης εγκαινιάζει σειρά συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους
Ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης εγκαινιάζει σειρά συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Διπλή πρωτοβουλία για την έναρξη διαλόγου σχετικά με τους μισθούς και τα εργασιακά έλαβαν η ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε διάλογο προκειμένου να «διορθωθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος» και πρόκειται να έχει συναντήσεις εντός της ημέρας με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ θα συναντηθεί με τη ΓΣΕΕ αύριο, Τετάρτη. Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ κάλεσε με επιστολή της τις εργοδοτικές οργανώσεις σε διάλογο για την επικαιροποίηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ειδικότερα, σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης θα συναντηθεί:
  • στις 12:00 με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)
  • στις 14:00 συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)
  • στις 16.00 θα δεχθεί το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
Την Τετάρτη στις 12.00 το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).
Αναφερόμενος στον επικείμενο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ο κ. Βρούτσης μιλώντας στην Βουλή στη συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις τόνισε πως θεωρεί «το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συλλογική αυτονομία τον ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας».
Και πρόσθεσε πως «στρεβλώσεις του παρελθόντος και υπερβολές μπορούν σταδιακά να διορθωθούν με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων».
Πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης
Την ίδια ώρα, επιστολή με αντικείμενο την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απέστειλε η ΓΣΕΕ στους προέδρους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.
Ειδικότερα, ζητά διάλογο, ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ των κοινωνικών φορέων για σεβασμό της ΕΓΣΣΕ, διατήρηση του κατώτατου μισθού, προστασία των συλλογικών συμβάσεων.
Στόχος της ΓΣΕΕ είναι η επιδιωκόμενη Σύμβαση να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων.
Δείτε αναλυτικότερα τι επισημαίνει η ΓΣΕΕ
Newsroom ΔΟΛ

Read more...