Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η πρώτη μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από τη ΔΕΗ...



Μετά την δραματική αποστροφή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Αλέξη Τσίπρα «βάλτε εμένα φυλακή», με αφορμή την απειλή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις ήταν χθες η σειρά του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να τοποθετηθεί με τον ίδιο τρόπο.

«Εγώ θα πολιτευτώ σαν...
να είναι η τελευταία μου θητεία. Επομένως όλα αυτά με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Θα κάνω αυτό που νομίζω σωστό, με βάση τη συνείδησή μου και με βάση το συμφέρον της πατρίδας μου, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει με κάθε τρόπο τις αποκρατικοποιήσεις.

Απαντούσε έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Ανεξάρτητους Ελληνες που προειδοποιούν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους αλλά και εκείνους στην κυβέρνηση που θα υλοποιήσουν τις αποκρατικοποιήσεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξεταστικές επιτροπές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε όλους να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και τόνισε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για έξι αποκρατικοποιήσεις, όπως τα Κρατικά Λαχεία, το Ολυμπιακό Κέντρο στο Μαρούσι που στεγάζεται το Golden Hall, η ΔΕΠΑ, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, η Αφάντου στη Ρόδο ενώ θα ακολουθήσουν ως το τέλος του χρόνου άλλες δέκα.

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης τμημάτων της ΔΕΗ βρίσκεται πάντως στην αιχμή του δόρατος στις σχέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απείλησε χθες ότι θα φθάσει ως το μπλακ άουτ στο ρεύμα αν η κυβέρνηση προχωρήσει στα σχέδιά της. Ο Νίκος Φωτόπουλος απείλησε με απεργειακές κινητοποιήσεις και είπε ότι ξεκινάει αγώνας για να ενημερωθεί η κοινωνία για το τι πρόκειται να συμβεί αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ.

«Σε έναν αγώνα χρησιμοποιούνται όλα τα νόμιμα όπλα και η απεργία είναι ένα νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο όπλο. Δεν είναι στόχος μας να ταλαιπωρήσουμε το λαό, για ό,τι συμβεί δεν θα φταίμε εμείς που είμαστε αμυνόμενοι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και πρόσθεσε ότι «εάν ο κ. Σαμαράς μας αποδείξει ότι οι καταναλωτές μετά την πώληση θα έχουν φθηνό ρεύμα ας γίνει η αποκρατικοποίηση σήμερα, αλλά δεν μπορούν και ούτε θα μπορέσουν να μας το αποδείξουν ποτέ».

Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η ανακοίνωση του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Σπάρτακος που αναφέρει ότι τα όσα δρομολογούνται στη ΔΕΗ θα έχουν ως συνέπεια αυξήσεις στα τιμολόγια. Αλλά και η ΠΑΣΚΕ-ΓΕΝΟΠ έκανε λόγο για στοχοποίηση των συνδικαλιστών και επετέθη στον πρωθυπουργό:

«Με τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση προσπάθησε με λόγια κενά περιεχομένου να εντυπωσιάσει, καλύπτοντας την αδυναμία της να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ενεργειακή αγορά. Αντί για υπεύθυνες πολιτικές προτάσεις παρακολουθήσαμε να στοχοποιείται και να συκοφαντείται η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τις εργασιακές κατακτήσεις που βαπτίστηκαν πάρτι ανεύθυνων συντεχνιών και αποφεύγονται αναφορές για τα πραγματικά πάρτι πολιτικών για τις επιδοτήσεις επιχειρηματιών. Το «αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια» σε άλλα πρόσωπα και σε άλλη διεύθυνση να σταλεί ως μήνυμα και όχι στη ΓΕΝΟΠ και τους εργαζομένους».

Η κυβέρνηση με παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου έριξε την ευθύνη για τη στάση του κ. Φωτόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να αποδοκιμάσει τον κ. Φωτόπουλο, άλλωστε αυτός τον υποκινεί» και πρόσθεσε ότι «βάζει το alter ego του, τον κ. Φωτόπουλο, να απειλήσει εν μέσω καύσωνα τον ελληνικό λαό με απεργίες και μπλακάουτ» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απαντήσει μέσω του εκπροσώπου τύπου Πάνου Σκουρλέτη στις δηλώσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις : «Η θατσερικού τύπου επίθεση του κ. Σαμαρά και του κυβερνητικού εκπροσώπου στους εργαζομένους και στα συνδικάτα έχει ως μόνο στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού λαού». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «η κοινωνία δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς».
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: