Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Τραγούδι για την Τσικνοπέμπτη

http://4.bp.blogspot.com/_qMYvoKhUwNE/SZ2QihXGRnI/AAAAAAAAAZc/1o5pUNWILH8/s400/tsiknopempth1-19209.gif




troktiko

Read more...

"Μαϊμού" -νοσηλευτές στον ιδιωτικό χώρο

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία


Είδος… προς εξαφάνιση αποτελούν οι νοσηλευτές στα ελληνικά νοσοκομεία. Περισσότερες από 15.000 θέσεις νοσηλευτών είναι κενές στο ΕΣΥ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα της υγείας εντοπίζονται ολοένα πιο συχνά πλέον «μαϊμού»-νοσηλευτές. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), οι δείκτες στελέχωσης με νοσηλευτικό προσωπικό στο σύστημα υγείας της χώρας είναι τριτοκοσμικοί, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Είναι χαρακτηριστικό κατά τους εκπροσώπους της ΕΝΕ ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον «Ευαγγελισμό», κατά τη νυχτερινή βάρδια η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής προς 50 και πλέον ασθενείς. Η ίδια «επικίνδυνη» αναλογία απαντάται και στις περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου τρεις νοσηλευτές μπορεί να λειτουργούν περισσότερα από δέκα κρεβάτια.

«Η διεθνώς αποδεκτή αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς πρέπει να είναι ένας προς 3,4 συνολικά. Στη χώρα μας, τρεις και τέσσερις νοσηλευτές λειτουργούν μια ΜΕΘ με 13 και 14 κρεβάτια. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, κακή ποιότητα φροντίδας, πολλές φορές ανήκεστες βλάβες και απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» τόνισε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο κ. Δημήτρης Σκουτέλης, πρόεδρος της ΕΝΕ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΝΕ, η κατάσταση επιβαρύνεται από μία σειρά νοσηρών αλλά «ανθεκτικών» φαινομένων που καταγράφονται στον χώρο της υγείας. «Οι οργανισμοί των νοσοκομείων, είναι απαρχαιωμένοι (από το 1990 ή και παλαιότεροι). Αν επικαιροποιηθούν, θα φανεί μια χαώδης κατάσταση, με περισσότερες από 15.000 κενές θέσεις νοσηλευτών και άλλες τόσες βοηθών νοσηλευτών» ανέφερε ο κ. Αριστείδης Δάγλας, γενικός γραμματέας της Ένωσης, προσθέτοντας μάλιστα ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στη χώρα μας υπάρχουν 6.000 άνεργοι νοσηλευτές.

Ζητούν ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Οι συνθήκες άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος έτσι όπως διαμορφώνονται στα ελληνικά νοσοκομεία σε συνδυασμό με τον συνεχώς μειούμενο αριθμό νοσηλευτών προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους επαγγελματίες του κλάδου. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι πολλοί νοσηλευτές υποχρεώνονται (χωρίς να είναι αντικείμενο της εργασίας τους ) να διαλύουν κυτταροστατικά φάρμακα σε ακατάλληλους χώρους γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά την υγεία τους.

Η έλλειψη ειδικών χώρων – σημείωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΝΕ– βάζει σε κίνδυνο και την υγεία των ανύποπτων παρευρισκομένων, επισκεπτών, συνοδών των ασθενών κα., από τις τοξικότατες παρενέργειες λόγω της εισπνοής των αναθυμιάσεων. Με βάση τα δεδομένα αυτά, το προεδρείο της ΕΝΕ εκτιμά ότι «επιβάλλεται να ενταχθεί ο κλάδος των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

Μάλιστα, αρκετοί νοσηλευτές αναφέρουν ότι έχουν υποστεί συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, από δερματικά εγκαύματα και οφθαλμολογικά προβλήματα μέχρι καρκινογένεση. Τα προβλήματα αυτά, όμως, δεν καταγράφονται, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας, αν και η παρουσία τους είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 88 /1999. Μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως το «Ιπποκράτειο», ο «Ευαγγελισμός» και το Κρατικό της Αθήνας παρανομούν, σύμφωνα με την ΕΝΕ, καθώς δεν διαθέτουν γιατρό εργασίας.

«Μαϊμού»- νοσηλευτές

«Το νοσηλευτικό επάγγελμα υφίσταται αντιποίηση από κάθε είδους επιτήδειους που δεν ελέγχονται από πουθενά επαρκώς, όπως ανεκπαίδευτες αποκλειστικές, αλλοδαπές με παράνομες άδειες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών» ανέφερε ο κ. Σκουτέλης. Σύμφωνα με καταγγελίες που δέχεται η Ένωση, ιδιωτικά κέντρα όπως μονάδες αιμοκάθαρσης, θεραπευτήρια, γηροκομεία, λειτουργούν με «μαϊμού» νοσηλευτές. Αρκεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος μόνον ενός νοσηλευτή για να λειτουργήσει ένας τέτοιος χώρος ως χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας και οι λοιποί εργαζόμενοι συνήθως είναι άσχετοι με το αντικείμενο της νοσηλευτικής εργασίας.
Στοιχεία σχετικά με αυτό έχουν παραπεμφθεί στις εισαγγελικές αρχές.
protothema.gr

Read more...

Στη «δύσκολη» ιθαγένεια κατέληξε ο Ραγκούσης

Παρουσιάστηκε το προσχέδιο νόμου

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρουσίασε στο υπουργείο το προσχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα αφορά στην ιθαγένεια ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων. Μετά τη δημόσια διαβούλευση και αφού ενσωματώθηκαν οι προτάσεις πολιτών, φορέων και κομμάτων το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει:

α) την απαίτηση να έχουν συμπληρώσει και οι δύο γονείς 5ετή νόμιμη διαμονή πριν πάρει το παιδί τους την ελληνική ιθαγένεια.

β) την προϋπόθεση της επιτυχούς παρακολούθησης κατά τη διάρκεια των 6 ετών σε ελληνικό σχολείο

γ) ότι ο όρος ότι η αδυναμία διαπίστωσης της ιθαγένειας δεν θα πρέπει να οφείλεται στην άρνηση γονέα να συνεργαστεί

δ) ότι για όσους μεταναστεύσουν νόμιμα στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση του νόμου θα ορίζονται ως προϋποθέσεις η 7ετής συνολικά νόμιμη διαμονή στη χώρα και η κατοχή άδειας «επί μακρόν διαμένοντος», προκειμένου να μπορέσουν να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, ενώ η διοίκηση θα έχει προθεσμία ενός (1) έτους να απαντήσει, ώστε το όλο σύστημα που καθιερώνεται να είναι πρακτικά, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που ισχύει σήμερα στη Γερμανία.

ε) τη δυνατότητα πραγματοποίησης ειδικών τεστ Γλώσσας, Πολιτικής Αγωγής, Ιστορίας κ.α. από την Επιτροπή πολιτογράφησης, όπως αυτά θα οριστούν από τα συναρμόδια υπουργεία

στ) ως κώλυμα για να μην δοθεί η ιθαγένεια το να συντρέχει λόγος δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας.

ζ) δευτεροβάθμιο έλεγχο επί της διαδικασίας πολιτογράφησης από το Συμβούλιο Ιθαγένειας, στο οποίο θα προεδρεύει πλέον επίτιμο μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας.


Τέλος ο Γιάννης Ραγκούσης έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ανώτατο ποσοστό τον αλλοδαπών που μπορούν να κάνουν αίτηση και να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές του 2010, αντιστοιχεί στο 0,65% του συνολικού πληθυσμού.
.protothema.gr

Read more...

Τι προβλέπει το φορολογικό

Στίγμα προθέσεων για το φορολογικό νομοσχέδιο έδωσε ο υπουργός Οικονομικων, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ο ΑΛΤΕΡ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε με νόημα ότι το 90% των δηλώσεων είναι κάτω από 30.000 ευρώ για να προσθέσει ότι για εισοδήματα στο επίπεδο αυτό ή και παραπάνω, χωρίς πάντως να δώσει ακριβή αριθμό, δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση, αντιθέτως θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις.

Σε ότι αφορά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ο υπουργος Οικονομικών ήταν σαφής, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για κανένα κλάδο.

Για τους φορολογικούς συντελεστές επανέλαβε ότι δεν είναι στόχος η αύξησή τους, ωστόσο δεν ήταν κατηγορηματικός, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις.

Για την φοροδιαφυγη εμφανίσθηκε σκληρός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι " τελειώνει η ασυλία σε συγκεκριμένα επαγγέλματα", ενώ επιβεβαίωσε τη φράση που του αποδίδεται ότι κάποια στιγμή πρέπει ένας φοροφυγάς να μπει φυλακή.

Για την φορολόγηση των καταθέσεων ήταν σαφής, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα απολύτως. Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να καθησυχάσει τους αποταμιευτές, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι "στέρεο".

Τέλος, επανέλαβε ότι όλες οι συντάξεις εξαιρουνται του παγώματος και θα λάβουν αύξηση 1,5%, ενώ για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε.
.nooz.gr

Read more...

Διώξεις σε 10 τελωνειακούς για υπόθεση διαφθοράς...



Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται δέκα τελωνειακοί υπάλληλοι για υπόθεση διαφθοράς. Ήδη σχηματίσθηκε δικογραφία για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος πέντε τελωνειακών υπάλληλων του Τελωνείου Κακαβιάς, τεσσάρων του Τελωνείου Μέρτζανης Ιωαννίνων και ενός του Κεντρικού Τελωνείου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πριν από περίπου ένα έτος, περιήλθαν σε γνώση της πληροφορίες ότι τελωνειακοί υπάλληλοι μεθοριακών σταθμών με την Αλβανία, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν την έξοδο από τη χώρα μας φορτηγών-οχημάτων, τα οποία...


μετέφεραν διάφορα προϊόντα, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Μετά από πολύμηνη έρευνα προέκυψε η συμμετοχή στη συγκεκριμένη υπόθεση πέντε Υπαλλήλων του Τελωνείου Κακαβιάς, τεσσάρων Υπαλλήλων του Τελωνείου Μέρτζανης Ιωαννίνων και ενός Υπαλλήλου του Κεντρικού Τελωνείου Ιωαννίνων.

Οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι ενεργώντας ατομικά ή από κοινού, επέτρεπαν τη διέλευση φορτηγών οχημάτων προς την Αλβανία χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Τελωνειακού Κώδικα και παρακάμπτοντας, κατά περίπτωση, τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου SCHE Ν GEN .

Η διαδικασία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τον προσπορισμό σημαντικού οικονομικού οφέλους για τους ιδίους και την ιδιαίτερα μεγάλη απώλεια εσόδων (δασμών κ.λ.π.) για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα, δεν καταχωρούσαν συγκεκριμένες διελεύσεις φορτηγών στα προβλεπόμενα επίσημα βιβλία, εισπράττοντας κάθε φορά χρηματικό αντάλλαγμα, που κυμαινόταν ανάλογα με το είδος και την αξία του φορτίου. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, καθώς σε άτυπα βιβλία εισόδου – εξόδου που χρησιμοποιούσαν, κατέγραφαν τις σχετικές διελεύσεις με την ένδειξη κενό ή βάζοντας παύλα (-) ή μη καταχωρώντας οποιαδήποτε επισήμανση στη σχετική στήλη.

Ενδεικτικά από την έρευνα προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι Τελωνειακοί, με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε, το χρονικό διάστημα από 27-09-2008 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει (11.814) παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Μέρτζανης, ενώ το χρονικό διάστημα από 02-01-2006 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει (4.780) παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Κακαβιάς. Η σχετική έρευνα έχει επεκταθεί και για τα προηγούμενα έτη.

Επιπλέον, οι προαναφερόμενοι σε κάθε Τελωνείο (Μέρτζανης – Κακαβιάς) είχαν συστήσει κοινό ταμείο προσπορισμού των παράνομων εσόδων, στο οποίο συγκέντρωναν τα χρήματα που εισέπρατταν ως αντίτιμο για να παρέχουν και να εξασφαλίζουν την ελεύθερη, άνευ των προβλεπόμενων διατυπώσεων και ελέγχων, διέλευση των οχημάτων.

Η δικογραφία υποβλήθηκε την 01/02/2010 στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, μετά από σχετική παραγγελία του εποπτεύοντος τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, για τις ακόλουθες πράξεις:

α) Απιστία σχετική με την Υπηρεσία (από κοινού και κατ΄εξακολούθηση) από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

β) Κατάχρηση εξουσίας από κοινού και κατ΄εξακολούθηση.

γ)Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄εξακολούθηση.

Επιπλέον σε βάρος των προαναφερομένων επιβλήθηκε και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
NEA

nonews-news


Read more...

Πρόταση για τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας

Α. Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινό κατέθεσε την πρόταση για τις θέσεις των Διοικητών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, οι οποίοι επελέγησαν σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ανοικτής Διακυβέρνησης.
Αναλυτικά προτείνονται:
-Για την 1η ΥΠΕ (Αττικής) ο κ. Αναστάσιος Χατζής.
-Για την 2η ΥΠΕ (Πειραιά και Αιγαίου) η κα Χριστίνα Παπανικολάου.
-Για την 3η ΥΠΕ (Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας) ο κ. Χρήστος Ζηλίδης.
-Για την 4η ΥΠΕ (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) ο κ. Αριστείδης Μπουσουλέγκας.
-Για την 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) ο κ. Πέτρος Τομάρας.
-Για την 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νησιών, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) ο κ. Παναγιώτης Γκούμας.
-Για την 7η ΥΠΕ (Κρήτης) ο κ. Εμμανουήλ Φραγκιαδουλάκης.



Β. Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προτείνει για Πρόεδρο του Οργανισμού Καταπολέμησης και Αντιμετώπισης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) την κα Μινέρβα-Μελπομένη (Μένη) Μαλλιώρη, σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ανοικτής Διακυβέρνησης.


Γ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας της Ανοικτής Διακυβέρνησης επελέγησαν, και ορίζονται από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου:
-Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ( ΕΚΕΠΥ) ο κ. Δημήτριος Πύρρος και Υποδιοικητής ο κ. Ιωάννης Ξενέλης.
- Πρόεδρος του ΕΚΑΒ ο κ. Ιωάννης Ροτζιόκος και Αντιπρόεδροι οι κ. Παναγιώτης Τζανετής και Παναγιώτης Κορμάς
-Πρόεδρος του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής ο κ. Νικηφόρος Αγγελόπουλος.


Ακολουθούν συνοπτικά βιογραφικά:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣ
Γεννήθηκε το 1950 , Παιδίατρος, έχει διατελέσει Μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία.



ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Γεννήθηκε το 1952, Βιοπαθολόγος, έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Γενική Γραμματέας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, μέλος του Δ.Σ. του "Θριασίου" και είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΛΙΔΗΣ
Γεννήθηκε το 1960, είναι Επίκουρος Καθηγητής του Α΄ ΤΕΙ Λάρισας, έχει διατελέσει Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΠΕΣΥΠ Θεσσαλίας και Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής του ΠΕΣΥΠ Ηπείρου.


ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΕΓΚΑΣ
Γεννήθηκε το 1945, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ. και έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρόεδρος ΚΕΣΥ, Μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΕΔΠ του Α.Π.Θ., Πρόεδρος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και Γενικός Διευθυντής Β' ΠΕΣΥ.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
Γεννήθηκε το 1955, καθηγητής Μάρκετινγκ ΤΕΙ Αθήνας και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Νοσοκομείου Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" και Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
Γεννήθηκε το 1948, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ωτορινολαρρυγγολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών ΩΡΛ και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Στέγης Υγειονομικών Ελλάδος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΩΡΛ Εταιρείας και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών.


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ
Γεννήθηκε το 1945, Iατρός Aκτινολόγος, έχει διατελέσει Bουλευτής Ηρακλείου και Πρόεδρος του Βενιζέλειου-Πανάνειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου.



ΜΙΝΕΡΒΑ-ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ
Γεννήθηκε το 1952, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει διατελέσει Ευρωβουλευτής, Ειδική Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ την περίοδο 1997-1999.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΥΡΡΟΣ
Γεννήθηκε το 1961, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών Κεντρικής Υπηρεσίας ΕΚΑΒ, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Ιατρική Επειγόντων Περιστατικών και Καταστροφών (WADEM), Μέλος του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας και έχει διατελέσει Ιατρικός Διευθυντής Τομέα Εγκαταστάσεων και Διευθυντής Πολυκλινικής του "Αθήνα 2004" καθώς και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα".

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΕΛΗΣ
Γεννήθηκε το 1946, Ιατρός ΩΡΛ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Νεύρο-ωτολογικής Εταιρείας και Μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Εταιρείας ΩΡΛ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΤΖΙΟΚΟΣ
Γεννήθηκε το 1953, Διευθυντής της Αντιφυματικής Μονάδας Πνευμονολογίας- Φυματιολογίας του Νοσοκομείου "Αγία Όλγα" και έχει διατελέσει Διοικητής- Πρόεδρος του Νοσοκομείου "Ασκληπιείο Βούλας", Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Η Σωτηρία" και Γενικός Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΝΕΤΗΣ
Γεννήθηκε το 1951 ετών, Επιμελητής Α΄- Γενικός Χειρουργός, έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΡΜΑΣ
Γεννήθηκε το 1968, Xειρουργός Oρθοπεδικός, Mέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.


ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε το 1943, Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.


Διαβάστε περισσότερα:
.i-reportergr


Read more...

Νέο μοντέλο ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας από την Περιφερειάρχη κ. Κ.Διαμαντοπούλου



Eνα σημαντικό αναπτυξιακό βήμα για ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έκανε χθές η νέα Περιφερειάρχης της κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου με αιχμή την - ουσιαστικά σε ημιλειτουργία μέχρι τώρα - εμπορική Εκθεση Λαμίας και πρώτο «βιολι» τον γνωστό επιχειρηματία και τ. αθλητικό παράγοντα και Πρόεδρο της ΑΕΚ κ. Γιάννη Γρανίτσα.

Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας κ Κατερίνα Διαμαντοπούλου μελετά, όπως λένε παράγοντες της περιοχής, σχέδιο αναβάθμισης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας με μετατροπή της από απλό ΝΠΔΔ σε Ανώνυμη Εταιρία και διασύνδεσή της με την κρατική ELEXPO στην οποία ανήκει και η ΔΕΘ. Στόχος να γίνει συν τω χρόνω μια δυναμική και πραγματική Πανελλήνια Εκθεση - με πολλές ενδιάμεσες κλαδικές - και με συμμετοχή στην διοίκηση εκπροσώπων και των Επιμελητηρίων και άλλων φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες με την ανακοίνωση των ονομάτων που όρισε η κ. Διαμαντοπούλου για το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Πρόκειται για τους:

Ιωάννη Γρανίτσα: Έχει σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών Αθήνας (ΑΣΟΕΕ). Έχει δραστηριοποιηθεί για 35 και επιπλέον έτη στο χώρο της Ελληνικής αγοράς κατέχοντας ηγετικές θέσεις τόσο σε εμπορικές όσο και σε βιομηχανικές εταιρείες. Είναι για δεύτερη 4ετία Β’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και κατέχει τη θέση του Γραμματέα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στην περιοχή της Φθιώτιδας σε εμπορικές και αγροτικές επιχειρήσεις. Στο παρελθόν ήταν Πρόεδρος της ΑΕΚ.

Βάσω Τόλια: Έχει σπουδάσει Διοίκηση και Οικονιομία με Μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Είναι Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Αγ. Γεωργίου και μέλος της ΤΕΔΚ Φθιώτιδας.

Λίνα Αγγελοπούλου: Είναι δικηγόρος με Μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο. Έχει εργαστεί ως Νομικός Σύμβουλος εταιρειών.

'Οπως έγινε γνωστό στην Λαμία χθές, ο κ. Γρανίτσας προορίζεται να προταθεί για Πρόεδρος του ΔΣ της Εκθεσης προκειμένου να αξιοποιηθούν οι διασυνδέσεις του στον επιχειρηματικό κόσμο και στην Αθήνα. Επίσης ο ορισμός δυο γυναικών στο ΔΣ αποσκοπεί, λένε στελέχη της περιφέρειας, στο να δοθεί νέος αέρας στη διοίκηση.

Η Κ.Διαμαντοπούλου

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των τριών νέων μελών η Γενική Γραμματέας κ.Κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε τα εξής:

«Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας έχει ιδιαίτερη αξία για την περιοχή όχι μόνο γιατί είναι ένας πυρήνας ανάπτυξης, ένα εργαλείο για την ανάδειξη του τόπου αλλά γιατί έχει και συναισθηματική αξία για τους Λαμιώτες. Με στόχο το σύνθημα ¨Σκέψου παγκόσμια αλλά δράσε τοπικά¨ κάναμε κάποιες επιλογές ανθρώπων έτσι ώστε να βοηθήσουμε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να περάσουμε την Π.Ε.Λ. σε μια καινούργια εποχή που είναι και αίτημα ετών και των Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας».


Διαβάστε περισσότερα
i-reportergr

Read more...

Βουλευτές καλούνται να επιστρέψουν 1,28 εκατομμύρια ευρώ ...


Όχι στην Ελλάδα φυσικά. Στη Βρετανία...
Οι περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν συνολικά πάνω από 1,28 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα ανεξάρτητου ελέγχου που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.

Ο έλεγχος, που έγινε από τον πρώην ανώτερο αξιωματούχο σερ Τόμας Λεγκ, ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, μετά το σκάνδαλο με τις βουλευτικές δαπάνες.

Καταγγέλοντας ένα σύστημα «βασικά ελλιπές»,ο...
σερ Τόμας θεωρεί παραβάτες 390 από τους 646 βρετανούς βουλευτές, για μία περίοδο από το 2004 μέχρι το 2009 και τους ζητεί να να επιστρέψουν το συνολικό ποσό των 1,48 εκατομμυρίων ευρώ.

Από το ποσό αυτό πρέπει να εκπέσει το ποσό των 211.000 ευρώ καθώς ένας πρώην δικαστής, ο σερ Πολ Κένεντι, είχε αποφασίσει να επικυρώσει 44 από τις 75 εφέσεις που είχαν ασκήσει ορισμένοι βουλευτές κατά του αποτελέσματος αυτής της ερευνας.

Ο σερ Πολ είχε διοριστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων για να μελετήσει τις εφέσεις των βουλευτών.

Το μεγαλύτερο ποσό καλείται να καταβάλει η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Μπάρμπαρα Φόλετ, σύζυγος του επιτυχημένου συγγραφέα Κέν Φόλετ, που πρέπει να επιστρέψει 48.586 ευρώ. Ήδη έχει επιστρέψει τα τρία τέταρτα του ποσού.

Ο Λάιαμμ Φόξ, πιθανός μελλοντικός υπουργός εάν το Συντηρητικό Κόμμα στο οποίο ανήκει κερδίσει, είναι επίσης μεταξύ των βουλευτών που καλούνται να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα ποσά. Αλλά έχει ήδη επιστρέψει τα 28.469 ευρώ που του ζητήθηκαν.

Πολλοί βουλευτές έχουν εκφράσει την δυσφορία τους για τα συμπεράσματα αυτού του ελέγχου, αλλά έχουν δηλώσει ότι θα ενεργήσουν σύμφωνα με τον νόμο.

Οι βουλευτές είχαν κατηγορηθεί ότι πλούτιζαν παράνομα χρεώνοντας στους φορολογούμενους αυστηρά προσωπικές δαπάνες τους από ανοιχτήρια κονσερβών, λάμπες και σκυλοτροφές, μέχρι την αποπληρωμή στεγαστικών τους δανείων και τον καθαρισμό πισίνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

nonews-news


Read more...

Δανειζόμαστε με 14% και μας δίνουν καταθέσεις 2,1%

Κατά τα άλλα, φταίει η Λούκα...

Υψηλά επιτόκια της τάξεως του 14% πληρώνουν τα νοικοκυριά σε ανοικτά δάνεια, ενώ οι επιχειρήσεις καταβάλλουν ένα μέσο επιτόκιο 5,81% για χορηγήσεις χωρίς διάρκεια.

Η εικόνα αυτή της ασφυξίας από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Δεκέμβριο του 2009 συμπληρώνεται από το μέσο επιτόκιο καταθέσεων μιας ημέρας που φθάνει στο 0,35%, ενώ για ένα έτος το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων φθάνει στο 2,10%.

Εάν λοιπόν ακολουθήσει η αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τότε γίνεται αντιληπτό σε ποια επίπεδα θα φθάσουν τα επιχειρηματικά δάνεια και τα ανοικτά δάνεια.

Όσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε πτώση κατά 14 μονάδες βάσης, αλλά διαμορφώνεται στο εντυπωσιακά υψηλό 14,08%.

Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο το Δεκέμβριο του 2009 στο 5,81%.

Σημαντική άνοδο παρουσίασαν τα μέσα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος τόσο για μικρά όσο και για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι και 1 εκατ. ευρώ και άνω του 1 εκατ. ευρώ), που διαμορφώθηκαν στο 4,70% και 3,24% αντίστοιχα (άνοδος κατά 21 και 25 μονάδες βάσης αντίστοιχα).

Μείωση παρουσίασαν το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος (Δεκ. 2009: 3,08%, Νοέμ. 2009: 3,14%) καθώς και το αντίστοιχο των δανείων με επιτόκιο σταθερό από 1 μέχρι 5 έτη (Δεκ. 2009: 4,60%, Νοέμ. 2009: 4,63%).

Επισημαίνεται ότι τα στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αποτελούν σχεδόν το 75% του συνόλου των νέων στεγαστικών δανείων, ενώ μέχρι και το Νοέμβριο του 2008 δεν ξεπερνούσαν το 1/3 του συνόλου.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη, παρουσίασε πτώση κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο του 2009 στο 2,66%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,90%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών καθώς και το μέσο επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση (κατά 3 και 5 μονάδες βάσης αντίστοιχα) και διαμορφώθηκαν στο 3,98%, και 4,15% αντίστοιχα.


Πίνακας 1: Επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων σε ευρώ



Δεκέμβριος 2007

Δεκέμβριος 2008

Οκτώβριος 2009

Νοέμβριος 2009

Δεκέμβριος 2009

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Μίας ημέρας από νοικοκυριά

1,23

1,24

0,43

0,43

0,43

Μίας ημέρας από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

1,05

0,96

0,37

0,41

0,35

Νέες καταθέσεις από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος

4,52

5,36

2,08

2,01

2,10

Νέες συμφωνίες επαναγοράς (repos)

3,76

2,52

0,27

0,32

0,34

ΔΑΝΕΙΑ

Καταναλωτικά χωρίς καθορισμένη διάρκεια

14,47

14,83

14,20

14,22

14,08

Επιχειρηματικά χωρίς καθορισμένη διάρκεια

7,56

7,13

5,79

5,80

5,81

Επιχειρηματικά με συγκεκριμένη διάρκεια και με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος:

-δάνεια μέχρι και 1 εκατ. ευρώ

-δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ

6,83

5,79

6,18

5,07

4,43

2,96

4,49

2,99

4,70

3,24

Νέα στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος

4,76

4,92

3,15

3,14

3,08

Νέα στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός και έως 5 έτη

4,21

5,53

4,71

4,63

4,60

Πίνακας 2: Μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων και δανείων σε ευρώ

Δεκέμβριος 2007

Δεκέμβριος 2008

Οκτώβριος 2009

Νοέμβριος 2009

Δεκέμβριος 2009

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη

4,38

5,35

2,80

2,73

2,66

Από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη

4,49

5,13

1,76

1,76

1,90

ΔΑΝΕΙΑ

Στεγαστικά δάνεια με διάρκεια άνω των 5 ετών

5,11

4,87

4,04

4,01

3,98

Δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με διάρκεια άνω των 5 ετών

6,24

6,11

4,24

4,20

4,15




Read more...

Επιμένει στις θέσεις της για το μεταναστευτικό η ΝΔ

Συνάντηση μιας ώρας είχαν το πρωί στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Ραγκούση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου στην προχθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, να δει τον κ.Ραγκούση.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως ναι μεν τα θέματα της οικονομίας είναι αυτά που καίνε τον πολίτη αυτή την χρονική στιγμή, όμως, υπάρχουν εξίσου μεγάλης σημασίας θέματα, όπως το μεταναστευτικό, το σχέδιο Καλλικράτης και ο εκλογικός νόμος.

Και τα τρία αυτά θέματα τα διαχειρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών και ο κ. Σαμαράς ήθελε να έχει λεπτομερή ενημέρωση αλλά και να παρουσιάσει τις θέσεις του.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθάρισε πως για το μεταναστευτικό η ΝΔ επιμένει στις θέσεις της, επισημαίνοντας πως οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση καθιστούν την Ελλάδα ως το χαλαρότερο κατώφλι σε όλη την Ευρώπη.

Οι προϋποθέσεις θα πρέπει να είναι σοβαρότερες και αυστηρότερες, επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ζήτησε η Ελλάδα να ακολουθήσει το δρόμο που έχουν χαράξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δήλωση Χρ. Ζώη

Ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, δήλωσε πως μίλησαν για όλα τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών. «Επισημάναμε στον κ. Ραγκούση τις δικές μας θέσεις με σαφήνεια και τεκμηριωμένο τρόπο», είπε ο κ. Ζώης.

Επίσης, ανέφερε πως διατυπώθηκαν οι θέσεις στις οποίες επιμένει η ΝΔ για το θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη.

«Ζητήσαμε από τον υπουργό και την κυβέρνηση να τις λάβει σοβαρά υπόψη της δεδομένου ότι αυτό που ήρθε ως προσχέδιο νόμου για ανοικτή διαβούλευση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συναίνεσης και δεν μπορεί να προχωρήσει και να γίνει έτσι αποδεκτό», είπε και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θα περιμένει από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα.
nooz.gr


Read more...

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους μετανάστες

Κατατίθεται στη Βουλή, με αλλαγές επί του αρχικού σχεδίου, το νομοσχέδιο για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες. Το προσχέδιο νόμου θα παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Για την απόκτηση ιθαγένειας, παραμένουν προϋπόθεση τα πέντε χρόνια νόμιμης παραμονής για τα παιδιά νομίμων μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Αν έχουν γεννηθεί αλλού, απαραίτητα είναι τα τρία χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο για όσους είναι άνω των 18 ετών ή έξι χρόνια φοίτησης στο σχολείο αν είναι ανήλικοι. Η ΝΔ ζητεί το όριο να είναι τα εννέα χρόνια φοίτησης. Δικαίωμα ψήφου δίνεται στους νόμιμους μετανάστες στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ΝΔ ζητά να ισχύσει από τις μεθεπόμενες.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι "οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση καθιερώνουν το χαλαρότερο κατώφλι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι προϋποθέσεις απόκτησης ιθαγένειας πρέπει να γίνουν αυστηρότερες και να εφαρμοσθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία".
nooz.gr


Read more...

Ο πλούτος της Ελλάδας

Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας.
Η μέτρηση ήταν 9550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150!
Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ.
Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ.
Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.
Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο!!!
Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής" στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών).
Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους. Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.
Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας.
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (1998) είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο!
O κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής και πρόεδρος του τμήματος χημικών μηχανικών Βασίλειος Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα "Η Βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα", η οποία είχε να κάνει με τα αποτελέσματα και της δικής του έρευνας 30 ετών.
Εντυπωσιακό ήταν το ότι σε όλα τα σημεία η έρευνά αυτή συμφώνησε με τα αποτελέσματα παλαιοτέρας αντίστοιχης έρευνας της δεκαετίας του 1940 που τυχαία είχε φτάσει στα χέρια του.
Ο εν λόγω καθηγητής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή τη στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία την στιγμή που διαθέτει όχι μόνον ΟΛΕΣ τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σε αφθονία, αλλά και για ορισμένα από αυτά, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και συγκεκριμένα:
Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.
Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.
Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.
Μαγγάνιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.
Νικέλιο: Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό όπως ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου,
η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.
Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
Χρωμίτης: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
Ουράνιο: Όπως ανέφερα ήδη, τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη.
Το τεύχος της 28ης Απριλίου 1999 της εφημερίδας "Αθηναϊκή" είχε ως τίτλο "Θησαυροφυλάκιο η Βόρεια Ελλάδα" και αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το θέμα.
Η Θράκη λοιπόν είναι ένας στρατηγικός κόμβος, διότι εκτός των πλουσίων κοιτασμάτων ουρανίου, χρυσού και πετρελαίου, επιπλέον από εκεί πρόκειται να περάσει στο μέλλον και ο αγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης"
Αγωγός μεταφοράς καυσίμων από Κασπία προς τη δύση.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο. Στην ίδια διάλεξη για τα στρατηγικά ορυκτά του κυρίου Παπαγεωργίου έγινε εκτενής λόγος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα το θάρρος να παραδεχθεί την ύπαρξη πλουσιοτάτων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται.
Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου που κάνει λόγο για την "εύφλεκτη πίσσα".
Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφεραν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή. Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής.
Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο.
Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι:
Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα.
Επίσημη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαστεφάνου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
"Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο,
έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που έκαναν στην Δράμα και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές..."
Ένα εύλογο ερώτημα είναι το γιατί η Ελλάδα να έχει πετρέλαιο και σημαντικά ορυκτά σε τέτοιες ποσότητες.
Σε αυτό απαντούν οι γεωλόγοι λέγοντας τα εξής.
Όσον αφορά το πετρέλαιο είναι γνωστό στους γεωλόγους ότι ολόκληρο σχεδόν το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος ήταν κάποτε μία απέραντη πεδιάδα με πλούσια βλάστηση η οποία στην πορεία κατεποντίσθη για να δημιουργήσει μετά από χιλιάδες χρόνια το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος. Οι υδρογονάνθρακες των δασών έγιναν πετρέλαιο.
Όσον αφορά τα σπάνια μέταλλα, εξηγείται εύκολα κι αυτό την στιγμή που ως γνωστόν καθώς η τεκτονική πλάκα της Αφρικής υποχωρεί κάτω από αυτήν της Ευρώπης, δημιουργεί μεταξύ άλλων και κατάλληλες προϋποθέσεις δημιουργίας τέτοιου είδους μεταλλευμάτων.
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα "περίεργα" και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρος κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται.
Κλείνοντας το θέμα των πετρελαίων στο Αιγαίο, παραθέτω τον καταμερισμό των χώρων ευθύνης των πετρελαϊκών καρτέλ.
ανά την Ελλάδα, όπως έχουν συμφωνηθεί από το 1975:
α') Ανατολικά της Θάσου (OXYDENTAL, του τεξανού Α. Χάμμερ),
β') Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κάσου και Κρήτης (CHEVRON, συμφερόντων Ροκφέλλερ),
γ') Κατάκωλλο Ζακύνθου (ESSO, επίσης του Ροκφέλλερ),
δ') Επανομή - Σιθωνία - Θερμαϊκός (αμερικανική TEXACO και αγγλοολλανδική SHELL).
Το ζήτημα είναι ανεξάντλητο και τα στοιχεία που παρέθεσα ενδεικτικά και προκύπτουν από επίσημες
Κρατικές εκθέσεις και πορίσματα ερευνών, άρθρα έγκριτων εφημερίδων και διατριβές καθηγητών Πανεπιστημίου.
Το μέγα ερώτημα που προκύπτει βεβαίως είναι:
Γιατί δεν γίνεται καμία προσπάθεια εκμετάλλευσης όλου αυτού του ορυκτού πλούτου που βρίσκεται στο υπέδαφος πολλών περιοχών της Ελλάδας;
Η χώρα που ξόδεψε τόσα τρισεκατομμύρια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν δικαιολογείται πλέον να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για την εκμετάλλευση αυτού του πλούτου.

/kostasxan.


Read more...

M. Ανδρουλάκης: Φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων



Ο βουλευτής Β' Αθήνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μίμης Ανδρουλάκης, με ερώτησή του, καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει την επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα μας με ποσοστό φόρου 5% κι ενδεχόμενη απαλλαγή φόρου για το ποσοστό που επενδύεται στη χώρα μας εντός δύο ετών, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ελληνικών ομολόγων...


Ο Μίμης Ανδρουλάκης σημειώνει:

Η δραματική έλλειψη εθνικής αποταμίευσης επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Την ίδια στιγμή υπάρχει φυγή κεφαλαίων ενώ ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό Ελλήνων διατηρούν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού κυρίως λόγω πιο σταθερού ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου.

Η Ιταλία, που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, προέβη στην παροχή φορολογικών κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Αυτή η κίνηση στέφεται με επιτυχία καθώς έχουν ήδη επιστρέψει κεφάλαια ύψους 100 δις με συνολικά έσοδα για το κράτος περίπου 4 δις . Παρόμοια μέτρα έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια κι άλλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία) και της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Βραζιλία).

Στη χώρα μας, αν συνυπολογίσουμε και τα κεφάλαια των Ελλήνων εφοπλιστών, μια ενδεχόμενη δέσμη μέτρων που θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό αυτών των κεφαλαίων, θα δημιουργούσε σημαντικά οικονομικά οφέλη στα αναιμικά έσοδα του κράτους και θα βοηθούσε στην αύξηση των επενδύσεων με την απαράβατη προϋπόθεση τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για τη σταθερότητα των σχετικών ρυθμίσεων.
troktiko
Read more...

Νέα μέτρα για τους φοροφυγάδες

Προαναγγελία Παπανδρέου από το Νέο Δελχί

Νέα μέτρα για εκείνους που δεν πληρώνουν και πρέπει να πληρώσουν προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, σε ερώτηση εάν θα υπάρχουν νέα βάρη για τους φορολογούμενους το 2010.

Με τη φράση του αυτή ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου παρέπεμψε στη λήψη μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της φορολόγησης των off shore.

Κανένας μας δεν είναι ευχαριστημένος με τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «έχουμε μία εθνική ανάγκη και απειλή». Ο πρωθυπουργός απέδωσε τη διόγκωση της κρίσης και στη διεθνή κερδοσκοπία επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς αγορές έχουν την αυτονομία τους και δυστυχώς η Ελλάδα, λόγω πολλών λαθών, βρέθηκε εκτεθειμένη.

Για τις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποίησεις και την απειλή νέων απεργιών, ο πρωθυπουργός απέστειλε σαφές μήνυμα ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν, όπως ήταν η χαρακτηριστική φράση του. Θα περάσουμε από αυτές τις δύσκολες στιγμές, αλλά αν οι αλλαγές δε γίνουν, η κατάσταση θα γίνει ακόμα δυσκολότερη, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου.

Συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό

Τα θέματα της οικονομίας ετέθησαν στη συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών που είχε το πρωί της Πέμπτης στο Νέο Δελχί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Μανμόχαν Σινγκ.

Στις συνομιλίες αναλύθηκε η διεθνής οικονομική κρίση και κατά πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει στον Ινδό ομόλογό του ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στην πορεία ανάπτυξης με ίδιες δυνάμεις. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να σταματήσει εν τη γενέσει τους πιθανά σενάρια ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται να αναζητήσει οικονομική βοήθεια από την ταχέως αναπτυσσόμενη ινδική οικονομία.

Οι δύο πρωθυπουργοί ξεκίνησαν προεργασία για την ενίσχυση της ελληνοινδικής συνεργασίας σε τομείς όπως είναι οι κατασκευές, οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο τουρισμός, όπου έγινε ειδική αναφορά στην ανάγκη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Αθήνας με το Νέο Δελχί.

Επίσης, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σινγκ συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης όπου το Νέο Δελχί έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Σινγκ θεωρείται ο αναμορφωτής της ινδικής οικονομίας, η οποία παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης 8%. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο προερχόμενος από το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου πολιτικός χαρακτήρισε δύο φορές τον κ. Παπανδρέου σπουδαίο φίλο της Ινδίας.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην ινδική πρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα της πολυπληθέστερης δημοκρατίας του πλανήτη.

protothema.gr

Read more...

"ΨΑΛΙΔΙ" ΕΩΣ ΚΑΙ 20% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης - Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)

Πενταπλό είναι το... κτύπημα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, θα μειωθούν φέτος έως και 20%. Τα εισοδήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα θα πληγούν από το γενικευμένο «πάγωμα» των βασικών μισθών, τις περικοπές στα επιδόματα 10% κατά μέσο όρο, το ψαλίδισμα των υπερωριών κατά 50% και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Παράλληλα...
η καθήλωση των βασικών μισθών επί μία διετία -ούτε πέρυσι έλαβαν αυξήσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι- οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις και... ροκάνισμα του εφάπαξ.
Επί της ουσίας τίθεται σε εφαρμογή ένα μοντέλο συμπίεσης των αποδοχών ιρλανδικού τύπου, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η μείωση φτάνει ακόμη και τα 475 ευρώ τον μήνα (όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος»), χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Οι εφοριακοί μάλιστα υπολογίζουν πως μαζί με την αύξηση του φόρου οι εισοδηματικές τους απώλειες ανέρχονται σε 770 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.
Οι περικοπές θα περιέχονται στην εισοδηματική πολιτική, η οποία θα γνωστοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2010, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα από τον Απρίλιο οι υπάλληλοι θα λάβουν «κουτσουρεμένο» εκκαθαριστικό μισθοδοσίας. Στους συνταξιούχους θα δοθούν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού (1,5%) όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.
Επιπλέον στους κόλπους των συνδικαλιστών υπάρχει ανησυχία ότι το 2010 δεν θα είναι η τελευταία χρονιά μισθολογικών απωλειών. Πιστεύουν ότι λόγω και των νέων πιέσεων από τις Βρυξέλλες αλλά και του σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος η κυβέρνηση θα ακολουθήσει ανάλογη εισοδηματική πολιτική καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. Δηλαδή μέχρι και το 2012, όταν και αναμένεται να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Πιο αναλυτικά, τα «πέντε» κτυπήματα στα εισοδήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι τα ακόλουθα:
«Πάγωμα» βασικών μισθών για 700.000 υπαλλήλους. Οι μισθοί παραμένουν στα επίπεδα του 2008 και έτσι έχουμε τις απώλειες ελέω πληθωρισμού. Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Ηλίας Βρεττάκος, διατυπώνει την εκτίμηση πως από το διετές «πάγωμα» η μείωση του πραγματικού εισοδήματος ανέρχεται στο 6%. Φέτος που οι εν ενεργεία υπάλληλοι δεν θα πάρουν αύξηση ούτε ένα ευρώ, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κοντά στο 2%.
Μείωση συνολικής δαπάνης για επιδόματα κατά 10%. Η μείωση αυτή θα είναι κλιμακωτή και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό κοντά στα 650 εκατ. ευρώ, όπως αναγράφεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινάει από το 5% για γενικά επιδόματα, όπως το μηνιαίο επίδομα των 176 ευρώ, το κίνητρο απόδοσης κ.λπ.
Θα φτάνει στο 10% για κλαδικά επιδόματα που παίρνουν ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό προσωπικό, σώματα ασφαλείας κ.ά.) και θα εξακοντίζεται στο 20% ή ακόμη και υψηλότερα για τα επιδόματα των εφοριακών, των τελωνειακών και των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του κράτους, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 2.000 ευρώ τον μήνα. Στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις μόνο από το επίδομα οι απώλειες φτάνουν τα 400 ευρώ μηνιαίως.
«Ψαλίδισμα» υπερωριών. Η αρχή έγινε από τους υπαλλήλους των πολιτικών γραφείων, για τους οποίους η κοινή υπουργική απόφαση των κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου προβλέπει μείωση της υπερωριακής απασχόλησης κατά 50%. Αυτό θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης. Αρκετά επιδόματα φορολογούνται σήμερα κατά το ήμισυ αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα γνωστοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα το σύνολο των επιδομάτων θα φορολογείται με την ενιαία κλίμακα.
Και μείωση ΕΦΑΠΑΞ
Χαμηλότερη σύνταξη για όσους βγουν από φέτος
Μείωση συντάξεων και εφάπαξ. Το διετές «πάγωμα» των μισθών οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Κι αυτό γιατί όσοι βγουν φέτος στη σύνταξη, αυτή θα υπολογιστεί με βάση βασικό μισθό ο οποίος παραπέμπει στο 2008. Επιπλέον μειωμένο θα είναι και το εφάπαξ βοήθημα, ανεξάρτητα με τον χρόνο συνταξιοδότησης. Το ακριβές ύψος των απωλειών στο εφάπαξ εξαρτάται από το έτος συνταξιοδότησης.
Σ. ΡΟΜΠΟΛΗΣ
Το 2015 θα είμαστε 25% φτωχότεροι
Δραματική μείωση που φτάνει έως και το 15% στο πραγματικό τους εισόδημα θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με τα μέτρα της κυβέρνησης. Μάλιστα, για περίπου 50.000 εργαζομένους στο Δημόσιο που έχουν υψηλές αποδοχές, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος θα φτάσει το 20%, με βάση τα στοιχεία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Την ίδια στιγμή ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, προειδοποιεί πως «το 2015 θα είμαστε 25% φτωχότεροι από ό,τι είμαστε τώρα». Η πρόβλεψη αυτή γίνεται λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρων όπως είναι οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία, η ανοδική πορεία της ανεργίας, το πάγωμα μισθών στο Δημόσιο κ.ά.
Επιπρόσθετα, με απεργία στις 10 Φεβρουαρίου «απαντά» η ΑΔΕΔΥ στα μέτρα της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Σημειώνεται πως την ίδια μέρα πραγματοποιεί απεργία και το ΠΑΜΕ για οικονομικά και ασφαλιστικά θέματα.
Αύριο και μεθαύριο απεργούν εφοριακοί, τελωνειακοί και ο σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
«Τα μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία και ως τούτο και για αυτά αλλά και για τη συνέχειά τους η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις της 10ης Φεβρουαρίου είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Ο λόγος τώρα είναι στους εργαζομένους», τονίζει ο πρόεδρος ης ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

fimotro

Read more...

H 7ETIA ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ...



Ρεπορτάζ : Αριστέα Μπουγάτσου
(από την Ελευθεροτυπία)

Τσουνάμι Τσουκάτου κατακλύζει το αρχείο Χριστοφοράκου. Δεκάδες εγγραφές στα ημερολόγια του Mister Siemens φανερώνουν εντατικές, αλλά και διαχρονικές επαφές του Θ. Τσουκάτου με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο πρώτος, εκτός από «στρατηγός» του Κ. Σημίτη, ήταν και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, και ο δεύτερος φρόντιζε να χρηματοδοτεί... τα κόμματα με τα μυστικά κονδύλια της Siemens. Στενή σχέση
Στο αρχείο Χριστοφοράκου, που περιέχεται στη δικογραφία, υπάρχουν τουλάχιστον 22 εγγραφές στο όνομα «Τσουκάτος», αλλά και παραστατικά που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1999 μέχρι και το 2006. Ολα μαρτυρούν μια στενή διμερή σχέση (Τσουκάτου - Χριστοφοράκου) η οποία επιτρέπει στον Θ. Τσουκάτο να ζητάει εξοπλισμό, αθλητικές χορηγίες, διορισμούς από τον τότε ισχυρό της Siemens, ενώ του στέλνει και προσωπικά κλειστούς φακέλους που του παραδίδονται.
Αν όλα αυτά δεν βρίσκονταν στη δικογραφία, θα υπήρχε πλήρες σκότος για την πολυετή αυτή σχέση, που καλύπτει και πολλά από τα κρίσιμα χρόνια της ερευνώμενης περιόδου, ως προς τη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος της Siemens σε κόμματα ή σε μεμονωμένους πολιτικούς.
Ανέφερε μόνο δύο
Ο 4ος Ειδικός Ανακριτής δεν ασχολήθηκε με το αρχείο Χριστοφοράκου και ο Θ. Τσουκάτος κατά την απολογία του (1-7-2009) αναφέρεται μόνο σε δύο επαφές του- συναντήσεις με τον Μ. Χριστοφοράκο, στις 20/10/1998 και στις 15/12/1998. Τίποτε άλλο.
Μάλιστα, ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει ενώπιον του ανακριτή ότι η πρώτη επαφή με τον Μ. Χριστοφοράκο έγινε από τηλεφώνημα ενός διαφημιστή που τον γνώριζε επειδή έκανε διαφημίσεις σε κόμματα και έχει και μια εταιρεία δημόσιων σχέσεων, την DDB, τον Χρήστο Παπαπολύζο. Ο τελευταίος αιτήθηκε να με επισκεφθούν με τον Χριστοφοράκο στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ο Θ. Τσουκάτος, ζητώντας ο «προξενητής»-διαφημιστής να κληθεί ως μάρτυράς του, ενώ ο ανακριτής δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει αν μπλέχτηκαν και διαφημιστικά τα κονδύλια της Siemens και του κόμματος.
Ετσι όλα έμειναν στο 1 εκατ. μάρκα, που η Siemens το 1999 -λίγους μήνες μετά τις δύο επαφές- αποδέσμευσε υπέρ του ΠΑΣΟΚ σε λογαριασμό στην Ολλανδία του κ. Πιταούλη, που ήξερε ότι διευκόλυνε άλλο φίλο του, τον κ. Βίο. Το ποσό αυτό «εισήχθη» σπασμένο σε μικρότερα ποσά, πέρασε από λογαριασμούς φίλων και, όπως υποστηρίζει ο Θ. Τσουκάτος, παραδόθηκε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.
Ομως οι επαφές Τσουκάτου - Χριστοφοράκου εντατικοποιήθηκαν από το 1999 και μετά.
Ειδικότερα:
1 Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1999, στο ημερολόγιο της Γενικής Διεύθυνσης της Siemens υπάρχουν τουλάχιστον επτά σημειώσεις επαφών του Θ. Τσουκάτου, που κάποιες από αυτές παραπέμπουν και σε διευθετήσεις συναντήσεων με τον Μιχ. Χριστοφοράκο.
2 Στις 10 Ιουνίου 1999 καταγράφεται η ώρα 15.00 ΠΑΣΟΚ / Ζωή.
3 Το 2000 στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου εμφανίζονται και πάλι εγγραφές μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου. Σε μία από αυτές αποτυπώνεται αίτημα Τσουκάτου για τηλεφωνικό κέντρο, ενώ σημειώνονται και τα τηλέφωνα τότε συνεργάτη του που φροντίζει το σχετικό θέμα.
4 Το 2001 μεταξύ των όσων ζητούσαν τον Χριστοφοράκο και πάλι ο Θ. Τσουκάτος με σημειώσεις στον Νοέμβριο μήνα, όταν τότε το γραφείο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ρύθμισε το αίτημά της για την απόκτηση πλυντηρίου-στεγνωτηρίου από τη Siemens. Ο Θ. Τσουκάτος αφήνει το τηλέφωνο του πολιτικού του γραφείου για επικοινωνία.
5 Το 2003 (14/1) στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου γράφεται: «Τσουκάτος / ΠΑΣΟΚ προσωπικό φάκελο για σας». Σε άλλη σημείωση κάτω από «laptop Μητσοτάκη» αναφέρεται επαφή-κλήση Τσουκάτου (13 και 19 Φεβρουαρίου 2003).
Για το Κυπριακό!
Στις 8/4/2003 ο Θ. Τσουκάτος με φαξ ζητάει από τον Χριστοφοράκο «χορηγία Αθλητικής Λέσχης Φιλάθλων Αλίμου», ενώ του στέλνει (4/12) και την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ «για το Κυπριακό και τον διάλογο με την Αριστερά». «...Με την προσδοκία να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας», γράφει στον Μ. Χριστοφοράκο.
6 Σε άλλη εγγραφή (20/1/2004) και πάλι σε κλήση στο όνομα Τσουκάτος αναγράφονται «2 συστήματα + 1 πλακέτα + 1 adaptor». Είναι η εκλογική χρονιά (εθνικές και ευρωεκλογές) και οι επαφές του Θ. Τσουκάτου αυξάνονται, με κλήσεις στο γραφείο του Μ. Χριστοφοράκου, αλλά και με ευχές για το Πάσχα κ.ά.
7 Ο Θόδωρος Τσουκάτος, όμως, συνεχίζει ακάθεκτος ακόμα και όταν βρίσκεται εκτός πολιτικής. Στις 28 Ιουνίου 2006 στέλνει στο γραφείο Χριστοφοράκου το βιογραφικό ενός ενδιαφερόμενου για τη θέση μηχανικού ανάπτυξης λογισμικού, «όπως συνεννοηθήκαμε» γράφει στο e-mail που απευθύνει στην Κατερίνα (Τσακάλου), την οποία παρακαλεί «να το δώσεις στον κ. Χριστοφοράκο».
Ο Γείτονας
Στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, του 2004, υπάρχει καταγεγραμμένη, χειρόγραφα, μια διπλή σημείωση στη σελίδα της 3ης Μαρτίου. Τσουκάτος και Γείτονας μαζί. Η σημείωση γράφει: «Φάκελο Θ. Τσουκάτου, φάκελο Γείτονα». Η σημείωση αυτή καταχωρίζεται στα βιβλία της Siemens σε κρίσιμο πολιτικό χρόνο, τέσσερις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές και μπορούν να την εξηγήσουν μόνο τα αναφερόμενα σε αυτήν πρόσωπα.
Ο Μ. Χριστοφοράκος έχει εμπλέξει το όνομα του Κώστα Γείτονα, μέσω της απολογίας του στο Μόναχο το περσινό καλοκαίρι, ισχυριζόμενος πως είναι ένα από τα πρόσωπα που για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ έλαβαν ενισχύσεις από τη Siemens. Ο Κ. Γείτονας έχει αντικρούσει τους ισχυρισμούς του, έχει δηλώσει ότι στρέφεται με αγωγή εναντίον του, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν επιφύλαξε για τον τότε υπεύθυνο για τα οικονομικά του κόμματος την ίδια μεταχείριση που είχε έναντι του Θ. Τσουκάτου και του Τ. Μαντέλη, των οποίων ανέστειλε την κομματική ιδιότητα.
Το όνομα του Κ. Γείτονα εμφανίζεται σε σημείωση προγενέστερη της «διπλής» στις 26 Φεβρουαρίου 2004, στη σελίδα του ημερολογίου, όπου καταγράφονται τα πρόσωπα που καλούσαν το γραφείο Χριστοφοράκου.
Λίγους μήνες μετά, στις 16 Ιουλίου 2004, στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου καταχωρίζεται κλήση από Γείτονα και δίπλα καταγράφονται δύο τηλέφωνα του πολιτικού του γραφείου.
Το 2003 (5/3/2003) σε υπόμνηση της γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου, καταγράφεται και το όνομα Γείτονας, μαζί με άλλα όπως: Κυπραίου, πρόεδρος Κ.Μ., και με μια σημείωση που γράφει «ΚΥΣΕΑ: Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου να στείλουμε 2 non paper».
/fimotro
Read more...

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας πλήρωσαν χθες τη... νύφη των κερδοσκόπων, που μόνο πρόσκαιρα έδωσαν ανάσα στην αγορά των ελληνικών τίτλων. Η ανακοίνωση πρόσθετων και σκληρών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας από την Κομισιόν υπό καθεστώς αυστηρής επιτροπείας της οικονομίας, δεν έφερε θεαματικά αποτελέσματα στην αγορά ομολόγων, όπου τα spread των δεκαετών τίτλων- η διαφορά απόδοσης από...
τους αντίστοιχους γερμανικούς- έφτασαν να υποχωρούν έως και το 3,27%, από 3,52% χθες. Το μεσημέρι όμως οι τάσεις αντιστράφηκαν και πάλι, με τα spread (3,55%) αλλά και τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (402,9 μονάδες) να τραβούν την ανιούσα. Τα πάνω- κάτω ήρθαν και στο Χρηματιστήριο, όπου τα αρχικά κέρδη (1,5%) διαδέχθηκε πτώση (1,92%) στο κλείσιμο.
Η αφορμή ήρθε από την Πορτογαλία, όπου ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους αποφάσισε να «κόψει» στα 300 εκατ. ευρώ την προγραμματισμένη έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων μέσω των οποίων αρχικά επιθυμούσε να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Αιτία, η αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδα κοντά στο 2% όταν στις 20 Ιανουαρίου αντίστοιχη έκδοση είχε γίνει με επιτόκιο 0,93%. Έτσι αντλήθηκαν μόνο τα 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,37%. «Αυτή ήταν η αφορμή... Η αγορά είναι τώρα πάρα πολύ νευρική για την Πορτογαλία μετά την Ελλάδα, όπου το πρόβλημα επίσης άρχισε από τα βραχυχρόνια ομόλογα και επεκτάθηκε στις πιο μακροχρόνιες εκδόσεις», δηλώνει αναλυτής ομολόγων στο Reuters.
Ο δεύτερος αδύναμος κρίκος
Η χθεσινή επίθεση στα πορτογαλικά ομόλογα ήταν, λίγο- πολύ, αναμενόμενη από παράγοντες της αγοράς, καθώς η χώρα με έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ και χρέος 90% θεωρείται ο δεύτερος πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, ενώ έπονται Ισπανία και Ιταλία. Το spread ανάμεσα στο δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας και στο αντίστοιχο της Γερμανίας έφτασε χθες το 1,44% (από 1,25%). «Η κατάσταση στις αγορές δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί αμέσως», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης που εκτιμά πως τα μέτρα επιδρούν μεν θετικά- κάλλιο αργά παρά ποτέ όπως είπε- αλλά οι αγορές δεν πείθονται έτσι εύκολα για την ικανότητα να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις. Κρίσιμοι παράγοντες για την ουσιαστική ανάσα της αγοράς ελληνικών ομολόγων είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τυχόν ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης του ΠΣΑ από το Εurogroup, τα πρώτα απτά αποτελέσματα ακριβούς εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η παράλληλη προώθηση δραστικών διαρθρωτικών αλλαγών.
Επιφυλακτικότητα
Επιφυλακτικότητας δίχνει και η δήλωση αναλυτή της γερμανικής τράπεζας Commerzbank στο Reuters, σύμφωνα με την οποία «δεν δείχνει ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το 2012», όπως και η δήλωση αναλυτή ομολόγων της ιταλικής τράπεζας Unicradit, σύμφωνα με την οποία «σε τελική ανάλυση, οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το τι λέει η Κομισιόν ή για το τι θα πει το Εcofin σε μερικές ημέρες. Για τις αγορές θα είναι πολύ πιο σημαντικό το πώς θα πάει η πώληση του δεκαετούς ομολόγου και τι θα κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης».
fimotro


Read more...