Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας πλήρωσαν χθες τη... νύφη των κερδοσκόπων, που μόνο πρόσκαιρα έδωσαν ανάσα στην αγορά των ελληνικών τίτλων. Η ανακοίνωση πρόσθετων και σκληρών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας από την Κομισιόν υπό καθεστώς αυστηρής επιτροπείας της οικονομίας, δεν έφερε θεαματικά αποτελέσματα στην αγορά ομολόγων, όπου τα spread των δεκαετών τίτλων- η διαφορά απόδοσης από...
τους αντίστοιχους γερμανικούς- έφτασαν να υποχωρούν έως και το 3,27%, από 3,52% χθες. Το μεσημέρι όμως οι τάσεις αντιστράφηκαν και πάλι, με τα spread (3,55%) αλλά και τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (402,9 μονάδες) να τραβούν την ανιούσα. Τα πάνω- κάτω ήρθαν και στο Χρηματιστήριο, όπου τα αρχικά κέρδη (1,5%) διαδέχθηκε πτώση (1,92%) στο κλείσιμο.
Η αφορμή ήρθε από την Πορτογαλία, όπου ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους αποφάσισε να «κόψει» στα 300 εκατ. ευρώ την προγραμματισμένη έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων μέσω των οποίων αρχικά επιθυμούσε να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Αιτία, η αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδα κοντά στο 2% όταν στις 20 Ιανουαρίου αντίστοιχη έκδοση είχε γίνει με επιτόκιο 0,93%. Έτσι αντλήθηκαν μόνο τα 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,37%. «Αυτή ήταν η αφορμή... Η αγορά είναι τώρα πάρα πολύ νευρική για την Πορτογαλία μετά την Ελλάδα, όπου το πρόβλημα επίσης άρχισε από τα βραχυχρόνια ομόλογα και επεκτάθηκε στις πιο μακροχρόνιες εκδόσεις», δηλώνει αναλυτής ομολόγων στο Reuters.
Ο δεύτερος αδύναμος κρίκος
Η χθεσινή επίθεση στα πορτογαλικά ομόλογα ήταν, λίγο- πολύ, αναμενόμενη από παράγοντες της αγοράς, καθώς η χώρα με έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ και χρέος 90% θεωρείται ο δεύτερος πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, ενώ έπονται Ισπανία και Ιταλία. Το spread ανάμεσα στο δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας και στο αντίστοιχο της Γερμανίας έφτασε χθες το 1,44% (από 1,25%). «Η κατάσταση στις αγορές δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί αμέσως», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης που εκτιμά πως τα μέτρα επιδρούν μεν θετικά- κάλλιο αργά παρά ποτέ όπως είπε- αλλά οι αγορές δεν πείθονται έτσι εύκολα για την ικανότητα να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις. Κρίσιμοι παράγοντες για την ουσιαστική ανάσα της αγοράς ελληνικών ομολόγων είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τυχόν ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης του ΠΣΑ από το Εurogroup, τα πρώτα απτά αποτελέσματα ακριβούς εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η παράλληλη προώθηση δραστικών διαρθρωτικών αλλαγών.
Επιφυλακτικότητα
Επιφυλακτικότητας δίχνει και η δήλωση αναλυτή της γερμανικής τράπεζας Commerzbank στο Reuters, σύμφωνα με την οποία «δεν δείχνει ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το 2012», όπως και η δήλωση αναλυτή ομολόγων της ιταλικής τράπεζας Unicradit, σύμφωνα με την οποία «σε τελική ανάλυση, οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το τι λέει η Κομισιόν ή για το τι θα πει το Εcofin σε μερικές ημέρες. Για τις αγορές θα είναι πολύ πιο σημαντικό το πώς θα πάει η πώληση του δεκαετούς ομολόγου και τι θα κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: