Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από TA NEA)


Με στόχο να καταργηθούν όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις η κυβέρνηση προωθεί- με διαδικασίες- εξπρές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο- κίνητρα παραμονής στην εργασία μαζί με αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και την καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (εκτός από την αύξηση των ορίων... ηλικίας συνταξιοδότησης).
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι «τρύπες» που επιτρέπουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αφορούν τους προσληφθέντες πριν από το 1993. Παράλληλα με άλλο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο μετά τη γνωστή απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.
Το προωθούμενο από το υπουργείο Εργασίας ασφαλιστικό πακέτο θα προβλέπει τα εξής:
1Καθιέρωση βασικής σύνταξης περίπου 350-400 ευρώ (σε σημερινές τιμές) η οποία θα αντιστοιχεί σε 15 χρόνια ασφάλισης. Από εκεί και πέρα, η σύνταξη θα γίνει περισσότερο ανταποδοτική ανάλογα με τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές ώστε να υπάρχουν κίνητρα για ασφάλιση και να μη χάνεται ούτε ένα ένσημο. Το ποσό της σύνταξης θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές στα Ταμεία κύριας, επικουρικής και επαγγελματικής ασφάλισης Το σκεπτικό του μέτρου είναι η θεσμοθέτηση μιας βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορώνπαροχών. Αυτό σημαίνει ότι τα κατώτατα όρια των συντάξεων όπως τα γνωρίζουμε σήμερα θα αλλάξουν, θα εξαλειφθούν τα κίνητρα της πρόωρης συνταξιοδότησης (π.χ. με 15 έτη ή 25 έτη), ενώ κανένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο.
Βασική σύνταξη
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μία βασική σύνταξη για όλους, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στην εργασία. Οι εργαζόμενοι με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης θα παίρνουν τη βασική σύνταξη και στη συνέχεια το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα «αναλογικό» σύστημα, ώστε κάθε χρόνος ασφάλισης μετά τη συμπλήρωση 15ετίας να οδηγεί σε προσαύξηση της βασικής σύνταξης. Σήμερα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ποσό της σύνταξης για όσους έχουν από 4.500 έως και 7.500 ημέρες ασφάλισης. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι με τη συμπλήρωση 4.500 ενσήμων (με τα οποία θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης) σταματούν την ασφάλιση και στρέφονται στην ανασφάλιστη εργασία ώσπου να φθάσουν στο όριο ηλικίας.
2Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα δίνεται μεγαλύτερη προσαύξηση στη σύνταξη (από 2,5% ετησίως σε 3,5%) για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση του ορίου το οποίο μελετάται να ανέλθει στα 67 έτη (όπως ανακοίνωσε προχτές ο Πρωθυπουργός).
3Η ποινή για έξοδο στη σύνταξη από 4,5% θα φθάσει στο 6% και στο Δημόσιο (για κάθε έτος που υπολείπεται για την έξοδο στη σύνταξη).
Επίσης στο ίδιο σχέδιο νόμου: Θα τεθούν περιορισμοί στην εργασία των συνταξιούχων του Δημοσίου ανάλογοι με αυτούς που ισχύουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα προωθηθεί και η νέα λίστα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ομολογία Λοβέρδου
Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε χτεσινές δηλώσεις του τονίζει ότι το μεγάλο βάρος για την άμεση εύρεση ρευστότητας, ώστε να ανασάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, θα είναι η εκποίηση μέρους της περιουσίας των Ταμείων! Ο ίδιος προανήγγειλε συνεχείς ανακοινώσεις μέτρων για το Ασφαλιστικό και για τις εργασιακές σχέσεις το επόμενο διάστημα. «Σε 10 μέρες θα παρουσιάσουμε το σχετικό πρόγραμμα», διευκρίνισε και αναφέρθηκε στα προβληματικά Ταμεία, με προεξάρχον το ΙΚΑ.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: