Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

M. Ανδρουλάκης: Φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων



Ο βουλευτής Β' Αθήνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μίμης Ανδρουλάκης, με ερώτησή του, καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει την επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα μας με ποσοστό φόρου 5% κι ενδεχόμενη απαλλαγή φόρου για το ποσοστό που επενδύεται στη χώρα μας εντός δύο ετών, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ελληνικών ομολόγων...


Ο Μίμης Ανδρουλάκης σημειώνει:

Η δραματική έλλειψη εθνικής αποταμίευσης επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Την ίδια στιγμή υπάρχει φυγή κεφαλαίων ενώ ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό Ελλήνων διατηρούν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού κυρίως λόγω πιο σταθερού ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου.

Η Ιταλία, που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, προέβη στην παροχή φορολογικών κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Αυτή η κίνηση στέφεται με επιτυχία καθώς έχουν ήδη επιστρέψει κεφάλαια ύψους 100 δις με συνολικά έσοδα για το κράτος περίπου 4 δις . Παρόμοια μέτρα έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια κι άλλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία) και της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Βραζιλία).

Στη χώρα μας, αν συνυπολογίσουμε και τα κεφάλαια των Ελλήνων εφοπλιστών, μια ενδεχόμενη δέσμη μέτρων που θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό αυτών των κεφαλαίων, θα δημιουργούσε σημαντικά οικονομικά οφέλη στα αναιμικά έσοδα του κράτους και θα βοηθούσε στην αύξηση των επενδύσεων με την απαράβατη προϋπόθεση τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για τη σταθερότητα των σχετικών ρυθμίσεων.
troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: