Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου προτείνει ο ΟΟΣΑ


tsipouro
Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών περιλαμβάνει η δεύτερη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.
Συνολικά οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού εξέτασαν 482 νομοθετικές ρυθμίσεις που διέπουν τη λειτουργία των κλάδων αυτών, καθώς και της κλωστοϋφαντουργίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού, τομείς στους οποίους δεν βρέθηκαν εμπόδια στον ανταγωνισμό.
Οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη προβλέπουν 82 αλλαγές στον κλάδο των ποτών και έξι στα πετρελαιοειδή. Όλες έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κυβέρνησης προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Το «χύμα» τσίπουρο
Η μελέτη του κλάδου των ποτών ο ΟΟΣΑ επικεντρώνεται στην παραγωγή και διακίνηση «χύμα» τσίπουρου και συναφών προϊόντων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ετησίως 17 – 19 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται αφορολόγητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.
Το μέγεθος αυτό προκύπτει αν υπολογίσει κανείς την παραγωγή των 67 μεγάλων μονάδων του κλάδου (3 εκατομμύρια λίτρα που φορολογούνται με 12,75 ευρώ ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης) και των 30.000 περίπου μικρών αποσταγματοποιών (που δηλώνουν ότι παράγουν 5-7 εκατ. λίτρα και έχουν πολύ μικρότερη φορολογία, 1,33 ευρώ ανά λίτρο αλκοόλης). Τα μεγέθη αυτά συγκρίνονται με τη συνολική ποσότητα που διακινείται στην αγορά, η οποία -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- είναι 24 εκατ. λίτρα.
Η πρόταση του Οργανισμού είναι να καταργηθεί η διακίνηση «χύμα» τσίπουρου, ούτως ώστε όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται και να περιοριστούν οι μικροί παραγωγοί αποκλειστικά στην κάλυψη των δικών τους αναγκών.
Η πρόταση αυτή, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο Οργανισμός, είναι βλαπτική για τα συμφέροντα των μικρών αποσταγματοποιών, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί εύκολα να ελεγχθεί.
Εναλλακτικά προτείνεται να υποχρεωθούν οι μικροί παραγωγοί να εκδίδουν φορολογικά παραστατικά, κάτι που όμως έχει το μειονέκτημα της δυσκολίας στους ελέγχους.
Η μπύρα
Για την μπύρα η πρόταση είναι να θεσπιστεί κλιμακωτή φορολογία στους μικρούς παραγωγούς, ούτως ώστε να τους δοθούν κίνητρα, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Προτείνεται επίσης η άρση σειράς εμποδίων όπως τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα για εγκαταστάσεις παραγωγής μπύρας, οινοπνευματωδών, εμφιάλωσης, επεξεργασίας νερού, κ.α., η υποχρέωση των ζυθοποιείων να διαθέτουν ξεχωριστή αποθήκη πρώτων υλών, η απαγόρευση παραγωγής ξυδιού και αλκοολούχων ποτών από τα οινοποιεία κ.α.
Πετρελαιοειδή
Στον κλάδο των πετρελαιοειδών οι προτάσεις του ΟΟΣΑ επικεντρώνονται στο καθεστώς τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση της ελάχιστης διάρκειας των συμβάσεων τήρησης, τη θέσπιση υποχρέωσης να τηρούνται αποθέματα για το σύνολο των προϊόντων, τη διευκόλυνση της τήρησης αποθεμάτων σε άλλη χώρα – μέλος της ΕΕ (που επιτρέπεται ήδη από τη νομοθεσία) κ.ά..
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ολοκληρώθηκαν οι οργανωτικές διαδικασίες O Στέφανος Ξεκαλάκης νέος γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ


O Στέφανος Ξεκαλάκης νέος γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ
Ο Στέφανος Ξεκαλάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ο Στέφανος Ξεκαλάκης εξελέξη νέος γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρόταση της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά.
Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τόνισε: «Την προηγούμενη Τετάρτη απεδείχθη περίτρανα για πολλοστή φορά ότι το παραμύθι που κάποιοι συνέγραφαν σχετικά με το μνημόνιο και το αντιμνημόνιο 'τελικά δεν είχε δράκο'».
Ο κ. Ξεκαλάκης πρόσθεσε ότι, πλέον, οι πολιτικές δυνάμεις θα κριθούν από τον πολιτικό τους λόγο από το κατά πόσο θα μπορέσουν να συνθέσουν και να συγγράψουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
«Θεωρούμε, ότι μέσα από τις οργανωτικές διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα μετά και το Συνέδριό μας, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ξαναπιάσει το μίτο της σχέσης του με την ελληνική κοινωνία από την αρχή, να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία και να μπορέσει να συγχρονιστεί και να συστρατευθεί με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν στο πλάι του, ώστε να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση για το μέλλον της χώρας» κατέληξε σε δήλωσή του το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έως τις 31 Αυγούστου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος...


Έως τις 31 Αυγούστου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος
Νέες διευκρινίσεις δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την έναρξη ισχύος των αλλαγών στο ΦΠΑ καθώς...
και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, επισημαίνοντας ότι η 31 Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι:

- Η έναρξη ισχύος των νέων συντελεστών ΦΠΑ, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν με το ν. 4334/2015, είναι η 20η Ιουλίου 2015.

Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία (υπηρεσίες διαμονής), ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 6% κατά τη μεταβατική περίοδο από 20/7-30/9/2015.

- Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2014, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου είναι η 31η Αυγούστου 2015.

- Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που είχε παραταθεί μέχρι την 27η Ιουλίου 2015, παρατείνεται εκ νέου ως και την 26η Αυγούστου 2015. 

 

Read more...

Πώς τα φέρνει η ζωή!...


Πώς τα φέρνει η ζωή!
BINTEO...
Ευχαριστώ τον Βασίλη Α. που εντόπισε αυτό το διαμαντάκι απ' το 2012, στο οποίο ο Βαγγέλης Βενιζέλος (με σαφώς πιο έντονο ύφος απ' αυτό του Τσίπρα) υπερασπίζεται τον...
χαρακτήρα του κατεπείγοντος για την ψήφιση της συμφωνίας -ο ΣΥΡΙΖΑ τότε το θεωρούσε πραξικόπημα το να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.  
Εκτός των άλλων κατηγορεί τον Λαφαζάνη ότι είναι εκπρόσωπος της δραχμής και της φτώχειας, και του ζητά αν έχει άλλη αξιόπιστη εναλλακτική να την παρουσιάσει επιτέλους.
 Τρία χρόνια μετά, το ίδιο ακριβώς θα του ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας, φέρνοντας στη Βουλή τα προαπαιτούμενα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος...

«Μα έχω ακλόνητα επιχειρήματα, που τα καταλαβαίνει όλος ο ελληνικός λαός!» - Παναγιώτης Λαφαζάνης 

Aρης Δημοκίδης (lifo.gr)

Read more...

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης..



Στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αποτυπωθεί η αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, αεροσκάφη ενώ για πρώτη φορά θα κληθούν...
να πληρώσουν το φόρο και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 5 μέτρων.


Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαίδου η αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται τα φορολογικά έτη 2015 και μετά, άρα από τις φετινές δηλώσεις.

Δηλαδή όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη δήλωσή τους, θα δουν στο εκκαθαριστικό τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Για τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί και ως εκ τούτου, η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ενώ η διαφορά που θα προκύψει θα μπορεί να καταβληθεί μέσα στις προβλεπόμενες τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος.
Ποιοι θα πληρώσουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης - Από φέτος οι επιβαρύνσεις

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις:

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης - Από φέτος οι επιβαρύνσεις   Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης με συντελεστή 13% και στο ποσό του τεκμηρίου διαβίωσης που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων. Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ' ολοκλήρου από ξύλο, τύπων τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ, τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση. Αυξάνεται από 10% σε 13% ο συντελεστής φόρου πολυτελούς διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και για δεξαμενές κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές). Ο φόρος υπολογίζεται πλέον ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (τεκμηρίου διαβίωσης) που προκύπτει από την κατοχή ή κυριότητα επί συντελεστή 13%.

Εισφορά αλληλεγγύης

Τις επόμενες ημέρες μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου καθώς ενεργοποιείται η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ξεκινά αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2015 και «πιάνει» τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ως εξής:

Από 30.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2% επί ολόκληρου του ποσού.
Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 4% επί ολόκληρου του ποσού.
Από 100.001,00 έως 500.000,99: συντελεστής 6% επί ολόκληρου του ποσού.
Από 500.001,00 και άνω: συντελεστής 8% επί ολόκληρου του ποσού.
Το ποσό της εισφοράς εξακολουθεί να περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση ώστε το εναπομένον εισόδημα μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς να μην είναι μικρότερο από το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του αμέσως μικρότερου συντελεστή στο άνω όριο του προηγούμενου κλιμακίου. Πιο συγκεκριμένα, το καθαρό ποσό που απομένει μετά από την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς του κλιμακίου με συντελεστή 0,7%, δε μπορεί να είναι μικρότερο από 12.000 ευρώ, το καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή 1,4% δε μπορεί να είναι μικρότερο από 19.860 ευρώ (20.000 Χ 0,7%), το καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή 2% δε μπορεί να είναι μικρότερο από 29.580 ευρώ (30.000 Χ 1,4%), το καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή 4% δε μπορεί να είναι μικρότερο από 49.000 ευρώ (50.000 Χ 2%), το καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή 6% δε μπορεί να είναι μικρότερο από 96.000 ευρώ (100.000 Χ 4%) και τέλος τα καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή 8% δε μπορεί να είναι μικρότερο από 470.000 ευρώ (500.000 Χ 6%).

Με την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης:

Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 31.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 186 ευρώ ετησίως ή 13 ευρώ το μήνα.
Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 240 ευρώ ετησίως ή 17 ευρώ το μήνα.
Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 300 ευρώ ετησίως ή 21 ευρώ το μήνα.

Πηγή: Ημερησία

Read more...

Ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς η πρόσβαση στις θυρίδες...


Ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς η πρόσβαση στις θυρίδες Ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς θα είναι η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες όλων των υποκαταστημάτων των τραπεζών από Δευτέρα.

Οι τράπεζες έχουν ήδη... οργανώσει τα καταστήματα που διαθέτουν θυρίδες ώστε η πελατεία τους που επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε αυτές να εξυπηρετηθεί χωρίς προβλήματα και όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ειδικότερα την επιπλέον δυνατότητα συνεννόησης για κλείσιμο ραντεβού για πρόσβαση στην τραπεζική τους θυρίδα, εφόσον το επιθυμούν, ανακοίνωσαν οι τράπεζες Alpha Bank και Eurobank, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη αναμονή.

Eurobank

Αναλυτικότερα, τη δυνατότητα στους πελάτες της, που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στις θυρίδες τους από την Δευτέρα, δίνει με ραντεβού η Eurobank, Όποιος πελάτης της τράπεζας επιθυμεί να έχει προγραμματισμένη πρόσβαση στη θυρίδα του, μπορεί να κλείσει ραντεβού στο τηλέφωνο 210 4849630. Το ραντεβού θα γίνεται την επομένη του τηλεφωνήματος (αν δηλαδή ο πελάτης τηλεφωνήσει την Δευτέρα, θα κλείσει ραντεβού την Τρίτη).
Υπενθυμίζεται από την Eurobank, ότι η πρόσβαση στις θυρίδες όλων των τραπεζών είναι ελεύθερη και δεν υπόκειται σε περιορισμούς .

Alpha Bank

Ειδική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για τους πελάτες της που μισθώνουν θυρίδες θησαυροφυλακίου, ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Όσοι επιθυμούν να προγραμματίσουν την επίσκεψη τους στο κατάστημα όπου τηρούν τη θυρίδα τους, θα πρέπει να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210 326 6899, την Κυριακή 19.7.2015, από τις 10.00 έως τις 22.00 και από τη Δευτέρα 20.7.2015, από τις 8.00 έως τις 20.00.

Εθνική Τράπεζα

Στην Εθνική Τράπεζα ο πελάτης που επιθυμεί να έχει πρόσβαση στην θυρίδα θα εξυπηρετείται όπως συνήθως, με την τήρηση της σειράς προτεραιότητας στην θυρίδα.
Τα καταστήματα που διαθέτουν θυρίδες έχουν ενισχυθεί με περαιτέρω προσωπικό για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση της πελατείας, ενώ σε όσα από τα καταστήματα που διαθέτουν περισσότερες από 400 θυρίδες και ενδεχομένως παρατηρηθεί μεγάλη αναμονή ο πελάτης θα μπορεί, αν το επιθυμεί, να κλείνει επιτόπου ραντεβού για άλλη μέρα.

Τράπεζα Πειραιώς

Στην Τράπεζα Πειραιώς επίσης έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι από τους πελάτες της τράπεζας επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην θυρίδα τους.
Θα τηρηθεί η συνηθισμένη διαδικασία με σειρά προτεραιότητας πρόσβασης στην θυρίδα. Έχει προβλεφθεί η ενίσχυση του προσωπικού στα καταστήματα που διαθέτουν θυρίδες καθώς και η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.
Στην περίπτωση που σε κάποια καταστήματα που διαθέτουν θυρίδες παρατηρηθεί μεγάλη αναμονή για πρόσβαση σε αυτές, θα υπάρχει η δυνατότητα, εάν επιθυμεί ο πελάτης, να κλείσει ραντεβού για άλλη μέρα.
Επίσης, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο παράτασης του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων που διαθέτουν θυρίδες, σε περίπτωση που παρατηρηθεί αναμονή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Τσίπρας: Αυτοί δεν είναι πιο αριστεροί από μένα...


O πρωθυπουργός ετοιμάζει αντεπίθεση για την… ανακατάληψη του ΣΥΡΙΖΑ...
Αποφασισμένος για οριστική ρήξη με τους διαφωνούντες εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας και διαμηνύει  προς κάθε κατεύθυνση, πως, αυτό που επείγει για τον ίδιο και την κυβέρνησή του είναι...
το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Αυτοί δεν είναι πιο αριστεροί από εμένα» είπε σε συνεργάτες του για την ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας καθώς και για άλλα κορυφαία στελέχη που καταψήφισαν τη συμφωνία σύμφωνα με τη REAL NEWS. Μάλιστα ετοιμάζει αντεπίθεση για την… ανακατάληψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός:

-Τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι καθήκον της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας

-Διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να διευρύνει τη βάση της κυβέρνησης με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα σήμαινε το σπάσιμο της συμφωνίας με τους ΑΝ.ΕΛ.

-Προϊδεάζει για κάλπες αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας. Προγραμματίζει εκλογές για τα μέσα φθινοπώρου καθώς εκτιμά ότι με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί. Ωστόσο αν αντιδράσουν οι δανειστές έχει plan b για εκλογές τον Ιούνιο του 2016.

Καθοριστική για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης για το νομοσχέδιο που προβλέπει αρνητικές ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και τη φορολογία των αγροτών. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί αρχικά να μην έχει απώλειες και στη συνέχεια να περιορίσει τις 39 αρνητικές ψήφους που είχε στην ψηφοφορία για το πρώτο νομοσχέδιο.

Read more...

Πού θα τσιμπήσουν οι τιμές Σε ποια προϊόντα αυξάνεται ο ΦΠΑ από τη Δευτέρα


Σε ποια προϊόντα αυξάνεται ο ΦΠΑ από τη Δευτέρα

Αθήνα
Την αναμενόμενη εγκύκλιο προκειμένου από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ, που προβλέπει τη μεταφορά αρκετών προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%, εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου. Στην εγκύκλιο καταγράφονται αναλυτικά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που πλέον θα υπάγονται στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, με βάση τις αλλαγές που προβλέπει ο νόμος με τα προαπαιτούμενα για σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές, που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι το νέο καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα και διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

«Ο κανονικός συντελεστής και ο μειωμένος συντελεστής παραμένουν 23% και 13%, αντίστοιχα, ενώ ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%. (Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του καθεστώτος αυτού για τα τουριστικά νησιά θα ισχύσει από 1.10.2015)».

Στο μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:

- Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια,

- ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια),

- γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,

- φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια,

- λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα,

- δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας,

- ελαιόλαδο,

- παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών,

- ψωμί

- ζυμαρικά,

- νερά φυσικά,

- φαρμακευτικά προϊόντα,

- καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής,

- ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου,

- είδη για αναπήρους.

Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:

- Ορισμένα ζωντανά ζώα,

- κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων,

- μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα,

- άνθη,

- καφές, τσάι, ματέ και μπαχαρικά,

- μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις,

- λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο),

- παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων,

- ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης,

- κακάο και παρασκευάσματα κακάου,

- παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα,

- παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων,

- διάφορα παρασκευάσματα διατροφής,

- ξύδια και υποκατάστατα αυτών,

- απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων,

- αλάτι και θαλασσινό νερό,

- ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα

- καυσόξυλα,

- λιπάσματα,

- εντομοκτόνα,

- προφυλακτικά,

- σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας,

- κτηνοτροφικά προϊόντα,

- ορισμένα είδη για αναπήρους

Ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Ποιες υπηρεσίες μεταφέρονται στο 23%

Υπηρεσίες που μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή 23% είναι οι ακόλουθες:

- Εισιτήρια εκδηλώσεων

- Τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών

- Υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών

- Υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή

- Εστίαση

- Υπηρεσίες γραφείων κηδειών

- Οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

- Λόγω της κατάργησης της σχετικής απαλλαγής, οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στο συντελεστή 23%.

Από τις 20 Ιουλίου οι αυξήσεις

Όσον αφορά την έναρξη ισχύος των νέων συντελεστών, αυτή είναι η ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4334/2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ωστόσο, με την από 16 Ιουλίου 2015 ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Δεν μπορώ να εφαρμόσω το νόμο για το συνταξιοδοτικό» Ρωμανιάς: Θα παραιτηθώ αύριο


Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας θα υποβάλει αύριο το πρωί, όπως προανήγγειλε μιλώντας στο "MEGA Σαββατοκύριακο", ο Γιώργος Ρωμανιάς.
romanias11
Όπως δήλωσε, για την απόφασή του αυτή ενημέρωσε στη διάρκεια άτυπης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο με τη νέα ηγεσία, τους κ. Κατρούγκαλο και Χαϊκάλη, παρουσία του κ. Στρατούλη.
"Τους εξήγησα ότι για λόγους συνέπειας με τον εαυτό μου, δεν μπορώ να μείνω στο υπουργείο. Εγώ πήγα στο υπουργείο για να εφαρμόσω κάποιες αρχές. Δεν μπορώ να κάνω τα αντίθετα. Τους εξήγησα ότι δεν μπορώ να μείνω στο υπουργείο. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή που έλεγα κάποια πράγματα, να εφαρμόζω και να κάνω τα αντίθετα. Είναι η έσχατη ταπείνωση για μένα να κάνω κάτι τέτοιο. Τους εξήγησα λοιπόν ότι αύριο το πρωί που θα έρθουν, 11 είναι η τελετή, λίγο πριν εγώ θα υποβάλω εγγράφως την παραίτησή μου και θα παρακαλώ να γίνει αποδεκτή", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ρωμανιάς υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο για το συνταξιοδοτικό, για τον οποίο, όπως υποστήριξε, αγνοήθηκε πλήρως το υπουργείο, σημειώνοντας: "Δεν είναι δυνατόν εγώ να δώσω σύνταξη 87 ευρώ στον ανάπηρο. Γιατί αυτό νομοθετήθηκε".
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η παραίτησή του δεν σχετίζεται με τα νέα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου, αλλά με το νόμο που πρέπει να εφαρμοστεί. "Ασχολούμαι 40 χρόνια με την Κοινωνική Ασφάλιση, νομοσχέδιο γραμμένο με τέτοια αγραμματοσύνη, τέτοιο ερασιτεχνισμό, τέτοια άγνοια δεν έχω ξαναδεί. Είναι απίστευτο αυτό το νομοσχέδιο. Να σου λέει μέσα το πρώτο σχέδιο ότι στις μειωμένες συντάξεις σου κόβει 16% το μήνα;", σημείωσε χαρακτηριστικά.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τα μυστικά του σχεδίου Grexit ...


ΓΙΟΥΝΚΕΡ
...φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκιο του γραφείου Γιούνκερ...
Σε ειδικό δωμάτιο ασφαλείας και μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο φυλάσσεται στον 13ο όροφο του κτιρίου Berlaymont, λίγα μέτρα από το γραφείο του Γιούνκερ στις Βρυξέλλες το σχέδιο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σε έναν...
πολυσέλιδο τόμο, που γράφτηκε σε λιγότερο από ένα μήνα από 15μελή ομάδα της Κομισιόν, απαντώνται ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπιστεί μια τέτοια έξοδος, περιλαμβάνοντας ακόμη και το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν σύμφωνα με την "Καθημερινή".

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωαματούχο στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε έναν ήδη δεμένο τόμο, ένα πολυσέλιδο έγγραφο, το οποίο περιγράφηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν την έναρξη της Συνόδου, από τον ίδιο τον Γιούνκερ, με όλες τις λεπτομέρειες ενός Grexit.

Στο έγγραφο, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το περιεχόμενό του, υπάρχουν λεπτομερείς απαντήσεις σε 200 θέματα που αφορούν το Grexit. Τα ερωτήματα είναι αλληλένδετα καθώς μία έξοδος από το ευρώ θα δημιουργούσε αλυσιδωτά γεγονότα.

Το σχέδιο εκπονήθηκε με απόλυτη μυστικότητα. Μια ομάδα 15 μελών της Κομισιόν άρχιζε να το ετοιμάζει όταν πλησίαζε η ημέρα εκπνοής του προγράμματος (τέλος Ιουνίου), ενώ από τη στιγμή που αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν. Οι εμπλεκόμενοι στη δημιουργία του σχεδίου, σύμφωνα με την Καθημερινή, δούλεψαν με «πόνο ψυχής». Ένας από τους εμπλεκόμενους στην κρίσιμη φάση της κατάρτισης είπε χαρακτηριστικά: «Αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονται οι ερπύστριες των τανκς».

Read more...

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό...


Οι χαμηλόμισθοι με λίγα χρόνια ασφάλισης, όσοι βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη και οι ήδη συνταξιούχοι είναι οι τρεις κατηγορίες που θίγονται περισσότερο από τα πρώτα μέτρα της μεγάλης αλλαγής του Ασφαλιστικού, η οποία ξεκίνησε με...
τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Τετάρτη, συνεχίζεται με δεύτερο «πακέτο» την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι ανατροπές -μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων- «αγγίζουν» ακόμη και όσους είχαν υποβάλει από τις αρχές του 2015 αίτηση για να συνταξιοδοτηθούν. Και όλες έχουν στόχο να μειώσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη και τη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού ελλείψει... χρημάτων.

Οι αλλαγές για τους ασφαλισμένους 

1. Σε όλους όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, θα δίδεται η σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές οι οποίες έχουν καταβληθεί. Το συγκεκριμένο μέτρο καταργεί τα κατώτατα - εγγυημένα από το κράτος κατώτατα όρια, μειώνει έως 45% τα ποσά των συντάξεων για όσους έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές και ακυρώνει τους σχεδιασμούς παλαιών ασφαλισμένων που σχεδίαζαν να λάβουν έξτρα εισόδημα με μια δεύτερη σύνταξη 15ετίας. Μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, θα χορηγείται πάντως το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης, ενώ όσοι συνταξιοδοτούνται με 40 έτη ασφάλισης στα 62 θα λαμβάνουν κανονικά το έξτρα εγγυημένο ποσό.

2. Αλλάζει αναδρομικά από το... 2011 ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων -με την πρόβλεψη καταβολής αναλογίας της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερων ποσών σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως τώρα -ακόμη και για όσους και όσες έχουν υποβάλει φέτος αίτηση συνταξιοδότησης! Οσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε ταμείου έως τις 31/12/2010 και υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2015 θα λαμβάνουν δύο τμήματα σύνταξης.

Ένα με βάση τα ποσοστά και τις συντάξιμες αποδοχές ή ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 και
δεύτερο τμήμα με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλογία της βασικής σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011.

3. Τα προβλεπόμενα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότερα από το 62ο και 67ο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξάνονται κατά έξι μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φτάνοντας μέχρι και το έτος 2022 (η σχετική διάταξη αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή). Σε όσες περιπτώσεις δεν προβλέπεται όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

4. Επιπλέον, κατά το χρονικό διάστημα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (θα παύει να χορηγείται μειωμένη η σύνταξη όταν συμπληρώνεται το κατά περίπτωση ηλικιακό όριο). Από 1/1/2023 θα ισχύουν ως όρια για πλήρη σύνταξη τα 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) και για τη μειωμένη τα 62 με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

Από την αύξηση των ορίων εξαιρούνται:

Οι υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές, οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, οι σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων και οι ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου 612/77 (τυφλοί, παραπληγικοί κ.α.).

Οσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 (έχουν τον χρόνο ασφάλισης ο οποίος απαιτείται και τα όρια ηλικίας όπου αυτά προβλέπονται).

5. Αυξομειώσεις αναμένονται στο ύψος των εισφορών (μειώσεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, σύνδεση με το πραγματικό εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους και αυξήσεις για τους αγρότες). συμπαρασύροντας τις παροχές, περιλαμβανομένων και των εφάπαξ.

Οι αλλαγές για τους συνταξιούχους 

1 Αυξάνονται από την 1η Ιουλίου 2015 (από 4% σε 6%) οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και επιβάλλεται εισφορά 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης και στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Ακόμη και ένας χαμηλοσυνταξιούχος θα χάσει, εμμέσως, πάνω από μια επικουρική σύνταξη.

2 «Ανοικτό» παραμένει το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών στις επικουρικές αν δεν βρεθούν έως τον Οκτώβριο δημοσιονομικά ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

3 Δρομολογείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019 (νωρίτερα θα περικοπεί από όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα).

Οι αλλαγές στα Ταμεία

Εντάσσονται υποχρεωτικά αναδρομικά από την 1/1/2015 στο ΕΤΕΑ όλα τα επικουρικά ταμεία. «Παγώνει» στα φετινά επίπεδα η κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων έως το 2021. Ο περιορισμός αυτός, σε συνδυασμό με την υποχρέωση της κυβέρνησης να βρει δημοσιονομικά ισοδύναμα για την ακύρωση δικαστικών αποφάσεων, δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες για τη χρηματοδότηση των συντάξεων και σε πολλούς τη βεβαιότητα ότι θα έρθουν και άλλα μέτρα.

Τον Οκτώβριο αποφασίζονται οι ενοποιήσεις όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης και των κανόνων υπολογισμού των συντάξεων για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 (κάθε Ταμείο έχει δικές του καταστατικές διατάξεις), καταργήσεις κοινωνικών πόρων κ.ά.

Πόσο μειώνονται τα κατώτατα όρια συντάξεων (χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού, με βάση τις εισφορές, έως την ηλικία των 67 ετών)

Στο ΤΕΒΕ

Με 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλεται σύνταξη 420 ευρώ αντί 640 ευρώ έως σήμερα

Στο ΙΚΑ 

Με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα καταβάλλεται σύνταξη 315 ευρώ αντί 486 ευρώ
Με 20 έτη ασφάλισης και 500 ευρώ αποδοχές, η σύνταξη που αναλογεί είναι 297 ευρώ και με αποδοχές 700 ευρώ, 352 ευρώ
Μειώσεις θα γίνουν αντίστοιχα και στα εγγυημένα απο το κράτος ποσά των αναπηρικών και των συντάξεων χηρείας αν δεν υπάρξει αντίθετη πρόβλεψη

Παραδείγματα περιορισμού πρόωρης συνταξιοδότησης 

• Ασφαλισμένος με 10.500 ημέρες ασφάλισης το 2011 που θα «έβγαινε» σε ηλικία 58 ετών και φέτος είναι 54 ετών θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί χωρίς πέναλτι (-16% στο ποσό της μηνιαίας σύνταξης) όταν γίνει 60 ετών καθώς το ηλικιακό όριο θα αυξάνεται ως εξής:
Την 1/7/2015 θα ισχύει όριο 58,5
Την 1/7/2016 το όριο θα είναι 59
Την 1/7/2017 στα 59,5
Την 1/7/2018 στα 60

• Ασφαλισμένος που μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και σήμερα είναι 55 ετών δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί χωρίς πέναλτι αν δεν φτάσει σε ηλικία 59 ετών αφού θα αυξάνεται κατά ένα 6μηνο το ηλικιακό όριο που τίθεται από την 1/1/2016 στα 58 και θα διαμορφωθεί ως εξής:

Την 1/1/2016 στα 58
Την 1/1/2017 στα 58,5
Την 1/1/2018 στα 59

Αν «βγει» το 2018 σε ηλικία 58 ετών, θα χάσει το 16% από τη σύνταξη που θα ελάμβανε. Με βάση το σχέδιο που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση μόλις γίνει 59 ετών θα αρχίσει να λαμβάνει κανονικά τη σύνταξη χωρίς την περικοπή. 

Μείωση από 1/7/2015 κύριων και επικουρικών συντάξεων μετά τις νέες εισφορές για υγειονομική περίθαλψη. 

Χαμηλοσυνταξιούχος που λαμβάνει την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ και επικουρική 236 ευρώ πληρώνει σήμερα εισφορά 4% στην επί της κύριας σύνταξης για ασθένεια (19,45ευρώ). Από την 1η Ιουλίου θα πληρώνει 29,16 ευρώ + 14,16 ευρώ, συνολικά 43,32 ευρώ ή επιπλέον 23,87 ευρώ το μήνα και 286,44 ευρώ το χρόνο.

Μείωση ποσού για νέο (ΑΠΟ 1/1/2015) συνταξιούχο με τη χορήγηση βασικής και αναλογικής σύνταξης

Ασφαλισμένος με 35ετία και μισθό 1.500 ευρώ έως το 2010 και 1.100 ευρώ από 2011-2015, θα λάβει μεικτή σύνταξη 1.030 ευρώ αντί 1.069 ευρώ που θα ήταν αν υπολογιζόταν με βάση όσα ίσχυαν πριν από τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.


ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

Read more...

Παπαδημούλης VS Λαφαζάνη...



Μ' ενα τιτίβισμα απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας iskra (η οποία πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη), υπό τον τίτλο «Ανασχηματισμός... χωρίς Πλατφόρμα».
"Η Iskra επικρίνει τον Τσίπρα, γιατί άλλαξε τους Υπουργούς που ψήφισαν Όχι στο κυβερνητικό Νσχέδιο. Σωστά. Όφειλαν να...
παραιτηθούν οι ίδιοι...", έγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρο το άρθρο στην Iskra, έχει ως εξής:

«Αργά το βράδυ της Παρασκευής (17/7) ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.


Μοναδικός στόχος του ανασχηματισμού ήταν η απομάκρυνση από την κυβέρνηση των Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχου και η αντικατάσταση της παραιτηθείσας, για τους γνωστούς πολτικούς λόγους, Βαλαβάνη.


Όσο κι αν η απομάκρυνση των "τριών" ήταν περίπου αναμενόμενη, μετά και την διαφοροποίησή τους στις ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο μνημόνιο, το οποίο και καταψήφισαν, δεν παύει η απομάκρυνσή τους να έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία με αυτονόητο πολιτικό πρόσημο. 


Συνεργάτες του Παναγ. Λαφαζάνη υπογράμμιζαν ότι για τον ίδιο η διατήρηση θέσεων και αξιωμάτων δεν μπορεί να έχει ως αντάλλαγμα εκπτώσεις σε όσα ο ίδιος θεωρεί ζητήματα αρχών για την Αριστερά και θεμελιώδη συμφέροντα για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.


Οι ίδιοι συνεργάτες του τόνιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του η κυβέρνηση, δεν πρέπει να παγιδευθούν σε έναν ολισθηρό "μονόδρομο" που προδιαγράφει η απαράδεκτη συμφωνία με τους "θεσμούς" αλλά να βρουν τη δύναμη να καταστήσουν προσωρινές τις πολιτικές αναδιπλώσεις και να αποτρέψουν πολιτικές επιλογές και δεσμεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αναίρεση και ακύρωση τις ριζοσπαστικές προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.


Άλλοι παρατηρητές τόνιζαν ότι πέραν της απομάκρυνσης των "τριών" , ο ανασχηματισμός μάλλον δεν είχε καμία άλλη πολιτική αξία, εκτός και αν αξιολογηθεί ως τέτοια η περαιτέρω διεύρυνση του αριθμητικού δυναμικού της κυβέρνησης, κατά το πρότυπο πρηγούμενων περιόδων με "στοχευμένες" και "επιλεκτικές" τοποθετήσεις προσώπων».

Read more...

Αναγνωρίστηκε το απανθρακωμένο άτομο...


Εθελοντές πυροσβέστες φωνάζουν καθώς  επιχειρούν στην  κατάσβεση της πυρκαγιάς  στην περιοχή της Ηλιούπολης, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015.
... που βρέθηκε στον Υμηττό...
Αναγνωρίστηκε το απανθρακωμένο άτομο που εντοπίστηκε στον Υμηττό το Σάββατο από την πυροσβεστική υπηρεσία. Πρόκειται για τον...
αγνοούμενο 47χρονο αστυνομικό που από την Παρασκευή το μεσημέρι δεν είχε δώσει σημεία ζωής και σύμφωνα με τη σύζυγό του, βρισκόταν για περίπατο στο βουνό.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Υμηττό βρήκε τον 47χρονο στο βουνό.

Ο αστυνομικός, βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια από την υπηρεσία του. Αναγνωρίστηκε από την αδελφή του. Νωρίτερα ιατροδικαστής διερευνούσε την ταυτότητά του απανθρακωμένου ατόμου. 

Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το μνημείο πεσόντων πυροσβεστών, στην Ηλιούπολη.

Read more...