Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Κρίσιμη σύσκεψη Παπανδρέου στην Βουλή...


... με την συμμετοχή Πάγκαλου, Παμπούκη και Ξυνίδη
.


Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε πριν από λίγη ώρα σε αίθουσα του δευτέρου ορόφου της Βουλής μια κρίσιμη σύσκρψη με την συμμετοχή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την ώρα που αρκετοί βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέτουν θέμα καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα.




Read more...

"Θα επισκεφθώ την ΠΓΔΜ χωρίς το εμπόδιο της ονομασίας"

Εντός των πλαισίων της "εθνική κόκκινης γραμμής" στο ζήτημα της εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η απάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στην πρόσκληση του σκοπιανού ομολόγου του για επίσκεψη στη γείτονα χώρα.

Την απάντηση Παπούλια στην πρόσκληση Ιβανόφ (4 Νοεμβρίου), δημοσίευσε την Τρίτη (22/12) το γραφείο του σκοπιανού προέδρου. Σε αυτήν ο κ. Παπούλιας αναφέρει:

"Με ενδιαφέρον έλαβα και διάβασα την επιστολή σας. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις φιλικές και τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις γείτονες χώρες, εννοείται συμπεριλαμβανομένης και της δική σας.

Θα ήθελα να επισκεφθώ την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δίχως, όμως, να υπάρχει το εμπόδιο του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας.

Εγώ δεν θα ήθελα να σας υποδείξω το τί θα ήταν προς όφελος της χώρα σας. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι απαραίτητο να εκτιμήσετε την κατάσταση ρεαλιστικά. Η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα αποδειχθεί ωφέλιμη για τις θεμιτές επιδιώξεις του λαού σας.

Πρέπει να τονίσω ότι όσο περισσότερο διαρκεί η αναζήτηση της λύσης για το όνομα, τόσο περισσότερο θα παραμείνει ανεπίλυτο το ζήτημα της προσχώρησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι θα έχω τη δυνατότητα να σας επισκεφθώ μόλις αυτή η διαφορά μεταξύ μας αποτελέσει παρελθόν".

nooz.gr

Read more...

"Δεν υπάρχει μέτωπο της κ. Κατσέλη με τους τραπεζίτες"

«Δεν υπάρχει μέτωπο της κ. Κατσέλη με τους τραπεζίτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση των τραπεζών στο ν/σ για τη ρευστότητα στην αγορά.

Πρόσθεσε δε ότι οι απόψεις του καθενός είναι σεβαστές, ότι δεν αποφασίζει μόνη της η κ. Κατσέλη για να χρειάζεται τη στήριξη της κυβέρνησης και πως η κυβέρνηση αποφασίζει με το γνωστό συλλογικό τρόπο.

Ανέφερε ακόμη ότι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ουσιαστικά συμφωνούν με το νομοσχέδιο.

Σχετικά με το αν η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της την «προειδοποίηση» των τραπεζών ότι αν προχωρήσει το νομοσχέδιο οι τράπεζες θα δανείζουν λιγότερους και με ακριβότερο τίμημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι όλες οι προτάσεις και οι απόψεις λαμβάνονται υπόψη.

«Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια δέσμευση, την οποία υλοποιούμε. Εμάς μας ενδιαφέρει η ρευστότητα στην αγορά, η ασφάλεια του Έλληνα καταναλωτή και με αυτόν τον τρόπο προχωρούμε και μέσα από τις δεσμεύσεις και του κοινοτικού δικαίου, αλλά και τις δεσμεύσεις της αγοράς», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

nooz.gr

Read more...

Σημαντικές αλλαγές με στόχο την οδική ασφάλεια παρουσίασε ο Δ. Ρέππας

Την εκπόνηση "Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για "μείζον εθνικό και κοινωνικό θέμα", αφού τα τροχαία στην Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου. Πέραν της αξίας της ζωής, το κόστος - κοινωνικό και οικονομικό - εκτιμάται σε πάνω από 5 δισεκ. ευρώ ετησίως αναλυόμενα σε: υγεία, κοινωνική ασφάλιση, απώλεια εργασίας, κόστος διοίκησης, δαπάνη για υλικά, κ.λπ.

Η Ελλάδα στην οδική ασφάλεια κατέχει την έκτη χειρότερη θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. δήλωσε ο κ. Ρέππας, ενώ ενημέρωσε ότι δύο στρατηγικά σχέδια που εκπονήθηκαν για τις περιόδους 2001-2005 και 2006-2010 οδηγήθηκαν σε μεγάλη απόκλιση από τους στόχους.

"Αν και το 2004 σε σχέση με το 2001 είχαμε μείωση των θυμάτων τροχαίων κατά 20%, το 2008 είχαμε 1550 νεκρούς με αρχικό στόχο να περιορίσουμε τα θύματα κάτω των 1000. Δηλαδή απόκλιση κατά 50%" ανέφερε.

Τα βασικότερα προβλήματα - όπως είπε - είναι η αποσπασματικότητα στην εφαρμογή των μέτρων, η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, οι ελλείψεις του οδικού δικτύου και ανεπαρκής συντήρησή του.

Επίσης, η έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών, καθώς και αξιόπιστου συστήματος τεχνικού ελέγχου των οχημάτων, το ανεπαρκές σύστημα μεταφοράς και περίθαλψης των τραυματιών στα οδικά ατυχήματα.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης, συστηματικής παρακολούθησης του επιπέδου οδικής ασφάλειας και της προόδου των προβλεπόμενων δράσεων καθώς και της κατάλληλης αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των επεμβάσεων, καθώς και η ανεπάρκεια προϋπολογισμού για τη σοβαρή υποστήριξη των δράσεων οδικής ασφάλειας από όλες σχεδόν τις υπηρεσίες και οργανισμούς της Πολιτείας.

Ο συντονισμός και οι πολιτικές για μια επιτυχημένη στρατηγική Οδικής Ασφάλειας, απαιτείται να κινηθεί προς έξι, κυρίως, κατευθύνσεις:

1) Ασφάλεια του χρήστη της οδού, ασφαλή οχήματα και ασφαλές οδικό περιβάλλον - Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
2) Επιτήρηση για την Οδική Ασφάλεια - Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
3) Περίθαλψη μετά το ατύχημα - Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
4) Κυκλοφοριακή Αγωγή & επιμόρφωση σχετικά με την οδική ασφάλεια- Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
5) Δράσεις οδικής ασφάλειας και αυτοδιοίκηση - Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
6) Διάθεση και κατανομή πόρων για την οδική ασφάλεια - ΕΣΠΑ Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ο συντονισμός των Υπουργείων θα επιτευχθεί με τη σύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, όπως είπε ο κ. Ρέππας, ο οποίος εξήγγειλε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας με στόχο να αποτελέσει ένα ευρύτερο όργανο δημόσιας διαβούλευσης για την οδική ασφάλεια.

Στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων που ευαισθητοποιούνται στα θέματα οδικής ασφάλειας, ειδικοί εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση οδικής ασφάλειας:

· Μελέτη για όλα τα «μελανά σημεία» και δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για κάθε καταγγελία όσον αφορά ελλιπή σήμανση ή άλλο πρόβλημα.

· Εφαρμογή και πιστή τήρηση των διατάξεων για την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, απλοποίηση του μηχανισμού αφαίρεσης των παράνομων πινακίδων και καθορισμός των θέσεων τοποθέτησής τους στις μεγάλες πόλεις και το βασικό οδικό δίκτυο, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

· Σταδιακή τοποθέτηση οριζόντιας σήμανσης (STOP) με γράμματα επί του εδάφους στις διασταυρώσεις.

· Υιοθέτηση δράσεων που ενισχύουν την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού οδικής ασφάλειας, όπως στα κράνη δικυκλιστών και στις ειδικές θέσεις για τα βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας.

· Υλοποίηση προγράμματος ασφαλών στάσεων στις Δημόσιες Συγκοινωνίες (κοντά σε διαβάσεις, σε πεζοδρόμιο με απαραίτητο εύρος).

· Ενίσχυση μεθόδων τεχνικής επιτήρησης οδικής συμπεριφοράς (ραντάρ κλπ.)

· Αναμόρφωση συστήματος εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.

· Υποχρέωση του συνόλου των οδηγών στη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

· Συνεργασία με δήμους για ελεύθερα πεζοδρόμια με απομάκρυνση όλων των εμποδίων και πινακίδων. Πιλοτική εφαρμογή σε δήμους

· Αλλαγή πολεοδομικού κανονισμού για ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου ( από 2.10 να γίνει 3 μέτρα).

· Πλήρης απαγόρευση συνομιλίας επαγγελματιών οδηγών λεωφορείων με κινητό τηλέφωνο με οποιονδήποτε τρόπο. Η όποια ομιλία για υπηρεσιακούς σκοπούς γίνεται αφού έχει ακινητοποιηθεί το λεωφορείο σε στάση.

· Πρόγραμμα ασφαλούς πρόσβασης στα σχολεία, με την εξασφάλιση διαβάσεων κυρίως πάνω από κεντρικές οδούς (πεζογέφυρες, πεζοδρομήσεις, κλπ.)

· Μελέτη ταχύτερης πρόσβασης στα νοσηλευτικά ιδρύματα (contra flow)

· Σύνδεση του bonus malus (επηρεάζει το ύψος ασφαλίστρου) και με τις παραβάσεις (point system) και όχι μόνο με τα ατυχήματα

· Αυστηρότερος έλεγχος των ταχογράφων για τα Φορτηγά

· Πρόγραμμα Καθαρισμού Πινακίδων σήμανσης

· Διαρκής διενέργεια ελέγχων που στοχεύουν στην επιθετική - επικίνδυνη οδήγηση

· Προδιαγραφές για την τοποθέτηση στύλων Ο.Κ.Ω. (σε σχέση με ορατότητα, κατάληψη χώρων για πεζούς κλπ.)

· Ανάπτυξη και συντήρηση βάσης δεδομένων οδικών συμβάντων, με στοιχεία που αφορούν στις επικρατούσες συνθήκες κατά την εμφάνιση των συμβάντων, τα μέτρα διαχείρισης και αποκατάστασής τους, την αποδοτικότητα τους και τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία.

· Πρόβλεψη υποχρέωσης των Μ.Μ.Ε. να φιλοξενούν κοινωνικά μηνύματα για την Οδική Ασφάλεια.

"Αλλαγή νοοτροπίας πάνω από όλα"

"Πάνω απ’ όλα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας" δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι "προβληματίζει η παθητική στάση των πολιτών στο θέμα των οδικών ατυχημάτων και των τραγικών συνεπειών τους που τα θεωρούμε περίπου δεδομένα".

Η απάντηση, όπως είπε, είναι η κυκλοφοριακή αγωγή, ενημέρωση - ευαισθητοποίηση, συστηματικοί έλεγχοι, αξιόπιστες υποδομές και πάνω απ ‘ όλα Υπηρεσίες που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν ένα αποτελεσματικό πολιτικό σχέδιο.
.nooz.gr


Read more...

Ιθαγένεια σε μετανάστες 2ης γενιάς

"Ο μετανάστης δεν είναι εχθρός", δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του ν/σ για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς, που έχουν γεννηθεί ή φοιτήσει σε σχολεία της χώρας. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "εγκαινιάζουμε μία νέα μεταναστευτική πολιτική, με την οποία βάζουμε στόχο μία κοινωνία ασφάλειας, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς".

Αναφερόμενος στην αντίδραση των Ελλήνων στη μετανάστευση, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι "πολλοί είναι φυσικό να νιώθουν ανασφάλεια για το αύριο- οι μεγάλες αλλαγές μας αγγίζουν, ακόμα και την ταυτότητα μας. Ο φόβος όμως είναι κακός οδηγός".

Ο πρωθυπουργός επισήμανε- αναφερόμενος στους μετανάστες- ότι "αν η ανέχεια και ο πόλεμος τους στέρησαν την πρώτη τους πατρίδα, δεν δικαιούμαστε να τους το στερήσουμε και εμείς. Η χορήγηση της ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει". Υπογράμμισε ότι "όλα τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση μαζί μας, παρά τις σποραδικές ακραίες φωνές".

"Οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας, όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας, τόσο μπορεί να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της" πρόσθεσε, δίνοντας τα παραδείγματα "της ανισότητας, της αδήλωτης εργασία, της ανομίας και της απώλειας πόρων από το ασφαλιστικό σύστημα".

Συμπλήρωσε ότι "η δημιουργία προϋποθέσεων αρμονικής συμβίωσης αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο και για την ανασφάλεια".

Επί του θέματος παρέμβαση έκαναν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος εξειδίκευσε το νομοσχέδιο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρουσιάζοντας τις δράσεις των Σωμάτων Ασφαλείας για το θέμα είπε ότι "η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι".

Τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου

Ο κ. Ιερώνυμος ανέπτυξε τις δράσεις της εκκλησίας ως προς τη φιλανθρωπία και τους αδύναμους της κοινωνίας. "Ένας άνθρωπος που πεινάει είναι έτοιμος να κάνει εγκληματικές πράξεις" είπε ο αρχιεπίσκοπος. Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε επίσης να βοηθηθεί η Εκκλησία με τα δεσμευμένα κτήματά της ώστε να δημιουργηθεί ένας φορέας "τα χρήματα του οποίου δεν θα γίνουν ούτε μετοχές της Εκκλησίας, ούτε θα πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά", αλλά θα γίνουν προνοιακές δομές.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι είναι πολλά τα ζητήματα προς συζήτηση με την Εκκλησία και κατέληξε λέγοντας "ελπίζω να είναι καρποφόρος ο εποικοδομητικός διάλογος που έχουμε αρχίσει".

Ο αρχιεπίσκοπος, κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να παραβρεθεί σε μία προσεχή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

"Είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόσαμε το καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων. (...) λάβαμε ειδική μέριμνα για τα παιδιά των μεταναστών, τα οποία μπορούν να υπαχθούν χωρίς διατυπώσεις στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος" ανέφερε ο υπεύθυνος Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ Χρ. Ζώης.

"Αυτή την υπεύθυνη πολιτική έρχεται τώρα ν’ αποδομήσει η κυβέρνηση με επιπόλαιες εξαγγελίες (...) παραγνωρίζοντας ότι η απόκτηση της ιθαγένειας μιας χώρας δεν είναι ένας ακόμη τρόπος διασφάλισης απρόσκοπτης διαμονής, εργασίας και πρόσβασης στις υπηρεσίες της χώρας αυτής. Είναι η ύψιστη μορφή σύνδεσης και ενσωμάτωσης σ’ αυτήν" προσέθεσε.

"Η τακτική του καρότου για μια μικρή κατηγορία μεταναστών και του μαστιγίου για την πλειοψηφία θριάμβευσε στα κυβερνητικά μέτρα για τους μετανάστες" αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, το οποίο τονίζει ότι από τις εξαγγελίες δεν θα ωφεληθούν, ούτε τα μισά παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, καθώς μπαίνει ως προϋπόθεση η 5ετής νόμιμη διαμονή των γονέων.

"Τόσο η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών όσο και η αναγνώριση δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μετανάστες αποτελούν αναγκαία βήματα" αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τονίζεται ωστόσο ότι "μία τέτοια πολιτική δεν μπορεί να περιλαμβάνει λογικές φιλανθρωπίας, ούτε να αντιλαμβάνεται τα δεινά χιλιάδων ανθρώπων αποκλειστικά ως μοχλό ανάπτυξης της «πολιτισμένης» Δύσης".

Στόχος η μείωση των τροχαίων κατά 40% μέχρι το 2015

"Η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνικό θέμα, πρώτα-πρώτα γιατί αφορά την ίδια την ζωή, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις στη ζωή της χώρας από τα τροχαία δυστυχήματα είναι τρομακτικές" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως στόχο της κυβερνητικής πολιτικής την μείωση των τροχαίων κατά 40% ως το 2015, και έκανε λόγο για 15. 000 θύματα ετησίως .

Ο υπουργός Μεταφορών, Δικτύων και Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας ανέφερε ότι τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες μεταξύ 18 και 39 ετών, τονίζοντας ότι πέραν του τραγικού γεγονότος της απώλειας ζωών, η Ελλάδα επιβαρύνεται με 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα τροχαία. Ο υπουργός ανακοίνωσε σημαντικές πρωτοβουλίες και βασικές αλλαγές με στόχο την οδική ασφάλεια.

Παράταση του "ΘΗΣΕΑ" για έναν χρόνο ακόμη

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ακόμη την παράταση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ (για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) για 1 χρόνο έως της 31/12/2010. "Η παράταση αυτή είναι επιβεβλημένη λόγω της μη έγκαιρης υλοποίησης του προγράμματος και της ανάγκης να υλοποιηθούν οι σχετικές δράσεις κατά την επόμενη χρονιά" αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.


Read more...

Τη σύλληψη του Γ. Αγούδημου για μη καταβολή δεδουλευμένων διέταξε η Εισαγγελία



Τη σύλληψη του πλοιοκτήτη Γεράσιμου Αγούδημου, αλλά και του υπεύθυνου της εταιρείας του G.A.Ferris Κ. Λαμπρινού, διέταξε στο πλαίσιο του αυτοφώρου η Εισαγγελία Πειραιά μετά την υποβολή μηνύσεων 11 υπαλλήλων της εταιρείας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και δώρου Χριστουγέννων.
Την αναζήτηση και...

την σύλληψη του κ. Αγούδημου και του στενού του συνεργάτη πραγματοποιούν, μετά από την εντολή της Εισαγγελίας, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Πειραιά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


nonews-news

Read more...

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : ΜΑΖΕΨΤΕ ΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ...


Το μέτρο των αποδείξεων για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών αναμένεται να αξιοποιήσει από το 2010 το υπουργείο Οικονομικών ως κίνητρο προς τους πολίτες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, χωρίς να διευκρινίζεται επισήμως αν θα συνδεθεί με το αφορολόγητο όριο. Πρόκειται για ένα... από τα μέτρα που θα προβλέπεται στις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τις οποίες ο κοινωνικός διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες ξεκίνησε επίσημα την Τρίτη, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν με το νέο έτος όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν από τις αγορές τους ή τις δαπάνες τους για παροχή υπηρεσιών, υπονοώντας ότι θα ωφελούνται με μείωση του φόρου εισοδήματος, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζουν ακόμα αν θα υπάρξει σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη τη μείωση σε επίπεδα κάτω από το 25% του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης των μερισμάτων του 2009 με τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου για τη φορολογία, αποφασίστηκε οι επιμέρους ομάδες εργασίας να συγκροτηθούν από τη Δευτέρα.
Την Τετάρτη, αναμένεται να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το πλαίσιο του διαλόγου, καθώς και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους φορολογούμενους για τις ενδεχόμενες αλλαγές.

fimotro

Read more...

Εξεταστική Επιτροπή και για τον "ΓΕΡΜΑΝΟ"...


Καταθέτει την πρόταση στην Βουλή το ΠΑΣΟΚ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο και της υποθεσης "ΓΕΡΜΑΝΟΣ". Αυτή την ώρα στην Βουλή συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες υπογραφές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση.




Read more...

Αρχίζει η μάχη για ασφαλιστικό και μισθούς


Αρχίζει η μάχη για ασφαλιστικό και μισθούς

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με φόντο τις επισημάνσεις του ΣΕΒ για την ανάγκη λήψης σκληρών αλλά δίκαιων αποφάσεων «εδώ και τώρα», οι επείγουσες αλλά και οι μακροπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης των Tαμείων με βάση αναλογιστικές μελέτες τίθενται κατά προτεραιότητα την Τρίτη στη δεύτερη συνάντηση του διαλόγου της ηγεσίας του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης και των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό.

Στην επιστολή - πρόσκληση που έστειλε η ηγεσία του υπουργείου στους εμπειρογνώμονες των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι συμμετέχουν στην Eπιτροπή προειδοποιεί για τα οικονομικά αδιέξοδα που ήδη αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (όπως το IKA - ETAM και ο OAEE), προβλέπει ότι τα ταμειακά προβλήματα θα ενταθούν το πρώτο 6μηνο του 2010 και ότι το 2015 θα είναι αδύνατη η καταβολή 14 συντάξεων, αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Στην ίδια επιστολή ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος καλεί τους εταίρους να εξετάσουν τρόπους πάγιας χρηματοδότησης του συστήματος καθώς και να αναζητήσουν νέους πόρους .

Οι πόροι που προτείνει η ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρόταση της Συνομοσπονδίας για άντληση νέων πόρων χρηματοδότησης από :

  • την κερδοφορία των ΔΕΚΟ
  • τις αποκρατικοποιήσεις
  • την καθιέρωση έκτακτης επιβάρυνσης στα υψηλά εισοδήματα , στην ακίνητη περιουσία καθώς και ποσοστό επί των προστίμων και των εισπράξεων από τον ΟΠΑΠ, τα λαχεία και το Καζίνο.

Επιπλέον, σε θέση μάχης το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα βρεθεί η ΓΣΕΕ και εν όψει των διαπραγματεύσεων με το ΣΕΒ για την υπογραφή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η ΓΣΕΕ έχει προτείνει γενναιόδωρη αύξηση σε ευρώ (70 έως 80) για τους κατώτερους μισθούς ενώ δε θα επιμείνει σε αύξηση πάνω από το πληθωρισμό για τα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια του ιδιωτικού τομέα.

Κύκλοι του ΣΕΒ διαμήνυσαν ότι προτίθενται να προτείνουν αύξηση 1,5% έως 2% στις κατώτερες αμοιβές ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που θα προβλέπουν μεγαλύτερες αυξήσεις από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε την Δευτέρα με εκπροσώπους του τύπου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η σκληρή πραγματικότητα υπαγορεύει σήμερα τους όρους της σε όλους μας, επιβάλλει τις δικές της «κόκκινες γραμμές». Πρώτο μας μέλημα είναι να πούμε όχι σε νέα λουκέτα, όχι σε απολύσεις. Η αμέσως επόμενη προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε την εποικοδομητική μας συνεισφορά στον κοινωνικό διάλογο και στις επιτροπές για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Και αμέσως μετά, να συγκεντρωθούμε στην προσπάθεια για να προσδώσουμε αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία μας. Αυτό άλλωστε ήταν και το πνεύμα της πρότασης του ΣΕΒ προς τη ΓΣΕΕ για κοινωνικό συμβόλαιο ενόψει των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε».

Ο ίδιος τόνισε ότι «απαιτούνται σκληρές αποφάσεις και δίκαια μέτρα. Η κοινωνία μας σήμερα είναι συνειδητοποιημένη και ώριμη να αποδεχθεί θυσίες –αρκεί να είναι κατανεμημένες σε όλους ανάλογα με τις πραγματικές –όχι μόνο τις δηλούμενες– δυνατότητές τους και να εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική».

Σε σχέση, δε, με το ασφαλιστικό ο κ. Δασκαλόπουλος, σχολιάζοντας ουσιαστικά την πρόταση της ΓΣΕΕ για την θέσπιση κοινωνικού πόρου, εκτίμησε ότι η εξεύρεση πόρων απλώς για να καλύπτουμε τα διογκούμενα ελλείμματα του συστήματος, οδηγεί πιο γρήγορα στη χρεοκοπία.

«Πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε τη μακρόχρονη βιωσιμότητα του συστήματος με τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται, εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και μείωση της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Μετά, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε χρηματοδοτικές ενέσεις αν αυτό απαιτείται μεταβατικά μέχρι την οριστική εξυγίανση. Πρώτα η εξυγίανση και μετά ο κουμπαράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ

protothema.gr


Read more...

Υποβάθμισε την Ελλάδα και η Moody΄s


Υποβάθμισε την Ελλάδα και η Moody΄s

Την εορταστική περίοδο περίμενε η Moody’s για να προχωρήσει στην αναμενόμενη υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας μας, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες παρακολούθησης με διάθεση για αρνητική αξιολόγηση.

Φαίνεται πάντως πως το …μπλα μπλα των αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου οικονομικών και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν καθ ΄όλο το διάστημα της παραμονής των ειδικών της Moody’s στην Αθήνα έφεραν ένα αποτέλεσμα, καθώς ο οίκος έριξε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα, από Α1 σε Α2, ενώ είχε το περιθώρια να προχωρήσει σε μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Η Moody΄s Investors Service παράλληλα δίνει αρνητικό outlook, ολοκληρώνοντας την αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2009.

Η υποβάθμιση δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας που παραμένουν “Αaa”, επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος.

"Η νέα διαβάθμιση Α2 ισορροπεί αφενός τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που προκύπτουν από την πολύ περιορισμένη ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αφετέρου τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους πτώχευσης του κράτους”, σχολιάζει η Sarah Carlson, επικεφαλής αναλύτρια της Moody΄s για την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι η Moody΄s σημειώνει ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της χώρας έχουν μόνο μερικώς αντισταθμιστεί από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ακολουθήσει.

Πιο …ψύχραιμη είναι για την ώρα η αντίδραση του ευρώ, το οποίο ωστόσο έχει σημαντικά υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς βρίσκεται στα 1,4330 δολάρια.

Η υποβάθμιση επιδρά θετικά και στην αγορά ομολόγων, με αποκλιμάκωση του spread. Λίγο μετά τις 11.00 διαμορφώνονται στις 251 μονάδες βάσης, ενώ τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποβάθμιση από την Moody΄s τα spreads βρίσκονταν στις 275 μονάδες, από τις 283 μονάδες βάσης που ήταν χθες. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires η υποβάθμιση της Moody΄s κατά μια βαθμίδα οδηγεί στον περιορισμό των spreads, καθώς η αγορά περίμενε μια μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών

Σε σχέση με τη σημερινή ανακοίνωση του Οίκου Moody’ s, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα. Στη σχετική ανακοίνωση αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών.

protothema.gr


Read more...

Η ιθαγένεια σε μετανάστες 2ης γενιάς στο υπουργικό Συμβούλιο

Νομοσχέδια και ρυθμίσει τους υπουργείου Εσωτερικών τίθενται επί τάπητος στο υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στην αιχμή της συζήτησης το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς, που έχουν γεννηθεί ή φοιτήσει σε σχολεία της χώρας.

Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν η επέκταση του προγράμματος "Θησέας" για την κατανομή πόρων με στόχο την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, οι αναγκαίες μετακινήσεις συμβούλων και οι συγχωνεύσεις θέσεων ειδικών συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων μεταξύ των υπουργείων, το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών που διαμένουν στην Ελλάδα και των επί τριετία διαμενόντων μεταναστών στις επόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα μέτρα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

nooz.gr

Read more...

Προβόπουλος: "Τα μέτωπα δεν είναι καλά"

Το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Προβόπουλο δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. "Τα μέτωπα, όπως ξέρετε, δεν είναι καλά", ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Προβόπουλου, σε ερώτηση του κ. Παπούλια για τις εξελίξεις από το μέτωπο της Οικονομίας.

Συνεχίζοντας,ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μεγάλες προκλήσεις, συσσωρευμένα και χρόνια προβλήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν, προκειμένου η χώρα να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό της δρόμο.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε, πάντως, ότι "ένα πρώτο βήμα έχει γίνει από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεσμεύθηκε για σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και για αισθητή μείωση του δημόσιου χρέους χρόνο - χρόνο τα επόμενα 3-4 χρόνια".

Και πρόσθεσε: "Απομένει, επίσης, ένα βήμα να γίνει, αυτό της αναλυτικής εξειδίκευσης των μέτρων και των δράσεων, οι οποίες θα υποστηρίξουν την υλοποίηση των στόχων".

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι αυτό το βήμα "θα το δούμε στο υπό κατάθεση πρόγραμμα σύγκλισης και ανάπτυξης, που η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, περί τα μέσα Ιανουαρίου,να καταθέσει, δηλαδή πάρα πολύ σύντομα". Και εξέφρασε την ελπίδα να συμβεί το καλύτερο.

nooz.gr

Read more...

Μελετάται νέος φόρος για το Ασφαλιστικό

Το "τέλος στις εθελούσιες εξόδους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ισχυρά αντικίνητρα", προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι "το σύστημα δεν αντέχει πλέον 42χρονους συνταξιούχους". Προτείνει ακόμα την καθιέρωση ειδικού φόρου για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής διαλόγου για το Ασφαλιστικό, τόνισε ότι "πρέπει να διαμορφωθούν θεσμοί που να αποκλείουν τις καταστροφικές πελατειακές παρεμβάσεις, όπως λ.χ. οι εθελούσιες έξοδοι για τους εργαζομένους των φορέων και των οργανισμών κάθε μορφής του δημοσίου, ή και του ιδιωτικού τομέα".

"Αν και αυτά δεν είναι αρκετά, η μόνη διέξοδος θα είναι η καταφυγή στο θεσμό των ανεξάρτητων Αρχών, που θα μπορέσουν, όμως, να παίξουν το ρόλο τους, μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος και με την πρόσθεση και μιας ακόμη έκτακτης μορφής ανεξάρτητης αρχής στις υπάρχουσες πέντε", είπε.

Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε τις προτάσεις του για νέους πόρους χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού, όπως η επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων, η θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών, τα αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση και η αλλαγή του τρόπου καταβολής των εισφορών.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου βρίσκεται η μείωση της αδήλωτης εργασίας, μέσω των ελέγχων και της διευκόλυνσης της μετατροπής της αδήλωτης εργασίας σε δηλωμένη.

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε την ένταξη στο σύστημα άνω των 100.000 μεταναστών. Το μέτρο θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου για τις εργασιακές σχέσεις και τη διαδοχική ασφάλιση.
nooz.gr

Read more...

ΣΟΚ ΜΕ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ MOODY'S


Νεο σοκ για την Ελληνική Οικονομία πριν από λίγο. Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε "Α2" από "Α1" προχώρησε η Moody΄s Investors Service. Παράλληλα ο διεθνής Οικονομικός οίκος έδωσε αρνητικό outlook, ολοκληρώνοντας την... αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2009. "Η υποβάθμιση δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας που παραμένουν “Αaa”, επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος.
"Η νέα διαβάθμιση Α2 ισορροπεί αφενός τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που προκύπτουν από την πολύ περιορισμένη ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αφετέρου τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους πτώχευσης του κράτους”, σχολιάζει η Sarah Carlson, επικεφαλής αναλύτρια της Moody΄s για την Ελλάδα.
Εξάλλου, η Moody΄s σημειώνει ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της χώρας έχουν μόνο μερικώς αντισταθμιστεί από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ακολουθήσει.
“Η Moody΄s θεωρεί εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει, βραχυπρόθεσμα, προβλήματα ρευστότητας/αναχρηματοδότησης εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει την ασυνήθιστη απόφαση να μην κάνει αποδεκτό το κρατικό χρέος μέλους της Ευρωζώνης ως εγγύηση για πράξεις επαναγοράς- κίνδυνος που διαφαίνεται αμυδρά”, σχολιάζει ο Arnaud Mares, αντιπρόεδρος της Moody΄s Sovereign Risk Group. Υπάρχουν άλλωστε και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης για ρευστότητα, αν και ο οίκος εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί.
fimotro


Read more...

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ "ΕΚΟΨΕ" ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ!


Ρεπορτάζ : Χρήστος Κάτσικας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών από πανεπιστημιακές σχολές της περιφέρειας προς πανεπιστημιακές σχολές κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχει επισημανθεί από αρκετές πλευρές ότι «αδειάζει» τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Oι όποιες...
προσπάθειες ανάπτυξης πολλών περιφερειακών τμημάτων υπονομεύονται καίρια τα τελευταία χρόνια από μια «ύπουλη» αιμορραγία φοιτητών τους προς ομοειδείς σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων. Σε καθεστώς συρρίκνωσης του αριθμού των φοιτητών τους βρίσκονται πολλά Τμήματα των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης, Κρήτης, Ιονίου και Πελοποννήσου. Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς λόγω του συστήματος των μετεγγραφών φοιτητών σε άλλα πανεπιστήμια μειώνεται δραματικά ο - ούτως ή άλλως- μικρός αριθμός φοιτητών στο Πανεπιστήμιο. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, λόγω μετεγγραφών περισσότερο από 10% αυξάνονται κάθε χρόνο οι εισακτέοι των κεντρικών πανεπιστημίων λόγω των μετεγγραφών από τα περιφερειακά. Για παράδειγμα, η αύξηση των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την ακαδημαϊκή χρονιά 2008/09 ήταν 14,61%, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 12,91%, στο ΕΜΠ 8,29% και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 8,11%. Ωστόσο, αν είναι πρόβλημα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με οικονομικά προβλήματα, με προβλήματα υγείας) εξαιτίας κυρίως της ανυπαρξίας φοιτητικής μέριμνας κάνουν χρήση του νόμου περί μετεγγραφών για να έρθουν σε σχολή κοντά στον μόνιμο τόπο καταγωγής τους, ακόμη μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα όταν από κακή διαχείριση του υπουργείου Παιδείας φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφής αποκλείονται από αυτήν. Συγγνώμη... το ξεχάσαμε
Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2009, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ανάμεσα σε άλλα ότι στο μηχανογραφικό των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2009 συμπεριλαμβάνονται τρία νέα πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία πρόκειται να λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2009-10. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή.
Στο τμήμα πέτυχαν την εισαγωγή τους 150 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών. Περίπου εξήντα από αυτούς με βάση τον νόμο για τις μετεγγραφές ζήτησαν μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα στον τόπο μόνιμης κατοικία τους λόγω πολυτεκνίας. Και τότε βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είχε φροντίσει να συμπεριλάβει το τμήμα στον κατάλογο των αντιστοιχιών πανεπιστημιακών τμημάτων που συντάσσεται κάθε χρόνο λίγο πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους.
Οι γονείς των υποψηφίων καθώς βρέθηκαν μπροστά στην άρνηση των άλλων Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων να κάνουν τη μετεγγραφή των παιδιών τους διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για το απίστευτο κι όμως αληθινό γεγονός. Τότε το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) να «τρέξει» την απόφαση αντιστοιχίας του τμήματος με τα άλλα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και έγινε το... αδιανόητο: σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΑΠΕ αποφάνθηκε ότι δεν θεωρεί αντίστοιχο το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Θράκης με τα άλλα, ανά την Ελλάδα, πανεπιστημιακά Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων! Γιατί; Γιατί όπως ισχυρίζεται το ΣΑΠΕ, το νέο Τμήμα του Δημοκριτείου δεν έχει καταθέσει ακόμη το πλήρες πρόγραμμα των σπουδών του! Απίστευτο και πρωτοφανές, αλλά αληθινό και... νεοελληνικό.

fimotro

Read more...

ΠΗΓΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΛΕΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ...


Την έντονη ανησυχία της για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας εκφράζει για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι οι φόβοι για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας έχουν συμβάλει και στη διολίσθηση του ευρώ. Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η Κομισιόν τονίζει ότι, όπως καταδεικνύουν οι έντονες αντιδράσεις των αγορών... και η διεύρυνση των spreads, η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, ενώ θεωρεί ότι η μείωση του ελλείμματος και του χρέους είναι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει περισσότερο από τα άλλα κράτη-μέλη από μια κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ζει πέρα από τις δυνατότητές της εδώ και χρόνια και ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να πληρώσει για τα δημοσιονομικά λάθη της Αθήνας. Εξάλλου, χθες τα spreads των 10ετών ομολόγων ανήλθαν στις 282 μονάδες βάσης, ενώ των 3ετών και των 5ετών εκτινάχθηκαν στις 328 και 312 μονάδες αντίστοιχα.

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΦΟΡΟΣΑΦΑΡΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ, ΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ, ΦΠΑ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβληθούν σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2010, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που αποτελεί κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου. Ο επαναπροσδιορισμός των μέτρων καταπολέμησης τόσο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου όσο και της παραοικονομίας τίθεται στον κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που άρχισε σήμερα το πρωί υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Σήμερα άλλωστε ξεκινά τις εργασίες του και το... Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπό τον καθηγητή Γιώργο Ζανιά στο πλαίσιο του αναθεωρημένου τετραετούς Προγράμματος Σταθερότητας 2010 - 2013, με το οποίο θα εξειδικευθούν και τα οικονομικά μέτρα έναντι της Ε.Ε.
Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εντοπίζει τα προβλήματα στη «λειτουργία του δημόσιου τομέα, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή», επισημαίνοντας το προ πενταετίας αίτημα της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση, που δεν υλοποίησε ποτέ η προηγούμενη κυβέρνηση.
Φοροκλοπή ΦΠΑ, περαίωση και αυτορύθμιση, υποθέσεις που κινδυνεύουν να παραγραφούν και ομάδες υψηλής επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή βάζει στο στόχαστρο το οικονομικό επιτελείο προς ενίσχυση των εσόδων.
Οι φορολογικοί έλεγχοι για τους έχοντες εισοδήματα μέχρι 1,03 εκατ. ευρώ θα γίνονται από τις Εφορίες, για υψηλότερα εισοδήματα και μέχρι 9 εκατ. ευρώ (κυρίως επιχειρήσεις) από τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και για άνω των 9 εκατ. από ΔΕΚ. Συγκεκριμένα στοχεύουν σε 8 τομείς:
1 Τις παραγραφόμενες, τέλη Ιουνίου 2010, χρήσεις της τετραετίας 2000 - 2003 και χρήσεις για τις οποίες επήλθε παράταση λόγω εικονικών, πλαστών και νοθευμένων φορολογικών στοιχείων ή κατάσχεση ανεπίσημων βιβλίων και στοιχείων.
Οι εκτός αυτορύθμισης
2 Τις παραγραφόμενες, επίσης 30.6.2010, υποθέσεις για κοινοποίηση πράξεων επιβολής Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας τριετίας 1997 - 1999 και ειδικού φόρου ακινήτων διετίας 2003 - 2004.
3 Τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν αποδέχθηκαν τη ρύθμιση της περαίωσης ή δεν υπέβαλαν οι ίδιοι σημείωμα στην περίπτωση που δεν τους εστάλη εκκαθαριστικό, καθώς και όσοι δεν εντάχθηκαν στην αυτορύθμιση.
4 Τις εξαιρούμενες υποθέσεις, όπως πλαστά ή εικονικά κ.λπ. φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω 9 εκατ. ευρώ, αλλά και μη ελεγχθέντα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία.
5 Εφορίες, Περιφερειακά και Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο ξεκινούν τακτικούς ελέγχους μέχρι 30.6.2010 πρωτίστως παραγραφόμενων υποθέσεων, αλλά και ενδελεχείς ελέγχους εκκρεμών. Το έργο τους θα υποβοηθηθεί από αρχεία νομικών προσώπων, πληροφορίες από αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων, περαιωμένες χρήσεις και αυτοέλεγχο, στα οποία έχουν πρόσβαση Εφορίες και Ελεγκτικά Κέντρα.
6 Εστιάζουν και στους προσωρινούς ελέγχους, με εντατικοποίηση δραστηριότητας μέχρι 16.2.2010 με τη βοήθεια στατιστικών στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και του Taxis. Επισπεύδεται ο έλεγχος περιπτώσεων μη υποβολής περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, παρακρατούμενων φόρων, αλλά και υποθέσεων που υποβλήθηκαν δηλώσεις ΦΠΑ αλλά δεν πληρώθηκε ο φόρος μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Αν διαπιστωθεί ότι δεν τις έχουν υποβάλει, ειδοποιούνται να τις καταθέσουν εντός 5 ημερών μετά των πρόσθετων φόρων, προστίμων και κυρώσεων.
Προληπτικοί έλεγχοι
7 Συνεργεία προληπτικού ελέγχου θα σαρώσουν την αγορά, με έμφαση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής επικινδυνότητας, όπως ελεύθερους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών. Ειδικά για υποθέσεις που παραγράφονται θα υπάρξει επίσπευση με γνωστοποίηση δελτίων πληροφοριών μέχρι 31.12.2010.
8 Πλήρης ενημέρωση της κεντρικής υπηρεσίας ακόμα και για τους εφοριακούς που βγήκαν για τακτικούς ή προσωρινούς ελέγχους τον Δεκέμβριο, ενώ οι έφοροι θα ελέγχονται σε μηνιαία βάση για τον αριθμό των ελέγχων, τα αποτελέσματα και δη για το αν εκπληρώνουν τους στόχους που τους έχουν θέσει. Σημειώνεται ότι πολύμηνη αστοχία σηματοδοτεί και «αποκεφαλισμό» του εφόρου.
fimotro


Read more...

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ - ΧΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ 1934-2009


«ΤΑ ΝΕΑ» και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ανακοινώνουν με άφατη θλίψη τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη. Ηταν ο τελευταίος παραδοσιακός εκδότης, συνεχιστής της πρωτοποριακής δημιουργίας του πατέρα του Δημήτρη Λαμπράκη στον χώρο της αντικειμενικής, τίμιας εκδοτικής δημιουργίας που άρχισε το 1922 και συνεχίζεται αδιάλειπτα ως τις ημέρες μας, πάντοτε υπηρετώντας τη δημοκρατία, την... αλήθεια και την πρόοδο. Αφησε την τελευταία του πνοή χθες το πρωί, στο Ωνάσειο, όπου νοσηλευόταν.
Σεμνός, λιτός στους τρόπους και στην εμφάνιση, εκλεκτικός στους συνεργάτες και φίλους του, ο Χρήστος Λαμπράκης έγραψε ιστορία όχι μόνο στον χώρο της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας αλλά και σε κάθε τομέα της εθνικής ζωής μας. Σε όλη του τη ζωή διέθεσε κάθε μόριο της δημιουργικότητας και της επιρροής του για την υποστήριξη της ελευθερίας και των αρχών της δημοκρατίας. Το κενό που αφήνει θα το αισθανθούν ο Τύπος αλλά και ο καλλιτεχνικός κόσμος, η πολιτική αλλά και ο χώρος της Εκπαίδευσης, της Αρχιτεκτονικής, της Οικονομίας. Θα το αισθανθεί ο κοινός πολίτης. Γιατί γι' αυτόν τον κοινό έλληνα πολίτη πάσχιζε μια ολόκληρη ζωή ο Χρήστος Λαμπράκης. Για να τον βοηθήσει να ενημερωθεί και να αναπτυχθεί πνευματικά, πολιτικά, δημοκρατικά.
«ΤΑ ΝΕΑ» δεν έχουν να προσθέσουν σήμερα τίποτε άλλο. Κλίνουν το γόνυ και υπόσχονται να κρατήσουν πάντοτε ψηλά, πρωτοποριακά το ήθος, την ποιότητα και το κύρος που τους έδωσε ο Χρήστος Λαμπράκης.
fimotro


Read more...

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ...


Ρεπορτάζ : Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Κατέρρευσε χθες ως αντισυνταγματικό το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που επέβαλε η απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ αναδρομικά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2007. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε χθες τις διατάξεις του ν. 3758/09 (για την έκτακτη εισφορά) αντίθετες στο άρθρο 78 του Συντάγματος, που απαγορεύει την αναδρομική φορολόγηση σε εισοδήματα που ξεπερνούν το προηγούμενο
έτος! Ετσι ανοίγει ο δρόμος για τη δικαστική επιστροφή έντοκα των αχρεωστήτως καταβληθέντων, ενώ αναμένεται μπαράζ σχετικών αγωγών από όσους έχουν ήδη πληρώσει, με το Δημόσιο να απειλείται να υποχρεωθεί να επιστρέψει πολύ περισσότερα από όσα εισέπραξε (λόγω της έντοκης επιστροφής). Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο διέταξε να επιστραφεί άμεσα το ποσό των 10.000 ευρώ που είχε καταβάλει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο προσφεύγων φορολογούμενος και επιπλέον να του δοθούν και οι νόμιμοι τόκοι για τους μήνες που μεσολάβησαν από την πληρωμή.
Το ποσό θα επιστραφεί «ως αχρεωστήτως καταβληθέν», λόγω της αντισυνταγματικότητας και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Δημόσιο θα ασκήσει προφανώς έφεση για να συνεχιστεί η δίκη-πιλότος στο Διοικητικό Εφετείο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την προοπτική να υπάρξουν ταχύτατες δικαστικές διαδικασίες, ώστε μέσα στο 2010 να έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση, που θα αποτελέσει «μπούσουλα» και για όλες τις εκκρεμείς δίκες.
Η δικαστική απόφαση (18440/09) αποτελεί ουσιαστικά το... «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», αφού από την πρώτη ημέρα της επιβολής της από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε επισημανθεί ότι είναι αντισυνταγματική η αναδρομική επιβολή έκτακτης εισφοράς.
Οι εύλογες αντιρρήσεις απέναντι στο έκτακτο μέτρο στηρίζονταν στην πάγια νομοθεσία της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπως διαμορφώθηκε από το 1980 μέχρι την πρόσφατη απόφαση 1912/09, όπου και πάλι απέκρουσε την αναδρομική φορολόγηση ως αντισυνταγματική.
Η δικαστική εξέλιξη προκαλεί προφανώς μεγάλο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς έχουν πλέον εισπραχθεί όλες οι δόσεις της έκτακτης εισφοράς, που επιβλήθηκε στη λογική να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία εν όψει της οικονομικής κρίσης.
Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι λογικά παρόμοια θα είναι η κρίση και των επόμενων δικαστηρίων (Δ. Εφετείου και ΣτΕ) εν όψει της πάγιας νομολογίας, οπότε θα αναγκαστεί να επιστρέψει κάποια στιγμή (πιθανότατα προς τα τέλη του νέου έτους) όλα τα εισπραχθέντα ποσά από τις έκτακτες εισφορές (ύψους αρκετών εκατ. ευρώ), επιβαρημένα με «τσουχτερό» επιτόκιο ύψους 6 έως 7,5% (που είναι το επιτόκιο που ισχύει για το Δημόσιο ή το εξωτραπεζικό - δικαιοπρακτικό, που συνήθως δέχονται τα διοικητικά δικαστήρια).
Ετσι η πιο πιθανή προοπτική είναι να υποχρεωθεί το Δημόσιο να επιστρέψει πολύ περισσότερα από όσα εισέπραξε, αφού ο τόκος είναι υπερδιπλάσιος του πληθωρισμού.
Παράλληλα, όσοι πλήρωσαν μπορούν και τώρα να προσφύγουν δικαστικά, ιδίως αν είχαν επιφυλαχθεί για τη νομιμότητα της πληρωμής.
Το Δημόσιο, εξάλλου, δεν θα μπορεί να περιορίσει τις επιστροφές χρημάτων μόνο σε όσους υπέβαλαν αγωγές (με τον γνωστό ισχυρισμό που πάγια επικαλούνται οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ότι οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν μόνο όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια), αλλά θα υποχρεωθεί να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων σε όλους τους φορολογούμενους με σχετική νομοθετική ρύθμιση (όπως είχε γίνει π.χ. με το οικογενειακό επίδομα και τον ΛΑΦΚΑ).
Αλλωστε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της, ότι σε περίπτωση που κρίνονται νομοθετήματα αντισυνταγματικά, θα ακολουθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποκατάσταση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η νομολογία του ΣτΕ έχει δεχθεί ότι, μετά τη διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας ενός νομοθετήματος, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Δημόσιο αξιώνοντας να έχουν για λόγους ισότητας παρόμοια μεταχείριση. Και αν το αίτημά τους δεν γίνει δεκτό, τότε υπάρχει «παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας», οπότε ο πολίτης δικαιώνεται δικαστικά.
Το Σύνταγμα
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο (πρόεδρος η πρωτοδίκης Αγλαϊα Δημητροπούλου) απέκρουσε τους ισχυρισμούς που υπέβαλε το Δημόσιο λίγες μέρες μετά τη δίκη (ο εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο κατά τη συζήτηση, γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά και πυροδότησε εντάσεις) σύμφωνα με τους οποίους το μέτρο είναι συνταγματικό, γιατί δεν αποτελεί φόρο, αλλά έκτακτη οικονομική επιβάρυνση που υπαγορεύεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Ομως το Δικαστήριο τονίζει ότι το Σύνταγμα (άρθρο 78, παρ. 2) θεσπίζει γενική απαγόρευση αναδρομικής επιβολής, πέραν του προηγούμενου έτους, για οποιοδήποτε οικονομικό μέτρο δυσμενέστερο των ήδη ισχυόντων.
Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ
Ερωτηματικά για το ΣτΕ
Ερωτηματικά δημιουργήθηκαν χθες αν μία τέτοια υπόθεση μπορεί να φθάσει μέχρι το ΣτΕ ή το Διοικητικό Εφετείο, αφού πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (του Ν. Δένδια) έθεσε ως χρηματικό «πλαφόν» για το ΣτΕ να υπάρχει οικονομικό αντικείμενο άνω των 40.000 ευρώ ή 20.000 για το Διοικητικό Εφετείο (στη συγκεκριμένη υπόθεση η εισφορά ήταν 10.000 ευρώ για εισοδήματα ύψους περίπου 378.000 ευρώ).
Ωστόσο, το Δημόσιο (ή ο φορολογούμενος) μπορεί να πετύχει τη συνέχιση μιας δίκης στο ΣτΕ, εάν αποδείξει ότι υφίσταται σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις (άρα δικαιολογείται το έννομο συμφέρον του), όπως μπορεί να συμβεί όταν εκκρεμούν χιλιάδες δίκες που μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τα οικονομικά του κράτους.
Στο δικαστήριο είχαν ασκήσει παρέμβαση υπέρ του φορολογούμενου το σωματείο «Ο Συνήγορος του Φορολογούμενου» και η «Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνών Επιστημόνων». Υπολογίζεται ότι περίπου 130.000 φορολογούμενοι κατέβαλαν ποσά 1.000 έως 25.000 ευρώ ο καθένας.
fimotro


Read more...

ΧΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ - ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ...


Το ταξίδι του Χρήστου Λαμπράκη τελείωσε χθες. Ενας μεγάλος Ελληνας έφυγε. Τρία μεγάλα «κληροδοτήματά» του παραμένουν. Ενα προς τους πολίτες αυτής της χώρας. Ως μαχόμενος δημοσιογράφος αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα της πλειοψηφίας του ελληνικού Λαού για τη Δημοκρατία, την Αλλαγή και την Ανάπτυξη. Και όταν το όραμα έγινε πραγματικότητα, ήρθε το δεύτερο «κληροδότημα». Το Μέγαρο Μουσικής έγινε ένας αληθινός ατομικός αντιδραστήρας για τον Πολιτισμό. Ο μεγαλύτερος εκδότης της χώρας, εν ενεργεία γενικός διευθυντής των εφημερίδων και περιοδικών του ΔΟΛ ως την... ώρα που λύγισε η καρδιά του, είχε αρχίσει να συνδέεται περισσότερο με τον Πολιτισμό παρά με τη Δημοσιογραφία! Το τρίτο και σπουδαιότερο «κληροδότημά» του στην κοινωνία είναι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά που ίδρυσαν ο Δημήτριος και ο Χρήστος Λαμπράκης στάθηκαν πάντα στην πρώτη γραμμή των ιδεών και άνοιξαν νέους δρόμους στην ενημέρωση. Και πάντοτε τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

fimotro

Read more...