Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ "ΕΚΟΨΕ" ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ!


Ρεπορτάζ : Χρήστος Κάτσικας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών από πανεπιστημιακές σχολές της περιφέρειας προς πανεπιστημιακές σχολές κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχει επισημανθεί από αρκετές πλευρές ότι «αδειάζει» τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Oι όποιες...
προσπάθειες ανάπτυξης πολλών περιφερειακών τμημάτων υπονομεύονται καίρια τα τελευταία χρόνια από μια «ύπουλη» αιμορραγία φοιτητών τους προς ομοειδείς σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων. Σε καθεστώς συρρίκνωσης του αριθμού των φοιτητών τους βρίσκονται πολλά Τμήματα των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης, Κρήτης, Ιονίου και Πελοποννήσου. Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς λόγω του συστήματος των μετεγγραφών φοιτητών σε άλλα πανεπιστήμια μειώνεται δραματικά ο - ούτως ή άλλως- μικρός αριθμός φοιτητών στο Πανεπιστήμιο. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, λόγω μετεγγραφών περισσότερο από 10% αυξάνονται κάθε χρόνο οι εισακτέοι των κεντρικών πανεπιστημίων λόγω των μετεγγραφών από τα περιφερειακά. Για παράδειγμα, η αύξηση των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την ακαδημαϊκή χρονιά 2008/09 ήταν 14,61%, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 12,91%, στο ΕΜΠ 8,29% και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 8,11%. Ωστόσο, αν είναι πρόβλημα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με οικονομικά προβλήματα, με προβλήματα υγείας) εξαιτίας κυρίως της ανυπαρξίας φοιτητικής μέριμνας κάνουν χρήση του νόμου περί μετεγγραφών για να έρθουν σε σχολή κοντά στον μόνιμο τόπο καταγωγής τους, ακόμη μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα όταν από κακή διαχείριση του υπουργείου Παιδείας φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφής αποκλείονται από αυτήν. Συγγνώμη... το ξεχάσαμε
Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2009, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ανάμεσα σε άλλα ότι στο μηχανογραφικό των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2009 συμπεριλαμβάνονται τρία νέα πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία πρόκειται να λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2009-10. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή.
Στο τμήμα πέτυχαν την εισαγωγή τους 150 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών. Περίπου εξήντα από αυτούς με βάση τον νόμο για τις μετεγγραφές ζήτησαν μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα στον τόπο μόνιμης κατοικία τους λόγω πολυτεκνίας. Και τότε βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είχε φροντίσει να συμπεριλάβει το τμήμα στον κατάλογο των αντιστοιχιών πανεπιστημιακών τμημάτων που συντάσσεται κάθε χρόνο λίγο πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους.
Οι γονείς των υποψηφίων καθώς βρέθηκαν μπροστά στην άρνηση των άλλων Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων να κάνουν τη μετεγγραφή των παιδιών τους διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για το απίστευτο κι όμως αληθινό γεγονός. Τότε το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) να «τρέξει» την απόφαση αντιστοιχίας του τμήματος με τα άλλα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και έγινε το... αδιανόητο: σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΑΠΕ αποφάνθηκε ότι δεν θεωρεί αντίστοιχο το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Θράκης με τα άλλα, ανά την Ελλάδα, πανεπιστημιακά Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων! Γιατί; Γιατί όπως ισχυρίζεται το ΣΑΠΕ, το νέο Τμήμα του Δημοκριτείου δεν έχει καταθέσει ακόμη το πλήρες πρόγραμμα των σπουδών του! Απίστευτο και πρωτοφανές, αλλά αληθινό και... νεοελληνικό.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: