Ρεπορτάζ : Κ. Αντωνάκου - Φ. Γιωτάκη
Ολους τους κωδικούς του προϋπολογισμού που αφορούν πληρωμές ύψους 21 δισ. ευρώ ξεσκονίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που κάνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, περικοπή τους κατά ποσοστό της τάξης 10% που θεωρείται εφικτό θα αποφέρει 2,1 δισ. ευρώ, ενώ υπό ορισμένες προϋποθέσεις δεν αποκλείουν να επιτευχθεί περιστολή τους και κατά 20% που θα επιφέρει εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ πετυχαίνοντας την... αποκλιμάκωση του ελλείμματος το 2010. Στην πρέσα μπαίνουν τα κονδύλια για ειδικά κλαδικά επιδόματα στο Δημόσιο, αμοιβές ειδικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, εξωτερικών συμβούλων και ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων και η μισθοδοσία για τους συμβασιούχους.
Επιπρόσθετα «ακονίζουν μαχαίρια» για τις καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων οι αγορές και η συντήρηση αυτοκινήτων, οι μετακινήσεις και τα ταξίδια στελεχών και υπαλλήλων του Δημοσίου καθώς και οι αμοιβές για υπερωρίες, Σαββατοκύριακα και αργίες. Ταυτόχρονα επανεξετάζονται οι αμυντικές δαπάνες και σχεδιάζεται η αποπληρωμή μέχρι το τέλος του έτους του μεγαλύτερου μέρους των χρεών των νοσοκομείων και των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.
Υπό τη δημοσιονομική πίεση και τις συστάσεις των Βρυξελλών για μόνιμα μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε πραγματική περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο με περικοπές σε δαπάνες που δεν εξυπηρετούν αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους.
Χαοτικό καθεστώς Υστερα από εντολή του υπουργού, τα αρμόδια στελέχη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες ψάχνουν στα βαθιά των πολυάριθμων και «σκοτεινών» κωδικών και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, μιλάνε για ένα χαοτικό, αδιαφανές και σκανδαλώδες καθεστώς στις πληρωμές του Δημοσίου. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι για την πληρωμή έκτακτων αποδοχών για υπερωριακή εργασία, απασχόληση πέραν του πενθημέρου και για ειδικές αποζημιώσεις μελών συλλογικών οργάνων θα καταβληθούν φέτος πάνω από 467 εκατ. ευρώ.
Σε παράλληλη τροχιά με την καταγραφή των δαπανών που βρίσκεται σε εξέλιξη ανά υπουργείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ήδη βάλει στην προκρούστεια κλίνη συγκεκριμένους κωδικούς δαπανών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Τις αμοιβές υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης και εποχιακού προσωπικού με ετήσια δαπάνη ύψους 502,418 εκατ. ευρώ.
Τα ειδικά κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και για τα οποία το Δημόσιο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα πληρώσει φέτος πάνω από 1 δισ.
Τα επιδόματα στρατιωτικών και γενικά οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής, που κοστίζουν 818,359 εκατ. ευρώ.
Τις έκτακτες αποζημιώσεις για πρόσθετη απασχόληση προσωπικού, που ανέρχονται συνολικά στα 467,364 εκατ. ευρώ.
Τις πληρωμές για μετακινήσεις δημοσιών υπαλλήλων και στελεχών, για τις οποίες δαπανώνται 410,246 εκατ. ευρώ.
Tις δαπάνες για ενοίκια κτιρίων, μισθώματα μεταφορικών μέσων, ταχυδρομικά τέλη, κινητά τηλέφωνα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, διαφημίσεις και δημοσιεύσεις, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Τις προμήθειες αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού, που κοστίζουν 929,825 εκατ. ευρώ.
Τις επιχορηγήσεις σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεωργικούς, βιοτεχνικούς, βιομηχανικούς και τουριστικούς φορείς, οι οποίες ανέρχονται σε 1,248 δισ.
Επίσης, ελέγχουν εξονυχιστικά τις επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, ιδρύματα και οργανισμούς υγείας και πρόνοιας που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, για να εντοπίσουν περιπτώσεις σπατάλης και κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Στόχος είναι να υπάρξει ορθολογικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των κρατικών επιχορηγήσεων και όπου είναι δυνατόν εξοικονόμηση πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της αναδιάρθρωσης των ασφαλιστικών ταμείων και της περιστολής των δαπανών υγείας και της εισφοροδιαφυγής.
Τα πρώτα σημειώματα έχουν φτάσει στο υπουργείο οικονομικώνΥπουργοί ψάχνουν μαϊμού επιτροπές
Τα πρώτα δείγματα γραφής και το στίγμα για δραστικές περικοπές δαπανών έδωσαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαγγέλλοντας κατάργηση ειδικών επιδομάτων, επιτροπών και οργανισμών.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του προανήγγειλε κατάργηση των μισθολογικών προνομίων που απολαμβάνουν οι αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για το μηνιαίο επίδομα των 500 ευρώ και τους δύο επιπλέον αφορολόγητους μισθούς που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί.
Καταγραφή Η Λ. Κατσέλη, εξήγγειλε καταγραφή και μετά κατάργηση επιτροπών και ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομίας λέγοντας ότι με ειδική εγκύκλιο που εστάλη στις 12 Οκτωβρίου σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιχειρήσεις ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των επιτροπών και ομάδων εργασίας, την πράξη σύστασης, τον σκοπό, τη σύνθεση και τις αμοιβές.
Οπως επεσήμανε η υπουργός Οικονομίας, «από τα πρώτα μέτρα, θα είναι η κατάργηση όλων των επιτροπών που δεν είναι σημαντικές ή αποτελεσματικές, με στόχο να περικοπεί η σπατάλη και να εξοικονομηθούν πόροι».
Σε αποκαλύψεις για οργανισμούς-φαντάσματα, αδιαφανείς προσλήψεις και κρυφές παχυλές αμοιβές σε ημετέρους προέβη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Μπατζελή και ο υφυπουργός Μ. Καρχιμάκης.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο παρά ένα των εκλογών η κυβέρνηση της ΝΔ προσέλαβε 270 άτομα ως μόνιμο προσωπικό στον εποπτευόμενο φορέα ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε, το οποίο άρχισε να πληρώνεται από την 1η Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
Οπως είπε η υπουργός, οι προσλήψεις αυτές είναι ανύπαρκτες. Δεν υπάρχει προκήρυξη, δεν υπάρχει απόφαση, δεν τηρήθηκαν διαδικασίες. Δεν πρόκειται για προσλήψεις.
Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με άλλους 850 υπαλλήλους που προσλήφθηκαν το περασμένο καλοκαίρι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ΟΠΕΚΕΠΕ και για τους οποίους θα ληφθεί απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο.
«Υπόγειες» προσλήψεις Σύμφωνα με πληροφορίες υπόγειες προσλήψειςπροσωπικού και παχυλές αμοιβές σε ημετέρους και εδικούς συμβούλους εντοπίζουν απο την καταγραφή που διενεργούν και άλλοι υπουργοι
Επίσης εντοπίζονται σκοτεινοί κωδικοί με κονδύλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση φορέων και προσώπων χωρίς ταυτότητα ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μεταφοράς κονδυλίων απο συγκεριμένους κωδικούς σε άλλους για να καλυφθούν κενά και έκτακτες ανάγκες.
Τα σχετικά σημειώματα με τα ευρήματα της καταγραφής των δαπανών στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς και οργανισμούς και τις προτάσεις για περικοπές και καταργήσεις κονδυλίων έχουν αρχίσει ήδη να αποστέλλονται στο υπουργείο Οικονομικων το οποίο σε κεντρικό επίπεδο θα προσδιορίσει το ύψος των συνολικών δαπανών που θα εγγραφούν στο προυπολογισμό του 2010.
ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ Ενιαία αρχή για τις πληρωμές
Η δημόσια διαβεβαίωση και δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι από τις σχεδιαζόμενες περιστολές δαπανών δεν θα θιγούν μισθοί και επιδόματα μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο ισχύει στο ακέραιο, λένε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας ωστόσο ότι όλες οι άλλες δαπάνες θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θεωρεί ότι το βαρύ πυροβολικό στη μάχη για τον περιορισμό των μισθολογικών κονδυλίων είναι η δημιουργία της ενιαίας αρχής πληρωμών για όλο τον δημόσιο τομέα, με βάση την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη, αναλυτική και σαφή εικόνα για τις αμοιβές ανά υπουργείο και φορέα.
ΚαταχρηστικάΕτσι θα είναι δυνατός ο εντοπισμός περιπτώσεων υπαλλήλων και στελεχών που λαμβάνουν καταχρηστικά δεύτερο ή και τρίτο μισθό από συμμετοχές σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια ή από πλασματικές υπερωρίες.
Επίσης μεγάλες ανάσες το 2010 από τη δημοσιονομική πίεση αναμένεται ότι θα δώσει η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των χρεών των νοσοκομείων μέσα στο τρέχον έτος οπότε το 2010 η σχετική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό δεν θα επαναληφθεί.
Επιπρόσθετα με τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες, με πάγωμα των νέων παραγγελιών, το κονδύλι των 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπεται φέτος θα μειωθεί σημαντικά το 2010.