Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΟΠΑΠ-ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ


Δυναμικά ανέλαβε τις αρμοδιότητες του στον αθλητισμό ο Παύλος Γερουλάνος. Ο νέος Υπουργός Πολιτισμού δεν έχει αφήσει σπιθαμή γης της ΓΓΑ και του ΟΠΑΠ!
Πέρασε απ' όλα τα τμήματα, μίλησε με τους υπαλλήλους που βρήκε, αναζήτησε τους αρμόδιους διευθυντές και επιχείρησε να συναντηθεί με προέδρους επιτροπών (κάποιοι ακόμη...αναζητούνται).
Ως έμπειρος στα περί της επικοινωνίας (συμβούλευε καθημερινά τον Γιώργο Παπανδρέου)ζήτησε επίμονα τη λίστα όλων των διαπιστευμένων δημοσιογράφων και φρόντισε να ρωτήσει τους εργαζόμενους τι ακριβώς κάνουν στο πόστο τους.
Μάλιστα συνάντησε και προκλητικές συμπεριφορές.
Είναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο στον ΟΠΑΠ (τον Οργανισμό με τους περισσότερους αργόμισθους):
ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: "Με τι ακριβώς απασχολείστε κύριε;"
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΠΑΠ: "Κάθομαι σε αυτό το γραφείο που βλέπετε..."
ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: "Άλλο σας ρώτησα".
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΠΑΠ: "Τι με ρωτήσατε; Δεν κατάλαβα".
ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ(εκνευρισμένος): "Ποιο είναι το αντικείμενο της εργασίας σας".
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΠΑΠ(προκλητικά): "Μετράω τις χάντρες του κομπολογιού μου"!
Σε έξαλλη κατάσταση ο Υπουργός Πολιτισμού έβαλε τις φωνές στον αργόμισθο και χρειάστηκε να τον ηρεμήσουν υπηρεσιακοί παράγοντες...
"Δίκη"Read more...

Μήνυμα Παπούλια για την ουσία του πατριωτισμού

«Ο πατριωτισμός έχει ουσία και ειλικρινές περιεχόμενο, όταν εκφράζει ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

«Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, δηλαδή πατριωτισμού, είναι η προστασία του φυσικού του πλούτου. Παραλάβαμε έναν υπέροχο τόπο, με μοναδική ομορφιά, και τον παραδίδουμε στην επόμενη γενιά με λιγότερα δάση, με λιγότερα νερά, με χειρότερο κλίμα», επισήμανε στην αντιφώνησή του στην προσφώνηση του δημάρχου Θεσσαλονικέων Β. Παπαγεωργόπουλου και πρόσθεσε:

«Απόδειξη αγάπης για τον τόπο είναι η μάχη για μια καλύτερη παιδεία για όλους. Η συστράτευση σε μια τέτοια προσπάθεια έχει οραματικό περιεχόμενο και αποτελεί μονόδρομο για τη θεραπεία κάθε υστέρησης που παρουσιάζει σήμερα η πατρίδα μας. Λαός απαίδευτος είναι λαός τελειωμένος.

Απόδειξη για τον τόπο μας, είναι ακόμα η διάθεση μας για αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητας. Πολιτισμός της καθημερινότητας είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντός μας, του άλλου, του εαυτού μας τελικά. Είναι ο σεβασμός των ατόμων με αναπηρία, ο σεβασμός των γερόντων και των παιδιών, κάθε ευπαθούς ομάδας, κάθε μειοψηφίας.

Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, είναι η συμβολή, όσων έχουν αυτή τη δυνατότητα, στην προσπάθεια για κοινωνική συνοχή που τίθεται σε κίνδυνο όταν καλπάζει η ανεργία, όταν εντείνονται οι αποκλεισμοί».

Ο κ. Παπούλιας είπε ότι με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου, την απελευθέρωση της πόλης και τον Άγιο Δημήτριο, είπε ότι δίνεται η ευκαιρία «να θυμίσουμε τις εθνικές επετείους και να κάνουμε σκέψεις που μας βοηθούν να νοηματοδοτήσουμε συλλογικά ιδανικά, αρχές και αξίες».

«Οι επόμενοι θα κρίνουν τον δικό μας πατριωτισμό, αξιολογώντας όχι μόνο τις τιμές που αποδώσαμε στους προγόνους μας αλλά και τι κάναμε εμείς για την πατρίδα μας. Ας αφήσουμε κι εμείς κάτι σε αυτό τον τόπο. Ας μετρήσουμε την προσφορά μας κι ας μετρηθούμε με βάση το μέγεθος και την ποιότητα της», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη προσφώνηση του ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του κ. Παπούλια στη Θεσσαλονίκη και είπε πως το πρόσωπο του είναι σύμβολο της ενότητας και ομοψυχίας του Ελληνισμού. Επισήμανε ότι το 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο κ. Παπούλιας θα είναι κοντά στην πόλη αφού και τότε θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή. Τιμές απέδωσε άγημα του Στρατού ενώ τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης, Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.

nooz.gr

Read more...

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών θα συζητηθεί στις 27 Οκτωβρίου η έκτακτη εισφορά

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών θα συζητηθεί τις 27 Οκτωβρίου 2009 αγωγή κατά της έκτακτης εισφοράς. Η δικαστής Αγλαΐα Δημητροπούλου στις 29 Σεπτεμβρίου 2009, μετά από αίτημα του ελληνικού Δημοσίου, είχε αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης για την 27η Οκτωβρίου 2009.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Κων. Πετρόπουλος είχε προσδιορίσει την εκδίκαση της σχετικής αγωγής (προσφυγής) για την 29ην Σεπτεμβρίου 2009.

Η απόφαση που θα εκδοθεί επί της πρώτης αυτής αγωγής θα αποτελέσει τον «πιλότο» για τις υπόλοιπες αγωγές που έχουν κατατεθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά της έκτακτης εισφοράς.
nooz.gr

Read more...

Και ο Παναγιωτόπουλος ζητάει εισαγγελέα για τα Stage...


Πριν από λίγο στην εκπομπή "Ζουμ" της ΝΕΤ, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε να επέμβει εισαγγελέας για τα Stage. Επειδή, όπως e;iπε, υπάρχει και σημείο ενδοκομματικής τριβής, αν πράγματι γίνανε προεκλογικές προσλήψεις Stage, να επέμβει ο Εισαγγελέας.

Δεν τον βλέπουμε καλά τον Βερναρδάκη...

nonews-news


Read more...

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ...


Γράφει ο Παναγιώτης Τσούτσιας
(από το Έθνος της Κυριακής)

Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων θυμίζει η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μπροστά από τον δεύτερο συνυποψήφιό της Αντώνη Σαμαρά. Με βραχεία κεφαλή προηγείται στη μάχη για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ όλα δείχνουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής... ότι θα επαναληφθεί η εκλογική αναμέτρηση καθώς ουδείς εκ των τεσσάρων υποψήφιων για την προεδρία δεν φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία όσων θα πάνε να ψηφίσουν. Το σκηνικό είναι ρευστό και αυτό αποτυπώνεται και στην τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής». Ωστόσο από τα ευρήματα της δημοσκόπησης διαπιστώνεται ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και στο ενδεχόμενο δεύτερου γύρου έχει σαφές προβάδισμα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεχωρίσει σε σχέση με τους άλλους δύο συνυποψήφιους του, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ανεξάρτητα εάν ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου, όλα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές και πολύς δρόμος ακόμη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κάθε λάθος στον αγώνα δρόμου που έχουν επιδοθεί οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να αλλάξει άρδην το σημερινό σκηνικό.
Σημειώνεται ότι σημασία αποκτά το κομματικό ακροατήριο το οποίο τελικά θα πάει να ψηφίσει, καθώς η κ. Μπακογιάννη μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι πρώτη στην προτίμηση -η διαφορά με τον Αντώνη Σαμαρά είναι 8,4 ποσοστιαίες μονάδες- ενώ μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν κλείνει μόλις στις 3,4 μονάδες. Ως εκ τούτου αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη για τη μαζικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κλίμα ανάλογο με την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Πατέρες και... μητέρες της ήττας της ΝΔ Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το ερώτημα ότι ναι μεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής, αλλά ποιοι άλλοι ευθύνονται για την απόφαση των πρόωρων εκλογών που οδήγησε στην πανωλεθρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο κάδρο είναι τρία πρόσωπα, μεταξύ αυτών και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Πρώτος και με διαφορά ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ακολουθεί η Ντόρα Μπακογιάννη και έπονται ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.
Ιδιαίτερο μερίδιο έχουν οι λεγόμενοι «βατοπεδινοί», δηλαδή όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπλέχθηκαν με το σκάνδαλο αλλά και οι... «κουμπάροι». Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 7% που πιστεύει ότι όλοι φέρουν την ευθύνη για την ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μικρό είναι το ποσοστό όσων θεωρούν ότι ευθύνονται οι στενοί συνεργάτες και σύμβουλοι του Κώστα Καραμανλή.

fimotro.

Read more...

Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση ημιυπαίθριων

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, τα οποία χτίστηκαν μετά το 1983, ανεξάρτητα εάν είναι εντός η εκτός σχεδίου πόλεως. Βάσει της απόφασης, η οποία θα δημοσιευτεί προσεχώς, κρίνεται αντισυνταγματική και η νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών (πρόεδρος ο Μιχ. Βροντάκης και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Νικ. Ρόζος), έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τον 1983, ανεξάρτητα αν αυτά (αυθαίρετα) είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως. Έκρινε επίσης η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι τα αυθαίρετα μετά το 1983, που άρχισε η εφαρμογή του Ν. 1337/1983, έπρεπε κανονικά να είχαν κατεδαφιστεί.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος, τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και την πολεοδομική νομοθεσία, έκριναν ότι η διατήρηση των νέας γενεάς αυθαίρετων (μετά το 1983) έχει ως συνέπεια την χειροτέρευση των όρων και συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, την νόθευση και ανατροπή των σχεδίων πόλεως. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η δημοσίευση της εν λόγω απόφασης συνδέεται άμεσα με τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Και αυτό, γιατί οι ημιυπαίθριοι χώροι εφόσον κτιστούν ή με οποιονδήποτε τρόπο μετατραπούν σε στεγασμένους χώρους (τζαμαρίες, ξυλοκατασκευές, κ.λπ.), αυτομάτως μετατρέπονται σε αυθαίρετα κτίσματα τα οποία σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν.
nooz.gr


Read more...

Πρόταση Μπαμπινιώτη για εισαγωγή στα ΑΕΙ

Εθνικό απολυτήριο, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και νέο τύπο εξετάσεων, τρεις φορές τον χρόνο, εισηγείται στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία Γ. Μπαμπινιώτης.

Η πρόταση του, η οποία δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής, περιλαμβάνει επτά σημεία:

1. Διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων μετά τη λήψη του απολυτηρίου της Γ΄ τάξης του Λυκείου, το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί και να θεσπιστεί ο θεσμός του εθνικού απολυτηρίου. Συνεπώς, κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην Γ΄ τάξη του Λυκείου.

2. Οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης θα πρέπει να διενεργούνται από ειδικό μόνιμο εξεταστικό φορέα, από το εθνικό κέντρο αξιολόγησης, το οποίο θα αποτελεί ανεξάρτητο φορέα που δεν θα συνδέεται με το υπουργείο Παιδείας.

3. Οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να προσέρχονται στις εξετάσεις που θα διενεργεί το εθνικό κέντρο αξιολόγησης τρεις φορές τον χρόνο (Σεπτέμβριο- Ιανουάριο- Ιούνιο). Θα επιτρέπεται η βελτίωση της βαθμολογίας τους, ενώ κάθε επαναληπτική εξέταση θα υπόκειται και σε αφαίρεση μορίων.

4. Για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα λαμβάνεται υπόψη σε σημαντικό ποσοστό η συνολική επίδοση των μαθητών και στις τρεις τάξεις του λυκείου.

5. Οι εισαγωγικές εξετάσεις θα περιλαμβάνουν τέσσερα αντικείμενα, κατά επιστημονική ειδικότητα, με δυνατότητα επιλογής και συνδυασμό περισσοτέρων αντικειμένων για την εισαγωγή σε παρεμφερείς σχολές.

6. Η ύλη των εξετάσεων θα προέρχεται από τα τρία έτη της ύλης που διδάσκεται στο λύκειο.

7. Στον προσδιορισμό της ύλης, καθώς και στα στελέχη του εθνικού κέντρου αξιολόγησης, θα συμμετέχουν τα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ. Τα τμήματα των ΑΕΙ θα καθορίζουν επίσης το ύψος της βαθμολογίας για την εισαγωγή φοιτητών στο οικείο πανεπιστήμιο.

Η πρόταση του κ. Μπαμπινιώτη διαβιβάστηκε στα μέλη του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ενώπιον του οποίου και εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες ο διάλογος για την Παιδεία. Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου συστήματος, όπως αναφέρει η πρόταση, βρίσκονται η απελευθέρωση του λυκείου ως αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας
nooz.gr

Read more...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ : ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣ...


Από το Βήμα της Κυριακής

ΤΟ 2000 συναντήθηκαν στα γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου ένας γόνος αστικής οικογένειας με ερείσματα στην πολιτική και ο υιός μιας αγροτικής οικογένειας από τη Λάρισα, ο οποίος ανέβηκε επαγγελματικά σκαλί σκαλί. Τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τον «στρατολόγησε» από τον ΟΟΣΑ ο κ. Ν. Θέμελης και τον κ. Φ. Σαχινίδη τον σύστησε στο πρωθυπουργικό γραφείο ο τότε οικονομικός σύμβουλος κ. Γκ. Χαρδούβελης . Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα οι δύο άνδρες που ανέπτυξαν στενή φιλία βρέθηκαν στην ηγεσία του νεοσύστατου υπουργείου Οικονομικών με αποστολή να σώσουν την ελληνική οικονομία και να τιθασεύσουν τα θηριώδη μεγέθη του ελλείμματος και του χρέους. Πρόκειται... ασφαλώς για μια επικίνδυνη αποστολή, με δεδομένο ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης βρέθηκε προτού το καταλάβει στην κοιλιά του τέρατος. Η «μαύρη τρύπα» που χάσκει μπροστά στα πόδια των κκ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη δεν έχει να κάνει τόσο με τα ερεβώδη δημοσιονομικά μεγέθη. Αυτό που τους απειλεί περισσότερο,όπως επισημαίνουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, είναι να μην πέσουν στην «παγίδα Καραμανλή». Δηλαδή να μη χάσουν πολύτιμο χρόνο αναβάλλοντας τα δύσκολα, προσπαθώντας τα ταιριάξουν αταίριαστα πράγματα, όπως τα σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό με την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με την εντολή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Αν κάποιος από τους κκ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη πρόκειται να αναλάβει τον ρόλο του Χάρι Πότερ της οικονομίας αυτός θα είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου. Οχι επειδή είναι ο υπουργός ούτε γιατί φυσιογνωμικά προσεγγίζει περισσότερο το πρωτότυπο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζεται από μια αδιατάρακτη ψυχραιμία και από την πίστη ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του μπορούν να λύσουν τα μάγια της ελληνικής οικονομίας. Η στάση του αυτή έχει ενισχύσει το ηθικό των εργαζομένων στο υπουργείο- είναι ενδεικτικό το κλίμα κατά την επίσκεψή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου υπάλληλοι τους ευχαριστούσαν που ήρθαν να σώσουν την κατάσταση-, δεν έχει λύσει όμως τις απορίες πολιτικών και οικονομολόγων. ? Το «μοντέλο ΠαΣοΚ» Η κυριότερη από αυτές είναι πώς θα δουλέψει το «μοντέλο ΠαΣοΚ» για την αναθέρμανση της οικονομίας. Ο κανόνας λέει ότι για να αναθερμανθεί μια οικονομία αυξάνεται αναγκαστικά το έλλειμμα. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούν οι κκ. Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί. Το ΠαΣοΚ λέει ότι θα κάνει κάποιες δαπάνες, θα μειώσει κάποιες άλλες και μαζί με αυτές και το έλλειμμα. Το αποτέλεσμα θα είναι μικρότερη δαπάνη για την οικονομία, μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και καθυστέρηση στη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος. Αυτό το τελευταίο δεν είναι βέβαιο ότι θα το αποδεχτούν οι Βρυξέλες. Το δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών πήρε το βάπτισμα του πυρός στις συνεδριάσεις του Εco/Fin και του Εurogroup στο Λουξεμβούργο, μολονότι και οι δύο είχαν παρακολουθήσει ξανά τέτοιες συνεδριάσεις- από θέσεις συμβούλων όμως. Ο πρωτοφανής θυμός που εξέφρασαν οι κκ. Χοακίν Αλμούνια, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον τελευταίο να προειδοποιεί με τη φράση «game over», το παιχνίδι τελείωσε με τα ελληνικά στοιχεία, όταν άκουσαν ότι το έλλειμμα δεν ήταν 6% όπως τους έλεγε ο κ. Ι. Παπαθανασίου αλλά 12%, δεν πτόησε τον κ. Παπακωνσταντίνου. «Η αντίδρασή τους ήταν φυσιολογική και δικαιολογημένη από αυτά που άκουσαν» λέει. Υπουργός και υφυπουργός θεωρούν ότι σε προσωπικό επίπεδο δεν υπήρχε πολεμικό κλίμα εναντίον τους και ότι μέσα στη συνεδρίαση ήταν όλοι ευγενικοί απέναντί τους, ενώ αντιθέτως υπήρξαν μπηχτές για την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα «μαχαίρια» βγήκαν αργότερα στους διαδρόμους, λένε. Πιθανότατα οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να αποπάρουν τους νέους υπουργούς στην παρθενική «συνάντηση γνωριμίας». Στον κ. Παπαθανασίου δεν είχαν επιφυλάξει ανάλογη μεταχείριση καθώς ανώτατος αξιωματούχος της Βudesbank τον καλωσόρισε λέγοντας: «Πείτε μας πότε θα πτωχεύσετε και πόσα θέλετε από μας για να μην πτωχεύσετε». Παλαιότεροι συνάδελφοί τους όπως οι κκ. Γ. Παπαντωνίου και Αλ.Παπαδόπουλος γνωρίζουν πολύ καλά ότι «το φτύσιμο πέφτει στους διαδρόμους» και όχι στις επίσημες συνεδριάσεις. Και οι δύο έζησαν την εμπειρία να ανεβαίνουν στο βήμα και να βλέπουν τους συναδέλφους τους να πετάνε τα ακουστικά και να αποχωρούν από την αίθουσα. «Ηθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί» θυμάται ο κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαντωνίου έζησε την εξευτελιστική εμπειρία, προτού αρχίσει την πρώτη του ομιλία στο Εco/Fin, να βλέπει να αποχωρεί εκνευρισμένος ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής, ο αντικαγκελάριος του Χέλμουτ Κολ Τέο Βάινγκελ φωνάζοντας: «Δεν τους αντέχω αυτούς τους Ελληνες!» . Στη συνέχεια οι δύο άνδρες έγιναν στενοί φίλοι, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε με ένα συνεκτικό σχέδιο να αλλάξει την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη. Σε αυτή την προσπάθεια είχε συμμετάσχει και ο κ. Παπακωνσταντίνου ως σύμβουλος για την Κοινωνία της Πληροφορίας των κκ. Κ. Σημίτη και Ν. Χριστοδουλάκη και ο κ. Σαχινίδης ως οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Ενδεχομένως να πιστεύουν ότι μπορούν να επαναλάβουν την ιστορία. Το βέβαιο είναι ότι εργάζονται πολύ σκληρά για να το πετύχουν. ? Βρόχος ο δανεισμός Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα ενώσουν ξανά τον υπηρεσιακό μηχανισμό στήριξης της οικονομίας, τον οποίο όπως διαπίστωσαν είχε θρυμματίσει ο κ. Αλογοσκούφης συγκεντρώνοντας τα πάντα στο γραφείο του. Γι΄ αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου επιμένει σε εξαντλητικές συσκέψεις με διάφορους παράγοντες, κυρίως με τους εφοριακούς, ώστε η είσπραξη των εσόδων (π.χ. ΦΠΑ) να ξεκινήσει από αυτούς χωρίς να αναμειχθεί σε πρώτη φάση το πρώην ΣΔΟΕ. Αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται καθημερινώς συσκέψεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και για το φορολογικό σύστημα ώστε να αυξηθούν τα έσοδα χωρίς να επιβληθούν νέοι φόροι στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ο δανεισμός είναι ένας αιώνιος βρόχος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι έτοιμο στις 5 Νοεμβρίου και το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στις 21 του ίδιου μήνα. Τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσουν και οι συνεννοήσεις με τους υπόλοιπους υπουργούς. Η ισχυρή ομάδα και οι τεχνοκράτες Oκ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι οριακή και γι΄ αυτό φρόντισε να φτιάξει μια ισχυρή ομάδα γύρω του. Διευθύντρια στο γραφείο υπουργού ανέλαβε η κυρία Χρύσα Χατζή, η οποία εργαζόταν ως βοηθός Συνήγορος του Πολίτη. Συνεργάτες του είναι επίσης ο οικονομολόγος κ. Κ. Θέος και ο νομικός κ. Τάσος Μπάνος, μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμβουλος για πολλά χρόνια της κυρίας Βάσως Παπανδρέου. Εντός της προσεχούς εβδομάδας θα ανακοινωθεί και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθώς και τα νέα μέλη του ΣΟΕ. Ο προηγούμενος πρόεδρος, ο κ. Δ. Τζανίνης, ένας ευπρεπής άνθρωπος, όπως παραδέχονται στο υπουργείο Οικονομικών, παραιτήθηκε μόλις άλλαξε η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή πάντως το σώμα δεν υφίσταται ούτε τυπικά, καθώς από τις 10 θέσεις που προβλέπονται είναι κενές οι επτά. Σε αυτές ο κ. Παπακωνσταντίνου σκοπεύει να τοποθετήσει τεχνοκράτες που θα προκύψουν από την προκήρυξη διαγωνισμού για τους ειδικούς συμβούλους του υπουργείου. Ο υπουργός Οικονομικών έχει στο μυαλό του ορισμένους υποψηφίους αλλά δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Αναζητεί, πάντως, καθηγητή του επιπέδου των κκ. Ι. Στουρνάρα και Β. Ράπανου, οι οποίοι έχουν διατελέσει πρόεδροι του ΣΟΕ.
fimotro.


Read more...

ΘΡΑΣΟΣ...


Υπάρχουν αξιόλογα στελέχη που έχουν υπογράψει για τον Αντώνη Σαμαρά. Στελέχη τα οποία έχουν τη δική τους πορεία και αξιοπιστία μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει όμως και ο Βερναδάκης. Αυτός ο οποίος εισηγήθηκε προεκλογικά την πρόσληψη χιλιάδων παιδιών στα stage του ΟΑΕΔ δημιουργώντας συνθήκες ομηρείας εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Γι αυτά τα παιδιά και για τις απαράδεκτες προεκλογικές του ενέργειες δεν είπε κουβέντα σήμερα. Έχει, όμως... το θράσος να μιλάει για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Σαν να μην τρέχει τίποτα. Εγγυητής της ενότητας ο Βερναδάκης! Τι άλλο θα ακούσουμε;
fimotro.


Read more...

ΧΡΥΣΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΓΙΑ ΤΑ GOLDEN BOYS ΤΗΣ ΕΡΤfimotro.

Read more...

ΕΤΣΙ ΒΟΛΕΥΑΝ ΤΟΥΣ ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ!


Read more...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ...


Σε απότομη προσγείωση υποχρεώνει την κυβέρνηση η αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Η σκληρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον φετινό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, καθώς και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάσει μια πολιτική που θα οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος από το 12,5% του ΑΕΠ στο 9% περίπου το 2010. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να εξοικονομήσει 2,5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες για αύξηση των δαπανών... για την Παιδεία, χορήγηση επιδόματος αλληλεγγύης στους ασθενεστέρους και επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων. Ωστόσο, η προσπάθεια περιστολής των δημόσιων δαπανών, όπως για παράδειγμα με τη μη ανανέωση των συμβάσεων όσων απασχολούνται με stage στο Δημόσιο, προκαλεί ήδη αντιδράσεις.
Υπό το βάρος της δημοσιονομικής κατάστασης και την πίεση των αγορών, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και να αντιμετωπίσει άμεσα τη σπατάλη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην Παιδεία, η πρώτη μεγάλη πρόκληση είναι το καθεστώς των κολεγίων, ενώ στον τομέα της ασφάλειας, η αναδιοργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα δοκιμαστεί ενδεχομένως τον Δεκέμβριο όταν θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

fimotro

Read more...

ΓΙΑΤΟ ΟΡΓΙΣΤΗΚΕ Ο κ. ΤΡΙΣΕ...


Ρεπορτάζ : Αντώνης Καρακούσης

Την περασμένη Πέμπτη το πρωί ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ μπήκε φουρτουνιασμένος στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕCΒ στη Φραγκφούρτη. Την προηγούμενη Δευτέρα και την Τρίτη είχε βρεθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις συνόδους του Εurogroup και του Εco/Fin. Εκεί είχε ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις οικονομικές εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο και είχε ακούσει αυτοπροσώπως τον δικό μας υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να περιγράφει το ελληνικό πρόβλημα και να ανακοινώνει την εκτόξευση του ελλείμματος στο 12,5% του ΑΕΠ, δηλώνοντας... περίλυπος: «Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα αξιοπιστίας, αλλά δυστυχώς αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής καταγραφής που έκανε η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή μας». Προφανώς με αυτή την παράσταση στον νου άρχισε να ενημερώνει, ως είθισται, τους υφισταμένους του στις εθνικές κεντρικές τράπεζες για όσα συζητήθηκαν στα δύο βασικά όργανα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, ξεκινώντας από την ελληνική περίπτωση. ▅ Η ελληνική πρωτοτυπία Κατά τις διηγήσεις, ο κ. Τρισέ ήταν οργισμένος και δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται, με διαφορά δύο μηνών, διπλάσια ελλείμματα. Ως γνωστόν, πριν από τις εκλογές ο απελθών υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου είχε αποδεχθεί για το τρέχον έτος ελλείμματα της τάξεως του 6% του ΑΕΠ και αντιστοίχως είχε ενημερώσει τις ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές. Από το 6% όμως έως το 12,5% υπάρχει απόσταση μεγάλη. Τέτοιου μεγέθους αποκλίσεις θεωρούνται αδιανόητες για τα ήθη των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών και μη εξηγήσιμες. Τα πράγματα για τον γάλλο πρόεδρο της ευρωτράπεζας είναι καθαρά. Αντιμετωπίζει, κατά τα φαινόμενα, την απόκλιση των 6,5 μονάδων στο έλλειμμα ως καθαρή απόκρυψη. Και επειδή υπήρξε το προηγούμενο της περιβόητης απογραφής του 2004, θεωρεί την πράξη επαναλαμβανόμενη και ως τέτοια την αναδεικνύει σε μείζον θέμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία της χώρας μας. Οπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, αυτή τη στιγμή το κλίμα για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου ευχάριστο και υπάρχει σοβαρή ανησυχία για το τι θα γίνει στο μέλλον. Οι ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές εκφράζουν πλέον σοβαρές επιφυλάξεις και για την ακρίβεια των νέων αριθμών. Πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη θεωρούν και το 12,5% επισφαλές, και συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτό τα χρέη των νοσοκομείων και πιθανώς άλλες μη καταγεγραμμένες δαπάνες από το εθνικό λογιστικό σύστημα. Το χειρότερο όμως είναι ότι πλέον καλλιεργούνται αμφιβολίες για το κατά πόσον η νέα κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, στην οποία κατά γενική ομολογία έχει περιέλθει η χώρα. Δεν αμφιβάλλουν για τις καλές προθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά ανησυχούν αν αυτές αρκούν, αν είναι ικανές να προσφέρουν τη διεκδικούμενη διέξοδο. Οπως επισημαίνεται από τα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα, προκαλεί αρνητική εντύπωση η αναντιστοιχία που εμφανίζεται μεταξύ της περιγραφής του προβλήματος και των ακολουθούμενων πολιτικών. Επικρίνουν μάλιστα με ένταση την εμμονή της νέας κυβέρνησης σε πολιτικές διεύρυνσης των ελλειμμάτων. Δεν κατανοούν στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη πώς είναι δυνατόν σε αυτές τις δημοσιονομικές συνθήκες να προσφέρονται παροχές και αυξήσεις μισθών ειδικά στον στενό δημόσιο τομέα ή ακόμη να συζητείται η αναίρεση έστω μικρορυθμίσεων για τις συντάξεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Επί της ουσίας αμφιβάλλουν αν έχει κατανοηθεί πλήρως, σε όλα τα επίπεδα ηγεσίας στην Ελλάδα, η κρισιμότητα των οικονομικών συνθηκών και αν γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες από τυχόν διατήρηση του κλίματος αναξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής. ▅ Αμεση υποβάθμιση Δηλωτική πάντως των αμφιβολιών για τις δυνατότητες εξασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα θεωρείται η ταχεία, σχεδόν εσπευσμένη, χωρίς δεύτερη κουβέντα, υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch. Παρ΄ ότι δεν είναι ο ισχυρότερος, ούτε ο αξιολογότερος, η σπουδή που επέδειξε να υποβαθμίσει τόσο την ελληνική οικονομία όσο και τις εγχώριες εμπορικές τράπεζες δείχνει τις διαθέσεις και πιθανώς προαναγγέλλει αντίστοιχες κινήσεις από τους άλλους δύο διεθνείς οίκους, και συγκεκριμένα τους Μoody΄s και Standard & Ρoor΄s. Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση του οίκου Fitch και οι αναμενόμενες νέες υποβαθμίσεις τρόμαξαν τους ιθύνοντες της εγχώριας τραπεζικής αγοράς. Γνωρίζουν οι τραπεζίτες των Αθηνών ότι κάθε προσβολή της οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας πλήττει ευθέως και τους ίδιους. Τυχόν επαναλαμβανόμενες υποβαθμίσεις θα καταστήσουν δυσχερή την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις διεθνείς αγορές, και βεβαίως θα ανεβάσουν το κόστος του χρήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος δανεισμού, αλλά και για τις συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Ορισμένοι τραπεζίτες, μάλιστα, θορυβήθηκαν ακόμη περισσότερο όταν άκουσαν την περασμένη Παρασκευή τον κ. Παπανδρέου να δηλώνει από του βήματος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ ότι θα επιμείνει στο εξαγγελθέν πρόγραμμα των 100 ημερών, ανεξάρτητα από πιέσεις και την όποια δυσκολία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ιδιαίτερα προβλημάτισε η διάθεση του κ. Παπανδρέου για αμφισβήτηση της ορθότητας των επικρατουσών νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων στα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα και συγκεκριμένα η αναφορά του «στο διεθνές οικονομικό κατεστημένο που συγκεντρώνει εξουσία και θέλει να ορίζει τους όρους του παιχνιδιού» . Οι εδώ τραπεζίτες διέγνωσαν διαθέσεις σύγκρουσης του κ. Παπανδρέου με τις κυρίαρχες αντιλήψεις στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη και έσπευσαν να προβλέψουν ότι τυχόν έμπρακτη επιβεβαίωση αυτών των διαθέσεων θα επιτείνει το κλίμα των πιέσεων προς τη χώρα μας στο άμεσο μέλλον, κυρίως από τους κύκλους των αγορών και των δανειστών μας. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, ο κ. Τρισέ δεν φείδεται προειδοποιήσεων. Στη Φραγκφούρτη επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι οι ελληνικές οικονομικές υποθέσεις κινούνται στο όριο, ότι η δημοσιονομική διαχείριση έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο και πως δεν υπάρχουν περιθώρια αναστολών ή ιδεολογικών αναζητήσεων. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα μεταδιδόμενα, στο ενδιάμεσο διάστημα και στον βαθμό που ο προϋπολογισμός του 2010 δεν δημιουργεί βεβαιότητες για τον έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης, οι κινήσεις των αγορών μπορεί να γίνουν αίφνης απότομες, ανεξέλεγκτες και να προκαλέσουν γεγονότα ακραία. Κατά τα φαινόμενα τα πάντα θα εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες καθώς θα διαφανούν οι ελληνικές διαθέσεις και θα μετρηθούν οι διεθνείς αντιδράσεις καθώς δημιουργείται ήδη κλοιός διεθνών πιέσεων για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πλέον βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Την εβδομάδα που έρχεται, σχεδόν ταυτόχρονα με την αναμενόμενη τοποθέτηση των γενικών γραμματέων στο υπουργείο Οικονομικών, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο το πλαίσιο αλλαγών του φορολογικού συστήματος. Εκτιμάται ότι το πλαίσιο διαλόγου για τους νέους φόρους θα δίδει σήμα για το βάθος και την ένταση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αντιστοίχως και οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης θα κινηθούν, όπως και οι εταίροι μας, και θα δώσουν ευκρινέστερα σήματα. Εν αναμονή λοιπόν.
fimotro


Read more...

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΥΠΟΠΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ...


Ρεπορτάζ : Κ. Αντωνάκου - Φ. Γιωτάκη

Ολους τους κωδικούς του προϋπολογισμού που αφορούν πληρωμές ύψους 21 δισ. ευρώ ξεσκονίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που κάνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, περικοπή τους κατά ποσοστό της τάξης 10% που θεωρείται εφικτό θα αποφέρει 2,1 δισ. ευρώ, ενώ υπό ορισμένες προϋποθέσεις δεν αποκλείουν να επιτευχθεί περιστολή τους και κατά 20% που θα επιφέρει εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ πετυχαίνοντας την... αποκλιμάκωση του ελλείμματος το 2010. Στην πρέσα μπαίνουν τα κονδύλια για ειδικά κλαδικά επιδόματα στο Δημόσιο, αμοιβές ειδικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, εξωτερικών συμβούλων και ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων και η μισθοδοσία για τους συμβασιούχους.
Επιπρόσθετα «ακονίζουν μαχαίρια» για τις καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων οι αγορές και η συντήρηση αυτοκινήτων, οι μετακινήσεις και τα ταξίδια στελεχών και υπαλλήλων του Δημοσίου καθώς και οι αμοιβές για υπερωρίες, Σαββατοκύριακα και αργίες. Ταυτόχρονα επανεξετάζονται οι αμυντικές δαπάνες και σχεδιάζεται η αποπληρωμή μέχρι το τέλος του έτους του μεγαλύτερου μέρους των χρεών των νοσοκομείων και των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.
Υπό τη δημοσιονομική πίεση και τις συστάσεις των Βρυξελλών για μόνιμα μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε πραγματική περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο με περικοπές σε δαπάνες που δεν εξυπηρετούν αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους.
Χαοτικό καθεστώς Υστερα από εντολή του υπουργού, τα αρμόδια στελέχη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες ψάχνουν στα βαθιά των πολυάριθμων και «σκοτεινών» κωδικών και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, μιλάνε για ένα χαοτικό, αδιαφανές και σκανδαλώδες καθεστώς στις πληρωμές του Δημοσίου. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι για την πληρωμή έκτακτων αποδοχών για υπερωριακή εργασία, απασχόληση πέραν του πενθημέρου και για ειδικές αποζημιώσεις μελών συλλογικών οργάνων θα καταβληθούν φέτος πάνω από 467 εκατ. ευρώ.
Σε παράλληλη τροχιά με την καταγραφή των δαπανών που βρίσκεται σε εξέλιξη ανά υπουργείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ήδη βάλει στην προκρούστεια κλίνη συγκεκριμένους κωδικούς δαπανών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Τις αμοιβές υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης και εποχιακού προσωπικού με ετήσια δαπάνη ύψους 502,418 εκατ. ευρώ.
Τα ειδικά κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και για τα οποία το Δημόσιο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα πληρώσει φέτος πάνω από 1 δισ.
Τα επιδόματα στρατιωτικών και γενικά οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής, που κοστίζουν 818,359 εκατ. ευρώ.
Τις έκτακτες αποζημιώσεις για πρόσθετη απασχόληση προσωπικού, που ανέρχονται συνολικά στα 467,364 εκατ. ευρώ.
Τις πληρωμές για μετακινήσεις δημοσιών υπαλλήλων και στελεχών, για τις οποίες δαπανώνται 410,246 εκατ. ευρώ.
Tις δαπάνες για ενοίκια κτιρίων, μισθώματα μεταφορικών μέσων, ταχυδρομικά τέλη, κινητά τηλέφωνα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, διαφημίσεις και δημοσιεύσεις, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Τις προμήθειες αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού, που κοστίζουν 929,825 εκατ. ευρώ.
Τις επιχορηγήσεις σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεωργικούς, βιοτεχνικούς, βιομηχανικούς και τουριστικούς φορείς, οι οποίες ανέρχονται σε 1,248 δισ.
Επίσης, ελέγχουν εξονυχιστικά τις επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, ιδρύματα και οργανισμούς υγείας και πρόνοιας που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, για να εντοπίσουν περιπτώσεις σπατάλης και κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Στόχος είναι να υπάρξει ορθολογικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των κρατικών επιχορηγήσεων και όπου είναι δυνατόν εξοικονόμηση πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της αναδιάρθρωσης των ασφαλιστικών ταμείων και της περιστολής των δαπανών υγείας και της εισφοροδιαφυγής.
Τα πρώτα σημειώματα έχουν φτάσει στο υπουργείο οικονομικώνΥπουργοί ψάχνουν μαϊμού επιτροπές
Τα πρώτα δείγματα γραφής και το στίγμα για δραστικές περικοπές δαπανών έδωσαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαγγέλλοντας κατάργηση ειδικών επιδομάτων, επιτροπών και οργανισμών.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του προανήγγειλε κατάργηση των μισθολογικών προνομίων που απολαμβάνουν οι αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για το μηνιαίο επίδομα των 500 ευρώ και τους δύο επιπλέον αφορολόγητους μισθούς που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί.
Καταγραφή Η Λ. Κατσέλη, εξήγγειλε καταγραφή και μετά κατάργηση επιτροπών και ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομίας λέγοντας ότι με ειδική εγκύκλιο που εστάλη στις 12 Οκτωβρίου σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιχειρήσεις ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των επιτροπών και ομάδων εργασίας, την πράξη σύστασης, τον σκοπό, τη σύνθεση και τις αμοιβές.
Οπως επεσήμανε η υπουργός Οικονομίας, «από τα πρώτα μέτρα, θα είναι η κατάργηση όλων των επιτροπών που δεν είναι σημαντικές ή αποτελεσματικές, με στόχο να περικοπεί η σπατάλη και να εξοικονομηθούν πόροι».
Σε αποκαλύψεις για οργανισμούς-φαντάσματα, αδιαφανείς προσλήψεις και κρυφές παχυλές αμοιβές σε ημετέρους προέβη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Μπατζελή και ο υφυπουργός Μ. Καρχιμάκης.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο παρά ένα των εκλογών η κυβέρνηση της ΝΔ προσέλαβε 270 άτομα ως μόνιμο προσωπικό στον εποπτευόμενο φορέα ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε, το οποίο άρχισε να πληρώνεται από την 1η Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
Οπως είπε η υπουργός, οι προσλήψεις αυτές είναι ανύπαρκτες. Δεν υπάρχει προκήρυξη, δεν υπάρχει απόφαση, δεν τηρήθηκαν διαδικασίες. Δεν πρόκειται για προσλήψεις.
Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με άλλους 850 υπαλλήλους που προσλήφθηκαν το περασμένο καλοκαίρι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ΟΠΕΚΕΠΕ και για τους οποίους θα ληφθεί απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο.
«Υπόγειες» προσλήψεις Σύμφωνα με πληροφορίες υπόγειες προσλήψειςπροσωπικού και παχυλές αμοιβές σε ημετέρους και εδικούς συμβούλους εντοπίζουν απο την καταγραφή που διενεργούν και άλλοι υπουργοι
Επίσης εντοπίζονται σκοτεινοί κωδικοί με κονδύλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση φορέων και προσώπων χωρίς ταυτότητα ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μεταφοράς κονδυλίων απο συγκεριμένους κωδικούς σε άλλους για να καλυφθούν κενά και έκτακτες ανάγκες.
Τα σχετικά σημειώματα με τα ευρήματα της καταγραφής των δαπανών στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς και οργανισμούς και τις προτάσεις για περικοπές και καταργήσεις κονδυλίων έχουν αρχίσει ήδη να αποστέλλονται στο υπουργείο Οικονομικων το οποίο σε κεντρικό επίπεδο θα προσδιορίσει το ύψος των συνολικών δαπανών που θα εγγραφούν στο προυπολογισμό του 2010.
ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ Ενιαία αρχή για τις πληρωμές
Η δημόσια διαβεβαίωση και δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι από τις σχεδιαζόμενες περιστολές δαπανών δεν θα θιγούν μισθοί και επιδόματα μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο ισχύει στο ακέραιο, λένε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας ωστόσο ότι όλες οι άλλες δαπάνες θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θεωρεί ότι το βαρύ πυροβολικό στη μάχη για τον περιορισμό των μισθολογικών κονδυλίων είναι η δημιουργία της ενιαίας αρχής πληρωμών για όλο τον δημόσιο τομέα, με βάση την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη, αναλυτική και σαφή εικόνα για τις αμοιβές ανά υπουργείο και φορέα.
ΚαταχρηστικάΕτσι θα είναι δυνατός ο εντοπισμός περιπτώσεων υπαλλήλων και στελεχών που λαμβάνουν καταχρηστικά δεύτερο ή και τρίτο μισθό από συμμετοχές σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια ή από πλασματικές υπερωρίες.
Επίσης μεγάλες ανάσες το 2010 από τη δημοσιονομική πίεση αναμένεται ότι θα δώσει η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των χρεών των νοσοκομείων μέσα στο τρέχον έτος οπότε το 2010 η σχετική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό δεν θα επαναληφθεί.
Επιπρόσθετα με τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες, με πάγωμα των νέων παραγγελιών, το κονδύλι των 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπεται φέτος θα μειωθεί σημαντικά το 2010.

fimotro

Read more...

ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


Ρεπορτάζ : Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Τις αμοιβές στο στενό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα «αγγίζει» το εκτενές πρόγραμμα περιστολής των δημόσιων δαπανών που ενεργοποιεί η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό ξεκινά την προσπάθεια συρρίκνωσης των ελλειμμάτων, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα «αξιόπιστης διαχείρισης» στην Κομισιόν. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η απόφαση να μπει μαχαίρι στο... μισθολογικό κόστος έχει ήδη ληφθεί. Οι ανακοινώσεις για περικοπή των συμβάσεων stage ήταν το πρώτο βήμα. Ακολουθούν περικοπές στις υπερωρίες των δημόσιων υπαλλήλων, ψαλίδισμα τόσο στο ύψος όσο και στον αριθμό των συμβάσεων έργου αλλά και κάλυψη των όποιων κενών δημιουργηθούν στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κυρίως με μετατάξεις και όχι με νέες προσλήψεις. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η «απελευθέρωση» προσωπικού ύστερα από συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.
**Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ήδη γίνει γνωστό στον αρμόδιο επίτροπο Χ. Αλμούνια κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων που είχε με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο. Καλά πληροφορημένη πηγή από το περιβάλλον του επιτρόπου εξηγούσε στην «Κ.Ε.» ότι τη συζήτηση για την περιστολή των δαπανών για αμοιβές στο Δημόσιο, πυροδότησαν τόσο η εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,5% όσο και οι προβλέψεις για διαμόρφωση του χρέους στα επίπεδα του 110% του ΑΕΠ (τα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 3 Νοεμβρίου).
Διαπραγματεύσεις με Βρυξέλλες
Το πρόγραμμα περιστολής του μισθολογικού κόστους αποσκοπεί και στο να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων για τα λανθασμένα στοιχεία που έστελνε η ελληνική πλευρά. Επίσης, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η απόφαση για την περικοπή των συμβάσεων stage θα είναι ένα ισχυρό χαρτί ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν στις 11 Νοεμβρίου (ημερομηνία του επόμενου Ecofin) για την παράταση προσαρμογής του ελλείμματος. Το σχέδιο προβλέπει:
* Περικοπή στον αριθμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο, όπου είναι δυνατόν. Η θέση των μονίμων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, οπότε η προσπάθεια στοχεύει τους συμβασιούχους.
* Ψαλίδισμα των υπερωριών, που υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ.
* Μείωση θέσεων εργασίας μέσα από τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων και επιτροπών. Οσοι βρεθούν χωρίς αντικείμενο θα κληθούν να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη μη ανανέωση συμβάσεων έργου και stage.
* Επανεξέταση των αμοιβών και των όρων εργασίας όσων θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στο Δημόσιο με «ελαστικές» μορφές απασχόλησης (συμβάσεις εργασίας, έργου κ.λπ.).
Ψαλίδι και στους εξοπλισμούς
Το πρόγραμμα που έχει γνωστοποιηθεί στην Κομισιόν προβλέπει περιστολή και σε άλλες κατηγορίες δαπανών. Ειδικά για τις αμυντικές δαπάνες καταστρώνονται σενάρια για περικοπή κατά 15% το 2010 και στη συνέχεια 10% ανά έτος. «Θα εξαιρεθούν μόνο οι δαπάνες για τους τομείς της υγείας και της παιδείας, αλλά και τα ποσά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αναζωπύρωσης της οικονομίας.
**Για το «πακέτο» των 2,5 δισ. ευρώ έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις Αλμούνια-Παπακωνσταντίνου. Η Αθήνα δεσμεύτηκε ότι για να προχωρήσει στις παροχές προς τους ασθενέστερους θα πρέπει «να δείξει ότι μπορεί να παραμείνει εντός στόχων κατά τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου από πλευράς εσόδων όσο και κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2010 (οπότε και θα κριθεί η παράταση) και ότι είναι σε θέση να καταγράψει επακριβώς την κατάσταση στο μέτωπο του χρέους», όπως αναφέρει αρμόδια κοινοτική πηγή.
**Ο Χ. Αλμούνια ενημέρωσε τον έλληνα υπουργό ότι τις επόμενες μέρες θα σταλεί στην Αθήνα επιστολή στην οποία θα αναφέρεται ότι «η Ελλάδα κινήθηκε αντίθετα με τις συστάσεις της Κομισιόν και τη διαδικασία επιτήρησης και απέτυχε εντός του εξαμήνου Μαΐου-Οκτωβρίου να εφαρμόσει μόνιμα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους». Γι' αυτό το λόγο, στις 11 Νοεμβρίου στο Κολέγιο των Επιτρόπων θα ζητηθεί η επισημοποίηση της μετάβασης της Ελλάδας στο επόμενο στάδιο (άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ) βάσει του οποίου κάθε έξι μήνες η οικονομία της χώρας μας θα περνάει από εξέταση προόδου, ενώ ανά τρίμηνο κλιμάκιο της Κομισιόν θα μεταβαίνει στην Αθήνα για να εξετάζει τα δημοσιονομικά στοιχεία.
**Επειτα από την εις βάθος έρευνα που διέταξε ο κ. Αλμούνια, κλιμάκιο της Eurostat θα έρχεται κάθε μήνα στην ΕΣΥΕ ώστε να συντάσσονται από κοινού τα στοιχεία που θα στέλνονται στο Λουξεμβούργο (άλλο ρεπορτάζ στη σελ. 8).
fimotro.


Read more...

O ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ...

Read more...