Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

¨Πόθεν έσχες¨ για όσους έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό

Πόθεν έσχες για όσους έσπευσαν να βγάλουν κεφάλαια στο εξωτερικό και άνοιγμα λογαριασμών δημόσιων λειτουργών για τα τελευταία 20 χρόνια εξήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.


Για το θέμα των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό σημείωσε πως αρχικά η κυβέρνηση θα κάνει πιο ευνοϊκό το καθεστώς για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων παρέχοντας επί της ουσίας κίνητρα .


Το μέτρο αυτό συνδέεται άλλωστε και με την επικείμενη αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας μέχρι το 2013.Όσοι όμως δεν φέρουν τα κεφάλαια τους πίσω θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρούς ελέγχους πόθεν έσχες.


Ο υπουργός είπε ότι οι υπηρεσίες έχουν στην κατοχή τους στοιχεία για όσους έβγαλαν μέσα στην κρίση καταθέσεις στο εξωτερικό και ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την ελβετική κυβέρνηση .

Για όσους κατείχαν δημόσιες θέσεις την τελευταία 20ετία υπογράμμισε πως δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο και ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες θα συνοδευτεί με άρση του τραπεζικού απορρήτου. Το άνοιγμα των καταθέσεων αφορά δημόσιους λειτουργούς που υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης (γενικούς διευθυντές , γενικούς γραμματείς) και αιρετούς (δημάρχους, νομάρχες)

Read more...

Καταργείται η προσωποκράτηση για χρέη μεταξύ ιδιωτών !...Παρελθόν αποτελεί η προσωποκράτηση για εµπορικά χρέη µε βάση το νοµοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης για τον εξορθολογισµό και τη βελτίωση της πολιτικής δίκης, που ύστερα από δηµόσια διαβούλευση κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή. Oι τροποποιήσεις που...
έγιναν στο νοµοσχέδιο.
Την απαλλαγή επιχειρήσεων και φορολογουµένων µε εκκρεµείς φορολογικές υποθέσεις πριν από το 2011 από την πληρωµή αυξηµένων παραβόλων. n δικαστικό ένσηµο και στις αναγνωριστικές αγωγές (σ. σ. που γίνονται για να αναγνωριστεί δικαίωµα αποζηµίωσης από τα δικαστήρια), µε στόχο, όπως επισηµαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νόµου, να αυξηθούν τα δηµόσια έσοδα και να αποτραπεί η κατάθεση αβάσιµων αγωγών.
Σε ό, τι αφορά τους πλειστηριασµούς, ο νόµος για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας προβλέπει τη δηµοσίευσή τους σε δηµόσια ιστοσελίδα.
ΤΑ ΝΕΑRead more...

Διαψεύδει η Αθήνα δημοσίευμα περί μυστικής διαπραγμάτευσης με το λιβυκό καθεστώς

Δεν υπάρχουν συνομιλίες για τα δεσμευμένα κεφάλαια

(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το δημοσίευμα της εφημερίδας Independent της Παρασκευής, σύμφωνα με το οποίο το λιβυκό καθεστώς διαπραγματεύεται μια μυστική συμφωνία με την Ελλάδα να χρησιμοποιεί 20 δισ. δολάρια των κεφαλαίων της, που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς όφελος των δύο πλευρών στον εμφύλιο πόλεμο και με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί παράλληλα ότι κατά τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής στο Αμπού Ντάμπι την Πέμπτη σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις από καιρό συζητήσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λιβυκό λαό με χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος, με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας.

Η Ελλάδα, από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους της, επαναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να αναλάβει πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Διάγγελμα Γιώργου για τα μάτια του κόσμου (και του ΠΑΣΟΚ)

newpost.gr
Διάγγελμα Γιώργου για τα μάτια του κόσμου (και του ΠΑΣΟΚ)
Το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου που καθυστέρησε 4,5 ώρες δεν κράτησε παραπάνω από πέντε λεπτά. Ο πρωθυπουργός σε χαμηλούς τόνους απηύθυνε εκ νέου μήνυμα συναίνεσης προς κάθε κατεύθυνση με στόχο «να καταρριφθούν τα κομματικά τείχη» επιμένοντας ότι θα πρέπει το Μεσοπρόθεσμο να είναι από όλους αποδεκτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου.


«Δε θα εγκαταλείψουμε τη μάχη στη μέση της διαδρομής» τόνισε ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας «Πρέπει να είμαστε σοβαροί με τα χρήματα των δανειστών μας. Να δείξουμε στάση ευθύνης»
Αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τόνισε πως υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο «για το μέλλον μας ... το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές παντού».

«Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Εάν πάμε στις Βρυξέλλες με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να είναι αποδεκτό θα είμαστε ισχυρότεροι» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Read more...

Σφοδρή κριτική της ΝΔ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

«Αναξιόπιστο, άδικο, αναποτελεσματικό»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκης
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Αναξιόπιστο, άδικο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε η ΝΔ το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση την Παρασκευή. Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκης υπογράμμισε πως «είναι άδικο γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του προβλέπει οριζόντιες φορολογικές επιδρομές σε βάρος εκείνων που ήδη πληρώνουν». Ο ίδιος τόνισε πως η παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου ως νομοθέτημα με ένα και μοναδικό άρθρο αποδεικνύει την αλαζονεία της κυβέρνησης και το γεγονός ότι δεν επιδιώκει τη συναίνεση, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα το ψηφίσει στο σύνολό του.

Συγκεκριμένα, ο Γ.Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα - ουσιαστικά το νέο Μνημόνιο - είναι αναξιόπιστο, άδικο και αναποτελεσματικό. Είναι και έμπρακτη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του Μνημονίου.

» Είναι ομολογία αποτυχίας: Γιατί, πρώτα απ' όλα, ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων στα 66 δισ. ευρώ, όταν το Μνημόνιο προέβλεπε σύνολο μέτρων 30 δισ. ευρώ! Το ότι το Μνημόνιο δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση επιβεβαιώνεται και από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επισημαίνει ότι το έλλειμμα έχει κολλήσει στο 10% για τα έτη 2010, 2011, 2012. Είναι μάλιστα απίστευτο ότι η κυβέρνηση μας λέει ότι, χωρίς το νέο πακέτο μέτρων, το χρέος θα προσεγγίσει το 200% του ΑΕΠ το 2015, όταν το ίδιο το Μνημόνιο πέρυσι το εκτιμούσε στο 139% για το 2015!

» Είναι αναξιόπιστο: Γιατί αποτελεί συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο και έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία βεβαιότητα αποτελεσματικότητας, όταν βασίζεται και πάλι στη λάθος συνταγή. Είναι προφανές ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιβάλουν και πάλι νέα και σκληρότερα μέτρα, λόγω της αποτυχίας αυτών που τώρα σχεδιάζουν. Όπως ήδη έκαναν μέχρι σήμερα.

» Είναι άδικο: Γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του προβλέπει οριζόντιες φορολογικές επιδρομές σε βάρος εκείνων που ήδη πληρώνουν.

» Παράδειγμα πρώτο, η νέα επιδρομή στην ακίνητη περιουσία που επεκτείνεται και στους μικροϊδιοκτήτες. Επιβαρύνει όλο το πλέγμα της ακίνητης περιουσίας. Ειδικά της μεσαίας και της μικρής.

» Παράδειγμα δεύτερο, η έκτακτη εισφορά - που μόνο έκτακτη δεν είναι - συνιστά διπλή φορολόγηση εκείνων, που ήδη έχουν φορολογηθεί. Ουσιαστικά, πρόκειται για κεφαλικό φόρο σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, που για την κυβέρνηση αποτελούν τα εύκολα "υποζύγια".

» Δεν αποτελεί παρά μια νέα φοροκαταιγίδα, που εκδηλώνεται μέσω της κατάργησης του συνόλου σχεδόν των φοροαπαλλαγών, της επιβολής κεφαλικού φόρου ακόμη και στα χαμηλά εισοδήματα, της αύξησης του ΦΠΑ και των τελών κυκλοφορίας. Ενώ προχωρά και σε περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, ακόμη και σε μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς και στο κατώτερο όριο των συντάξεων άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Η επίθεση αυτή στους πλέον αδύναμους των Ελλήνων παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Ενώ δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα για τη μείωση της ανεργίας.

» Θυμίζουμε, στο σημείο αυτό, ότι ακόμη και ο Εκπρόσωπος της Τρόικας κ. Πόουλ Τόμσεν, στην πρόσφατη ομιλία του στο Economist (στις 18/05/2011) είπε χαρακτηριστικά: "Τα επίπεδα της φορολογίας, το φορολογικό βάρος είναι ήδη πάρα πολύ υψηλό, οπότε δεν μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω περικοπές στους μισθούς, ούτε στις συντάξεις, δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση στη φορολογία".

» Είναι αναποτελεσματικό: Γιατί, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας στην ενδιάμεση έκθεση του 2010, η "περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε, όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση, αλλά και να επιτύχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση αντί αύξησης των εσόδων".

» Για να το πούμε απλά, αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο Ελληνικός λαός θυσιάζεται, για να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας. Όμως, παρά τις απίστευτες θυσίες του, το πρώτο τετράμηνο του 2011 το έλλειμμα αντί να μειωθεί κατά 4%, όπως προέβλεψαν κυβέρνηση και Τρόικα, αυξήθηκε κατά 14%!

» Είναι, επίσης, αναποτελεσματικό διότι οδηγεί στους δύο γνωστούς φαύλους κύκλους: Το φαύλο κύκλο ελλείμματος και ύφεσης και το φαύλο κύκλο υπερχρέωσης. Αλλά και διότι οδηγεί στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, στον κίνδυνο μαζικής αδυναμίας καταβολής νέων φόρων.

» Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις: Είμαστε οι πρώτοι που τις υποστηρίξαμε. Και μάλιστα έγκαιρα και υπό πολύ καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Όμως, υπάρχει θέμα με το βεβιασμένο της διαδικασίας και την εξασφάλιση του βέλτιστου αποτελέσματος. Δεν αρκεί η ταμειακή λογική, είναι ανάγκη έχουν και αναπτυξιακή διάσταση.

» Τέλος, ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, διαβάζοντας την κυβερνητική πρόταση, θα καταλάβει ότι σε, αντίθεση με το Ζάππειο ΙΙ, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν έχει καμιά εσωτερική λογική, αλλά χαρακτηρίζεται από πολλές αντικρουόμενες προβλέψεις. Παραδείγματος χάριν:

 • Συνεχώς αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση, ενώ υποτίθεται ότι στοχεύει σε ιδιωτικοποιήσεις!
 • Δεν ενισχύει πουθενά τη ρευστότητα, ενώ υποτίθεται ότι στοχεύει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας!
 • Καταργεί το “πόθεν έσχες” στην κατοικία, ενώ επιβάλλει έκτακτες εισφορές στα ακίνητα!
 • Ζητάει την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, (πράγμα σωστό), αλλά δεν λέει λέξη για το νόμο που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τον έλεγχο του “πόθεν έσχες” όλων όσων διετέλεσαν από το 1974 μέχρι σήμερα πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί και υφυπουργοί.
» Και κάτι ακόμα: Η εμμονή της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο με ένα και μοναδικό άρθρο ουσιαστικά δείχνει ότι δεν επιδιώκει τη συναίνεση. Γιατί, όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε στο σύνολό του το νομοθέτημα, αλλά θα μπορούσαμε σε κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου να συμφωνήσουμε σε ό,τι είναι καλό και θετικό. Το «όλα ή τίποτα» της κυβέρνησης, η ψήφιση, δηλαδή, του Μεσοπρόθεσμου σε ένα και μόνο άρθρο, όχι μόνο διάθεση συναίνεσης δεν δείχνει, αλλά επιβεβαιώνει τη γνωστή εκβιαστική αλαζονεία της».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γερμανικό «ναι» στο δεύτερο πακέτο βοήθειας...Με άνετη πλειοψηφία ο κυβερνητικός συνασπισμός πέρασε σήμερα από τη γερμανική βουλή το ψήφισμα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Το ψήφισμα είχαν καταθέσει οι ... κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU και FDP.

Με την έγκριση του ψηφίσματος ανοίγει ο δρόμος για να διαμορφωθεί ένα πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας προκειμένου να «κλείσει η τρύπα χρηματοδότησης της Ελλάδας» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να μπορέσει να καταβληθεί η επόμενη δόση στις αρχές Ιουλίου.

Χωρίς την καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα οι Γερμανοί φοβούνται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών με βαρύτατες συνέπειες και παγκόσμια ρίσκα λόγω μετάδοσης της κρίσης.

Ο Σόιμπλε μιλώντας στην Μπουντεσταγκ (τη γερμανική βουλή) δεν ανέφερε το εύρος που θα έχει το πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, τόνισε όμως ότι προϋπόθεση είναι η ανάληψη πρόσθετων προσπαθειών από την ίδια την Ελλάδα καθώς και η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

«Πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή του βάρους ανάμεσα στους φορολογούμενους και το χρηματοπιστωτικό τομέα» είπε και πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες επενδυτές
δεν μπορούν απλά να μετακυλύουν τις δικές τους ζημιές στην πλάτη των φορολογουμένων.

Κριτική από το SPD

Κριτική στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ άσκησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), κατά τη συζήτηση στη γερμανική βουλή για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έχουμε μια κυβέρνηση (στην Ελλάδα) που με θάρρος αγωνίζεται για το μέλλον ενδεχομένως και για την επιβίωση της χώρας» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Μέρκελ τόνισε ότι «σύνεση και θάρρος απαιτείται και από εμάς».

Ο Σταϊνμάιερ επέκρινε την κ. Μέρκελ για διγλωσσία στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου καταφεύγει σε χρήση προκαταλήψεων εις βάρος των Νοτιοευρωπαίων εταίρων.

Διαβεβαίωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην κρίση της Ελλάδας θα τηρήσει «υπεύθυνη στάση», αλλά πρόσθεσε ότι «υπευθυνότητα υπάρχει μόνον με διαφάνεια».

Κατά τον Σταϊνμάιερ, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται για κρίση μόνον της χώρας, αλλά και για κρίση των ευρωπαϊκών θεσμών που πρέπει να προσαρμοσθούν για να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη «να επωμίζεται το βάρος ένας» (ο φορολογούμενος) και να κερδίζουν πολλοί.

Όπως είπε ο Σταϊνμάιερ, απαιτείται εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, η καθιέρωση ευρωπαϊκών κατώτατων μισθών και η θέσπιση φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Οι Πράσινοι ψήφισαν αναδιάρθρωση

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε το κόμμα των Πρασίνων στη σημερινή συζήτηση στη γερμανική βουλή για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην
Ελλάδα.

«Θα πρέπει να είναι σε όλους τους πιστωτές σαφές ότι επωμίζονται ένα ρίσκο», τόνισε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Φριτς Κουν από το βήμα του Μπούντεσταγκ.

Ο Κουν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες περικοπής δαπανών της Ελλάδας αρχίζουν να αποδίδουν.

Μία αποτυχία της διάσωσης της Ελλάδας θα είχε ως συνέπεια πολύ μεγαλύτερη ζημία για την ίδια τη Γερμανία, είπε ο «πράσινος» πολιτικός.
TANEARead more...

«Υποτιθέμενη» η γενοκτονία των Ποντίων!...Απίστευτη πρόκληση δια χειρός της εκλεκτής του ΠΑΣΟΚ στην Κομοτηνή κυρίας Σιμπέλ Μουσταφάογλου η οποία σε επιστολή της μιλά για «υποτιθέμενη» γενοκτονία των Ποντίων.

Η υποψήφια με το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές υιοθετώντας πλήρως την ...
εγκάθετη πολιτική της Άγκυρας προτείνει μάλιστα στο δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής να καταργηθεί η 19η Μαΐου ως ημέρα εθνικής μνήμης γιατί «στοχοποιούνται οι πολιτικοί και αξιωματούχοι της μειονότητας».

Τις ανιστόρητες, επικίνδυνες και προκλητικές θέσεις της κυρίας Μουσταφάογλου έφεραν στην Βουλή οι... βουλευτές της ΝΔ, Αναστάσιος Καριπίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Τσουμάνης, καταθέτοντας ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που μεταξύ άλλων αναφέρει «Μετά από δημοσιεύματα από το τουρκόφωνο περιοδικό «Αζινλίκτσα» (15-5-2011) διαβάσαμε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» Σιμπέλ Μουσταφάογλου… στο δελτίο αυτό λέει πολλά και ανιστόρητα, όπως π.χ. εκείνο το ανεκδιήγητο ότι με … αν θα τιμηθεί η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στοχοποιούνται δήθεν οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι της μειονότητας…Το χειρότερο όμως όλων και το πλέον εξοργιστικό είναι ότι κάνει λόγο για «υποτιθέμενη ποντιακή γενοκτονία».

Οι τέσσερις βουλευτές σημειώνουν πως «ο τρόπος με τον οποίο αναμασά η κ. Σιμπέλ τις θέσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί “υποτιθέμενης γενοκτονίας”, πέραν του ότι συνιστά ύβρη στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς της Γενοκτονίας και παραβίαση της νομιμότητας, αποτελεί βάση για δημιουργία μιας κατάστασης που μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ειρηνική συμβίωση των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας και όλων εκείνων που συντάσσονται με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, με εκείνους που συντάσσονται με τις θέσεις των θυτών-γενοκτόνων» και προσθέτουν πως «Επειδή, με βάση το γεγονός ότι η κ. Σιμπέλ και άλλα ενεργούμενα του Προξενείου και της Άγκυρας όχι μόνο αρνούνται τη Γενοκτονία, αλλά και τιμούν τον φασίστα δολοφόνο Μουσταφά Κεμάλ, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης και διασάλευσης της ειρήνης και της ασφάλειας των πολιτών, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί

1) Προτίθεστε να φέρετε νόμο, προς ψήφιση στη Βουλή που θα ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας;

2) Προτίθεστε να λάβετε μέτρα εναντίον εκείνων που χρησιμοποιούν τη θέση τους ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων για να εκθειάζουν εγκλήματα και εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας;

3) Πρόκειται να λάβετε μέτρα για τη συμμόρφωση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής με τη νομιμότητα;».

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως την συγκεκριμένη ερώτηση βρέθηκαν μόνο 4 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να την υπογράψουν.
Πρώτο Θέμα
από το citypress-gr
Read more...

ΑΠΑΤΗ ΥΨΟΥΣ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΙΚΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


Τουλάχιστον σε 1 εκατομμύριο ευρώ ανέρχονται οι ζημιές που υπέστη το ταμείο του ΙΚΑ από απάτη που αποκαλύφθηκε με την αξιοποίηση των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος, σε συνδυασμό με τακτικούς και στοχευμένους ελέγχους. Κύκλωμα, στο οποίο μετείχαν και υπάλληλοι του...
ΙΚΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος, χρέωναν υπέρογκα ποσά για δήθεν έξοδα μετακινήσεις νεφροπαθών στο Νομό Βοιωτίας, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία αιμοκάθαρσης. Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διαπιστώθηκε ότι στο υποκατάστημα Λιβαδειάς οι δαπάνες για μετακινήσεις νεφροπαθών, τα τελευταία χρόνια, είχαν αυξηθεί υπέρογκα. Έτσι ελεγκτές αναζήτησαν τα παραστατικά των δαπανών και από την εξέτασή τους αποκαλύφθηκαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς βεβαιώσεις περί του τόπου της θεραπείας και του τόπου κατοικίας, καθώς και υπερκοστολογημένες δαπάνες μετακίνησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΚΑ, οι εμπλεκόμενοι, ενώ πραγματικά διέμεναν στην Αθήνα, δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας στη Λιβαδειά, προκειμένου να χρεωθεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με δαπάνη μετακίνησης, ανάλογη της χιλιομετρικής απόστασης Λιβαδειάς - Αθήνας, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται, με τη συνεργασία των εμπλεκομένων, ποσά μέχρι και 5.500 ευρώ, μηνιαίως, αντί της νόμιμης χιλιομετρικής αποζημίωσης των 100-150 ευρώ. Η διοίκηση του ΙΚΑ κατατέθεσε μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου και παράλληλα ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία κατά υπαλλήλων.
Read more...

H AΛΑΜΠΑΜΑ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ


Η Πολιτεία της Αλαμπάμα υπερψήφισε έναν από τους πιο σκληρούς νόμους της χώρας για την μετανάστευση. Ο νόμος, ο οποίος ενεργοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου και είναι παρόμοιος με αυτόν που ψήφισε πέρσι η Αριζόνα, καθιστά έγκλημα ακόμη και μία βόλτα με αυτοκίνητο σε παράνομο μετανάστη, ενώ απαιτεί από τα σχολεία να ερευνούν εάν οι μαθητές τους βρίσκονται εκεί ....
παράνομα. Ομάδες συνηγόρων δηλώνουν πως θα εναντιωθούν στα μέτρα, τα οποία αποκαλούν ρατσιστικά και αντισυνταγματικά. Υπολογίζεται πως υπάρχουν 12 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στις ΗΠΑ και ολοένα και περισσότερο διάφορες Πολιτείες παίρνουν νομοθετικά την πρωτοβουλία να αντιμετωπίσουν μόνες τους το πρόβλημα. Όμως, καμία δεν έφθασε τόσο μακριά όσο η Αλαμπάμα, τονίζει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον. Όπως και με την Αριζόνα, η αστυνομία θα μπορεί εφεξής να συλλαμβάνει οποιονδήποτε υποψιάζεται ως παράνομο μετανάστη, ακόμη και εάν αυτός ελέγχεται για κάτι άλλο. Όμως, επιπλέον, οι επιχειρήσεις και τα σχολεία θα υποχρεώνονται να ελέγχουν το νόμιμο καθεστώς των εργατών και σπουδαστών, ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα εγκληματούν εάν με γνώση τους νοικιάζουν σε λαθρομετανάστες. Αναμένονται προσφυγές κατά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Read more...

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ "ΤΣΑΡΟ" ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ!...


ΤΟ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΔΡΟ...
Με τον Γ. Παπακωνσταντίνου τα έχουν σήμερα οι υπουργοί. Θεωρούν ότι αυτός εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να κάνει σήμερα το απόγευμα το διάγγελμα για την οικονομία. Μόνο που σήμερα, κανένα τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας ούτε φυσικά τα...
κρατικά, δεν θα έχουν ζωντανό πρόγραμμα! Κανένα με εξαίρεση τον ΣΚΑΪ। Απεργούν όπως και χθες οι τεχνικοί. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν για πρωτοφανή γκάφα και κατηγορούν τον "τσάρο" ότι έβαλε τον Γιώργο να κάνει διάγγελμα για να βγει ο ίδιος από το κάδρο!
fimotro
Read more...

Αποσπάσματα ομιλίας Παπανδρέου στην ώρα του πρωθυπουργού

papaioannou

Είμαστε σε κηδεμονία, όχι σήμερα, αλλά εδώ και χρόνια λόγω του ελλείμματος και του χρέους, δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ζήτησε εκ νέου τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τονίζοντας ότι αυτή δεν επιβάλλεται από το εξωτερικό. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για τις οποίες θα ζητηθεί η γνώμη του λαού μέσω δημοψηφίσματος. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν φύγει ο Παπανδρέου και το μνημόνιο, θα φύγει και το χρέος;».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρα, τονίζοντας ότι αυτή δεν επιβάλλεται από το εξωτερικό. «Πρέπει να δείξουμε ενωμένοι προς τα έξω. Ζητώ συνεργασία, κατάθεση ιδεών. Ακούμε όλες τις θέσεις» είπε.

Υπεραμυνόμενος των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ολέθριες θα είναι οι συνέπειες χωρίς τα διορθωτικά μέτρα».

Ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του έκανε και πάλι αναφορά σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αυτή την φορά όμως διευκρινίζοντας: «Πρέπει να γίνουν και σε εμάς επώδυνες αλλαγές, να υπάρξει διαφάνεια στα κόμματα, στους πολιτικούς, στα media, να αλλάξει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης. Για αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να ζητήσουμε την ψήφο του λαού μέσω δημοψηφίσματος».

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τη διατύπωση της ερώτησης από τον κ. Καρατζαφέρη ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΛΑΟΣ τήρησε «στάση πατριωτική και υπεύθυνη απέναντι στο μνημόνιο».

Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων, ώστε «να μη χρειαζόμαστε δανεικά για να επιβιώσουμε». Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο βασικός λόγος της εξάρτησης, της κηδεμονίας και της επιτήρησής μας».

«Αν μου πείτε ‘φτύστους’, θα το κάνω»

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε εκλογές, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν φύγει το μνημόνιο και ο Παπανδρέου, θα φύγει το χρέος;».

Απευθυνόμενος σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις είπε: «Τα θέλετε αυτά τα χρήματα; Αν μου πείτε όλοι ‘φτύστους’, θα το κάνω». Όμως, συνέχισε, την επομένη δεν θα έχουμε να πληρώσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Αυτή είναι η πατριωτική στάση; Δεν το κάνω για την πάρτη μου, γα τους συνταξιούχους το κάνω».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, κανείς δεν δάνειζε την χώρα. «Πήγα και ζήτησα στήριξη από τους εταίρους» είπε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι την προσφέρουν μέχρι να βάλει η χώρα μια τάξη στα οικονομικά της και να σταθεί στα πόδια της.

«Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι αυτοί θέλουν να μας δανείζουν τα λεφτά τους; Να απαλλαγούν από εμάς θέλουν. Τα λεφτά τους μας δίνουν».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δημοσκόπηση: Kαταρρέει το ΠΑΣΟΚ, μπροστά η ΝΔ

papaioannou

Δημοσκόπηση-σοκ: Kαταρρέει το ΠΑΣΟΚ, μπροστά η ΝΔ

Η έρευνα της Public Issue, την οποία θα παρουσιάσει ο κ. Μαυρής στην «Καθημερινή της Κυριακής» καταδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ υφίσταται δραματική φθορά ενώ για πρώτη φορά στις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Public Issue, φαίνεται να προηγείται η Nέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μαυρής θα χαρακτηρίσει συντριβή του ΠΑΣΟΚ τη μεγάλη του πτώση ενώ παράλληλα η κοινωνική επιρροή και των 2 μεγάλων κομμάτων είναι κάτω από 40% με 35% του εκλογικού σώματος, γεγονός πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα.

Αναλυτικότερα, το Βαρόμετρο της Public Issue, τα ευρήματα της οποίας θα παρουσιάσει αναλυτικά η Καθημερινή της Κυριακής καταγράφουν πολλαπλές ανατροπές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής.

«Είναι τέτοια τα στοιχεία που φαίνεται ότι κλείνει μία περίοδος της μεταπολίτευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Μαυρής έκανε λόγο για απόρριψη των κομμάτων και πολιτική μετατόπιση της κοινής γνώμης.

«Θα ενισχυθεί το κίνημα των ‘Αγανακτισμένων’. Πάνω από 2 εκατ. κινητοποιούνται πανελλαδικά» εκτίμησε. Η Public Issue έχει στο Βαρόμετρο ειδική ενότητα για τους «Αγανακτισμένους».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε ότι υπάρχει διχασμός της κοινής γνώμης, με διαφοροποιήσεις κατά περίπτωση και φορέα, με την πλειοψηφία των πολιτών να τάσσεται πάντως κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, δήλωσε ότι μία κυβέρνηση που είναι σε ελεύθερη πτώση και καταρρέει δεν μπορεί να θέτει εκβιαστικά διλήμματα. «Μπορεί να μετατραπεί το ερώτημα σε ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης. Θα δημιουργηθεί τεράστια πόλωση» προειδοποίησε.

Νewpost


Read more...

Δεν είναι πλάκα: Ο Πρωθυπουργός έχει γενέθλια του Αγ. Μνημόνιου

papaioannou

Τυχαίο; Δεν νομίζω!
Και όμως είναι περά για περά αλήθεια, ο ΓΑΠ γεννήθηκε την ημέρα που η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει τον Άγιο Μνημόνιο… τυχαίο; Συνωμοσία ή απλή μοιραία εξέλιξη, το αναπόφευκτο; Την άλλη φορά ρε παιδιά να ψηφίσουμε κάποιον που έχει γενέθλια, της Αγίας Χαράς.

BEST


Read more...

Έφοδος-μυστήριο του ΣΔΟΕ για τις μίζες των υποβρυχίων

Σε σπίτι στα Καλύβια


http://img.protothema.gr/E43EF7136A0F02585FD134F2B5033A89.jpg
Σε έφοδο, παρουσία εισαγγελέα, προχώρησε πριν από λίγες ημέρες κλιμάκιο του ΣΔΟΕ σε σπίτι στα Καλύβια, για το οποίο υπήρξε καταγγελία ότι «κρύβει» σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Η απολύτως μυστική κινητοποίηση έγινε έπειτα από καταγγελία στις διωκτικές αρχές, από άγνωστο πληροφοριοδότη, ο οποίος, δίνοντας ακριβέστατο στίγμα του εν λόγω ακινήτου, ανέφερε ότι αποτελεί «κρυψώνα» ηλεκτρονικών αρχείων, σημαντικών για την προμήθεια των υποβρυχίων τύπου 214 από το Πολεμικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υπόθεση ερευνάται από τους εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος, όσον αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα, αλλά και από τη Βουλή, για ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου.

Οι άντρες του ΣΔΟΕ κατέσχεσαν από το επίμαχο σπίτι σκληρούς δίσκους, οι οποίοι, ήδη, έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης, ώστε να αποκαλυφθεί αν όντως περιέχουν σημαντικά ντοκουμέντα για την υπόθεση και για πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στις καταγγελλόμενες παράνομες πληρωμές.

Η εντολή των εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση προς το ΣΔΟΕ είναι, τάχιστα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, να τους έχουν απαντήσει για το περιεχόμενο των κατασχεθέντων, ώστε να κρίνουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, καθώς η έρευνά τους βαίνει πλέον προς ολοκλήρωση, με την άσκηση ποινικών διώξεων.

Ήδη, έχουν λάβει και μελετούν τα υπομνήματα που τους παρέδωσαν οι 38 κληθέντες με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη κακουργημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο ακίνητο έχει νοικιαστεί σε αλλοδαπό, που φέρεται να το χρησιμοποιεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Εφόσον αποδειχθεί ακριβής η πληροφορία για τα ηλεκτρονικά αρχεία, ο ενοικιαστής θα αναζητηθεί, ώστε να εξακριβωθεί αν και ποια σχέση έχει με την ερευνώμενη υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...

Mε ένα... tweet ενημέρωσε ο Γιώργος ότι θα καθυστερήσει το διάγγελμα!

newpost.gr
Mε ένα... tweet ενημέρωσε ο Γιώργος ότι θα καθυστερήσει το διάγγελμα!
Απίστευτο και όμως «ελληνικό»... Γνωρίζαμε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει άριστες σχέσεις με την τεχνολογία- άλλωστε δεν αποχωρίζεται ποτέ το iPad του- αλλά δεν περιμέναμε και επίσημη ανακοίνωση μέσω Twitter για το επικείμενο διάγγελμα!

Από το λογαριασμό του στο Τwitter(!) λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε λίγο μετά τις 15:30 ότι το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό θα καθυστερήσει.

Πιο συγκεκριμένα, στο λογαριασμό του πρωθυπουργού έγινε η ακόλουθη ανάρτηση:

«Λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, η δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου θα καθυστερήσει. Θα σας ενημερώσουμε μέσω σχετικού Tweet».

Άγνωστο παραμένει αν η ομιλία του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί απευθείας ή θα μαγνητοσκοπηθεί αφού ο κ. Παπανδρέου είχε μαγνητοσκοπήσει μια ακόμη δήλωση αμέσως μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Read more...

Ετοίμαζαν υποδοχή με αυγά και γιαούρτια στο Δίστομο στον Πάγκαλο ο οποίος «έστριψε»

newpost.gr
Ετοίμαζαν υποδοχή με αυγά και γιαούρτια στο Δίστομο στον Πάγκαλο ο οποίος «έστριψε»
Ξεχωριστή υποδοχή στον Θεόδωρο Πάγκαλο προετοίμαζαν άγνωστοι στο Δίστομο, όπου επρόκειτο να βρεθεί σήμερα, Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προκειμένου να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος του Διστόμου.

Ωστόσο, οι ίδιοι προτίμησαν να προειδοποιήσουν τον κ. Πάγκαλο για τις προθέσεις τους μέσω φέιγ βολάν που είχαν πετάξει προ ημερών άγνωστοι στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που τον ανάγκασε να ματαιώσει την επίσκεψη του στο Δίστομο.

Τα φέιγ βολάν έγραφαν: «Παρακαλείσθε να κρατήσετε τα γιαουρτάκια, τα αυγά και τις ντομάτες εκτός ψυγείου ώστε να είναι ζεστά προκειμένου την Παρασκευή να τα φάμε μαζί με τον κύριο Πάγκαλο».

Δείτε το φέιγ βολάν με τα συνθήματα εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης:


Read more...

Διάγγελμα Παπανδρέου για το Μεσοπρόθεσμο

Δείτε live στο protothema.gr


http://img.protothema.gr/2B442F034222B260014DF7116E65646B.jpg
Σε δηλώσεις θα προβεί το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου

Η σημερινή δήλωση εντάσσεται σε μια σειρά κινήσεων «επικοινωνιακής αντεπίθεσης», προκειμένου να εξηγηθούν τα νέα μέτρα με τα οποία ευελπιστούν να διορθώσουν τους στόχους που δεν έχουν επιτευχθεί.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένονται δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση οι οποίες θα περιλαμβάνουν «σάρωμα» υπουργών και υφυπουργών οι οποίοι είτε δεν έχουν αποδώσει ικανοποιητικά, είτε δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους που περιελάμβανε το μνημόνιο. Έτσι σύντομα οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, και μπορεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να γίνει το τελευταίο διάστημα ανάπαυσης που πολλοί θα το απολαύσουν με χαρτοφυλάκιο στο χέρι.

Νωρίτερα σήμερα στη Βουλή o Γ. Παπανδρέου απάντησε εμφανώς ενοχλημένος από την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήρισε «εξουσιομανή» και πως «ο κόσμος δεν σας θέλει» με αυτή τη φορτισμένη συναισθηματικά φράση: «Ποιος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός θέλει να βγαίνει με τον δίσκο στο εξωτερικό για να μαζεύει χρήματα. Κανείς και φυσικά ούτε και εγώ το ήθελα. Το κάνω όμως και ακούω τα σχολιανά μου! Αλλά δεν το κάνω για την πάρτη μου κ. Τσίπρα, το κάνω για τον έλληνα συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, την επιχείρηση, το κάνω για τη νέα γενιά».
Read more...

Έκρηξη Τσίπρα: Γιώργο μιλάς σαν δανειστής - Δεν είναι τσιφλίκι σας η Βουλή κ. Πάγκαλε

newpost.gr
Έκρηξη Τσίπρα: Γιώργο μιλάς σαν δανειστής - Δεν είναι τσιφλίκι σας η Βουλή κ. Πάγκαλε

Σε πολύ σκληρή επίθεση κατά του Γ. Παπανδρέου προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ είχε και έντονο φραστικό επεισόδιο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο ο οποίος άρχισε να διακόπτει επί του προσωπικού τον κ. Τσίπρα.

«Μη με διακόπτετε η Βουλή δεν είναι τσιφλίκι σας κ. Πάγκαλε», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος νωρίτερα απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τόνισε:

«Ήρθατε στη Βουλή και μιλάτε τη γλώσσα των δανειστών. Εάν ερχόταν η κ. Μέρκελ εδώ δε θα έλεγε κάτι διαφορετικό από όσα λέτε εσείς. Είσαστε εξουσιομανής στην εξουσία. Νομίζετε ότι έχετε τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράτε έτσι ερήμην του λαού;»

«Ο κόσμος που βγαίνει στις πλατείες, ζητεί αλλαγή πολιτικής και δημοκρατία, ζητεί λαϊκή κυριαρχία, σύνθημα με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου γέμιζε τις πλατείες, και εσείς μιλάτε για για δημοψήφισμα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: Αν θέλετε να δώσετε πολιτική λύση, να προχωρήσετε στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε να φύγει η τρόικα εσείς και το μνημόνιο»

O κ. Παπανδρέου από την πλευρά του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των αποδοκιμασιών που δέχονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες κατηγορώντας τον ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθοδηγούν αυτές τις κινητοποιήσεις.

«Προσέξτε τις τακτικές σας, δεν θα αφήσουμε τις δικές ομάδες να εμποδίζουν τα στελέχη μας να μιλούν ελεύθερα, έχουμε περάσει δικτατορία και εξορίες και δεν θα μας φιμώσετε εσείς» είπε ο κ. Παπανδρέου ο οποίος για πρώτη φορά στη Βουλή, από τότε που ξεκίνησαν τα επεισόδια κατα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στοχοποίησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε τον κ.Τσιπρα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές .

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας με σκωπτικό τόνο υπογράμμισε «κάποτε μας λέγατε συμμορίτες, τώρα μας λέτε γκοτζαμάνηδες».

Παπανδρέου προς Καρατζαφέρη: Έχετε κρατήσει πατριωτική στάση απέναντι στο μνημόνιο

Βασικός λόγος της εξάρτησής μας, της κηδεμονίας και της επιτήρησης είναι ανάγκη για δανεικά προκειμένου να επιβιώσουμε, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός απαντώντας νωρίτερα σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για το Μεσοπρόθεσμο, επαναλαμβάνοντας το «όχι» σε δάνειες δυνάμεις». Στην αρχή της απάντησής του ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε την πατριωτική στάση του ΛΑ.Ο.Σ. για το μνημόνιο, λέγοντας: «Παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές έχετε κρατήσει μια υπεύθυνη και πατριωτική στάση απέναντι στο μνημόνιο».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή που συμφωνήθηκε με την τρόικα, βασίζεται σε περισσότερη φορολογία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα πενιχρά -όπως είπε- αποτελέσματα από τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. μίλησε ακόμη για τις αποκρατικοποιήσεις που γίνονται υπό τους όρους των δανειστών, και την επιτήρηση που όπως σημείωσε, δημιουργεί άσχημες σκέψεις για την εθνική μας κυριαρχία. Ο τρόπος που παρεμβαίνει η τρόικα δεν αυξάνει την εθνική κυριαρχία, το αντίθετο, παρατήρησε, τονίζοντας πως οι παρεμβάσεις τους είναι ευθεία προσβολή ή συμμετοχή στα εσωτερικά της χώρας.

Κλείνοντας ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε τον Πρωθυπουργό αν η υπέρμετρη φορολογία είναι ο σωστός δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση.
Read more...

Χαράτσι 200 ευρώ και πάνω στα ακίνητα

Δε σταματάνε πουθενά…


http://img.protothema.gr/2F885142AF88D430208D30398273477C.jpg
Με βομβαρδισμό ελέγχων «πόθεν έσχες» για κρατικούς λειτουργούς και πολιτικούς άσκησαν δημόσια εξουσία, αλλά και όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό , επιχειρεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα άνευ προηγουμένου σκληρά μέτρα που πλήττουν τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή μισθωτούς και συνταξιούχους.

Παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα, την Παρασκευή, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις, μεταθέτοντας τις οριστικές αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες και χρόνια.

Η «εισφορά αλληλεγγύης» θα ισχύσει τελικά για 4 χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος. Μισθωτοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και έμποροι θα χάσουν το 1%-3% ή και 4% των συνολικών ετησίων εσόδων τους. Το μέτρο θα συζητηθεί, θα εξειδικευτεί και θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα. Θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος, πιθανότατα πρώτα για τα υψηλά εισοδήματα και από το 2012 πλέον για όλους όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ή και χαμηλότερα.

Επίσης μειώνεται το αφορολόγητο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, πιθανότατα στα 200.000 ευρώ από 400.000 ή και χαμηλότερα. Θα επιβληθεί φόρος 0,1%-0,2% (1-2 τοις χιλίοις).

Χαράτσια


Μεγάλα χαράτσια έρχονται για όλους ανεξαιρέτως, κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και για επαγγελματίες και εισοδηματίες. Ο κ.Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε:

- Μεγάλη αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης για να πληρώνουν όλοι περισσότερους φόρους

- Τεκμήρια ειδικά για επαγγελματίες, πέρα από τα διαβίωσης, ώστε να δηλώνουν τουλάχιστον όσα τους ζητάει η εφορία.

Μειώσεις από το Σεπτέμβριο

Η σφαγή των μισθών έρχεται το καλοκαίρι, με τους εφαρμοστικούς νόμους που θα φέρνει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της επόμενης δόσης των δανείων αλλά και της πρόσθετης βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελλάδα, την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πριν τέλος του μήνα, αλλά και του πρώτου από τους εφαρμοστικούς νόμους, έως και την πρώτη εβδομάδα Ιουλίου.

Συγκεκριμένα ο κ.Παπακωνσταντίνου ανήγγειλε και επισήμως ότι:

- επίκειται επιβολής εισφοράς «υπέρ ανεργίας» 3% στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (ως αντάλλαγμα επειδή «δεν κινδυνεύουν από απόλυση» όπως είπε), αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν πλήρωναν ποτέ ως τώρα.

- το νέο μισθολόγιο θα ψηφιστεί το καλοκαίρι, θα έχει άμεση εφαρμογή για τους νεοπροσλαμβανόμενους και μεταβατική περίοδο τριών ετών για τους εν υπηρεσία. Θα προβλέπει μείωση μισθών, στα μέσα επίπεδα μισθών του δημοσίου αλλά και ακόμα χαμηλότερα, σε εκείνα των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

- καθιερώνεται η «χρυσή εφεδρεία», που αποτελεί πρόταση της αντιπολίτευσης, για όσους δεν μπορέσουν να απορροφηθούν άμεσα ξανά στον δημόσιο τομέα. Θα αμείβονται λιγότερο.

- Μπαίνει και φέτος έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

- Μπαίνει φέτος «έκτακτη εισφορά πισινών», όπως επίσης και σε ακριβά ακίνητα και αυτοκίνητα.

Φόρος θα μπει στο φυσικό αέριο. Θα επαναξιολογηθεί αν θα μπει φόρος στα αναψυκτικά, μαζί με τις αλλαγές και στο ΦΠΑ.

Επιπλέον, το «τέλος χρηματοοικονομικών συναλλαγών» θα ισχύσει για ορισμένες μόνο τραπεζικές συναλλαγές. Το ποιες τελικώς θα είναι αυτές, θα περιλαμβάνεται στις αποφάσεις οριστικοποιούνται τις επόμενες μέρες με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Δεν απέκλεισε πάντως να ισχύσει και στις πιστωτικές κάρτες.

Ο κ, Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε ότι παγώνουν για φέτος οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, αλλά και ότι καταργείται το πόθεν έσχες για αγορά οποιασδήποτε κατοικίας για 2-3 χρόνια τουλάχιστον.

Φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό

Εχουμε σημαντικά στοιχεία για κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό. Πόθεν έσχες για όλα τα κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό, στο βαθμό που το επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία

Για να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα ο κ.Παπακωνσταντίνου, κατέφυγε σε δραματικές διαπιστώσεις: «Δυστυχώς η χώρα είναι καταχρεωμένη» ανέφερε. «Δυστυχώς η χώρα και όλοι οι πολίτες της πρέπει να κάνουν θυσίες. Έχουμε να επιλέξουμε το δύσκολο δρόμο ή το δρόμο της καταστροφής. Η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει το δρόμο της καταστροφής, δεν θα χαϊδεύει αυτιά. Είδαμε πού μας οδήγησε το παρελθόν. Αυτή η χώρα, αλλιώς, δεν θα έχει μέλλον. Ζητάμε την ψήφο στη Βουλή αλλά και τη στήριξη ολόκληρης της ελληνικής Κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε πάντως ότι θα βρεθεί θετική λύση για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, που θα στηριχτεί στην ανακύκλωση ομολόγων που λήγουν, στο στυλ της «Βιέννης».

Read more...

Αμεση διενέργεια εκλογών ζητά η Ντ.Μπακογιάννη μετά την ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου

Αδικοι και παράλογοι οι νέοι φόροι

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την άμεση διενέργεια εκλογών ζητά η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος την Παρασκευή. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η χώρα είναι χωρίς τιμόνι και πως η κυβέρνηση έχει στην πραγματικότητα καταρρεύσει.

Επιπλέον, χαρακτήρισε άδικη και παράλογη την πολιτική της αύξησης νέων φόρων που επιλέγει η κυβέρνηση, ενώ για τη ΝΔ είπε ότι «περιφέρει τις φαντασιώσεις της ανά την Ευρώπη, όπου μάταια οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να την προσγειώσουν στην πραγματικότητα».

Συμπερασματικά, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του το βάρος της διαπραγμάτευσης, ούτε της εφαρμογής των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

«Επειδή όμως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μοναδική επιλογή για τον τόπο είναι εκλογές τώρα. Εκλογές τώρα, για να ανατραπεί το αδιέξοδο αυτό πολιτικό σκηνικό και να επιβληθούν επιτέλους οι απαραίτητες συνεργασίες», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

ΛΙΜΑΝΙΑ: 24ωρη απεργία των λιμενεργατών...Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι λιμενεργάτες σε όλα τα λιμάνια της χώρας αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των άλλων δημοσίων λιμανιών της χώρας. Οι λιμενεργάτες θα...


πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων.

Επίσης οι λιμενεργάτες θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για την Τετάρτη 15 Ιουνίου, μαζί με την ΓΣΕΕ, με αποτέλεσμα την ημέρα εκείνη να μην πραγματοποιηθεί κανέναν ακτοπλοϊκό δρομολόγιο.

"Οι Έλληνες ναυτεργάτες ενώνουν την φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της στεριάς, για την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων του μόχθου" τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Επίσης η ΠΝΟ ζητά την άμεση ανάκληση και κατάργηση της νομοθεσίας για την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων ναυτεργατών, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και απορρόφηση των ανέργων ναυτεργατών, όπως επίσης τη διασφάλιση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτη με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών τους.

Ακόμη ζητά την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2011, την αυστηρή εφαρμογή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ της κείμενης νομοθεσίας όπως δεκάμηνη απασχόληση των ναυτεργατών στην Ακτοπλοΐα, ώρες εργασίας κλπ., την αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης - μετεκπαίδευσης και τη δημιουργία Σχολών για κάθε κλάδο.

Και τέλος την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ίδρυση ανεξάρτητου Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ελλήνων ναυτεργατών.Read more...

Μέτρα 8,6 δισ. ευρώ προβλέπει ο κοινωνικός προϋπολογισμός

«Οριστική λύση για το ασφαλσιτικό»

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι με τις παρεμβάσεις της διασφαλίζεται «οριστικά» η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι με τις παρεμβάσεις της διασφαλίζεται «οριστικά» η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα

Πρόσθετα μέτρα 8,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015 προβλέπει ο κοινωνικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στοχεύοντας τόσο στον εξορθολογισμό των δαπανών, όσο και στην εξασφάλιση της είσπραξης εσόδων οι εν λόγω παρεμβάσεις διασφαλίζουν, σύμφωνα με τη κυβέρνηση, «οριστικά» τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της.

Σήμερα η ανασφάλιστη εργασία στη χώρα κινείται κοντά στο 26%, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνεται μόλις στο 3%. Παράλληλα, η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τις βεβαιωμένες εισφορές, βάσει των δηλώσεων των ίδιων των ασφαλισμένων και των επιχειρήσεων, κυμαίνεται για τον ΟΑΕΕ στο 65%, για τον ΟΓΑ στο 64% και για το ΙΚΑ στο 87%, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στη δυσμενή τρέχουσα οικονομική συγκυρία, αλλά και στις αδυναμίες του συστήματος ελέγχου και είσπραξης των ασφαλιστικών ταμείων.

Με τη λήψη των προτεινόμενων παρεμβάσεων, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων αυξάνονται το 2015 κατά 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που διαμορφώνεται κατά 2,9 δισ. ευρώ από την ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών και από τη μείωση των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό και των αποδόσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων μειώνονται κατά 4,7 δισ. ευρώ το 2015 ως απόρροια των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται για την περίοδο 2011-2015. Ειδικότερα η μείωση της δαπάνης για συντάξεις (κύριες και επικουρικές) είναι το 2015 της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ σχεδόν 1 δισ. ευρώ είναι και η μείωση από τις φαρμακευτικές δαπάνες, 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τις προνοιακές παροχές και περίπου 200 εκατ. από τις παροχές ασθένειας. Εξοικονόμηση αναμένεται και από τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, κατά 350 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των οργανισμών κοινωνικής προστασίας αναμένεται περιορισμός των παροχών κατά 430 εκατ. το 2015 και περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις λοιπές δαπάνες. Στο χώρο των νοσοκομείων σημαντική εξοικονόμηση αναμένεται από την πλευρά των φαρμακευτικών και άλλων συναφών δαπανών, της τάξης των 550 περίπου εκατ. ευρώ το 2015.

Οι νέες παρεμβάσεις είναι κυρίως θεσμικού χαρακτήρα και στοχεύουν σε συγκεκριμένες δράσεις που θα εκσυγχρονίσουν τους μηχανισμούς ελέγχου των κοινωνικών μεταβιβάσεων, την παροχή οικονομικών στατιστικών και τη δημιουργία κινήτρων για μείωση της ανασφάλιστης εργασίας προς όφελος των εργαζομένων και του ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα. Συνοπτικά αυτές είναι οι εξής:

 • Η πλήρης εφαρμογή του τον ενιαίου τρόπου πληρωμής αποδοχών και εισφορών μέσα από το διατραπεζικό σύστημα.
 • Η σύσταση και λειτουργία ενιαίου μηχανισμού ελέγχου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων υπό την εποπτεία του αρμόδιου Γενικού Επιθεωρητή.
 • Η εφαρμογή του θεσμού του εργόσημου για την ένταξη στη νόμιμη εργασία του οικιακού ανασφάλιστου προσωπικού, των εργαζομένων του πρωτογενούς τομέα και των περιστασιακά εργαζόμενων.
 • Η υλοποίηση της νέας ρύθμισης και εφαρμογή του νέου μέτρου αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, καθώς και η επιβολή υψηλών προστίμων και κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
 • Η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας με στοχευμένη εφαρμογή σε επιχειρήσεις υψηλής παραβατικότητας σε σχέση με την αδήλωτη εργασία.
 • Η επέκταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ (ΟΠΣ) και ενίσχυση όλων των μηχανογραφικών συστημάτων των Ταμείων.
 • Η μεταφορά της εποπτείας όλων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από 1/1/2012 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΝΑΤ, Ταμεία Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ.λπ.).
 • Θεσμοθέτηση πόρου αλληλεγγύης ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.
 • Αναπροσαρμογή εισφοράς ανεργίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και θεσμοθέτηση εισφοράς υπέρ ανεργίας για εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

SOS για τις ελλείψεις προσωπικού εκπέμπουν Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική

«Θα αργούν τα Σαββατοκύριακα»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σήμα κινδύνου για την κατάσταση στην οποία λειτουργούν τα σώματα ασφαλείας στέλνει εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο έγγραφο αποτυπώνονται οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό και τονίζεται πως εξαιτίας της συρρίκνωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των σωμάτων «οδηγούμαστε σε κενά ασφαλείας, η διαχείριση του οποίου θα είναι αδύνατη», όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο που έχουν συντάξει επιτελικά στελέχη των τριών σωμάτων ασφαλείας, το Μνημόνιο απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ., το Λ.Σ. και το Π.Σ.- ίσως και ... οι εγκληματίες, η ακτοπλοΐα και οι φωτιές - θα λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή και θα αργούν τα Σαββατοκύριακα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Οι συντάκτες του εγγράφου επισημαίνουν ότι οι υπηρεσίες των τριών σωμάτων ασφαλείας λειτουργούν οριακά και παραθέτουν μία σειρά επιχειρημάτων για να δείξουν πως η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Αργεντινή αν εφαρμοστούν κι άλλα μέτρα για τον περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Μέρος του παιχνιδιού» οι ευρωπαϊκές πιέσεις στον Σαμαρά

newpost.gr
«Μέρος του παιχνιδιού» οι ευρωπαϊκές πιέσεις στον Σαμαρά
Στη θετική αποτίμηση των συναντήσεων Σαμαρά με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους επιμένουν στην Συγγρού, υποστηρίζοντας ότι οι πιέσεις προς τον Πρόεδρο της ΝΔ δεν είχαν ούτε τη μορφή, ούτε την ένταση που κατεδείχθη από τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τα γραφεία των κ.κ. Μπαρόζο, Φαν Ρομπάι και Φιγιόν, μετά την ολοκλήρωση των επαφών.

Πέραν της επίσημης θέσης του επιτελείου Σαμαρά που υπεραμύνεται της θέσης του «όχι» και κάνει λόγο για εθνικά υπεύθυνη στάση του Προέδρου της ΝΔ, στην Συγγρού αντιλαμβάνονται τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων που μεταφράζονται σε πίεση συναίνεσης στο Μεσοπρόθεσμο, ως «μέρος του παιχνιδιού». Παράλληλα, συνεκτιμάται ότι η διαφοροποίηση Σαμαρά σε κεντρικά σημεία της οικονομικής πολιτικής, συνιστά πλέον μονόδρομο για τον ίδιο, καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα τον καθιστούσε συνυπεύθυνο.

Λίγο πολύ, εκεί εντοπίστηκε και η πολιτική επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά προς του Μπαρόζο και Φαν Ρομπάι, καταδεικνύοντάς τους με αυτόν τον τρόπο ότι κάποια στιγμή στο άμεσο ή το εγγύς μέλλον θα χρειαστούν πολιτικό συνομιλητή στην Ελλάδα, ο οποίος δε θα έχει απαξιωθεί από τους πολίτες.

Με δυο λόγια, όπως επισημαίνει στο Newpost.gr στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, η εικόνα που επιχειρείται να δομηθεί είναι ότι πρόκειται για πολιτικό «του οποίου το αυτί δεν ιδρώνει και είναι διαφορετικός από τους άλλους».

Την ίδια στιγμή, στην Συγγρού λοξοκοιτάζουν και προς την Κ.Ο. της ΝΔ παρακολουθώντας αντιδράσεις βουλευτών και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στο λεγόμενο «μπλοκ των μετριοπαθών», το οποίο «εκπροσωπείται» κατά κύριο λόγο από τους κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Άρη Σπηλιωτόπουλο και Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρώτος, αν και χθες «ταρακούνησε τα νερά», μιλώντας στον «Flash» με τη δήλωσή του περί «ιδιότυπης ευρωπαϊκής απομόνωσης της ΝΔ», έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με την κεντρική πολιτική Σαμαρά περί λανθασμένης συνταγής και τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να εξηγηθούν με επάρκεια οι θέσεις Σαμαρά στην Ευρώπη.

Το σημείο στο οποίο, επί της ουσίας εστιάζουν οι «μετριοπαθείς βουλευτές» είναι η αντίληψη της απόλυτης διαφοροποίησης που θεωρούν ότι καλλιεργεί με τη στάση του ο κ. Σαμαράς εκτιμώντας ότι θα έπρεπε και ο ίδιος, χωρίς να παρεκκλίνει από την κόκκινη γραμμή ηυρίως για το φορολογικό, την οποία έχει ορίσει, να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της συναίνεσης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Θέση την οποία εκτιμάται ότι θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα στην Συγγρού, αρχής γενομένης από την αντίδρασή του κ. Σαμαρά στη φημολογούμενη πρόσκληση που θα του απευθύνει εκ νέου ο κ. Παπανδρέου για κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο.

Read more...

Μετά τους “Δεν πληρώνω”, μπλόκο από τις τράπεζες!

Θέλουν να τα δώσουν όλα στους εργολάβους, αλλά...


http://img.protothema.gr/6188B449B930E9B00B6EF11C0663AC1D.jpg
Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι τέσσερις από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης καθώς άγονη κατέστη η συμφωνία με τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις υπογράφοντας μονομερώς το μνημόνιο με τους εργολάβους αλλά στην ουσία χωρίς να μπορεί να συνεχίσει τα έργα αφού η χρηματοδότηση προέρχεται από τις τράπεζες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κρίνεται ανέφικτη και η μείωση των διοδίων για την οποία στο υπουργείο Υποδομών ήλπιζαν ότι μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο μήνα.

Για τις εξελίξεις στα έργα έχει προγραμματίσει ανακοινώσεις την Παρασκευή το πρωί ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας, δημοσιοποιώντας τις αιτίες της διαφωνίας με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες εξακολουθούν να πιέζουν για αλλαγή των όρων χρηματοδότησης και να ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για να εκταμιεύσουν πόρους στους αυτοκινητόδρομους, αμφισβητώντας την δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τα έργα.

Με βάση το μνημόνιο που έχει σταλεί στους παραχωρησιούχους από τον Απρίλιο το υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί ένα λογαριασμό ύψους 500 εκ. ευρώ, που θα αποτελέσει ένα είδος εγγύησης για την διασφάλιση των τραπεζών σε περίπτωση κατάρρευσης του μοντέλου χρηματοδότησης.

Φαίνεται όμως ότι οι τράπεζες δεν έχουν πειστεί ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν και δεν κρύβουν το γενικότερο προβληματισμό τους για την πορεία των έργων.

Ανάλογες επιφυλάξεις υπάρχουν και για την επιδότηση της μείωσης των διοδίων για την οποία τα συναρμόδια υπουργεία είχαν ανακοινώσει την δημιουργία ΑΕ η οποία θα τιτλοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα διόδια.

Read more...

Κρίσιμη συνάντηση της Διαμαντοπούλου με καθηγητές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

newpost.gr
Κρίσιμη συνάντηση της Διαμαντοπούλου με καθηγητές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Ως «ιδιαιτέρως σημαντική» χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές η συνάντηση, σήμερα στις 14.00, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και εκπροσώπων των καθηγητών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, καθώς και των ερευνητών.

Το υπουργείο ικανοποίησε σχετικό αίτημα των τριών ομοσπονδιών, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Πανάρετος, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ ανακοίνωσαν ότι θα κινηθούν δικαστικά κατά του κ. Πανάρετου και σήμερα, πριν τη συνάντηση, αναμένεται να καταθέσουν τη σχετική μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία. Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Γ. Νίνος, με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου του ΤΕΙ Αθήνας συνέταξε επιστολή παραπόνων σε βάρος του υφυπουργού με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, και την υπουργό Παιδείας, Αν. Διαμαντοπούλου.

Χθες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των καθηγητών των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων απέστειλαν ανοικτή επιστολή στην κ. Διαμαντοπούλου (με κοινοποίηση στον κ. Πανάρετο), προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το «πλαφόν», που μπήκε στις προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων.

Στο στόχαστρο των καθηγητών μπήκε και πάλι ο κ. Πανάρετος, ο οποίος προσφάτως κοινοποίησε εγκύκλιο με την οποία γνωστοποιούσε ότι από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος τα πανεπιστημιακά τμήματα με διδακτικό προσωπικό άνω των 25 ατόμων, δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν συμβασιούχους (15 για τα ΤΕΙ).
Read more...

Περικοπές και στις κατώτερες συντάξεις!

Μπαίνει πλαφόν στα 480 ευρώ...


http://img.protothema.gr/55168F12E426F0A954F2E226D1D83BE7.jpg
"Τα χειρότερα έρχονται" για μισθωτούς και συνταξιούχους και αποτυπώνονται ανάγλυφα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε προς ψήφισιν στη Βουλή απόψε η κυβέρνηση.

Παρότι βρίθει από κρυφά μέτρα που, όπως αποκάλυψε από χθες το protothema.gr, θα ανακοινωθούν... προσεχώς και "λάου-λάου", το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητος που θα κατατέθηκε ήδη για ψήφιση στη Βουλή προβλέπει ότι:

- φέτος η χώρα θα ζήσει μεγάλη ύφεση (-3,8% του ΑΕΠ).

- η ιδιωτική κατανάλωση α κάνει φέτος την πιο μεγάλη βουτιά (-4,8%) και δεν θα σηκώσει κεφάλι πριν το 2013 (οπότε θα...επιστρέψει στα επίπεδα του 2010 μόλις)!

- η ανεργία θα αυξάνεται από 11,5% πέρυσι, σε 14,5% φέτος και 15% το 2012.

- φέτος και μέχρι το 2013, το εργατικό δυναμικό της χώρας δεν θα ξεπεράσει το 40% του πληθυσμού της.

- κάθε χρόνο θα φεύγουν 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι (μαζί με τις ΔΕΚΟ)

- οι μισθωτοί από φέτος έως το 2015 δεν θα εισπράξουν περισσότερα από 80 δισ. συνολικά. Τα 83 δισ. που μοιράστηκαν το 2010, πιθανόν να τα ξαναδούν μετά το 2015 (δεν προβλέπεται πάντως στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα).Τα κρυφά μέτρα

Ο νόμος που έρχεται για ψήφιση προβλέπει μέτρα-φωτιά που θίγουν όλους ανεξαιρέτως (ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες κλπ) όπως:

- «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ

- μείωση του κατώτατου ορίου των συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων (γύρω στα 480 για τα περισσότερα ταμεία)

- επανέλεγχο και κόψιμο αναπηρικών συντάξεων

- αποκλεισμό «υψηλόμισθων» από κοινωνικά προγράμματα και παροχές

- "εισφορά αλληλεγγύης" 3% στους δημοσίους υπαλλήλους για την καταπολέμηση της ανεργίας

- "εισφορά αλληλεγγύης" για ΟΑΕΔ θα πληρώνουν στο εξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες (θα λαμβάνουν και εκείνοι επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΕ).

- αύξηση στην"εισφορά αλληλεγγύης"και σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα (θα πληρώνουν περισσότερα και οι εργοδότες).


Επιπλέον θα χάνουν -με την επιβολή ειδικής εισφοράς- και 8% της σύνταξής τους όσοι είναι κάτω των 60 ετών, εφόσον οι συντάξεις τους ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Εξαιρούνται όσοι έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (π.χ. στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας κλπ). Ανάλογη περικοπή θα δουν και στις επικουρικές συντάξεις τους.

Αν και δεν προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι το "χαράτσι" θα κόβεται μόλις ο συνταξιούχους συμπληρώσει τα 60 του χρόνια.

Πολλά ακόμα μέτρα θα ανακοινωθούν και θα εξειδικευτούν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.
Read more...

Ξεχωρίζει η ειδική εισφορά «αλληλεγγύης» Φορο-τσουνάμι και μαζικές αποκρατικοποιήσεις φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, κατά την οποία εγκρίθηκε το Μεσοπρόθεμο
Από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, κατά την οποία εγκρίθηκε το Μεσοπρόθεμο
Aθήνα
Νέους φόρους 3,2 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2011 το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011 - 2015 που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατατέθηκε στην Βουλή και θα παρουσιασθεί την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που έχει την μορφή εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού, η συνολική δημοσιονομική προσπάθεια για το διάστημα 2011 - 2015 ανέρχεται σε 28,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,5 δισ. ευρώ αφορούν στην πραγματοποίηση παρεμβάσεων στο 2011 και 21,8 δισ. ευρώ αφορούν στην πραγματοποίηση παρεμβάσεων στην περίοδο 2012-2015 με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κατά 14,2 δισ. ευρώ.

Από αυτά περίπου παρεμβάσεις ύψους 1,37 δισ. παραμένουν απροσδιόριστες και αφορούν το 2015. Η συγκεκριμένη δημοσιονομική προσπάθεια συνίσταται σχεδόν κατά 1/2 σε μείωση των δαπανών και 1/2 σε αύξηση των εσόδων.

Για το 2011 το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πως τα έσοδα του προϋπολογισμού θα ανέλθουν σε 55,5 δισ. ευρώ και οι δαπάνες σε 81,3 δισ. ευρώ. Οι άμεσοι φόροι θα ανέλθουν σε 19,1 δισ. ευρώ και οι έμμεσοι φόροι σε 29,6 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές φόρων θα είναι 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,9 δισ. ευρώ το 2010. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα ανέλθει σε 364,1 δισ. ευρώ (160,6% του ΑΕΠ) και το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης σε 17 δισ. ευρώ, ήτοι στο 7,6% του ΑΕΠ.

Η εκτίμηση του προγράμματος είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,5%, ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 14,5% (766,8 χιλιάδες άνεργοι) και ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2,9%.

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου, η μη λήψη μέτρων συνεπάγεται την διατήρηση των ελλειμμάτων για όλη την περίοδο στο επίπεδο του 10,4%-14,4% του ΑΕΠ, και τον εκτροχιασμό του χρέους στο 198,9% του ΑΕΠ ή στα 501 δισ. ευρώ το 2015. Ανάλογη θα είναι και η εκτίναξη των πληρωμών για τόκους που από 16 δισ. ευρώ το 2011 θα ανέλθουν στα 28 δισ. ευρώ το 2015.

Τα μέτρα του 2011

Μέσα στους επόμενους 5 μήνες του 2011 η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισπράξει 6,5 δισ. ευρώ ή 23,1% των συνολικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει σε μείωση φοροαπαλλαγών και στην θέσπιση έκτακτης εισφοράς με στόχο να εισπράξει 2,45 δισ. ευρώ. Η έκτακτη αυτή εισφορά που θα επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση για τον συντελεστή και το ύψος του εισοδήματος.

Πάντως, από την θέσπιση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, την αύξηση τεκμηρίων διαβιώσεως και από τα τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά 400 εκατ. ευρώ (1,4 δισ. ευρώ το 2012), από την μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση των τεκμηρίων αναμένει έσοδα 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 αναμένει έσοδα 300 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας προσδοκά 500 εκατ. ευρώ (1,21 δισ. ευρώ έως το 2015), από τα έσοδα από αυθαίρετα 300 εκατ. ευρώ και από την αλλαγή στην δομή του φόρου καπνού 150 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, από την δήλωση σκαφών αναψυχής προσδοκά 150 εκατ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ αναμένει από έσοδα σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, 100 εκατ. ευρώ από την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, σε μεγάλης αξίας ακίνητα και σε σκάφη και πισίνες και 100 εκατ. ευρώ από την φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Εξοικονόμηση περίπου 1,4 δισ. ευρώ προϋπολόγισε η κυβέρνηση από την περικοπή της μισθολογικής δαπάνης και παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ. Από την συγκράτηση του μισθολογικού κόστους με περιορισμό προσλήψεων, αναστολή χορηγήσεως μισθολογικής ωριμάνσεως και την καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού αναμένεται περιστολή δαπανών 350 εκατ. ευρώ. Από την μείωση της δαπάνης για υπερωρίες, περαιτέρω μείωση των αμειβόμενων επιτροπών και άλλων πρόσθετων αμοιβών θα εξοικονομηθούν 130 εκατ. ευρώ, ενώ από την μείωση των συμβασιούχων θα εξοικονομηθούν 245 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχολήσεως στο Δημόσιο και μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών θα επιφέρει 75 εκατ. ευρώ, ενώ από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και την μείωση των επιχορηγήσεων αναμένεται εξοικονόμηση 491 εκατ. ευρώ. Από την περικοπή της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης αναμένονται εφέτος 250 εκατ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί μέσα στους επόμενους μήνες από την μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών.

Από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ξεχωρίζουν η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας (455 εκατ. ευρώ), η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης ελεύθερων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας (100 εκατ. ευρώ) και η αύξηση της εισφοράς ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας (74 εκατ. ευρώ), η μείωσις του εφάπαξ των συντάξεων σύμφωνα με τις εισφορές (120 εκατ. ευρώ) και η επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (π.χ. στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας κλπ).
Μία αποκρατικοποίηση κάθε πέντε ημέρες

Από την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και οργανισμών και την πώληση ακινήτων το Δημόσιο προσδοκά 50 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10 περίπου επιδιώκεται να εισπραχθούν εντός του 2011, οπότε από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουμε 1 αποκρατικοποίηση κάθε 5 ημέρες.

Τα έσοδα αναμένονται μέσα από την πώληση του 55% της ΔΕΗ και του 10% του ΟΤΕ, την διάθεση ποσοστού 34% στον ΟΠΑΠ, τον διαγωνισμό για το Ελληνικό, την πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την πώληση του 40% της Εταιρείας Υδρεύσεως Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, την νέα σύμβαση για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την πώληση του 23,3% του ΟΛΘ, την πλήρη πώληση των Κρατικών Λαχείων, την πώληση του 23,1% του ΟΛΠ, την διάθεση του 99,8% της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και του 31% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Αερίου, την πλήρη πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, την πώληση της ΛΑΡΚΟ (55,2%), την διάθεση του 0,6% της Alpha Bank και του 1,2% της Εθνικής Τραπέζης, την πώληση του 49% της Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας και του 72,6% της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, αλλά και από την την πώληση αδειών κινητής τηλεφωνίας, αεροσκαφών Airbus και δημοσίων ακίνητων.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ανασχηματισμός με εξωκοινοβουλευτικούς - Διάγγελμα Παπανδρέου

Σκουρής ΒασίληςΕξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα θα αναλάβουν θέσεις - «κλειδιά» στο κυβερνητικό σχήμα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κος Παπανδρέου προγραμματίζει να απευθύνει την Πρασκευή διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, όπως αποκαλύπτει το real.gr.

«Δεν κρυβόμαστε, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Έχω τονίσει ότι θα αξιοποιήσουμε χωρίς κομματικούς περιορισμούς πρόσωπα σε καίριους τομείς αλλά με στόχο και προοπτική». Η κίνηση αυτή του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει πλέον ότι ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών.

Νέα συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά ενόψει


Όπως αποκάλυψε το Real.gr το αμέσως επόμενο διάστημα ενδέχεται να υπάρξει και νέα συνάντηση κορυφής μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά μετά την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή. Το γεγονός αυτό άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του να υπάρξει εθνική συνεννόηση.

Από την κατάθεση του σχεδίου ως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν την βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων.

«Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους» είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία.

Πληροφορίες προβλέπουν ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί στις 28 Ιουνίου, αν και ορισμένες πηγές επιμένουν ότι η ψήφισή του μπορεί να μεταφερθεί στις αρχές Ιουλίου.

Άλλο το δημοψήφισμα και άλλο το Μεσοπρόθεσμο


Τον εκτελεστικό νόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παρουσίασε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε ότι αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα προκειμένου να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί.

Ο κ. Παπανδρέου είπε στους υπουργούς ότι αποτελεί πάγια θέση του ιδίου να δίνεται ο λόγος στον πολίτη «όπου χρειάζεται» και εξάλλου το έθεσε σε εφαρμογή το 2004 με την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την βάση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στους υπουργούς ότι γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει με την προετοιμασία του νόμου, προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στους υπουργούς, ώστε να συζητηθεί.

Αυτό το γεγονός προϊδεάζει ότι ο πρωθυπουργός επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος την Παρασκευή στην Ώρα του Πρωθυπουργού απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Δεν με απασχολεί ο καταμερισμός της ευθύνης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις των οργάνων που συζητήθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις επιθέσεις που δέχθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Αναζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε όσο πιο δίκαιες λύσεις στον επιμερισμό του βάρους της προσπάθειας μέσα στο δύσκολο πλαίσιο που θέτει η ανάγκη. Μπορεί πολλοί να επιχείρησαν να πανικοβάλλουν τους πολίτες ή να κατέκριναν επειδή η άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο ΚΤΕ κράτησαν ώρες, γιατί δεν έχουν συνηθίσει στον διάλογο και την αναλυτική συζήτηση, σαν οι αποφάσεις αυτού του είδους να είναι εύκολες και να μην πρέπει να προκύπτουν μέσα από την κατάθεση όλων των απόψεων και την εξέταση όλων των επιλογών» είπε ο πρωθυπουργός.

Δίκαιη η αγανάκτηση των πολιτών

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες εκφράζουν δικαιολογημένη αγανάκτηση με όσα έχουν ζήσει 35 χρόνια, και τόνισε ότι θέλουν να δουν κάτι καλύτερο। Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους πολίτες και επεξήγηση της κυβερνητικής προσπάθειας μακριά από τον λαϊκισμό, όπως ανέφερε και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.
real.gr
Read more...

501 δισ. το χρέος το 2015 χωρίς μέτρα! Ολο το πρόγραμμα και τα μέτρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcREe6DF28xMjD5FNfX5p1-Hx6nDDccN4E7A_ZXMuF0EMkV3C5D2Μεγαλύτερο σοκ από τα μέτρα που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας από την χρεοκοπία, προκαλούν οι επίσημες πλέον προβλέψεις που αποκαλύπτουν ότι:

1.Το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στα 501 δισ. ευρώ (!) ή 198% του ΑΕΠ το 2015, αν συνεχιστεί η ίδια ανεξέλεγκτη πορεία.

Εφέτος λόγω των αποκλίσεων που υπάρχουν στον προυπολογισμό - παρά την εφαρμογή του μνημονίου - το χρέος θα ανέλθει στα 364 δισ. ευρώ

2. Το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα μετά την κάμψη που παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο στα 23,5 δισ ευρώ, αυξάνεται εκ νέου με πρόβλεψη ότι θα επανέλθει ξανά στο ύψος που το παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή δηλαδή στα 36 δισ. ευρώ το 2015.

3.Οι τόκοι από 16 δισ. ευρώ εφέτος θα ανέλθουν στα 28 δισ. ευρώ το 2015.

Είναι προφανές ότι οι αριθμοί αυτοί περιγράφουν βήμα - βήμα την πορεία προς τη χρεοκοπία.

Στην γλώσσα των οικονομολόγων "το χρέος δεν είναι βιώσιμο" καθώς εκτός από τη βαθειά ύφεση, η αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων στο δημόσιο κατά 104.000 άτομα (από 427.000 εφέτος στις 531.000 το 2015) και η έκρηξη της ανεργίας, οδηγούν μαθηματικά στη συρρίκνωση των εσόιδων του κράτους και των ταμείων,

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση η παρέμβαση που επιχειρείται διεθνώς στηρίζεται σε τρείς πυλώνες:

1.Την άμεση εφαρμογή μέτρων λιτότητας ύψους 30 δισ. ευρώ ως το 2015,

2.Την αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και πώληση ακινήτων του δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ, και

3.Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της οικονομίας που προσδιορίζεται σε 97 δισ. ευρώ. Αν δεν καλυφθεί αυτό το κενό αναγκαστικά οδηγούμαστε σε στάση πληρωμών.

Αυτό θα γίνει από το υπόλοιπο του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και τη νέα βοήθεια που αναμένεται να εγκριθεί από τους ευρωπαίους εταίρους ενώ θεωρείται βέβαιο πλέον ότι θα ζητηθεί η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των ομολόγων που λήγουν την προσεχή τριετία.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση για το Μεσοπρόθεσμο

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Σχεδίου


Read more...

Ολες οι θέσεις των εισακτέων στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Τις έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας

Ολες οι θέσεις των εισακτέων στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
tovima.gr
Πρόκειται για τα πλήρη στοιχεία κατανομής του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Λεπτομέρειες για τον αριθμό εισακτέων σε κάθε κατηγορία εξεταζομένων έδωσε το υπουργείο Παιδείας στην ιστοσελίδα του.

Πρόκειται για τα πλήρη στοιχεία κατανομής του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μετά την απόφαση για κατάργηση των μετεγγραφών από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, κρίθηκε ότι πρέπει οι ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων να γνωρίζουν πόσες θέσεις τους αναλογούν σε κάθε τμήμα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

H απόφαση του αριθμού των εισακτέων

Κατανομή θέσεων
Πρόκειται, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, για την πρώτη φορά που όλοι οι πρωτοετείς θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στο ίδρυμα, που θα φοιτήσουν από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, χωρίς τη διαδικασία των μετεγγραφών αφού από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 αυτές καταργούνται.

Οι υποψήφιοι που είχαν δικαίωμα μετεγγραφής, θα διεκδικούν πλέον την εισαγωγή τους βάσει των μορίων τους και των προτιμήσεών τους στις επιπλέον θέσεις των ειδικών περιπτώσεων πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων.

Ετσι, η κατανομή των θέσεων που διατίθενται στα πανεπιστήμια για τις ειδικές κατηγορίες είναι η εξής:
Για τους πολύτεκνους 1901 θέσεις, για τους τρίτεκνους 1605, και για την κατηγορία «κοινωνικά κριτήρια» (οικονομικοί λόγοι, ορφανοί κ.α) 669. Αντίστοιχα για τα ΤΕΙ δίνονται 1853 θέσεις σε πολύτεκνους, 1567 σε τρίτεκνους και 445 για την κατηγορία των υποψηφίων με «κοινωνικά κριτήρια».

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνουν:
1) Τον αριθμό θέσεων που δίνεται για τους υποψηφίους ημερήσιων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄) που διεκδικούν ποσοστό θέσεων εισακτέων 10%, χωρίς νέα εξέταση.

2) Τον αριθμό θέσεων που δίνεται για τους υποψηφίους των ημερήσιων Επαγγελματικά Λύκεια (Ομάδα Α΄), που διεκδικούν ποσοστό θέσεων εισακτέων 20%.

3) Τον αριθμό θέσεων που δίνεται για τους υποψηφίους των εσπερινών Επαγγελματικών λυκείων (Ομάδα Α΄) που διεκδικούν ποσοστό θέσεων εισακτέων 1%.

4) Τον αριθμό θέσεων που δίνεται για τους υποψηφίους των εσπερινών γενικών λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄) που διεκδικούν ποσοστό θέσεων εισακτέων 1% καθ' υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων.

5) Τον αριθμό θέσεων που δίνεται για τους υποψηφίους των ημερήσιων γενικών λυκείων και επαγγελματικών λυκείων (Ομάδα Β΄), οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

Ακόμη περιλαμβάνουν την κατανομή των επιπλέον θέσεων των ειδικών περιπτώσεων (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια), για κάθε ανωτέρω κατηγορία.

Και συγκεκριμένα τις θέσεις εισακτέων για:

Read more...

Λοβέρδος: Συμφωνώ πλήρως με το Μεσοπρόθεσμο

newsbomb.gr

Την πλήρη συμφωνία του με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εκφράζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Λοβέρδος, που δεν ήταν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λόγω της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, αναφέρει στην επιστολή, πως η απουσία του αυτή δεν θα ήθελε να του αποκλείσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη της απόφασης για το μεσοπρόθεσμο.
Read more...

Προς πώληση 12 ελληνικά νησιά;

newsbomb.gr

Λόγω της κρίσης, μεμονωμένα νησιά στην Ελλάδα, διατίθενται προς πώληση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Sabah. Μέχρι στιγμής, 12 ελληνικά νησιά είναι προς πώληση μέσω διαδικτύου, ενώ τούρκοι κτηματομεσίτες από το Μαρμάρι επισημαίνουν ότι η τιμή πώλησης των νησιών είναι πραγματικό «κελεπούρι».

Οι τιμές πώλησης που αναγράφονται στο διαδίκτυο ξεκινούν από το 1,5 εκατ. ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται στην «αγγελία» οι τιμές αποτελούν αντικείμενα διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί είναι οι Τούρκοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για τα προς πώληση νησιά.

Τα νησιά που πωλούνται είναι τα εξής:

Άγιος Αθανάσιος: 2,5 στρέμματα, 1,5 εκατ. ευρώ
Μικρή Αμοργός 494 στρέμματα, 6,1 εκατ. ευρώ
Άγιος Θωμάς: 300 στρέμματα, 15 εκατ. ευρώ
Νήσος Ναυσικά: 235 στρέμματα, 6,9 εκατ. ευρώ
Καρδιώτισσα: 280 στρέμματα, 6,5 εκατ. ευρώ.

Με τιμή διαπραγματεύσιμη:

Ταραγονήσι: 90 στρέμματα, η τιμή δεν είναι σαφής
Τρία ανώνυμα νησιά του Ιονίου, 170 στρέμματα, 49,4 στρέμματα και 58,3 στρέμματα. Τα τρία νησιά θα πωληθούν ξεχωριστά και θα έχουν υψηλή τιμή.

Άι-Γιάννης: 750 στρέμματα, η τιμή θα καθοριστεί σε συμφωνία με τους αγοραστές

Βούβαλος: 31,63 στρέμματα, η τιμή θα καθοριστεί σε συμφωνία με τους αγοραστές.

Άρση απαγόρευσης στην Παραμεθόριο

Η Σαμπάχ κάνει αναφορά και στην κατάργηση των εμποδίων για την αγορά ακίνητης περιουσίας στις παραμεθόριες περιοχές από μη Έλληνες υπηκόους.

Πηγή:newscode.gr


Read more...