Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

¨Πόθεν έσχες¨ για όσους έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό

Πόθεν έσχες για όσους έσπευσαν να βγάλουν κεφάλαια στο εξωτερικό και άνοιγμα λογαριασμών δημόσιων λειτουργών για τα τελευταία 20 χρόνια εξήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.


Για το θέμα των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό σημείωσε πως αρχικά η κυβέρνηση θα κάνει πιο ευνοϊκό το καθεστώς για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων παρέχοντας επί της ουσίας κίνητρα .


Το μέτρο αυτό συνδέεται άλλωστε και με την επικείμενη αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας μέχρι το 2013.Όσοι όμως δεν φέρουν τα κεφάλαια τους πίσω θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρούς ελέγχους πόθεν έσχες.


Ο υπουργός είπε ότι οι υπηρεσίες έχουν στην κατοχή τους στοιχεία για όσους έβγαλαν μέσα στην κρίση καταθέσεις στο εξωτερικό και ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την ελβετική κυβέρνηση .

Για όσους κατείχαν δημόσιες θέσεις την τελευταία 20ετία υπογράμμισε πως δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο και ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες θα συνοδευτεί με άρση του τραπεζικού απορρήτου. Το άνοιγμα των καταθέσεων αφορά δημόσιους λειτουργούς που υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης (γενικούς διευθυντές , γενικούς γραμματείς) και αιρετούς (δημάρχους, νομάρχες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: