Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Χαράτσι 200 ευρώ και πάνω στα ακίνητα

Δε σταματάνε πουθενά…


http://img.protothema.gr/2F885142AF88D430208D30398273477C.jpg
Με βομβαρδισμό ελέγχων «πόθεν έσχες» για κρατικούς λειτουργούς και πολιτικούς άσκησαν δημόσια εξουσία, αλλά και όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό , επιχειρεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα άνευ προηγουμένου σκληρά μέτρα που πλήττουν τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή μισθωτούς και συνταξιούχους.

Παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα, την Παρασκευή, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις, μεταθέτοντας τις οριστικές αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες και χρόνια.

Η «εισφορά αλληλεγγύης» θα ισχύσει τελικά για 4 χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος. Μισθωτοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και έμποροι θα χάσουν το 1%-3% ή και 4% των συνολικών ετησίων εσόδων τους. Το μέτρο θα συζητηθεί, θα εξειδικευτεί και θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα. Θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος, πιθανότατα πρώτα για τα υψηλά εισοδήματα και από το 2012 πλέον για όλους όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ή και χαμηλότερα.

Επίσης μειώνεται το αφορολόγητο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, πιθανότατα στα 200.000 ευρώ από 400.000 ή και χαμηλότερα. Θα επιβληθεί φόρος 0,1%-0,2% (1-2 τοις χιλίοις).

Χαράτσια


Μεγάλα χαράτσια έρχονται για όλους ανεξαιρέτως, κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και για επαγγελματίες και εισοδηματίες. Ο κ.Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε:

- Μεγάλη αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης για να πληρώνουν όλοι περισσότερους φόρους

- Τεκμήρια ειδικά για επαγγελματίες, πέρα από τα διαβίωσης, ώστε να δηλώνουν τουλάχιστον όσα τους ζητάει η εφορία.

Μειώσεις από το Σεπτέμβριο

Η σφαγή των μισθών έρχεται το καλοκαίρι, με τους εφαρμοστικούς νόμους που θα φέρνει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της επόμενης δόσης των δανείων αλλά και της πρόσθετης βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελλάδα, την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πριν τέλος του μήνα, αλλά και του πρώτου από τους εφαρμοστικούς νόμους, έως και την πρώτη εβδομάδα Ιουλίου.

Συγκεκριμένα ο κ.Παπακωνσταντίνου ανήγγειλε και επισήμως ότι:

- επίκειται επιβολής εισφοράς «υπέρ ανεργίας» 3% στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (ως αντάλλαγμα επειδή «δεν κινδυνεύουν από απόλυση» όπως είπε), αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν πλήρωναν ποτέ ως τώρα.

- το νέο μισθολόγιο θα ψηφιστεί το καλοκαίρι, θα έχει άμεση εφαρμογή για τους νεοπροσλαμβανόμενους και μεταβατική περίοδο τριών ετών για τους εν υπηρεσία. Θα προβλέπει μείωση μισθών, στα μέσα επίπεδα μισθών του δημοσίου αλλά και ακόμα χαμηλότερα, σε εκείνα των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

- καθιερώνεται η «χρυσή εφεδρεία», που αποτελεί πρόταση της αντιπολίτευσης, για όσους δεν μπορέσουν να απορροφηθούν άμεσα ξανά στον δημόσιο τομέα. Θα αμείβονται λιγότερο.

- Μπαίνει και φέτος έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

- Μπαίνει φέτος «έκτακτη εισφορά πισινών», όπως επίσης και σε ακριβά ακίνητα και αυτοκίνητα.

Φόρος θα μπει στο φυσικό αέριο. Θα επαναξιολογηθεί αν θα μπει φόρος στα αναψυκτικά, μαζί με τις αλλαγές και στο ΦΠΑ.

Επιπλέον, το «τέλος χρηματοοικονομικών συναλλαγών» θα ισχύσει για ορισμένες μόνο τραπεζικές συναλλαγές. Το ποιες τελικώς θα είναι αυτές, θα περιλαμβάνεται στις αποφάσεις οριστικοποιούνται τις επόμενες μέρες με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Δεν απέκλεισε πάντως να ισχύσει και στις πιστωτικές κάρτες.

Ο κ, Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε ότι παγώνουν για φέτος οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, αλλά και ότι καταργείται το πόθεν έσχες για αγορά οποιασδήποτε κατοικίας για 2-3 χρόνια τουλάχιστον.

Φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό

Εχουμε σημαντικά στοιχεία για κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό. Πόθεν έσχες για όλα τα κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό, στο βαθμό που το επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία

Για να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα ο κ.Παπακωνσταντίνου, κατέφυγε σε δραματικές διαπιστώσεις: «Δυστυχώς η χώρα είναι καταχρεωμένη» ανέφερε. «Δυστυχώς η χώρα και όλοι οι πολίτες της πρέπει να κάνουν θυσίες. Έχουμε να επιλέξουμε το δύσκολο δρόμο ή το δρόμο της καταστροφής. Η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει το δρόμο της καταστροφής, δεν θα χαϊδεύει αυτιά. Είδαμε πού μας οδήγησε το παρελθόν. Αυτή η χώρα, αλλιώς, δεν θα έχει μέλλον. Ζητάμε την ψήφο στη Βουλή αλλά και τη στήριξη ολόκληρης της ελληνικής Κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε πάντως ότι θα βρεθεί θετική λύση για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, που θα στηριχτεί στην ανακύκλωση ομολόγων που λήγουν, στο στυλ της «Βιέννης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: