Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

«Πράσινο φως» για περιορισμένο συνδικαλισμό στρατιωτικών δίνει ο Άρειος Πάγος

Ίδρυση μη κερδοσκοπικών σωματείων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματεία, αλλά όχι συνδικαλιστικά, μπορούν να ιδρύουν οι υπηρετούντες στις Ένοπλεες Δυνάμεις, έκρινε ο Άρειος Πάγος, δεχόμενος μερικώς εισήγηση αρεοπαγίτη που υποστήριζε πως ο συνδικαλισμός στρατιωτικών δεν προσκρούει στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα, σε κεκλεισμένων των θυρών διάταξη της Ολομέλειας του ΑΠ, οι αρεοπαγίτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα και όχι σύμφωνα με τον συνδικαλιστικό νόμο (τον Ν.1264/1982). Δηλαδή, μπορεί να συστήσουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματεία, όπως είναι οι πολιτισμικοί, οικολογικοί και λοιποί σύλλογοι.

Αντίθετα, δεν μπορούν να συστήσουν συνδικαλιστικό Σωματείο, καθώς ο συνδικαλιστικός νόμος προϋποθέτει ότι οι απασχολούμενοι στις Ένοπλές Δυνάμεις πρέπει να συνδέονται με συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει, αλλά και οι σκοποί των Σωματείων που ενεργοποιούνται σύμφωνα με αυτόν είναι εντελώς διαφορετικοί από τους αυτούς των μη κερδοσκοπικών Σωματείων.

Επίσης, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να ιδρύσουν Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση που είχε κρίνει τα αντίθετα και επανέπεμψαν την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: