Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ο στόχος της συνόδου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές Εξωτερική πολιτική, ανάπτυξη και μεταναστευτικό στο τραπέζι των ηγετών του Μεσογειακού Νότου


Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, συναντώνται την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου να θέλουν να επεξεργαστούν τις προτάσεις που αφορούν στη δική τους οπτική για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι πολιτικές του.
tsipras
Στόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που συγκαλεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές: «η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού ώστε οι ευρωμεσογειακές χώρες να ενδυναμώσουν την παρέμβαση τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους σε αυτήν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικοί άξονες που θα αποτελέσουν την θεματολογία της συζήτησης που θα διεξαχθεί ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισπανικής κυβέρνησης (σ.σ. αφού η παρουσία του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα δεν είναι εφικτή, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο χαρακτήρας της κυβέρνησής του παραμένει υπηρεσιακός):
α) Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη.
β) Ανάπτυξη με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προσέλκυση επενδύσεων.
γ) Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.
Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συζήτηση των ηγετών να διαρθρώνεται σε δύο γύρους. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των αρχηγών, στην οποία θα συμμετέχουν και συνεργάτες τους. Μετά την οικογενειακή φωτογραφία η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο γεύματος εργασίας αποκλειστικά ανάμεσα στους αρχηγούς και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών.
Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και το Brexit, και μόλις μια εβδομάδα πριν από την άτυπη σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, που συνέρχεται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.
Ήδη με παρέμβασή του από τη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας -ενόψει και της συνόδου στη Μπρατισλάβα- είχε τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή στάση στην κατεύθυνση της επιδίωξης να ενισχυθούν τα υπάρχοντα αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία, «μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Έξι παρεμβάσεις για τα ειδικά μισθολόγια...


 
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές για εργαζόμενους στο Δημόσιο που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εισαγάγει στη Βουλή νομοσχέδιο, όπου θα περιλαμβάνονται οι νέες ρυθμίσεις.

Όπως...
αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το μισθολογικό κονδύλι των αμειβομένων με ειδικό καθεστώς υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 35% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι βασικοί άξονες των αλλαγών είναι οι εξής:

1. Τα 20 ειδικά μισθολόγια θα γίνουν 8, με «ομογενοποιήσεις» στους βασικούς επαγγελματικούς κλάδους. Για παράδειγμα, αναμένεται να ενοποιηθούν τα ξεχωριστά μισθολόγια που ισχύουν για καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές ΤΕΙ, ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές ΚΕΠΕ κτλ. που αφορούν περίπου 8 ειδικά μισθολόγια, τα οποία θα ενσωματωθούν σε ένα ή δύο.

2. Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (τέκνων, επίδομα θέσης ευθύνης, παραμεθορίου και ανθυγιεινής εργασίας). Παράλληλα συζητείται η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ένστολων και των δικαστικών υπαλλήλων.



3. Με την καταβολή υψηλών επιδομάτων θέσης ευθύνης στόχος της κυβέρνησης είναι να αμείβονται καλύτερα οι διευθυντές και τμηματάρχες και να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των κλιμακίων, καθώς και να αυξάνεται ο μισθός ανάλογα με την εξέλιξη.

4. Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς. Ουσιαστικά θα υπάρξει επανυπολογισμός μισθών με το νέο σύστημα, αλλά για τους «παλαιούς» δεν θα υπάρχουν δραστικές αλλαγές. Η όποια μείωση προκύψει στον μισθό από το νέο σύστημα θα καλύπτεται ως «προσωπική διαφορά», κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που προβλέφθηκε στις κύριες συντάξεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο, για όσους εισέλθουν μετά τη ψήφιση του νέου νόμου στα ειδικά μισθολόγια, ο υπολογισμός θα γίνεται με το νέο σύστημα και χωρίς την «προσωπική διαφορά».

5. Η οικονομική στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που τα χρόνια του Μνημονίου είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Στην κατηγορία αυτή είναι, μεταξύ άλλων, γιατροί και πανεπιστημιακοί.

6. Το πακέτο πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή να μην απαιτούνται νέα κονδύλια που θα δημιουργήσουν «μαύρη τρύπα» σε μια κρίσιμη στιγμή και ενώ είναι προ των πυλών η δεύτερη αξιολόγηση.


Read more...