Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 42 για τον πόλεμο κατά του ISIS Δεκτό το αίτημα της Γαλλίας από όλα τα μέλη της ΕΕ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας


Ομόφωνα έκανε δεκτό το Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας το αίτημα της Γαλλίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
euro
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοι Αμυνας της ΕΕ αν και δεν υιοθετήθηκε κάποια επίσημη απόφαση, συμφώνησαν να κάνουν δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο αν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Σημειώνεται ότι, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που κράτος-μέλος της ΕΕ ζητά την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Νέες διευκρινίσεις για τις διακοπές ρεύματος ΔΕΗ: 200.000 καταναλωτές οφείλουν το 45% του συνολικού χρέους


ΔΕΗ: 200.000 καταναλωτές οφείλουν το 45% του συνολικού χρέους
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Από το σύνολο των 2,1 εκατ. καταναλωτών με οφειλές προς τη ΔΕΗ, οι 200.000 οφείλουν το 45% του συνολικού χρέους προς τη ΔΕΗ, δηλαδή ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν την κατηγορία καταναλωτών, δηλαδή εκείνους που κατά τεκμήριο έχουν οικονομική ευχέρεια (ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, επιχειρήσεις, πολυτελείς κατοικίες, κλπ.) δίνεται προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τις διακοπές ρεύματος και όχι στα φτωχά νοικοκυριά.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από νέες διευκρινίσεις που έδωσε σήμερα η ΔΕΗ σε σχέση με το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαψεύδοντας παράλληλα πληροφορίες περί αυξήσεων στα τιμολόγια.

Αντίθετα η επιχείρηση υπενθυμίζει ότι τον Σεπτέμβριο έγινε μείωση τιμολογίων σε πολλές κατηγορίες πελατών, κόστους 80 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ δηλώνει ότι σε συνάρτηση με την οικονομική της ανάκαμψη θα επιδιώξει την περαιτέρω μείωση των τιμολογίων.

Σε σχέση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη η ΔΕΗ επαναλαμβάνει πως οι αναφορές περί εκατοντάδων χιλιάδων αποκοπών λόγω χρέους αποτελούν μυθεύματα και παραθέτει απολογιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το 2012 έγιναν 315.000 διακοπές, το 2013 έφθασαν σε 290.000 και το 2014 σε 222.000, ενώ από την ημέρα που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση μέχρι σήμερα έχουν γίνει 17.254.

Τονίζει ακόμη ότι:

  • Η ΔΕΗ πριν προσφύγει στο μέσο της αποκοπής λόγω χρέους έχει προηγουμένως εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επίτευξης διακανονισμού με τους οφειλέτες της.
Από τον περασμένο Ιούνιο έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διακανονισμών με το οποίο παρέχονται εξαιρετικά ευνοϊκές διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των οφειλών. Συγκεκριμένα, η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 36 δόσεις, με προκαταβολή ίση με το 10% της οφειλής. Η κάθε δόση μπορεί να φθάνει κατ' ελάχιστο στο 30% του τρέχοντος λογαριασμού.

  • Δεν γίνονται αποκοπές σε άτομα που είναι ενταγμένα στο μητρώο των ευάλωτων πελατών, σε όσους χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, καθώς επίσης σε περιοχές που έχουν πληγεί και τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε κάθε περίπτωση διακοπής και εφόσον γίνει διακανονισμός, ο ΔΕΔΔΗΕ φροντίζει να αποκαθιστά την ηλεκτροδότηση αυθημερόν. Σε ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες, εξαιτίας λάθους ή αστοχίας του συστήματος υπάρξει καθυστέρηση, οι υπηρεσίες της ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι φροντίζουν άμεσα για την αποκατάσταση.

  • Οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά (παρεμβάσεις στους μετρητές, ρευματοκλοπή, κλπ) δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Στις περιπτώσεις αυτές η προκαταβολή κατά τον διακανονισμό ανέρχεται στο 30% - 50%.
Η ΔΕΗ εκφράζει, τέλος, τις ελπίδες η νομοθετική και δικαστική εξουσία να συμβάλουν στην εξάλειψη αυτών των παραβατικών φαινομένων, καθώς και η επιχείρηση να μην ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, όπως πολλές φορές συνέβη στο παρελθόν με αποκορύφωμα το ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι»).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ Μολότοφ στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο


  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή των Εξαρχείων μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου. Νεαροί εξαπολύουν πετροπόλεμο και μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, ενώ έχουν μπει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, ομάδες 150-200 νεαρών που συμμετείχαν στην πορεία με το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, έφθασαν στην πλατεία Εξαρχείων, έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα και στη συνέχεια κινήθηκαν εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ κοντά στο υπουργείο Πολιτισμού και στην οδό Στουρνάρη.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.

Ο πετροπόλεμος συνεχίζεται ανά χρονικά διαστήματα στα στενά των Εξαρχείων και ιδιαίτερα στην οδό Στουρνάρη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εικόνες καταστροφής...


από τον σεισμό στη Λευκάδα...

Δείτε τις φωτογραφίες... 

Εικόνες μεγάλων καταστροφών έρχονται από τη Λευκάδα, ύστερα από τον ισχυρό σεισμό 6,1 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί με επίκεντρο 23 χλμ. δυτικά του νησιού. Από τη σεισμική δόνηση έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες, ενώ στο νοσοκομείο Λευκάδας νοσηλεύονται ελαφρά τραυματισμένα άλλα τέσσερα άτομα. 

Αν και...
έχουν περάσει αρκετές ώρες από το χτύπημα του Εγκέλαδου, οι κάτοικοι του νησιού είναι ανήσυχοι, υπό τον φόβο μεγαλύτερου σεισμού, με τους σεισμολόγους να εφιστούν την προσοχή τους και να καλούν τις αρχές να είναι σε επαγρύπνιση.

Τα προβλήματα εντοπίζονται ειδικότερα στα νότια του νησιού, στα χωριά Αθάνι, Δράγανο και Κομυλιό, ενώ και στο λιμάνι της Βασιλικής υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα. Παράλληλα, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα και στην Ιθάκη, ενώ το οδικό δίκτυο της Λευκάδας έχει κοπεί σε πολλά σημεία λόγω κατολισθήσεων. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στη Λευκάδα προκλήθηκαν ζημιές σε 50 σπίτια, στην Ιθάκη σε 40, ενώ στην Κεφαλονιά κατέρρευσαν 10... 









Read more...

Πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών στο Σύνταγμα...




Γεωργοί και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν αύριο το πρωί στις 11 στην πλατεία Συντάγματος, ώστε να διαμαρτυρηθούν... 
για τον τρόπο φορολόγησης τους και τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Παράλληλα με το συλλαλητήριο, αντιπροσωπεία των αγροτών πρόκειται να επιδώσει ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή. «Μόνο από την κεντρική και δυτική Μακεδονία κατεβαίνουμε με περισσότερα από 40 λεωφορεία», αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο συντονιστής της Πρωτουβουλίας Αγροτών Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι στο συλλαλητήριο θα δώσουν το παρόν αγρότες μεταξύ άλλων από την Ήπειρο, τη Θεσπρωτία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Στο συλλαλητήριο των αγροτών θα λάβουν μέρος επίσης η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, η προσυγκέντρωση των οποίων θα γίνει στις 9 το πρωί στην Πλατεία Βάθη έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί...

Read more...

«Το Πολυτεχνείο πρέπει να γίνει πηγή έμπνευσης»...


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗOι τοποθετήσεις των κομμάτων...
Στη διαχρονικότητα του μηνύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στις...
επιθέσεις στο Παρίσι.

«Το Πολυτεχνείο πρέπει να γίνει πηγή έμπνευσης και μας καλεί όχι σε ανέξοδες φλυαρίες και ρητορείες αλλά στη συνειδητοποίηση, ότι αποτελεί όρο επιβίωσης για το έθνος και το λαό», είπε μιλώντας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τζαβάρας και υποστήριξε, ότι «ενώ υπήρξε μοναδικό γεγονός απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας δεν κατάφερε να γίνει η αρχή ενός συμβάντος ριζικού και αδιανόητου, μια έκρηξη του καινούργιου σε όλους τους τομείς της ζωής όπως έγινε με το Μάη του 68 που να μας οδηγήσει σε μια νέα ιστορική περίοδο».

«Τα κινήματα δεν έχουν ιδιοκτήτες» είπε μιλώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Νίκος Μανιός και πρόσθεσε ότι, «οι εξεγέρσεις δεν γίνονται κατά παραγγελία αλλά υπάρχουν υπόγεια ρεύματα που διατρέχουν υποδόρια στην κοινωνία και «όταν οι εποχές ωριμάζουν οι λαοί κάνουν πολυτεχνεία». Αναφερόμενος στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, ο κ. Μανιός τόνισε ότι «η παιδεία είναι εκείνη που δίνει τη δυνατότητα σε ένα λαό να δει καθαρά» και πρόσθεσε ότι, «αν οι δράστες είχαν παιδεία δεν θα είχαν επιλέξει τον θρησκευτικό φανατισμό και τα τυφλά χτυπήματα».

«Αξεπέραστο δείγμα αντίστασης στον αυταρχισμό και την τυραννία» χαρακτήρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης. Συνεχίζοντας τόνισε, ότι οι αγωνιστές εκείνης της εποχής δεν είχαν όπλα, στα αμφιθέατρα πάλευαν με το λόγο τους και πλήρωσαν με το αίμα τους.

«Σήμερα μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος» συνέχισε, «που δεν πρέπει να μας βρει ανοχύρωτους και ανοργάνωτους όπως στην κυπριακή τραγωδία. Η Αθήνα είναι πιο κοντά στη Δαμασκό απ ότι στο Παρίσι», ανέφερε και υποστήριξε ότι «παραμονεύουν κίνδυνοι για νέα εθνική περιπέτεια και εδαφικό ακρωτηρισμό». Τάχθηκε τέλος υπέρ «μιας νέας εθνικής στρατηγικής που θα ανοίξει τον κύκλο μιας νέας εποχής».

«Σήμερα ο αγώνας δίνεται για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα την απόκρουση μνημονίων κατά του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των κομμάτων, που υπηρετούν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα προκειμένου να βγει όσο γίνεται αλώβητο το κεφάλαιο από την κρίση», είπε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας ο οποίος εκτίμησε ότι «μετά τις εγκληματικές δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι, ο κίνδυνος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι μεγαλύτερος».

Σήμερα το ζητούμενο είναι η εργασία και η αξιοπρεπής διαβίωση, ανέφερε εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς και πρόσθεσε ότι οι πολίτες ζητούν ίσες ευκαιρίες, αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία. Ανέφερε επίσης, ότι «ο φονταμενταλισμός απειλεί τις ανοιχτές κοινωνίες και ζήτησε να εκφραστεί «αλληλεγγύη στον γαλλικό λαό που στα χρόνια της δικτατορίας έδειξε την αλληλεγγύη του στους Έλληνες».

Αναφορά στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου που επέλεξαν να μείνουν αφανείς έκανε ο βουλευτής των ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος και τόνισε ότι «μια μικρή ελίτ οικειοποιήθηκε το Πολυτεχνείο». Ο κ. Παπαχριστόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Παύλο Μπακογιάννη και είπε ότι την εποχή της δικτατορίας λειτουργούσε ως φάρος για τους Έλληνες.

«Διαχρονικό σύμβολο αξιών, βαθιά ριζωμένων στην ελληνική ψυχή», χαρακτήρισε το Πολυτεχνείο ο Μάριος Γεωργιάδης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων. «Το Πολυτεχνείο» είπε, «έγινε τότε προσωπικό ζήτημα του κάθε Έλληνα, όπως πρέπει να γίνει σήμερα για εμάς η διάσωση της χώρας».

Κατά τη μεταπολίτευση επανήλθαν τα ίδια πολιτικά πρόσωπα, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, και εξέφρασε την άποψη ότι θα ξαναυπάρξει Πολυτεχνείο, με αιτήματα τη διαφάνεια και τη Δικαιοσύνη και να αλλάξουν τα πρόσωπα στην πολιτική ζωή. «Δεν μπορεί εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση να θέλουν να δώσουν τις λύσεις», είπε.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της αντίστασης και του Πολυτεχνείου.

Read more...

Κυβέρνηση τεχνοκρατών στη Ρουμανία...


Ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση τεχνοκρατών και με πρωθυπουργό τον Ντασιάν Κόλιος, πρώην επίτροπο Αγροτικής Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το ρουμανικό κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση πήρε...
389 ψήφους, έναντι 115 βουλευτών που την καταψήφισαν.

Η κυβέρνηση της χώρας είχε πέσει μετά τα σκάνδαλα που ταλάνισαν τη Ρουμανία και την πολύνεκρη πυρκαγιά σε κλαμπ διασκέδασης.

Σύμφωνα με τον νέο πρωθυπουργό, πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η στήριξη και ενίσχυση της δημοκρατίας.

Οι πρώτες πολιτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κόλιος συνιστά ευθεια κριτική στους Ρουμάνους πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούνται διεφθαρμένοι, αλαζόνες και αδιάφοροι για τα προβλήματα των απλών πολιτών.

Πάντως την Κυριακή, ο Κόλιος είχε αναγκαστεί να αλλάξει δύο από τους υπουργούς του, την προτεινόμενη για υπουργό Δικαιοσύνης, εεπιδή δεν είχε κάνει σπουδές Νομικής, αλλά και τον προτεινόμενο υπουργό Υγείας. Αυτός, ένας 28χρονος γιατρός απορρίφθηκε διότι δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του από την εποχή που εργαζόταν ως μοντέλο εσωρούχων...

efsyn.gr

Read more...

Βούτσης και Κοντονής στην επέτειο του Πολυτεχνείου...



... πριν από δεκαετίες.
Δείτε τις φωτογραφίες...
Σαρανταδύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που έμελλε να αποτελέσει την μεγαλύτερη πράξη αντίστασης στην χούντα των συνταγματαρχών.

Το...
Real.gr φέρνει στο φως άγνωστες φωτογραφίες από στελέχη της Αριστεράς που συμμετείχαν στις επετείους της εξέγερσης τα πρώτα χρόνια, όταν ακόμα ήταν φοιτητές ή ενταγμένοι σε Αριστερές Νεολαίες. Σήμερα, ο ένας βρίσκεται στη θέση του Προέδρου της Βουλής και ο άλλος στο υπουργικό συμβούλιο. 

Δείτε εδώ τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου το 1974. Ήταν ένας από τους τρεις ομιλητές του διασχολικού Αθηνών, καθώς δεν υπήρχε τότε ΕΦΕΕ. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής. 


Έναν χρόνο αργότερα, το 1975, ο Νίκος Βούτσης φωτογραφίζεται με συντρόφους του στα Προπύλαια, σε μία από τις πρώτες εκδηλώσεις που έγιναν μετά την πτώση της χούντας. Η ομιλία του είναι εστιασμένη στη χούντα στη Χιλή, αλλά και τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. 



Πύρινο λόγο σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Επετείου του Πολυτεχνείου απευθύνει από το βήμα εδώ, ως φοιτητής ακόμα, ο σημερινός υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. 



Ακριβώς από κάτω, ο Σταύρος Κοντονής, σε πορεία του Πολυτεχνείου να κρατά το σύμβολο της εξέγερσης, την ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Διακρίνεται πίσω αριστερά. 


real.gr

Read more...

Ξεκίνησε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία...


...με την αιματοβαμμένη  σημαία του Πολυτεχνείου.
Δείτε τις φωτογραφίες..
Ξεκίνησε πριν από λίγο η πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου, με την αιματοβαμμένη σημαία στην κεφαλή της πορείας.
Τη σημαία συνοδεύουν νεολαίοι από την ΠΑΣΠ, ενώ...
η πορεία βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στις 17:00 η ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια.

«Ποτέ πια φασισμός»

Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της εξέγερσης της 17 Νοεμβρίου '73, κλείνοντας έτσι τον κύκλο των τριήμερων εκδηλώσεων για την 42η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Ποτέ πια φασισμός», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974), Κώστα Μανταίου, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι στο Πολυτεχνείο «απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού», στέλνοντας μέχρι σήμερα το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του. «Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει αν η δημοκρατική μας συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη. Σήμερα τα κυρία συνθήματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους αγώνες για καλύτερο μέλλον, προκοπή», είπε ο κ. Μανταίος.

Στη συνέχεια, η κοσμήτορας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ελένη Μαΐστρου, επισήμανε ότι η 17 Νοεμβρίου δεν ήταν γιορτή αλλά εξέγερση, και περιέγραψε το χρονικό της ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, τόνισε τη σημασία του αγώνα των φοιτητών, ο οποίος ξεπέρασε τα φοιτητικά αιτήματα. «Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια ακόμη μουσειακή γιορτή. Δε μπορεί να είναι νοσταλγική. Πρέπει να είναι ζωντανή. Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε» κατέληξε.

Από τη μεριά του, ο πρύτανης της σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαράλαμπους, είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ας υψώσουμε αμυντικό τείχος στον φασισμό. Ας διαδηλώσουμε για δωρεάν παιδεία, δημοκρατία, για ένα μέλλον ελπιδοφόρο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.Η πορεία βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία.


Στις 17:00 αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια.

 simaia01
simaia02
simaia03
simaia04
simaia05
πηγη newsbeast.gr

Read more...

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας-Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί Σε εξέλιξη η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία για τα 42 χρόνια από το Πολυτεχνείο


Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία με την οποία  ολοκληρώνονται οι εορτασμοί για τα 42 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.
poreia
Τη σημαία συνοδεύουν νεολαίοι από την ΠΑΣΠ. Η πορεία πέρασε από την οδό Ακαδημίας και κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία. Στις πέντε η ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια.
Νωρίτερα έκλεισαν οι πύλες του ιστορικού ιδρύματος και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το προσκλητήριο νεκρών.
Κλειστοί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, όπως και οι σταθμοί του Μετρό  Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής ενώ επί ποδός βρίσκονται 6.000 αστυνομικοί.
Το πρωί ένταση επικράτησε  όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι. Λίγο πριν την άφιξη του κ. Τσίπρα στον χώρο, αλλά και μετά την αποχώρησή του, δεν έλειψαν οι φωνές και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων.
Φοιτητές που αντέδρασαν στο άκουσμα της είδησης ότι ο πρωθυπουργός μετέβαινε στον χώρο προσπάθησαν να κλείσουν την είσοδο με αποτέλεσμα να έρθουν στα χέρια με άλλους φοιτητές.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Σταθάκης: Επιτυχία που διατηρούμε το ποσοστό προστασίας της α' κατοικίας στο 60%...


Σταθάκης: Επιτυχία που διατηρούμε το ποσοστό προστασίας της α' κατοικίας στο 60%  Τσακαλώτος: Βρήκαμε λύση  για τον ΦΠΑ, αν και υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες.

Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας...
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.

«Η συμφωνία καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα, αλλά και ορισμένα...
θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα, που ήρθαν μπροστά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βρήκαμε λύση και για τον ΦΠΑ, όπως σημείωσε, αν και υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες.

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Το καλοκαίρι η πίεση ήταν το Grexit, τώρα η ανακεφαλαιοποίηση» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το EuroWorking Group επιβεβαίωσε ότι έγινε η συμφωνία. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έκαναν θετικές δηλώσεις και αυτό θα βοηθήσει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

«Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του πρώτου βήματος για την πρώτη αξιολόγηση. Τα επόμενα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έπειτα η ρύθμιση του χρέους» είπε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος.

Και συμπλήρωσε: «Όταν κλείσουν τα βιβλία προσφορών και δούμε τις ανάγκες των τραπεζικών ιδρυμάτων, τότε θα έρθουν τα λεφτά».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης, εξηγώντας τι θα συμβεί με τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, υπογράμμισε ότι «το δάνειο αναπροσαρμoζεται με βάση την τρέχουσα αξία της πρώτης κατοικίας. Ο δανειολήπτης πρέπει να καλύψει την τρέχουσα αξία, όχι το δάνειο».

Όπως πρόσθεσε, θα υπάρχει αναπροσαρμογή της μηνιαίας δόσης στεγαστικών με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και το εισόδημα. Αν δεν μπορεί ο δανειολήπτης να καλύψει το δάνειό του, αίρεται η προστασία με την τράπεζα να καλείται να εφαρμόσει τον κώδικα

«Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν 5%-10% του εισοδήματός τους» είπε ακόμη.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ακόμη ότι «είναι επιτυχία που διατηρούμε το ποσοστό προστασίας της πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον το 60% των δανειοληπτών».

Επισήμανε, δε, ότι υπάρχουν τρεις δικλείδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες που είναι πάνω από το 25%: επιδότηση, κώδικας δεοντολογίας, οικονομική ανάλυση δανείων.

Ήταν καλός ο νόμος Κατσέλη, τόνισε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν αντιμετώπισε όμως το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».

«Η βασική ένσταση των δανειστών ήταν η κουλτούρα της μη πληρωμής. Θεωρούν ότι είναι συστατικό προβλήματος των εσόδων. Έχουμε ανάγκη να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, ώστε να στραφούν στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης. Θέλουμε οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους, όχι απλά να έχουν το κεφάλι πάνω από το νερό» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Read more...

Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου...






Λίγο πριν ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία (στις 15:30) προς την αμερικάνικη πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, έκλεισαν οι πύλες του, καθώς έκλεισε και η...
οδός Πατησίων. 
Αυτή την ώρα, με εντολή της αστυνομίας, κλείνουν  οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.
Τα μέτρα είναι δρακόντεια, η Αθήνα θυμίζει «φρούριο», ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες, μετά το  χτύπημα στο Παρίσι, καθώς και σε δημόσια κτίρια και οργανισμούς...

Read more...

Τσίπρας: Η 17η Νοέμβρη είναι μέρα αναστοχασμού και προβληματισμού...


Θα προσπαθήσω να συνδέσω τις πράξεις εκείνης της περιόδου με την σημερινή πραγματικότητα...
Aπό το βήμα της βουλής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τονίζοντας, πως, καταδεικνύει ότι ο πόθος για την Δημοκρατία μπορεί να γίνει ισχυρότερος από τον φόβο του θανάτου. 
"Στόχος μου δεν είναι απλώς να αποτίσω φόρο τιμης στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αλλά να...
προσπαθήσω να συνδέσω τις πράξεις εκείνης της περιόδου με την σημερινή πραγματικότητα. Η 17η Νοέμβρη είναι μέρα αναστοχασμού και προβληματισμού. Μια στιγμή που αποδεικνύει ότι ο πόθος για Δημοκρατία μπορεί να γίνει ισχυρότερος από τον φόβο του θανάτου".

«Η επέτειος αυτή δειχνει ότι μπορεί να υπάρχουν αξίες για τις οποίες κάποιος μπορεί να αγωνιστεί ακόμα και με κίνδυνο για τη ζωη του. Υπήρχαν πολλές τέτοιες στιγμές. Το Πολυτεχνείο αποτελεί σταθμό στη νεώτερη ιστορία μας», τόνισε.

Και πρόσθεσε: 
«Ήταν η ωρίμανση μιας μακράς διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης. Οι ίδιοι οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου. Η 17η Νοέμβρη του '73 έλκει τις ρίζες της στους αγώνες του προδικτατορικού αγώνα, στους αγώνες της Δημοκρατικής νεολαίας Λαμπράκη για την ειρήνη. Με κορυφαία την απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Αλέκου Παναγούλη. Συνυφαίνεται με τον Μάιο του '68, αλλά και την άνοιξη της Πράγας, παρότι η χώρα μας ήταν σε απομόνωση. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Πολυτεχνείο άργησε να έρθει στην Ελλάδα. Εγω νομίζω ότι έγινε την κατάλληλη στιγμή. Ήταν η ακύρωση μιας προσπάθειας για την πολιτική νομιμοποίηση της δικτατορίας. Την αποτυχία αυτής της προοπτικής τη χρωστάμε στην εξεγερμένη νεολαία αλλά και στις λαϊκές μάζες γιατί αποκάλυψαν το αδίστακτο πρόσωπο της Χούντας και άνοιξε ο δρόμος για την μεταπολίτευση με βαρύ τίμημα την εισβολή στην Κύπρο. Η μεταπολίτευση που ακολούθησε δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες».


Read more...

Εικόνες καταστροφής...


Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα - Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα
...στην Λευκάδα.
-Σημειώθηκαν κατολισθήσεις και γκρεμίστηκαν σπίτια
 - Ζημιές στο γυμνάσιο και το λιμάνι της Βασιλικής
-«Προσπαθούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι», λένε οι κάτοικοι.
-Έδιωξαν τα παιδιά από τα σχολεία.
 - Τσελέντης: Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα που έδωσε τους καταστροφικούς σεισμούς στο Ληξούρι...
 ΒΙΝΤΕΟ... 
Εικόνες καταστροφής. Ο δυνατός σεισμός τα σάρωσε όλα. "Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι", λένε οι κάτοικοι της Λευκάδας.
Ειδικά το νότιο και το δυτικό τμήμα του νησιού, όπου εντοπίστηκαν και δύο γυναίκες νεκρές, έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές, όπως...
δηλώνει στο protothema.gr ο αντιπεριφερειάρχης της Λευκάδας Διονύσης Χαλικιάς. Στο χωριό Αθάνι έχουν πέσει σπίτια, ενώ πολύ σοβαρές ζημιές υπέστη η εκκλησία του χωριού. Σε αρκετά ακόμα χωριά έχουν πέσει σπίτια, έχουν κατερρεύσει μάντρες και υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε πλατείες, όπως στον Αγιο Πέτρο, το Δράγανο, το Νικολί, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στο λιμάνι αλλά και το γυμνάσιο της Βασιλικής, στο νότιο ακρωτήριο της Λευκάδας, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν εικόνα για την έκταση των προβλημάτων. Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς δήλωσε στο protothema.gr πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται καθ' οδόν για το νότιο τμήμα του νησιού, όπου όπως φαίνεται επλήγη περισσότερο από το σεισμό, συνεργεία προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση. Στην πόλη της Λευκάδας, το νοσοκομείο και τα σχολεία δεν έχουν υποστεί ζημιές. Ο κόσμος στο νοσοκομείο της Λευκάδας πάντως βγήκε έντρομος στο δρόμο, καθώς έπεσαν διάφορα αντικείμενα. Όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού Καρυά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το ρεύμα στο χωριό και το τηλέφωνο έχει διακοπεί. «Προσπαθούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι» λέει ο Θανάσης Κατοπώδης και τονίζει πως η δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 2003. 

Δύο νεκροί

Δύο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της σεισμικής δόνησης -εκτός από τις ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νεκρές είναι δύο γυναίκες στα νότια του νησιού, στο χωριό Πόντι της Βασιλικής και στο χωριό Αθάνι στα νοτιοδυτικά. 



Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο protothema.gr o υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Λευκάδας Δημήτρης Γεωργουλόπουλος, μια 65χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στο χωριό Πόντι (κατά άλλες πληροφορίες στο γειτονικό χωριό Άγιος Πέτρος) κοντά στη Βασιλική, όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Πληροφορίες από το ίδιο χωριό αναφέρουν ότι η γυναίκα βρισκόταν μέσα στο σπίτι της με τα παιδιά και τα εγγόνια της, ενώ ήταν η μόνη που δεν πρόλαβε να βγει.

Λίγο αργότερα ο αντιπεριφερειάρχης της Λευκάδας Διονύσης Χαλικιάς, επιβεβαίωσε και δεύτερη νεκρή στο χωριό Αθάνι, που καταπλακώθηκε μέσα στο σπίτι της. Πρόκειται για μια 82χρονη γυναίκα, της οποίας το σπίτι καταστράφηκε και την σκότωσε, πριν προλάβει να το εγκαταλείψει. 


Στο Νοσοκομείο Λευκάδας, σύμφωνα με το lefkadapress.gr έχουν διακομισθεί μέχρι στιγμής 4 ελαφρά τραυματίες μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών απο τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική .







 
Εικόνα από την αγορά της Λευκάδας λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό Ο κ. Γιάννης Καρτάνος από το Νυδρί της Λευκάδας μιλώντας στο protothema.gr είπε: «Ήταν ένας πάρα πολύ δυνατός σεισμός, μας τρόμαξε πάρα πολύ και είχε και διάρκεια. Απ'ότι μαθαίνουμε ήταν πάνω από 6 Ρίχτερ. Απ'όσο γνωρίζω έχουμε υλικές ζημιές στο χωριό Αθάνι, προς το Πόρτο Κατσίκι εκεί έχουμε και πολλά παλιά σπίτια που πρέπει να έπεσαν τοίχοι». «Τεράστιες ζημιές σε σπίτια σημειώθηκαν, ήταν πολύ δυνατός σεισμός μακάρι να τελειώσει, εδώ υπάρχει αναστάτωση παντού και σε όλους στο νησί», λέει ο κ. Νίκος ιδιοκτήτης καταστήματος στη Λευκάδα. Ζημιές και στην Ιθάκη Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο της βόρειας Ιθάκης, που επίσης βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, μιλώντας στο protothema.gr, είπε: «Ήταν πολύ ισχυρός ο σεισμός. Μέχρι στιγμής έχω διαπιστώσει αρκετές ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού αλλά υπάρχουν και σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια. Ακόμη δεν έχω κάποια ενημέρωση για τραυματίες». Πληροφορίες αναφέρουν ζημιές και στο δίκτυο της ύδρευσης, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε παραλίες και αγροτικές εκτάσεις στα βόρεια του νησιού. Κλειστά σχολεία σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη Με απόφαση των περιφερειακών αρχών, λίγα λεπτά μετά την σεισμική δόνηση, δόθηκε η εντολή να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σπίτια τους από τα σχολεία και των τριών νησιών, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Σήμερα άλλωστε οι μαθητές δεν επρόκειτο να κάνουν μάθημα, αλλά να τιμήσουν με εορτασμούς την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως δήλωσε στο protothema.gr ο αντιπεριφερειάρχης της Λευκάδας, από τα σχολεία του νησιού ζημιές έχει υποστεί μόνο το γυμνάσιο της Βασιλικής, όμως πρόκειται όλα τα κτήρια να εξεταστούν διεξοδικά και εφόσον αυτό δεν γίνει σήμερα, τότε τα παιδιά δεν θα πάνε για μάθημα αύριο.   Τσελέντης: Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα των καταστροφικών σεισμών του Ληξουρίου Σε ανάρτησή του στο facebook ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έγραψε: «Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολυ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδη οι περιοχές εκει εχουν απότομα πρανή μπορει να εχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που ειναι πολύ παλιά η εχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε ολα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδια ασυνόδευτα η να παιζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές οπως λεμε στο Ιονιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία». Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.πηγη protothema.gr 

Read more...

Τι Σαμαράς, τι Τσίπρας...



Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ας ξεχάσουμε τα οικονομικά, την τρόικα, τα μνημόνια, τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης, τη... στενοχώρια της κυβέρνησης για τα μέτρα που (μας) παίρνει και όλα τα άλλα. Ας ξεχάσουμε τα κόκκινα δάνεια, τα προαπαιτούμενα, τα κατεπείγοντα νομοσχέδια (σαν αυτό που φέρνει σήμερα στη Βουλή) και όλα τα άλλα. 

Και να δεχτώ -αν και δεν το πιστεύω- πως...
ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε εγκλωβισμένος (από τους προηγούμενους, τους... μνημονιακούς) και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Υπόθεση εργασίας για να προχωρήσουμε παρακάτω.

Ας δούμε λοιπόν σήμερα, που είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου, τι πράττει αυτή η κυβέρνηση που ακόμα δηλώνει, χωρίς αιδώ, αριστερή. 

1) Καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο συνοδεία αστυνομίας, εν μέσω αποδοκιμασιών.
2) Κατεβάζει στην Αθήνα επτά χιλιάδες αστυνομικούς.
3) Κλείνει τους σταθμούς του Μετρό.

Ελάτε τώρα και απαντήστε μου: τι διαφορετικό έκανε ο Αντώνης Σαμαράς πέρυσι, τέτοια ημέρα; Πείτε μου ένα μόνο. 

Και όμως υπάρχει (ένα). Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε νωρίτερα στη Βουλή για την επέτειο. Να κάτι στο οποίο διαφέρει (ακόμα;) από τον Σαμαρά. 

Ούτε σε αυτά λοιπόν, τα απλά, τα «δικά» της, δεν μπορεί να δείξει ένα αριστερό πρόσωπο. Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης, όπως λέει και ο (μέγας) σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, είναι παροιμιώδης. Μοναδικός.

efsyn.gr

Read more...