Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Μαραθώνιος ως τα Χριστούγεννα για την κυβέρνηση Μετά τη συμφωνία, η… διαχείρισή της


Ο εφιάλτης των διαπραγματεύσεων τελείωσε –για την ώρα- ωστόσο τώρα ξεκινά το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου: η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας και το πώς αυτή θα παρουσιαστεί στην κοινωνία. Κι αυτό πριν καν τελειώσει ο μαραθώνιος των «σκληρών» υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, αφού ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα υπόλοιπα εκκρεμή προαπαιτούμενα βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
xilton
Σε κάθε περίπτωση, η φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου «συμφωνήσαμε σε όλα» αργά χθες τη νύχτα έξω από το Χίλτον, όταν ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, προκάλεσε ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου. Το «σύνδρομο του περασμένου καλοκαιριού» εδώ και ημέρες πλανάτο πάνω από την κυβέρνηση και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φοβούνταν πως οι συναρμόδιοι υπουργοί, αλλά και το Μαξίμου δεν διαθέτουν τα αποθέματα πολιτικής αντοχής να δώσουν τα χέρια επί δύσκολων μέτρων. Ωστόσο, μετά τη χθεσινή αίσια κατάληξη των εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια επί όλων των θεμάτων και πλέον η κυβέρνηση μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Κατεπειγόντως στη Βουλή
Τούτων δοθέντων, σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα και τα συμφωνηθέντα και θα περιλαμβάνει τα πάντα: από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την διακυβέρνηση των τραπεζών ως τα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, όπως επίσης και τα γενόσημα φάρμακα, τους νέους όρους για τις 100 δόσεις και τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Με την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά και με τον αγώνα δρόμου για την ψήφισή του ως μεθαύριο Πέμπτη, προκειμένου την Παρασκευή να δοθεί από το EuroWorking Group το «πράσινο φως» για τα 10 συν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση εισέρχεται στο πραγματικό πολιτικό πρόβλημα: πώς θα υπερασπιστεί στην κοινωνία τις νέες ρυθμίσεις και δη τις αλλαγές στο καθεστώς των «κόκκινων δανείων» και στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Βεβαίως, το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει ότι με την συμφωνία, προστατεύεται υπό προϋποθέσεις το 60% των οφειλετών: πλήρως το 25% και υπό όρους το υπόλοιπο 33%. Συν τοις άλλοις, στελέχη που συμμετείχαν στην διαπραγμάτευση υποστηρίζουν ότι «διασφαλίσαμε ότι δε θα ζήσουμε σκηνές Ισπανίας και ότι κανένας πολίτης, είτε είναι φτωχός είτε ανήκει στην μεσαία τάξη, δε θα χάσει το σπίτι του». Ωστόσο, όπως και να ‘χει, το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» είναι ακόμη νωπό και η συμφωνία απέχει από αυτό.
Πολιτικές αντοχές
Από το διήμερο που ξεκινά στη Βουλή θα φανεί, λοιπόν, αφενός πώς εισπράττει η κοινωνία τα νέα μέτρα, αφετέρου πόσες είναι οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης, αλλά και πόσα «καύσιμα» έχει το κυβερνητικό σχήμα για να προχωρήσει στον δρόμο της υλοποίησης μίας δύσκολης συμφωνίας. Και, αν μη τι άλλο, το βράδυ της Πέμπτης θα γνωρίζουμε αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων μπορεί να πάει μακριά –τουλάχιστον ως την νέα συμφωνία για το Ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα εργασιακά και τις αλλαγές στο Δημόσιο, που θα ανοίξει τον δρόμο για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και την εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας για τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: