Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ο Βενιζέλος απαντά με αγωγές σε Θέμο και "Πρώτο Θέμα FM"


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έδωσα εντολή να ασκηθεί αγωγή αποζημιώσεως λόγω αδικοπραξίας κατά των δημοσιογράφων Θέμου Αναστασιάδη και Μάκη Πολλάτου, καθώς και κατά της επιχείρησης του ραδιοφωνικού σταθμού ΘΕΜΑ 98.9 FM γιατί κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής που μεταδόθηκε από τον παραπάνω σταθμό χθες, την Τετάρτη, 7 Απριλίου στις 11.30 πμ, διατύπωσαν σχόλια και ισχυρισμούς που προσβάλουν την πολιτική και κοινωνική μου προσωπικότητα και βασίζονται στη συνειδητή, σκόπιμη και επαγγελματικά οργανωμένη παραποίηση των πραγματικών δεδομένων με σκοπό να αποκομίσουν όφελος.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενοι στη σύμβαση-πλαίσιο της 18.3.2010 για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού και στη επιστολή μου της 6.4.2010 προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ανάγκη ταχείας διερεύνησης των δημοσιογραφικών πληροφοριών περί πιθανών δωροδοκιών κρατικών αξιωματούχων μέσω της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal που μετείχε ως αντισυμβαλλόμενη στην αρχική σύμβαση κατασκευής υποβρυχίων του 2000, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκαν ότι: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε τη σύμβαση-πλαίσιο της 18.3.2010 παρότι γνώριζε την ύπαρξη των δημοσιογραφικών πληροφοριών περί Ferrostaal και εκ των υστέρων ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του ΑΠ και ως εκ τούτου τίθεται ζήτημα «πολιτικής απάτης» και «ηθικού ατοπήματος».

Πρόβαλαν ραδιοφωνικά τον ψευδή και συκοφαντικό αυτό ισχυρισμό παρότι γνωρίζουν πολύ καλά, ο ένας ως συντάκτης διαπιστευμένος στο ΥΠΕΘΑ και ο άλλος ως διευθυντής εφημερίδας, ότι:

α. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες περί Ferrostaal είδαν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το βράδυ του Σαββάτου, 27.3.2010 με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Καθημερινή» στο φύλλο της 28.3.2010. Το ζήτημα ανέκυψε άλλωστε στη Γερμανία στις 24.3.2010, άρα μετά και όχι πριν την υπογραφή της συμφωνίας-πλαίσιο που ούτως ή άλλως είναι άσχετη με το ζήτημα αυτό.

β. Η εταιρία Ferrostaal δεν είναι πλέον αντισυμβαλλόμενο μέρος στη συνέχιση της σύμβασης των υποβρυχίων, όπως ρητά προβλέπεται στη σχετική σύμβαση-πλαίσιο.

γ. Η σύμβαση-πλαίσιο προβλέπει, σε αντίθεση με το παρελθόν, ότι αποκλείονται τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και ότι οι τιμές είναι σταθερές και μη αναπροσαρμοζόμενες, ακριβώς για να αποκλεισθούν όλοι οι δίαυλοι κίνησης χρήματος.

δ. Η σύμβαση-πλαίσιο που υπογράφτηκε από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αφορά συνολικά τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατά πλειοψηφία στην Abu Dhabi Mar και το ζήτημα των υποβρυχίων και εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΥΣΕΑ προεδρεύοντος του Πρωθυπουργού και από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων

ε. Η σύμβαση-πλαίσιο πριν την υπογραφή της εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική υποεπιτροπή.

στ. Η επιστολή μου στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εστάλη την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την επιστροφή μου από την επίσημη επίσκεψή μου στη Μόσχα, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών περί Ferrostaal και διήρκεσε από τη Μ. Δευτέρα έως και τη Μ. Τετάρτη (είχα δε ανακοινώσει την πρόθεση αποστολής της ήδη από τη Μ. Εβδομάδα).

ζ. Όλες οι δημοσιογραφικές και δικαστικά διερευνώμενες πληροφορίες περί ύποπτων συναλλαγών με την Ferrostaal δικαιώνουν τις επιλογές μας σε σχέση με τους όρους της νέας σύμβασης-πλαίσιο που επιδιώκει να λύσει ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο πρόβλημα που χρονίζει και είχε οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Ένα πρόβλημα που αφορά τα υποβρύχια, τα ναυπηγεία, τις θέσεις εργασίας, τα καταβληθέντα χωρίς αντίκρισμα δύο δισ. ευρώ από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού κ.ο.κ.

η. Όλα τα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος και το περιεχόμενο της σύμβασης- πλαίσιο συζητήθηκαν και αποσαφηνίστηκαν στην ειδική επί τούτου συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής στις 17.03.2010 παρουσία του Αρχηγού του ΓΕΝ και επτά ανωτάτων ή ανωτέρων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του υποβρυχίου «Παπανικολής». Όλοι οι παραπάνω έλαβαν το λόγο και απάντησαν σε όλα τα τεχνικά θέματα, αρχής γενομένης από την κατάσταση και τις δυνατότητες του «Παπανικολής», δίνοντας υπεύθυνες και αποστομωτικές απαντήσεις.

θ. Τα ίδια θέματα τέθηκαν και κατά την τελευταία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22.03.2010, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Από όλα τα παραπάνω σημεία προκύπτει ο βαρύς δόλος των δύο παραπάνω δημοσιογράφων και της ιδιοκτησίας του ραδιοφωνικού σταθμού που μετέδωσε την εκπομπή και η συκοφαντική τους πρόθεση που δεν έχει καμία σχέση με το εύλογο ενδιαφέρον ενημέρωσης της κοινής γνώμης εφόσον τα ουσιώδη στοιχεία της υπόθεσης όχι μόνον δεν παρουσιάζονται αλλά αποκρύπτονται και αλλοιώνονται.

Χθες, μετά τη ραδιοφωνική αυτή εκπομπή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, αναφερόμενος εκ μέρους της Κυβέρνησης ονομαστικά στους δύο παραπάνω δημοσιογράφους και στα όσα είπαν, δήλωσε τα εξής:

«Οι Υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας υπέγραψαν μια εξαιρετικά επωφελή για το Δημόσιο σύμβαση-πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Η σύμβαση αυτή, αντισυμβαλλόμενος στην οποία δεν είναι πλέον η εταιρεία Ferrostaal, αποκλείει να εμφανιστούν προβλήματα, όπως αυτά που διερευνώνται τώρα σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Η σύμβαση-πλαίσιο πριν την υπογραφή της εγκρίθηκε τόσο από το ΚΥΣΕΑ όσο και από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η δε σύναψη και υπογραφή της συνιστά εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, θέλω να τονίσω ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει, για κανένα θέμα, ανάγκη από αυτόκλητους εκπροσώπους ή υπερασπιστές».

Σήμερα, οι δύο παραπάνω δημοσιογράφοι επανήλθαν στον ίδιο σταθμό, επαναλαμβάνοντας τους ίδιους συκοφαντικούς ισχυρισμούς, αν και κάπως μετριασμένους και χωρίς να επικαλούνται αυτοκλήτως την ανάγκη προστασίας του Πρωθυπουργού.

Είναι δε χαρακτηριστικό του βαθμού της νομικής τους ευθύνης το γεγονός ότι δεν είχαν ούτε τη δημοσιογραφική ευαισθησία, ούτε το σθένος, να θέσουν τα υποτιθέμενα ερωτήματά τους απευθείας σε μένα κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής τους εκπομπής.

Επειδή, συνεπώς, η πολιτική τους αποδοκιμασία από την Κυβέρνηση δεν είναι προφανώς αρκετή, επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο δημόσιο βίο και ο καθένας έχει τη διαδρομή του, δεν επιτρέπω σε κανένα, και εν προκειμένω στους δύο παραπάνω κυρίους να διατυπώνουν συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος μου αζημίως».

Η απάντηση του "Πρώτου Θέματος":

Ευάγγελε άσε τις αγωγές και φρόντισε τον Πάρη
Δελτίο Τύπου

Με τετρασέλιδη ανακοίνωση του ο υπουργός «Εθνικής Άμυνας» κ. Ευάγγελος Βενιζέλος γνωστοποιεί ότι θα μας υποβάλλει αγωγή διότι κάναμε κριτική στους χειρισμούς του στην υπόθεση των στραβών γερμανικών υποβρυχίων που παρέλαβε. Αναρωτιόμαστε πόσες σελίδες θα του χρειάζονταν αναλογικά, αν είχε τη βούληση να ασχοληθεί με τις τουρκικές φρεγάτες που κάνουν βόλτες στο Σούνιο. Εξ όσων γνωρίζουμε είχε μιλήσει μόνο «για οριακά ακραία αβλαβή διέλευση». Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του για το που εξαντλεί την ευαισθησία και την ευθιξία του, ο «οριακά υπουργός» Εθνικής Άμυνας.


Υ.Γ.: Ας φροντίσει εγκαίρως για την άνετη διαμονή του ναύτη Πάρη Κασιδόκωστα για λίγες ώρες στο στράτευμα μετά την 16ήμερη άδεια που του έδωσε για την Καραϊβική, ώστε να μην χαρακτηρισθεί «οριακά ορντινάντσα» της οικογένειας Λάτση. Κι αντί να στέλνει δελτία τύπου ας δώσει συνέντευξη εναντίον μας απ’ το Ζάππειο που του πάει πολύ..


i-reportergr

Read more...

Απίστευτο θράσος απο διευθυντή πολεοδομίας που βρέθηκε με μεγάλη περιουσία





Βρέθηκε διευθυντής πολεοδομίας με τεράστια περιουσία. Αντί να ζητήσει συγνώμη ή να εξηγήσει που τα βρήκε πάει να βγει και απο πάνω. Είναι πραγματικά εξοργιστικό!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


troktiko.


Read more...

Ρήξη Ντόρας με ΝΔ

Αρνείται να παραστεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποφασίσει τις αλλαγές στο κόμμα

Σε ρήξη με τη ΝΔ προχωρά πλέον η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ την Κυριακή που θα κληθεί να εγκρίνει τις οργανωτικές αλλαγές που προτείνει για το συνέδριο ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η κ. Μπακογιάννη έκανε την Πέμπτη ένα ακόμη βήμα αποστασιοποίησης διοχετεύοντας μέσω κύκλων ότι δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η κ. Μπακογιάννη διαφωνεί με τις επίσημες προτάσεις της ηγεσίας και κυρίως με την ανανέωση της θητείας του προέδρου. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η θητεία του προέδρου του κόμματος θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια με εκλογή από τη βάση. Η πρόταση της ηγεσίας προβλέπει τακτικό συνέδριο κάθε δύο χρόνια και απολογισμό και λογοδοσία του προέδρου. Επίσης προβλέπονται διαδικασίες αμφισβήτησης του προέδρου όχι όμως προσφυγή στην λαική βάση σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα στην λειτουργία του κόμματος.

Μέσω κύκλων της η κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση στην ηγεσία του κόμματος διοχετεύοντας ότι "κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν ασχολείται με τη νομή κομματικής ισχύος σε μια περίοδο που η χώρα συγκλονίζεται από την κρίση". Πρόσθεσαν ότι η κ. Μπακογιάννη έχει εκφράσει τις απόψεις της για το πως αντιλαμβάνεται την ανανέωση της λειτουργίας του κόμματος και δεν πρόκειται να δώσει άλλοθι σε κανέναν. Θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει πολιτικά και να μιλά πολιτικά, διότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για τη Ν.Δ. είναι η διεύρυνση της πολιτικής της επιρροής και όχι η εσωστρέφεια. Γι' αυτό και εκείνη θα συνεχίσει να παρουσιάζει τις απόψεις της για όλα τα μεγάλα ζητήματα, ώστε να βγει από το "κάδρο" της εσωστρέφειας που τη στέλνουν κάποιοι. Επισήμως η Ρηγίλλης απέφυγε να τοποθετηθεί. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «δεν σχολιάζω την όποια δήλωση αν δεν είναι επώνυμη».

Η σκληρή απάντηση στην κ. Μπακογιάννη ήλθε όμως από κύκλους της Ρηγίλλης οι οποίοι διέρρευσαν: «Ακριβώς λόγω της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να μετεξελιχθεί, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, σε ένα κόμμα πραγματικά ανοιχτό στην ευρύτερη κοινωνία, που να αφουγκράζεται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα του λαού και να δίνει ουσιαστικές λύσεις. Η συμμετοχή στις, προγραμματισμένες από καιρό, αυτές διαδικασίες, είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε στελέχους του κόμματος. Εφόσον, βέβαια, αντιλαμβάνεται πραγματικά την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και θέλει να υπάρξουν ριζικές ανατροπές σε όσα μας οδήγησαν, μέχρι σήμερα, στο τέλμα και την αναποτελεσματικότητα. Λυπούμεθα, γιατί η κα Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος - και τις διαδικασίες, που δρομολογήθηκαν με την εντολή των 800.000 εκλογέων της 29ης Νοεμβρίου 2009 - ως πεδίο «εσωστρέφειας» και ως “ζητήματα νομής εσωκομματικής ισχύος”».

Η κ. Μπακογιάννη επανήλθε με ευθεία επίθεση στην Ρηγίλλης διοχετεύοντας –πάντα μέσω κύκλων- σαν απάντηση στους κύκλους του προέδρου ότι «ας μην χάνει φαιά ουσία η Ρηγίλλης με ανώνυμες διαρροές στοχοποιώντας την Ντόρα. Μόνο η χώρα μετά αυτή την ώρα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Συνεργάτες του προέδρου σχολίαζαν ότι είναι δικό της θέμα αν γυρίζει την πλάτη στο κόμμα και πρόσθεταν ότι η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Κομματικοί παρατηρητές σημείωναν ότι η ρήξη έχει πάρει τον δρόμο της καθώς η κ. Μπακογιάννη δείχνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ένα απλό στέλεχος και ο κ. Σαμαράς αρνείται να αναπαράγει το καθεστώς των βαρόνων και νεοβαρόνων. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι για να κάνει την τελευταία κίνηση αποχώρησης η κ. Μπακογιάννη θα πρέπει να την ευνοήσει η ευρύτερη οικονομική και πολιτική συγκυρία. Αν τελικώς δεν αποχωρήσει τότε στο κόμμα θα είναι περιθώριο.

protothema.gr

Read more...

Οι καρχαρίες είναι εδώ!

Δεν χάνουν ευκαιρία S&P και Fitch

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή, νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κρούει η Standard & Poor΄s!

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης προειδοποιούν ότι οι τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο των spreads επιδεινώνουν την ήδη δυσχερή θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και πως εφόσον δεν αποκλιμακωθούν τα επιτόκια και διατηρηθεί υψηλό το κόστος δανεισμού οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ζοφερές.

Ιδίως δε εάν τελικώς η κυβέρνηση αποκλίνει των στόχων που έχει θέσει με το περίφημο πρόγραμμα σταθερότητας.

Πάντως ο οίκος προς το παρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος οίκος αξιολόγησης, η Fitch Ratings, ζητούσε επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει στην ΕΕ και στο ΔΝΤ για βοήθεια.

Οι αναλυτές του οίκου εστιάζουν και αυτοί στην εκτός κάθε ελέγχου αύξηση του κόστους δανεισμού και τονίζουν πως δεν υπάρχει πια εναλλακτική για την κυβέρνηση παρά να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξής της για να μην χειροτερέψουν τα πράγματα!

protothema.gr

Read more...

Χαιρετίζει ο Γ. Παπανδρέου την υπογραφή της νέας START

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου, με σημερινή του ανακοίνωση χαιρέτισε την υπογραφή της νέας συνθήκης START μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η ανακοίνωση Παπανδρέου αναφέρει:

"Σήμερα, με την υπογραφή της Νέας Συνθήκης START από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Barack Obama και τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Dmitry Medvedev, έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα.

Η Συνθήκη αυτή που προβλέπει τη μείωση, κατά το ένα τρίτο, των πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είναι η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία μετά την υιοθέτηση το 2009 της απόφασης 1887 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον περιορισμό της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις δημιουργούν προϋποθέσεις για ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια που θα γίνει σε λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον.

Στο θετικό αυτό πλαίσιο εγγράφεται, επίσης, η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Barack Obama για την αναθεώρηση της πυρηνικής στρατηγικής των ΗΠΑ.

Χαιρετίζοντας την σημερινή υπογραφή της Νέας Συνθήκης START, επαναλαμβάνω ότι, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συνεχίσω να εργάζομαι συστηματικά, με την ίδια αφοσίωση και προσήλωση, για την μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και την εξάλειψη των πυρηνικών οπλοστασίων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στη Δομινικανή Δημοκρατία, και μετά από εισήγησή μου, ψηφίστηκε ομόφωνα απ’ όλα τα κόμματα - μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, απόφαση κοινής προώθησης των στόχων αυτών.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στις Ινδίες, συμφωνήσαμε με την κ. Sonia Gandhi την επικαιροποίηση της Πρωτοβουλίας των Έξι.

Οι προοδευτικές Κυβερνήσεις της Ελλάδας, και έξι ηγέτες από 5 Ηπείρους, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Παπανδρέου, έδωσαν τότε αγώνες για έναν κόσμο δίχως την απειλή των πυρηνικών όπλων. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται και σήμερα".
nooz.gr

Read more...

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών το φορολογικό σ/ν



Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε περίπου το ένα τρίτο των άρθρων, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για κάποια άλλα στην Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου, ζητώντας παράλληλα αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν τα κριτήρια διαβίωσης, αν και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για κάθε ένα από τα άρθρα στην Ολομέλεια, αφού εξετάσει τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως, αν και συμφωνεί με κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τις καταψηφίζει όλες, εκφράζοντας την εναντίωσή του στο πόνημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «διακρίνεται για τις φοροαπαλλαγές που προβλέπει για το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγαλοοφειλέτες».

Κατά την συζήτηση των 91 άρθρων του νομοσχεδίου, όπως επίσης και τροπολογίας που αφορά τους ελληνικούς αερολιμένες, ο υπουργός Οικονομικών αντιμετώπισε την ίδια κριτική που δέχθηκε κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις: Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, εκφράστηκε αντίθεση στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας («χαριστική βολή στον κατασκευαστικό κλάδο» είχε χαρακτηρίσει τη ρύθμιση ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Καράογλου) - κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να διαπιστώσει πως «κάποια κόμματα, είναι προφανές ότι προσπαθούν να ελαφρύνουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς είναι αδύνατον να πειστεί κάποιος Έλληνας, πως ένα ακίνητο αξίας πάνω από 600.000 ευρώ, είναι μικρή περιουσία. Δεν θα απολογηθούμε γι’ αυτό».

«Ουδείς θέλει να επιβαρύνει υπέρμετρα το ακίνητο. Ας είμαστε όμως καθαροί: Στην Ελλάδα, η επιβάρυνση των ακινήτων είναι πολύ μικρότερη απ’ τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο υπουργός.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, εκφράστηκε επίσης η αντίθεση στη ρύθμιση (αρ. 62) που καταργεί την απαλλαγή από ΦΠΑ, των υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα, περιοριζόμενη μονάχα σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου και μη κερδοσκοπικούς. «Στην πράξη αυτό που θα γίνει, θα είναι να έχουν ένα επιπρόσθετο έσοδο της τάξης 10% τα ιατρικά κέντρα, το Δημόσιο δεν θα πάρει δραχμή και θα υπάρχει μια τεράστια επιβάρυνση 10% στους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι πελάτες των ιατρικών αυτών κέντρων» εκτίμησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας. «Να εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από την επιβάρυνση ΦΠΑ για τις ιδιωτικές κλινικές» ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης. «Είναι προφανές ότι θα υπάρξει αντίστοιχη εσωτερική φορολογική κατανομή, ώστε να μην περαστεί το ΦΠΑ στους ασφαλιστικούς οργανισμούς» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, στο επιχείρημα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ότι το νομοσχέδιο είναι «αντιαναπτυξιακό», καθώς τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης είναι λίγα συγκριτικά με τον όγκο του νομοσχεδίου, ο κος Παπακωνσταντίνου απάντησε πως «τα αναπτυξιακά κίνητρα δεν τα μετρά κανείς με τις σελίδες που καταλαμβάνουν. Θα βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες που προσπαθούν να στήσουν μια δουλειά, ενώ έχουν να κάνουν και με την μείωση της φορολογίας στα αναδιανεμόμενα κέρδη».
nooz.gr
Read more...

"Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας"


Εμπιστοσύνη Τρισέ σε μέτρα και σχέδιο στήριξης

Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο προσπαθεί να κρατήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος νωρίτερα δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων για το «ελληνικό πρόβλημα» και τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή οικονομία και δη στην κατακρήμνιση του ευρώ.

Ουσιαστικά ο μεσιέ Τρισέ προσπάθησε να πείσει αγορές και επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν έχει αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις διαδοχικές κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται, χωρίς όμως να αφήσει έστω υπόνοια ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της χώρας μας θα ενεργοποιηθεί άμεσα, κάτι που ίσως είχε χειρότερα αποτελέσματα στην παρούσα φάση.

Περιορίστηκε λοιπόν να πει πως η Τράπεζα «Θέλει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους μόνες τους».

Για να συμπληρώσει πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ιθύνοντες δεν αμφέβαλαν ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε, ούτε ότι αυτά τα μέτρα δεν θα τελεσφορήσουν σε βάθος χρόνου, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός βοήθειας είναι κάτι που θα ζητήσει η ίδια η Ελλάδα να ενεργοποιηθεί εφόσον κρίνει η κυβέρνησή της ότι τον χρειάζεται και δεν πρόκειται να είναι η ΕΚΤ αυτή που θα επιβάλλει σε μιαν ευρωπαϊκή χώρα να ζητήσει βοήθεια!

Eπεσήμανε δε ότι είναι εκτός πραγματικότητας η φημολογία για δήθεν χρεοκοπία της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η δυνατότητα μιας οικονομίας και μιας κυβέρνησης να ασκήσει «αποτελεσματική οικονομική πολιτική» δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα spreads!

Οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ, καίτοι δεν άνοιξαν διάπλατα κάποιο ... μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας, εν τούτοις «άρεσαν» στους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι αγορές να αναθαρρήσουν και να επιστρέψουν από τα χαμηλά ημέρας. Σχετική αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε και στα spread που ομοίως έπεσαν από τα ιστορικά χαμηλά των 456 μονάδων βάσης που είχαν σκαρφαλώσει το μεσημέρι.

Τέλος, εμφανής ήταν και η προσπάθεια του κυρίου Τρισέ να βάλει τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να αντιτίθεται στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα «της Ευρώπης».

Ο προέδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι «ποτέ δεν αμφέβαλλε για την τεχνογνωσία του ΔΝΤ», απλώς ζήτησε να μην προεξοφλείται η ανάμειξή του στις προσπάθειες μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης να τιθασεύσει τα οικονομικά της προβλήματα εάν δεν του ζητηθεί!


Read more...

Σημαντική μείωση του ελλείμματος το α' τρίμηνο

Σημαντική μείωση 40% σημείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους και διαμορφώθηκε στα 4,3 δισ. ευρώ, από 7,1 δισ. ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Η ανακοίνωση αυτή διευκρινίζει ότι η μείωση αυτή του ελλείμματος κατά 40% επιτεύχθηκε πριν αποδώσουν πλήρως τα πρόσφατα πρόσθετα μέτρα μείωσης των δαπανών και αύξησης των φορολογικών εσόδων της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνεται, αυτό αποδεικνύει ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί στη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, όπως είναι και ο στόχος του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας.
nooz.gr
Read more...

Ο... ΤΡΙΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...



Περιορίζονται ως ένα βαθμό οι απώλειες στο Χρηματιστήριο (στο -3,23% ο Γενικός Δείκτης τώρα), κυρίως μετά τη δημοσίευση της είδησης σχετικά με τις δηλώσεις του Τρισέ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο κεντρικός τραπεζίτης, ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, ενώ απαντώντας για το εάν πρέπει να ενεργοποιηθεί... άμεσα ο μηχανισμός στήριξης της χώρας, υπογράμμισε ότι ή ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι στο χέρι της Ελλάδας. Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής της Ελλάδας, αποτελεί «λειτουργικά βιώσιμη λύση».
"Η θέση μας ήταν πάντοτε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα απεμπλοκής του ΔΝΤ από το μηχανισμό.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος μιας ενδεχόμενης δανειοδότησης της Ελλάδας με βάση το μηχανισμό που αποφάσισε το Eurogroup, υπογράμμισε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος αναχρηματοδότησης των εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει την εκτίναξη των spreads.
fimotro
Read more...

Σκεπτικισμός από Bundesbank για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα

Σκεπτικισμό εκφράζει η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) όσον αφορά το σχέδιο βοήθειας των ευρωπαϊκών χωρών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο εργασίας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

"Η συμφωνία αυτή των ευρωπαίων ηγετών, η οποία επιτεύχθηκε χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με κεντρικές τράπεζες, απ΄ όσο γνωρίζουμε, εμπεριέχει κινδύνους για τη σταθερότητα, οι οποίοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν", σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας.

Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα οδηγήσει ντε φάκτο στη "μεταβίβαση χ δισεκατομμυρίων ευρώ απευθείας στο ελληνικό υπουργείο Οικονομίας", αναφέρει η εφημερίδα. Η Γερμανία, πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία, θα είναι χωρίς αμφιβολία η χώρα που θα συμβάλει περισσότερο σε μια βοήθεια προς την Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της Bundesbank, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου εργασίας, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν υποβλήθηκε στη διοίκηση της τράπεζας, ούτε εγκρίθηκε από αυτήν. Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκε ν΄ αναφερθεί στο περιεχόμενό του.

Η Γερμανία έχει υιοθετήσει τις τελευταίες εβδομάδες σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, εμφανιζόμενη ιδιαίτερα διστακτική στην ιδέα να τής χορηγηθούν δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος, υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη να αναλάβει η Αθήνα τις ευθύνες της. Είναι, ωστόσο, το Βερολίνο που επέμεινε στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο που τελικά εγκρίθηκε.

Πάντως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαρτίου δε φαίνεται να έχει καθησυχάσει τις αγορές. Σήμερα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 7%.
nooz.gr

Read more...

"Η χώρα θα συνεχίσει να δανείζεται"

"Η χώρα δανείζεται και θα συνεχίσει να δανείζεται, ενώ παράλληλα έχουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, την προσεκτική εκτέλεση του προϋπολογισμού και ένα πρόγραμμα σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου και στις έντονες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

"Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση τις εξελίξεις, αλλά στόχος μας δεν είναι τόσο η καθημερινή διακύμανση των επιτοκίων, αλλά παραμένει η εμπέδωση του χαμένου αισθήματος αξιοπιστίας της χώρας και η είσοδος της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης", πρόσθεσε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αντιπολίτευση εξέφρασε την αγωνία της για τις εξελίξεις και σχολίασε: «Κρίμα που αυτή την αγωνία την έχουν τώρα και όχι το 2009, όταν καταγραφόταν αυτός ο απίστευτος εκτροχιασμός της οικονομίας».

Από τη ΝΔ ο εισηγητής στο φορολογικό νομοσχέδιο Θεόδωρος Καράογλου μίλησε για «αγωνία και αμηχανία για την πρωτοφανή άνοδο των spread τα οποία σημείωσαν χθες ρεκόρ δωδεκαετίας». Ο ίδιος έκανε λόγο για αδιέξοδη και λάθος πολιτική της κυβέρνησης: «Σας καλούμε να σοβαρευτείτε και να ανακαλύψετε τον «αξιωματούχο»- βαθύ λαρύγγι».

Ας σταματήσουν οριστικά να μιλάνε στην κυβέρνηση, γιατί όταν το κάνουν μας στοιχίζουν κάθε φορά αρκετές εκατοντάδες ευρώ, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «παλινωδίες και άστοχες ανώνυμες διαρροές, ενώ επανέλαβε ότι δεν νοούνται θριαμβολογίες, αφού δεν επηρεάζεται από αυτές η συμπεριφορά των αγορών.

«Κινδυνεύει η όλη προσπάθεια να έχει ένα σισύφειο αποτέλεσμα, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού, όπως υπογράμμισε ό,τι εισπράττουμε από τη μία πληρώνουμε από την άλλη.

Από την πλευρά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ο Κώστας Γείτονας είπε ότι η κυβέρνηση ούτε θριαμβολογεί, ούτε μοιρολατρεί, ενώ συμφώνησε ότι «εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να μιλάμε όσο το δυνατόν λιγότερο». Η ακράτεια δηλώσεων μόνο κακό προσφέρει, συμφώνησε και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ο αγορητής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης μίλησε για υποκρισία της ΝΔ, η οποία «είναι υπόλογη για το δημόσιο χρέος» και προσέθεσε ότι και πάλι καλείται ο λαός να πληρώσει για να τα καρπωθούν οι κερδοσκόποι και από τα επερχόμενα νομοσχέδια για το εργασιακό, το ασφαλιστικό και για τις συγχωνεύσεις που υποκρύπτουν και απολύσεις.

Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης επανέλαβε ερώτηση που έχει καταθέσει σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της «Μοντ» για το ρόλο του επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου και τη σχέση του με την Goldman Sachs.

Δεν ξέρω ποια σχέση έχει ο κ. Χριστοδούλου με την Goldman Sachs, ξέρω όμως ότι είναι ο πιο φλύαρος επικεφαλής σε αυτό το πόστο στην Ευρώπη, σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος είπε ότι οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν απαλλάσσουν τη σημερινή από τα δικά της λάθη χειρισμών: «Παρατηρείται έλλειμμα σοβαρότητας της ελληνικής κυβέρνησης και περίσσευμα φλυαρίας».

nooz.gr

Read more...

Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια της ΕΚΤ

Στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο προβληματισμός για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην ευρωζώνη αντισταθμίζουν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και την απροσδόκητη ενίσχυση του πληθωρισμού.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες που αφορούν τα ομόλογα που θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις για χορήγηση δανείων από την ΕΚΤ.
nooz.gr/

Read more...

Νέο ιστορικό υψηλό για το σπρεντ στις 456 μ.β.


Το spread των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 456 μονάδων βάσης και η απόδοση τους στο 7,50%! Το ανησυχητικό είναι ότι το spread για το διετές ομόλογο φθάνει στις 587 μονάδες και για το πενταετές στις 481 μονάδες.

Αφορμή, μεταξύ άλλων, για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των spread θεωρείται δημοσίευμα των Financial Times, που κάνει λόγο για μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό, εμφανίζοντας έτσι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να "αιμορραγεί".


Read more...

Υπεγράφη η νέα συνθήκη START

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν στο Κάστρο της Πράγας τη νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αντικαθιστώντας την παλαιά συνθήκη START που κληροδότησε στον κόσμο ο Ψυχρός Πόλεμος. Η ιστορική υπογραφή πραγματοποιήθηκε ένα περίπου χρόνο αφότου ο Ομπάμα εξέθεσε το όραμά του για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα στις πύλες του ίδιου Κάστρου.

Με τη συνθήκη αυτή, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται να περιορίσουν τον αριθμό των πυρηνικών τους κεφαλών σε 1.550 η καθεμιά, δηλαδή μια μείωση 74%. Η συνθήκη START υπογράφηκε το 1991 και εξέπνευσε στα τέλη του 2009.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η υπογραφή της νέας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων άνοιξε μία νέα σελίδα θέτοντας τέλος στην επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, και τώρα οι δύο χώρες συνεργάζονται για να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν.

"Μαζί σταματήσαμε αυτή την πορεία", είπε ο Ομπάμα αφού μαζί με τον ρώσο ομόλογό του υπέγραψε τη νέα συνθήκη η οποία μειώνει τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών κατά το ένα τρίτο.

"Εργαζόμαστε μαζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και δεν πρόκειται να ανεχθούμε ενέργειες που εμπαίζουν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT), είπε, προσθέτοντας ότι επιθυμεί ένα "σοβαρό διάλογο" με τη Μόσχα στο καίριο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ για το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως είναι δυνατή η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Μπαράκ Ομπάμα μετά την υπογραφή της νέας συνθήκης START, ο Μεντβέντεφ είπε ακόμα πως και άλλες πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον κόσμο.

Σχετικά με το Ιράν, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το είδος των κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπήρξαν ειλικρινείς και ανοικτές.
.nooz.gr

Read more...

Βίαιη προσαγωγή του 17χρονου

Τη βίαιη προσαγωγή του 17χρονου φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ο οποίος δεν εμφανίστηκε ούτε σήμερα στο δικαστήριο διέταξε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, ενώπιον του οποίου δικάζονται οι δύο ειδικοί φρουροί για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομίας, που αναγνώστηκε από την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ο νεαρός αυτόπτης μάρτυρας δεν βρέθηκε στο σπίτι του στο Ψυχικό, όπου μετέβησαν αστυνομικοί στις 05.45 το πρωί, προκειμένου να τον συνοδεύσουν στην Άμφισσα.

Σύμφωνα με τον πατέρα του παιδιού, ο 17χρονος έφυγε τη νύχτα από το σπίτι του και η οικογένεια δεν έχει καμία επαφή μαζί του, καθώς έχει αλλάξει νούμερο στο κινητό του και δεν είναι γνωστό στους γονείς του.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο εκτός της διαταγής για βίαιη προσαγωγή του, αποφάσισε την αποστολή αποσπάσματος των πρακτικών στην αρμόδια εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο νεαρός έχει διαπράξει το αδίκημα της απείθειας και οι γονείς του το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Σχετικό αίτημα υπέβαλε ο συνήγορος του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκωνέα, κ. Αλέξης Κούγιας. Ο κ. Κούγιας ανέγνωσε στο δικαστήριο ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε ο 17χρονος φίλος του Γρηγορόπουλου στο Ενημερωτικό Πόρταλ "Ζούγκλα", στο οποίο αναφέρει ότι είναι πολιτική επιλογή του να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο καθώς, όπως τονίζει, δεν τον ενδιαφέρει η έκβαση της δίκης.

Στο εν λόγω μήνυμα ο νεαρός χαρακτηρίζει "μυθομανή καραγκιοζάκο" τον κ. Κούγια, "γελοιότητες" όσα ανέφερε χθες ο συνήγορος περί συμμετοχής του σε ακροαριστερή οργάνωση, ενώ σχολιάζει και ανακοίνωση της αστυνομίας στην οποία διαψεύδει ότι τον παρακολουθεί λέγοντας "όσο δεν με παρακολουθεί η αστυνομία, άλλο τόσο δεν πυροβόλησε ο Κορκωνέας τον Αλέξανδρο".

Ο 17χρονος εύχεται .... "καλά ξεμπερδέματα" στον κ. Κούγια και στον εντολέα του. Ο κ. Κούγιας στο δικαστήριο υποστήριξε ότι είναι ευθεία απειλή κατά της ζωής του η εν λόγω τοποθέτηση του 17χρονου, τον οποίο χαρακτήρισε "επικίνδυνο αντεξουσιαστή, αναρχικό, ο οποίος με θράσος επιδεικνύει την προσωπικότητά του".

Ο συνήγορος ζήτησε την προστασία τόσο του ίδιου όσο των παιδιών του και του γραφείου του καθώς, όπως τόνισε, "από σήμερα αποτελώ στόχο επικίνδυνων αντιεξουσιαστών".

Επιπλέον, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του 17χρονου αλλά και των γονέων του, για τα αδικήματα της εκβίασης και της απειλής, λέγοντας χαρακτηριστικά "τέτοιο θράσος κατά των θεσμών δεν έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου".

Το δικαστήριο είναι σε διακοπή καθώς ο κ. Κούγιας ζήτησε λίγο χρόνο για να ηρεμήσει, όπως είπε.
nooz.gr

Read more...

Στην Αθήνα ο Ερντογάν στα μέσα Μαΐου

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν στην Αθήνα, στα μέσα Μαΐου, ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ανακοινώθηκε επίσης η προετοιμασία για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από την Ελλάδα και δέκα αντίστοιχα από την Τουρκία. Συμφωνήθηκε επίσης η εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας καθώς επίσης και πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που στόχο έχουν την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.

nooz.gr

Read more...

Να διαπομπευτεί το "βαθύ λαρύγγι"...


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης μίλησε για σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου που έκανε τη διαρροή στο γερμανικό site.

"Να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί σκληρά. Να...

...αποδοκιμαστεί" είπε το πρωί στο Ν. Χατζηνικολάου (Real FM).

Αποδοκιμασία, δηλαδή διαπόμπευση. Αλλά ποιος θα βρει, ποιος είναι, κύριε υπουργέ;...


nonews-news

Read more...

ΟΙ 23 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Σε ουσιαστικές αλλαγές στους φόρους και τα τεκμήρια προχώρησε πρίν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος κατάθεσε στη Βουλή 23 προσθήκες - αναδιατυπώσεις στο Σχέδιο Νόμου με βάση τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τους βουλευτές όλων των κομμάτων . Με τις αναδιατυπώσεις αυτές επέρχονται βελτιώσεις στις διατάξεις χωρίς να θίγονται οι βασικές αρχές φορολογικής πολιτικής του Σχεδίου Νόμου...


Με τις αναδιατυπώσεις επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

1.Αυξάνεται το ποσό της μείωσης του φόρου στα 3.000€ για τους διαζευγμένους και εν διαστάσει που καταβάλλουν διατροφή.

2.Αυξάνεται η έκπτωση από τον φόρο για όσους έχουν συνάψει ιδιωτική ασφάλιση από 1.000€ σε 1.200€ για τον άγαμο και σε 2.400€ για οικογένεια.

3.Βελτιώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία έτσι ώστε το πρώτο κλιμάκιο μέχρι τα 80 πρώτα τ.μ. να είναι 30€ αντί 60€. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων από το τεκμήριο της κατοικίας. Αντίστοιχα προστίθεται κλιμάκιο για πάνω από τα 300τ.μ. κατοικίας (300€ ανά τ.μ.) προκειμένου η εφαρμογή των κριτηρίων προκειμένου τα τεκμήρια να προσεγγίζουν το πραγματικό εισόδημα όσων κατέχουν τέτοια κατοικία.

4.Αυξάνεται η αντικειμενική δαπάνη για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα με την προσθήκη κλιμακίων (για πάνω από 2.000 κυβικά και μέχρι 3.000 προστίθενται 500€ ανά 100κ.ε. και για πάνω από 3.000 κ.ε. 700€ ανά 100κ.ε.)

5.Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από τη φοίτηση τέκνων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσδιορίζεται στο ποσό που πραγματικά καταβάλλει ο φορολογούμενος όπως προκύπτει από τη σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

6.Αποσυνδέεται από την αντικειμενική δαπάνη η χρήση μιας οικιακής βοηθού προκειμένου να μην αποτελέσει η ρύθμιση κίνητρο για μαύρη εργασία και προκειμένου να μην δημιουργεί δυσλειτουργία στην πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει στον τομέα αυτό το Υπουργείο Εργασίας.

7.Εξορθολογίζονται και γίνονται πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις για την αντικειμενική δαπάνη σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων. Λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για τα ιστιοφόρα και για τα σκάφη παραδοσιακής ναυπηγικής.

8.Προκειμένου για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας, οι αντικειμενικές δαπάνες εφαρμόζονται μειωμένες κατά 30%.

9.Μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των ναυτικών από 9% και 6% σε 6% και 3%.

10.Βελτιώνεται η ρύθμιση για τη φορολόγησης των ομορρύθμων εταιρειών προκειμένου να εμποδιστεί η καταστρατήγησή της με την αποφυγή φορολόγησης του ποσοστού των εταίρων στην κλίμακα.

11.Ορίζεται ότι και για τους μηχανικούς καθώς και για τα άλλα ελευθέρια επαγγέλματα που μπαίνουν στο λογιστικό προσδιορισμό οι ζημιές μπορούν να μεταφέρονται και σε επόμενες χρήσεις όταν προκύπτει αρνητικό εισόδημα (μέσα στα επόμενα 5 χρόνια).

12.Βελτιώνεται και ρυθμίζεται με κλίμακα η φορολόγηση των μπόνους στελεχών των τραπεζών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν χαμηλόβαθμα και μεσαία στελέχη υπέρμετρα.

13.Προσδιορίζεται σε ποσοστό επί της εργοστασιακής αξίας το εισόδημα που προστίθεται στα στελέχη εταιρειών από τη χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρεί η εταιρεία. Το ποσοστό αρχίζει από 15% για τα χαμηλότερης αξίας και φθάνει το 30% για τα ακριβά αυτοκίνητα.

14.Ορίζεται ότι δεν θίγονται οι διατάξεις για τις πολιτιστικές χορηγίες του ν. 3525/2007, τροποποιείται ωστόσο η σχετική διάταξη ώστε το ποσοστό του εισοδήματος που τυγχάνει απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 10%.

15.Βελτιώνονται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των άρθρων 39 και 39 Α του ΚΦΕ.

16.Οι βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές επί των κερδών των οποίων επιβάλλεται φορολόγηση ορίζεται από 3 μήνες στους 12 μήνες.

17.Βελτιώνεται νομοτεχνικά η διάταξη για τον ειδικό φόρο επί των πλοίων αναψυχής.

18.Προστίθενται διατάξεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση επιβολή προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώνονται προφανείς παραβάσεις (π.χ. μη έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών ή απόδειξης) οι οποίες παραβάσεις λόγω της φύσης τους προκύπτουν από αντικειμενικά δεδομένα η ακρόαση του φορολογούμενου δεν είναι απαραίτητη και το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι δεδομένο ως προς το ύψος του. Οι διατάξεις αυτές πιστεύουμε θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην φοροαποφυγή λόγω της δυνατότητας άμεσης επιβολής προστίμου.

19.Ορίζεται ότι το ποσοστό του φόρου που καταβάλλεται όταν ασκείται προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια ανέρχεται σε 25% (από 10% που είναι σήμερα). Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος ενόψει της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

20.Τέλος, εξαιρούνται από το φόρο πολυτελείας τα χρυσά κοσμήματα αξίας κάτω από 1.000€ ανά τεμάχιο προκειμένου να διευκολυνθεί η εγχώρια βιοτεχνία στο χώρο αυτό.

21.Δεν θα γίνεται παρακράτηση 8% στις επιχειρήσεις.

22.Δεν γίνεται παρακράτηση 20% σε ελεύθερους επαγγελματίες για συναλλαγές ως 300 ευρώ.

23.Δεν θα φορολογείται η αποζημίωση για ηθική βλάβη.
fimotro


Read more...

ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Κατά 3,2 μονάδες υποχώρησε για δεύτερο μήνα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 69,6 μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ. Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και στις Κατασκευέ χαμηλότερο ιστορικά σημείο είναι και η καταναλωτική εμπιστοσύνης και ηπιότερη στις Υπηρεσίες ενώ στο. Η Βιομηχανία είναι ο μόνος τομέας όπου οι προσδοκίες δεν επιδεινώνονται τον Μάρτιο...

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ,
οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Τα νέα φορολογικά και λοιπά δημοσιονομικά μέτρα, καίτοι αναγκαία για τη δημοσιονομική προσαρμογή, έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ψυχολογία της αγοράς. Ως αποτέλεσμα ο δείκτης κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή επίδοση. Αναλυτικότερα:

- Στη Βιομηχανία, καταγράφεται σημαντική άνοδος στις προβλέψεις της παραγωγής, η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από αντίστοιχη πτώση των εκτιμήσεων για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα αποθέματα βελτιώνονται, όμως οριακά.

- Στις Υπηρεσίες οι εκτιμήσεις τρέχον επίπεδο εργασιών καταγράφουν ελαφρά επιδείνωση, ενώ οι αντίστοιχες για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνονται ελαφρά. Ωστόσο, το στοιχείο που συμβάλλει πρωτίστως στην πτώση των προσδοκιών είναι η έντονη πτώση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

- Στο Λιανικό Εμπόριο, η υποχώρηση είναι σφοδρή στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτηση, όπου οι σχετικοί αρνητικοί δείκτες υπερδιπλασιάζονται, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να επιδεινώνονται οριακά.

- Στις Κατασκευές, η επιδείνωση του δείκτη εκπορεύεται περισσότερο από τις εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, όπου ο σχετικός δείκτης καταγράφει έντονη μείωση, πλησιάζοντας τα ιστορικά χαμηλά επίπεδά του, και λιγότερο από τις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, οι οποίες ωστόσο καταγράφουν τη χαμηλότερη τιμή τους από τον προηγούμενο Μάιο.

- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη σημειώνεται ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών: τόσο οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, όσο και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχωρούν περί τις 10 μονάδες. Επιπλέον, η πρόθεση των ελληνικών νοικοκυριών για αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, αλλά και οι προβλέψεις για την ανεργία καταγράφουν επίσης πτωτική πορεία, η οποία ωστόσο φέρνει τους αντίστοιχους δείκτες σε νέα, ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

fimotro

Read more...

'ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ' ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ρεπορτάζ: Βασίλη Νέδο (απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Γενικό «σιωπητήριο» ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τους υπουργούς του. Μετά και την προχθεσινή αναστάτωση, η οποία προήλθε από την απότομη άνοδο των spreads, είναι, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, επιβεβλημένο κάθε υπουργός, υφυπουργός και κρατικός αξιωματούχος να δείχνει αυτοσυγκράτηση...


Σε τούτο το κλίμα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου είπε συγκεκριμένα ότι πρέπει «να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση, που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες, γύρω από φημολογίες και να μπούμε συνεχώς και όλο και περισσότερο στα προβλήματα του τόπου που ζητούν διόρθωση, αλλαγές, από τους θεσμούς μέχρι τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες».

Εξερχόμενος του υπουργικού συμβουλίου χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τις λεπτομέρειες σχετικά με τις διαρροές της Τρίτης ως «ανοησίες του αισχίστου είδους». Υπεραμύνθηκε της στάσης του υπουργείου Οικονομικών να μη διαψεύσει από την πρώτη στιγμή τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, λέγοντας ότι δεν κρίθηκαν σοβαρές. «Η κυβέρνηση», είπε επίσης, δεν κρίνεται ούτε ασχολείται με τα spreads. Εμείς δεν είμαστε χρηματιστές». Οσον αφορά όποιους έκαναν τις διαρροές, είπε ότι «αυτοί οι ανόητοι θέλουν απομόνωση», λέγοντας ότι πρέπει να αντιληφθούν την κοινωνική ευθύνη τους. «Μπορεί κάποιος δημοσιογράφος να παρερμήνευσε τις δηλώσεις στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο», εκτίμησε εξερχόμενος από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Την ανάγκη «τιθάσευσης» των μελών του υπουργικού συμβουλίου είχαν τονίσει λίγο νωρίτερα και κάποιοι από τους συμμετέχοντες σε αυτό μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Κανάλι 1).

«Ο ελληνικός λαός», είπε ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, «δεν αναμένει από μας εκτιμήσεις, σχόλια ή προβλέψεις», και συμπλήρωσε ότι «στα οικονομικά θέματα, πρέπει να αναφερόμαστε με πάρα πολύ μεγάλη φειδώ, ιδίως όσοι δεν έχουν άμεση αρμοδιότητα επί των θεμάτων αυτών». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης. Οπως δήλωσε: «Καλό θα ήταν να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, φειδωλοί στις δηλώσεις μας, ή καλύτερα να σταματήσουμε δηλώσεις, ακόμα και «off the record», γιατί οικονομία είναι και κλίμα, οικονομία είναι και ψυχολογία». Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έκανε δύο διαδοχικές συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ιω. Ραγκούσης, Χ. Παμπούκης, Γ. Πεταλωτής). Η πρώτη αφορούσε τα τεκταινόμενα των τελευταίων ωρών και η δεύτερη το συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Οσον αφορά αυτή καθαυτή τη διαρροή, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι ουδείς αξιωματούχος μίλησε. Μάλιστα, χθες, αποκαλύφθηκε ότι υπεύθυνη για τη διοχέτευση της πληροφορίας στο www. marketnews. com είναι η Ελληνίδα δημοσιογράφος Αγγελική Παπαμιλτιάδου, γεγονός μάλιστα το οποίο παραδέχθηκε ο διευθυντής σύνταξης της ιστοσελίδας. Η ίδια αρνείται να αποκαλύψει τις πηγές της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Παπαμιλτιάδου, προ περίπου ενός μήνα, είχε δημοσιεύσει σε ελληνική εφημερίδα υποτιθέμενη δήλωση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, γεγονός που ανάγκασε την πρεσβεία της χώρας να προβεί σε επίσημη διάψευση.
fimotro


Read more...

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ (ΚΑΙ) ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο ΑΡΣΕΝΗΣ...


Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τη δήθεν εμπλοκή του με διαρροή για την συμφωνία των Βρυξελλών θα εκδώσει σε λίγα λεπτά ο Γεράσιμος Αρσένης. Θα τη δημοσιοποιήσουμε μόλις έρθει στο e-mail μας...

fimotro
Read more...

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ - ΣΤΙΣ 423 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ SPREAD


Νέο ρεκόρ από το 1999 που μπήκαμε στην ΟΝΕ, πριν από λίγο για το spread του δεκαετούς. Το premium που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ομολόγων ελληνικού δημοσίου κινείται στις 423 μονάδες βάσης, υψηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο κατά 16,5 μονάδες βάσης. Μεγάλη πτώση και για το χρηματιστήριο. Το επίπεδο... αυτό είναι το πιο υψηλό από το 1999 και την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη το spread ξεπέρασε τις 400 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, τα πενταετή ελληνικά CDS διαμορφώνονται στις 421,7 μ.β.
fimotro

Read more...

"ΚΟΚΚΙΝΑ" ΔΑΝΕΙΑ 19,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με τα «κόκκινα» δάνεια να αγγίζουν τα 19,5 δισ. ευρώ, την ώρα που η στρόφιγγα των νέων δανείων παραμένει κλειστή και τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται και πάλι σε ανοδική πορεία. Την κατάσταση αυτή στο μέτωπο επιτοκίων και ρευστότητας, που έρχεται ως απότοκος...
της δημοσιονομικής κρίσης, επιχειρεί να αντιστρέψει η κυβέρνηση ανοίγοντας εκ νέου το πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Δίνει, έτσι, ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες έως 17 δισ. ευρώ- έχουν ήδη αντληθεί στην πρώτη φάση ενισχύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ- με την προσδοκία να τονωθεί η ασθενική πιστωτική επέκταση και να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας.
Ηδη οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες- Εθνική, Εurobank, Πειραιώς και Αlpha- υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πακέτο των ενισχύσεων και εντός των ημερών αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδος ν΄ ανάψει το πράσινο φως για την έκδοση ομολόγων με την εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια ως ενέχυρο για να δανειστούν με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην πρώτη φάση ενισχύσεων των τραπεζών, από τα 28 δισ. ευρώ αντλήθηκαν από τις τράπεζες 3,768 δισ. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που αγόρασε το Δημόσιο, 3 δισ. ευρώ μέσω παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου, από τα οποία επεστράφησαν τα 2 δισ. ευρώ, και 4,617 δισ. ευρώ από το σκέλος των ενισχύσεων μέσω ομολόγων του Δημοσίου. Για τις εγγυήσεις και τα ομόλογα που δίνονται στις τράπεζες, ο νόμος προβλέπει προμήθειες υπέρ του Δημοσίου, ενώ για τις προνομιούχες μετοχές προβλέπεται απόδοση 10% για το Δημόσιο. Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Οπως είπε στη συνέχεια ο υπουργός, αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει εκ νέου το πακέτο στήριξης των τραπεζών, «η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται υπό πίεση και η απόφαση αυτή θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να πατήσει σε πιο σταθερά πόδια».
Μηχανισμός παρακολούθησης της ρευστότητας
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε πως παράλληλα με την παροχή των ενισχύσεων στις τράπεζες, θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης της ρευστότητας, ώστε μέρος των ενισχύσεων να διοχετευθεί με τη μορφή δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεδομένων των δυσκολιών δανεισμού της χώρας, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας που θα αποκτήσουν οι τράπεζες θα διοχετευθεί στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Με λίγα λόγια, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για να δανειστούν φθηνά από την ΕΚΤ και με τα κεφάλαια αυτά θα βοηθήσουν στη συνέχεια και το Ελληνικό Δημόσιο να δανειστεί.
Η συμβολή της ΕΚΤ στην παρούσα συγκυρία είναι πραγματικά καθοριστική. Οι τράπεζες, που αντιμετώπιζαν οξύ πρόβλημα ρευστότητας προ των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για τον μηχανισμό βοήθειας της χώρας και τις ανακοινώσεις Τρισέ για διατήρηση των ευνοϊκών κανόνων χρηματοδότησης των τραπεζών και το 2011, πήραν βαθιά ανάσα από την τελευταία δημοπρασία παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ (άντλησαν σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 17 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στο σύνολο των ευρωτραπεζών), όχι όμως και από τις αγορές. «Η διατραπεζική αγορά παραμένει κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίος τραπεζίτης.
Στο 7,7% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Από την άλλη, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων και εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων. Στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, δείχνουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 7,7% του συνόλου, ενώ η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί το 2010, με τραπεζικά στελέχη να θεωρούν δεδομένη την εκτίναξη του ποσοστού των καθυστερούμενων δανείων σε διψήφιο ποσοστό.

fimotro

Read more...

ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗ Ν.Δ.



Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Σκηνικό έντασης διαμορφώνεται στη Νέα Δημοκρατία εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή. Η ΚΕ αποτελεί καθοριστικό εσωκομματικό τεστ για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαρά που είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει από τις αλλαγές που προτείνει. Παράλληλα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται διατεθειμένη να επιμείνει με την παρέμβασή της στις διαφορετικές απόψεις της, ενώ κορυφαία στελέχη της... ΝΔ, όπως οι κκ. Ευ.Μεϊμαράκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, που έχουν σοβαρές διαφωνίες με τις κινήσεις του κ. Σαμαρά, θα παραστούν, αλλά δεν πρόκειται να λάβουν τον λόγο.
Από τη Ρηγίλλης επιμένουν ότι η ΚΕ, στην οποία είναι ακόμη ανοικτό το αν θα δώσει το παρών ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής, θα τεθούν προς έγκριση όλες οι καταστατικές αλλαγές, παρά τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς αναμένεται με την ομιλία του να υπεραμυνθεί των προτάσεών του, προβάλλοντας την άποψη ότι με τις προωθούμενες αλλαγές ενισχύεται η λογική του για ένα «ανοικτό κόμμα».
Ιδιαίτερα επιθετική θα παρουσιαστεί και η κυρία Μπακογιάννη που αμφισβητεί ευθέως την πολιτική στρατηγική του κ. Σαμαρά. Θα προβάλει τη διαφωνία της για τη μη εκλογή του 50% των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας (νυν Πολιτικού Συμβουλίου), υποστηρίζοντας ότι είναι πρωτόγνωρο να διορίζονται τα μέλη του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου και θα επαναλάβει πως η ΝΔ επιστρέφει σε αρχηγικού τύπου κόμμα. Στην κυρία Μπακογιάννη, που θα στηρίξει και την πρότασή της για 4ετή θητεία προέδρου και αναλογικό σύστημα με σταυροδοσία για την εκλογή όλων των αιρετών οργάνων, αναμένεται να απαντήσουν μια σειρά στελέχη. Η «προεδρική φρουρά» θα προτάξει το επιχείρημα ότι η πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη- που τη θεωρούν εκ του πονηρού- θα οδηγήσει το κόμμα σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια και θα εξωθήσει σε δημιουργία εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Αρνητικός στις προτάσεις του κ. Σαμαρά είναι και ο κ. Σπηλιωτόπουλος που θεωρεί ότι όλα γίνονται πολύ βιαστικά από την ηγεσία και αναφέρει πως η έγκριση των αλλαγών έπρεπε να γίνει μετά το τέλος των προσυνεδριακών διαδικασιών. Ο πρώην υπουργός επιμένει στην πρότασή του για θεσμοθέτηση 4ετούς θητείας του προέδρου, ανανέωση της θητείας του με «ανοικτές διαδικασίες», ενώ διαφωνεί και με τον διορισμό του 50% της Πολιτικής Γραμματείας, κ.ά.
Απογοητευμένος από τη λειτουργία και την εμφάνιση του κόμματος είναι και ο κ. Μεϊμαράκης που επιμένει ότι σε μια περίοδο που στη χώρα κεντρικό θέμα είναι η οικονομία, η ΝΔ κινείται σε μια εσωστρεφή συζήτηση. «Ολοι ασχολούνται με την οικονομία και εμείς με τις διαδικασίες του κόμματος » λέει σε συνομιλητές του. * Αναστάτωση προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία η παρέμβαση του «γαλάζιου» βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Γερ. Γιακουμάτου που τάχθηκε είτε υπέρ της συγκυβέρνησης ΠαΣοΚ- ΝΔ είτε υπέρ μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ακολουθώντας τη γραμμή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Μητσοτάκη που είχε απορρίψει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, μιλώντας για «εξωθεσμικές λύσεις», ο κ. Γιακουμάτος είπε (ραδιοσταθμός Κανάλι Ενα) ότι στο σημείο που έχει φθάσει η χώρα πρέπει να αγνοηθεί το πολιτικό κόστος. «Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει,η τελευταία μονοκομματική κυβέρνηση είναι αυτή του Γιώργου Παπανδρέου. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ο,τι είναι αναγκαίο για την πατρίδα, να γίνει».
«Ουδέν σχόλιον» απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος και παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σαμαρά, ενώ λίγο αργότερα «κύκλοι της Ρηγίλλης» έλεγαν ότι «το κόμμα ξεπερνάει τέτοιου είδους σχόλια και δεν ασχολείται».
fimotro
Read more...

Οργανισμός Καταγραφής Οργανισμών...


Λώρη Κέζα.
Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς έναν αδούλευτο μισθό, να εισπράττει μήνας μπαίνει- μήνας βγαίνει ένα ποσό, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Αυτή ήταν η επιτυχία των φορέων του Δημοσίου, όλοι ήθελαν να τρυπώσουν μέσα τους. Ετσι πολλαπλασιάστηκαν οι εποπτευόμενοι οργανισμοί πασών των κυβερνήσεων: με διορισμούς ημετέρων που στην πιο παραγωγική στιγμή έξυναν τα μολύβια τους.
Αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει πόσοι εργάζονται στα «παραρτήματα» του Δημοσίου, ουδείς γνωρίζει πόσοι είναι οι οργανισμοί, πού βρίσκονται και τι ποιούν. Ενας απλός τρόπος θα ήταν να ανοίξει μια...
ιστοσελίδα τύπου opengov, όπου κάθε πολίτης θα αναφέρει τι υπάρχει στη γειτονιά του. Προς το παρόν οι υπάλληλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης κάνουν συλλογή πληροφοριών. Στην προσπάθεια καταγραφής των γραφείων και των υπηρεσιών που πληρώνονται από το κράτος ανακάλυψαν τρία διαφορετικά μητρώα. Το πιο αξιόπιστο έχει μαζέψει 10.000 φορείς, το άλλο, το πιο τεμπέλικο, έχει συγκεντρώσει 5.000 οργανισμούς και το τρίτο, το φτωχότερο, καταδεικνύει την ανάγκη: πρέπει επειγόντως να συσταθεί Οργανισμός Καταγραφής Εποπτευόμενων Οργανισμών.

Σε κάποιους οργανισμούς είναι αξιοθαύμαστη η λιτότητα και η ολιγάρκεια των απασχολουμένων. Προκύπτει με απλές αριθμητικές πράξεις. Διαιρούμε τα τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου που φιλοξενεί τον φορέα με τον αριθμό των υπαλλήλων. Υπάρχει αληθινό παράδειγμα όπου κάθε θέση εργασίας καταλαμβάνει λιγότερο από 1 τ.μ., όπερ σημαίνει ότι έχουν γιαπωνέζο αρχιτέκτονα ή ότι δεν πατάει κανείς.

Σε κάποιους οργανισμούς είναι αξιοθαύμαστη η βουλιμία των στελεχών.

Πάλι με απλές αριθμητικές πράξεις αφαιρούμε από τον προϋπολογισμό λειτουργίας τις αμοιβές του προέδρου και της παρέας του.

Διαπιστώνουμε ότι όλα τα λεφτά πάνε σε αποζημιώσεις διοικητικού συμβουλίου και δεν μένει τίποτε για φως, νερό, τηλέφωνο. Αυτά μαζεύονται και αβγατίζουν ως χρέη του οργανισμού. Και όταν τα χρέη πνίξουν το μαγαζί, αρχίζει η κλάψα, ότι δήθεν η κυβέρνηση (η εκάστοτε) απαξιώνει το έργο του οργανισμού.

Σε κάποιους οργανισμούς είναι αξιοθαύμαστη η μακροχρόνια εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει η διοίκηση. Ιδρύεται ας πούμε μια εποπτευόμενη επιχείρηση με οργανόγραμμα. Χρειάζεται 185 ανθρώπους για να βγει η δουλειά. Με τις προοπτικές που ανοίγονται, υπολογίζεται να προσληφθούν 350 άτομα. Στα πέντε χρόνια τα σχέδια αποτυγχάνουν και αποκαλύπτεται ότι απασχολούνται 600 ημέτεροι, που δεν γνωρίζουν το ακρωνύμιο «ΑΣΕΠ».

Σε κάποιους οργανισμούς έχει ολοκληρωθεί προ πολλού το έργο για το οποίο ιδρύθηκαν. Δεν υπάρχει αντικείμενο κοινωνικό, επιστημονικό ή άλλο.

Πληρώνουν κάποιους επιτήδειους πολυθεσίτες που έχουν τις πολιτικές γνωριμίες ώστε να μένουν ακούνητοι αλλά και κάποιους εγκλωβισμένους στη σταθερή δουλειά του δημοσίου τομέα. Παραμένουν εκεί, στο πόστο, σαν ακούνητα, ασάλευτα στρατιωτάκια.

Ολο αυτό το πανηγυράκι με τους χιλιάδες φορείς στοιχίζει περί τα 16 δισ. ευρώ.

Τόσα χρήματα φεύγουν από τον προϋπολογισμό προς τα υπουργεία για την κάλυψη των αναγκών της ποικιλίας φορέων και οργανισμών, σύμφωνα με υπολογισμούς διετίας. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αρκετές από αυτές τις υπηρεσίες υπάγονται σε περισσότερα από δύο υπουργεία, άρα έχουν λαμβάνειν ισάριθμες χρηματοδοτήσεις. Ταυτόχρονα καταγράφηκε προ μηνός η ύπαρξη προσώπων που εισπράττουν χρήματα από τρεις και τέσσερις πηγές του Δημοσίου, συγκεντρώνοντας τοιουτοτρόπως διπλάσιες αποδοχές από εκείνες ενός υπουργού.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει όλα αυτά τα παραμάγαζα του Δημοσίου. Υπάρχουν δύο κίνδυνοι: Ο πρώτος είναι να ζημιωθούν οργανισμοί που παράγουν έργο. Οι υψηλές αποδοχές ενός προέδρου ή το παρατραβηγμένο κόστος συντήρησης ενός φορέα δεν οδηγούν αυτόματα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αργόμισθους ή κλεφτοκοτάδες. Ούτε τα άμεσα αποτελέσματα είναι εκείνα που προσδιορίζουν την ποιότητα του έργου. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να στραφούν εναντίον του ΠαΣοΚ όσοι απολυθούν ή χάσουν το παντεσπάνι τους. Οι εποπτευόμενοι φορείς ευδοκίμησαν χάρις στη συνενοχή που έδειξε η ελληνική κοινωνία. Θα είχε ενδιαφέρον ένα γκάλοπ με το απλό ερώτημα: «Θέλετε να κλείσει ο Οργανισμός Ρουσφετιού ή να σας προσλάβει κι εσάς για να κάααθεστε;».
BHMA.

nonews-news

Read more...