Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

"ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΓΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Από 5% έως 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου κυμαίνονται τα πρόστιμα για τη διευθέτηση των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Oι νέες ρυθμίσεις μειώνουν έως και κατά 50% τα ποσά που πρέπει να πληρώσει η πλειονότητα των ιδιοκτητών κλειστών... ημιυπαίθριων, αφού για παραβάσεις που αφορούν έως και 25 τετραγωνικά μέτρα ο συντελεστής του προστίμου είναι 5% επί της αντικειμενικής αξίας, αντί για 10% που προέβλεπε για όλους η ρύθμιση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά. Ταυτόχρονα, οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν χθες προβλέπουν ότι οι ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν δεν θα έχουν τον κίνδυνο της κατεδάφισης για 40 χρόνια. Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν αφορούν και τα κτίρια που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Από το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζουν ότι με τα νέα μέτρα δεν νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες. Ωστόσο, όσοι από τους ιδιοκτήτες δηλώσουν τους χώρους που έκλεισαν πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτοί οι χώροι θα προστεθούν στο σύνολο του εμβαδού του σπιτιού, οπότε και αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης. Η διευθέτηση θα αφορά τις σοφίτες και τα πατάρια, ενώ σε όσους ιδιοκτήτες δήλωσαν τους κλεισμένους χώρους με βάση τη ρύθμιση Σουφλιά δεν θα επιστρέφονται χρήματα στην περίπτωση που πλήρωσαν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τα νέα μέτρα.
Η αρχική εισήγηση ήταν τα πρόστιμα να αρχίζουν από 6% επί της αντικειμενικής αξίας και να φθάνουν το 21%- για τα κτίσματα που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία και βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, 2 ώρες πριν από την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, το 21% θεωρήθηκε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό για την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία και κατέβηκε στο 15%, σε μια προσπάθεια να προκληθούν λιγότερες αντιδράσεις.
Αποκατάσταση ζημιών
Η ουσιαστική διαφοροποίηση από τη ρύθμιση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά είναι το πού θα πηγαίνουν τα χρήματα από τα πρόστιμα. Με την προηγούμενη ρύθμιση προορίζονταν για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, ενώ τώρα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, θα πηγαίνουν για την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον, αφού το παράνομο κλείσιμο των ημιυπαίθριων στην πράξη σημαίνει αύξηση των δομημένων χώρων για μια περιοχή.
«Αφήνουμε πίσω εισπρακτικές λύσεις δήθεν νομιμοποίησης και τακτοποίησης», τόνισε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θάνος Μωραΐτης.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: