Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

"ΚΟΚΚΙΝΑ" ΔΑΝΕΙΑ 19,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με τα «κόκκινα» δάνεια να αγγίζουν τα 19,5 δισ. ευρώ, την ώρα που η στρόφιγγα των νέων δανείων παραμένει κλειστή και τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται και πάλι σε ανοδική πορεία. Την κατάσταση αυτή στο μέτωπο επιτοκίων και ρευστότητας, που έρχεται ως απότοκος...
της δημοσιονομικής κρίσης, επιχειρεί να αντιστρέψει η κυβέρνηση ανοίγοντας εκ νέου το πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Δίνει, έτσι, ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες έως 17 δισ. ευρώ- έχουν ήδη αντληθεί στην πρώτη φάση ενισχύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ- με την προσδοκία να τονωθεί η ασθενική πιστωτική επέκταση και να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας.
Ηδη οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες- Εθνική, Εurobank, Πειραιώς και Αlpha- υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πακέτο των ενισχύσεων και εντός των ημερών αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδος ν΄ ανάψει το πράσινο φως για την έκδοση ομολόγων με την εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια ως ενέχυρο για να δανειστούν με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην πρώτη φάση ενισχύσεων των τραπεζών, από τα 28 δισ. ευρώ αντλήθηκαν από τις τράπεζες 3,768 δισ. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που αγόρασε το Δημόσιο, 3 δισ. ευρώ μέσω παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου, από τα οποία επεστράφησαν τα 2 δισ. ευρώ, και 4,617 δισ. ευρώ από το σκέλος των ενισχύσεων μέσω ομολόγων του Δημοσίου. Για τις εγγυήσεις και τα ομόλογα που δίνονται στις τράπεζες, ο νόμος προβλέπει προμήθειες υπέρ του Δημοσίου, ενώ για τις προνομιούχες μετοχές προβλέπεται απόδοση 10% για το Δημόσιο. Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Οπως είπε στη συνέχεια ο υπουργός, αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει εκ νέου το πακέτο στήριξης των τραπεζών, «η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται υπό πίεση και η απόφαση αυτή θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να πατήσει σε πιο σταθερά πόδια».
Μηχανισμός παρακολούθησης της ρευστότητας
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε πως παράλληλα με την παροχή των ενισχύσεων στις τράπεζες, θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης της ρευστότητας, ώστε μέρος των ενισχύσεων να διοχετευθεί με τη μορφή δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεδομένων των δυσκολιών δανεισμού της χώρας, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας που θα αποκτήσουν οι τράπεζες θα διοχετευθεί στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Με λίγα λόγια, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για να δανειστούν φθηνά από την ΕΚΤ και με τα κεφάλαια αυτά θα βοηθήσουν στη συνέχεια και το Ελληνικό Δημόσιο να δανειστεί.
Η συμβολή της ΕΚΤ στην παρούσα συγκυρία είναι πραγματικά καθοριστική. Οι τράπεζες, που αντιμετώπιζαν οξύ πρόβλημα ρευστότητας προ των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για τον μηχανισμό βοήθειας της χώρας και τις ανακοινώσεις Τρισέ για διατήρηση των ευνοϊκών κανόνων χρηματοδότησης των τραπεζών και το 2011, πήραν βαθιά ανάσα από την τελευταία δημοπρασία παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ (άντλησαν σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 17 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στο σύνολο των ευρωτραπεζών), όχι όμως και από τις αγορές. «Η διατραπεζική αγορά παραμένει κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίος τραπεζίτης.
Στο 7,7% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Από την άλλη, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων και εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων. Στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, δείχνουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 7,7% του συνόλου, ενώ η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί το 2010, με τραπεζικά στελέχη να θεωρούν δεδομένη την εκτίναξη του ποσοστού των καθυστερούμενων δανείων σε διψήφιο ποσοστό.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: