Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Αυστηρότερα κριτήρια για τις μετεγγραφές...


Αυστηρότερα κριτήρια για τις μετεγγραφές
Αυστηρότερα κριτήρια στο καθεστώς των φετινών μετεγγραφών βάζει το υπουργείο Παιδείας με στόχο να μην...
αδικηθούν οι νέοι φοιτητές αλλά και να μη «φρακάρουν» τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας ή να μην αποδυναμωθούν τα περιφερειακά ιδρύματα.
Οι φοιτητές δεν θα μπορούν να μετακινηθούν «προς πάσα κατεύθυνση ανάλογα με τις επιθυμίες τους» και χωρίς κανένα περιορισμό, όπως προέβλεπε ο ισχύων νόμος, αλλά βασική προϋπόθεση θα είναι τα μόρια εισαγωγής τους στα ΑΕΙ και η μόνιμη κατοικία των γονέων και των αδελφών που επίσης σπουδάζουν.
Αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα μπει τέλος στην αγωνία γονέων και φοιτητών σχετικά με τις φετινές μετεγγραφές, καθώς θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι σχετικές λεπτομέρειες για τις αιτήσεις που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι μέσα στον Οκτώβριο.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από το Έθνος:

"Έθνος"

Read more...

«Ο μισός λόφος της Αμφίπολης δεν έχει ερευνηθεί ακόμα»...


«Ο μισός λόφος της Αμφίπολης δεν έχει ερευνηθεί ακόμα»
Το έργο της ανασκαφής στον τάφο της Αμφίπολης χρειάζεται σχεδιασμό και προσοχή, εκτιμούν γεωλόγοι, μηχανικοί, αρχαιολόγοι.

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, που έχει κάνει τη...
μελέτη για την ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων και στον υπόλοιπο λόφο Καστά, μίλησε στην τηλεόραση του Mega και αποκάλυψε ότι ακόμη η γεωλογική μονάδα δεν έχει εξερευνήσει τον άλλο μισό λόφο.

«Πηγαίνουμε πάνω στην επιφάνεια, μας μένει να εξερευνήσουμε και τον υπόλοιπο λόφο, ο ρόλος μας είναι να δούμε τι υπάρχει στις διάφορες θέσεις. Στο λόφο υπάρχει πολύ χώμα, εμείς κινούμαστε με τη στρατηγική, χώμα, τοίχος, μέτρημα, χώμα, τοίχος. Δηλαδή πρώτα βγάζουμε το χώμα και έπειτα περιμένουμε να βρούμε τοίχο, έπειτα μετράμε το σημείο από εκεί που βρίσκεται ο τοίχος και πάλι σκάβουμε το χώμα, καθώς προχωράμε προς την απέναντι πλευρά του λόφου», εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Αναφορικά με τον τέταρτο θάλαμο, ο καθηγητής Γεωλογίας είπε: «Περιμένουμε να δοθούν απαντήσεις τώρα που η αρχαιολογική ομάδα θα μπει στον τέταρτο τάφο θάλαμο. Είναι πιθανό να βρεθούν ευρήματα που θα δείξουν ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αξιολόγησή τους».

Όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί χρυσάφι, τόνισε: «Σε κάθε τέτοιο έργο, όπου, μάλιστα, υπάρχει χώμα για πολλά μέτρα, για να βρεθεί χρυσάφι, πρέπει να είναι κλεισμένο σε κάποιο κουτί ή αγγείο, διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί».

Ο κ. Παπαθεοδώρου και η ομάδα του θα περιμένουν, όπως δήλωσε ο ίδιος, να ολοκληρώσουν οι αρχαιολόγοι την ανασκαφή στον τέταρτο θάλαμο και έπειτα θα συνεχίσουν το έργο τους.

Εν τω μεταξύ, στραμμένα στην υποστήλωση του τάφου της Αμφίπολης βρίσκονται όλα τα επιστημονικά βλέμματα.

Ο Κυριαζής Πιτιλάκης, καθηγητής γεωτεχνικής μηχανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξήγησε, μιλώντας κι εκείνος στην τηλεόραση του Mega ότι το μεγαλύτερο έργο δεν έχει γίνει.

«Το ύψος της τεχνητής επιχωμάτωσης, απ' όσο γνωρίζω, βρίσκεται στα 15 με 20 μέτρα, περισσεύουν άλλα 60 με 70 μέτρα για να φτάσει κανείς στο κέντρο του λόφου, όπου θα περίμενε κανείς να βρίσκεται και το κέντρο του τύμβου. Οπότε, το έργο, όπως καταλαβαίνετε, είναι τεράστιο και δε θα έπρεπε να γίνει γρήγορα η ανασκαφή».

«Μιλάμε για ένα τεράστιο έργο. Εγώ προσωπικά δεν έχω δει μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο. Το σύνολο του χώρου όπου γίνεται η ανασκαφή και η απομάκρυνση των χωμάτων είναι όσο το γήπεδο της Τούμπας, ίσως και το Ολυμπιακό Στάδιο!», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Όσο πηγαίνουμε στο κέντρο του λόφου, το ύψος μεγαλώνει και οι πιέσεις που ασκούνται είναι τεράστιες. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, δουλεύουν σε συνθήκες ορυχείου», συμπλήρωσε ο κ. Πιτιλάκης.

newsbeast.gr

Read more...

Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ιαπωνία...


Δείτε το βίντεο...

Τον γύρο του κόσμου κάνει το βίντεο από την στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ιαπωνία. Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το...
κινητό τηλέφωνο ενός ορειβάτη, φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Όπως φαίνεται το πυκνό σύννεφο της ηφαιστειακής στάχτης, σκοτεινιάζει το τοπίο και οι ορειβάτες αναπνέουν με δυσκολία. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 31 ορειβάτες έχασαν την ζωή τους από καρδιακή ανακοπή ενώ υπάρχουν φόβοι για αυτούς που παραμένουν παγιδευμένοι...

enikos.gr

Read more...

Απόφαση κατά πλειοψηφία ΣτΕ: Συνταγματική η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων


ΣτΕ: Συνταγματική η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Συνταγματική κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ειδικότερα, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αποφασίστηκε, κατά πληροφορίες, ότι πρέπει να απορριφθεί αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά της απόφασης του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, βάσει της οποίας της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ λόγω νομοθετικών περικοπών που έλαβαν χώρα μετά την συνταξιοδότηση της και καθώς περίμενε την καταβολή του εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι επικρατείας δέχθηκαν, κατά πλειοψηφία, ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση του εφάπαξ δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση και την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία.

Η υπόθεση εισήχθη προς κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ με βάσει τις διατάξεις του νόμου 3900/2010, ως πιλοτική-πρότυπη δίκη με διαδικασίες εξπρές.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει κατά του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) η οποία, με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών, έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.267 ευρώ) αντί 47.569 ευρώ. Η συνταξιούχος στρεφόταν κατά του Ταμείου και ζητούσε επιπλέον να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την σοβαρή ηθική βλάβη που της προκάλεσε η απόφαση να περικοπεί το εφάπαξ της.

Ειδικότερα στην προσφυγή της χαρακτήριζε αντισυνταγματική την περικοπή του εφάπαξ και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), επισημαίνοντας πως πρόκειται για άδικη οικονομική επιβάρυνση της ευπαθούς πληθυσμιακής κατηγορία των συνταξιούχων τα εισοδήματα των οποίων έχουν υποστεί αλλεπάλληλες αναδρομικές περικοπές.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απόφαση του ΣτΕ Ακυρη η μετάταξη υπαλλήλων στα δικαστήρια Πειραιά


Ακυρη η μετάταξη υπαλλήλων στα δικαστήρια Πειραιά
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Άκυρη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με βάση την οποία οποίο το καλοκαίρι του 2013 ενέκρινε την μετάταξη ορισμένων υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια Πειραιά για να στελεχώσουν θέσεις διοικητικών γραμματέων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφασή του αυτή έκανε ουσιαστικά δεκτή την προσφυγή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Το ΣτΕ έκρινε ότι ενόψει των διατάξεων του Συντάγματος για τον τομέα της Δικαιοσύνης και τον συνταγματικό κανόνα για την στελέχωση των γραμματειών των δικαστηρίων και εισαγγελιών με μονίμους δικαστικούς υπαλλήλους, για την μετακίνηση υπαλλήλων στα Δικαστήρια απαιτείται σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου των δικαστηρίων.

Για το λόγο αυτό στο διια ταύτα της απόφασής της η Ολομέλεια του ΣτΕ αναπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο των δικαστηρίων του Πειραιά για να ακολουθεί η Συνταγματικά επιβεβλημένη διαδικασία και να κρίνει η ίδια η Δικαιοσύνη για τα προσόντα τους και την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται στα δικαστήρια με σχέση ιδιωτικού δικαίου ή μετακινούνται προς αυτά μπορούν με βάσει τις συνταγματικές διατάξεις για την Δικαιοσύνη να αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα υπό προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών δεν μπορούν να ανεβαίνουν σε έδρες ακορατηρίων, ούτε να συμμετέχουν σε δικαστικά συμβούλια, καθώς τα καθήκοντα των μονίμων δικαστικών υπαλλήλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το δικαιοδοτικό έργο της δΙκαιοσύνης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...