Σάββατο, 29 Αυγούστου 2009

Δημοσκόπηση Marc για το Κυριακάτικο Έθνος


kafeneio


Read more...

Δημοσκόπηση Alco για το Κυριακάτικο Πρώτο Θέμα


kafeneio


Read more...

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ...


Μέχρι και η Καθημερινή της Κυριακής αγρίεψε με τη διάλυση του κράτους και στα ρεπορτάζ της ασκεί δριμύτατη κριτική στον Καραμανλή. Η εφημερίδα αποφεύγει βέβαια σκληρούς χαρκτηρισμούς αλλά για τα δεδομένα του ύφους και της φιλοσοφίας της η επίθεση που εξαπολύει στον Καραμανλή είναι πρωτοφανής. Η φιλοσοφία όλων των ρεπορτάζ που διαβάσαμε κινείται στην απόδοση πολιτικών ευθυνών στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά...

fimotro

Read more...

Ελλάδα-Γ.Παπανδρέου: «Εναλλακτικές λύσεις στην κρίση»


«Οι πολίτες ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις στην κρίση και οι σοσιαλιστές μπορούμε να γίνουμε δύναμη αλλαγής» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι, στο «Θερινό Πανεπιστήμιο» του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας στην Λα Ροσέλ με θέμα «Γεωπολιτική της Κρίσης».


Το «Θερινό Πανεπιστήμιο» των Γάλλων σοσιαλιστών είναι ένα φόρουμ συζήτησης που λειτουργεί εδώ και 15 περίπου χρόνια, τα ετήσια συμπεράσματα των εργασιών του λαμβάνονται υπόψη στην επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων των Γάλλων σοσιαλιστών, ενώ η ιδιαιτερότητα του φετινού «Πανεπιστημίου» συνίσταται στο ότι συμμετέχουν και προσωπικότητες εκτός Σοσιαλιστικού Κόμματος.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ επεσήμανε το ότι αν και ακούγονται φωνές πως η κρίση φθάνει στο τέλος της, εντούτοις «αν δεν προσέξουμε θα επιστρέψει» και τόνισε ότι «αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» τασσόμενος ταυτόχρονα κατά της «ιδιωτικοποίησης των οφελών και της «κοινωνικοποίησης» των ζημιών».


Απαιτείται αναθεώρηση των εδώ και 30 χρόνια πολιτικών που αφορούν τις αγορές είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως και οι σοσιαλιστές ακολούθησαν κατά καιρούς και άλλοτε εν μέρει, άλλοτε στο σύνολό τους ορισμένες από αυτές τις πολιτικές, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ακουστεί (πλέον) η φωνή των αποκλεισμένων και των πληττόμενων από την κρίση και η διαμόρφωση νέων πολιτικών σε όλα τα επίπεδα.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ενώ μέχρι ενός ορισμένου χρονικού σημείου ακούγονταν οι απόψεις που έφερναν σε αντίθεση την «ελεύθερη αγορά» και το «κράτος», με τους συντηρητικούς να φέρονται ως υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς», τελικά απεδείχθη ότι «το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι συντηρητικοί είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων».


«Το ζήτημα είναι πως η αγορά και το κράτος θα υπηρετούν τον πολίτη» είπε ο κ. Παπανδρέου προτείνοντας «δημοκρατική διακυβέρνηση και δημοκρατικό έλεγχο της αγοράς», ενώ ως παράδειγμα εξυπηρέτησης συμφερόντων «πίσω από το μύθο της «ελεύθερης αγοράς»» έφερε την περίπτωση της εταιρείας «Halliburton» συμφερόντων του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντίκ Τσέϊνι, συνδέοντας τις δραστηριότητες της με την διακυβέρνηση Μπους, τον πόλεμο στο Ιράκ και τα τεράστια ελλείμματα των ΗΠΑ.


«Η μεγάλη πρόκληση είναι η "επανίδρυση" της δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας το «παράδοξο» της ύπαρξης τεράστιων δυνατοτήτων στην ανθρωπότητα για επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, από τη μια, και την επιδείνωση προβλημάτων ή την αδυναμία επίλυσής τους από την άλλη, ενώ απέδωσε το γεγονός αυτό στο ότι «δεν έχει παγιωθεί η δομή της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης».


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του εκτίμησε ως ξεπερασμένο ή και μονοσήμαντο τον ταξικό προσδιορισμό των πολιτών, λέγοντας πως ο καθένας από εμάς έχει «πολλές ταυτότητες, μπορεί να είναι εργάτης ή υπάλληλος, μετανάστης, ή και απλώς οπαδός μιας ομάδας» και πρόσθεσε ότι αυτό επιφέρει περισσότερες δυσκολίες στα κόμματα προκειμένου να οργανώσουν τους πολίτες οι οποίοι διακατέχονται από φόβο και ανασφάλεια και αντιδρούν άλλοτε με παθητικότητα και άλλοτε με εξτρεμισμούς, λαϊκισμό και ρατσισμό ή ψάχνοντας ηγεσίες με «πατερναλιστικά χαρακτηριστικά που «έχουν την λύση»».


«Οι σοσιαλιστές λέμε πως μπορούμε να κάνουμε να κάνουμε την αλλαγή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε από το βήμα του «Θερινού Πανεπιστημίου» σε αλλαγές στα σοσιαλιστικά κόμματα, είπε ότι «αυτό το κάναμε στο ΠΑΣΟΚ, εγώ εξελέγην από ανοιχτή διαδικασία πριν από δύο χρόνια, ενώ υπήρχαν και άλλοι δύο υποψήφιοι» ενώ θεώρησε ως «ξεπερασμένο το γραφειοκρατικό, ιεραρχικό και μονολιθικό «μοντέλο» των κομμουνιστικών κομμάτων που ακολουθούσαμε».

express.gr

Read more...

ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙΝΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...


Σαν χταπόδι χτυπάει τον Καραμανλή η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η οποία συνήθως άφηνε έξω από το κάδρο της κριτικής τον πρωθυπουργό. Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Καραμανλής δύσκολα θα πάει σε πρόωρες εκλογές γι' αυτό και θα κάνει ανασχηματισμό. Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία αναφέρει επίσης ότι έρχονται και άλλες δημοσκοπήσεις φωτιά για το Μέγαρο Μαξίμου και ότι το πολιτικό μέλλον του Καραμανλή θα είναι δυσοίωνο. Ενδιαφέρουσα η παραδοχή του Άρη Σπηλιωτόπουλου στην συνέντευξη που παραχωρεί ότι δεν έγινε τίποτα για την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Χοντρό καρφί για τον Παυλόπουλο.
/fimotro


Read more...

ΘΑ ΓΙΝΕΙ... ΑΤΜΟΣ!


Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και από το Έθνος της Κυριακής. Η εφημερίδα τα ρίχνει χοντρά στον Καραμανλή δημοσιεύοντας εκτός από τα ρεπορτάζ, δημοσκόπηση της Marc σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 5,2% φτάνοντας πολύ κοντά στην επίτευξη αυτοδυναμίας. Το Έθνος της Κυριακής δημοσιεύει επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών.

fimotro

Read more...

Δίνει "ασυλία" στους δικούς του ο Κ. Καραμανλής...


Τοποθετεί στο Επικρατείας πρόσωπα όπως τον Μ. Δασκαλάκη και τον Ε. Αντώναρο για να μην έχουν προβλήματα μετά τις εκλογές. Απέτυχε η προσπάθεια να αποσπάσουν "εγγυήσεις" από τον Γ. Παπανδρέου


Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.
Μαζί με την απόφαση για τις εκλογές τον Οκτώβριο (διαβάστε τη σχετική αποκάλυψη εδώ), ο Κ. Καραμανλής φέρεται να πήρε και άλλη μια απόφαση. Να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα του "περιβάλλοντός" του, όπως ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Μενέλαος Δασκαλάκης αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και ενδεχομένως ένας δυό ακόμη. (Ο Γ. Ανδριανός θα κατέβει στην Αργολίδα).
Αυτό το κάνει ο κ. Καραμανλής γιατί θέλει να προφυλάξει το "περιβάλλον" του κατά τη δύσκολη "επόμενη μέρα" της διαφαινόμενης βαριάς εκλογικής ήττας. Να τους προφυλάξει, με τη βουλευτική ασυλία, τόσο πολιτικά και εσωκομματικά από τις επιθέσεις που θα δέχονται αλλά και από πιθανά άλλα προβλήματα που θα προκύψουν για ορισμένους όταν η ΝΔ δεν θα είναι πια στην εξουσία.
Με την κίνηση αυτή αποδεικνύεται πάντως ότι ...

ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει οποιαδήποτε διαβεβαίωση για "ασυλία" σε παράγοντες του σημερινού κυβερνητικού και πρωθυπουργικού χώρου που μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια προσπάθεια καταβλήθηκε επίμονα στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να καλύψει κανέναν εφόσον προκύψει θέμα. Και μην έχοντας εξασφαλίσει μια τέτοια πολυπόθητη δέσμευση ο κ. Καραμανλής, σπεύδει να "εξασφαλίσει" αυτός προακαταβολικά τους δικούς του...Read more...

"Κλείδωσαν" οι πρόωρες εκλογές...


Αποκάλυψη: Τις ανακοινώνει την Δευτέρα ο Καραμανλής για τις 4 Οκτωβρίου. Θύελλα αντιδράσεων στη ΝΔ. Στελέχη τον κατηγορούν ότι τρέπεται σε άτακτη φυγή και αφήνει την παράταξη στην τύχη της...
..
Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
.
Επίμονες πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους επιμένουν ότι "κλείδωσε" η απόφαση για πρόωρες εκλογές και ότι τη σχετική ανακοίνωση θα κάνει την Δευτέρα ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Αν αυτό επαληθευτεί, θα επισπευθεί κατά μία εβδομάδα και η διεξαγωγή τους. Δηλαδή οι κάλπες θα στηθούν στις 4 Οκτωβρίου.
Ο κ. Καραμανλής φέρεται να έλαβε την απόφαση υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων που δείχνουν κυριολεκτική κατάρρευση της ΝΔ και η οποία διαρκώς θα μεγαλώνει.
Μια τέτοια απόφαση πάντως δεν...

πρόκειται να γίνει δεκτή χωρίς αντιδράσεις. Ήδη πολλά στελέχη της ΝΔ βγαίνουν και διαφωνούν δημόσια με τη λογική των πρόωρων εκλογών. Στο παρασκήνιο οι αντιδράσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες καθώς ο κ. Καραμανλής κατηγορείται με πολύ σκληρό τρόπο, ακόμη και από "δικά του στελέχη", ότι μόλις είδε τις "μαύρες" δημοσκοπήσεις επέλεξε την άτακτη φυγή. Και ότι έτσι παραδίδει την παράταξή του στο διασυρμό και την καταφρόνηση αντί να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες διαδοχής ώστε με νέα ηγεσία η ΝΔ να προσπαθήσει τουλάχιστον να ανασυνταχθεί αξιοπρεπώς και να μην διαλυθεί κυριολεκτικώς...
Read more...

ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ...

[PhotoFunia-50ae4f.jpg]

Από αυτά που διαβάζουμε στις εφημερίδες, το κλίμα για τον Καραμανλή στον Κυριακάτικο Τύπο είναι κλίμα πολιτικής κηδείας. Ακόμα και οι πιο πιστές παραδοσιακές εφημερίδες της Ν.Δ. έχουν ρεπορτάζ σχετικά με την ανυπαρξία του. Σε λίγο θα δημοσιεύσουμε τα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου και ότι περίεργο ή σημαντικό δούμε στις εφημερίδες αυτές.

fimotro

Read more...

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στην εκπομπή του «Flash»: «Πρόσωπα» και στο δημοσιογράφο Γιώργο ΣταματόπουλοΣυνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στην εκπομπή του «Flash»: «Πρόσωπα» και στο δημοσιογράφο Γιώργο ΣταματόπουλοΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «FLASH»: «ΠΡΟΣΩΠΑ»

ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ


Read more...

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στην εφημερίδα Ημερησία και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα

[kouvelisuntitled.jpg]

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στην εφημερίδα Ημερησία και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο ΠΑΣΟΚ πολλά στελέχη εξακολουθούν να γελούν κάτω από τα μουστάκια τους όταν ακούν για την «πράσινη ανάπτυξη». Όταν υπάρχουν δύσπιστοι στο κόμμα σας, πως θα πείσετε τους πολίτες;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι αλήθεια πως όταν ξεκινήσαμε το εγχείρημα υπήρξε μεγάλη δυσπιστία και επιφύλαξη. Έτσι όμως συμβαίνει με κάθε τι καινούργιο και ριζοσπαστικό. Αυτό είναι μερικές φορές και το μέτρο του πραγματικά καινούργιου.

Σήμερα πια όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κανείς δε μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη να βάλουμε το περιβάλλον ψηλά στην πολιτική ατζέντα, και σχεδόν όλοι καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα, αν δε χρησιμοποιήσει τα πραγματικά της πλεονεκτήματα, θα βουλιάξει. Το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να μεταμορφώσει την πολιτική ζωή της χώρας και να διαμορφώσει νέες υγιείς συνειδήσεις με εργαλείο το όραμα για ένα καινούργιο ξεκίνημα, ένα καλύτερο αύριο. Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν σε κάτι απλό: να δημιουργήσουμε μια νέα παραγωγική σχέση με το περιβάλλον, μια δημοκρατική σχέση τεχνολογίας και πολιτών, μια δημιουργική σχέση με την παράδοση και την ιστορία μας, το ανθρώπινο μέτρο στις υλικές υποδομές και την κατανάλωση. Η εφαρμογή των αρχών της πράσινης ανάπτυξης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και μεταφορά των αναγκαίων πόρων αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα. Το πραγματικό στοίχημα πια δεν είναι να πείσουμε γι αυτή την πρόταση, η πραγματικότητα την επιβάλλει. Το στοίχημα είναι να κινητοποιήσουμε το πολιτικό δυναμικό, σε κάθε επίπεδο, και μαζί τους πολίτες που αποτελούν τη βάση όλων, να ξεφεύγουν από τις παθογένειες του παρελθόντος, και το συνολικό συμφέρον να επικρατήσει του προσωπικού. Οι ρήξεις που χρειάζονται είναι πολλές, αλλά έχει μεγάλη σημασία να αποτελέσουν κοινωνική απαίτηση και εντολή προς την επόμενη κυβέρνηση.


Read more...

Οι πολίτες απαιτούν τομές και μέρισμα στην ανάπτυξη


Δήλωση, La Rochelle, 29/08/2009

Αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε κατεστημένο που αντιδρά στις αλλαγές προς όφελος του πολίτη
Read more...

ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ...


Πιο χλιαρή στην κριτική της σε σχέση με το Πρώτο Θέμα η Real News (μην ξεχνάμε πως η πλειοψηφία των αναγνωστών της κινείται στον λεγόμενο κεντρώο ή κεντροδεξιό χώρο). Ενδιαφέρον το βασικό ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής. Αποκαλύπτει μάλιστα τους διαλόγους που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης με τον με τον στρατηγό Στεφανίδη που είναι υπαρχηγός της Πυροσβεστικής. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί τις πολιτικές ευθύνες που έχει..
/fimotro.


Read more...

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...


Πολύ επιθετικό, σκληρό και καταγγελτικό (έτσι πρέπει) το Πρώτο Θέμα, δημοσιεύει πανελλαδική δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 6%. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Καραμανλή "εγκληματία εξ' αδρανείας (και λίγα του γράφει), ενώ στο γκάλοπ της Alco, για πρώτη φορά προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

fimotro

Read more...

Ο Κουβέλης και οι ΆλλοιΓράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το πολιτικό σύστημα, αλλά και οι πολιτικοί μας, έχουν πλέον ξεπεραστεί από την εποχή μας και από τις απαιτήσεις της ίδιας της πολιτικής.
Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της συνειδητοποίησης είναι το κοινό αίτημα για ανανέωση. Ανανέωση ιδεών, προσώπων, στρατηγικών και τακτικών. Το ζητάμε όλοι, αλλά μοιάζουμε σαν να βγάζουμε μία γενικευμένη και νεφελώδη κραυγή αγωνίας. Η ανανέωση δεν μπορεί να είναι ένα γενικευμένο πρόταγμα, ούτε ένα αδειανό πουκάμισο. Εφόσον έχουμε την κεντρική ιδέα, τι μένει; Να δημιουργήσουμε τον σκελετό με τα χαρακτηριστικά. Το σκίτσο να αρχίζει να παίρνει μορφή, να δείχνει ποια είναι η ανανέωση που θέλουμε, να την προσωποποιήσουμε και φυσικά να την επικροτήσουμε στα πρόσωπα εκείνα που τη βλέπουμε.
Αν μας ζητούσαν να γράψουμε για τον πολιτικό του αύριο θα απαντούσαμε πάνω- κάτω ως εξής: να προέρχεται από την κοινωνία, να έχει γνώσεις και συγκεκριμένο αντικείμενο, πολιτικό αισθητήριο, να είναι απλός, ηθικός, με στοχευμένο, μεστό και κατανοητό λόγο, με ανοιχτούς ορίζοντες, να ασχολείται με την πολιτική και όχι με την μικροπολιτική, να έχει αντίληψη της παγκόσμιας κοινωνίας , να έχει μία ευγενή κουλτούρα για την πολιτική, να την αντιλαμβάνεται ως λειτούργημα και πάνω από όλα να είναι άνθρωπος και να έχει όραμα.
Υπάρχει μία λεπτή κόκκινη γραμμή που κάνει το διαφορετικό να ξεχωρίζει. Αυτή η λεπτή κόκκινη γραμμή είναι η ..........
στάση που κρατά ένα πολιτικό πρόσωπο απέναντι στη δύσκολή στιγμή, στη στιγμή που το αγαπημένο μας σπορ, το πολιτικό σκύλεμα, δεν ενδείκνυται.
Αυτή η στιγμή ήταν οι πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές. Ένας διαφορετικός πολιτικός ξεχώρισε μέσα στον ορυμαγδό των αντιπαραθέσεων, των πεύκων και των δηλώσεων. Ο Σπύρος Κουβέλης.
Ουσιαστικός, μεθοδικός, στοχευμένος, σχετικός με το ζήτημα του περιβάλλοντος, δείχνει ότι πράγματι καταλαβαίνει την έννοια της αειφορίας από τον τρόπο που προσεγγίζει το ζήτημα, από τις επιπτώσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Κουβέλης, όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι ο μόνος που βλέπει πραγματικά την έννοια της οικολογικής καταστροφής, είναι ο πολιτικός εκείνος που πραγματικά σκέφτεται και προβληματίζεται για το πώς θα αποφύγουμε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, αλλά και πως θα μπορέσουμε να αναπλάσουμε και σε ποιο βαθμό το οικοσύστημα της Αττικής.
Άμεσος, σύγχρονος, απλός, ήπιος, με δομημένο και τεχνοκρατικό λόγο, με όραμα για τον πλανήτη, την κοινωνία μας και την Ελλάδα, με λύσεις και όχι με στείρα κριτική, με προτάσεις που τεκμηριώνει, με το βλέμμα και το αυτί στην κοινωνία, από την οποία προέρχεται, με τις νέες τεχνολογίες σύμμαχο του, ο Σπύρος Κουβέλης δίνει ονοματεπώνυμο στην αλλαγή, στο αίτημα της κοινωνίας για διαφορετικούς και σύγχρονους πολιτικούς.
Είναι ένας καθημερινός άνθρωπος με ευαισθησίες και οικολογική συνείδηση. Αλήθεια χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο; Οι πολιτικοί του αύριο πρέπει να ξέρουν να δίνουν λύσεις και όχι να κρύβονται πίσω από αυστηρές πανοπλίες σοβαροφάνειας.
Αυτό που μου αρέσει στο Σπύρο Κουβέλη είναι ότι ξέρει ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας, ο περιορισμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ίσως, είναι ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που έχει τη σκέψη του στο Δεκέμβριο και στην Κοπεγχάγη, στη νέα πράσινη Συμφωνία που θα αντικαταστήσει το καθεστώς του Kyoto.
Ο πράσινος κοσμοπολιτισμός του Κουβέλη δείχνει ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να είναι σύμμαχος μας και όχι εχθρός μας. Όταν κάνεις πράξη τη λογική της περιβαλλοντικής πολιτικής «think globally act locally», δεν μπορεί να μην ξεχωρίσεις, και δεν ξεχωρίζεις κομματικά αλλά πολιτικά.Read more...

"'Ερχεται κόλαση"Δημοσίευμα στην εφημερίδα "η ΝΙΚΗ"

Read more...

Κοροΐδεψαν τους κτηνοτρόφους...


Από το Iraklio web radio
http://irakliowebradio2.blogspot.com
.
Αποφασίζουν κατάληψη των εφοριών αυτή την στιγμή στο Ηράκλειο! Στα άκρα η κόντρα των κτηνοτρόφων με το υπουργείο
Θεωρούν ότι δεν πήραν τίποτα από τις αποζημιώσεις που έδωσε ο Χατζηγάκης. Το κλείσιμο των οικονομικών υπηρεσιών του νομού αναμένεται να αποφασίσουν οι κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου που πραγματοποιείταιτο απο το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της ΕΑΣΗ. Στη συνέλευση θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το «πακέτο Χατζηγάκη», από το οποίο δεν επωφελήθηκε ο κλάδος.
Read more...

Νέο σκάνδαλο στα ΕΛΠΕ!...


Δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αργόμισθους δημοσιογράφους για να ... αποχωρήσουν με εθελουσία!!! Μέχρι και 300.000 ευρώ καθαρά θα πάρουν ορισμένοι. Τις ξέρουν αυτές τις λαμογιές Λάτσης και Χατζηδάκης; Και τι λένε;
.
Από τον Πέτρο Μυλωνά
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

.
Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου έθεσαν πριν από λίγο καιρό σε εφαρμογή, όπως είναι γνωστό, τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) με επιπλέον κίνητρα για τους εργαζόμενους που θα εντάσσονταν σε αυτό.
Το ...άγνωστο είναι ότι μεταξύ εκείνων που αποχωρούν, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, συμπεριλαμβάνονται -σύμφωνα με καθ' όλα ακριβείς πληροφορίες- και ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.
Ορισμένοι μάλιστα εξ' αυτών θα εισπράξουν με την αποχώρησή τους έως και ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ (300.000) ευρώ στο χέρι. Καθαρά!!!
Ορισμένοι επίσης από τους "τυχερούς" αυτούς, είναι ζήτημα αν γνωρίζουν και κατά πού ...πέφτουν τα ΕΛΠΕ (σιγά μην πήγαιναν στον ...Ασπρόπυργο!) αφού μόνο την αργομισθία τους εισέπρατταν -επί χρόνια- και τίποτε άλλο!
Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα μικρό (ή και μεγάλο, ενδεχομένως) σκάνδαλο. Και μάλιστα με...

πολλές πτυχές...
-Η εθελουσία έγινε για να θησαυρίσουν και διάφοροι τεμπέληδες και αργόμισθοι;
-Αν φεύγουν με εθελουσία ΔΕΚΑ δημοσιογράφοι, πόσους άλλους δημοσιογράφους έχουν στο μισθολόγιό τους τα ΕΛΠΕ; Σε ποιες θέσεις, με ποιες αρμοδιότητες και με ποιους μισθούς;
-Ποιές ήταν οι αποδοχές των συγκεκριμένων δημοσιογράφων που αποχωρούν και θα πάρουν τώρα, ορισμένοι, έως και 300.000 ευρώ στο χέρι; Προφανώς καθόλου ευκαταφρόνητες...
Όλα αυτά τα "κόλπα" τα γνωρίζει όχι τόσο ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τίμος Χριστοδούλου, όσο ο κύριος μέτοχος που είναι το δημόσιο, δια του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη που πλάσσάρεται ως ...νέας αντίληψης πολιτικός, αλλά και ο Σπύρος Λάτσης; Κι αν τα ξέρουν, συμφωνούν με τέτοιες "λαμογιές";
Για τον υπέργηρο κ. Χριστοδούλου δεν μας κάνει τίποτε εντύπωση διότι η περί αυτόν διοίκηση φρόντισε να τα βρει μια χαρά με τους "πράσινους" μόλις ανέλαβε τα ηνία των ΕΛΠΕ από το 2004. Διατήρησε τα προνόμια και τις αργομισθίες που είχαν από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και τώρα τους ...αποζημιώνει κι από πάνω με "τρελό χρήμα"!
Εν κατακλείδι, είπαμε σεμνότητα και ταπεινότητα από την κυβέρνησή σας, κ. Καραμανλή. Αλλά όχι τόσο πολύ...
Read more...

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα περιβάλλοντος, Σπύρος Κουβέλης

Συνέντευξη Σπ. Κουβέλη στην εφημερίδα Αξία και στον δημοσιογράφο Σ. Πίκουλα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΞΙΑ

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΩΤΗΡΗ ΠΙΚΟΥΛΑRead more...

Σπ. Κουβέλης: «Οι ρήξεις που χρειάζονται είναι πολλές, αλλά έχει μεγάλη σημασία να αποτελέσουν κοινωνική απαίτηση και εντολή προς την επόμενη κυβέ


Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

* «Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτεί ουσιαστικές τομές, ενίσχυση των πολιτικών προστασίας του δάσους και ουσιαστική στροφή στο ζήτημα των χρήσεων γης με κύριο μέτρο την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και τη στροφή σε οργανωμένους οικισμούς, κινητοποιώντας και εφαρμόζοντας κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο, όπως κατάργηση παρεκκλίσεων, μείωση συντελεστών δόμησης κλπ».«Η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης όχι μόνο δεν συνδέεται με την επιβολή νέων φόρων, αλλά αντίθετα εξοικονομεί τεράστια ποσά που σήμερα σπαταλούνται, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό» επισημαίνει στην «Ημερησία του Σαββάτου» ο πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Σπ. Κουβέλης. «Εφαρμόζοντας τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης» προσθέτει «δημιουργούνται θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας»…

Στο ΠΑΣΟΚ πολλά στελέχη εξακολουθούν να γελούν κάτω από τα μουστάκια τους όταν ακούν για την «πράσινη ανάπτυξη». Όταν υπάρχουν δύσπιστοι στο κόμμα σας, πως θα πείσετε τους πολίτες;

Είναι αλήθεια πως όταν ξεκινήσαμε το εγχείρημα υπήρξε μεγάλη δυσπιστία και επιφύλαξη. Έτσι όμως συμβαίνει με κάθε τι καινούργιο και ριζοσπαστικό. Αυτό είναι μερικές φορές και το μέτρο του πραγματικά καινούργιου. Σήμερα πια όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κανείς δε μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη να βάλουμε το περιβάλλον ψηλά στην πολιτική ατζέντα, και σχεδόν όλοι καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα, αν δε χρησιμοποιήσει τα πραγματικά της πλεονεκτήματα, θα βουλιάξει. Το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να μεταμορφώσει την πολιτική ζωή της χώρας και να διαμορφώσει νέες υγιείς συνειδήσεις με εργαλείο το όραμα για ένα καινούργιο ξεκίνημα, ένα καλύτερο αύριο. Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν σε κάτι απλό: να δημιουργήσουμε μια νέα παραγωγική σχέση με το περιβάλλον, μια δημοκρατική σχέση τεχνολογίας και πολιτών, μια δημιουργική σχέση με την παράδοση και την ιστορία μας, το ανθρώπινο μέτρο στις υλικές υποδομές και την κατανάλωση. Η εφαρμογή των αρχών της πράσινης ανάπτυξης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και μεταφορά των αναγκαίων πόρων αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα. Το πραγματικό στοίχημα πια δεν είναι να πείσουμε γι αυτή την πρόταση, η πραγματικότητα την επιβάλλει. Το στοίχημα είναι να κινητοποιήσουμε το πολιτικό δυναμικό, σε κάθε επίπεδο, και μαζί τους πολίτες που αποτελούν τη βάση όλων, να ξεφεύγουν από τις παθογένειες του παρελθόντος, και το συνολικό συμφέρον να επικρατήσει του προσωπικού. Οι ρήξεις που χρειάζονται είναι πολλές, αλλά έχει μεγάλη σημασία να αποτελέσουν κοινωνική απαίτηση και εντολή προς την επόμενη κυβέρνηση.

Γύρω από τις λεγόμενες πράσινες τεχνολογίες έχει στηθεί και ένα πολύ επικερδές παιχνίδι. Είχαμε κάποτε την άμυνα, τώρα θα έχουμε το περιβάλλον;

Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Η εφαρμογή των τεχνολογιών περιβάλλοντας πρέπει να παράγουν όφελος πρώτα για τους πολίτες, τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα, και όχι για τις επιχειρήσεις που τις αξιοποιούν. Οι επιχειρήσεις πρέπει σε ένα υγιές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον να λειτουργούν αποδοτικά, αλλά όχι σε βάρος του κοινού συμφέροντος. Εδώ η ευθύνη είναι στο κράτος: αν ο σχεδιασμός, η νομοθεσία και οι διαδικασίες γίνουν με γνώμονα το συνολικό όφελος, αν στο σχεδιασμό ενταχθούν οι τοπικές κοινωνίες και η κοινωνία των πολιτών στην υλοποίηση των εφαρμογών, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν. Αν όμως – όπως έχουμε δει να γίνεται για παράδειγμα στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – δεν αποτελέσουν πόλο τοπικής ανάπτυξης, οι ίδιες οι κοινωνίες θα αντιδράσουν και δεν θα προχωρήσει τίποτε.

Με αφορμή την πρόσφατη οικολογική καταστροφή στην βορειοανατολική Αττική θα ήθελα να γίνουμε συγκεκριμένοι: τι λέει το ΠΑΣΟΚ για την εκτός σχεδίου δόμηση και τα υφιστάμενα αυθαίρετα;

Η χωροταξική οργάνωση και ο πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές έχει καθυστερήσει, μαζί με την έλλειψη κτηματολογίου και δασικών χαρτών. Η διόγκωση των συμφερόντων που δημιουργεί αυτή η κατάσταση είναι ο κύριος μοχλός που οδηγεί σε καταπατήσεις και αυθαίρετη δόμηση σε δασικές περιοχές. Επισφράγιση όλων αυτών το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ με την ουσιαστική ενθάρρυνση της δόμησης στις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος των στρατηγικών και αναπτυξιακών αξόνων, με τη δημιουργία μιας διάχυτης πόλης σε όλη την Αττική που σύμφωνα με αυτό το σχέδιο θα φτάσει τα 8 εκατομμύρια κατοίκους. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτεί ουσιαστικές τομές, ενίσχυση των πολιτικών προστασίας του δάσους και ουσιαστική στροφή στο ζήτημα των χρήσεων γης με κύριο μέτρο την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και τη στροφή σε οργανωμένους οικισμούς, κινητοποιώντας και εφαρμόζοντας κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο, όπως κατάργηση παρεκκλίσεων, μείωση συντελεστών δόμησης κλπ.

Δεν είναι αλαζονεία να θέλει κάποιος να έχει βίλα μέσα στο δάσος; Μήπως αντί για δασοφύλακες και πυροσβέστες θα έπρεπε να στείλετε τις μπουλντόζες;

Σε ένα καλά οργανωμένο κράτος με σεβασμό στην εφαρμογή της πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας και ουσιαστική παρακολούθηση, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, μπορούν να προληφθούν καταστάσεις και να μην χρειάζεται να προσφύγει κανείς σε τέτοιου είδους δυσάρεστα για όλους μέτρα.

Πρακτικά, τι σημαίνει το δόγμα της μηδενικής ανοχής που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου;

Πρακτικά σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο και αποφασισμένο να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες, οργανωτικά και νομικά, αλλά και να κάνει τις ρήξεις που χρειάζεται, ώστε η Ελλάδα και η Αττική να γυρίσουν σελίδα. Να περάσουν σε ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο όπου η προστασία του περιβάλλοντος και των κοινών αγαθών βρίσκεται πάνω από συγκεκριμένα συμφέροντα.

Σε ότι αφορά στο αστικό περιβάλλον, θα συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε τα αυτοκίνητα ως φορολογικό λουκούμι με το άλλοθι του περιβάλλοντος;

Έχω ήδη καταγγείλει ως επικοινωνιακή και αναποτελεσματική την νέα επιχείρηση της κυβέρνησης με την νέα απόσυρση και τον πράσινο δακτύλιο, που τελικά επιβαρύνει τους πλέον αδύνατους πολίτες με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η δική μας προσέγγιση είναι μακριά από τέτοιες αποσπασματικές κινήσεις, και έχει κεντρικό στόχο την υποκατάσταση του ΙΧ από μέσα μαζικής μεταφοράς. Το αυτοκίνητο πρέπει να πάψει να αποτελεί τη μόνη δυνατότητα του Έλληνα πολίτη να μετακινηθεί γρήγορα και με ασφάλεια, και να υποκατασταθεί από φιλικά στο περιβάλλον μέσα, σε πόλεις που δεν θα είναι πνιγμένες σε νέφος και παρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού.

Θα επιβάλετε πράσινους φόρους στις επιχειρήσεις; Αντέχει η οικονομία νέους φόρους;

Η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης όχι μόνο δεν συνδέεται με την επιβολή νέων φόρων, αλλά αντίθετα εξοικονομεί τεράστια ποσά που σήμερα σπαταλούνται, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Εφαρμόζοντας τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης δημιουργούνται θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας. Εκτός από αυτό όμως, έχει σα βασική αρχή την δίκαιη κατανομή του αποτελέσματος στην κοινωνία. Έτσι, όχι μόνο δεν δημιουργεί πρόσθετα βάρη στους εργαζόμενους και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Με την εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό της σπατάλης δημιουργούνται νέες δυνατότητες για διανομή σε κοινωνικές πολιτικές, όπως η παιδεία και η υγεία. Με την δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών αυξάνεται το εθνικό προϊόν. Καθώς μεγαλώνει η «πίτα», οι δυνατότητες του κράτους για πιο δίκαιη φορολογική πολιτική που δεν φορτώνει τα βάρη σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους γίνονται όλο και πιο μεγάλες. Η υποχρέωση αποκατάστασης των ζημιών από εκείνους που ρυπαίνουν το περιβάλλον απαλλάσσει το κράτος και την κοινωνία από ένα κόστος που σήμερα καλείται να πληρώσει.

Με ποιους τρόπους το περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας;

Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι η μόνη ρεαλιστική αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη χώρα, καθώς με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την ανάδειξη της ποιότητας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, επιχειρηματικότητα και εξαγωγές, να τροφοδοτήσει την έξοδο από την οικονομική κρίση και να αντιμετωπίσει παράλληλα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Για παράδειγμα, η επένδυση από ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια στις ΑΠΕ θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.Read more...

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ!...


Του : Στέφανου Τζανάκη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ολη η Ελλάδα αναρωτιέται- και δικαίως- αν θα μας πάνε σε εκλογές. Λογικό- ο Πρωθυπουργός έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και όπως έχει δείξει η ζωή, ο κάθε πρωθυπουργός κανονίζει τις εκλογές με βάση το συμφέρον του κόμματός του και του εαυτού του. Μόνον που στην παρούσα συγκυρία το θέμα έχει ξεφύγει κατά πολύ από τις- όποιες- διαθέσεις του... Πρωθυπουργού. Το ερώτημα δεν είναι αν θα έχουμε κάλπες, αλλά αν θα έχουμε προϋπολογισμό. Βεβαίως και η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να κατασκευάσει για το 2010 έναν «προϋπολογισμό», όπως έκανε με εκείνον του 2009. Έναν προϋπολογισμό- παραμύθι, όπου τα έξοδα εξαφανίζονται και τα έσοδα πολλαπλασιάζονται. Δυστυχώς, για να υλοποιηθούν τέτοιοι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι υπουργός Οικονομίας ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ- είναι ο τελευταίος που πολλαπλασίασε τα ψωμιά και κατάφερε να κεράσει τους πάντες κρασί από το τίποτα... Αλλά το χειρότερο δεν είναι οι δημοσιονομικές κατασκευές. Το χειρότερο είναι αυτό που συμβαίνει με την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Είδαν και απόειδαν οι άνθρωποι με τα απίθανα που τους σερβίριζε η κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια και πλέον δεν πιστεύουν τίποτα. Η κυβέρνηση των θαυμάτων ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι για το δικό μας το καλό πρέπει από το φθινόπωρο να εμφανιστεί στις Βρυξέλλες κάποιος υπουργός Οικονομίας από την Ελλάδα, τον οποίον μπορούν να πιστέψουν. Ή, τέλος πάντων, να μπορούν να συζητήσουν μαζί του. Να μπορούν να διαπραγματευτούν με κάποιους στοιχειώδεις όρους σοβαρότητας. Μπορεί αυτός ο κάποιος να ανήκει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Εντάξει, τίποτε δεν αποκλείεται σε αυτή τη ζωή- μπορεί ο κ. Κ. Καραμανλής να έχει στο κόμμα του τον Ιησού και να τον κρύβει. Αλλά είμαστε στην Ελλάδα και τα θαύματα κρατούν τρεις ημέρες. Η ουσία είναι ότι ακόμα κι αν απαγορευόταν να γίνουν εκλογές, έπρεπε να βρούμε τρόπο να τις κάνουμε. Όχι απλώς για να αλλάξουμε κυβέρνηση. Αλλά κυρίως για να αλλάξουμε διάθεση!

fimotro

Read more...

ΣΤΑ ΔΥΟ ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ...


Ρεπορτάζ : Έλλη Tριανταφύλλου - Γιώργος Π. Τερζής

Διχάζει την κυβερνητική παράταξη το σενάριο της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο, το οποίο επιμόνως εισηγούνται ορισμένοι υπουργοί και συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή. Σημαντική μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και ομάδα «νέων υπουργών», αντιτίθενται στις εκλογικές εισηγήσεις, που φέρεται να εξετάζει ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «οικειοθελή παράδοση της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ». Πάντως, ο ίδιος ο... κ. Καραμανλής παρέμεινε σιωπηλός, όταν κατά πληροφορίες στη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ τάχθηκαν εναντίον των εκλογών και επιχείρησαν να εκμαιεύσουν μία απάντηση από αυτόν. Αντιθέτως, όταν τον ρώτησαν αν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, τους απάντησε «ε, αφήστε κι εμένα να κάνω κάτι», φράση η οποία από ορισμένους ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία κινήσεων.
Το γεγονός ότι ουδείς έχει ασφαλή εικόνα για τις τελικές προθέσεις του πρωθυπουργού -όπως παραδέχονται ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί- έχει προκαλέσει έναν απίστευτο εκνευρισμό στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τα οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα βλέπουν να αναζωπυρώνεται επικίνδυνα το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι στο ενδοκυβερνητικό και ενδοκομματικό παρασκήνιο καταγράφονται ήδη συγκρούσεις με τέτοια ένταση, που για πολλούς παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές για τη Ν.Δ., όταν οι μάχες δίνονταν για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας, με υπουργούς όπως οι κ. Σπηλιωτόπουλος και Μαρκόπουλος να βάλουν ευθέως κατά της εισήγησης των κ. Γ. Σουφλιά και Γ. Λούλη για κάλπες τον Οκτώβριο.
Δημοσίως, τον τόνο έδωσε χθες ο πρώην υπουργός Σαβ. Τσιτουρίδης, ο οποίος με δήλωσή του συνέδεσε ευθέως την εισήγηση περί άμεσων εκλογών με την επόμενη ημέρα στο κόμμα. «Αν υπάρχουν κάποιοι που εισηγούνται εκλογές, θέλουν να τελειώσουν τη Ν.Δ. και τον Καραμανλή», σχολίασε καυστικά ο κ. Σαβ. Τσιτουρίδης, ενώ πληροφορίες φέρουν και τον πρώην υπουργό Μιχ. Λιάπη να χαρακτηρίζει, σε σημερινή του συνέντευξη σε εβδομαδιαία εφημερίδα, ως «ευθανασία για τη Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό» έναν τέτοιο χειρισμό.
Η συντριπτική πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρεί καταστροφική την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα, υπό το κλίμα των ημερών, γαλάζιοι βουλευτές προβαίνουν σε «διαβήματα» προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα και τον γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου κ. Αργ. Καρρά, αντιλαμβανόμενοι ότι σε περίπτωση εκλογικής ήττας κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και σε αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία σε κάθε περίπτωση θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνο το κλίμα που δημιουργείται και τάσσονται υπέρ της άμεσης αποσαφήνισης των πρωθυπουργικών προθέσεων, ενώ κατά των εκλογών φέρεται και ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας.
Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με βουλευτές, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να αντιτίθεται στο σενάριο των εκλογών τον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί πιθανή εκδοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ευ. Μεϊμαράκης, που επισημαίνει την ανάγκη να αποσαφηνίσει άμεσα η Ν.Δ. την ημερομηνία των εκλογών. Εξάντληση του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης επιθυμούν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης και Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος. Εναντίον της πρόωρης προσφυγής τάσσεται και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κ. Μαρκόπουλος.
Στην αντίπερα όχθη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Λούλης και άλλοι συνεργάτες τού κ. Καραμανλή θεωρούν ότι η παράταση του κυβερνητικού βίου μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου δεν θα βελτιώσει τα πολιτικά δεδομένα για τη Ν.Δ., δεδομένων των δύσκολων οικονομικών προβλημάτων, αλλά και της εξαιρετικά ισχνής κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας.
«Σφιχτή» η οικονομική πολιτική
Αποφασισμένος να εμμείνει στη γραμμή της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής ως απάντηση στη διεθνή κρίση και τις εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τις χθεσινές του συναντήσεις με τις οργανώσεις εμπόρων (ΕΣΕΕ) και μικρομεσαίων (ΓΣΕΒΕΕ), ενόψει ΔΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τη φράση «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» στην «πρόκληση» του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Ασημακόπουλου πως «οι μικρομεσαίοι δεν περιμένουν ενίσχυση».
Αντιθέτως, εμφανίστηκε θετικός σε σειρά θεσμικών προτάσεων, όπως επί παραδείγματι η πρόταση για μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε τράπεζα ειδικού σκοπού, ενώ συνάρτησε με τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες την ικανοποίηση του αιτήματος του εμπορικού κόσμου για αλλαγή προς το καλύτερο του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης από διαδοχική ασφάλιση. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα με τον πρωθυπουργό να επιφυλάσσεται να απαντήσει συνολικά, την επόμενη εβδομάδα από τη ΔΕΘ.
fimotro


Read more...

Ο Ιερώνυμος στις φυλακές Διαβατών


Το πρωί ύστερα από την επίσκεψη στα Τσιγγανόπουλα του Δενδροποτάμου , ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επισκέφθηκε του κρατούμενους των φυλακών Διαβατών, συνομίλησε μαζί τους , τους χάρισε δώρα ενώ δέχτηκε με χαρά και τις χειροποίητες δημιουργίες των κρατουμένων. Το Salonica Press ήταν παρών στην επίσκεψη, παρόλο που ο, πάνω από όλα σεμνός και αρκετά χαμηλών τόνων, κ. Ιερώνυμος αποφεύγει την υπερβολική έκθεση στα ΜΜΕ και δεν θέλει οι επισκέψεις του να συνοδεύονται από κουστωδία δημοσιογράφων που σε μερικές περιπτώσεις αλλοιώνουν και την ουσία των επισκέψεών του...
Η συνέχεια στο "salonica-press"Read more...

Πριν τη ΔΕΘ οι αποφάσεις Καραμανλή, σύμφωνα με δημοσιεύματα

Αρχές εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει τις προθέσεις του αν θα πάει σε πρόωρες ή σε άμεσο ανασχηματισμό, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Με την πρώτη κίνηση που θα κάνει το πρωί της Δευτέρας ο Κ. Καραμανλής θα καταστήσει σαφές προς όλους εάν η πρόθεσή του είναι οι πρόωρες εκλογές -μέχρι τις 4 Οκτωβρίου- ή ο σαρωτικός ανασχηματισμός μέχρι την Τετάρτη, δηλαδή δυο μέρες πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη», σύμφωνα με τα Νέα του Σαββατοκύριακου, που επικαλούνται δήλωση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού. Οπως επισημαίνει στην εφημερίδα, αυτήν την ώρα η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ των εκλογών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Καραμανλής παραλαμβάνει μία λεπτομερή δημοσκόπηση σε μεγάλο δείγμα.

Το Βήμα γράφει ότι ο πρωθυπουργός μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη για να ανακοινώσει στα μέλη της κυβέρνησης τις αποφάσεις του.

Οι ημερομηνίες που κυκλοφορούν και αποτυπώνονται στα δημοσιεύματα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι στις 4 και 11 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, ενόψει της ΔΕΘ. Τη Δευτέρα θα συναντηθεί στις 13.00 με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, στις 18.00 με την ΠΑΣΕΓΕΣ και στις 19.30 με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Τα σενάρια για εκλογές, που με ένταση έχουν έρθει στην επικαιρότητα τα τελευταία 24ωρα, μετά και τη μεγάλη πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, διχάζουν τη ΝΔ.

Οσοι εισηγούνται πρόωρες εκλογές, προτείνουν ευθανασία για τη ΝΔ, δηλώνει ο Μιχάλης Λιάπης στον Κόσμο του Επενδυτή, καλώντας τον κ. Καραμανλή να κλείσει τα αυτιά του στις εισηγήσεις κορυφαίων υπουργών που προτείνουν κάλπες. Παράλληλα, ζητεί αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές έως τη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στον Τύπο, υπέρ των πρόωρων, έχουν ταχθεί οι Γ. Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη, Ευ. Μεϊμαράκης, Γ. Παπαθανασίου, Κ. Χατζηγάκης.

«Οσοι εισηγούνται πρόωρες εκλογές στον πρωθυπουργό θέλουν να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα τον ίδιο και την παράταξη», δήλωσε στον Flash 96 ο Σάββας Τσιτουρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Τσιτουρίδη αλλά και τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

«Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βουλιάζει, που έχουμε τις τραγικές πυρκαγιές που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες, που τα προβλήματα του πολίτη πολλαπλασιάζονται, φαίνεται ότι το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι το περίφημο δίλημμα ανασχηματισμός ή εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. «Το δίλημμα του πολίτη είναι αν θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ή αν θα αλλάξουμε κατεύθυνση», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ως «όνειρα θερινής νυκτός» τα περί κυβέρνησης συνεργασίας, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει καθαρή εντολή από τους πολίτες.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει», υπογραμμίζει μέσω της Ημερησίας του Σαββάτου ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει πείσει τους πολίτες πως έχει σχέδιο, τα στελέχη και τη βούληση να κάνει πράξη τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

«Ο πρωθυπουργός θέλει να αποδράσει - να λυτρωθεί», σχολίασε στον Flash 96 ο Κώστας Σκανδαλίδης.
nooz.gr

Read more...

ΝΕΑ ΔΙΕΤΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΡΕΚΟΡ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Δύο χρόνια παράτασης και όχι μόνο ένα, όπως αρχικώς σχεδίαζε, προσανατολίζεται να ζητήσει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτύχει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ. Η υποβολή του... αιτήματος προοιωνίζεται πρόσθετα σκληρά μέτρα, αφού οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από την Ελλάδα νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, στην κατεύθυνση της περισσότερης ευελιξίας. Μάλιστα τα δεδομένα αυτά δεν θα μεταβληθούν ακόμη κι αν γίνουν εκλογές και αλλάξει η κυβέρνηση, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι θα διαπραγματευτεί μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής. Κανονικά, σύμφωνα με τις συστάσεις που δέχθηκε τον περασμένο Μάρτιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη διαπίστωση του υπερβολικού της ελλείμματος και την υπαγωγή της σε καθεστώς επιτήρησης, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από 3% ώς το τέλος του 2010. Ωστόσο, εδώ και λίγο καιρό ήταν κοινό μυστικό ότι η υποχρέωση αυτή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και η κυβέρνηση επρόκειτο να ζητήσει παράταση για έναν χρόνο ώς το τέλος του 2011. Μετά όμως και τη γνωστοποίηση των τελευταίων στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, του επταμήνου Ιανουαρίου- Ιουλίου, έγινε σαφές ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς το έλλειμμα τείνει να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 7% του ΑΕΠ- διπλάσιο επίπεδο από το 3,7% του ΑΕΠ που προέβλεπε η κυβέρνηση. Η απόκλιση είναι τεράστια για να μπορέσει να καλυφθεί σε ένα ή ακόμη και δύο χρόνια. Έτσι, ο επόμενος στόχος είναι το 2012. Πού ποντάρει η κυβέρνηση Η κυβέρνηση ποντάρει στο γεγονός ότι πολλές άλλες χώρες έχουν ανάλογο πρόβλημα (υπερβολικά ελλείμματα) και επομένως μπορεί να υπάρξει μια γενική ρύθμιση επιείκειας, η οποία να καλύπτει και την Ελλάδα. Αυτό δεν θα φανεί πριν από τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, όταν τεθούν προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας οι σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολλά θα παίξουν ρόλο μέχρι τότε και κυρίως η πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ήθελε να καταδικάσει τις χώρες σε πολιτικές λιτότητας σε περίπτωση που οι οικονομίες τους συνεχίζουν να βυθίζονται στην ύφεση. Δεκαετία υπερβολικών ελλειμμάτων Όμως, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, όπως ομολογούν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπάρχει το επιβαρυντικό στοιχείο ότι έπειτα από μια δεκαετία μεγάλης ανάπτυξης δεν κατάφερε να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από 3%. Πράγματι, τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας είναι κόλαφος για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού αποδεικνύεται ότι μετά τη δημοσιονομική απογραφή που έκανε και ανέβασε τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών για να δυσφημήσει το ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε η ίδια να τα μειώσει καθόλου. Από 3,7% που ήταν το έλλειμμα του 2000 διαμορφώθηκε στο 5% το 2008 και τώρα προχωρά προς το 7%. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η απόφαση για το αν θα δοθεί ή όχι παράταση, και μάλιστα διετής, είναι πολιτική και προκειμένου να είναι θετική η Ελλάδα πρέπει να πείσει ως προς τα εξής δύο στοιχεία: ● Πρώτον, ότι έχει κάνει επαρκή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις συστάσεις της Κομισιόν της περασμένης άνοιξης. ● Δεύτερον, ότι η κατάσταση της οικονομίας σε σχέση με τότε επιδεινώθηκε και άρα δικαιολογείται η παράταση. Αρνητική ανάπτυξη Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας, η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να επικαλεστεί τη μείωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναγνωρίζει πλέον ότι ο ρυθμός θα είναι αρνητικός και κατά μέσο όρο το 2009, κάτι που σημαίνει ότι τα επόμενα δύο τρίμηνα η οικονομική δραστηριότητα θα βυθιστεί σημαντικά. Αυτό που είναι τραγικό για την οικονομία, αποτελεί πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Εκεί που θα δυσκολευτεί όμως η κυβέρνηση, θα είναι να αποδείξει ότι έκανε επαρκή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις συστάσεις της Κομισιόν. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει είναι μεν ένα δείγμα προσπάθειας, αλλά είναι αμφίβολο αν θα θεωρηθεί επαρκές, ιδίως καθώς έχουν προσωρινό χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό, όπως π.χ. η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.
fimotro


Read more...

20.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΡΑΣΙΝΟ...


Ρεπορτάζ : Μάνος Χαραλαμπάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Πιο αναγκαίες από ποτέ είναι οι δεντροφυτεύσεις στα μητροπολιτικά πάρκα- που έχουν μείνει στα χαρτιά- και στους ελεύθερους χώρους της Αττικής μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκανε στάχτη 213.000 στρέμματα δάσους. «Περιθώρια δεν υπάρχουν. Η απώλεια είναι μεγάλη και για το περιβάλλον και για το κλίμα ολόκληρου... του Νομού Αττικής. Άλλωστε η έκταση που κάηκε είναι τετραπλάσια της Πάρνηθας του 2007», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννης Πολύζος. «Πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ένα πακέτο 3 μέτρων. Οριοθέτηση, κτηματογράφηση των περιαστικών δασών και ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού τους. Να φυτευτούν και να αξιοποιηθούν όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι, μικροί ελεύθεροι χώροι. Όλα αυτά θα είναι κέρδος για το περιβάλλον. Επίσης, θα πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες οι ακτές». Η Αθήνα βρίσκεται πλέον σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης πρασίνου», σχολιάζει από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ηλίας Γιαννίρης. «Ήδη από την πυρκαγιά της Πάρνηθας έπρεπε να είχαμε αλλάξει πορεία». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνθος Σανταμούρης λέει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση- και όχι μόνο για τις εκτάσεις που κάηκαν. «Για παράδειγμα, θα πρέπει να δεσμευτούν όλα τα κόμματα ότι δεν θα οικοδομήσουν τους ελεύθερους χώρους». Γουδή, Ελληνικό, Ελαιώνας, παραλιακό μέτωπο. Είναι τέσσερις από τους μεγαλύτερους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της Αθήνας και η έκτασή τους φτάνει συνολικά τα 20.000 στρέμματα. Οι επιστήμονες όμως λένε ότι μπορούν έστω και τώρα να αποτελέσουν την πράσινη απάντηση στην πρόσφατη καταστροφή. Ελληνικό: «Όχι στο χτίσιμο». «Με καμένα τα περιαστικά δάση είναι ηλίου φαεινότερον ότι πρέπει ολόκληρο να γίνει πράσινο και μάλιστα υψηλό», λέει ο κ. Γιαννίρης. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει 300 στρέμματα να δομηθούν για εμπορικές και τουριστικές χρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία του πάρκου. Σενάριο που βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους τους δημάρχους της περιοχής, περιβαλλοντικούς συλλόγους αλλά και επιστήμονες οι οποίοι ζητούν αποκλειστικά πράσινο. Μάλιστα, μελέτη του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ομάδα ατμοσφαιρικών μοντέλων και πρόβλεψης καιρού και ομάδα μελετών κτιριακού περιβάλλοντος, επικεφαλής ήταν οι καθηγητές Μ. Σανταμούρης και Γ. Καλός) έχει δείξει ότι εάν ακολουθηθεί το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ που προβλέπει και δόμηση, η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη κατά 2 βαθμούς Κελσίου τόσο το μεσημέρι όσο και τη νύχτα σε σύγκριση με το σενάριο της ενιαίας βλάστησης του πάρκου. Ελαιώνας: Θα έδινε δροσιά. Η ανάπλαση του Ελαιώνα, που σήμερα αποτελεί μία από τις... πίσω αυλές της Αθήνας με σκουπίδια και λύματα, θα επέτρεπε την καλύτερη κυκλοφορία των βοριάδων και της θαλασσινής αύρας. Γουδή: Πολλά οφέλη αν... Από το 1999 είναι μητροπολιτικό πάρκο αλλά μόνο στα... χαρτιά η έκταση 4.500 στρεμμάτων στου Γουδή. Κι όμως η μελέτη του καθηγητή κ. Ι. Πολύζου έδειχνε ότι εάν είχαν γίνει οι εκατοντάδες φυτεύσεις που είχαν σχεδιαστεί, εάν απομακρύνονταν τα κτίρια, τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά για το περιβάλλον και τους κατοίκους της Αθήνας και των όμορων δήμων. «Από φυτεύσεις δεν έχει γίνει τίποτα. Καθημερινά το πάρκο κατακερματίζεται. Χωροθετούνται νέα γραφεία. Οι υπηρεσίες του Στρατού που έπρεπε να φύγουν, επιστρέφουν», αναφέρει απογοητευμένος ο κ. Πολύζος. Παραλιακό μέτωπο. Καμία εργασία ανάπλασης δεν έχει ξεκινήσει 5 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο παραλιακό μέτωπο από από το ΣΕΦ έως το beach volley. Έχει προβλεφθεί η δημιουργία οικολογικού πάρκου. Η μελέτη όμως ολοκληρώθηκε μόλις πριν από δύο μήνες και εστάλη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"

fimotroRead more...

"ΠΡΟΕΔΡΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ"...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Λ. Πολίτης

Κορόνα γράμματα παίζει ο Πρωθυπουργός αυτό το Σαββατοκύριακο το πολιτικό του μέλλον αλλά και την πορεία της παράταξής του τα προσεχή χρόνια. «Με την πρώτη κίνηση που θα κάνει το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κ. Καραμανλής θα καταστήσει σαφές προς όλους εάν η πρόθεσή του είναι οι πρόωρες εκλογές- μέχρι τις 4 Οκτωβρίου- ή ο σαρωτικός ανασχηματισμός μέχρι την... Τετάρτη, δηλαδή δυο μέρες πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη». Αυτό δηλώνει στα «ΝΕΑ» στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και σπεύδει να εκτιμήσει ότι αυτήν την ώρα η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ των εκλογών. Αύριο το βράδυ ο κ. Καραμανλής παραλαμβάνει ένα τεράστιο πακέτο με λεπτομερή δημοσκόπηση σε μεγάλο δείγμα η οποία ολοκληρώνεται το πρωί του Σαββάτου και έχει όλα τα στοιχεία (ποσοτικά και ποιοτικά) που χρειάζεται αυτήν την ώρα ο επικεφαλής της κυβέρνησης προκειμένου να λάβει την πιο κρίσιμη απόφαση στη μέχρι σήμερα πολιτική του σταδιοδρομία. Αυτή η μεγάλη δημοσκόπηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου αναλύοντας λεπτομερώς το πρώτο κύμα της μέτρησης αλλά και τα στοιχεία δύο άλλων δημοσκοπήσεωνπου θα δουν σε κυριακάτικες εφημερίδες το φως της δημοσιότητας- δείχνουν το άνοιγμα της ψαλίδας ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. σε σχέση με τις ευρωεκλογές και κάνουν σαφές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει οριστικά το παιχνίδι. Το μόνο θετικό- λένε συνεργάτες του κ. Καραμανλή- είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ακόμη την αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ- εξηγεί- δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη καθώς ο Συνασπισμός και οι Οικολόγοι συνεχίζουν να είναι πάνω από το όριο του 3% και να μπαίνουν στη Βουλή. «Αυτή όμως είναι μια παράμετρος που δύναται να ανατραπεί καθώς σε μια σκληρή προεκλογική περίοδο ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει να πάρει μέρος των ψηφοφόρων αυτών των δυο μικρών κομμάτων και να τα σταματήσει στο κατώφλι της εισόδου στο Κοινοβούλιο», λέει το ίδιο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Πάντως μ΄ αυτά τα ευρήματα που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις ακόμη και εάν δεν πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ με τον νόμο Σκανδαλίδη, θα την πετύχει εκτός δραματικού απροόπτου με τον νόμο Παυλόπουλου με τον οποίο θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές». Με τις τρεις δημοσκοπήσεις λοιπόν στα χέρια του, θα αποφασίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός είτε την ηρωική έξοδο με κάλπες στις 27 Σεπτεμβρίου ή στις 4 Οκτωβρίου είτε θα προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό με την προσδοκία ότι μέχρι τον Μάρτιο ίσως βελτιωθεί κάπως το κλίμα για την κυβέρνησή του. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη Θεσσαλονίκη κάτι θα συμβεί, λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να ανέβει στη Διεθνή Έκθεση όπως συνέβη πέρυσι με τα χέρια σταυρωμένα και θα έχει απέναντί του το σύνολο των ψηφοφόρων που τον καλούν να πάρει μια γενναία απόφαση για να βγει από το τέλμα». Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν χθες ότι τα τελευταία 24ωρα έχει κερδίσει πολύ έδαφος η εισήγηση του Γιώργου Σουφλιά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος από τις αρχές του καλοκαιριού συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό να τολμήσει να στήσει κάλπες για να βγει από τον φαύλο κύκλο των ισορροπιών με τους βαρόνους όπως και των πιέσεων και των εκβιασμών από τούς δυσαρεστημένους βουλευτές. Η άποψη αυτή- την οποία συμμερίζονται πλέον οι περισσότεροι στην κυβέρνηση- λέει ότι «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα για την Ν.Δ.». Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με όσους θέλουν εκλογές τώρα, η Ν.Δ. μπορεί να εμποδίσει την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ενώ τον Μάρτιο με όλα όσα θα έχουν μεσολαβήσει το κλίμα θα είναι πολύ χειρότερο. «Κάθε μέρα που περνά πάμε και πιο κάτω. Επομένως τώρα είναι η ευκαιρία να δυσκολέψουμε το ΠΑΣΟΚ στην αυτοδυναμία», λέει κορυφαίος υπουργός που ζητά επίμονα εκλογές. Πάντως, υπουργοί και υφυπουργοί κλείνουν πυρετωδώς τις εκκρεμότητές τους, δημοσιοποιούν όλες τις ρυθμίσεις που είχαν έτοιμες στα συρτάρια τους (νομοσχέδιο για απόσυρση Ι.Χ., νέο χωροταξικό, πρόγραμμα ενίσχυσης ελεύθερων επαγγελματιών) και ετοιμάζονται να εξορμήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες τη Δευτέρα εάν ο κ. Καραμανλής δώσει το πράσινο φως για την κρίσιμη τελική μάχη με το ΠΑΣΟΚ.
fimotro


Read more...

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Την οριστική του απόφαση για το εάν θα πάει «κόντρα» στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και στη βούληση των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ποντάροντας ξανά στη λογική της διαχειρίσιμης ήττας, ή θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που ο κ. Γ. Παπανδρέου τού έχει θέσει και θα φτάσει -με όποιο κόστος- στον Μάρτιο, αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα πλέον ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής κάθε άλλο παρά έχει... αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θεωρώντας πιθανώς ότι τον προσεχή Μάρτιο θα είναι ακόμη πιο άσχημη η κατάσταση τόσο για τον ίδιο όσο και για την εικόνα της κυβέρνησης συνολικά.

Με πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη έγινε η συνάντηση με τον Δ. Σιούφα χθες το μεσημέρι
Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιον, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ότι τις τελικές του αποφάσεις θα τις ανακοινώσει πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, καθώς γνωρίζει ότι δεν θα αντέξει ένα ακόμη «Βατερλό» στη ΔΕΘ, στο οποίο μοιραία θα οδηγηθεί εάν εξακολουθήσει η πολιτική της πλήρους αδράνειας...
Η εικόνα

Ο πρωθυπουργός έχει πλέον όλα τα δεδομένα στα χέρια του: Εχει ακούσει τις απόψεις όλων των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησής του, γνωρίζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και μπορεί με σχετική ασφάλεια να προβλέψει τις δυσκολίες που θα έχει ο επερχόμενος χειμώνας και τέλος έχει εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα και τη βάση του κόμματός του.
Από χθες, δε, ενημερώνεται και για τις τελευταίες μετρήσεις που ο ίδιος παρήγγειλε, προκειμένου να καταγραφούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης αλλά και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πυρκαγιάς.
ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Ραντεβού Ντόρας με Δ. Σιούφα
Οσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης των αποφάσεων του πρωθυπουργού τόσο εντείνονται οι παρασκηνιακές συζητήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι, η υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ντ. Μπακογιάννη, συναντήθηκε με δική της πρωτοβουλία με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημ. Σιούφα, με τον οποίο και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και -κυρίως- την προοπτική πρόωρων εκλογών.
Είναι γνωστό ότι η υπουργός Εξωτερικών έχει ταχθεί υπέρ της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στο φθινόπωρο, ενώ ο κ. Δημ. Σιούφας διατηρεί ακόμη ορισμένες επιφυλάξεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και τα δύο στελέχη φέρονται να εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τον γρίφο περί ανασχηματισμού ή εκλογών ο πρωθυπουργός πρέπει να τον λύσει το ταχύτερο, καθώς η διατήρηση του «θολού» τοπίου πλήττει μόνο την κυβέρνηση.
ΤΑ 3 ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
ΓΚΑΛΟΠ

Ανοίγει η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ
Οι αρνητικές δημοσκοπήσεις. Οι μετρήσεις που έχει ήδη στα χέρια του από χθες, αλλά και όσες θα δημοσιοποιηθούν αύριο, δείχνουν «καθαρά» τη διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να παγιώνεται στα επίπεδα του 5%. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταδεικνύουν τον χαμηλό βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ, η οποία δεν ξεπερνά το 65%. Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτη η άνοδος του ΛΑΟΣ, ο οποίος έχει αυξημένες εισροές ψηφοφόρων κυρίως από τη ΝΔ. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι μετρήσεις που μελετά ο πρωθυπουργός δεν δείχνουν δημιουργία ρεύματος υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εικόνα του κ. Γ. Παπανδρέου ενισχύεται έναντι εκείνης του πρωθυπουργού, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η οικονομική κρίση θα γίνει εντονότερη στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Η ανάλυση που έχει στα χέρια του αφορά και τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεργατών του, τα πρόσφατα γεγονότα στη βορειοανατολική Αττική, προκαλούν πράγματι οργή στην κοινή γνώμη, αλλά θεωρούν ότι το κλίμα αυτό (σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές και την αδυναμία του κράτους να αντιδράσει) θα είναι παροδικό. Το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι η οικονομία και εκεί πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις, συμπληρώνουν τα ίδια πρόσωπα.
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αγωνία για την επανεκλογή τους
Η έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ. Η πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ λέει «όχι» στις πρόωρες εκλογές και ζητά από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό.
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η παρέμβαση που έκανε χθες ο πρώην υπουργός κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Εάν υπάρχουν κάποιοι που προτείνουν στον πρωθυπουργό εκλογές, τότε θέλουν να τον τελειώσουν και να τελειώσουν και την παράταξη».
Το γεγονός, πάντως, ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν θέλουν εκλογές είναι απολύτως λογικό, καθώς -πέρα από τα έξοδα της προεκλογικής καμπάνιας- γνωρίζουν ότι εάν το κόμμα τους είναι δεύτερο τότε τουλάχιστον το ένα τρίτο εξ αυτών δεν θα επανεκλεγεί. Σε συνδυασμό, δε, με την ανανέωση των προσώπων που σε κάθε αναμέτρηση συμβαίνει, τότε ίσως εκείνοι που θα χάσουν την έδρα τους να είναι πολλοί περισσότεροι.
Το κλίμα δυσφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του χθες και ο κ. Ι. Τραγάκης, ο οποίος διευκρίνισε (ρ/ς 9,84) ότι οι εκλογές πάντοτε αποτελούν πρόβλημα για τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Ωστόσο, δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο. «Εάν γίνει ανασχηματισμός» -σημείωσε- «αυτός θα πρέπει να αφορά και τους διοικητές των ΔΕΚΟ», συμπλήρωσε.
ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα
Η διχογνωμία στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου. Παρά το γεγονός ότι οι υπέρμαχοι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες γίνονται μέρα με την ημέρα περισσότεροι, εν τούτοις υπάρχουν και κορυφαίοι υπουργοί που εισηγούνται στον κ. Καραμανλή να προχωρήσει τώρα σε ανασχηματισμό και να «κινηθεί» με ορίζοντα τον Μάρτιο.
Υπέρ των εκλογών έχουν ταχθεί , οι κ. Σουφλιάς, Μπακογιάννη, Μεϊμαράκης και Αβραμόπουλος, ενώ εναντίον αυτού του ενδεχόμενου είναι οι κ. Παυλόπουλος, Σπηλιωτόπουλος και Σαμαράς. Στο εσωτερικό, δε, της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχει η εκτίμηση ότι -με ελάχιστες εξαιρέσεις- οι υπουργοί κάνουν εισηγήσεις στον κ. Καραμανλή ανάλογα και με τη δική τους προσωπική στρατηγική που αφορά εν πολλοίς την επόμενη μέρα στη ΝΔ.
fimotro


Read more...

54 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ


Ρεπορτάζ : Άρης Χατζηγεωργίου

«Τη δεκαετία του '60, ο οικοδομικός συνεταιρισμός Νέα Αιολίδα κατάφερε με δικαστικούς αγώνες να πάρει το τμήμα της γης που είναι σήμερα ο Διόνυσος και να το εντάξει στο σχέδιο πόλης»... (Από την ιστορική αναδρομή στον επίσημο ψηφιακό κόμβο του Δήμου Διονύσου)
Την εποχή που...
ψήφιζαν και τα δέντρα ξεκίνησε η μετατροπή ενός δάσους σε δομημένη περιοχή. Μέχρι το σήμερα που επικεφαλής του κράτους είναι πάλι όπως τότε ένας Κ. Καραμανλής, το μόνο που δεν σταμάτησε ήταν οι οικοδομικές εργασίες ακόμη και σε δάση που πρόσφατα είχαν καεί. Κατά τα άλλα, υπηρεσίες και φορείς που θα έπρεπε να ασκήσουν έλεγχο σε διάφορες φάσεις ξεχάστηκαν, δήλωσαν αδυναμία, έβγαλαν αποφάσεις που στη συνέχεια ανακάλεσαν.
Ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Νέα Αιολίς» (Οικ. Συνεταιρισμός Δικαιούχων Αστέγων Παλαιών Προσφύγων, όπως τον συναντούμε σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του 2002) ήταν ουσιαστικά ο πρώτος που πέτυχε τόσο μεγάλη ρυμοτόμηση δασικής έκτασης. Το αν οι αρχικοί δικαιούχοι ήταν όντως «άστεγοι παλαιοί πρόσφυγες» δεν προκύπτει από κάπου, όμως σήμερα στην περιοχή κατοικούν άνθρωποι με ισχύ και προσβάσεις, καθώς η αντικειμενική αξία ενός στρέμματος γης είναι 2 εκ. ευρώ ή και παραπάνω. Στην πράξη, θεωρείται δεδομένο ότι εξαρχής εκείνοι που ηγήθηκαν τέτοιων φορέων είχαν οπωσδήποτε «τις κατάλληλες γνωριμίες» διότι αποκτούσαν ρυμοτομημένη γη με χαμηλό κόστος. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου συνεταιρισμού μάλιστα, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο ευνοϊκά. Ας δούμε πώς τα περιγράφει το πόρισμα του ΣΕΔΔ:
1 Τον Νοέμβριο του 1955 (σ.σ. ένα μήνα μετά την ανάληψη για πρώτη φορά της πρωθυπουργίας από τον Κ. Καραμανλή), υπογράφεται το συμβόλαιο για αγορά 2.988,697 στρεμμάτων ιδιωτικού δάσους από τον συνεταιρισμό. Στο τοπογραφικό διάγραμμα περιγράφεται έκταση 2.713 στρεμμάτων από 5 τμήματα δάσους. Προηγουμένως έχουν διαδοχικά χορηγηθεί από τον υπουργό Γεωργίας άδειες πώλησης και κατάτμησης δάσους εκτάσεων άλλοτε 2.500 και άλλοτε 3.150 στρεμμάτων.
2 Οταν το ΣΕΔΔ θέλει να διαπιστώσει την ακριβή έκταση, καθώς διενεργεί έλεγχο στο Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου, του λένε ότι δεν υπάρχουν τοπογραφικά διαγράμματα. Ο συνεταιρισμός έχει υποσχεθεί από το 1995 να στείλει αντίγραφα στο δασαρχείο χωρίς να το κάνει επτά χρόνια αργότερα. Επίσης, ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης από το 1982 αλλά συνεχίζει να κάνει αγοραπωλησίες οικοπέδων αν και υποτίθεται ότι η γη που είχε να διαθέσει κληρώθηκε το 1958. Αν και το πρακτικό της κληρώσεως δεν βρέθηκε κατατεθειμένο...
3 Μέχρι το 1962 όμως, οι δικαιούχοι έχουν απλώς τίτλους χωρίς να μπορούν να χτίσουν. Το 1962 εγκρίνεται Ρυμοτομικό Σχέδιο από τον υπουργό Δημοσίων Εργων και μπαίνουν οι όροι δόμησης. Στο δάσος... Τα χρόνια εκείνα βεβαίως, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες ήταν λέξη άγνωστη, το Σύνταγμα δεν προστάτευε το δάσος όσο εκείνο του 1975 και ο μόνος που μπορεί να είχε κάποια ευαισθησία ήταν το υπουργείο Γεωργίας. Ισως γι' αυτό, το Ρυμοτομικό Σχέδιο ουδέποτε προσυπεγράφη από τον τότε υπουργό Γεωργίας.
4 Γιατί δεν το υπέγραψε όμως; Ισως διότι στην αρχική απόφαση του 1955 έμπαινε όρος ελάχιστου εμβαδού οικοπέδου 3.000 τ.μ. και ελάχιστο ποσοστό κοινοχρήστων χώρων 25%, κάτι που θα εμπόδιζε την εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων. Μεταξύ των οποίων δικαστικοί, συμβολαιογράφοι, ανώτατα στελέχη του Δημοσίου, υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Πολεοδομίας και τα νεότερα χρόνια, υπεράκτιες εταιρείες.
5Αν όμως τα πρώτα χρόνια «της αθωότητας» το υπουργείο Γεωργίας απλώς αγνοήθηκε, η κατάσταση πέρασε σε βαρύτερα αμαρτήματα στις δεκαετίες που ακολούθησαν και ειδικά από τη στιγμή που μπήκαν στη μέση οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες, νομαρχίες και πολεοδομικά γραφεία, επεκτείνοντας αυτοβούλως το σχέδιο πόλης μέσα στο δάσος γύρω από την αρχική έκταση. «Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι το σχέδιο περπατάει σε βάρος αναδασωτέων και προστατευτέων κατά το Σύνταγμα εκτάσεων δάσους», γράφει χαρακτηριστικά σε έγγραφη καταγγελία της 13/12/1996 ο τότε υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, λέγοντας ότι «μετά το 1979» και λίγο πριν εκδοθεί ο νόμος περί προστασίας των δασών (998/79) «έγινε τροποποίηση του σχεδίου, έγινε και επέκτασή του σε βάρος συνεχόμενων δασικών εκτάσεων χωρίς να αιτιολογηθεί ότι και αυτές οι εκτάσεις συμπεριλαμβάνονται στην ιδιοκτησία του συνεταιρισμού».
Το κόλπο
Η μεθόδευση έτσι όπως περιγράφεται σε σειρά εγγράφων (μεταξύ των οποίων και του Συνηγόρου του Πολίτη το 1999) ήταν σατανική. Ο συνεταιρισμός είχε την αρχική νομιμοποίηση να λέει πώς ό,τι ανήκει στην ιδιοκτησία του μπορεί να οικοδομηθεί σαν να μην είναι δάσος. Με το δεδομένο ότι δεν υπήρχε σαφής περιγραφή των εκτάσεων, βρήκε τρόπους να μεγαλώνει συνεχώς την ιδιοκτησία του και να τη μεταπωλεί για να επωφελούνται περισσότεροι από τις ευνοϊκές διατάξεις. Σε αναφορά του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 6/3/1998 ο τότε διευθυντής Προστασίας Δασών του υπ. Γεωργίας, Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, διαπιστώνει «σημαντικές διαφορές εμφανείς διά γυμνού οφθαλμού» ανάμεσα στα τοπογραφικά διαγράμματα της έκτασης το 1961 και το 1964. Επισημαίνει ακόμη την αγορά με προσύμφωνο πρόσθετης έκτασης εμβαδού 400 στρεμμάτων το 1976 για την οποία όμως «ουδέποτε εξασφαλίσθηκε άδεια κατάτμησης ούτε και ο υπουργός Γεωργίας προσυπέγραψε επέκταση του ήδη εγκεκριμένου (από το υπ. Δημοσίων Εργων) σχεδίου του έτους 1962 σε βάρος παρακείμενων δασών».
Αλωση εκ των έσω
«Παρά ταύτα, συνεχίζει ο κ. Φραγκιουδάκης, επιστρατεύθηκαν διάφορες δυνάμεις της διοίκησης προκειμένου να οικοπεδοποιούνται και να αλλάζουν χρήση δάση. Αυτό συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και δίδεται έντονα η εντύπωση ότι η διοίκηση έχει αλωθεί εκ των έσω, από παράγοντές της που την εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος». Διαπιστώνει δηλαδή ότι εκτάσεις που δεν είχαν ρυμοτομηθεί για να κτιστούν το 1962 αλλά και τα 400 στρέμματα που συμβολαιοποιήθηκαν το 1976 έγιναν οικόπεδα. «Ενώ ο συνεταιρισμός από το 1972 ισχυριζόταν ότι έχει προβεί στη νόμιμη μεταβίβαση απάντων των οικοπέδων της ρυμοτομηθείσης περιοχής προς τους δικαιούχους συνεταίρους, συνεχίζει και έκτοτε κατά χρονικά διαστήματα να μεταβιβάζει τεμάχια γης ως οικόπεδα που αντιστοιχούν σε καμένα ή μη και εκτός σχεδίου πόλεως τεμάχια δάσους χαλεπίου πεύκης».
Πόλης ανάβασις...
Ηταν αρκετή μια απόφαση της αναπληρώτριας νομάρχη Αττικής το 1979 για να ξεκινήσει μια πολύχρονη περιπέτεια για το δάσος που βρισκόταν πέραν των αρχικών ορίων του 1962 (όσο σαφή ήταν αυτά). Με πρόσχημα την τροποποίηση του σχεδίου πόλης, κοινόχρηστοι χώροι μετατρέπονται σε οικοδομήσιμους, ενώ επιβάλλονται οικοδομικές γραμμές μέσα στο δάσος. Πρόκειται για τη διαβόητη μέθοδο των «ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων» (ΑΟΤ), χάρη στην οποία η ρυμοτομία αποκτά μια αέναη επεκτατική τάση.
Εκεί δηλαδή που τελειώνει το σχέδιο πόλης και κανονικά υπάρχει ένας δρόμος και σπίτια μόνον από τη μια πλευρά, χορηγείται η ευχέρεια να κτιστούν και τα απέναντι οικόπεδα ακόμη και αν δεν εντάσσονται σε «κλειστά» οικοδομικά τετράγωνα (αφού πιο πίσω δεν υπάρχει σχέδιο πόλης).
Γαϊτανάκι στο δάσος
Οπως διαβάζουμε σε έγγραφο (21/4/2000) του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλία Κολιούση, το θέμα των ΑΟΤ επιχειρεί να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά το 1982 ο τότε υφυπουργός Γεωργίας Μ. Γικόνογλου, που ζητά να μην εκδίδονται άδειες οικοδομής εάν δεν δώσει προηγουμένως έγκριση το Δασαρχείο. Τον Απρίλιο του 1986, ο τότε νομάρχης Ανατολικής Αττικής Ηρακλής Παπαδόπουλος λέει όμως ότι δεν χρειάζεται βεβαίωση Δασαρχείου και εκδίδονται οι πρώτες οικοδομικές άδειες. Με έγγραφό του το 1995 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης λέει ότι χρειάζεται έγκριση Δασαρχείου αλλά το 1996 κάνει δεκτή ομόφωνη εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΟΠ), που αποφαίνεται ότι «χαρακτηρίζονται ως εντός σχεδίου τα οικόπεδα που εμπίπτουν σε ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα στην ιδιοκτησία του οικοδομικού συνεταιρισμού Ν. Αιολίς» εφόσον διανεμήθηκαν πριν από το 1985. Η διεύθυνση ΔΟΚΚ του ΥΠΕΧΩΔΕ δίνει σχετική εντολή στην Πολεοδομία Καπανδριτίου αλλά η απόφαση «παγώνει» από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ το 1997 χωρίς όμως να ακυρωθεί το 1998, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι «ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απλώς εξέφρασε απόψεις που δεν δεσμεύουν την πολεοδομική αρχή». Η οποία πολεοδομική αρχή έχει στο μεταξύ χορηγήσει πλήθος αδειών για τα πιο κοντινά (και ακριβά) στο δάσος οικόπεδα.
Ανατσιμέντωση
Για να διευκολυνθεί η διαδικασία, μεσολαβεί τον Ιούνιο του 1990 μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή. Παραδόξως, στην απόφασή του για αναδάσωση τον Σεπτέμβριο του 1992 (δύο χρόνια μετά!) ο νομάρχης εξαιρεί έκταση 225 στρεμμάτων από πράξη αναδάσωσης του 1982 με το σκεπτικό ότι ήταν τμήμα του υφιστάμενου σχεδίου της Αιολίδας. Μέσα σε ένα αλαλούμ, ακολουθεί άλλη πράξη αναδάσωσης τον Οκτώβριο του 1992 που «αφήνει ζώνη καμένου δάσους πλάτους 50-140 μέτρων εκτός αναδάσωσης», «μέσα στην οποία ανεγείρονται πολυτελείς κατοικίες όπως διαπιστώθηκε μετά από αυτοψία». Ο εισαγγελέας Κολιούσης στη φάση της προανάκρισης του 2000 επιρρίπτει μάλιστα ευθύνες για το γεγονός στον τότε δασάρχη Πεντέλης. Μέχρι το 1997 είχαν εκδοθεί 31 άδειες οικοδομής σε οικόπεδα που επωλούντο έναντι 50 εκ. δραχμών...
Επτά χρόνια μετά το 1992, ο τότε περιφερειάρχης κηρύττει και πάλι τις εκτάσεις στη... διακεκαυμένη ζώνη αναδασωτέες. Δεκάδες πρόσωπα που είχαν αποκτήσει εκεί οικόπεδα, μεταξύ των οποίων πάλι δικαστικοί και ισχυρά ονόματα, προσφεύγουν κατά της απόφασης. Ερώτημα επίσης προκύπτει για το τι θα γίνει με τις άδειες οικοδομής που είχαν ήδη εκδοθεί από την Πολεοδομία Καπανδριτίου.
Νομική ζαλάδα
Με τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 2000, επιχειρείται ρύθμιση του θέματος των ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων που παίρνουν συντελεστή δόμησης από... απέναντι. Το δάσος όμως πού βρίσκεται; «Παραπέρα», λένε το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά αρχικά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που το 2001 λέει ότι για να εκδοθεί οικοδομική άδεια δεν χρειάζεται έγκριση Δασαρχείου. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου δέχεται τη γνωμοδότηση, εκδίδει απόφαση, αλλά το 2003 την ανακαλεί γιατί το ΝΣΚ έβγαλε αντίθετη άποψη στην Ολομέλεια. Τη λύση ήρθε να δώσει το 2005 με... σαρακατσάνικο τρόπο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, προκαλώντας νέα και αντίθετη της αντίθετης γνωμοδότηση του τμήματος Α του ΝΣΚ. Αρα το δασαρχείο δεν έχει λόγο και τα δάση μπορούν να καίγονται με την ησυχία τους. Τι απέγιναν τα πορίσματα, οι έλεγχοι και οι εισαγγελικές έρευνες; Διακοσμούν αρχεία που αποτελούνται από ράφια και χαρτιά για τα οποία κόβονται επίσης δέντρα...
fimotro


Read more...

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης

Μια σειρά ενδείξεων και ένας συνδυασμός κινήσεων του Πρωθυπουργού δείχνουν πλέον καθαρά ότι έχει αποφασίσει να καταφύγει σε εκλογές τον Οκτώβριο και είναι πολύ πιθανό να μην αργήσει να τις προκηρύξει και επισήμως. Ο κ. Κ. Καραμανλής αφήνει πλέον σαφώς να εννοηθεί στους συνομιλητές του ότι προετοιμάζει μια θεαματική πολιτική πρωτοβουλία εντός της προσεχούς εβδομάδος για να... προετοιμάσει το πολιτικό έδαφος εν όψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ αλλά και γιατί δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο η έναρξη της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης. Οπως εκτιμούν οι πάντες στην κυβέρνηση, η πρωτοβουλία αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από έναν ανασχηματισμό με χαρακτηριστικά που θα εντυπωσιάσουν την κοινή γνώμη ή από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών τον Οκτώβριο. Από την άλλη πλευρά, το μπλοκ των υπουργών που επέμεναν ότι ο κ. Καραμανλής δεν πρέπει να καταφύγει στις κάλπες έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ κάποιοι από τους πολεμίους των εκλογών ομολογούν τα τελευταία 24ωρα πως δεν υπάρχει άλλη λύση. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Καραμανλής μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη για να ανακοινώσει στα μέλη της κυβέρνησης τις αποφάσεις του, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα και το πολιτικό τοπίο που επί 10 ημέρες κινείται σε περιβάλλον απόλυτης αβεβαιότητας. Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε χθες τον κύκλο των επαφών του με τους παραγωγικούς και τους συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας και επιβεβαίωσε ότι μετά τον Οκτώβριο τον περιμένει ένα τεράστιο απεργιακό κύμα, αλλά και ένα πρωτοφανές αντικυβερνητικό μέτωπο που θα συνθέσουν κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις και νεολαίοι. Παρά τα «άσχημα νέα» που άκουσε στις επαφές αυτές και την απαξιωτική στάση που αντιμετώπισε από τους φορείς, ειδικά χθες ο κ. Καραμανλής έδειχνε άνετος και χαμογελαστός, δίνοντας την εντύπωση στους συνομιλητές του ότι δεν έχει πια διλήμματα και έχει πάρει τις αποφάσεις του. Κάποια στιγμή μάλιστα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρου τον ρώτησε ευθέως αν θα έχουμε σύντομα εκλογές. «Οι εκλογές αργούν. Τώρα έχουμε άλλα να κοιτάξουμε» απάντησε ο κ. Καραμανλής, στρέφοντας το βλέμμα τους στους παριστάμενους υπουργούς, αλλά με ύφος που δεν έπεισε κανέναν και δίνοντας την εντύπωση ότι προσπαθεί να αλλάξει συζήτηση. Πάντως τουλάχιστον δύο κορυφαίοι υπουργοί που ανήκουν στον κύκλο των συνομιλητών του κ. Καραμανλή εξέφραζαν χθες την πεποίθηση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Οκτωβρίου, αν και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούσαν πως η προεκλογική περίοδος θα είναι αυτή τη φορά κάπως μεγαλύτερη και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν προς τα μέσα του μήνα. Μία ακόμη ένδειξη ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να καταφύγει στις εκλογές είναι και η σπουδή την οποία επιδεικνύουν κορυφαίοι υπουργοί να ολοκληρώσουν την ψήφιση νομοθετημάτων τους αυτή και την επόμενη εβδομάδα. Με την πεποίθηση ότι η Βουλή δεν θα παραμείνει ανοιχτή μετά τις 9 Σεπτεμβρίου που αρχίζει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής (το τμήμα στο οποίο συμμετέχουν οι κκ. Αρ. Παυλίδης , Ι. Μανώλης, Γ. Βουλγαράκης , Γ. Αλογοσκούφης, Θ. Ρουσόπουλος , Β. Πολύδωρας κ.ά.), ο κ. Πρ. Παυλόπουλος προωθεί εσπευσμένα τον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Γ. Σουφλιάς τα νέα μέτρα για την απόσυρση των ΙΧ και ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος τις νέες ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ.
fimotro


Read more...

ΤΑ 'ΚΑΨΕ ΟΛΑ!...Read more...