Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΣΤΑ ΔΥΟ ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ...


Ρεπορτάζ : Έλλη Tριανταφύλλου - Γιώργος Π. Τερζής

Διχάζει την κυβερνητική παράταξη το σενάριο της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο, το οποίο επιμόνως εισηγούνται ορισμένοι υπουργοί και συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή. Σημαντική μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και ομάδα «νέων υπουργών», αντιτίθενται στις εκλογικές εισηγήσεις, που φέρεται να εξετάζει ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «οικειοθελή παράδοση της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ». Πάντως, ο ίδιος ο... κ. Καραμανλής παρέμεινε σιωπηλός, όταν κατά πληροφορίες στη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ τάχθηκαν εναντίον των εκλογών και επιχείρησαν να εκμαιεύσουν μία απάντηση από αυτόν. Αντιθέτως, όταν τον ρώτησαν αν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, τους απάντησε «ε, αφήστε κι εμένα να κάνω κάτι», φράση η οποία από ορισμένους ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία κινήσεων.
Το γεγονός ότι ουδείς έχει ασφαλή εικόνα για τις τελικές προθέσεις του πρωθυπουργού -όπως παραδέχονται ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί- έχει προκαλέσει έναν απίστευτο εκνευρισμό στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τα οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα βλέπουν να αναζωπυρώνεται επικίνδυνα το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι στο ενδοκυβερνητικό και ενδοκομματικό παρασκήνιο καταγράφονται ήδη συγκρούσεις με τέτοια ένταση, που για πολλούς παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές για τη Ν.Δ., όταν οι μάχες δίνονταν για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας, με υπουργούς όπως οι κ. Σπηλιωτόπουλος και Μαρκόπουλος να βάλουν ευθέως κατά της εισήγησης των κ. Γ. Σουφλιά και Γ. Λούλη για κάλπες τον Οκτώβριο.
Δημοσίως, τον τόνο έδωσε χθες ο πρώην υπουργός Σαβ. Τσιτουρίδης, ο οποίος με δήλωσή του συνέδεσε ευθέως την εισήγηση περί άμεσων εκλογών με την επόμενη ημέρα στο κόμμα. «Αν υπάρχουν κάποιοι που εισηγούνται εκλογές, θέλουν να τελειώσουν τη Ν.Δ. και τον Καραμανλή», σχολίασε καυστικά ο κ. Σαβ. Τσιτουρίδης, ενώ πληροφορίες φέρουν και τον πρώην υπουργό Μιχ. Λιάπη να χαρακτηρίζει, σε σημερινή του συνέντευξη σε εβδομαδιαία εφημερίδα, ως «ευθανασία για τη Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό» έναν τέτοιο χειρισμό.
Η συντριπτική πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρεί καταστροφική την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα, υπό το κλίμα των ημερών, γαλάζιοι βουλευτές προβαίνουν σε «διαβήματα» προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα και τον γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου κ. Αργ. Καρρά, αντιλαμβανόμενοι ότι σε περίπτωση εκλογικής ήττας κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και σε αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία σε κάθε περίπτωση θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνο το κλίμα που δημιουργείται και τάσσονται υπέρ της άμεσης αποσαφήνισης των πρωθυπουργικών προθέσεων, ενώ κατά των εκλογών φέρεται και ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας.
Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με βουλευτές, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να αντιτίθεται στο σενάριο των εκλογών τον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί πιθανή εκδοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ευ. Μεϊμαράκης, που επισημαίνει την ανάγκη να αποσαφηνίσει άμεσα η Ν.Δ. την ημερομηνία των εκλογών. Εξάντληση του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης επιθυμούν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης και Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος. Εναντίον της πρόωρης προσφυγής τάσσεται και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κ. Μαρκόπουλος.
Στην αντίπερα όχθη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Λούλης και άλλοι συνεργάτες τού κ. Καραμανλή θεωρούν ότι η παράταση του κυβερνητικού βίου μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου δεν θα βελτιώσει τα πολιτικά δεδομένα για τη Ν.Δ., δεδομένων των δύσκολων οικονομικών προβλημάτων, αλλά και της εξαιρετικά ισχνής κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας.
«Σφιχτή» η οικονομική πολιτική
Αποφασισμένος να εμμείνει στη γραμμή της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής ως απάντηση στη διεθνή κρίση και τις εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τις χθεσινές του συναντήσεις με τις οργανώσεις εμπόρων (ΕΣΕΕ) και μικρομεσαίων (ΓΣΕΒΕΕ), ενόψει ΔΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τη φράση «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» στην «πρόκληση» του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Ασημακόπουλου πως «οι μικρομεσαίοι δεν περιμένουν ενίσχυση».
Αντιθέτως, εμφανίστηκε θετικός σε σειρά θεσμικών προτάσεων, όπως επί παραδείγματι η πρόταση για μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε τράπεζα ειδικού σκοπού, ενώ συνάρτησε με τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες την ικανοποίηση του αιτήματος του εμπορικού κόσμου για αλλαγή προς το καλύτερο του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης από διαδοχική ασφάλιση. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα με τον πρωθυπουργό να επιφυλάσσεται να απαντήσει συνολικά, την επόμενη εβδομάδα από τη ΔΕΘ.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: