Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Την οριστική του απόφαση για το εάν θα πάει «κόντρα» στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και στη βούληση των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ποντάροντας ξανά στη λογική της διαχειρίσιμης ήττας, ή θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που ο κ. Γ. Παπανδρέου τού έχει θέσει και θα φτάσει -με όποιο κόστος- στον Μάρτιο, αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα πλέον ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής κάθε άλλο παρά έχει... αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θεωρώντας πιθανώς ότι τον προσεχή Μάρτιο θα είναι ακόμη πιο άσχημη η κατάσταση τόσο για τον ίδιο όσο και για την εικόνα της κυβέρνησης συνολικά.

Με πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη έγινε η συνάντηση με τον Δ. Σιούφα χθες το μεσημέρι
Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιον, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ότι τις τελικές του αποφάσεις θα τις ανακοινώσει πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, καθώς γνωρίζει ότι δεν θα αντέξει ένα ακόμη «Βατερλό» στη ΔΕΘ, στο οποίο μοιραία θα οδηγηθεί εάν εξακολουθήσει η πολιτική της πλήρους αδράνειας...
Η εικόνα

Ο πρωθυπουργός έχει πλέον όλα τα δεδομένα στα χέρια του: Εχει ακούσει τις απόψεις όλων των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησής του, γνωρίζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και μπορεί με σχετική ασφάλεια να προβλέψει τις δυσκολίες που θα έχει ο επερχόμενος χειμώνας και τέλος έχει εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα και τη βάση του κόμματός του.
Από χθες, δε, ενημερώνεται και για τις τελευταίες μετρήσεις που ο ίδιος παρήγγειλε, προκειμένου να καταγραφούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης αλλά και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πυρκαγιάς.
ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Ραντεβού Ντόρας με Δ. Σιούφα
Οσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης των αποφάσεων του πρωθυπουργού τόσο εντείνονται οι παρασκηνιακές συζητήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι, η υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ντ. Μπακογιάννη, συναντήθηκε με δική της πρωτοβουλία με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημ. Σιούφα, με τον οποίο και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και -κυρίως- την προοπτική πρόωρων εκλογών.
Είναι γνωστό ότι η υπουργός Εξωτερικών έχει ταχθεί υπέρ της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στο φθινόπωρο, ενώ ο κ. Δημ. Σιούφας διατηρεί ακόμη ορισμένες επιφυλάξεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και τα δύο στελέχη φέρονται να εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τον γρίφο περί ανασχηματισμού ή εκλογών ο πρωθυπουργός πρέπει να τον λύσει το ταχύτερο, καθώς η διατήρηση του «θολού» τοπίου πλήττει μόνο την κυβέρνηση.
ΤΑ 3 ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
ΓΚΑΛΟΠ

Ανοίγει η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ
Οι αρνητικές δημοσκοπήσεις. Οι μετρήσεις που έχει ήδη στα χέρια του από χθες, αλλά και όσες θα δημοσιοποιηθούν αύριο, δείχνουν «καθαρά» τη διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να παγιώνεται στα επίπεδα του 5%. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταδεικνύουν τον χαμηλό βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ, η οποία δεν ξεπερνά το 65%. Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτη η άνοδος του ΛΑΟΣ, ο οποίος έχει αυξημένες εισροές ψηφοφόρων κυρίως από τη ΝΔ. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι μετρήσεις που μελετά ο πρωθυπουργός δεν δείχνουν δημιουργία ρεύματος υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εικόνα του κ. Γ. Παπανδρέου ενισχύεται έναντι εκείνης του πρωθυπουργού, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η οικονομική κρίση θα γίνει εντονότερη στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Η ανάλυση που έχει στα χέρια του αφορά και τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεργατών του, τα πρόσφατα γεγονότα στη βορειοανατολική Αττική, προκαλούν πράγματι οργή στην κοινή γνώμη, αλλά θεωρούν ότι το κλίμα αυτό (σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές και την αδυναμία του κράτους να αντιδράσει) θα είναι παροδικό. Το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι η οικονομία και εκεί πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις, συμπληρώνουν τα ίδια πρόσωπα.
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αγωνία για την επανεκλογή τους
Η έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ. Η πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ λέει «όχι» στις πρόωρες εκλογές και ζητά από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό.
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η παρέμβαση που έκανε χθες ο πρώην υπουργός κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Εάν υπάρχουν κάποιοι που προτείνουν στον πρωθυπουργό εκλογές, τότε θέλουν να τον τελειώσουν και να τελειώσουν και την παράταξη».
Το γεγονός, πάντως, ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν θέλουν εκλογές είναι απολύτως λογικό, καθώς -πέρα από τα έξοδα της προεκλογικής καμπάνιας- γνωρίζουν ότι εάν το κόμμα τους είναι δεύτερο τότε τουλάχιστον το ένα τρίτο εξ αυτών δεν θα επανεκλεγεί. Σε συνδυασμό, δε, με την ανανέωση των προσώπων που σε κάθε αναμέτρηση συμβαίνει, τότε ίσως εκείνοι που θα χάσουν την έδρα τους να είναι πολλοί περισσότεροι.
Το κλίμα δυσφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του χθες και ο κ. Ι. Τραγάκης, ο οποίος διευκρίνισε (ρ/ς 9,84) ότι οι εκλογές πάντοτε αποτελούν πρόβλημα για τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Ωστόσο, δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο. «Εάν γίνει ανασχηματισμός» -σημείωσε- «αυτός θα πρέπει να αφορά και τους διοικητές των ΔΕΚΟ», συμπλήρωσε.
ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα
Η διχογνωμία στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου. Παρά το γεγονός ότι οι υπέρμαχοι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες γίνονται μέρα με την ημέρα περισσότεροι, εν τούτοις υπάρχουν και κορυφαίοι υπουργοί που εισηγούνται στον κ. Καραμανλή να προχωρήσει τώρα σε ανασχηματισμό και να «κινηθεί» με ορίζοντα τον Μάρτιο.
Υπέρ των εκλογών έχουν ταχθεί , οι κ. Σουφλιάς, Μπακογιάννη, Μεϊμαράκης και Αβραμόπουλος, ενώ εναντίον αυτού του ενδεχόμενου είναι οι κ. Παυλόπουλος, Σπηλιωτόπουλος και Σαμαράς. Στο εσωτερικό, δε, της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχει η εκτίμηση ότι -με ελάχιστες εξαιρέσεις- οι υπουργοί κάνουν εισηγήσεις στον κ. Καραμανλή ανάλογα και με τη δική τους προσωπική στρατηγική που αφορά εν πολλοίς την επόμενη μέρα στη ΝΔ.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: