Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στην εφημερίδα Ημερησία και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα

[kouvelisuntitled.jpg]

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στην εφημερίδα Ημερησία και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο ΠΑΣΟΚ πολλά στελέχη εξακολουθούν να γελούν κάτω από τα μουστάκια τους όταν ακούν για την «πράσινη ανάπτυξη». Όταν υπάρχουν δύσπιστοι στο κόμμα σας, πως θα πείσετε τους πολίτες;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι αλήθεια πως όταν ξεκινήσαμε το εγχείρημα υπήρξε μεγάλη δυσπιστία και επιφύλαξη. Έτσι όμως συμβαίνει με κάθε τι καινούργιο και ριζοσπαστικό. Αυτό είναι μερικές φορές και το μέτρο του πραγματικά καινούργιου.

Σήμερα πια όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κανείς δε μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη να βάλουμε το περιβάλλον ψηλά στην πολιτική ατζέντα, και σχεδόν όλοι καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα, αν δε χρησιμοποιήσει τα πραγματικά της πλεονεκτήματα, θα βουλιάξει. Το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να μεταμορφώσει την πολιτική ζωή της χώρας και να διαμορφώσει νέες υγιείς συνειδήσεις με εργαλείο το όραμα για ένα καινούργιο ξεκίνημα, ένα καλύτερο αύριο. Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν σε κάτι απλό: να δημιουργήσουμε μια νέα παραγωγική σχέση με το περιβάλλον, μια δημοκρατική σχέση τεχνολογίας και πολιτών, μια δημιουργική σχέση με την παράδοση και την ιστορία μας, το ανθρώπινο μέτρο στις υλικές υποδομές και την κατανάλωση. Η εφαρμογή των αρχών της πράσινης ανάπτυξης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και μεταφορά των αναγκαίων πόρων αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα. Το πραγματικό στοίχημα πια δεν είναι να πείσουμε γι αυτή την πρόταση, η πραγματικότητα την επιβάλλει. Το στοίχημα είναι να κινητοποιήσουμε το πολιτικό δυναμικό, σε κάθε επίπεδο, και μαζί τους πολίτες που αποτελούν τη βάση όλων, να ξεφεύγουν από τις παθογένειες του παρελθόντος, και το συνολικό συμφέρον να επικρατήσει του προσωπικού. Οι ρήξεις που χρειάζονται είναι πολλές, αλλά έχει μεγάλη σημασία να αποτελέσουν κοινωνική απαίτηση και εντολή προς την επόμενη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: