Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Απαράδεκτο κρίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Έκτακτη γενική συνέλευση το Σάββατο


(Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Αποσπασματικό και απαράδεκτο χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών το νέο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας και καλεί το Σάββατο σε έκτακτη γενική συνέλευση τα μέλη του, προκειμένου να αποφασίσει επιπλέον τρόπους αντίδρασης, πέραν από την συμμετοχή του στην πανιατρική απεργία της 8ης και 9ης Σεπτεμβρίου.

«Ο υπουργός Υγείας συνεχίζει και εν μέσω θέρους να νομοθετεί κατά ριπάς. Με κάθε, όμως, νέο νομοθέτημά του, υποβαθμίζει όλο και περισσότερο τις παροχές υγείας, ποιοτικά και ποσοτικά, και συγχρόνως στραγγαλίζει επαγγελματικά τον ιατρικό κόσμο. Δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι περικόπτοντας συνεχώς τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, δεν καταφέρνει τίποτε άλλο από το να διογκώνει τη συμμετοχή του οικογενειακού προϋπολογισμού σε αυτές» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Επίσης, τονίζει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει εγκλωβιστεί στις υποδείξεις της τρόικας και αναγκάζει, με αυτό το νομοθέτημα, τους πολίτες να βάζουν το χέρι ακόμη πιο βαθειά στην τσέπη.

Ο ιατρικός κόσμος έχει πεισθεί, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ βλάπτει τους ασφαλισμένους και είναι απαξιωτική, υποτιμητική έως και εξευτελιστική για τους γιατρούς. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει, θα αρνηθεί να τον στελεχώσει, σύμφωνα με την απόφαση της γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να παραπλανήσει τους γιατρούς και να τους δελεάσει ότι αυτοί θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να συμμετέχουν έως μια φορά την εβδομάδα στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Αυτόν τον εμπαιγμό δεν θα τον αποδεχτούν οι γιατροί» καταλήγει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δικηγόροι αποδοκίμασαν τον Πεταλωτή στην Πάτρα

newpost.gr
Δικηγόροι αποδοκίμασαν τον Πεταλωτή στην Πάτρα
Ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Πεταλωτή και μερίδας δικηγόρων, οι οποίοι τον αποδοκίμασαν έντονα, τις διήμερες εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Οι δικηγόροι, μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης Θεσσαλονίκης επιτέθηκαν φραστικά στον κ. Πεταλωτή κατηγορώντας αυτόν και την κυβέρνηση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους και τη φορολόγηση των υπηρεσιών.

Ο κ. Πεταλωτής αντέδρασε, σηκώθηκε όρθιος, κάνοντας λόγο για προσχεδιασμένη διαμαρτυρία, υποστηρίζοντας ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει αυτό που θέλει, ζητώντας παράλληλα από τους δικηγόρους να βγουν από την αίθουσα.

Το επεισόδιο έληξε με την αποχώρησή των δικηγόρων που αποδοκίμασαν τον υφυπουργό.
Read more...

Με ομιλία του πρωθυπουργού ανοίγει το Σάββατο η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

Εν μέσω της κρίσης

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την είσοδο του στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την είσοδο του στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Χαρακτήρα βαρύνουσας πολιτικής παρέμβασης, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και του εντεινόμενου κλίματος αβεβαιότητας στην ελληνική κοινωνία, αποκτά η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο γήπεδο Τάε-Κβο-Ντο.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα ανοίξει ο πρωθυπουργός, στις 10:45 το πρωί, αφού προηγηθεί η εισήγηση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Θα ακολουθήσει η ομιλία του πρωθυπουργού . Το μεσημέρι αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των συνέδρων και οι εργασίες θα λήξουν το απόγευμα με τις δευτερολογίες.

«Στόχος της Συνδιάσκεψης, να αξιολογήσουμε και πάλι τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κρίση, να σταθμίσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματα, ώστε να προτείνουμε με ειλικρίνεια και ενάργεια το συνολικό σχέδιο μας για τη χώρα και για τα χρόνια που έρχονται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Σε ειδικά «εργαστήρια» θα γίνει επεξεργασία των θέσεων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια εξάμηνου εσωκομματικού διαλόγου, με στόχο «τη διαμόρφωση ενός προγράμματος επανεκκίνησης στην οικονομία, την κοινωνία και το κράτος».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το χαβά τους οι Φιλανδοί για τις εγγυήσεις

Δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της χώρας


http://img.protothema.gr/8398CA039C9B464C5BE2B335DB13D87C.jpg
Το χαβά τους συνεχίζουν οι Φιλανδοί αξιωματούχοι εμμένοντας στην απαίτηση τους για την εξασφάλιση εγγυήσεων, προκειμένου να συμμετάσχουν στο διεθνές δάνειο προς την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά δια στόματος της υπουργού Οικονομικών της χώρας Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία δήλωσε σήμερα ότι θα εμμείνει, κατά τις συνομιλίες που θα έχει την προσεχή εβδομάδα με τους ομολόγους της τής Γερμανίας και της Ολλανδίας, στη βούληση του Ελσίνκι να εξασφαλίσει μια εγγύηση από την Αθήνα για να μετάσχει στο διεθνές δάνειο προς την Ελλάδα.

"Η θέση μας είναι πάντα ότι η Φινλανδία θα δεχθεί να εγγυηθεί (ένα μέρος) του δανείου (στην Ελλάδα) μόνον υπό τον όρο να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα μια εγγύηση", δήλωσε η Ουρπιλάινεν έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για την φινλανδική πολιτική απέναντι στην ΕΕ.

Η Ουρπιλάινεν αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Ολλανδό Γιαν Κις ντε Γέγκερ.

Την παραμονή θα έχει συναντηθεί στο Ελσίνκι με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.


"Διαπραγματεύσεις γίνονται καθημερινά και είμαστε προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας λύσης που θα ικανοποιήσει όλες τις χώρες της ευρωζώνης", επανέλαβε επίσης σήμερα η Ουρπιλάινεν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις μορφές των ρυθμίσεων που μελετώνται.

Read more...

Προσφυγή στο ΣτΕ για νόμο-πλαίσιο αποφάσισαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδο

Ζητούν ομαλή λειτουργία σε όλα τα πανεπιστήμια

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ψήφισμα, με το οποίο καλούν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, εξέδωσαν κατά την έκτακτη σύνοδό τους οι πρυτάνεις. Παράλληλα, δεσμεύονται ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις ρυθμίσεις που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Η μαραθώνια έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και οι πρυτάνεις αναχώρησαν για την έδρα τους έχοντας στις αποσκευές τους δράσεις και προτάσεις για την επόμενη μέρα στα ΑΕΙ.

Τέσσερα είναι τα σημαντικότερα σημεία του ψηφίσματος:

  • Η Σύνοδος επιμένει στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει από την αρχή για τον Νόμο-Πλαίσιο.
  • Εκφράζει την ανησυχία της για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου.
  • Δεσμεύεται ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις ρυθμίσεις που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και
  • Καλεί τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να διασφαλίσουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και τάσσεται υπέρ του «Ανοιχτού Πανεπιστημίου».
Επιπλέον οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι «δεν είναι σωστός ο τραυματισμός του πανεπιστημίου μέσω της συκοφάντησής του», και μάλιστα, όπως λένε, «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο».

Κατά τη συζήτηση, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κ.Ρέμελης, τόνισε ότι μέσα από την εφαρμογή των διατάξεων είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθούν τα προβλήματά τους. Ειδικά, αναφέρθηκε στο θέμα του κοσμήτορα που ουσιαστικά διορίζεται, ενώ ο πρύτανης εκλέγεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ.

Για τις καταλήψεις, ο κ. Ρέμελης είπε ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι πρυτάνεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν εξέθρεψαν αυτοί τα φαινόμενα των κομματικών νεολαιών. Επισήμανε, όμως, ότι ουδείς φοιτητής εκλήθη να πει τη γνώμη του κατά την περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, χαρακτήρισε την κατάσταση στα Πανεπιστήμια «δύσκολα διαχειρίσιμη», εκτίμησε ότι «πάει να χαθεί ο έλεγχος» και πρόσθεσε: «εμείς θέλουμε την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων, η κατάσταση όμως είναι δύσκολη».

Σε ερώτηση τι απαντούν οι πρυτάνεις στην έκκληση της υπουργού Παιδείας από τη Βουλή για ανοιχτά Πανεπιστήμια ο κ. Αλμπάνης απάντησε ότι «αυτή την έκκληση την έχουμε κάνει και εμείς», θυμίζοντας και ανάλογες κινήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απειλούν να στείλουν πλοία στην Κύπρο οι Τούρκοι

Προς κρίση τύπου S-300…


http://img.protothema.gr/F7348E337C4825F3AA967C44206E49F0.jpg
Την ευθεία απειλή ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για να σταματήσει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό φυσικού αερίου εξαπέλυσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα κ. Εγκεμέν Μπαγίς.

Περίπου ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, ο κ. Μπαγίς επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ειναι παράνομο να κάνει η Κύπρος έρευνα για πετρέλαιο σε ύδατα που δήθεν δεν της ανήκουν.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν", ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι "γι' αυτό υπάρχει ο στόλος” και συμπλήρωσε ότι "στο παρελθόν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε".

Με την αναφορά αυτή, ο κ. Μπαγίς παρέπεμψε εμμέσως στην κρίση με τους ρωσικούς πυραύλους S-300. Η Τουρκία απειλούσε τότε ότι αν το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα εγκατασταθεί στην Κύπρο "θα αντιδράσει χωρίς όριο" και τελικώς είχε επιτύχει να μεταφερθούν οι S-300 στην Κρήτη.
Read more...

Όργιο ανασφάλιστης εργασίας σε εταιρεία στην Ελευσίνα


newpost.gr
Όργιο ανασφάλιστης εργασίας σε εταιρεία στην Ελευσίνα
Ανασφάλιστοι βρέθηκαν επτά από τους 16 εργαζόμενους σε εταιρεία εμπορίας δομικών υλικών στην Ελευσίνα, μετά από έλεγχο που έγινε ύστερα από καταγγελία. Ο έλεγχος έγινε από μικτό κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ.

Σε βάρος του ιδιοκτήτη της εταιρείας σχηματίσθηκε δικογραφία για απασχόληση ενός αλλοδαπού που διέμενε παράνομα στην Ελλάδα, ενώ του επιβλήθηκε επί τόπου το προβλεπόμενο πρόστιμο, ύψους 3.500 ευρώ, από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ.

Από το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης της Οικονομικής Αστυνομίας διενεργείται περαιτέρω αστυνομικός έλεγχος για τη διαπίστωση τυχόν άλλων φορολογικών παραβάσεων.

Ο αλλοδαπός που διέμενε και εργάζονταν παράνομα στην εταιρεία, υπήκοος Πακιστάν, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ στη συνέχεια θα κινηθεί η διαδικασία για την απέλαση του.

Read more...

“Εξέγερση κατά Παπανδρέου κι ο Σαμαράς μας πάει στη δραχμή”!

Σε ρόλο …καφετζούς τώρα οι Γερμανοί


http://img.protothema.gr/7F16E7049EB95C20B557E44B330B9067.jpg
Συνέχεια στα σενάρια που κάνουν λόγο για ουσιαστική διάλυση της Ευρωζώνης με αφορμή και αιτία (;) την ελληνική κρίση και την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ δίνουν οι γνωστοί κύκλοι της Γερμανίας, με «μπροστάρηδες» επιφανείς οικονομολόγους και τις μεγάλες εφημερίδες της χώρας.

Αυτή τη φορά είναι η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που φιλοξενεί «τρομολαγνικα» σενάρια στην υποθετική (;)περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ.

Στο περί ου ο λόγος δημοσίευμα της Handelsblatt, μια ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Ντιρκ Χέιλμαν περιγράφουν τις κατά την άποψη τους επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, για να καταλήξουν πως στο «χειρότερο σενάριο» θα οδηγηθούμε στη διάλυση όλης της ευρωζώνης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι Γερμανοί «σοφοί» εκτιμούν πως εάν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο αυτό θα γίνει άμεσα, έως τις αρχές του 2012, καθώς τότε «βλέπουν» την κρίση χρέους να κορυφώνεται και χαρακτηριστικά κάνουν λόγο για «εξέγερση των Ελλήνων κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου που συνεπακόλουθα θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή»!

Στο σενάριο τους αυτό οι Γερμανοί βλέπουν νικητή των εκλογών τον Αντώνη Σαμαρά, που το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ανακοινώσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επαναφορά της δραχμής.

Από κει και μετά οι «σοφοί» θεωρούν πως θα επέλθει η απόλυτη … παράνοια με την Ελλάδα να προτείνει ανταλλαγή κρατικών τίτλων στο νέο νόμισμα στο 80% της αξίας τους, τις ελληνικές τράπεζες να κλείνουν για λίγες ημέρες, τα χρηματιστήρια σε Γαλλία και Γερμανία να καταρρέουν και μαζί τους σχεδόν όλο το τραπεζικό σύστημα ...

Ο … πανικός σύντομα διαχέεται και στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρεια, οι πολίτες σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, αποσύρουν τα χρήματά τους και η τραπεζική κρίση γίνεται ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα σταδιακά να ξεσπάσει κοινωνική και πολιτική κρίση και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Γιατί όμως όλα αυτά φαντάζουν – και εν πολλοίς ερμηνεύονται – ως «έμμεση πολιτική πίεση» ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών στη Γερμανία; Η συνέχεια του … σεναρίου είναι αποκαλυπτική: οι «σοφοί» της ομάδας Χέιλμαν «βλέπουν» τον Αμερικανό (!) πρόεδρο Ομπάμα να πιέζει τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες να εκδώσουν ευρωομόλογο, κάτι που ωθεί τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία σε παραίτηση, την κυρία Μέρκελ σε αδιέξοδο και τελικώς τη χώρα σε κυβερνητικό χάος που θα λυθεί με το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας που θα προσπαθήσει – με τη βοήθεια των Γάλλων – να καθιερώσει το «ευρώ του Βορρά», στο οποίο θα μετέχουν η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Και κάπως έτσι η Γερμανία θα βρεθεί να «ηγείται» μιας αποδυναμωμένης νέας ευρωζώνης με μόλις το ένα τρίτο των σημερινών χωρών της ΕΕ!
Read more...

Η κυβέρνηση αντέδρασε σε ασφυκτικές πιέσεις, δήλωσε για την εμπλοκή με την τρόικα ο Κ.Σκανδαλίδης

«Τη χώρα δεν κυβερνά η τρόικα»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδης για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αργά το βράδυ της Πέμπτης. Στο πρώτο κυβερνητικό σχόλιο για την εμπλοκή που σημειώθηκε, ο Κ.Σκανδαλίδης απέδωσε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις μεγάλες πιέσεις και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ο κ. Σκανδαλίδης παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν «αφήσαμε να φανεί ότι η τρόικα κυβερνά, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να πατήσει πόδι». Κατέληξε, δε, σημειώνοντας ότι δεν ανησυχεί για την 6η δόση του δανείου και πως «η κυβέρνηση θα κρατήσει σταθερά το τιμόνι».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε στο Mega το πρωί της Παρασκευής ότι «ο υπουργός Οικονομικών έκανε μια τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθεί στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του Μεσοπρόθεσμου, αλλά αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν σε λίγες ημέρες».

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε: «Δικαιολογημένα η κυβέρνηση αντιδρά σε τόσο μεγάλες πιέσεις. Έλεος πια». Πρόσθεσε, δε, ότι το τοπίο αλλάζει από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε πως «τη χώρα δεν κυβερνά η τρόικα». Παραδέχθηκε πως στο παρελθόν «υπήρξαν ολιγωρίες και αφήσαμε να φανεί ότι η τρόικα κυβερνά· η κυβέρνηση πρέπει να πατήσει πόδι».

Εμφανίστηκε, δε, καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν ανησυχώ για την 6η δόση. Η διακοπή της διαπραγμάτευσης είναι στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση θα κρατήσει σταθερά το τιμόνι».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το βαλς Γιώργου - Βαγγέλη


newpost.gr
Το βαλς Γιώργου - Βαγγέλη
Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος μίλησαν και αποφάσισαν να πουν όχι στα νέα μέτρα.


Πετούν το μπαλάκι στην ΕΕ για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Ζητούν συναίνεση από κόμματα και συνδικάτα, ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι αλλαγές για τις οποίες έχουν δεσμευτεί στην τρόικα.
Στήνουν, έτσι, σκηνικό εκλογών, οι οποίες θα καταστούν αναπόφευκτες.

Το… κλάσμα χρέους- ΑΕΠ θα κρίνει τα νέα μέτρα ή τη χρεοκοπία της χώρας και, εν τέλει, τις κάλπες. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη συνέντευξη Τύπου του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση και την πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΕΕ για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Σε απλά ελληνικά,
αν η κυβέρνηση δεν βελτιώσει τις επιδόσεις της τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Οι δανειστές
θα ζητούν νέα μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση δε θα μπορεί να λάβει, πόσο μάλλον που δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τα προηγούμενα.

Read more...

Φεύγουν από το Δημόσιο όσοι περισσεύουν!

Η εργασιακή εφεδρεία επεκτείνεται


http://img.protothema.gr/66FF2661E6BEDE4FD688096A71FFC8E6.jpg
Διευρύνεται πλέον ο θεσμός της «εργασιακής εφεδρείας» και θα συμπεριλάβει όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και όχι μόνο τους υπό κατάργηση και συγχώνευση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας» και ήδη έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία για να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατόν, το πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρόκειται για τους εργαζόμενους σε ΝΠΙΔ και μικρά ΝΠΔΔ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ανέχεται κάποιος να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο σε φορείς που δεν καταργούνται.

Πρόσθεσε δε, ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορούν να ενταχθούν επιπλέον φορείς στον θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας», πέραν αυτών που αναφέρει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ακόμη, ότι για τη λειτουργία της «εργασιακής εφεδρείας» ισχύει ό, τι λέει ο νόμος: δηλαδή 12 μήνες εφεδρεία και μετά αποχώρηση…

Read more...

Εισαγγελική διωξη για κατασκοπεία στην υπόθεση των υποκλοπών


newpost.gr
Εισαγγελική διωξη για κατασκοπεία στην υπόθεση των υποκλοπών
Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπίας, ασκήθηκε πριν από λίγο για την υπόθεση των υποκλοπών που είχε αποκαλυφθεί τον Ιανουάριο του 2006, από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η εισαγγελία Εφετών έδωσε την παραγγελία για την άσκηση της ποινικής δίωξης, μετά το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών Δημήτρη Δασούλα, ο οποίος διενήργησε το δεύτερο μέρος της έρευνας για την υπόθεση.

Ο φάκελος θα ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή ο οποίος θα κληθεί να προσωποποιήσει την κατηγορία σε βάρος των συγκεκριμένων ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται.

Η υπόθεση αυτή πριν από δέκα μήνες ανασύρθηκε από το αρχείο όπου είχε τεθεί ως αγνώστων δραστών μετά την επιστολή του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο οποίος με την ιδιότητα του τότε προέδρου της επιτροπής Θεσμού και Διαφάνειας της Βουλής, έκανε λόγο για γκρίζες ζώνες στην προανάκριση και στοιχεία που δεν είχαν αξιολογηθεί.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο εισαγγελικός λειτουργός, ωστόσο, προέκυψαν ενδείξεις για την πιθανή εμπλοκή περισσοτέρων από ενός στελεχών της αμερικανική πρεσβείας στην υπόθεση των υποκλοπών, από τον Ιούλιο 2004 έως το Φεβρουάριο 2005.

Read more...

Έκκληση Τρισέ στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου...



Την έκκληση του προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν άμεσα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο...

κ. Τρισέ επιδοκίμασε τα μέτρα λιτότητας 45 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και διέψευσε τη φημολογία ότι έκανε υποδείξεις προς τη Ρώμη για τα νέα μέτρα, ώστε σε αντάλλαγμα να στηρίξει τις ιταλικές τράπεζες και τα κρατικά ομόλογα της χώρας...
NEA.



Read more...

Φοβάται ή εύχεται την παραίτηση ο Βενιζέλος; ...



Είναι προφανές ότι κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Βενιζέλου, στα χέρια του οποίου αναμένεται ότι θα σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας.

Για αυτό και τις πρώτες πρωινές ώρες διέρρευσε ότι αποχώρησε από ... το τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει τον Παπανδρέου ότι δεν δέχεται να λάβει νέα μέτρα και πως το Μεσοπρόθεσμο δεν βγαίνει.

Φαίνεται μάλιστα να του είπε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου (όπως ζητά ο Σαμαράς) και όχι παράταση της ισχύος του προγράμματος (όπως λέει ο Παπανδρέου).

Δεν είναι διόλου απίθανο λοιπόν ο Παπανδρέου να τον πετάξει στη θάλασσα, κάτι που μάλλον εύχεται παρά απεύχεται ο Βενιζέλος.

Δ.Γ.
parapolitika.gr



Read more...

Κυβέρνηση και τρόικα βουλιάζουν τη χώρα στην ύφεση, δήλωσε ο Γ.Μιχελάκης

Μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, κληθείς να σχολιάσει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Μιλώντας στο Mega, o Γ.Μιχελάκης τόνισε ότι η χώρα βουλιάζει στην ύφεση και αυτό οφείλεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης και στη λανθασμένη συνταγή της τρόικας.

«Η συνταγή είναι κακή, αλλά η κυβέρνηση την αποδέχθηκε και η πολιτική που ακολουθεί είναι λανθασμένη» υπογράμμισε.

Επισήμανε, δε, πως η ΝΔ έχει πει πολλές φορές ότι η συνταγή αυτή είναι λανθασμένη και βουλιάζει τη χώρα στην ύφεση.

«Δείτε και την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής» παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι «όχι μόνο δεν διορθώνει το λάθος της η κυβέρνηση, αλλά εμμένει, επιρρίπτοντας ευθύνες στην επιτροπή της Βουλής».

Επανέλαβε, δε, ότι η ΝΔ ζητά εκλογές διότι το κόστος από αυτές είναι μικρότερο από το να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μιράντα Ξαφά: Κλείστε τώρα μία ΔΕΚΟ για να σωθούμε


newpost.gr
Μιράντα Ξαφά: Κλείστε τώρα μία ΔΕΚΟ για να σωθούμε
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει άμεσα μία ΔΕΚΟ, για παράδειγμα τον ΟΣΕ, να απολύσει άχρηστους υπαλλήλους, και να επιδείξει σοβαρότητα στο ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών χωρίς να περιμένει το 2013», δήλωσε η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Ξαφά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «με τη φορολογία η χώρα βυθίζεται πιο βαθιά στην ύφεση, το ρευστό τελειώνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και εάν τελικά δε δοθεί η 6η δόση, τότε πάμε για στάση πληρωμών».


«Ο πολιτικός κόσμος δείχνει ανίκανος να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και όσο η κυβέρνηση αδυνατεί να βάλει με τα σπλάχνα της, να κλείσει άχρηστους κρατικούς οργανισμούς και να λάβει μέτρα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη», κατέληξε η Μιράντα Ξαφά.
Read more...

Φοιτητές χωρίς πανεπιστήμια και …μαθητές χωρίς βιβλία!

Χάος χωρίς τέλος στην Παιδεία


http://img.protothema.gr/16503963C1E5A93C1F5F52EDFF5F5D76.jpg

Μόνο οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού και της Γ΄ Λυκείου αναμένεται να πάρουν βιβλία στην ώρα τους τη φετινή σχολική χρονιά, το κουδούνι για την έναρξη της οποίας θα χτυπήσει στις 12 του μήνα.

Οι καθυστερήσεις στην εκτύπωση και κατ’ επέκταση διανομή των βιβλίων είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας να μην είναι δυνατή η διάθεση όλων των βιβλίων στην ώρα τους.

Αντί για βιβλία θα μοιρασθούν dvd και φωτοτυπίες, οι οποίες θα εμπεριέχονται σε ένα ντοσιέ που θα είναι στη διάθεση των μαθητών, καθώς δε διαθέτουν όλοι υπολογιστές.

Η προσπάθεια του υπουργείου θα επικεντρωθεί στα πρωτάκια αλλά και στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Το υπουργείο αποδίδει τις καθυστερήσεις στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Ανάπτυξης που εμπλέκονται στη διαδικασία χρηματοδότησης και έκδοσης των βιβλίων, ενώ σημειώνεται ότι ο ΟΕΔΒ συγχωνεύτηκε το καλοκαίρι με υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Την Παρασκευή, πάντως, δηλώσεις για το θέμα αναμένεται να κάνει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Την ίδια ώρα, έκρυθμη είναι η κατάσταση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς οι σχολές στις οποίες μπήκε «λουκέτο» από τους φοιτητές έφτασαν τις 120! Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ
Read more...

Κυβέρνηση: Συναίνεση ή εκλογές τώρα


newpost.gr
Κυβέρνηση: Συναίνεση ή εκλογές τώρα
Δραματικές εξελίξεις αλλά και κρίση στον πολιτικό σκηνικό επιφέρει μοιραία η χθεσινοβραδινή διαφωνία της τρόικας με το υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη του χρέους με την κυβέρνηση να είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο απόρριψης του προϋπολογισμού για το 2012.

Οι διαπραγματεύσεις με τη τρόικα ολοκληρώθηκαν στις 2.00 τα ξημερώματα σήμερα με τους εκπροσώπους της να αποχωρούν δίνοντας διορία δέκα ημερών. Σε δέκα ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστερεί για μήνες: το νέο μισθολόγιο, οι αποκρατικοιήσεις, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε εσπευσμένα ραντεβού από τον Γιώργο Παπανδρέου καθώς ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα από το Παρίσι όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης.

Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου για το τελεσίγραφο της τρόικας και θα ζητήσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων συμπεριλαμβάνονται στο Μνημόνιο.

Όμως, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος ξέρουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Από τη πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει κανένα λόγο να στηρίξει την κυβέρνηση την ώρα που αποδεικνύεται πως δεν μπόρεσε να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συμφώνησε με τους δανειστές της.

Καλά πληροφορημένες πηγές, προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα επανέλθει στο αίτημα του για συναίνεση από τον Αντώνη Σαμαρά και την ΝΔ με βασικό επιχείρημα την έξοδο της χώρα από την κρίση.

Το «πολιτικό τέχνασμα» του κ. Παπανδρέου είναι πασίδηλο ότι έχει να κάνει με την δικαιολογία για πρόωρες εκλογές. Εν πολλοίς ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συναίνεση από τον κ. Σαμαρά, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι είναι πολύ δύσκολο να λάβει θετική απάντηση. Έτσι επικοινωνιακά θα είναι ευκολότερο για αυτόν να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Ένα δεύτερο σενάριο το οποίο διαρρέεται από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.

Τούτο δοθέντων, η ώρα της κάλπης πλησιάζει...
Read more...

Διάλυση στο χρηματιστήριο μετά το φιάσκο με την Τρόικα

Πτώση πάνω από 4% στον γενικό δείκτη


http://img.protothema.gr/6ECC128104CFC8694B2E38A8B0D4DBDB.jpg
Νέα κατάρρευση προκαλεί η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, εξέλιξη που επηρεάζει την χρηματοδότηση της χώρας.

Η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο και είναι προφανές ότι, το μόνο που δεν πρέπει να επικρατήσει είναι ο φόβος για την επιστροφή στην δραχμή. Το σενάριο αυτό πρέπει να μείνει σενάριο διότι θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία, καθώς θα γύριζε την χώρα 40 χρόνια πίσω με τους Έλληνες πολίτες να γίνονται όχι απλώς φτωχοί, αλλά είλωτες.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Πάνω από τις 1.600 μονάδες το spread, ωστόσο αυτό δεν έχει πρακτική σημασία καθώς δεν εισέρχονται τιμές στο σύστημα.

Στις 888 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο χάνει 4,2%.

Κάτω από τα 3 ευρώ η μετοχή της Εθνικής στα 2,98 ευρώ χάνει 5,99%. Ρευστοποιήσεις στην Eurobank με πτώση 7% και 5,19% στην Alpha Bank. Πωλήσεις στην MIG με πτώση 6% και στην Marfin με 3,25%. Πάνω από 9% η πτώση σε Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Αθήνα έχουν ως συνέπεια την εκδήλωση πιέσεων σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, με την πτώση να ξεπερνά το 2% στην Φρανκφούρτη. Παράλληλα, υποχωρεί προς τα 1,42 δολάρια το ευρώ.

Read more...

H τρόικα διαφωνεί και μπλοκάρει την έκτη δόση


newpost.gr
H τρόικα διαφωνεί και μπλοκάρει την έκτη δόση
Σε «ναυάγιο» κατέληξαν οι σκληρές μεταμεσονύκτιες διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα με την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα να μένει στον «αέρα». Οι δύο πλευρές διαφώνησαν ως προς το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα το θέμα να παραπέμπεται από τους επικεφαλής σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αρχηγών κρατών της Ε.Ε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις των επικεφαλής και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση. Στέλεχος της τρόικας μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται για την εκταμίευση της επόμενης δοσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του ΔΝΤ αναβάλλεται έως τα τέλη του μήνα ενώ ταυτοχρόνως και η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν θα πραγματοποιηθεί την ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίασης του ΔΝΤ οφείλεται στο ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα διαφώνησαν για το έλλειμμα, καθώς το οικονομικό επιτελείο υποστήριζε ότι εξαιτίας της ύφεσης αυξάνεται περαιτέρω. Ειδικότερα αναμένεται να διαμορφωθεί από το 7,6% στο 8,1% έως 8,2% περίπου του ΑΕΠ, διαφορά που, κατά την κυβέρνηση, καλύπτεται χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Από την πλευρά της, η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται περίπου σε 8,6% έως 8,7% του ΑΕΠ και οφείλεται σε παραλήψεις και αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων αξίας 1,7 δισ. ευρώ, καθώς παρατήρησαν υστέρηση στα έσοδα κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 600 εκατ. ευρώ.

Ετσι, στην απαίτηση της τρόικας να ληφθούν άμεσα πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα, υπήρξε η έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, γιατί αυτή η εξέλιξη θα επηρέαζε περαιτέρω αρνητικά την ύφεση στην ελληνική οικονομία.
Read more...

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου Βενιζέλου μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τη τρόικα

Σε υψηλότερο επίπεδο οι διαβουλεύσεις πλέον

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσει διευκρινίσεις για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσει διευκρινίσεις για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα, Παρασκευή, στις 12:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, ο κ. Βενιζέλος θα αναφερθεί στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και στις διαβουλεύσεις που έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρώζωνης, στην ΕΕ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών θα διευκρινίσει πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν αφού πρώτα αποσαφηνισθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέματα τεχνικής φύσης.

Θα τονίσει, δε, πως η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής απαιτεί χρόνο, όπως και η «δημοσιονομική ωρίμαση» των εν λόγω παρεμβάσεων.

Όπως μετέδωσε το Reuters, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα θα συνεχιστούν σε 10 ημέρες. «Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων. [Οι επιθεωρητές] θα επιστρέψουν σε 10 ημέρες... Οι συνομιλίες δεν πάγωσαν», δήλωσε το στέλεχος στο Reuters.

Αναφορά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα αναμένεται εντός της ημέρας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε σχόλια θα προχωρήσουν και οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών.

Το χρονικό του θρίλερ

Οι συνομιλίες με την τρόικα διακόπηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν για τον τρόπο κάλυψης δημοσιονομικής απόκλισης κάτω από 1% του ΑΕΠ. Η τρόικα ζήτησε νέα μέτρα, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, που βρισκόταν στο Παρίσι και τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να δοθεί αρνητική απάντηση στην τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων για να ανακοινώσει ότι στο εξής η διαβούλευση θα γίνει σε επίπεδο Eurogroup. Όπως φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών, το μείγμα πολιτικής της τρόικας δεν οδηγεί πουθενά, καθώς επιτείνει την ύφεση.

Κατόπιν τούτου τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Η εξέλιξη οδήγησε σε διακοπή της αξιολόγησης. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αναχώρησε από την Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ενώ οι Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ αναμένεται να φύγουν έως το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου είχε σύντομες διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Υβ Λετέρμ, τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Λιβύη, στο Παρίσι.

Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε μαζί τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου.

Στο επίκεντρο η 6η δόση

Πηγή της τρόικας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δεν δεσμεύτηκε ότι η επόμενη δόση του δανείου θα εγκριθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, μετατέθηκε χρονικά η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και πλέον θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίασης του ΔΝΤ οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...