Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

H τρόικα διαφωνεί και μπλοκάρει την έκτη δόση


newpost.gr
H τρόικα διαφωνεί και μπλοκάρει την έκτη δόση
Σε «ναυάγιο» κατέληξαν οι σκληρές μεταμεσονύκτιες διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα με την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα να μένει στον «αέρα». Οι δύο πλευρές διαφώνησαν ως προς το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα το θέμα να παραπέμπεται από τους επικεφαλής σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αρχηγών κρατών της Ε.Ε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις των επικεφαλής και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση. Στέλεχος της τρόικας μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται για την εκταμίευση της επόμενης δοσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του ΔΝΤ αναβάλλεται έως τα τέλη του μήνα ενώ ταυτοχρόνως και η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν θα πραγματοποιηθεί την ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίασης του ΔΝΤ οφείλεται στο ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα διαφώνησαν για το έλλειμμα, καθώς το οικονομικό επιτελείο υποστήριζε ότι εξαιτίας της ύφεσης αυξάνεται περαιτέρω. Ειδικότερα αναμένεται να διαμορφωθεί από το 7,6% στο 8,1% έως 8,2% περίπου του ΑΕΠ, διαφορά που, κατά την κυβέρνηση, καλύπτεται χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Από την πλευρά της, η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται περίπου σε 8,6% έως 8,7% του ΑΕΠ και οφείλεται σε παραλήψεις και αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων αξίας 1,7 δισ. ευρώ, καθώς παρατήρησαν υστέρηση στα έσοδα κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 600 εκατ. ευρώ.

Ετσι, στην απαίτηση της τρόικας να ληφθούν άμεσα πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα, υπήρξε η έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, γιατί αυτή η εξέλιξη θα επηρέαζε περαιτέρω αρνητικά την ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: